Yksi hauskimpia juttuja lajeja kokeillessa on se, että yksi laji johdattaa toisen lajin kokeiluun. Näin kävi parkourissa, josta päädyin historiallisen miekkailun kokeiluun. Kaikkia harrastuksia ei tarvitse aina mennä "jonnekin" harrastamaan, vaan mahdollista on myös vaan aloittaa se itse. Tällä kertaa pääsin tutustumaan Konstan ja Nikon "historiallisen miekkailun opintopiirin", jossa he harjoittelevat sellaisen miekkailuopettajalegendan kuin Joachim Meyerin oppeja kirjojen "The Art of sword combat " ja The art of Combat" -perusteella. Jälleen siis täysin erilainen näkökulma lajin harrastamiseen. 

Historiallinen miekkailu on taistelulaji, jossa harjoitellaan vanhoja eurooppalaisia taistelutaitoja aikalaislähteiden pohjalta. (historiallinenmiekkailu.com)

Harjoitteluaseena käytetään tässä taistelulajissa dussackia, mikä on siis hieman kyynärvartaa pidempi pehmustettu miekka. Ja painavampi kuin mitä luulin. Historiallisia lajeja on siis useampia ja niitä on mahdollista harrastaa ihan seuroissa ja treenata kilpailumielessä), jossa sitten mitellään oikeilla, mutta tylsytetyillä aseilla. Silloin suojavarusteina on sporttimiekkailustakin tuttu kypärä, sekä pehmustettu takki. Niistä huolimatta, iskut silti kuulema tuntuu ja mustelmina näkyy. Kyselin Nikolta ja Konstalta, miksi historiallinen miekkailu on mukavaa? Vastaukseksi tuli lajin parempi realistisuus verrattuna esim. miekkailun olympialajiin. 

        

     

 

Okei, what to do then:  Mulle lajia lähdettiin opettamaan neljästä perussuunnasta. Käytännössä mun tavoite on yrittää saada kuolettava haava kaveriin ilman että muhun itse osuu. Eli hyökkäämisen lisäksi on osattava puolustautua oikealla tavalla. Miekkailla voi molemmilla käsillä ja vasen kätisellä voikin olla etua, koska ulottuvuus ja kulmat ovat erilaisia, kun on tottunut oikeakätisiin vastustajiin. Kun kyse ei varsinaisesti ole pistomiekoista, vaan viiltävistä, pitää iskujenkin olla viiltäviä. Periaatteessa mun kannattaa heilauttaa miekkaa ylhäältä alas ristiin tai alhaalta ylös ristiin, molemmilta puolilta. Miekkailu ei ole voimalaji, vaan siinä vaaditaan nopeutta, ketteryyttä ja reagointia. Jalkojen on liikuttava koko ajan sähäkästi niin, että olen sopivalla hyökkäys tai puolustus etäisyydellä. Jos vastustaja yrittää lähteä kiertämään sinua, on pystyttävä liikkumaan yhtä nopeasti, ettei kaveri pääse hyökkäämään sivulta. Toinen käsi olisi yritettävä pitää poissa tieltä, mutta koko ajan se tuli sieltä selän takaa pois. Voisi siis olla, että oikean miekan kanssa päätyisin hyvin nopeasti kädettömäksi...

Ensin otettiin paikallaan lyöntejä sekä torjuntaa haltuun, sitten liikkeen kanssa ja sitten vapaasti liikkuen. Viimeiseksi otettiin viiden pisteen matsi 1vs1. Osumasta ilmoitetaan reilusti, matsin voittaja saa pisteen ja jää kehään, kun taas häviäjä siirtyy huilivuoroon. Huilissa ollut tulee vastustajaksi suoraan ja se jolla ensimmäisenä on 5 pistettä voittaa. Matsi alkaa joko kumartamalla tai kopauttamalla miekat yhteen. Jokainen osuman periaatteessa mihin vaan on aina pisteen arvoinen. Tässä alkoi jo sykekin nousta, mutta ikävä kyllä hävisin pistetilanteessa 4-4 finaaliottelun. Veikkaan, että hiukan mulle annettiin tasoitusta, sillä ottelu Konstan ja Nikon välillä oli aavistuksen vauhdikkaampi kuin omani... Henkisesti poistuin silti voittajana :) 

 • Mitä kehittää: Nopeutta, reagointia ja ketteryyttä.
 • Parasta: Matsit! Super hauskaa, että keskittyminen kiinnittyy täysin vastustajan liikkeisiin ja yrittää miettiä miten itse tekisi. Liikunnallista shakkia. Jos jonkun lajin haluaa ottaa itsekseen haltuun, saa ainakin tehdä juuri niitä asioita, joita itse haluaa.
 • Pahinta: Tylsää tietysti se, että tekniikat on hiottava suht rauhallisella tahdilla ja toistoja on saatava tuhansittain alle, että joku näkyisi jo oikeana reagointina. Itsenäinen lajin opettelu vaatii myös todellista perehtymistä lajiin.
 • Hinta: Tällä kertaa tutustuin historialliseen miekkailuun omatoimisesti harrastavien porukassa (eli ei maksa kuin vaivaa tutustua ja perehtyä lajiin), mutta historiallista miekkailua voi harrastaa myös seuroissa.  Esimerkiksi Jyväskylässä historiallisen miekkailun armizaren-peruskurssi (10krt) maksaa 50€. 
 • Kenelle: 1vs.1-kamppailun ystäville. Jos tykkää pelata älyllisesti samalla kun tekee fyysisiä juttuja. Voisin kuvitella, että esim. historiallisen miekkailun harrastaminen jonkun palloilulajin pelaajalle ei menisi hukkaan, sillä erilaista näkemystä saa 1vs1 tilanteisiin. 
 • Oma ranking: Ottelut on todella sellaisia, mitä jaksaisin tehdä vaikka hamaan loppuun saakka. Hauska tapa haastaa itseään uudestaan ja uudestaan. Lajina ei kuitenkaan ihan hulluna sytytä, vaikka hauskaa onkin! 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Pikajuoksu
 2. Judo
 3. Keihäänheitto
 4. Tennis
 5. Brasilialainen jiu-jitsu
 6. Kuulantyöntö
 7. Maastopyöräily
 8. Rullaluistelu
 9. Melonta
 10. SUP-lautailu
 11. Kiipeily
 12. Retkeily / Vaellus
 13. Ratsastus
 14. Frisbeegolf
 15. Ultimate
 16. Kiekonheitto
 17. Cheerleading
 18. Aitajuoksu
 19. Telinevoimistelu
 20. CrossFit
 21. Triathlon
 22. Polkujuoksu
 23. Maantiepyöräily
 24. Jousiammunta
 25. Jooga
 26. Kehonpainoharjoittelu
 27. Kirkkovenesoutu
 28. Vapaaottelu
 29. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 30. Keilaus
 31. Painonnosto
 32. Enduro
 33. Golf
 34. Umpihankihiihto
 35. Laitesukellus
 36. Laskettelu
 37. Wakeboarding
 38. Agility
 39. Parkour
 40. Sirkus
 41. Spinning
 42. Pyöräily
 43. Paini
 44. Uinti
 45. Paritanssit
 46. Vesijuoksu
 47. Kuntosali
 48. Retkiluistelu
 49. Ampumahiihto
 50. Hiihto
 51. Nyrkkeily
 52. Historiallinen miekkailu
 53. Taiji
 54. Lenkkeily
 55. Kehonhuoltotunnit
 56. Ilma-aseammunta
 57. Kävely
 58. Lumikenkäily
 59. Pilkkiminen
 60. Step-aerobic
 61. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 62. Geokätköily
 
Follow

 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram