Halpamuoti sai haalimaan kaapit täyteen päällepantavaa. Nyt uutta luksusta on niukka vaatekaappi, jossa jokainen vaate on lempivaate.

Vielä 2000-luvun alkuvuosina naiset haaveilivat Sinkkuelämän Carrie Bradshaw’n loputtomasta vaatekaapista ja walk-in-closetista, pukeutumishuoneesta, jonne kaikki ihanuudet mahtuisivat. Moni pitää sellaista yhä luksuksena.

Ne ajat ovat kuitenkin väistymässä. Edelläkävijät ovat kääntäneet katseensa jo toiseen suuntaan. Nyt luksusta on se, että koko puvusto mahtuu yhteen vaaterekkiin – vieläpä niin, että henkareiden väliin jää ilmaa. Valikoiman minimalistisuudesta huolimatta ylle löytyy aina jotakin tyylikästä, sillä tarkoitus ei ole tinkiä tyylikkyydestä tai pukeutua tylsästi.

Ilmiötä kutsutaan kuratoiduksi vaatekaapiksi. Siitä ovat innostuneet bloggaajat ja muu muotiväki. Esimerkiksi suosittu lifestyle-bloggaaja Eeva Kolu kirjoittaa Kaikki mitä rakastin -blogissaan näin:

”Kuten tiedätte, olen keväästä asti rakennellut vaatekaappiani uusiksi. Koko juttu alkoi KonMari-projektista ja massiivisesta kaappien raivauksesta. Määrä on nyt karsittu sopivan pieneksi, mutta seuraavaksi haluaisin vielä varmistaa, että kaapista löytyy kaikki tarpeellinen joka tilanteeseen ja että jokainen siellä oleva vaate on paikkansa ansainnut. – – Haaveissani on vaatekaappi, joka ei pursuile tavaraa vaan… no, rakkautta! Haluaisin nimittäin koota itselleni garderobin, jossa jokainen vaate on lempivaate.”

 

 

Vaatekaapin kuratointi on osa laajempaa minimalismivillitystä. Kolun mainitsema KonMari-siivousopas on osa sitä. Japanilaisen Marie Kondon kirjasta on tullut maailmanlaajuinen menestysteos, koska siinä käsketään heittämään pois kaikki turhat tavarat. Ylimääräinen roina on rasite, sillä sitä pitää olla koko ajan järjestelemässä. Moni on kokeillut myös Project 333 -vaatekaappiprojektia, jossa valitaan 33 vaatetta ja asustetta seuraavan kolmen kuukauden ajaksi ja kaikki muu kiikutetaan varastoon. Kolmen kuukauden jälkeen on aika päivittää puvusto ja valita seuraavat 33 vaatetta ja asustetta.

Päiviä, jolloin ei ole mitään päällepantavaa, ei enää tule.

Kuratoitu kaappi, siis mikä?

Kun vaihtoehtoja on aivan liikaa, eikä mikään niistä ole aivan täydellinen, pukeutumisesta tulee vaikeaa. Tekee jopa mieli ostaa jotain uutta, koska olemassa olevien ihan kivojen vaatteiden hyödyntäminen tuntuu niin mahdottomalta.

Pelkästään uudet vaatteet eivät ongelmaa helpota, mutta kuratoitu vaatekaappi voi tuoda ratkaisun – kunhan sellaisen onnistuu kokoamaan.

Kuratointi-sanaa käytetään taiteesta puhuttaessa. Koska maailma on täynnä jos jonkinlaista taidetta, tarvitaan joku kuratoimaan joukosta ne teokset, jotka ansaitsevat päästä esille taidenäyttelyihin. Samaa ideaa voi soveltaa pukeutumiseen: jokainen voi olla oman puvustonsa kuraattori ja päästää kaappiinsa vain vaatteista parhaat. Kaiken ylenpalttisuuden jälkeen se tuntuu todelliselta luksukselta.

Mitkä sitten ovat juuri ne vaatteet, jotka omistamalla pukeutuminen olisi helppoa ja mukavaa? Sen selvittäminen vaatii perehtymistä omaan tyyliin ja elämäntapaan. Inspiraatioksi kannattaa toki lukea ”Nämä asiat jokaisella naisella tulee olla” -tyyppisiä listoja lehdistä ja netistä, mutta niiden hienosäätö on jokaisen tehtävä itse.

Vaikka täydellistä vaatekaappia kohti pyrkisi määrätietoisesti, sitä ei välttämättä saa valmiiksi koskaan. Makumieltymykset ja vartalo voivat muuttua.

Ammattijärjestäjä Hanna Luoma muistuttaakin, että todellisuudessa kuratoituun puvustoon kuuluu paljon enemmän tavaraa kuin blogeissa ja lehdissä näytetään.

–  Itsekin pyrin siihen, että vaatekaapissani olisi hyvä peruspuvusto, mutta totuus on se, että meillä on Suomessa neljä vuodenaikaa.

"Jos jokin vaate on jäänyt vähälle käytölle, se pitää nähdä enemmän rasitteena kuin hyötynä."

Asiakkaat kääntyvät Hannan puoleen yleensä siinä vaiheessa, kun tavarat eivät enää mahdu kaappeihin ja alkavat vallata tilaa kaikkialta kodista – yleensä silloin joku tuttava on jo huomauttanut, että nyt pitäisi hankkia apua.

–  Yritän aina sanoa, että tällaista määrää ei kukaan tarvitse.

Helpointa on aloittaa siitä, että käy kaapit vielä kerran läpi ja miettii, mitä siellä jo olemassa olevaa voisi hyödyntää.

–  Jos jokin vaate on jäänyt vähälle käytölle, se pitää nähdä enemmän rasitteena kuin hyötynä.

Missä olet laatuvaate?

Kestävää muotia tutkinut Kirsi Niinimäki Aalto-yliopistosta myöntää ääneen sen, minkä moni on kaupoissa kierrellessään huomannut: hyvien vaatteiden ostaminen on tänä päivänä hankalaa.

"Laatu on mennyt alaspäin myös kaavoituksessa, kun tehdään nopeasti ja eurooppalaisella mitoituksella."

Määrässä ja trendeissä riittää tarjontaa, mutta laatua saa etsiä, eikä siitäkään ole koskaan takeita. Halpaketjut ovat vallanneet vaatemarkkinat, mikä on yksi syy siihen, ettei oikein mikään vaate tunnu istuvan enää kunnolla. Hinnastakaan ei enää pysty päättelemään sitä, kestääkö vaate edes seuraavaa vuotta.

– Sopivien vaatteiden hankkiminen voi olla aika työlästä, jos on keski-ikäinen nainen ja on muutama ylimääräinen kilo. Laatu on mennyt alaspäin myös kaavoituksessa, kun tehdään nopeasti ja eurooppalaisella mitoituksella. Se ei välttämättä sovi suomalaiselle naiselle.

Kulutettavien vaatteiden määrä kasvaa silti koko ajan. Pukeutumiseen käytettävä rahamäärä ei ole muuttunut radikaalisti, mutta nykyään vähemmällä vain saa enemmän. Suurimmalla osalla meistä on kaapeissaan vaatteita loppuelämäksi. 30 vuotta sitten vaatteita oli siitä ehkä kymmenesosa.

– Esimerkiksi Uff ottaa koko ajan enemmän vaatteita vastaan, ja kaatopaikat täyttyvät tekstiilijätteestä.

Muutama vuosikymmen sitten vaatteet tehtiin Suomessa laadukkaista materiaaleista, ja ne kestivät aikaa. Kun Kirsi Niinimäki opiskeli vaatetusalaa 80-luvulla, oli halvempaa käydä ostamassa kangasta ja tehdä vaate itse kuin ostaa se valmiina.

90-luvun puolivälissä kaikki muuttui radikaalisti. Vaatetuotanto siirtyi köyhiin maihin, ja nyt kaikkien suurten kaupunkien katukuvaan kuuluvat pikamuotiketjut. Niiden liiketoiminta perustuu siihen, että myydään massoille paljon ja halvalla.

– Kuluttaminen on nykyihmisten elämässä keskiössä. Ihmiset viettävät aikaa shoppailen, Niinimäki sanoo.

Halpamuodin ansiosta puolikkaan palloiluhallin täyttävä vaatevalikoima ei ole enää vain miljoonaperijättärien saatavilla. Kun massat sen kummempia miettimättä jatkavat ostamista, vastareaktiona osa haluaa lopettaa tavaran mielipuolisen haalimisen.

Jotain samaa on siinä, että ennen teollistumista ruoka oli kortilla, joten yläluokka näytti paikkansa mässäilemällä itsensä pulskiksi. Nykyään ruokaa on saatavilla enemmän kuin ehdimme syödä, joten eliitti haluaa erottua pysymällä hoikkaakin hoikempina hörppimällä lähinnä viherpirtelöitä.

Irtiotto halpavaateketjuista

Nuorille ostaminen on tapa etsiä identiteettiään, mutta keski-ikäisillä naisilla alkaa olla tarve rajoittaa ostelua. Kodin säilytystilaakin on yleensä niukasti.

– Tekemällä irtioton halpavaateketjuista voi näyttää olevansa tiedostavampi ja kuuluvansa kuluttajaeliittiin.

Nykyisenlainen kertakäyttökulttuuri ei voi Niinimäen mukaan jatkua kauaa.

– Luulen, että halpatuotanto tulee jossakin vaiheessa tiensä päähän. Puuvillan kuitutuotannossa rajat tukevat vastaan, ja tuotantoa joudutaan supistamaan ympäristövaikutusten takia.

Puuvillantuotanto kuluttaa valtavasti puhdasta vettä, ja viljelyssä käytetään runsaasti kemikaaleja. Viime aikoina on keskusteltu paljon myös siitä, että vaatteiden jätehuolto siirtyisi niitä tuottavien yritysten vastuulle.

Vaatteiden ostajalle tärkeintä on kuitenkin kauneus, Niinimäki uskoo. Vihreät arvot eivät ratkaise ostopäätöstä.

– Moni kokee syyllisyyttä ostamisesta, mutta voi olla, että se on vasta asenteen tasolla, eikä näy vielä käytännössä asti.

Ehkä käytäntöön rohkaisisi se, että harkitulla ostamisella arjesta voi tehdä toimivampaa. Kuka enää kaipaa joka-aamuisia vaatekriisejä?

Trendikäs poncho suojaa tänä syksynä syysviimalta.

Latinalaisen Amerikan alkuperäiskansojen kansallisvaate on nyt tähtien suosiossa. Käytännöllinen lämmin ja kevyt viitta sopii niin hameen, housujen kuin korkkareiden tai pitkien saappaidenkin aisapariksi. Tässä kolme asuideaa:

Asu 1: roosaa ja viininpunaista

Poncho kauden kauniissa sävyissä ja trendikuviossa. 29,99 €, Kappahl.

 

Löysän alaosan pariksi käyvät tiukat housut. 59,99 €, Esprit.

 

Tossut toistavat ponchon ja housujen väriä. 29,95 €, Zara.

Asu 2: leikkisyyttä ja särmää samassa paketissa

Mustassa ponchossa on hauskat tupsuyksityiskohdat. 29,95 €, Lindex.

 

 

Viininpunaisessa nahkahameessa on muodikasta sekä väri että materiaali. 99 €, H&M.

 

Laukku toistaa ponchon tupsutyyliä. 29,95 €, Lindex.

Asu 3: hillitty muttei tylsä

Neuleponchoon ilmettä tuovat kaunis kuvio ja kaulus. 39,99 €, Only.

 

Yksivärisen ponchon pariksi hieman kuvioita. 39,95 €, Vero Moda.

 

Trendikkäät nilkkurit, 29,99 €, H&M.

Älä säästele metallivärejä pikkujouluihin. Ne tuovat arkeen kaivattua hohtoa.

Roikkuuko vaatekaapissasi kultainen mekko, jota käytit kolmen vuoden takaisissa uudenvuodenjuhlissa? Onko viime vuonna hankittu paljettipusero jäänyt käyttämättä?

Ei se mitään, moni meistä on harakka: rakastamme kaikkea kiiltävää ja kimmeltävää, varsinkin juhlavaatteissa. On kuitenkin vain urbaani legenda, ettei säkenöiviä vaatekappaleita voisi käyttää arkenakin. Niksi on yhdistää ne maanläheisiin väreihin ja kerrostella huolella.

Ota mallia näistä neljästä eri asukokonaisuudesta.

1. Juhlallinen hame kokee muodonmuutoksen, kun paritat sen tennareiden ja farkkukankaan kanssa. Jos tennarit tuntuvat liian radikaaleilta, vaihda ne korollisiin nilkkureihin ja tuo rentoutta lisää pelkistetyn t-paidan avulla.

1. Haalea farkkupaita pariutuu kauniisti hopean kanssa, 109 €, Close by Denim. 2. Vekkihame kimaltelee kilpaa diskopallon kanssa, 49,95 €, Junkyard XX-XY. 3. T-paita tuo asuun jämäkkyyttä, 29,99 €, Bik Bok. 4. Ysäritennarit ovat yhä tossuista kuumimmat, 109,95 €, Adidas. 5. Nahkalaukku, 255 €, Depeche. Kuvat: Valmistajat
1. Haalea farkkupaita pariutuu kauniisti hopean kanssa, 109 €, Close by Denim. 2. Vekkihame kimaltelee kilpaa diskopallon kanssa, 49,95 €, Junkyard XX-XY. 3. T-paita tuo asuun jämäkkyyttä, 29,99 €, Bik Bok. 4. Ysäritennarit ovat yhä tossuista kuumimmat, 109,95 €, Adidas. 5. Nahkalaukku, 255 €, Depeche. Kuvat: Valmistajat

2. Metallinen takki on jo itsessään statement-kappale, joten yhdistä se mahdollisimman neutraaleihin sävyihin. Vedä jalkaasi maiharit, ja katu-uskottava tyyli on valmis.

1. Valkoinen t-paita toimii aina, 40 €, Le Temps des Cerises. 2. Kultaisessa bomber-takissa on sporttifiilistä, 49,95 €, Zara. 3. Klassikkobootsit muotivärissä, 210 €, Timberland. 4. Napit tuovat hameeseen armeijahenkeä, 34,95 €, Ellos. 5. Harmaa poolopaita pehmentää kultaa, 54,95 €, Vila. Kuvat: Valmistajat
1. Valkoinen t-paita toimii aina, 40 €, Le Temps des Cerises. 2. Kultaisessa bomber-takissa on sporttifiilistä, 49,95 €, Zara. 3. Klassikkobootsit muotivärissä, 210 €, Timberland. 4. Napit tuovat hameeseen armeijahenkeä, 34,95 €, Ellos. 5. Harmaa poolopaita pehmentää kultaa, 54,95 €, Vila. Kuvat: Valmistajat

3. Metallinen mekko on juhlakauden vakiovaruste, mutta kerrostelun avulla se muuntautuu myös arkipukeutumisen ykköseksi. Pue yksivärinen poolopaita ja pillifarkut mekon alle ja lisää väriä asusteiden avulla.

1. Lämmin neuletakki on syksyn must, 39,95 €, Garcia Jeans. 2. Maltillisen kultainen mekko pääsee pääosaan arkenakin, 39,99 €, Vero Moda. 3. Hattaranpinkki laukki piristää, 79 €, Lipaut Paris. 4. Farkkujen lahkeissa on pienet halkiot, 49,95 €, Vila. 5. Nahkanilkkurit, 159,90 €, Selected Femme. Kuvat: Valmistajat
1. Lämmin neuletakki on syksyn must, 39,95 €, Garcia Jeans. 2. Maltillisen kultainen mekko pääsee pääosaan arkenakin, 39,99 €, Vero Moda. 3. Hattaranpinkki laukki piristää, 79 €, Lipaut Paris. 4. Farkkujen lahkeissa on pienet halkiot, 49,95 €, Vila. 5. Nahkanilkkurit, 159,90 €, Selected Femme. Kuvat: Valmistajat

4. Tyylikkäiden metallihousujen pitäisi tänä vuonna olla jokaisen trenditietoisen ostoslistalla. Niiden kesyttäminen arkikäyttöön on helppoa, kunhan pidät mielessäsi hillityt värit sekä selkeät linjat. Särmikkäät nilkkurit tuovat asuun lisää rokkia.

1. Pitkähihaisen värit sointuvat kultaiseen täydellisesti, 65 €, & Other Stories. 2. Tekonahkanilkkurit, 39,95 €, Zara. 3. Marjapuuronväriseen huiviin on ihana kääriytyä, 199 €, Balmuir. 4. Nämä pöksyt ovat koskettaneet Midaksen kättä, 35,99 €, Mango. 5. Valkoinen t-paita, 12 €, Monki. Kuvat: Valmistajat
1. Pitkähihaisen värit sointuvat kultaiseen täydellisesti, 65 €, & Other Stories. 2. Tekonahkanilkkurit, 39,95 €, Zara. 3. Marjapuuronväriseen huiviin on ihana kääriytyä, 199 €, Balmuir. 4. Nämä pöksyt ovat koskettaneet Midaksen kättä, 35,99 €, Mango. 5. Valkoinen t-paita, 12 €, Monki. Kuvat: Valmistajat

 

Tiedustelut: & Other Stories / stories.com/fi/, adidas.fi, balmuir.com/shop/, bikbok.com/fi/, cubus.com/fi, Depeche: 050 556 607, ellos.fi, garciajeans.com, ginatricot.com/fi/, hm.fi, Joseph Ribkoff: 050 556 607, junkyard.fi, kappahl.com/fi-FI/, Le Temps des Cerises, Timberland / zalando.fi, Lipault Paris, Tamaris, Unisa / stockmann.fi, mango.com/fi, monki.fi, selectedfemme.com/fi, veromoda.com/fi/, vila.com/fi, zara.com

Miksikö? Siksi, että mukavuus on nyt muotia.

Jo pari vuotta sitten arveltiin, että pillifarkkujen valtakausi on ohi. Ne ovat kuitenkin pitäneet sinnikkäästi paikkansa yhtenä suosituimmista vaatekappaleista – herttuatar Catherinekin sen osoittaa.

Herttuatar Catherine luottaa yhä pillifarkkuihin, mutta kuinka kauan? Kuva: Reuters
Herttuatar Catherine luottaa yhä pillifarkkuihin, mutta kuinka kauan? Kuva: Reuters

Pikkuhiljaa pillien rinnalle on kuitenkin tullut toinen, paljon rennompi farkkutyyli. The Independent kirjoittaa, että muutos johtuu pukeutumisen mukavuustrendistä: normcore-tavistyyli meille esiteltiin jo pari vuotta sitten, ja myös sporttimuoti porskuttaa edelleen. Verkkareihin verrattuna pillifarkut ovat päällä kankeat, vaikka olisivatkin kuinka joustavaa kangasta.

Sivusto siteeraa Elle-lehteä, jonka mukaan farkkuja ostetaan nyt enemmän kuin koskaan. Luksusmerkki Vetementsin yli tuhannen euron farkut myydään verkkokauppa Net-a-Porterista loppuun heti, kun varastoon saadaan täydennystä ja Asos-verkkokauppa kertoo myyneensä 12 000 paria Farleigh-mallisia, edullisia äiskäfarkkuja.

Bloggarit ja muu muotiväki ovat tietenkin tehneet käännytystyötä jo kauan – ja vähitellen muutkin alkavat innostua väljemmistä farkuista.

Bloggari Adriana Gastélum esitteli väljiä ja vajaamittaisia farkkuja Instagramissa.

Tällä hetkellä trendikkäimmissä farkuissa on vajaamittaisiksi leikatut, viimeistelemättömät lahkeet. Jos luonnollista rispaantumista ei malta odottaa, netistä löytyy ohjeita farkunlahkeiden muokkaamiseen rennon repaleisiksi. Myös kauppojen valikoimista löytyy jo valmiiksi leikattuja lahkeita.

Väljissä farkuissa on kulutusta muuallakin kuin lahkeissa, 39,95 €, Zara. Korkeavyötäröisten, suoralahkeisten farkkujen juju on epätasaisissa lahkeensuissa, 39,99 €, H&M.
Väljissä farkuissa on kulutusta muuallakin kuin lahkeissa, 39,95 €, Zara. Korkeavyötäröisten, suoralahkeisten farkkujen juju on epätasaisissa lahkeensuissa, 39,99 €, H&M.

Voih, joudumme pian jättämään hyvästit Michelle Obamalle. Vielä ehtii poimia Yhdysvaltain ensimmäisen naisen tyylivinkit.

Valta vaihtuu pian Valkoisessa talossa. Vuonna 2009 ensimmäiseksi naiseksi nousi Michelle Obama. Vuodet ovat todistaneet, että Michelle on paitsi älykäs ja karismaattinen myös timanttinen pukeutuja. Hän osaa protokollan, mutta se ei ole tehnyt hänen tyylistään persoonatonta tai tylsää. Asuissa on aina jokin juju, joka tekee niistä juuri hänen näköisiään.


Simppelin tyylikkään mekon jujuna on herkullinen väri. Cos, 99 €.
Simppelin tyylikkään mekon jujuna on herkullinen väri. Cos, 99 €.

 

 

 


Tumma sininen toimii joka paikassa. Mango, 35,99 €.
Tumma sininen toimii joka paikassa. Mango, 35,99 €.

 

 

 


Onko tässä klassinen paita-hame-yhdistelmä? Ei, vaan näpsäkkä mekko. Other Stories, 85 €.
Onko tässä klassinen paita-hame-yhdistelmä? Ei, vaan näpsäkkä mekko. Other Stories, 85 €.

 

 


Neulosmekko on päällä supermukava. Lindex, 35,95 €.
Neulosmekko on päällä supermukava. Lindex, 35,95 €.

 

 

 


Pitkä halkio halkaisee metallinhohtoisen mekon helman. Mango, 69,99 €.
Pitkä halkio halkaisee metallinhohtoisen mekon helman. Mango, 69,99 €.

 

 


Mekossa on yskinkertainen muotoilu ja rohkeat kuviot. Ted Baker, 320 €.
Mekossa on yskinkertainen muotoilu ja rohkeat kuviot. Ted Baker, 320 €.