Jutun kuvat: Kylpylät ja Kirsi-Marja Kauppala, Shutterstock.

Lähde lahden taakse nauttimaan, kun Tallinna on nähty.

Lillun lämpimässä vedessä. Jos suljen silmäni, voin kuvitella kelluvani Kuolleessameressä. Olen kuitenkin paljon lähempänä kotia, Pärnun Estonia-­kylpylässä – vain alle kahden tunnin bussimatkan päässä kaikille tutusta Tallinnasta.

Altaan suola on tuotu Kuolleestamerestä, ja sitä on yhtä paljon eli 33 prosenttia. Kelluminen on siis lastenleikkiä, paitsi että tähän altaaseen on ­alle 15-vuotiailta pääsy kielletty.

Nojaan niskatyynyyn ja hengitän syvään. Nyt pitäisi rentoutua ja nauttia, mutta suola kirveltää sääriäni niin, että kroppani on aivan jäykkä. Yritän kuitenkin sinnitellä suositellut 15 minuuttia, jotta saisin nauttia lukuisista terveys- ja kauneusvaikutuksista. Suolakylpy kuulemma nuorentaa ja kosteuttaa ihoa, lisää hiustenkasvua, ­nopeuttaa aineenvaihduntaa, pitää nivelet ja lihakset kunnossa, rauhoittaa hermoja ja vahvistaa puolustuskykyä…

Kauneuden ja terveyden takia täytyy ehkä kärsiä, mutta rajansa kaikella. Viiden minuutin kärvistelyn jälkeen melon altaasta. Ensi kerralla tiedän jättää sääret sheivaamatta ennen tätä kylpyä.

Pärnu vai Haapsalu?

Pärnussa ensimmäiset mutakylvyt otettiin jo 1838. Nykyisin kaupungissa on  44 000 asukasta ja kuusi kylpylähotellia. Niiden lisäksi kesäkuussa avautuu uusi rantahotelli sekä kaupungin vuonna 1927 ­rakennettu mutakylpylä täysin remontoituna.

Kesällä Pärnun väki­määrä kaksinkertaistuu, joten jos kaipaat rauhallisempaa kylpylä­tunnelmaa, matkaa Haap­saluun. Kahden kylpylän lisäksi kaupungissa on kymmenisen viehättävää kahvilaa.

Testasimme molempien ran­ta­kaupunkien kylpylätarjonnan.

 

Pärnun kylpylät

Estonia-kylpylä

Kenelle: Hemmottelua kaipaavalle pariskunnalle tai rauhallista kylpyläelämystä arvostavalle ystävä­porukalle.

Erikoista: Kuolleenmeren allas 12 € (hotelli- ja pakettiasiakkailta
6 €) ja kylmähoito -120-asteisessa huoneessa (16 €).

Testasimme: Kuolleenmeren ­altaan sekä ­käsien syväkosteuttavan parafiinihoidon, 12 €/20 min. Hoitaja rasvaa kädet ja sivelee ne pehmeää rasvaa muistuttavalla parafiinilla. Sitten kätöset laitetaan muovi­kelmun ja froteetassun sisään vartiksi. Kun parafiini pyyhitään pois, kädet tuntuvat superpehmeiltä.

Tunnelma: Viihtyisä. Parasta ovat kahdeksannen kerroksen ­Panoraama-baarista avautuvat hulppeat näkymät. Täällä voit nauttia kahvikupposen tai lasillisen koko kaupungin yllä. Myös kylpyläosastolla on hämyisää japanilaistunnelmaa.

Huoneet: Suurin osa huoneista on juuri remontoitu, ja loput valmistuvat kevääksi. Moderni sisustus ja rauhallinen sijainti puiston laidalla miellyttävät. Valkoisissa, kuohkeissa lakanoissa uni tulee hetkessä. Huoneita on kolmessa eri rakennuksessa, ja useimmissa on myös parveke.

Nähtävää lähellä: Keskusta kauppoineen, Pärnun ranta ja Villa Ammende -jugendhuvila ovat kaikki parin minuutin kävely­matkan päässä. Ammenden auringonlaskuillallinen on suosittu kosimishetki. Huvilan puutarhassa järjestetään konsertteja kesäisin.

Hinnat: alk. 32 €/yö/1 hh, 44 €/yö/2 hh (sis. aamiaisen, aamu­saunan ja -uinnin sekä kunto­salin käytön.)

Lue lisää: spaestonia.ee

 

Kuolleenmeren altaassa ei tarvitse kellukkeita.

Tervis-kylpylähotelli

Kenelle: Yli nelikymppisille ystävä­porukoille hemmotteluun sekä laatutietoiselle eläkeläiselle.

Erikoista: Kalaterapia (25 €/40 min) ja mutahoito (13 €). Tervis on Viron johtava terveyskylpylä, joka tarjoaa lääkärinpalveluita ja -tutkimuksia.

Testasimme: Parafiini-osokeriittihoidon (9 €/15 min). Hoitaja asettaa yläselkääni lämpimän levyn, joka on tehty parafiinista ja osokeriitista eli Ukrainan vuoristosta ­peräisin olevasta maavahasta. Asetun makaamaan selälleni hoito­pöydälle, ja hoitaja peittelee minut lakanalla. Levy lämmittää ihanasti kipeitä hartialihaksia. Olen lähes unessa, kun hoitaja vartin kuluttua herättelee minut. Ylä­selän jännitykset ovat sulaneet. Hoito kannattaa ottaa juuri ennen hierontaa, koska parafiini rentouttaa lihakset.

Tunnelma: Eri rakennuksia ­yhdistävät lasikäytävät luovat ruotsin­laivamaisen tunnelman. Yleisilme on kuitenkin valoisa ja skandinaavisen moderni. Koko kylpylä ja kaikki huoneet on uusittu viime kesänä.

Nähtävää lähellä: Villa ­Ammende -jugendhuvila-ravintola parin minuutin kävelymatkan päässä saman kadun päässä. Ranta ja keskusta kymmenen minuutin kävelymatkan päässä.

Hinnat: alk. 48 €/yö/1 hh, 68 €/yö/2 hh (sis. aamiaisen ja sauna- ja vesikeskuksen käytön.)

Lue lisää: spa.ee

Kalat popsivat kuolleen ihon suihinsa.

 

Tervise Paradiis spa-hotelli ja vesikeskus

Kenelle: Laadukkaasta hemmottelu- ja treenilomasta kiinnostuneille sekä lapsiperheille.

Tunnelma: Trendikäs ja moderni. Vuonna 2004 rakennettu Paradiis on Pärnun uusin, neljän tähden kylpylähotelli. Upeat sisätilat yllättävät, sillä rakennus ei näytä kaksiselta ulkoapäin.

Erikoista: Viron suurin vesi­puisto, jossa on muun muassa neljä vesiliukumäkeä, villivirta ja hyppy­seinä. Hieno kuntosali on asiakkaiden käytössä maksutta klo 6.30–22. Lisäksi tarjolla on kattava valikoima ryhmäliikuntatunteja (Les Mills, pilates, zumba, shindo… 6 €/tunti). Laaja valikoima spa-, hieronta- ja kauneushoitoja.

Testasimme: Stressi­niskan aromihieronnan (35 €/45 min). Asetun hierontapöydälle, ja hoitaja levittää selkääni öljyä. Haistan rosmariinin ja eukalyptuksen. ­Hämärässä huoneessa soi rentouttava musiikki. Hieroja osaa käsitellä juuri sopivalla voimakkuudella kaikki yläselkäjumini. Kun myös molemmat kädet, rinta­kehä, kasvot ja pää on käsitelty, olen täysin rento. Hoito on istumatyöläisen taivas!

Ruoka: A la carte -ravintolan ­menu täyttää kaikki odotukset. Jälkiruuaksi tarjoiltu valkohomejuustomousse oli uudenlainen, hienostunut makuelämys. Hotellissa on myös buffet-ravintola, grilliruokaravintola ja kolme baaria.

Nähtävää lähellä: Uimaranta on pyyhkeenheiton päässä, ja keskustan kauppoihin ja kahviloihin on noin 20 minuutin kävelymatka. Taksi keskustaan maksaa noin viisi euroa.

Hinnat: alk. 75 €/yö/1 hh, 96 €/yö/2 hh (sis. aamiaisen, vesi­puiston, uimahallin, saunan ja kunto­salin käytön.)

Lue lisää: spa.ee

Viiking Spa-hotel

Kenelle: Terveystutkimuksia ja kuntoutushoitoja kaipaaville.

Erikoista: Terveys­tutkimukset, kuten EKG-sydäntutkimus, veren­sokerin ja koles­terolin mittaukset. Lääkäripalvelut saa myös suomeksi.

Testasimme: Luuntiheystutkimuksen (22 €). Hoitaja levittää kylmää geeliä kanta­päähän. Asetan jalkani ultraäänilaitteeseen, ja puolessa minuutissa ­laite on mitannut luuntiheyden.

Tunnelma: Raukean rauhallinen. Sokkelomaisilla käytävillä vastaan tulee vain muutamia asiakkaita. Hotelli sijaitsee puiston laidalla, vanhankaupungin portin kupeessa.

Ruoka: Buffet-­ravintolan seisova pöytä katetaan kolmesti päivässä. Keittobuffet 3 € (sisältää jälkiruuan).

Nähtävää ­lähellä: Ranta ja keskusta kymmenen minuutin ­kävelymatkan päässä.

Hinnat: alk 40 €/yö/1 hh, 52 €/yö/2 hh (sis. aamiaisen sekä uima-altaan, saunojen ja kuntosalin käytön.)

Lue lisää: viiking.eu

 

 

Haapsalun kylpylät

Fra Mare Thalasso Spa

Kenelle: Luonnonrauhaa arvostavalle. Tänne voi tulla vaikka viettämään äiti–tytär-viikonloppua.

Erikoista: Viron ainoa merivesiallas (uima-altaan veteen on lisätty 5–8 prosenttia suolaa). Mutahoito (35 €/20 min) ja kellunta­terapia (8 €).

Testasimme: Vedenalaisen hieronnan (21 €/15 min). Pulahdan paperistringeissä lämpimällä ­vedellä täytettyyn ammeeseen. Nojaan niskaa kelluntatyynyyn, kun hoitaja suihkuttaa veden alla koko kroppani läpi. Hoito tuntuu jotenkin vanhanaikaiselta ja hieman vaivaannuttavalta. Saman, ellei rentouttavamman, vaikutuksen saa porealtaassa.

Parasta: Siisti ja rauhallinen merivesiuima-allas on valaistu tunnelmallisesti illalla. Altaassa järjestetään vesijumppaa aamuisin ja iltaisin. Miinusta kulahtaneista kylpytakeista ja siitä, että suurin osa saunoista sekä ulkoallas avautuvat vasta kello 13:n jälkeen.

Tunnelma: Kodikas ja viihtyisä. Kylpylä sijaitsee mäntymetsän siimeksessä, noin 50 metriä merenrannalta. Katulyhdyin ja korituolein somistetussa aulabaarissa voi nauttia vaikka hyvän latten (2,50 €) tai tomaatti-mozzarellasalaatin (4,50 €). Valoisa ja rauhallinen uima-allas houkuttaa virkistäytymään.

Nähtävää lähellä: Viereisessä puistometsässä on kolmen ja viiden kilometrin pituiset merkityt luontopolut ja talvisin hiihtoladut. Kylpylästä voi vuokrata sukset tai polkupyörän. Keskustan kahvilat ovat puolentoista kilometrin kävelymatkan päässä. Taksi keskustaan maksaa 4–5 euroa.

Hinnat: alk 65 €/yö/1 hh, 90 €/yö/2 hh (sis. aamiaisen ja aamu-uinnin.)

Lue lisää: framare.ee

Kylpylä Laine

Kenelle: Perinteisen terveys­kylpylän ystäville, jotka haluavat nauttia Haapsalun rauhasta meren äärellä. Terveyspaketteihin kuuluu lääkärintarkastus ja oma hoitosuunnitelma. Paljon eläkeläisiä.

Erikoista: Mutahoito (29 €/15 min). Paikallisen merimudan kerrotaan auttavan vaikkapa kroonisiin tulehduksiin, nivel- ja iho­sairauksiin sekä naistentauteihin.

Tunnelma: Rauhallinen. Ravintolan ikkunoista näkyy merenlahti. Hoitotilat muistuttivat sairaalaa, mutta kauneushoitola on viihtyisä.

Ruoka: Paahdettu vuohenjuusto­salaatti on taivaallinen. Paikallinen herkku, höyrytetty ­hapankaali, ­yllättää maukkaudellaan.

Nähtävää lähellä: Testaa vanhankaupungin linnoituksen muurilla sijaitseva Müüriääre-kahvila sekä Diethreich- ja Haapsalu Raamat -kahvilat.

Hinnat: alk. 55 €/yö/1 hh, 65 €/yö/2 hh (sis. aamiaisen, sauna- ja allasosaston ja kuntosalin.)

Milloin mennä: ­Kesällä kylpylässä on rauhallista. ­Kevät ja syksy ovat sesonkia.

Lue lisää: laine.ee

 

Lue myös:

Valitse näistä kylpylöistä Budapestissa

Budapestin kylvyissä elpyvät mieli ja keho

Suomen, Tukholman ja Baltian parhaat kylpylät

Pärnussa kesällä

  • Herkkuja. Ruokafestivaali 6.–7.6. grillfest.ee.
  • Rivitanssia. Rivitanssin festivaali 7.–8.6. estonianlinedance.com.
  • Maraton. Voitonpäivän maraton 22.6. 2silda.ee.
  • Keskiaikaa. Hansapäivät 27.–29.6. hansa.parnu.ee.

Haap­salussa kesällä

  • Amerikanrautoja. American Beauty Car Show 18.–20.7. american.ee.
  • Joogaa. Jooga­festivaali 26.–27.7. joogafestival.ee.
  • Jazzia. Augustibluus -jazzfestivaali. Elokuun alussa. augustibluus.ee.
  • Aaveita. White Lady -festivaali, 8.–10.8. valgedaam.ee.

Miten mennä?

■ Suurimmat matkatoimistot, kuten Matkapojat, Matkavekka, Ikaalisten matkatoimisto, Sagamatkat ja Matkapeura, järjestävät valmiita pakettimatkoja kaikkiin kylpylöihin.

■ Omatoimisesti Pärnuun pääsee Tallinnan bussiasemalta ­joka tunti. Bussimatka kestää ­1 tunnin 50 minuuttia ja maksaa 8–10 euroa.

■ Haapsaluun lähtee bussi Tallinnan bussiasemalta joka toinen tunti. Reilun tunnin bussimatka maksaa noin 8 euroa. Taksimatka Tallinnasta Haapsaluun maksaa noin 80–90 euroa.

Samettia ja sammalenvihreää, niistä on lämpöinen talvikoti tehty.

Syksyn ihanin sisustusväri on vihreä kaikissa sävyissään. Kirkkaat vihreät raikastavat ja murretut havun- ja sammalenvihreät rauhoittavat. Pitkän valkoisen kauden jälkeen seiniin on taas lupa sutia väriä. Tikkurilan vuoden maaliväriksikin valittiin syvän malakiitin vihreä (sävy M442).

Vihreä näyttää nyt erityisen herkulliselta yhdistettynä maanläheisiin sävyihin kuten tummaan puuhun, kultaan, kupariin, konjakkiin sekä tietysti mustaan ja valkoiseen.

1. Pöytävalaisin on tunnelmanluoja, 129 €, Habitat. 2. Matto tuo mieleen berberimatot, 160 x 230 €, Ellos Home. 3. Maljakko 19,99 €, H&M Home. 4. Suloisen torkkupeiton alle vetäydytään talvilevolle, 73 €, Hemtex. 5. Sohvapöydän kultajaloissa on ripaus luksusta, 119 €, Ikea. 6. Taideposteri 38 €, Papershop.
1. Pöytävalaisin on tunnelmanluoja, 129 €, Habitat. 2. Matto tuo mieleen berberimatot, 160 x 230 €, Ellos Home. 3. Maljakko 19,99 €, H&M Home. 4. Suloisen torkkupeiton alle vetäydytään talvilevolle, 73 €, Hemtex. 5. Sohvapöydän kultajaloissa on ripaus luksusta, 119 €, Ikea. 6. Taideposteri 38 €, Papershop.

Katso, kuinka syntyy syksyn trendikkäin huulimeikki.

2788096

Lähes joka syksy se tulee: tumma huulipuna. Esimerkiksi Jenni Vartiainen edusti syksyn trendikkäimmässä huulimeikissä räppäri Cheekin kirjanjulkkareissa. Tumma huulipuna sopi hienosti yhteen laulajan uuden, vaalean hiusvärin kanssa. Goottivivahteita, mutta modernisti.

Pikimustiakin huulipunia on tarjolla, mutta helpointa on aloittaa tummanpunaisesta. Näillä vinkeillä huulipunasta tulee siisti.

1. Rajaa huulet. Valitse huulipunan kanssa samansävyinen rajausväri. Rajaaminen helpottaa tumman värin levittämistä huulille. Voit joko noudattaa huulten omaa muotoa tai muotoilla rajauksen avulla huulia hieman – muista kuitenkin kohtuus.

2. Levitä huulipuna ensin siveltimellä. Ota väriä puikosta siveltimeen. Pienellä siveltimellä saat lopputuloksesta siistimmän ja pikkutarkemman kuin suoraan puikosta levittämällä.

3. Lisää väriä puikosta. Jotta lopputuloksesta tulisi intensiivisempi, voit lisätä vielä kerroksen väriä suoraan puikosta.

4. Korjaa sotkut peitevoiteen avulla. Pienet mokat eivät haittaa. Huulten rajat voi siistiä lopuksi ihonsävyisen peitevoiteen avulla. Levitä siveltimellä ja häivytä sormin.

Katso ohjeet myös videolta!

Videolla käytetyt tuotteet: NYXin Ombre Lip Duo -kaksipäisen huulipunan rajaussävy Bonnie & Clyde, 10,80 €, ja Lumenen True Passion -huulipuna sävyssä 2 Varjojen tanssi, 13,90 €.

Trendikäs poncho suojaa tänä syksynä syysviimalta.

Latinalaisen Amerikan alkuperäiskansojen kansallisvaate on nyt tähtien suosiossa. Käytännöllinen lämmin ja kevyt viitta sopii niin hameen, housujen kuin korkkareiden tai pitkien saappaidenkin aisapariksi. Tässä kolme asuideaa:

Asu 1: roosaa ja viininpunaista

Poncho kauden kauniissa sävyissä ja trendikuviossa. 29,99 €, Kappahl.

 

Löysän alaosan pariksi käyvät tiukat housut. 59,99 €, Esprit.

 

Tossut toistavat ponchon ja housujen väriä. 29,95 €, Zara.

Asu 2: leikkisyyttä ja särmää samassa paketissa

Mustassa ponchossa on hauskat tupsuyksityiskohdat. 29,95 €, Lindex.

 

 

Viininpunaisessa nahkahameessa on muodikasta sekä väri että materiaali. 99 €, H&M.

 

Laukku toistaa ponchon tupsutyyliä. 29,95 €, Lindex.

Asu 3: hillitty muttei tylsä

Neuleponchoon ilmettä tuovat kaunis kuvio ja kaulus. 39,99 €, Only.

 

Yksivärisen ponchon pariksi hieman kuvioita. 39,95 €, Vero Moda.

 

Trendikkäät nilkkurit, 29,99 €, H&M.

Syyssilmiin saa meikata ruskan sävyjä.

Hehkuvaan kesämeikkiin sopivat kulta ja pronssi, mutta jos syksyn luomivärileikkeihin kaipaa vaihtelua, kannattaa kokeilla trendikästä kuparia.

Jaa että punertavaa silmiin?

Kyllä vain. Vaikka ajatus kauhistuttaisi, kannattaa sille antaa mahdollisuus. Ruskan sävyt näyttävät upeilta silmämeikissä ja sopivat moniin silmiin ja ihosävyihin. Meikkipohja kannattaa kuitenkin tehdä huolella – avainsanat siinä ovat raikkaus ja kuulaus.

Kauneusguru ja bloggaaja Marianna Hewitt antaa Byrdie-sivustolla tärkeimmän vinkkinsä punertavien luomivärisävyjen käyttöön: älä unohda ripsiväriä.

– Kun taivutat ripsesi ja käytät hyvää ripsiväriä, ero on valtava. Se täydentää minkä tahansa meikkilookin, Marianna selittää.

Älä unohda ripsiväriä.

Tyylin voi loihtia helposti vain yhdellä luomivärisävyllä levittämällä sitä koko liikkuvalle luomelle ja luomivakoon.

Uutta luomiväriä ei välttämättä tarvitse edes ostaa, vaan kullansävyiseen luomiväriin voi sekoittaa esimerkiksi ruskeaa ja ripauksen burgundinpunaista. Jotta löytäisi juuri oikean sävyn, kannattaa hyödyntää kylppärin kaapissa lymyilevät luomivärit ja kokeilla, saisiko niitä sekoittelemalla aikaan täydellisen kuparin. Tavoitteena on lämpimän punertava, metallinhohtoinen lopputulos.

Inglotin Freedom System -helmiäisluomiväri hohtaa kuparinruskeana, 7 €. Oriflamen The ONE Colour Match -duoluomivärin sävyssä Rose Taupe yhdistyvät punainen ja ruskea, 17 €.
Inglotin Freedom System -helmiäisluomiväri hohtaa kuparinruskeana, 7 €. Oriflamen The ONE Colour Match -duoluomivärin sävyssä Rose Taupe yhdistyvät punainen ja ruskea, 17 €.