"Vähän sitä tietää, ennen kun oppii" on mun elämäni uusi motto. Mulle oli selvää haasteen alusta lähtien, että keilailu tulee olemaan yksi testattavista lajeista "eläkepäivä" (jotka on urheilullisesti siis jo menossa) harrastusten toivossa. Ja kuinka moni meistä onkaan käynyt keilailua kokeilemassa tietämättä lajista juurikaan mitään? Sen verran oon nähny joskus "vähän parempien" keilaajien keilaavan, et tiesin että en osaa keilata. Ja niinhän se oli, että yllättävän vähän tiesin lajista, jota olen muutaman kerran käynyt kuitenkin kokeilemassa. 

 Tiesittekö, että keilaus on yksi maailman suosituimmista (ja vanhimmista) lajeista?

 

Keilailuoppiin pääsin Liikuntakeskus Hutungissa liikuntajohtajan ja keilailun Pro-valmentajan Jukka Poutiaiselle. "Kokeneena" keilaajana osasin sentään kengät ottaa hyllystä itse, mutta siinä olikin kaikki mitä osasin. Pallon valinnan oon aikaisemmin aina tehnyt mutu-tuntumalla, "no tää on varmaan tosi hyvä, ainakin kivan värinen"-tyylisesti, mutta nyt sain siihenkin oppia. Palloja onkin siis eripainoisia (naisille yleensä 10-14) ja otteen koot on luokiteltu S, M ja L-palloihin. Mulle M-oli sopivin niin, että peukalon täytyi pysyä reiässään suht' timakasti kiinni, kun taas keskisormi ja nimetön vaan sopivalla etäisyydellä saavat olla vaikka väljästikin. Oikea pallo löytyi peukaloa eri palloihin sovittamalla. 

 


Sitten askeleet: 

Täh, onko tässä semmosetkin? Kyllä vaan. Lyhyt, lyhyt, pitkä, lyhyt, pitkä. Eli hidas, hidas, nopea, nopea, nopea. Ja näihin pallon saaton ajoittaminen niin, että lopussa kroppa on noin 45 asteen kulmassa ja vasen käsi, sekä oikea jalka tasapainottavat asentoa sivulle. Näitäpä sai jo tankatakin, mutta aina niiden sattuessa kohdilleen huomasi miten rennosti pallo lähtee eteenpäin. Salaisuus pallon irtipäästämiseen oli Jukan mukaan "päästä kissa ulos"-ote. Jos läpäytät pallon (tai kissan) menemään saat kynsistä, mutta pehmeästi saattamalla pallon saa (suurin piirtein) sinne minne haluaa. Kierteisiin en päässyt vielä perehtymään, mutta niissä pitää olla jo selvillä sellaisistakin kuin lattian öljyrajoista. 

Tähtäyspisteet löytyy radan lattiasta ja tosiaan, keskelle ei olekaan järkeä tähdätä vaan oikea kätisellä keskimmäisen 1 keilan ja sen oikealla puolella olevan 5 keilan väliin. MITÄ? No niimpä. Tätä ei kukaan ole kertonut aiemmin. Askeleita ottaessa tulisi pallon kulkea koko ajan suoraa linjaa kohti haluttua pistettä, joten jo lähtöpaikalla ennen askeleita on merkitystä. Jos esimerkiksi kaadat kaikki paitsi nurkkakeilan (mulla kävi noin joka toinen kerta just näin), kannattaa saatto tähdätä ristikkäisestä kulmasta lähteväksi. 

Tässä lajissa, niin kuin monessa muussakin on aivan oma termistönsä, johon Jukan opissa heti törmäsin. On paikko, gutteria, missiä ja montaa muuta aloittelijalle outoa termiä, joiden osaamisesta keilaaja varmaasti tunnistetaan. Keilaamaan oppii keilaamalla ja kisaamaan oppii kisaamalla. Aloittelija voi aloittaa harrastuksen omin päin, mutta jo tunnin valmennuksesta oli itselle ainakin suuri hyöty, sillä ilman neuvoja olisin vaan nakellut palloa yrittäen aina osua tuurilla johonkin. Jos taas haluaa kilpakeilailijaksi kehittyä, tarvitsee valmennusta ja kisoihin pääsee jonkun seuran alaisuudessa.  

Keilailu on helppo oppia ja vaikea hallita, koskaan ei koskaan tule täydelliseksi (Keilailuliitto).

Keilaajat luokitellaan keskiarvo kilpailukierrosten mukaan eri luokkiin. Aloittelijalle jo 100 pisteen ylittäminen on hyvä tavoite ja alin kisaluokka on alle 155 pistettä. Pistelaskunhan hoitaa (onneksi) tietokoneet, mutta ehkä on syytä ymmärtää periaate. Keilailusarjassa on kymmenen ruutua, joista 9 ensimmäisellä on mahdollisuus tehdä kaato tai toisella (paikko) heitolla kaataa ensimmäisen heiton jälkeen pystyyn jääneet keilat. Ensimmäisellä tehdystä kaadosta palkitaan pisteissä enemmän ja viimeisessä ruudussa voit heittää kolmesti jos saat kahdella ensimmäisellä kaikki keilat alas. Ei huolta, en minäkään ymmärtänyt, mutta lisää voit lueskella vaikka täältä. Maksimi pistemäärä ja keilaajien unelma on tehdä 12 peräkkäisen täyskaadon sarja ja saada 300 pistettä. Kisoissa jo se, että et saa kahdella heitolla kaikkia kaatumaan (eli teet missin) on katastrofi. Tää laitto vähän omaa ("no täähän on helppoa") peliä jo perspektiiviin, sillä niitä missejä oli melkein joka ruudussa. 

 • Mitä kehittää: Tasapainoa, rytmiikkaa, keskittymistä ja keskivartalon (ja heittokäden) kestovoimaa. Aikansa siinä kuitenkin kahvakuulaan verrattavissa olevaa palloa tulee heiluteltua. 
 • Parasta: Täyskaato ja heti perään paikko. Kisatilanteessa paineen alla omaan parhaansa pystyminen!
 • Pahinta: Keskittymisen häviäminen ja totaaliset "missit". Siinäpä nakkelet sitten loput kierrokset, kun oot jo ekalla feilannut täydellisesti. 
 • Hinta: Keilarata tunniksi maksaa Hutungissa 20/16€ ja kenkien vuokra lisäksi euron. Yksityistuntien hinta olisi 35€ opetuskerralta, johon sisältyy ratavuokra. Sitten kun innostuu, omat pallot maksaa sadasta eurosta ylöspäin kappaleelta ja lisäksi keilailukengät kannattaa olla omat.
 • Kenelle: Kaikille, joiden mielestä kehittyminen on jees. Kilpailu omasta mielestä on parasta, mutta miksei ihan omaa keskiarvo tai huipputulosta olisi hauska kehittää. Kuitenkin keilakisoista maksetaan jopa ihan rahaa voittajille, joten kilpailuhenkiset ja tavoitteelliset keilaajat pystyvät harrastuksen kustannukset kisoja kiertämällä maksamaan. 
 • Oma Ranking: Mulle tää menee yhtä mielenkiintoiselle saralle jousiammunnan kanssa eli yllättävän kärkeen. Musta on vaan todella mielenkiintoista ja kiehtovaa se, miten lajissa mielenhallinta joutuu äärimmäisen koville. 

 

 

Kommentit (2)

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Keilailu on kyllä aika koukuttavaa! Siinäkin melkein pitäisi olla joku porukka minkä mukana kävisi aina keilaamassa, että tulisi säännöllisesti lähdettyä... Oiskohan mahdollista saada sellainen custom-keilapallo, johon poraututtaisi myös pitkille kynsille reiät, kannattaisin :D #onlygirlthings 

Silja

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Pikajuoksu
 2. Judo
 3. Keihäänheitto
 4. Tennis
 5. Brasilialainen jiu-jitsu
 6. Kuulantyöntö
 7. Maastopyöräily
 8. Rullaluistelu
 9. Melonta
 10. SUP-lautailu
 11. Kiipeily
 12. Retkeily / Vaellus
 13. Ratsastus
 14. Frisbeegolf
 15. Ultimate
 16. Kiekonheitto
 17. Cheerleading
 18. Aitajuoksu
 19. Telinevoimistelu
 20. CrossFit
 21. Triathlon
 22. Polkujuoksu
 23. Maantiepyöräily
 24. Jousiammunta
 25. Jooga
 26. Kehonpainoharjoittelu
 27. Kirkkovenesoutu
 28. Vapaaottelu
 29. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 30. Keilaus
 31. Painonnosto
 32. Enduro
 33. Golf
 34. Umpihankihiihto
 35. Laitesukellus
 36. Laskettelu
 37. Wakeboarding
 38. Agility
 39. Parkour
 40. Sirkus
 41. Spinning
 42. Pyöräily
 43. Paini
 44. Uinti
 45. Paritanssit
 46. Vesijuoksu
 47. Kuntosali
 48. Retkiluistelu
 49. Ampumahiihto
 50. Hiihto
 51. Nyrkkeily
 52. Historiallinen miekkailu
 53. Taiji
 54. Lenkkeily
 55. Kehonhuoltotunnit
 56. Ilma-aseammunta
 57. Kävely
 58. Lumikenkäily
 59. Pilkkiminen
 60. Step-aerobic
 61. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 62. Geokätköily
 
Follow

 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram