Suomalainen asuste pääsi Italian Voguen kansijuttuun.
Asustekuvat kuvasi maailmankuulu Steven Meisel.
Fisarmonica mallin kainalossa.

Suomalaisen muotisuunnittelija Jaana Parkkilan nahkalaukku noteerattiin tuoreessa Voguessa.

Italiassa asuvan suomalaisen suunnittelijan Jaana Parkkilan Fisarmonica-nahkalaukku komeilee elokuun Vogue Italiassa. Avantgardistista asustemuotia esittelevän kansijutun tyylitteli arvostettu muotiguru ja stylisti Marie-Amelié Sauvé ja sen kuvasi Steven Meisel, joka on kuvannut lukuisia kampanjakuvia arvostetuille muotimerkeille, kuten Louis Vuitton, Calvin Klein ja Versace. Meisel on kuvannut myös muun muassa Madonnan ja Mariah Careyn heidän levyjään varten.

Parkkilan laukut valmistetaan käsityönä Italiassa.

Lue myös:

Kurkista muotinäytöksen takahuoneeseen

Syksyn 2013 parhaat takit – 19 tyylikästä valintaa

Tyllihameella on uusi identiteetti, ja se on räväkämpi kuin uskotkaan.

Tänä kesänä tylli karistaa suloisuutensa. Yhdistä hame koruttoman t-paidan kanssa ja vedä jalkaan raskaat bootsit tai tyylikkäät tennarit – hieman kiinnostavampi toimisto-look on valmis. Juhlatyyli taas täydentyy röyhelötopilla ja villeillä kiharoilla.

Suunnittelija Molly Goddard pukee läpikuultavan, harsomaisen mekon sporttisen kokonaisuuden päälle. Diorilla innostutaan mustasta tyllistä, ja säärimittainen mekko paritetaan räätälöidyn bleiserin kanssa. Kuningatar Viktoria asteli alttarille tyllissä vuonna 1840. Sen jälkeen lukuisat suunnittelijat Giorgio Armanista Vivienne Westwoodiin ovat inspiroituneet tyllistä.


Se kuuluisin tylli: Carrie Bradshaw selviytyi Sinkkuelämää-sarjan suhdekiemuroista hempeässä tyllihameessa.

 

Yhdistele:


1. Aurinkolaseissa on kissamaisuutta, 9,99 €, H&M. 2. Soljet ja niitit antavat nilkkureille asennetta, 67,57 €, Asos. 3. Trendikäs slogan-paita sopii hameen pariksi, 16,99 €, Vero Moda.

 

Urheiluvaatteissa ei periaatteessa ole asiaa yökerhoon, mutta miten on sporttimerkin valmistamien trendiverkkareiden laita? Kysyimme Helsingistä, Tampereelta ja Oulusta.

Harvassa työssä on vaatimuksena uusimpien muotivillitysten seuraaminen. Trendibaarien portsareillakaan ei moista velvoitetta ole, mutta muodin suhteen valveutunut asiakaskunta toivoo ovimiehiltä trendien ymmärtämistä. Jos portsari ja asiakas eivät ole samaa mieltä asun trendikkyydestä, voi asiakkaan baari-ilta loppua ennen kuin on alkanutkaan. 

Näin oli vähällä käydä viime viikonloppuna Tampereella. 23-vuotias Elina ystävineen pyrki Ranta-baariin juhlimaan syntymäpäiväänsä. Hän oli pukeutunut valkoisiin nilkkamittaisiin Adidaksen kolmiraitahousuihin, vanhaan Levi's-farkkutakkiin ja valkoisiin sandaletteihin. Elina kertoo Rannan Facebook-sivuille tekemässään päivityksessä portsarin huomauttaneen, että Elinan asulla ei ole asiaa sisään baariin. 

”Selityksenä oli, että urheiluvaatteet eivät noudata pukukoodia. Myös vintage-Levi's-takistani huomautettiin, ettei sitten ensi kerralla kannata tällä takilla yrittää baariin,” Elina kirjoittaa Facebookissa. 

Ilta ei katkennut

Elina kokee, ettei ollut pukeutunut verkkareihin vaan Adidaksen valmistamiin vapaa-ajan housuihin. 

”Se, ettei päälläni ollut tiukkaa mekkoa, ei tarkoita, että vaatetukseni olisi ollut epäsiisti,” hän toteaa Facebookissa.

Tilanne päättyi lopulta onnellisesti, sillä toinen baarin ovimiehistä päätti, että Elina pääsee asustaan huolimatta juhlimaan. 

”Se, ettei päälläni ollut tiukkaa mekkoa, ei tarkoita, että vaatetukseni olisi ollut epäsiisti.”

Rannan edustaja selittää baarin käytäntöä Elinan Facebook-päivityksen kommenteissa:

”Verkkareissa ei yökerhoihin pääse sisälle. Mutta tilanteet ovat aina hyvin tapauskohtaisia, ja portsarit tekevät päätöksen. Tässä kohtaa ei selvästi ole kyse verkkareista, joten onneksi olet päässyt sisälle!”

Rannasta vakuutetaan, että Elina on jatkossakin tervetullut baariin kolmiraitahousuineen ja farkkutakkeineen.

Entä sortsit ja maastohousut?

Verkkarit tai niiltä näyttävät housut eivät ole ainoa muotivillitys, joka saattaa hämätä yökerhojen ovilla päivystäviä ammattilaisia. Esimerkiksi jonkin aikaa sitten muotiin tulleet maastohousut ovat aiheuttaneet erimielisyyksiä baarien ovilla. 

Sortsit ja tennarit baariasun osina puolestaan jakavat mielipiteitä vuodesta toiseen.

Ranta-yökerhon omistavan Restamaxin aluepäällikkö Sauli Virtanen kertoo, että Suomessa yökerhojen pukeutumiskoodit ovat pääsääntöisesti hyvin löyhiä.

– Euroopan monilla hienoilla klubeilla on turha edes yrittää farkuilla sisään. Ei tarvitse mennä kuin Tukholmaan, niin monella ovella tulee käsi vastaan. 

”Kyllä sen yleensä näkee, onko isäntä lähtenyt viemään roskia vai treffeille.”

Virtasen mukaan verkkareita, maastohousuja ja reisitaskuhousuja ei perinteisesti ole suvaittu yökerhoissa. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut, kun kaikkia edellämainittuja myydään hienoimmissakin muotivaateliikkeissä. 

– Siksi mustavalkoiset kiellot eivät oikein toimi tänä päivänä. Kokonaisuus ratkaisee, ja kyllä sen ylensä näkee, onko isäntä lähtenyt viemään roskia vai treffeille, Virtanen toteaa.

Paita päällä ja kengät jalassa

Sortseissa baariin pääseminen on takavuosina saattanut olla hankalaa ellei mahdotonta, mutta nykyään lyhyet lahkeet eivät välttämättä estä baari-iltaa. Oululaisen Kaarlenholvin kapakoitsija Ari Flinck kertoo, että mikään yksittäinen vaate ei ole kieltolistalla.

– Meille voi tulla yöaikaan niin shortseissa kuin verkkareissa. Ne eivät muutama vuosi sitten olisi olleet yöbaarin asusteet, mutta nykyään ovat hyvinkin cool asuste tanssilattialla.

Perusasioista kuitenkin pidetään kiinni:

– Miehillä hihaton paita tiskin takana on nounou, ja miesasiakkailla se paita pitää olla päällä, Flinck kertoo.

Helsinkiläisen Skohanin restaurant manager Tuomas Jalonen sanoo, että maastohousut, reisitaskuhousut tai verkkarit eivät yleensä ole okei, ainakaan muille kuin kutsuvieraille.

Tamperelaisen Elinan verkkari- ja farkkutakkiasu kuulostaa kuitenkin Jalosen korvaan mietityltä asukokonaisuudelta, jossa tavallinen tallaajakin pääsisi baariin.

Sortsit Skohanissa sallitaan, kunhan jalkineet ovat asialliset.

– Sortsit ovat ok, mutta niiden kanssa pitää olla kengät. Se on turvallisuuskysymyskin, koska käytämme lasia, Jalonen sanoo. 

Pikaisen kyselyn perusteella sandaaleissa ei kannata yrittää juhlimaan oikeastaan missään. Lasinsirujen lisäksi riskinä on, että joku tallaa vahingossa suojaattomalle sandaalijalalle piikkikorkkarilla.

Takki jää narikkaan

Siitäkin voi olla eri mieltä, onko trendikäs takki, kuten bomber-takki tai farkkutakki, narikkaan jätettävä ulkovaate vai juhla-asun kiinteä osa. Tuomas Jalonen kertoo, että Skohaniin ei ole asiaa takki päällä.

– Takki on ulkovaate. Et sä kotonakaan ole bomberi päällä. Meillä on lämmitetyt ja katetut terassit, ja siellä kyllä tarkenee. 

Takin jättämisestä narikkaan ollaan tarkkoja siksi, että illan kuumentuessa moni asiakas joka tapauksessa riisuus takkinsa – jos ei narikkaan, niin jonnekin muualle. 

– Kun takki otetaan pois, se menee hukkaan, ja siellä on kaikki tärkeät asiat taskussa. Sitten ei ole enää kellään kivaa, Jalonen sanoo pitkällä kokemuksella yökerhotyöstä. 

Jalosen mukaan Skohanista joudutaan harvoin käännyttämään ketään ovelta pukeutumisen takia. Yksi yökerhon osakkaista on Jare Tiihonen, eli Cheek, ja ehkä siksi asiakkaat arvelevat paikan edellyttävän erityisen hienoa pukeutumista. 

– Ihmiset luulevat, että meille pitää olla tosi hienona. Ei oikeasti ole pakko ostaa uutta mekkoa, kun meille tulee.

Mitä mieltä sinä olet? Käyvätkö kolmiraitaverkkarit baariasuksi?

Kysely

Pitäisikö Elinan kuvan mukaisissa housuissa päästä baariin?

Enää et tarvitse koko garderobia reissuun. Kun pakkaat fiksusti, loihdit muutamaa vaatetta miksailemalla asukokonaisuuksia koko lomaviikoksi.

Etelän lämpöön

Hellevaatteet saavat olla ohuita ja mukavan väljiä. Vaihtele: kaikki ylä- ja alaosat sopivat yhteen!


1. Paita kuin aurinko, 29,95 €, Soaked in Luxury, Ellos. 2. Ajaton ja siro pitsitoppi, 19,95 €, Zara. 3. Olkapäät paljastava toppi on trendikäs, 25 €, H&M. 4. Vekkihame sai ylleen kesäiset värit, 50 €, Lindex. 5. Veikeät ananassortsit, 15 €, Bik Bok. 6. Housuhame on käytännöllinen, 39,95 €, Zara. 7. Muovisandaalit ovat omiaan rannalla, 44,95 €, Crocs. 8. Tolppakorot on koristeltu helmin, 69,95 €, Zara. 9. Naisellisissa pistokkaissa on siro korko, 30 €, H&M. Kuvat: valmistajat

 

Viimeistele näillä:


1. Isolierinen hattu on lomatyylin kulmakivi, 14,95 €, Gina Tricot. 2. Helmenhohtoinen poncho on tyylikäs, 29,90 €, A+more, Stockmann. 3.Viimeistele asu trooppisilla korviksilla, 13 €, Mango. 4. Lomalaukussa lainehtii paljettimeri, 39,95 €, Zara.

 

Suomen suveen

Kun helteistä ei ole takeita, kannattaa laukkuun pakata myös pitkähihaisia.


1. Raitapaita sopii niin rannalle kuin veneeseenkin, 79 €, Henry Lloyd. 2. Hihaton helletoppi on vilpoisaa puuvillaa, 39,95 €, Park Lane, Ellos. 3. Kimalteleva kirsikkapaita pelastaa sadepäivän söpöydellään, 69 €, Mos Mosh. 4. Maxi-hameen helmassa on pitsikoriste, 60 €, Kappahl. 5. Sortseissa on koristeena pieni raitanauha, 20 €, Lindex. 6. Siistit farkut sopivat asuun kuin asuun, 40 €, Monki. 7. Paksupohjaiset espadrillokset sopivat mukulakiville, 49,95 €, Zara. 8. Söpöt rusettiläpykkäät ovat asun piriste, 79 €, Steve Madden, Unna S. 9. Kumipohjaisilla kengillä jaksaa kävellä, 69 €, Superga.

 

Viimeistele näillä:


1. Siro kesäkoru, 16 €, s. Oliver. 2. Topattu pilottitakki lämmittää, kun vilu yllättää, 50 €, Kappahl. 3. Pikkulaukussa on muodikas irrotettava kukkahihna, 29,95 €, Zara. 4. Leveä hiuspanta pitää kutrit aisoissa, 7,95 €, Zara.

 

Tiedustelut: bikbok.com, crocs.fi, ellos.fi, ginatricot.com, henrylloyd.fi, hm.com, kappahl.fi, lindex.fi, mango.com, monki.com, Mos Mosh (09) 621 6007, soliver.eu, stockmann.com, superga.com, unnas.fi, zara.com.

Tavallinen kangaskassi saa ihan uuden ilmeen, kun pujotat sen suulle nauhan. Kun ison kassin suuaukkoa saa säädettyä, pitkäkyntisetkään eivät pääse yhtä helposti kiinni tavaroihisi.

3020441