Nyt kun tuota mun lajirankingiä tarkastelen, on pakko todeta, että hiton vaikeeta on kyllä pistää lajeja järjestykseen. Tykkään kokeilla kaikkea uutta ja onhan tosta mun rankingistä nähtävissä trendi, et uudet menee aina listassa korkeemmalle kuin vanhat. Mun tekniikka pistää noita lajeja järjestykseen on aina käydä listaa läpi ja miettiä mitä tekisin mielummin: pikajuoksua vai kuulantyöntöä? Mut sekin vaihtelee päivän ja fiiliksen mukaan. Ei mulla joka päivä tee mieli juosta pikajuoksua. Joskus tekee mieli  mennä pilkille. Tarkoituksen on kuitenkin löytää laji, josta tulee se "ykkönen". Omaan aikatauluuni, en pysty kovin monen lajin harrastamista "tosissaan" mahduttamaan. Eikä se lajinvalinta oo edes ihan yks yhteen ton rankingin kanssa, sillä lajinvalintaa vaikuttaa NIIN moni tekijä ja joskus vaan sattuma vie mukanaa. Kirjoittelen nyt auki niitä tekijöitä, jotka mulla lajin mielekkyyteen vaikuttaa. Kommentoi ihmeessä onko sulla sama vai millä perusteella oot oman lajivalintasi tehnyt?

Rakkautta ensisilmäyksellä vai kaveripohjalta rakkauteen? 

Joskus vastaan tulee lajeja, joihin viehätyt vaan samantien kun katot lajia telkkarista tai meet sitä kokeilemaan. On vaikee eritellä mistä kaikista syistä se johtuu, mut oot heti et: Joo, tää on niin mun juttu. Sillon ollaan hymykorvissa ja vähän ehkä sivuuttaakin ne sellaiset asiat lajissa, joista ei niin välitä. Mulle näitä lajeja on ehkä ollu judo, pikajuoksu ja maastopyöräily. Ja sit toisaalta toi kaverpohjalta rakkauteen. Mulla crossfit on yllättävän alhaalla tuolla listalla, mutta oon oikeesti innostunut siitä aika paljon. Tässä taannoin katoin Reebokin Fittest on Earth kisoja läpi yön ja fiilistelin vaan koko lajia. Se on välillä niin saakelin rankkaa ja sen takia ärsyttävää, mutta myös niin saakelin koukuttavaa... Välillä on kiva tehdä asioita, jotka ei tunnu mukavalta. 

Rikas, rakas, köyhä, varas

Rahakin on vähän kinkkinen juttu. Oikeastikin jotkut lajit (maastopyöräily, jousiammunta, golf, ampumahiihto, triathlon, enduro) vaatii sellaisia alkupanostuksia, ettei ainakaan meikäläisen kuukausibudjetista irrotella noita summia ihan noin vaan. Sit toisissa lajeissa vaan valmennus, tilat ja treenikamat vaan maksaa enemmän kuin toisissa ja ainakin mulla on todella paljon pienempi kynnys lähteä matalamman budjetin lajeja harrastamaan. Sanotaanko, et mun kipuraja menee tuolla 60-70€ /kk ja siihen pitää mun mielestä kuulua jo valmennustakin. Ihan vaan kuntosalista ja ryhmäliikunnasta en suostuisi näin paljon maksamaan. Toisaalta taas kun johonkin hommaan rakastuu, niin jostakin sitä vaan säästää ne rahat, että saa tehdä sitä mitä haluaa ja välineet siihen on kunnossa. Se kun aloittaa hamstraamaan välineitä johonkin lajiin, on merkki siitä että laji oikeasti kiinnostaa. (p.s. ostin oman tennismailan muutama viikko sitten...)

Seura tekee kaltaisekseen

Yhteisö, joukkue, ryhmä ja kaverit. Niin monen lajin kohdalla oon kuullut sen harrastajilta, että yhteisö on se paras asia lajissa. Ja tottahan se on. Kaverit ja kokemukset on parhaimpia asioita, mitä urheilu tarjoaa. Monesti lajin pariin päädytään ystävän kautta ja vielä useammin lajin pariin jäädään, koska se ryhmä vaan klikkaa. Treeneihin on kiva mennä, kun porukan kanssa voi purkaa sekä työhuolet, että lajin kanssa olevat ongelmat. Hyvä porukka pistää sut myös tekemään enemmän töitä, kuin oisit itse saanut aikaiseksi. Ihan puhdas yksilöurheilu, jossa aina treenattaisiin yksin, tuskin on mun juttu. Mie ainakin kaipaan ympärilleni sitä samanhenkistä porukkaa, joiden kanssa voi puhua valmentajista pskaa. 

Lahjakkuus vai kehittyminen?

No mun ykkösprioriteetti on kyllä toi lahjakkuus. Ei mua ihan sairaasti kiinnosta mennä tekemään asioita, joissa en oo jo valmiiksi jollain tasolla. Esimerkiksi tän takia pitkien matkojen juokseminen ja uinti lähde. Meillä jokaisella on fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia, joiden vuoksi tietyt lajit on meille helpompia kuin toiset. Mulla niitä on voima, nopeus ja peliäly. Tottakai mun on sillon helpompi omaksua pallopelejä kuin uida. Osittain tää on kiinni siitä mitä oon tehnyt lapsena ja nuorena, mut osittain myös geneettisistä ominaisuuksista. Mulla on kropassa selkeästi enemmän nopeita lihassoluja kuin hitaita ja kestäviä. Kestävyys ei vaan koskaan oo ollu mun juttu. Toisaalta haluaisin sitä kehittää, mut toisaalta ei kyllä huvita... Ootko miettinyt mitkä sun vahvat ja heikot ominaisuudet on? 

Kilpailua vai liikunnan riemua? 

Miksi kilpaurheilu viehättää mua niin paljon? Hienoimpia asioita siinä varsinkin on rehellisyys ja avoimuus. Urheiluareenat on niitä harvoja paikkoja, joissa voit olla avoimen onnellinen omasta menestyksestä ja avoimen pettynyt mikäli et onnistukaan. On ilon riemua ja pettymyksen kyyneleitä. Väitän, että samanlaista kilpailuasetelmaa on niin monessa muussakin tilanteessa, kuten töissä, koulussa, opiskelussa, jopa rakkaudessa, mutta suhtautuminen on aina peitellympi. Pitäisin melko tökerönä, jos nappaisin töissä ylennyksen toisten nenän edestä ja lähtisin sitä kahvihuoneessa tuulettamaan ja huutamaan samalla, että tein todella paljon töitä tämän eteen, että on kyllä ansaittu voitto. Samaan aikaan "häviäjät" eivät voi näyttää pettymystään ja on lähdettävä vessaan itkemään, sillä onhan häviämisen näyttäminen heikkoutta.

Urheilukilpailut ovat mielestäni ihanan rehellisiä tilanteita, jossa riemun tai pettymyksen tunteita ei tarvitse piilotella. Samalla hyvissä kilpailuissa on myös urheiluhenki, jossa tarkoitus on kannustaa kaikkia osallistujia. Kilpaileminen on opettanut itsestä niin paljon asioita, joista koen olevan hyötyä myös muualla elämässä. Esimerkiksi suhtautuminen muilla elämän osa-alueilla  "voittoon" tai "häviöön" on analyyttinen ja tähtää ajatukseen siitä miten voisin tästä kehittyä. Myös mulla on kuitenkin sitä toisenlaista liikuntaa, joka on vaan liikkumisen iloa. Liikkuminen voi parhaimmillaan olla vain aivojen tuulettamista ja irti päästämistä siitä samasta kiireestä ja kilpailusta, mitä koemme muutenkin ihan riittävästi. 

Mitä tekijöitä jäi sanomatta? Miten oot omaan lajiisi päätynyt? Miksei liikunta kiinnosta ollenkaan? Haluaisin kovasti tietää, mitä sinä liikunnasta ajattelet?

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Pikajuoksu
 2. Judo
 3. Keihäänheitto
 4. Tennis
 5. Brasilialainen jiu-jitsu
 6. Kuulantyöntö
 7. Maastopyöräily
 8. Rullaluistelu
 9. Melonta
 10. SUP-lautailu
 11. Kiipeily
 12. Retkeily / Vaellus
 13. Ratsastus
 14. Frisbeegolf
 15. Ultimate
 16. Kiekonheitto
 17. Cheerleading
 18. Aitajuoksu
 19. Telinevoimistelu
 20. CrossFit
 21. Triathlon
 22. Polkujuoksu
 23. Maantiepyöräily
 24. Jousiammunta
 25. Jooga
 26. Kehonpainoharjoittelu
 27. Kirkkovenesoutu
 28. Vapaaottelu
 29. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 30. Keilaus
 31. Painonnosto
 32. Enduro
 33. Golf
 34. Umpihankihiihto
 35. Laitesukellus
 36. Laskettelu
 37. Wakeboarding
 38. Agility
 39. Parkour
 40. Sirkus
 41. Spinning
 42. Pyöräily
 43. Paini
 44. Uinti
 45. Paritanssit
 46. Vesijuoksu
 47. Kuntosali
 48. Retkiluistelu
 49. Ampumahiihto
 50. Hiihto
 51. Nyrkkeily
 52. Historiallinen miekkailu
 53. Taiji
 54. Lenkkeily
 55. Kehonhuoltotunnit
 56. Ilma-aseammunta
 57. Kävely
 58. Lumikenkäily
 59. Pilkkiminen
 60. Step-aerobic
 61. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 62. Geokätköily
 
Follow

 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram