Otetaan vielä yksi helppo liikuntalaji ennen itsensä haastamista uusilla jutuilla. Tän ja ensiviikon aikana tulossa on lajiesittelyitä ja juttuja ainakin paritanssista ja jousiammunnasta... 

LAJIKUVAUS: "Pyöräily tarkoittaa polkupyörän käyttämistä kulkuneuvona liikenteessä, huvi- ja retkiajelussa tai kilpaurheilussa.  Pyöräily on nopea ja tehokas liikennemuoto erityisesti lyhyillä ja keskipitkillä matkoilla. Moottoriliikenteeseen verrattuna pyöräilyllä on lukuisia etuja, kuten pienempi tilavaatimus (pysäköinnissä ja ruuhkissa), olemattomat suorat ympäristöpäästöt ja meluhaitat sekä positiiviset terveysvaikutukset pyöräilijöihin itseensä (Wikipedia)".

 

OMAT FIILIKSET: Näitä positiivisia terveysvaikutuksia on pelkästään jo se ettei menetä hermoja jonotellessa aamuruuhkissa, mut myös ulkoilun määrä ja hyvä aerobinen treeni. Asun noin 3km Jyväskylän keskustasta ja kuljen pääsääntöisesti pyörällä paikasta toiseen. Yritin tällä viikolla mennä kerran myös bussilla keskustaan, mutta vajaan puolentunnin odottelun jälkeen hylkäsin bussin vaihtoehtona, kipitin kotiin hakemaan pyörän ja polkasin keskustaan ennätysajassa mekko päällä ja korkkarit jalassa. Se siitä tyylikkäänä teatteriin menosta! Hirvee hiki vielä tunti perille päästystä.

 

Jyväskylässä pyörä on oman kokemukseni mukaan omaa autoa ja paikallisliikennettä nopeampi ja helpompi kulkuväline. Bussilla mun matka koululle kestää n.45 minuuttia rippuen ruuhkista ja kävelynopeudesta kun bussilinjat ei vie koululle asti. Autoa en saa parkkiin ikinä minnekään ja sekin on sitäpaitsi nyt rikki. Pyörällä aikaa koululle menee keskimäärin 20min. Pelkästään arkiviikolla mulla on pyöräilykilsoja kertynyt kasaan 50km.

 

Haittapuoli Jyväskylässä on pyöräilijöiden terveyden riskialttius autoliikenteen seassa, sillä ikävä kyllä kaupungissa ei tunnu vallitsevan yhteisymmärrys autoilijoiden ja pyöräilijöiden välillä. Tässä on omasta mielestä peiliin katsomista molemmilla osapuolilla, mutta pyöräilijä heikommilla peltikuorilla varustettuna on fyysisesti suuremmassa riskissä. Mä oon alkanut arvostaa omaa henkeäni niin paljon, et pyöräilen aina kypärä päässä ja oon hankkinut pyörään valon. Sen verran huonosti kuitenkin arvostan, et pyöräilen tuolla talvijäätiköllä ilman nastarenkaita. Noh... Ainakin tasapaino ja paineensietokyky kehittyy.

 

KATEGORIA: Hyötyliikunta (kesällä käydään kokeilemassa sit katupyöräilyä ja maastopyöräilyä)

KESKISYKE: 130 (20min) (keskisyke oli 146 tyhjillä renkailla eli laski huomattavasti kun viitsin pumpata renkaisiin taas ilmaa...)

MITÄ OMINAISUUKSIA HARRASTUS VAATII: viitsimistä lähteä pyöräilemään, talvella myös tasapainoa. Taitoa pukeutua oikein (yleensä aina tulee kuuma ja järjetön soija).

HARRASTUKSEN HINTA: Edullinen. Pyörä on suht kallis kertaostos, mutta peruspyörän käytettynä voi löytää jopa 50 euron hintaan. Itse haaveilen hyvästä pyörästä, mutta mummomankeleilla on vedetty. Muista myös pyöräilykypärä, valo, pyöränpumppu ja suosittelen niitä talvirenkaita kaikille talvella pyörällä liikkuville. 

PARASTA LAJISSA: Raitis ulkoilma, kiireetön fiilistely, huomaamatta tapahtuva kunnon kehitys. 

PAHINTA LAJISSA: Hengenvaarallisuus (hullu pyöräilijä eli minä, hullut autoilijat ja jäiset tiet), vastatuuleen pyöräily, järkyttävä jälkihiki AINA.

KENELLE SOPII: Kaikille pyörällä pystyssä pysyville. Aina voi mennä omaan tahtiin ja ylämäet saa mun mielestä taluttaa jos huvittaa.  

RANKING: 1/100. Ykköslaji tähänastisista. On vaan niin näppärä tapa liikkua ja kuntoliikuntana huomaamattoman tehokas. Ja se on aina parasta!

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Pikajuoksu
 2. Judo
 3. Keihäänheitto
 4. Tennis
 5. Brasilialainen jiu-jitsu
 6. Kuulantyöntö
 7. Maastopyöräily
 8. Rullaluistelu
 9. Melonta
 10. SUP-lautailu
 11. Kiipeily
 12. Retkeily / Vaellus
 13. Ratsastus
 14. Frisbeegolf
 15. Ultimate
 16. Kiekonheitto
 17. Cheerleading
 18. Aitajuoksu
 19. Telinevoimistelu
 20. CrossFit
 21. Triathlon
 22. Polkujuoksu
 23. Maantiepyöräily
 24. Jousiammunta
 25. Jooga
 26. Kehonpainoharjoittelu
 27. Kirkkovenesoutu
 28. Vapaaottelu
 29. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 30. Keilaus
 31. Painonnosto
 32. Enduro
 33. Golf
 34. Umpihankihiihto
 35. Laitesukellus
 36. Laskettelu
 37. Wakeboarding
 38. Agility
 39. Parkour
 40. Sirkus
 41. Spinning
 42. Pyöräily
 43. Paini
 44. Uinti
 45. Paritanssit
 46. Vesijuoksu
 47. Kuntosali
 48. Retkiluistelu
 49. Ampumahiihto
 50. Hiihto
 51. Nyrkkeily
 52. Historiallinen miekkailu
 53. Taiji
 54. Lenkkeily
 55. Kehonhuoltotunnit
 56. Ilma-aseammunta
 57. Kävely
 58. Lumikenkäily
 59. Pilkkiminen
 60. Step-aerobic
 61. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 62. Geokätköily
 
Follow

 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram