Vegaanin ei kannata turhaan tilata kallista ja hienoa bordeaux-punaviiniä, sillä se on perinteisesti suodatettu ja kirkastettu kananmunan valkuaisella.  Onneksi muitakin vaihtoehtoja löytyy. Kuva: Shutterstock
Vegaanin ei kannata turhaan tilata kallista ja hienoa bordeaux-punaviiniä, sillä se on perinteisesti suodatettu ja kirkastettu kananmunan valkuaisella. Onneksi muitakin vaihtoehtoja löytyy. Kuva: Shutterstock

Alkoholijuomat voivat sisältää vaikkapa kalaliimaa, kananmunaa ja liivatetta. Selvitimme, mitä vegaanin kannattaa huomioida baarissa ja alkoholiostoksilla.

Tiesitkö, että esimerkiksi oluiden ja erityisesti viinien kirkasteena saatetaan käytää liivatetta, kalaliimaa, kananmunan valkuaista tai maidon kaseiinia? Murskatusta kokenillikirvanaaraan kuoresta saatavaa karmiiniksi, kokkiniiliksi tai karmiinihapoksi (E120) kutsuttavaa kaunista punaista väriä, saatetaan käyttää esimerkiksi erilaisiin mehuihin, hilloihin, karamelleihin ja huulipuniin. Alkoholeissa sitä saatetaan käyttää joissakin punaviineissä, likööreissä ja katkeroissa, kuten Camparissa. Huh!

”Kirkas on vegaanille kaikista varmin juoma”

Nyt vegaanisten alkoholituotteiden kysyntä on kasvanut niin paljon, että lokakuun alusta lähtien Alkossa jokaisesta tuotteesta näkee, onko tuote vegaaninen. 

– Olemme sen varassa, mitä tavarantoimittaja meille ilmoittaa. Pakkauksesta pitää myös löytyä vegan friendly -merkintä. Jos tavarantoimittaja ei ilmoita mitään, tuotetta myydään meillä ei-vegaanisena, Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna kertoo.

Vegaanisten alkoholituotteiden valmistus on kovassa kasvussa myös siksi, että vegaanisuus on kilpailuvaltti: valmistajillekin on kannattavampaa, kun juomat sopivat kaikille kuluttajille. Luomutuotteita valvotaan, mutta vegaanisuudelle ei ole kansainvälistä sertifiointia.

– Joudumme luottamaan tuottajan ilmoitukseen, sillä kukaan ei ole tiloilla valvomassa mitä suodatusainetta viinin valmistukseen käytetään. Toisaalta valmistajalle olisi kova imagotappio, jos vegaaniksi ilmoitetut tuotteet eivät olisikaan vegaaneja. 

Vaikuttaako suodatus- ja kirkastusaine makuun?

Esimerkiksi viinien yleisin suodatus- ja kirkastusaine on savipohjainen bentoniitti. Jos suodatus- ja kirkastusaineina käytetään kananmunaa, liivatetta kalaliimaa tai maidon kaseiinia, näitä ainesosia ei välttämättä jää valmiiseen tuotteeseen. Jotkut eivät silti periaatesyistä halua, että niitä on käytetty edes valmistuksessa.

– Makueroja kirkasteiden käyttämisessä ei ole, mutta eläinperäisiä aineiden käyttämisen syynä ovat edullisempi hinta, tehokkuus ja joskus myös laatu ja perinteet. Bentoniittia käytettäessä viiniä menee usein enemmän hukkaan, Vilkuna sanoo.

Osaisitko valmistaa näistä tuotteista vegaanisen drinkin? Kuva: Shutterstock
Osaisitko valmistaa näistä tuotteista vegaanisen drinkin? Kuva: Shutterstock

Jotkut tuottajat saattavat käyttää eläinperäisiä aineita vain eräkohtaisesti. 

– Saattaa olla, että se on yksi ainoa satsi vuodessa miljoonia pulloja tuottavalla viinintuottajalla. Riippuen rypälelajikkeesta ja poikkeuksellisesta ilmastosta tai liian kuivasta tai märästä maaperästä, rypäleet saattavat olla vaikka normaalia pulleampia. Silloin normaali kirkastaminen ja suodattaminen ei ole tehokasta, vaan joudutaan käyttämään useampia keinoja ja aineita peräkkäin tai yhdistämällä, Taina Vilkuna selventää.

Kalliit ja hienot bordeaux-punaviinit on perinteisesti suodatettu ja kirkastettu kananmunan valkuaisella.

Eläinperäisten aineiden käyttö on tietyillä alueilla myös perinteikäs laatuelementti.

– Jos isoisän isoisä on kirkastanut tuotteita aina eläinperäisillä aineilla, niin varmasti tehdään jatkossakin, elleivät useat kuluttajat ala tästä huomauttamaan.

Kalliit ja hienot bordeaux-punaviinit on perinteisesti suodatettu ja kirkastettu kananmunan valkuaisella.

– Bordeaux´ssa viinin valmistuksesta ylijääneistä kananmunan keltuaisista tehdään canelé-leivoksia, muffinssin näköisiä, alle pikkusormen korkuisia kosteita kakkusia. Niissä ei ole mielestäni mitään makua, mutta niiden mielestä ne ovat parasta maailmassa, Taina Vilkuna kertoo.

Vegaanin varmat vaihtoehdot

On selvää, että kermalikööri ja hunajaolut eivät ole vegaanisia, mutta muuten useissa baareissa on edelleen kiusallisen hankalaa tilata vegaanisia juomia. Punavuoren punaviinikuplassa moni ravintola osaa tarjoilla vegaanisia juomia, mutta syvällä maaseudulla voi olla toisin. 

– Kirkas on vegaanille kaikista varmin juoma. Konjakeissa ja viskeissä on harvoin eläinperäisiä aineita, ja myös kotimaisista oluista suurin osa sopii vegaaneille. Lähes kaikki luomu- ja biodynaamiseet viinitalot ovat myös vegaanisia, sillä vegaanisuus kuuluu usein niiden ideologiaan, Vilkuna listaa.

”Kymmeniä vuosia sitten käytetiin jopa eläiten verta ja luujauhoa alkoholin kirkastamiseen.”

Alkoholijuomien vegaanisuuden voi tarkistaa vaikka kansainväliseltä, yli 33 000 tuotetta listaavalta Barnivore-sivustolta, mihin myös Alkon myyjät luottavat. Suomalaisista sivustoista kattavin on Vegaanituotteet.net.

Listoja selatessa huomaa, että vegaanillekin löytyy nykyisin rutkasti vaihtoehtoja kaikissa juomakategorioissa.

– Kymmeniä vuosia sitten käytetiin jopa eläinten verta ja luujauhoa alkoholin kirkastamiseen. Viimeistään hullun lehmän tauti ja muut taudit 90-luvulla lopettivat niiden käytön, Vilkuna sanoo.