Lapsena rakastin hiihtämistä, mutta yläkouluiässä siitä hävisi ilo, kun koko homma muuttui välineurheiluksi. Olin toki kaikissa kisoissa mukana (ja viimeisenä maalissa), mutta muistan että eniten hävetti hiihtää omilla vanhoilla Karhuilla, kun kaikilla muilla oli hienot Fischerit ja aina eri sukset vapaaseen ja perinteiseen tyyliin. Mulla oli varmaan voitelutkin aina samat hiihtotyylistä tai kelistä riippumatta. Siihen loppu hiihdosta tykkääminen.

Maastohiihto (murtomaahiihto, usein myös pelkkä hiihto) on tasamaalla, mäkisessä maastossa tai järven jäällä tapahtuva hiihtomuoto, josta käytännössä kaikki hiihtolajit ovat kehittyneet.

 

FullFit Trainingin Kristian Sotti lupasi mulle traumaterapiaa opettamalla hiihtoa, sekä kertomalla miksi itse on tykästynyt lajiin. Kristian manageroi omaa hiihtotallia, huoltaa suksia, pitää hiihtokouluja ja vielä kilpailee itse pitkillä 30km tai 50km matkoilla. Rakkaudesta lajiin siis...Hänen mukaansa hiihdon viehätys piilee siinä, että se tuntuu pahalta ja on vaativaa. Missä se liikunnan ilo nyt sit oikein on? Hiihto kuulema on sielun ja ruumiin hoitoa, mutta on aika raskas menetelmä mun mielestä.

Olisin halunnut testata oikeita kilpahiihtäjien suksia ihan vertailun vuoksi, mutta Kristianilla ei nyt ollut myynnissä mulle testattavaksi sopivia, joten se kokeilu jäi vielä haaveeksi. En kuitenkaan uskaltanut saapua paikalle vieläkään omien suksien kanssa, joten kävin kummitädiltä lainaamassa ne Fischerit! 

 

Tässä vaiheessa lajikokeiluita oon melko varma, et en tykkää lajista jos katson kelloa ekan kerran ennen kuin 10min on kulunut ja näin kävi myös hiihdossa. Hiihto on petollista, koska kovaa vauhtia on kivaa mennä, mutta sit myös se väsy tulee aika nopeasti. Sykkeet oli myös kokoajan yllättävän korkealla, mutta hiihto ei tunnu silti kropassa yhtä kivuliaalta kuin esimerkiksi juokseminen samoilla sykkeillä. 

FullFitin Kristian neuvoi mulle vapaan tekniikkaan pieniä knoppeja, mutta sanoi myös että eniten tekniikkaan auttaa hiihtäminen. Jos kuitenkin hiihtäminen tuntuu itsekseen opeteltuna liian vaikelta, niin esimerkiksi FullFit järjestää lasten hiihtokoulujen lisäksi myös aikuisten hiihtokouluja ja yksityisiä valmennuksia. Suksiakin voi alussa vuokrata valmiiksi huollettuina tai niitä voi tuttavilta lainata, niin ei tarvitse alkupanostuksena laittaa montaa sataa lajikokeiluun. Kävin opetuksen jälkeen itsekseni järvenjäällä hiihtämässä mun halpis-suksilla, joita ei oo ihan hetkeen huollettukaan ja ihan hyvin meni perinteisen suksillakin vapaanhiihto :D Huolletuilla suksilla ylämäet tietty voi olla helpompia...

Hiihdossa kaikkein mukavinta on se, että koko kroppa tekee töitä, maisema vaihtuu ja se on myös nivelille paljon PALJON ystävällisempää kuin juoksu. Juuri nyt nautin eniten omilla ehdoilla hitaasta (mutta rankasta) hiihtelystä, vaikka ärsyttää kyllä kun mummot ja papat hiihtää musta laduilla ohi, ja räkä valuu poskella kuin Aino-Kaisa Saarisella konsanaan. 

Tähtään siihen et tekniikka ja kunto on tapissaan seniorit +85 sarjassa vuonna 2075. Siihen asti säästän rahaa hiihtovälineisiin. 

 • Mitä ominaisuuksia vaatii: Sisukkuutta, tasapainoa, koordinaatioita, rytmitajua, mutta nää myös kehittyy koko ajan. Hiitäminen usein on myös aika yksinäistä puuhaa. 
 • Keskisyke: 154
 • Hinta: Harrastehiihtäjän kannattaa kysellä kilpahiihtäjien käytettyjä suksipareja, sillä ne on yleensä tosi paljon parempia kuin samanhintaiset kaupan uudet sukset. Monot, sauvat, huollot tai huoltotarvikkeet siihen päälle, niin 400-500€ saa harrastajakin semi-ok-hyvistä välineistä pulittaa. Kisavälineet maksaa sitten jo useamman tonnin ja niitä saa myös tiheään tahtiin päivittää uusiin.
 • Parasta: Ulkoilu, vauhdin hurma, tehokasta koko kropalle. Aina hiihdon jälkeen tuntuu siltä, että on leponsa ansainnut ja kahvi pullan kanssa maistuu!
 • Pahinta: Välineurheilua pahimmasta päästä. Aina pitää olla oikeat voiteet ja oikeat sukset eri keleille, ja silti latu saattaa olla surkeassa kunnossa. Kurjaa on myös viima, vastatuuli ja jyrkät ylämäet! 
 • Kenelle: Suomalaisten kansalaistaito ja perinteestä on hyvä pitää huolta, mutta ei lajia tarvitse vakavasti ottaa. Kynnys lajin harrastamiseen on noussut mielestäni turhan korkeaksi ja lajia pitäisi tuoda paremmin kaikkein saavutettavaksi välineillä millä hyvänsä. Kilpaurheilua on kiva seurata ja eritasoisten kisojakin löytyy, mutta sitten alkaa myös se armoton välineillä kikkailu! Talvella valitsisin peruskunnon ylläpitämiseksi lenkkeilyn sijasta hiihtämisen aina kun mahdollista sen kokonaisvaltaisemman kuormituksen takia. 
 • Oma Ranking: Hauskempaa, rankempaa ja terveellisempää kuin kävely ja juokseminen, mutta ois vielä korkeammalla jos välinehuolto ei ois niin hankalaa. Ampumahiihdossa oli vielä oma viehättävä lisänsä toi henkinen puoli, joten heti siihen sen taakse!
 • Ketä seurata: Therese Johaug Oli steroidi tai astmalääke, mut mun mielestä Norjan naishiihtäjät on aivan päälliköitä. Jos koskaan ehditte niin katsokaa niistä kertova sarja: Maailman parhaat naishiihtäjät. Tulee huippu-urheilijan harjoittelumääriin vähän tuntumaa! Suomalaisista seurantaan tottakai Aino-Kaisa Saarinen ja Krista Pärmäkoski

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Pikajuoksu
 2. Judo
 3. Keihäänheitto
 4. Tennis
 5. Brasilialainen jiu-jitsu
 6. Kuulantyöntö
 7. Maastopyöräily
 8. Rullaluistelu
 9. Melonta
 10. SUP-lautailu
 11. Kiipeily
 12. Retkeily / Vaellus
 13. Ratsastus
 14. Frisbeegolf
 15. Ultimate
 16. Kiekonheitto
 17. Cheerleading
 18. Aitajuoksu
 19. Telinevoimistelu
 20. CrossFit
 21. Triathlon
 22. Polkujuoksu
 23. Maantiepyöräily
 24. Jousiammunta
 25. Jooga
 26. Kehonpainoharjoittelu
 27. Kirkkovenesoutu
 28. Vapaaottelu
 29. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 30. Keilaus
 31. Painonnosto
 32. Enduro
 33. Golf
 34. Umpihankihiihto
 35. Laitesukellus
 36. Laskettelu
 37. Wakeboarding
 38. Agility
 39. Parkour
 40. Sirkus
 41. Spinning
 42. Pyöräily
 43. Paini
 44. Uinti
 45. Paritanssit
 46. Vesijuoksu
 47. Kuntosali
 48. Retkiluistelu
 49. Ampumahiihto
 50. Hiihto
 51. Nyrkkeily
 52. Historiallinen miekkailu
 53. Taiji
 54. Lenkkeily
 55. Kehonhuoltotunnit
 56. Ilma-aseammunta
 57. Kävely
 58. Lumikenkäily
 59. Pilkkiminen
 60. Step-aerobic
 61. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 62. Geokätköily
 
Follow

 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram