Kuva: Victoria Beckham.

Helmat toimivat parhaiten väljien silkkipöksyjen kanssa.

Miksi valita vain toinen, kun voi saada molemmat? Niin Célinen luova johtaja Phoebe Philo kuin Victoria Beckhamkin ovat sitä mieltä, että midi-mittainen mekko paritetaan tänä syksynä housujen kanssa. Viimeksi tyyli oli muodikas 1990-luvun lopulla.

Parhaiten liehuvat helmat toimivat väljien silkkipöksyjen ja korollisten nilkkureiden kanssa, mutta kapeat puntit ja herrainkengät ovat myös oivia vaihtoehtoja.

 


Vaaleat housut eivät ole yksinomaan kesän omaisuutta, 75 €, &Other Stories.

 

 


Monivärisyydestään huolimatta nämä housut yhdistyvät niin kirkkaiden kuin maanläheisten sävyjen kanssa, 59,99 €, H&M.Arkinen pikkumusta toimii niin töissä kuin juhlissa, 29,95 €, Zara.Epäsymmetrinen leikkaus tekee paidasta kiinnostavamman, 44,95 €, Vila.Syksyn trendikkäimmät nilkkurit ovat kiiltonahkaiset ja teräväkärkiset, 79,95 €, Zara.

Tiedustelut: &Other Stories / stories.com/fi, hm.com, vila.com/fi, zara.com.

Jos kesän haluaa säilyvän kasvoilla pitkään, kannattaa tehdä töitä sen eteen jo päivetystä hankkiessa.

Aurinkoiset kelit ovat jo hiukan hellineet Suomea, ja nopeasti päivettyvät ovat saattaneet saada iholleen mukavan sävyn. Toiset ovat karanneet ulkomaille grillaamaan hipiäänsä, kun Suomen lämpö ei ole riittänyt rusketukseen.

Loputtomiin ihoa ei pidä paahtaa. Auringon palvomisella on nimittäin paljon haittavaikutuksia, ja itse rusketuskin on ihon tapa suojata itseään. Terveyskirjaston mukaan ruskettuminen on seurausta ihosolujen DNA-vauriosta, joka käynnistää pigmentintuotannon eli ruskettumisen. Ruskettumisella iho yrittää siis suojata soluja lisävaurioilta.

Auringon UV-säteily haittaa ihoa muutenkin: ihosyöpien määrä on Suomessa jatkuvassa nousussa ja melanoomaa, jota edistää toistuvat palamiset, todetaan yhä useammin nuorilla aikuisilla. UV-säteily myös vanhentaa ihoa ennenaikaisesti, vaikka rusketuksen tavoitteena on nuorekas ja kaunis iho.

Tarkoituksellista rusketuksen hankkimista kannattaa siis harkita aina tarkkaan. Jos kuitenkin iho on jo ehtinyt päivettymään, päänvaivaa voi aiheuttaa se, miten rusketuksen saa säilytettyä iholla pitkään. Kaikille itseruskettavat eivät sovi, ja onhan riski epätasaisen oranssin sävyisestä ihosta aina olemassa.

Lue myös: Testissä markettien itseruskettavat – saako halvasta purkista täydellisen päivetyksen?

Kokosimme 6 parasta vinkkiä, miten kesän päätteeksi rusketusta saa pidettyä parhaiten yllä iholla. Moni kikka kannattaa kuitenkin aloittaa heti, koska tärkeimmät asiat tehdään jo rusketusta hankkiessa!

1. Suojaa iho huolellisesti palamiselta

Asteittainen rusketus säilyy kaikkein parhaiten, joten päivettynyt iho kannattaa hankkia maltilla – etelässä itsensä paahtaminen ruskeaksi kerralla harvemmin toimii. Suojaa siis aurinkoisella säällä ihosi huolellisesti aurinkovoiteilla niin, ettei se pala. Jos iho siltikin kärähtää, hoida sitä hyvin esimerkiksi aloe veraa sisältävillä rasvoilla.

Lue myös: Oletko auringonpalvoja vai uv-kammoinen? Näin suojaudut järkevästi

2. Kuori iho hyvin ennen auringonottoa, mutta vain hellästi rusketuksen saatuasi

Kun ihon kuorii hyvin esimerkiksi ennen etelänlomailua, iholta lähtee kuollut solukko ja rusketukselle on hyvä ja tasainen pohja. Rusketuksen ylläpitämisvaiheessa loppukesästä ihoa kannattaa kuoria enää vain hyvin kevyesti, jotta välttää kuivat läikät ja kiristävän tunteen iholla. Kun ihosolujen vaihtumista ei kuitenkaan edistä liikaa kuorinnoilla, myös rusketus säilyy paremmin.

3. Juo vettä

Riittävä veden juonti on tärkeää sekä aurinkoa ottaessa että loppukesästä, kun rusketusta on tarkoitus pitää yllä. Kuumalla kelillä vesi auttaa nesteyttämään myös ihoa, mikä edistää tasaista ruskettumista. Hyvä nesteytys auttaa lisäksi pitkittämään ihosolujen elinikää, mikä puolestaan edistää rusketuksen säilymistä.

4. Suosi suihkussa kylmää vettä

Kuumat suihkut ja kylvyt kuivattavat ihoa, mikä edistää ihosolujen kuolemista ja vaihtumista. Jotta rusketuksen saa pidettyä iholla, kannattaa suihkussa pyrkiä käyttämään viileää vettä sekä kosteuttavia suihkuöljyjä ihon kuivumisen välttämiseksi.

5. Kosteuta ihoa huolellisesti

Kun ihoa rasvaa hyvin rusketuksen saamisen jälkeen, se pysyy terveenä eivätkä ihosolut vaihdu turhan tiuhaan kuivuuden takia. Auringolle altistuminen kuivattaa ihoa, minkä takia rasvaaminen on erityisen tärkeää. Terve ja hyvinvoiva iho myös näyttää paremmalta ja korostaa kaunista rusketusta.

Lue myös: Kärsiikö ihosi kuivuudesta vai kosteuden puutteesta? Näin tunnistat eron ja hoidat ihoasi oikein

6. Korosta rusketuksen rippeitä meikillä ja vaatteilla

Ihan loputtomiin rusketusta ei voi tietenkään säilyttää ilman aurinkoa, mutta ihon voi myös huijata näyttämään päivettyneeltä. Aurinkopuuterilla voi luoda kasvoille tekorusketusta väliaikaisemman päivetyksen: otsalle, nenälle ja poskiluille töpötelty aurinkopuuteri antaa päivettyneen ilmeen, koska rusketus osuu myös oikeasti ensin juuri niille kohdille kasvoja.

Myös valkoiset vaatteet saavat helposti ihon näyttämään ruskeammalta kuin mitä se on. Ihoa vaaleammat vaatteet korostavat hipiän tummempaa sävyä.

Pohditko, onko ekodeodoranteissa tarpeeksi potkua? Testasimme alumiinittomat ekodödöt – tehoa ja hoitavuutta kyllä piisaa.

Deodorantit arvosteltiin asteikolla 1–5.

 

Kirpsakka kaveri, 3 pistettä

Lupaus: Ekoluksusta kaina­loille! Kirpeän limen ja makean mandariinin tuoksu viettelee ja pitää kainalot raikkaina koko päivän.

Kokemus: Normaalisti hikoilevalla peittää hajut tehokkaasti ja pettämättä. Ei ärsytä kainaloita, vaan saa ne tuntumaan ihanan pehmeiltä! Urheilevalle tai paljon hikoilevalle teho ei riitä, mutta arkikäytössä tuote on toimiva tapaus.

1. Lovefresh Natural Cream
Deodorant, Mandarin Lime, 29 €

 

Tehopakkaus, 3½ pistettä

Lupaus: Ruokasoodasta tehonsa saava deodorantti pitää kainalot hyväntuoksuisina aamusta iltaan miedolla hunajan, laventelin ja euka­lyptuksen tuoksulla.

Kokemus: Tyylikäs purkki tuo ylellisyyttä aamuihin. Ei pettänyt testin aikana kertaakaan, mutta tehokkuutensa vuoksi ei sovi herkimmille kainaloille: muutamina päivinä iho punoitti hieman levityksen jälkeen.

2. Agent Nateur Holi (stick) N°3
deodorantti, 22 €

 

Perusvarmuutta, 2½ pistettä

Lupaus: Virkistävältä tuoksuva Weledan Citrus roll-on -deodorantti neutraloi hienhajua luonnonmukaisten eteeristen öljyjen avulla.

Kokemus: Kuin perinteiset deodorantit. Arjen lomassa piti tuoksut hyvin kurissa, mutta tuotteen alkoholi ärsytti hieman. Tehokkuus ei riittänyt rankempaan menoon, joten tuote sopii raikkaantuoksuista arkidödöä etsivälle.

3. Weleda Citrus 24h Roll-on
Deodorantti, 10,95 €

 

Salvian tuoksua, 3½ pistettä

Lupaus: Salvia-deodorantti on ihoystävällinen suihke, joka pitää hajut pitkään poissa häiritsemättä ihon luonnollisia ­toimintoja.

Kokemus: Koostumus vaati aluksi hieman totuttelua, samoin melko voimakas salvian tuoksu. Herkimmät kainalot saattavat ärtyä tuotteen sisältämästä alkoholista, mutta rankkakaan urheilusuoritus ei nostattanut hienhajua.

4. Weleda Salvia Deodorantti,
15 €

 

Hellintää herkille, 4½ pistettä

Lupaus: Rauhoittava dödö kosteuttaa kuivia ja herkkiä kainaloita. Nopeasti kuivuva koostumus antaa luonnollisen ja tehokkaan suojan antioksidanttipitoisten ja kosteuttavien kasviuutteiden avulla.

Kokemus: Ei eroa käyttö­mukavuudeltaan perinteisistä deodoranteista. Hikiliikunnassa hajut saattavat hieman puskea läpi, mutta muuten tuote on tehokas. Herkätkään kainalot eivät ärsyynny, tuntuvat päinvastoin hoidetuilta.

5. Mádara Soothing Deodorant,
14,90 €

 

Hellävarainen, 3½ pistettä

Lupaus: 24 tunnin suojan antava deodorantti sopii herkälle tai epiloidulle iholle. Sisältää luonnollisia aktiivisia hajunpoistajia ja korteuutetta.

Kokemus: Miellyttävän tuoksuinen deodorantti. Toimi hyvin arjen kiireissä, mutta urheillessa on parempi turvautua tujumpaan dödöön. Ei antanut ihan lupaamaansa 24 tunnin suojaa, mutta piti kainalot raikkaan tuntuisina hyvin työpäivän ajan. Ei ärsyttänyt juuri ajeltuja kainaloita!

6. Korres 24h Deodorant
Equisetum, 15,20 €

 

Kevyt roll-on, 2½ pistettä

Lupaus: Luonnolliset vitamiinit, auringonkukkaproteiini ja hyaluronihappo poistavat hajut luonnollisesti ja kosteuttavat samalla kainaloiden ihoa.

Kokemus: Roll-on-muodossa oleva tuote ei tahrannut vaatteita eikä ärsyttänyt kainaloita. Miellyttävä tuoksu ei pistänyt nenään monien muiden yrttisten ekodödöjen tapaan. Kosteuttavan kermainen koostumus piti hajut kurissa suurimman osan ajasta, mutta välillä tuote saattoi yllättäen pettää.

7. Urtekram Morning Haze Cream Deodorantti, 6,30 €

 

Yllätysvoittaja, 5 pistettä

Lupaus: Jauhemainen deodorantti pitää hajut loitolla ja saa kainalot tuntumaan kuivilta. Helposti levittyvä tuote on tahraamaton ja kestää käytössä jopa puoli vuotta.

Kokemus: Jauhemainen koostumus on toimiva ratkaisu. Ei estä täysin hikoilua, mutta puuteridödö saa kainalot tuntumaan kuivilta. Hikijumpankaan jäljiltä kainaloista ei leijaile tunkkaista tuoksua. Herkän kainalon kaveri, joka nousi ­testin yllättäjäksi!

8. The Ohm Collection Deo Dorant Gardenia, 22,55 €

Haluatko inspiroitua täydellisten muotitaitajien tyylistä ja asenteesta? Seuraa näitä plusmallimaailman edelläkävijöitä.

Kokosimme kahdeksan pluskoon muotigurua, joiden kuvat ovat raikkaita poikkeuksia somekanavissa – joissa on totuttu näkemään kapeita vyötäröitä ja timmejä käsilihaksia.

Näiden tyylijumalien kuvat osoittavat, että tyylikkyys syntyy oikeasta asenteesta ja vaatteista. Samalla se on paljon muutakin: 

1. Tyylikkyys on jotakin, joka saa tuntemaan itsevarmuutta.

Malli ja vaatesuunnittelija Ashley Graham uskoo seksikkäiden alusvaatteiden voimaan.

– Seksikkäät alusvaatteet ovat salainen aseeni itsevarmuuteni kohottamiseksi, hän sanoi heinäkuun alussa Daily Mailille.

2. Tyylikkyys on kykyä tehdä yhdestä väristä mielenkiintoinen kokonaisuus.

Lue myös! ”Pyysin selluliittia” – uusi Barbie mitoitettiin plusmalli Ashley Grahamin mukaan

3. Tyylikäs ihminen käyttää lempiasusteitaan näyttävästi.

Näyttelijä, vaatesuunnittelija Rebel Wilson rakastaa näyttäviä asusteita ja kokee, että koosta on ollut etua: hänen mielestään iso näyttelijä saa isommat naurut, ja koomikolle se on joskus etukin.

– Näin, että koostani on minulle hyötyä, kun taas niin monet naiset pitävät sitä haittana, hän kertoi The Daily Telegraph -lehden haastattelussa.  

4. Tyylikkyys on taitoa pukea rakastamiaan printtejä.

Valokuvaaja Veera Korhonen pitää suosittua Tyyliä metsästämässä -blogia Me Naisissa. Hänen mottonsa on kuulunut jo vuosia, että ”vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuvat aina!” Maailman ihanimpaan maksimekkoon eli ”kukkahurpulaan” Veera yhdistelee todella mahtavia asusteitakin.

Katso Tyyliä metsästämässä -blogin uusin postaus täältä.

5. Tyylikäs ihminen voi pukeutua yksinkertaisesti eikä näytä tylsältä...

Plus-kokoinen bloggaaja Mimmi näyttäytyy Insta-kuvissaan harvoin kokomustassa asussaan, mutta sitten kun hän tekee sen, kokonaisuus on äärettömän hieno!

6. ...mutta tyylikäs ihminen on voi silti näyttää pirun hyvältä, vaikka päällä olisi kaikki sateenkaaren värit.

Tess Holliday on kaikkien aikojen isokokoisin huippumallisopimuksen saanut malli, joka ei pelkää pukea värikkäimmistä värikkäintä vaatetta.

7. Tyylikkyydessä on aina mukana myös huumorintajua, enemmän tai vähemmän.

Japanilainen Naomi Watanabe on kotimaassaan suosittu malli ja Youtube-tähti – sekä rakastaa erilaisilla kuoseilla ja vaatteilla hassuttelua.

8. Tyylikkyys on mukavaa – ja ennen kaikkea rentoa!

”Jos kesäloma olisi jokin asu, niin se voisi olla tällainen farkkuminihame, rento toppi ja kepeät sandaalit -yhdistelmä. Näissä vaatteissa minulla oli eilen ihan kesälomafiilis. Siis sellainen olo, että noissa vaatteissa vetelehditään koko päivä päämäärättömästi. Rannalle, puistoon, terassille.”

Lue lisää Me Naisten bloggaajan Veera Korhosen täydellisestä kesälomafiiliksestä täällä.

9. Tyylikkyys vapauttaa!

Malli ja bloggaaja Callie Thorpe on joutunut kokemaan muun muassa nettikiusaamista julkaisemiensa bikinikuvien vuoksi mutta ei ole lopettanut päivittämistä ilkeiden kommenttien jälkeen. Hänen Instagram-tilinsä on täynnä upeita kuvia, muun muassa uimarannalta.   

10. Tyylikkyys ei todellakaan ole kiinni vaatekoosta.

– ”Sä olet kaunis lihavaksi tytöksi” -kommentit menevät aina ihon alle. Jokainen vartalo on kaunis ja erityinen. Ei anneta muiden arvostella eikä itse puhuta omasta vartalosta rumasti, sanoo Miss Plus Size -tittelin alkuvuodesta voittanut Marjaana Lehtinen Instagram-tilillään.

Iho voi tuntua kuivalta ja kireältä eri syistä. Myös hoitokeinot poikkeavat toisistaan.

Kesällä ihoa kiusaavat aurinko ja talvella pakkaset. Kasvoilla on kiristävä tunne ja meikkivoide pakkautuu kuiviin kohtiin, vaikka kuinka olisi kuorinut ihoa ja lotrannut kasvovoiteita. Joidenkin iho taas tuntuu samaan aikaan rasvaiselta ja kuivalta – mitähän sillekin kuuluisi tehdä?

Lue myös: Rutikuiva iho mutta meikata pitäisi? Toimi näin!

Kuivan ihon hoitamiseksi ei riitä, että kuorisi kuivat kohdat ja levittäisi sitten vanhastaan tuttua kasvovoidetta. Refinery29-sivuston mukaan ennen kuin voi löytää omalle iholle oikeat tuotteet, pitäisi selvittää, kärsiikö se kuivuudesta vai kosteuden puutteesta.

Kyllä, ne ovat kaksi eri asiaa!

Ihonhoidon asiantuntija Reneé Rouleau kertoo, että kuivalla iholla tarkoitetaan tilannetta, kun iho ei tuota tarpeeksi omaa öljyä tai talia.

– Iho luottaa öljyn pitävän kosteutta yllä. Ilman sitä ihosta tulee karhea ja hilseilevä. Lisäksi rypyt näkyvät selkeämmin, Rouleau sanoo.

Ihon kosteuden puute taas tarkoittaa sitä, että iho ei saa tarpeeksi vettä, mutta se tuottaa silti öljyä. Rouleaun mukaan kosteuden puute voi johtua ympäristöstä tai geeneistä, iho tuntuu kireältä ja hilseilee.

– Ongelma on yleisin rasvoittuvasta ihosta ja aknesta kärsivillä, jotka käyttävät usein tehokkaita pesuaineita. Ne vievät iholta myös sen tarvitsemaa kosteutta, Rouleau sanoo.

Näin hoidat kuivaa ihoa

Ihon kuivumista voi ehkäistä käyttämällä ihoa pehmentäviä kasvovoiteita, jotka suojaavat kuivumiselta. Kannattaa suosia erityisesti voiteita, joissa on karitevoita, mehiläisvahaa tai auringonkukansiemenöljyä.

Kuivuudesta kärsivä iho tykkää miedoista puhdistusvoiteista kasvojen pesussa. Saippuaa ja syväpuhdistavia pesuaineita kannattaa välttää. Iho tulee rasvata noin minuutin kuluessa pesusta, jotta iho imeyttäisi itseensä mahdollisimman paljon kosteutta.

Lue myös: Kiinnostava kauneussääntö Etelä-Koreasta: rasvaa naamaan kolmen sekunnin sisällä pesemisestä

Kasvoja kannattaa myös kuoria hellästi.

– Kuorinta auttaa poistamaan kuollutta, hilseilevää ihoa sekä edistämään solujen uudistumista. Silloin ihon luonnollinen solunsisäisten rasvojen tuotanto paranee, Rouleau sanoo.

Talvisin Rouleau suosittelee käyttämään kotona ilmankosteuttajia, jotta ihon kosteus pysyy tasapainossa.

Näin korjaat huonon kosteustasapainoa iholla

Kosteuden puutteesta kärsivän ihon hoidossa on tärkeintä olla tarkka, mitä aineita ihonhoitotuotteet sisältävät.

– Käytä kosteusvoidetta, joka sisältää hyviä kosteuttajia, kuten glyseriiniä tai hyaluronihappoa. Ne vetävät puoleensa ympäristön kosteutta sekä auttavat ihoa pysymään pehmeänä ja kimmoisana, Rouleau sanoo.

Kuorintojen kanssa kannattaa olla varovainen. Ne saattavat vain pahentaa kuivuutta sekä jopa aiheuttaa tulehduksen ihoon. Parhaiten kosteuden puutteesta kärsivälle iholle sopivat geelimäiset ja sulfaatittomat putsarit.

Lue myös: Yleinen virhe, johon moni rasvoittuvan ihon kanssa kamppaileva sortuu