Jousiammunta on urheilulaji, jossa pyritään ampumaan nuoli jousen avulla maalitauluun.

Laji, jota olen seurannut vain olympialaisissa ja lähinnä sattumalta. En edes tunne ketään jousiammuntaa harrastavaa, joten laitoin googleen kirjaimellisesti "jousiammunta jyväskylä" ja sen perusteella päädyin Jyväs-Sulka ry:n avoimiin ohjaittuihin harjoituksiin. Yllätyin siitä, että seura järjestää avoimia kokeiluharjoituksia viikottain ja 7 euron hintaan saa lainaan sekä varusteet, että opastuksen hommaan. Jos menee uudestaan ampumaan, maksaa se enää 5 euroa ja saa ampua jo omatoimisemmin. Ihan hullun siistiä, että tähtäinjousiammunnan kokeilu ainakin täällä on näin helppoa.


 


Meille annettiin ensin rannesuojat ja sormisuojat, sitten jouset ja viimeisenä kolmen kimppu nuolia. Jokaisella jousi oli hiukan erilainen, koska se riippuu myös ampuja kyvystä virittää jousta. Yllättäen veto ei tapahdukaan käsillä kiskomalla, vaan keskivartalon lihaksia ja varsinkin yläselän lihaksia käyttämällä. Ennen kun ketään päästiin nuolien kanssa heilumaan opetettiin koko porukalle kuivaharjoitteluna ampuma-asento, jousen vetämisen asento, se miten nuoli nokitetaan (eli laitetaan jänteelle), millainen ote jänteestä tulee olla ja miten tähdätään. Sitten yksitellen ammuttiin 3 nuolta lyhyen matkan tauluun ohjaajan seuratessa vieressä ja antaessa ohjeita (älä pidä pikkurillillä kiinni, lukitse vetokäsi leukaan, muista vetää jänne nenään kiinni) ja pam, pam, pam. Ainakin itsellä adrenaliini virtasi suonissa jo noiden testien jälkeen.

 

Lyhyellä radalla oli ruuhkaa, kun kokeilevia ampujia oli paljon, mutta aina kun olit ampunut kolme laskit jousen maahan, odotit että muut olivat ampuneet ja kun kukaan ei enää varmasti ammu sai mennä hakemaan nuolet taulusta. Niitä sai kiskoa tosissaan seinästä irti ja samalla varoa, että ei kisko sitä suoraan vieressä olevan silmään. Meidän takana kokeneemmat ampujat ampuivat 18m matkaa ja käytinkin odottelu aikaa hyödyksi kyselemällä kaikkea oleellista lajista. Kyselin niin innokkaasti, että unohdin yhdessä vaiheessa hakea omat nuolet seinältä ja luulin vaan, että joku on ne ottanu pöydältä. Otin tyytyväisenä uuden pinkan nuolia ja ihmettelin Markuksen kanssa kun joku on jättänyt nuolensa yhteen tauluun eikä oo hakenut niitä pois. Meni noin tunnin verran että tajusin niiden olenvan mun "kadonneet" nuolet.   

Nämä harjoitukset oli sisäradalla hallissa, mutta kesällä ja oikeasti kisoissa ammutaan ulkona pikkuisen pidempää matkaa (olympiamatka on 70m, eli kuvittele eteesi urheilukentän 100m suora ja mieti et se taulu killuu siellä lähempänä maaliviivaa). Hallikisoissa voidaan ampua sitä 18m matkaa, mut me ensikertalaiset harjoitteltiin alle 10 metrin matkalla ja sekin oli ihan riittävä! Harjoitella voi ihan sulassa sovussa koko perheen kesken, koska jousiammunta ei ole voima, vaan taitolaji. Kisoissa on erilaisia luokkia ikäluokkien mukaan ja naisille on myös omia sarjoja, mutta Suomessa myös yleiseen sarjaan saa osallistua kaikki. Jousiammunnan voi aloittaa myöhäisemmälläkin iällä ja hiukan polvivammaisena. Tunne silloin, kun nuoli irtoaa jousesta ja singahtaa salamannopeasti tauluun törröttämään, on aika mahtava. Mulle lajia osattiin markkinoida oikein, kun kerrottiin, että tässä vois nopeesti kehittyä lajihuipulle ...Pakkohan se on käydä opettelemassa lajia vähän lisää!

 

Mitä ominaisuuksia vaatii: Tasapainoa, keskivartalon voimaa ja keskittymiskykyä.

Keskisyke: 102 (2,5tuntia)

Hinta: Kokeilemaan pääsee Jyväskylässä ainakin muutamalla eurolla. Jos lajia haluaa alkaa harrastamaan tosissaan , pitää maksaa seuramaksu (esim. 80€/vuosi). Oman jousen ja nuolet jos hankkii niin hintaa tulee äkkiä lisää, mutta ilmeisesti hyvällä jousella voi ampua aika pitkäänkin. Aloittelijan paketti (riippuen siitä mitä saat käytettynä) maksaa about 500-700 €, kilpailijan 1200€ ja prokilpailijan useamman tonnin. Nuolia menee vuodessa noin tusinan verran (100-200€) ja ne on kuulema alkuhankitojen jälkeen ainut säännöllisesti menevä kuluerä.

Parasta: Täydellisen keskittymisen tunne tähdätessä ja mahtava fiilis kun tietää kropassa, että nyt nuoli lentää hyvin. Napakympit!

Pahinta: Oma huono asento, huonosti ammuttu nuoli ja jos ei tiedä, miten asentoa korjaisi. Jänteen napsuminen ylitaipuviin niveliin (sen takia rannesuoja).

Kenelle: Aidosti koko perheelle sopiva harrastus. Vaatii tiettyä halua keskittymistä vaativiin suorituksiin, mutta palkitsee siitä. Ikä ei ole este tämän lajin opettelulle. Vähintäänkin kokeilemisen arvoista kaikille.

Ranking: Mun mielestä koukuttavaa. Laitan ykköseksi. Tässä voi vaikka kehittyäkin!

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Pikajuoksu
 2. Judo
 3. Keihäänheitto
 4. Tennis
 5. Brasilialainen jiu-jitsu
 6. Kuulantyöntö
 7. Maastopyöräily
 8. Rullaluistelu
 9. Melonta
 10. SUP-lautailu
 11. Kiipeily
 12. Retkeily / Vaellus
 13. Ratsastus
 14. Frisbeegolf
 15. Ultimate
 16. Kiekonheitto
 17. Cheerleading
 18. Aitajuoksu
 19. Telinevoimistelu
 20. CrossFit
 21. Triathlon
 22. Polkujuoksu
 23. Maantiepyöräily
 24. Jousiammunta
 25. Jooga
 26. Kehonpainoharjoittelu
 27. Kirkkovenesoutu
 28. Vapaaottelu
 29. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 30. Keilaus
 31. Painonnosto
 32. Enduro
 33. Golf
 34. Umpihankihiihto
 35. Laitesukellus
 36. Laskettelu
 37. Wakeboarding
 38. Agility
 39. Parkour
 40. Sirkus
 41. Spinning
 42. Pyöräily
 43. Paini
 44. Uinti
 45. Paritanssit
 46. Vesijuoksu
 47. Kuntosali
 48. Retkiluistelu
 49. Ampumahiihto
 50. Hiihto
 51. Nyrkkeily
 52. Historiallinen miekkailu
 53. Taiji
 54. Lenkkeily
 55. Kehonhuoltotunnit
 56. Ilma-aseammunta
 57. Kävely
 58. Lumikenkäily
 59. Pilkkiminen
 60. Step-aerobic
 61. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 62. Geokätköily
 
Follow

 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram