Tyylipäivä-kilpailun voittajat Saara Nikku ja Lumi Ollila saivat uudet, trendikkäät tyylit ammattilaisten käsittelyssä. Tumma silmämeikki, pehmeät kiharat ja naisellisuus ovat nyt in.

Me Naisten Tyylipäivä-kilpailun voittaja Saara Nikku pääsi ystävänsä Lumi Ollilan kanssa muuttumispäivään, jonka kruunasi ilta Helsinki Fashion Weekendin Me Naiset Trend Fashion -muotinäytöksessä.

Aamu alkaa hiusten värjäyksellä ja leikkuulla helsinkiläisessä kampaamo Butikissa.

– Yleensä olemme Lumin kanssa avoimia muutoksille. Olemme olleet usein hiusmalleinakin. Nyt tosin olen menossa naimisiin kahden viikon kuluttua, joten en halua mitään hullua, Saara kertoo.

Neuvottelun  jälkeen L'Oréal Professionnel -hiustaiteilija Riku Tuovinen ja Saara päätyvät uudenlaiseen vaaleaan väriin.

– Luonnollisuus on yksi keskeisistä trendeistä. Saaralle teemmekin luonnollisen mutta hienostuneen ja kalliin näköisen lämpimän vaalean värin Blake Livelyn tyyliin. Malli pidetään häiden vuoksi mahdollisimman pitkänä, Riku kertoo.

Saarasta suunnitelma kuulostaa hyvältä.

– Olin myyty heti, kun Riku mainitsi Blake Livelyn.

Lumille päädytään lisäämään hiuksiin raikkautta ja kiiltoa antavia viileitä raitoja.

– Viileät vaalean sävyt olivat jonkin aikaa pois muodista, mutta ovat tulleet yllättäen takaisin. Ne sopivat erityisesti lyhyenpään hiusmalliin, Riku toteaa.

Kuohuviiniä ja meikki-ideoita

Kampaajalta Saaran ja Lumin matka jatkuu kuohuviinilasillisen kautta Helsinki Fashion Weekendin Paviljonkiin.

Lavan takana on kuhisee, kun tyylipäiväläiset saapuvat Maybelline-meikkitaiteilija Anne Flinkin käsittelyyn. Tyttöjen kasvoille taiteillaan kaksi erilaista versiota sumuisesta silmämeikistä.

– Saaralle valitsin Maybellinen Smoky Eyes 32 Charcoal Smokes -paletista harmaan ja tummansinisen sävyjä, jotka sopivat erinomaisesti ruskeisiin silmiin, Anne sanoo.

Lumi ihastelee illan muotinäytöksen mallien mustaa silmämeikkiä.

– Musta silmämeikki on niin vaikea tehdä itse ja mallit näyttävät aivan mahtavilta!

Annella on kikka, jolla mustasta silmämeikistä saa todella intensiivisen ja syvän. Hän pohjustaa Lumin luomet Maybellinen mustalla Master Smoky -kynällä ja lisää päälle vielä mustaa luomiväriä.

Huulille valitaan tummaa silmämeikkiä tasapainottamaan vaaleanpunaiseen taittavaa nudea. Ensin koko huuli pohjustetaan huulenrajauskynällä ja päälle sipaistaan kevyesti kiiltoa.

Musta silmämeikki viimeistellään paljailla kulmakarvoilla.

– Vaaleat kulmat ovat muodikkaat ja ne luovat näyttävän kontrastin mustan silmämeikin kanssa, Anne sanoo.

Trendikäs kampaus viimeistelee tyylin

Riku innostuu Lumin silmämeikistä.

– Tehdään feikkipolkka, jossa omat pidemmät latvat tupeerataan niskaan valkiksi, hän ideoi.

Saaralle puolestaan taiteillaan muotoiluraudalla isoa kiharaa.

– Olen ammatiltani liikunnanohjaaja, joten arkielämässä hiukseni ovat aina kiinni ja tyylini muutenkin sporttinen.

Riku asettelee Saaran hiukset sotkuiseen kiharapilveen.

– Ennakoidaan vähän häämatkaa surffikiharakampauksella. Isot pehmeät laineet, kiharat ja naisellisuus ovat nyt in.

Kampauksen pohjalle Riku tupsuttaa hiuspuuteria L'Oréal Professionnellin Techni Art Super Dust -hiuspuuteria.

– Hiuspuuteri antaa kampaukselle volyymia kosteallakin säällä.

Kun kampaukset ovat valmiit, tyylisankarittaria tuskin erottaa lavan takana vilistävistä malleista. Ammattilaisten vinkkien avulla he ovat saaneet lisää varmuutta omiin tyyleihinsä.

– Tyylipäivä todisti, että muodonmuutoksen ei aina tarvitse olla muutos ääripäästä toiseen. Ammattilaisten avulla on helppo viilata omaa jo olemassa olevaa tyyliään entistä paremmaksi, työt toteavat.

Naisilla tyypillisimpiä intiimialueiden kuivuusoireita ovat kutina ja polttelu. Yllättävä helpotus kuiviin limakalvoihin löytyy suomalaisesta luonnosta – tyrnin rasvahapot hellivät silmien, suun, virtsateiden ja intiimialueiden pintoja.

Tyrnimarjan sisältämän öljyn terveellisyys on tiedetty jo vuosisatojen ajan Kiinassa ja Venäjällä. Tänä päivänä perinnetietojen tukena on myös tieteellisiä faktoja. Turun yliopisto on maailmanlaajuisesti arvostettu tyrnitutkimuksen keskus, jossa tyrniöljyn on osoitettu olevan todellinen täsmäase limakalvojen vahvistamiseen. Vastaavaa tehoa ei ole havaittu millään muulla kasviöljyllä. Tuoreimpien tutkimusten mukaan ravinnon lisänä nautitusta tyrniöljystä hyötyvät mm. intiimialueen kuivuudesta kärsivät vaihdevuodet ohittaneet naiset.
 
Ehjät limakalvot suojaavat pöpöiltä ja pitävät paikat liukkaina
Limakalvot muodostavat elintärkeän suojan mm. silmissä, suussa, hengitysteissä, ruuansulatuskanavassa, virtsateissä ja intiimialueilla. Liukkaat ja ehjät limakalvot saavat taudinaiheuttajien otteet lipsumaan ja pysymään meistä loitolla. Intiimialueilla ja suolistossa terveet ja kosteat limakalvot takaavat myös optimaaliset kasvuolot hyville maitohappobakteereille. Hyvät bakteerit edistävät hyvinvointia ja pitävät pöpöt kurissa. Intiimialueilla ehjät limakalvot ovat lisäksi tärkeä osa nautinnollista seksielämää. Hauraat limakalvot aiheuttava yhdyntäkipua. Liukuvoiteilla saa seksin luistamaan, mutta kirvelyä ne eivät aina poista.

Limakalvojen kiusana sairaudet, lääkekuurit ja hormonimyrskyt
Limakalvot voivat haurastua monesta syystä. Yhä useammin kuivuusongelmien taustalla on jokin krooninen sairaus. Atopia on nykyisin jo varsin yleinen ihoa, mutta myös koko kehon limakalvoja rasittava vaiva. Sjögrenin syndrooma on oireiltaan atopian tyyppinen, mutta paljon tuntuvampi sairaus. Kumpaankaan näistä ei ole olemassa parantavaa lääkitystä.

Lääkkeitä tarvitaan sairauksien hoitoon, mutta pitkillä lääkekuureilla on toisinaan myös harmillinen limakalvoja kuivattava vaikutus. Tyypillisimmin tällaisia haittavaikutuksia aiheuttavat kortisoni- ja sytostaattikuurit. Myös arkisempi antibioottikuuri voi heikentää intiimialueen hyvinvointia.

Ehkäisypillerit otetaan käyttöön seksielämän päästessä vauhtiin. E-pillereiden käytön aloittaminen aiheuttaa elimistöä ravistelevan hormonaalisen muutoksen, johon usein liittyy kiusallista intiimialueen limakalvojen kuivuutta. Vastaavia hormonimyrskyjä ja tilapäisiä kuivuusoireita ilmenee myös synnytyksen ja imetyksen yhteydessä.

Vaihdevuodetkin kuivattavat
Naisilla ehdottomasti yleisin syy kuivuuteen on vaihdevuosien myötä hiipuva estrogeenin tuotto. Estrogeeni ohjaa naisen hedelmällistä elämänvaihetta monin tavoin. Se säätelee kohdun limakalvojen uudistumiskiertoa, mutta ylläpitää samoin kaikkien muidenkin limakalvojen hyvinvointia. Estrogeenin tuoton loputtua ravinnon merkitys limakalvojen rakentajana korostuu. Vaihdevuosien jälkeen on entistä tärkeämpää, että ravinnosta saa myös limakalvojen rakennukseen tarvittavia tärkeitä ravintoaineita; hyviä rasvahappoja, kasvisteroleja ja luonnollisia antioksidantteja.
Uusimman tutkimustiedon mukaan tyrniöljystä on apua estrogeenin tuotannon romahtamisen myötä kuivuville intiimialueen limakalvoille.

Tyrniöljyn edut

Tyrniöljy korjaa tutkitusti limakalvoja ja lievittää kuivuusoireita
Turun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa* saatiin tieteelliset todisteet jo kauan tiedettyyn tyrniöljyn terveysvaikutukseen. Tyrniöljyn nauttiminen vahvisti intiimialueiden limakalvoja ja lievitti kuivuusoireita. Tutkimukseen osallistuneet 55 - 75 v. naiset nauttivat päivittäin 3 kk ajan erityistä SBA24-tyrniöljyä tai lumevalmistetta. Tutkimukseen osallistuneilla naisilla oli diagnosoitu elämän laatua merkittävästi rajoittava emättimen kuivuus eli atrofia.

Tyrniöljy on turvallinen vaihtoehto estrogeenivoiteille
Tutkimuksessa saatiin arvokasta tietoa tyrniöljyn tehosta ja turvallisuudesta. Tyrniöljylisän osoitettiin sopivan myös sellaisille naisille, jotka eivät voi käyttää estrogeenivalmisteita intiimialueiden limakalvojen vahvistamiseen. Estrogeenivalmisteet ovat kiellettyjä mm. hormonaalisten syöpien jälkeen.

Tyrniöljy on luonnollinen ravintoaine – ei lääke. Se vaikuttaa elimistömme oman rasva-aineenvaihdunnan kautta ja siksi vaikutukset ilmenevät säännöllisessä käytössä vasta vaihtelevalla viiveellä. Moni nainen on silti hihkunut ilosta jo parin viikon käytön myötä.

SBA24-kaksoistyrniöljy sisältää koko tyrnimarjan arvokkaan öljyn
Turun yliopiston tutkimuksessa käytettiin sekä tyrnin marjaöljyä että siemenöljyä sisältävää vakioitua SBA24-kaksoistyrniöljyä. Suomessa valmistettu ja laajasti tutkittu erikoisöljy sisältää kaikki tyrnin hyvät rasvahapot, kasvisterolit ja rasvaliukoiset antioksidantit luonnon säätelemässä suhteessa. Oy Valioravinto Ab markkinoi öljyä tuotenimellä Omega7®-kaksoistyrniöljykapseli. Tuote on ollut markkinoilla kohta 20 vuoden ajan ja tuottanut valtavasti positiivista palautetta. 100 % kasviperäisen tuotteen suositeltu annos on tilanteesta riippuen 2-4 kapselia päivässä.

Lue lisää!

*) Larmo P. et al. Effects of sea buckthorn oil intake on vaginal atrophy in postmenopausal women, Maturitas. 2014, 78; 316-321