Alexa Aavarinteen blogin lukijat ovat keskimäärin 15–30-vuotiaita. Kuva: Pasi Haaranen
Alexa Aavarinteen blogin lukijat ovat keskimäärin 15–30-vuotiaita. Kuva: Pasi Haaranen

Luksuselämää viettävä Alexa Aavarinne kirjoitti oppaan hyvään ja hallittuun elämään.

Millaista on nuoren naisen ”laadukas ja hyvä” elämä? Yhden esimerkin siitä saa Alexa Aavarinteen, suositun Alexa Dagmar -blogin pitäjän, laatimasta Nuoren naisen oppaasta, joka lupaa olla ”hyvän, kauniin ja hallitun elämän ABC”.

Oppaassa Aavarinne antaa vinkkinsä nuorille naisille pukeutumiseen, kauneudenhoitoon, syömiseen, matkusteluun ja kodinsisustukseen, mutta myös syvällisempiin asioihin kuten itsetunnon ja oman tien löytämiseen. Kertoopa 23-vuotias bloggaaja senkin, kuinka pitkää parisuhdetta hoidetaan – hän on seurustellut poikaystävänsä kanssa 17-vuotiaasta.

Aavarinne ei kuitenkaan ole kuin kuka tahansa parikymppinen: hän asuu hulppeassa asunnossa Helsingin kalleimmilla kulmilla Punavuoressa, pukeutuu merkkivaatteisiin, yöpyy matkoillaan luksushotelleissa ja tarjoilee juhlissaan samppanjaa ja macaron-leivoksia. Aavarinne ei ole opiskellut lukion jälkeen mitään, sillä blogi työllistää hänet täysipäiväisesti.

Elät ylellistä elämää, johon harvalla parikymppisellä on varaa. Voiko köyhäkin opiskelija elää tyylikkäästi?

Kyllä, yksi kirjani viesteistä on: omista vähemmän, mutta laadukkaampaa. Vaikka rahaa ei olisi paljon, kannattaa säästää ja ostaa oikeasti mieluista ja kestävää, ei halpaa ja nopeasti pois muodista menevää. Se on paljon ekologisempaakin. Kirjassani on myös Pihistä ja panosta -osiot, jossa kerron, missä itse säästän ja mihin satsaan.

Miksi halusit tehdä oppaan nuorille naisille?

Halusin kirjoittaa oppaan, jonka olisin itsekin nuorempana halunnut lukea. Sellaista ei ollut mielestäni vielä tehty suomeksi. Esikuviani ovat olleet amerikkalaisen Lauren Conradin Style ja Beauty -oppaat, jotka inspiroivat itseäni teini-ikäisenä.

Millaisia vinkkejä olisit itse tarvinnut nuorena?

Nuku enemmän! Vuorokausirytmini oli ihan älytön. Elämäni muuttui niin paljon paremmaksi, kun aloin nukkua normaali-ihmisen tavoin.

Alexan tyyli on hillitty: hän suosii luonnonmateriaaleja, mustaa, valkoista, harmaata ja beigeä.
Alexan tyyli on hillitty: hän suosii luonnonmateriaaleja, mustaa, valkoista, harmaata ja beigeä.

Blogissasi elämäsi näyttää täydelliseltä ja arkesi hyvin hallitulta. Onko elämässäsi mitään, mikä on rempallaan?

Vaikka tykkään siitä, että kotini on kaunis ja siisti, todellisuus on usein toinen. Olen hirveä sotkemaan, ja mieheni huomauttelee minulle siitä jatkuvasti. Lisäksi puhelimeni lasi on aina rikki.

Mikä on tärkein viesti, minkä haluat nuorille tytöille välittää?

Uskalla unelmoida ja etsiä oma juttusi. Kokeile rohkeasti erilaisia asioita. Kun löydät juttusi, älä anna periksi vaan usko itseesi. Jos muut vähättelevät sinua, käännä se voimavaraksi. Kun aloitin blogini, monet läheiseni mieheni mukaan lukien, naureskelivat blogilleni, mutta päätin, että minähän näytän.

Minäkään en ole ollut aina unelmatyössäni, enkä ole saanut mitään ilmaiseksi. Aloitin työnteon 14-vuotiaana tiskaamalla ravintolan keittiössä.

Kuinka pätevä 23-vuotias on antamaan vinkkejä parisuhteen hoitamiseen?

Vaikka olen nuori, olemme olleet mieheni kanssa jo aika pitkään yhdessä. Ennen kaikkea olemme kokeneet paljon, muun muassa remontoineet kaksi asuntoa, jotka voivat olla kriisin paikkoja suhteelle. Olen aina myös jutellut paljon ihmissuhdeasioista äitini kanssa. Hän on ihan superfiksu!

Saat usein palautetta, jossa sinua kehutaan kauniiksi ja ihanaksi. Toisissasi elämäsi voi myös aiheuttaa kateutta ja alemmuuden tunteita. Kuinka tsemppaisit nuoria lukijoitasi, joista tuntuu, etteivät he voi koskaan päästä samaan kuin sinä?

Kukaan ei ole täydellinen, mutta kaikissa meissä on kauniita ja hyviä puolia. Kannattaa keskittyä omiin hyviin puoliinsa eikä käyttää energiaansa huonojen murehtimiseen. Kadehtiminenkin on turhaa. Kaikilla meillä on omat murheemme, eikä koskaan voi tietää, mitä pinnan alla tapahtuu.

Millaisista asioista syntyy hyvä elämä?

Läheisistä ihmisistä, terveydestä ja siitä, että saa tehdä sitä, mistä nauttii. Vaikka rakastankin kaikkea kaunista, ei materialla tai ulkoisilla seikoilla ole loppujen lopuksi mitään tekemistä hyvän elämän kanssa.

Luonnonkukkia rakastava Alexa antaa vinkkejä myös kukkien hoitoon.
Luonnonkukkia rakastava Alexa antaa vinkkejä myös kukkien hoitoon.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Yksi on varmaa: tämän vartalovoiteen käyttäjällä ei voi olla vihasuhdetta laventeliin. 

Voiko tavallinen kosteusvoide auttaa oikeasti uniongelmissa? Kyllä, jos asiaa kysytään Reddit- ja somekansalta.

Kosmetiikkayhtiö Lushin vartalovoide sai hetkessä kulttimaineen sen jälkeen, kun sitä ylistettiin maasta taivaisiin netissä. Sleepy-nimellä tunnettu voide onkin myyty loppuun brittikaupoista, kertoo OK-lehti.

Sleepy-voidetta hehkutetaan muun muassa Reddit-keskusteluissa ”ihmevoiteena”, joka ”rentouttaa” ja ”auttaa uniongelmissa”. Samanlaisia kommentteja löytyy Twitteristä ja Instagramista.

Daily Mail kertoo äidistä, jonka 18-kuukautinen lapsi on muuttunut rauhattomasta nukkujasta levolliseksi Sleepyn avulla.

Noin 15 euron vartalovoiteen tehoaineista Reddit- ja Instagram-käyttäjät ylistävät ennen kaikkea laventelia ja kaurauutetta. Laventeli onkin monien – jopa uniasiantuntijoiden itsensä – suosikkiaine, jonka uskotaan rentouttavan ja syventävän unta. Useat tutkimukset ovat todistaneet laventelin vaikuttavan myönteisesti myös mielenterveyteemme.

Lue lisää! 22 vinkkiä: tällaiset ovat unitutkijoiden omat iltarituaalit

Suomessa Sleepy-voide tuli myyntiin ensimmäisen kerran viime jouluna. Silloin se oli sesonkituote, ja noin kuukausi sitten se tuli takaisin kauppoihin, Lush Suomen myynnistä kerrotaan. Toistaiseksi voidetta on saanut Suomen kaupoista hyvin.

Miten kohuvoide pärjäsi Me Naisten testissä?

Koostumus: Laventelin värinen voide on sopivan paksua – ei mitään valuvaa emulsiota eikä liian paksua kreemiä. Se levittäytyy iholle erinomaisesti, mutta imeytyy hieman hitaasti. Tuoteseloste kertoo, että kyseessä on vegaaninen voide eikä se sisällä synteettisiä säilöntäaineita. Luonnollisten raaka-aineiden lisäksi voiteessa on muun muassa steariinihappoa – ja päältä löytyy hopeista lumihiutalekimalletta.

Mihin voiteen päällä oleva hopeinen kimalle vaikuttaa? Kuva: Annakaisa Vääräniemi
Mihin voiteen päällä oleva hopeinen kimalle vaikuttaa? Kuva: Annakaisa Vääräniemi

Tuoksu: Jos inhoaa laventeliaromia, tämä voide saattaa aiheuttaa kylmiä väreitä. Heti purkin aukaisun jälkeen laventelin tuoksi puskee esiin, erittäin voimakkaana. Mukana on myös makeaa mantelia sekä ylang ylangia eli tuoksuilangia. Tuoksuherkän ei siis kannata edes kokeilla voidetta, ellei sitten siedä hyvin luonnontuoksuja.

”Tuoksuherkän ei kannata edes kokeilla.”

Vaikutus: Ensimmäisenä iltana käyn suihkussa yhdeksän aikaan illalla ja voitelen kroppani kaulasta varpaisiin Sleepy-voiteella. Hieman aivastuttaa tuo kukkainen haju. Teen muutamia ilta-askareita ja menen kymmeneltä sänkyyn. Virkeänä. Vaikka nukahdan yleensä hyvin, pyörin nyt sängyssä hetken ja nousen puolen tunnin päästä ylös. Väsähdän vasta puolen yön aikaan – ja voide on vaikuttanut jo melkein kolme tuntia vartalollani.

Toisena iltana teen samat rutiinit ja huomaan, että olen jo tottunut tuoksuun. Nukahdan jo ennen iltakymmentä ja nukun sikeästi kuuteen saakka. En tiedä, ovatko tuon yön nukkumislahjani perua huonosti nukutusta edellisyöstä, vai auttoiko Sleepy-voide todella nukkumaan. Ainakaan se ei tunnu kehollani viileämmältä tai muuten erilaiselta kuin muut vartalovoiteet. Marketeissa myytävä tavallinen kylmägeelikin on auttanut nukahtamaan joskus paremmin. Voisin käyttää Sleepyä esimerkiksi sheivauksen jälkeen tai talvella kuivan ihon elvyttämiseen.

Yleisarvosana: 2/5 pistettä

Pitkä reissu sai Samin karsimaan vaatteitaan, jotka mahtuvat nyt kaikki itserakennetulle rekille.

Sami Laitinen, 24, palasi äskettäin kymmenen kuukauden reissultaan Indonesiasta ja Australiasta. Matkan jälkeen hän joutui heti muuttopuuhiin, joita edelsi tavaroiden ja vaatteiden karsiminen. 

– Olen muuttamassa omaan asuntoon ja vähentänyt sen vuoksi paljon vaatteitani. Inspiraatiota sain myös reissustani. Etsin aluksi kaupoista vaaterekkiä, johon saisin vaatteeni. Mutta ne ovat yllättävän kalliita, joten päätin tehdä lopulta rekin itse, helsinkiläinen Sami kertoo.

Vaaterekkinsä raakamallin Sami sanoo nähneensä ”jossain netin syövereissä”. Loput hän suunnitteli itse, ja sen jälkeen hän suuntasi rakennusliikkeen puutavaraosastolle.

Samin mukaan kaupasta lähti kahdeksan harjanvartta, jotka maksoivat yhteensä alle 12 euroa. Vaaterekin alaosaa varten hän joutui sahaamaan varsista metrin pituisia.

Kotoa löytyivät porakone ja ruuvit, joilla hän kiinnitti harjanvarret yhteen. Apunikkaroijana hänellä oli oma isänsä, joka piteli ruuvausvaiheessa varsia pystyssä.

– Vaaterekin pituus ja leveys kannattaa suunnitella tarkkaan ja mitata kaikki etukäteen. Yksinkin sen voi rakentaa, mutta kahdestaan se on paljon helpompaa.

Kauppojen valmiit vaaterekit maksoivat ainakin 30 euroa ja ne eivät ole välttämättä kovin tukevia, mutta tämä harjanvarsista koottu rekki on yllättävän tukeva, hehkuttaa Sami Laitinen. Kuva: Sami Laitinen
Kauppojen valmiit vaaterekit maksoivat ainakin 30 euroa ja ne eivät ole välttämättä kovin tukevia, mutta tämä harjanvarsista koottu rekki on yllättävän tukeva, hehkuttaa Sami Laitinen. Kuva: Sami Laitinen

Nikkaroinnin jälkeen Sami maalasi vaaterekin, mutta hän suosittelee varsien maalaamista ennen rekin kokoamista. Hänen äitinsä Tuula julkaisi vaaterekin kuvan alkuviikosta Facebookin askarteluryhmässä, jossa se on saanut suuren suosion.

”Tämähän on ihan valmis design-tuote!”

– Tämähän on ihan valmis design-tuote, kirjoittaa esimerkiksi yksi harjanvarsirekin fani Facebookissa.

Hankolaisen Liinun idealla vanhanaikainen leikkuulauta sai uuden elämän.

Keittiökalusteisiin integroitu leikkuulauta herättää ristiriitaisia tunteita. Joillekin se on yksi keittiön luottovälineistä, toiset taas eivät suostu sitä käyttämään koskaan.

Liinu Petterson, 35, käyttää mieluusti leikkuulautaa – mutta irrallisena ja mieluiten muovisena versiona, jonka voi kuivattaa nopeasti kaapissa. Hän muutti äskettäin uuteen kotiin Hangossa, ja asunnon keittiöstä löytyi vetolaatikkoihin yhdistetty ritiläinen leikkuulauta. Se sai Liinun käsittelyssä uuden käyttötarkoituksen haarukoiden ja veitsien säilytystilana.

– En ole koskaan käyttänyt vedettävää leikkuulautaa, sillä se vain kerää kaikki muruset alleen. Keittiössäni on muutenkin vähän laatikoita, joten halusin leikkuulautatilan hyötykäyttöön ja askartelin siitä aterinlokerikon.

Vedettävän leikkuulaudan pitää olla tarpeeksi syvä, jotta Liinun idea toimii. Aluksi hän irrotti ritiläisen leikkuulaudan pois ja päällysti sen pohjalaudan dc-fix-sisustusmuovilla.  

– Kärsineen näköinen puupinta sai täysin uuden ilmeen valkoisella muovilla. Muovirullan lopun käytin kuivauskaappien uudistamiseen.

Leikkuulauta hyötykäyttöön! Kuvat: Liinu Petterson
Leikkuulauta hyötykäyttöön! Kuvat: Liinu Petterson

Me Naiset on aiemmin kertonut, että kontaktimuovin tavalla toimivalla sisustusmuovilla tuunaa helposti muun muassa keittiön tasot ja kaapistot. Muovirullan voi saada jopa kuudella eurolla.

Lue myös! Bloggaajan vinkki: allaskaapin päällystys dc-fix-muovilla

Rullan lisäksi Liinu hankki aterimille muovilokerikon, joka maksaa halvimmillaan euron. Hän ruuvasi sen neljällä ruuvilla kiinni lautaan, jotta lokerikko ei heilu reunattomassa tilassa. Viereen mahtuisi vielä toinenkin, pienempi lokerikko.

Liinun nikkarointiohjeet

 1. Leikkuulauta pois
  Kuvat: Liinu Petterson
  Kuvat: Liinu Petterson
 2. DC-fixiä pintaan; vanha luottokortti toimii kalvon suoristajana
 3. Aterinlokerikko kiinni ruuveilla
 4. Leikkuulaudan uusi ilme on valmis

Kysely

Onko keittiössäsi ulosvedettävä leikkuulauta?

Tulehtunutta näppyä ei kannata sorkkia omin sormin.

Siinä sellainen taas on – keskellä otsaa. Kipeänä tykyttävä finni, joka ei edes suostu nousemaan ihon alta esiin niin, että sen voisi hellästi puristaa.

Millä konstilla kipeästä näpystä, eli ihonalaisesta finnistä, voisi päästä eroon?

Jos etsit nopeaa ratkaisua, ainoa turvallinen tapa on kääntyä ammattilaisen puoleen, kertoo Popsugar-sivusto. Dermatologi voi avata ihon alle jääneen finnin pienellä viillolla ja tyhjentää sen sisään kertyneen aineen. Hoidon jälkeen finni paranee usein nopeasti.

Kotikonsteihin luottavan kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, ennen kuin alkaa ropeltaa näppyä omin sormin. Ihonalainen finni on usein näpyistä vaikeahoitoisin, joten siihen eivät vippaskonstit välttämättä auta.

Popsugar-sivusto listasi asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun ihollesi ilmestyy ihonalainen finni:

  1. Ihonalaiset finnit syntyvät ihan samalla tavalla kuin tavallisetkin. Ne koostuvat huokoseen kertyneistä bakteereista ja kuolleista ihosoluista. Näppy syntyy, kun iholla on liiallista talin tuotantoa. Ihonalaisia finnejä on erityisesti heillä, joiden iho on taipuvainen akneen.
  2. Älä purista ihonalaista finniä itse – tai sorki sitä muutenkaan. Tavallisenkin finnin puristamisesta voi koitua vakavia tulehduksia. Ihonalaisen finnin kohdalla riski on suurempi. Jätä siis finnin tyhjentäminen ammattilaisen tehtäväksi.
  3. Kipeiden, ihon alle jääneiden finnien ennaltaehkäisy on helpompaa kuin niiden hoitaminen jälkikäteen. Jos siis kärsit niistä, kiinnitä huomiota ihonhoitorutiiniisi. Lue vinkkejä epäpuhtauksiin taipuvan ihon hoitoon täältä.
  4. Ihoa kuivattavista aineista ei ole erityistä hyötyä ihonalaisiin finneihin. Sen sijaan finnin painaminen kuumalla liinalla useita kertoja päivässä saattaa auttaa sitä niin sanotusti puhkeamaan. ”Kun finni on noussut pintaan, purista se. Silloin kipu hellittää ja finni alkaa parantua”, dermatologi Neal Schultz kertoo.