Kokeilussa taas jotain ihan uutta! Mun nyrkkeilytausta on pyöreä nolla, enkä ihan mahdottomia ole edes penkkiurheilijana lajia seurannu. Googleen taikasanat: "nyrkkeily jyväskylä" ja avot, viikon päästä Boxing Jyväskylän kuntonyrkkeilytunnilla. Siellä vetäjinä toimivat Olli ja Sanna Lappalainen ja täytyy sen verran kehua, että porukkaan oli helppo uutena tulla mukaan, mikä aina lisää innostusta lajia kohtaan!

Nyrkkeily on kamppailu-urheilulaji, jossa kaksi kilpailijaa ottelee köysillä ympäröidyssä kehässä ja yrittää lyödä vastustajaansa nyrkkeilykäsineillä suojatuilla nyrkeillään.

Mie tietysti haaveilein, että pääsin kokeilemaan miltä ringissä nyrkkeily tuntuu, mutta todellakin viisasta ettei mua sinne vielä päästetty.  Kuntonyrkkeilytunneilta on haettava ensin tekniikkaa ja voimaa, ennen kuin voi harjoitella sparrausta vastustajan kanssa. Mun toiminta nyrkkeilykehässä näyttäisi varmaan samalta kuin legendaarisen Tekken-pelin hahmolta, jolla energiat on päässy loppumaan, jota ohjaa joku lapsi hakkaamalla kaikkia ohjaimien nappeja yhtäaikaa. Järjetöntä huitomista ilman tehoja ja turpaan tulee hyvin äkkiä.

 

Samalla kuntonyrkkeily tunnilla oli kaikenikäisiä miehiä ja naisia, joten oman parin ja päivän haastavuuden voi valita parin koon ja taidon mukaan. Puolentoista tunnin setissä tehtiin öämmittelyn jälkeen tekniikka harjoituksia, jotka ensikertalaisen korvin kuullostivat heprealta.  Vasen suora, oikea suora, etukoukku. Tekniikat lyödään aina ensin vasemmalla kädellä ja sarjan jälkeen vaihdetaan lyöjää, jolloin toinen ottaa hanskoilla lyönnit vastaan. Enkä todellakaan muistanut suojata toisella kädellä kun toisella löin. Lyöntien vastaanotto on muuten super rankkaa ja hartiat sekä yläselkä sai nyrkkeilyssä ihan uudenlaista ärsykettä.

 

Mun mentorina toiminut Sanna Lappalainen kertoi, että on toimistotyöntekijänä päässyt hartiapäänsäryistä kokonaan eroon nyrkkeilyn aloittamisen jälkeen.

Tekniikka pätkissä pahinta mulle oli muistitreeni, kun samaan aikaan piti muistaa millä lyönneillä lyödään, liikuttaa jalkoja ja laskea lyöntejä. Surullisen kuuluisa : suoria 2+4+6+8+10 päätty mun osalta aina siihen, että löin aina neljä kun piti lyödä 8. Ei riittänyt muistikapasiteetti laskea viiteen. Tekniikassa lyöntejä piti löydä myös vastustaja kroppaan ja voin kertoa, että löin kuin tyttö. 

Tekniikkapätkän jälkeen otettiin intervallityyppinen rutistus välineillä ja säkkiävastaan. Hyppynarulla hyppiminen ei ollutkaan niin helppoa kuin penskana (max 2 putkeen ja jalat solmussa) ja en ois ikinä uskonut että suorat lyönnit säkkiin 10s + 20s + 30s vastaavilla palatuksilla on niin raskas kuin miltä se tuntui! Pitkät oli sekunnit, kuten videolta näkyy. Loppuun vielä vatsalihaksille loppuhapot ja sanoisin, että hyvä, hauska ja raskas treenimuoto. Mukavaa oli myös, että porukassa oli sekä miehiä, että naisia ja kaikki saivat treenin tehtyä omalla tehokkuudellaan.

Jos kisailla haluaa kannattaa ensin käydä kuntonyrkkeilyssä, hioa tekniikkaa ja pikkuhiljaa sparraamisen kautta siirtyä kilpailulisenssien ostoon ja kisaamiseen. Mulle ahaa-elämys nyrkkeilytunneilla oli energiansäästön näkökulma, josta sain noottia aina kun väistin liian kaukaa. Energiaa menee hukkaan liian isoissa liikkeissä ja kaikki väistöt tehdään minimi-liikkeillä, hanska päänahkaa hipoen. Vaikka kuntonyrkkeily harrastettaisiin vain kuntoilumuotona, tehdään asioita aina pitäen paras mahdollinen toiminta kehässä. Oma reaktio oli lyönnin tullessa väistää toiselle puolelle salia ja juosta karkuun.

 • Mitä ominaisuuksia vaatii: kuntoilumuodossaan muistia, kepeää liikkumista, ranteiden ja rystysten kestävyyttä.  
 • Keskisyke: 140 (1,5h)
 • Hinta: Suhteellisen edullisilla kustannuksilla pääsee harrastamaan. Boxing Jyväskylässä ohjattuja tunteja 4/vko ja puolenvuoden hinta 80€/ 50€ (opisk.). Nyrkkeilyhanskoja sai lainaksi ja sisäpelikengillä pärjäsi. Jos haluaa panostaa saa omat hanskat 50€ ylöspäin ja kevyet nyrkkeilykengät voi tilata netistä 20-30€ hintaan. 
 • Parasta:  Haastavat sarjat ja uusi ärsyke vie ajatukset pois normiradoilta. Reagoida pitää myös toisen tekemiseen!
 • Pahinta: Joka lyöntiin on pakko keskittyä, koska ajatukseton mäiskiminen ranteet väärässä asennossa rupeaa nopeasti koskemaan. 
 • Kenelle: Jokainen voi määrittää treenin kovuuden itse, mutta tässä lajissa jokainen saa varmasti hien pintaan, kovan treenin ja hyvän mielen. Sopii rennosta tekemisen meiningistä nauttiville!
 • Ranking: Ei mun geenit ihan suoraan tuohon nyrkkeilyyn kyllä käynyt (tyttö-lyöminen, tekee mieli juosta karkuun kun toinen lyö ja en osaa laskea viiteen asti), mut kuntourheiluna hauska muoto!

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Pikajuoksu
 2. Judo
 3. Keihäänheitto
 4. Tennis
 5. Brasilialainen jiu-jitsu
 6. Kuulantyöntö
 7. Maastopyöräily
 8. Rullaluistelu
 9. Melonta
 10. SUP-lautailu
 11. Kiipeily
 12. Retkeily / Vaellus
 13. Ratsastus
 14. Frisbeegolf
 15. Ultimate
 16. Kiekonheitto
 17. Cheerleading
 18. Aitajuoksu
 19. Telinevoimistelu
 20. CrossFit
 21. Triathlon
 22. Polkujuoksu
 23. Maantiepyöräily
 24. Jousiammunta
 25. Jooga
 26. Kehonpainoharjoittelu
 27. Kirkkovenesoutu
 28. Vapaaottelu
 29. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 30. Keilaus
 31. Painonnosto
 32. Enduro
 33. Golf
 34. Umpihankihiihto
 35. Laitesukellus
 36. Laskettelu
 37. Wakeboarding
 38. Agility
 39. Parkour
 40. Sirkus
 41. Spinning
 42. Pyöräily
 43. Paini
 44. Uinti
 45. Paritanssit
 46. Vesijuoksu
 47. Kuntosali
 48. Retkiluistelu
 49. Ampumahiihto
 50. Hiihto
 51. Nyrkkeily
 52. Historiallinen miekkailu
 53. Taiji
 54. Lenkkeily
 55. Kehonhuoltotunnit
 56. Ilma-aseammunta
 57. Kävely
 58. Lumikenkäily
 59. Pilkkiminen
 60. Step-aerobic
 61. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 62. Geokätköily
 
Follow

 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram