Työntekijät varastoivat esilajiteltuja vaatteita intialaisessa varastossa Panipatin kaupungissa.
Työntekijä lajittelee lumppua Panipatin teollisuuskaupungissa Intiassa. Tänne päätyvät länsimaissa hyväntekeväisyyteen lahjoitetut vaatteet, joille järjestöt eivät ole keksineet muuta käyttöä.

Vanhojen vaatteiden keräyslaatikosta alkaa kansainvälinen miljardibisnes.

Intialaista Panipatin kaupunkia ympäröi paksu pölypilvi. Delhin pohjoispuolella sijaitsevaa Panipatia voi kutsua maailman kierrätys­pääkaupungiksi. Rähjäisiä julkisivuja, joka puolella roskia ja sikoja syömässä niitä. Ihmisiä, jotka asuvat telttahökkeleissä katujen varsilla, ja niiden edustoilla paljasjalkaisia lapsia leikkimässä lian keskellä.

Ja aina vain enemmän liikennettä, jonka seassa vilisee hevoskärryjä ja lukuisia traktoreita peräkärryt täynnä kangaspaaleja.

– Älä anna puitteiden hämätä. Täällä on paljon rikkaita ihmisiä, Nitin Jindal, 39, sanoo.

Hän kaahaa kaaoksessa valkoisilla nahkapenkeillä varustetulla Audi Q7 -autollaan kohti yritystään, joka on tehnyt hänestä ja veljestään Sachin Jindalista, 36, varakkaita. Veljekset omistavat Jindal Woollen Industries -yrityksen sekä tuhatneliöisen talon ja seitsemän autoa.

Vanhoihin vaatteisiin perustuu koko teollisuus, joka on asettunut Jindalin veljesten kotikaupunkiin Panipatiin, kahden tunnin ajomatkan päähän New Delhistä. Siellä Jindalit valmistavat vanhoista neulepaidoista lankaa. Aiemmin siitä kudottiin pääasiassa peittoja Intian markkinoille, mutta nykyään kierrätetty lanka on vientimenestys.

Kiinassa valmistettu neuletakki saattaa putkahtaa esille intiaanin ponchossa, maasain huivissa tai suunnittelijan bleiserissä Milanossa.

Kiinassa valmistettu neuletakki, jonka maatalon emäntä on lahjoittanut vaatekeräykseen Saksassa, saattaa päätyä Intiaan ja putkahtaa esille kuukausia myöhemmin raaka-aineena jossain muussa maailmankolkassa: Bolivian intiaanin ponchossa, maasain huivissa Keniassa tai laadusta riippuen italialaisen suunnittelijan bleiserissä Milanossa.

Jätettä vai kultaa?

Toisen jäte on toisen aarre. Sanonta tulee todeksi Jindalin varastohallissa, jossa väreittäin lajitellut kangasvuoret kohoavat viidentoista metrin korkeuteen. Ne ovat käytettyjä, kierrätykseen heitettyjä vaatteita maailman toiselta laidalta, lännestä Intiaan rahdattua lumppua, josta tehdään täällä lankaa.

Kehräämössä naiset istuvat lattialla ja pilkkovat entisiä neulepaitoja maatalousveitsillä yhä pienemmäksi silpuksi. Kangassilppu valkaistaan ja värjätään uudelleen. Sitten työntekijät polkevat silpun avojaloin kuivumaan suuriin pyykkilinkoihin.

Rekat ovat kuljettaneet vaatemytyt Panipatiin 1200 kilometrin päästä Kandlasta, jossa on Intian suurin yksityinen satama.

Jindal Woollen Industries -yrityksen nimi koreilee ruosteisen tehdashallin oven yläpuolella yrityksen sivuliikkeessä Kandlan satamakaupungin lähistöllä. Sachin Jindal ohjaa maastoautonsa pihaan, kiirehtii toimistoonsa, pesee kätensä ja riisuu kenkänsä. Hän pysähtyy elefanttipäiselle Ganesha-jumalalle pyhitetyn hopeanvärisen alttarin eteen. Jindal kastaa pumpulitupon öljyyn, sytyttää sen ja liittää kätensä yhteen rukousta varten. Sitten hän selittää hymyillen:

– Ganesha tuo minulle onnea ja rikkautta.

Kello on kymmenen aamulla Arabianmeren rannalla sijaitsevalla teollisuusalueella. Ulkona rekka peruuttaa parhaillaan lastaussillalle konttia, jossa lukee Hamburg Süd. Tämäkin kontti lisää Jindalin veljesten varallisuutta, luotettavammin kuin elefanttipäinen jumala.

Sachin Jindal nakkaa lastauspaperit pöydälle.

– Vanhoja, käytettyjä, leikkaamattomia, desinfioituja villasta ja synteettisistä materiaaleista valmistettuja neuletuotteita, niissä lukee.

47 paalia, 20 480 kiloa. Jindal nousee seisomaan. Hän haluaa tarkastaa juuri saapuneet tavarat.

– Teille lännessä tämä on jätettä. Meille se on kultaa.

Jindalin veljeksille tulevat risat vaatteet, joille hyväntekeväisyysjärjestöillä ei ole käyttöä eikä kierrätysvaateyrityksillä tarvetta. Ei edes Afrikassa tai Ukrainassa, jotka ovat toistaiseksi viimeisimpiä vaatelahjoituksiin pohjautuvassa miljardien arvoisessa hyödyntämisketjussa.

Laadun heiketessä uudelleenkäyttöön soveltuvaa on koko ajan vähemmän.

Yksin Saksassa käytetyillä vaatteilla pyöritetään noin 800 miljoonan euron liikevaihtoa vuosittain, vaikka ala on siellä vaikeuksissa. Jätetekstiilien määrä kasvaa trendien vaihtuessa aina vain nopeampaan tahtiin. Laadun heiketessä jätetekstiileistä uudelleenkäyttöön soveltuvaa on kuitenkin koko ajan vähemmän.

Intialaiset iloitsevat. Kaksi vuotta sitten he maksoivat tuplahinnan vaatekontista. He ostavat satatuhatta tonnia joka vuosi.

– Ostan tavaraa Saksasta, Sveitsistä, Belgiasta, Kanadasta, USA:sta... Käytännössä joka puolelta maailmaa, Sachin Jindal sanoo.

– Intia on maailmassa ainoa maa, joka niitä voi vielä hyödyntää.

 

Vaatteet lajitellaan, silputaan, värjätään ja kuivataan ennen kuin niistä tehdään lankaa.

 

Kaatopaikan sijaan Intiaan

Käytettyjä vaatteita sisältävät paalit kohoavat seinustalla Sachin Jindalin selän takana lähes kymmenen metrin korkeuteen. Värikkäitä sinisillä muovinauhoilla paketoituja myttyjä täynnä yhteenpuristettuja neulepaitoja, neuletakkeja ja collegepaitoja. Ehkä ne ovat peräisin Brysselistä? New Yorkista? Tai vaikkapa yläfrankkilaisesta Creußenista, kuten yhdestä paalista pilkottava jalkapalloseura FC Bayern Münchenin kaulahuivi voisi vihjata.

Creußenissa sijaitsee Jean Bilsheimin yritys, yksi Jindalin tavarantoimittajista. Bilsheimin perheyritys kolmannessa polvessa ostaa lahjoitusvaatteita, yleensä Baijerin Punaiselta Ristiltä, joskus myös kaupallisilta keräysyrityksiltä.

Hän saa noin kolmetoista senttiä kilolta. Se ei kata edes lajittelukuluja.

Bilsheim maksaa tällä hetkellä Punaiselle Ristille noin 50 senttiä kilolta ja myy vielä käyttökelpoiset vaatteet osto- ja myyntiliikkeisiin, eBay-kauppiaille tai Itä-Euroopan ja Afrikan markkinoille. Se on hänen bisneksensä.

– Mutta enintään puolet vaatteista on tarpeeksi hyviä, Bilsheim kertoo.

Lopusta hän tekee pesurättejä ja eristysmateriaalia tai raaka-ainetta autoteollisuuden hattuhyllyjä varten. Sen, mikä ei kelpaa edes siihen, hän lähettää Intiaan.

– Se on viidestä kymmeneen prosenttia. Meille se on jätettä, Bilsheim sanoo.

Hän saa noin kolmetuhatta euroa kontilta, kolmetoista senttiä kilolta. Se on paljon alle hänen ostohintansa eikä kata edes lajittelukuluja.

– Mutta ainoa vaihtoehto olisi poisheittäminen.

Silloin hänen pitäisi maksaa korkeat jätehuoltomaksutkin, joten hän pulittaa mieluummin rahtikustannukset kaukaiseen Intiaan.

Ovista ja ikkunoista

Kandlassa Sachin Jindal seisoo lastaus­sillalla. Hänen työntekijänsä ovat avaamassa juuri saapunutta konttia.

– Asemamme on täydellinen, Jindal sanoo.

– Tavarantoimittajia tunkee ovista ja ikkunoista. Jos me emme osta, ei ole ketään muutakaan ostamassa.

Kuukaudessa hän tuo maahan sata vaate­konttia. Ainoa ehto: hän ottaa vain neule- ja collegepaitoja. Hän myös tarkistaa jokaisen toimituksen laadun heti. Paalit avataan jo lastaussillalla.

– Keskinkertaista, mutta kelpaa, Jindal arvioi.

Hän maksoi tavarantoimittajalle, amerikkalaiselle hyväntekeväisyysjärjestölle, kymmenen senttiä kilosta. Hän ei tiedä, mikä järjestö se on.

– Minua se ei edes kiinnosta. Minua kiinnostavat ainoastaan nuo neulepaidat.

Ne on välittänyt intialainen meklari New Yorkista. Nyt yksi työntekijöistä siirtää tavarat haarukkatrukilla pihalle, jossa 150 miestä ja naista lajittelee erän aaltopeltikaton varjossa laadun ja raaka-aineen perusteella.

 

Suurin osa Jindalien työntekijöistä tienaa kaksi euroa päivässä. Työntekijän kädet ovat värjääntyneet tekstiiliväreistä.

 

Muutakin kuin lumppua

Calvin Kleinin musta neuletakki näyttää upouudelta. Samoin Donna Karanin harmaa neulepaita. Muutamissa vaatekappaleissa roikkuu vielä käsin kirjoitettu hintalappu. Pinkki poolokaulusneule 3,99 dollaria, vihreä liivi 1,99 – ilmeisesti tavaroita, joille ei löytynyt ostajaa hyväntekeväisyyskirpputoreilla.

Viisi miestä tekee ensitarkastuksen Kandlassa. Johtaja tarvitsee akryylivillaa lankaansa varten. Puuvillan hän myy saman tien eteenpäin. Kašmir ja kaikki, missä villaa on yli 80 prosenttia, päätyvät omaan erilliseen kasaansa ja jatkavat käsittelemättömänä matkaa Pratoon Italiaan. Siellä ne kierrätetään villalangaksi, josta tehdään bleisereitä ja takkeja.

Kašmir on erityisen haluttua.

Kašmir on erityisen haluttua. Kilosta Jindal saa 23 euroa. Toisinaan hänen alaisensa lajittelevat tätä kultaa yli kaksisataa kiloa yhdestä toimituksesta. Jo pelkästään siitä johtaja tienaa enemmän kuin hän maksoi koko kontista.

– Italialaisten mukaan sitä ei edes huomaa, ettei tuotetta ole tehty uudesta villasta, Jindal sanoo.

30 vuotta sitten he vielä lajittelivat itse.

– Mutta sikäläisillä palkkakustannuksilla se ei enää onnistu.

Kahden euron päiväpalkka

Jindalin toimiston seinällä on suuri muotokuva veljesten isästä Hansrajista, joka osti 1980-luvulla italialaisilta käytettyjä kehruukoneita. Poikansa hän lähetti yliopistoon. Sachin opiskeli New Delhissä, Nitin Lontoossa. Kymmenen vuotta sitten he aloittivat yrityksessä.

Siitä lähtien vientitoiminta on kasvanut, edellisten kolmen vuoden aikana 20 prosenttia vuosittain. Henkilöstön määrä on kolminkertaistunut. Veljekset näyttävät ymmärtävän talouden päälle. Ja he ovat valmistautuneet kysymykseen siitä, eivätkö he rikastu lahjoituksilla. Sachin Jindal hymyilee hieman.

– Emme me elä lahjoituksista. Me maksamme tavaroista.

Harva ymmärtää, miksi niin hyviä vaatekappaleita ylipäätään heitetään pois.

Parhaat Jindalin työntekijöistä – heitä on tusinan verran – pystyvät arvioimaan silmät suljettuina, miten paljon villaa tietyssä kuidussa on. He saavat noin kolme euroa päivässä. Muut 650 työntekijää joutuvat tyytymään kahteen euroon. Heidän käsiensä kautta kulkee aina vain vaatekappaleita, jotka näyttävät siltä kuin niitä ei olisi koskaan pidetty. Se johtuu vientiyritysten kiireestä esimerkiksi Saksassa: tarkka lajittelu on yksinkertaisesti liian kallista.

Harva työntekijä Intiassa ymmärtää, miksi niin hyviä vaatekappaleita ylipäätään heitetään pois.

– Ulkomailla ihmisillä ei ole vettä pesemiseen. Tai siihen aikaa, arvelee Rajeshwari, yksi päiväpalkkalaisista. Hänellä on yllään näistä konteista peräisin oleva raidallinen liivi.

– Ehkä vesi on myös aivan liian kallista, jotta sitä voisi käyttää pyykinpesuun.

44-vuotias nainen seisoo pienen sirkkelin ääressä, kuten 20 muutakin hänen vierellään, ja silppuaa vaatteita yksi kerrallaan. Yksikään vaate ei saa olla enää kokonainen teollisuussatamasta eteenpäin lähtiessä. Se on Intian hallituksen vaatimus, jolla estetään lahjoitusvaatteiden päätyminen paikallisille markkinoille, mikä – kuten Afrikassa – tuhoaisi sikäläisen tekstiiliteollisuuden. Lisäksi vaarana on, että vaatteet varastettaisiin matkalla kehräämöön Panipatiin.

Köyhille kylmiin öihin

60-kiloiset värikkäät mytyt on tuotu rekalla suoraan Jindalin Panipatin-toimiston edustalle, josta työntekijät kantavat ne hartioillaan tehdashalliin. 50 metriä pitkällä tuotantolinjalla materiaali revitään ja työstetään aina vain pienemmäksi silpuksi. Lopulta se näyttää aivan trasselilta. Öljyä ja vettä lisäämällä siitä syntyy kuitukangasta, josta koneet kehräävät lankaa.

Nitin Jindal laskee toimistonsa pöydälle viimeisimmät lähetyslistat. Kenia, Chile, Malawi.

– Me toimitamme kaikkialle sinne, missä talvet tai yöt ovat kylmiä ja ihmiset köyhiä. Jo vuoden verran myös Kiinaan, hän kertoo ylpeänä.

– Me olemme varmasti yksi alan suurimmista toimijoista.

– Afrikkalaiset rakastavat kirkkaita värejä, eteläamerikkalaiset taas hillitympiä.

Tänään on vuorossa etiopialaisen asiakkaan erä. Langasta tehdään vaaleanpunaista, kahdeksan tonnia reilussa kymmenessä tunnissa. Konttirekka ajaa lastattavaksi samalla, kun Nitin Jindal solmii toimistossaan kenialaisen asiakkaan kanssa jo uusia sopimuksia. Aiemmin maa tuotti itse lankaa, mutta nykyään Keniassa ei kukaan enää pärjää intialaisten hinnalle ja laadulle.

Ei ole juuri hetkeäkään, etteikö Jindal kävisi kauppaa. Hän soittaa Delhissä jumissa oleville italialaisille asiakkaille ja pian sen jälkeen ottaa vastaan Intian markkinoiden suurimman villaa ja kašmiria välittävän meklarin. Tulevaisuus on kuitenkin viennissä.

– Kasvumarkkinat ovat ulkomailla, Jindal sanoo.

 


Kansainvälistä bisnestä. Euroopassa hylätty laatujakku voi kulkeutua silputtavaksi Intiaan, jossa siitä jalostetaan lankaa vaikkapa Italian muotimarkkinoille.
Kansainvälistä bisnestä. Euroopassa hylätty laatujakku voi kulkeutua silputtavaksi Intiaan, jossa siitä jalostetaan lankaa vaikkapa Italian muotimarkkinoille.

 

Mitä loppu tarkoittaisi?

Jindalin veljekset ovat laajentaneet liiketoimintaansa myös keinokuitupeittojen tuotantoon, sillä niiden myynti kasvaa Intiassa, vaikka ne ovat kalliimpia kuin kierrätysvaatekuidusta valmistetut. Ne ovat pehmeämpiä ja muodissa myös siksi, että niitä pidetään statussymboleina talou­dellisen aseman kohotessa. Suurin osa peitoista valmistetaan kuitenkin vielä lumpuista tehdystä langasta.

– Kauppa käy edelleenkin melko hyvin, kertoo Piyush Mittal, 36, kaupungin vanhimman ja suurimman kierrätyskutomon johtaja.

– Viimeistään talvella varastot ovat jälleen tyhjiä.

Hänen yrityksensä edustalla seisovat Jindalin veljesten vihreillä lankarullilla lastatut hevoskärryt. Hallissa työntekijät pakkaavat valmiita kankaita suuriin paaleihin. Joissain kankaissa on sarjakuvahahmojen kuvia, toisissa buddhalaisia kuvioita.

Piyush Mittalin asiakkaita ovat YK, armeijat ja sairaalat. Katastrofit, kuten Nepalin maanjäristys, ovat hyväksi liiketoiminnalle. Panipatista lähti katastrofialueelle puoli miljoonaa peittoa hallituksen tilauksena.

Jos lumpputeollisuus loppuu, kierrätysvaatteet jäävät jätteeksi rikkaiden maiden kaatopaikoille.

Aiemmin Mittal valmisti peittoja kolmessa vuorossa kellon ympäri. Nykyään kutomakoneet raksuttavat enää yhdessä vuorossa. Hänen yrityksensä tuottaa viisi­tuhatta peittoa päivässä, yhteensä koko kaupungissa niitä kudotaan satatuhatta. Se on murto-osa vanhojen hyvien aikojen tuotantomääristä.

Jos lumpputeollisuus loppuu, käyttökelvottomat keräysvaatteet jäävät jätteeksi rikkaiden maiden kaatopaikoille. Jätehuoltokustannukset nousisivat hieman, ja jotkut ehkä ostaisivat harkitummin, koska vanhoista vaatteista ei pääsisi enää niin helposti eroon kuin nyt heittämällä ne keräyslaatikoihin.

Piyush Mittal rauhoittelee tekstiiliteollisuuden pelkoja.

– Tämä bisnes jää täällä varmasti henkiin.

– Köyhiä meillä tulee olemaan aina, Mittal sanoo. 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Outi Pyy

Mitä vaatteelle tapahtuu, kun sen laittaa kierrätykseen?

Toimittajien pitäisi puhua "kierrätyksestä" vain silloin kun tehdään jotain uutta tuotetta. Tai itse asiassa "uudelleentuottaminen" olisi siihen parempi termi. Suurin osa tämän artikkelin toiminnoista oli "lajittelua" ja "keräämistä", ei "kierrättämistä". Lisäksi artikkelissa puhutaan "kullasta" ja tehtaanomistajan menestyksestä ja vähätellään sitä tosiasiaa, että ne on länkkäreitten poisheittämää tekstiilimassaa (paskaa mikä ei enää kelpaa edes Saksan autoteollisuudelle) ja mitä siellä ihmiset...
Lue kommentti
Vierailija

Mitä vaatteelle tapahtuu, kun sen laittaa kierrätykseen?

Kierrätys Panipatissa on henkitoreissaan, kuten artikkelin loppuosassa hiukan vihjataan. Muutos on ollut nopea. Kierrätysmateriaalista tehdyt huovat yms. eivät vain ole kilpailukykyisiä siistimmän polyesterin kanssa. Yritysten lukumäärä on parissa vuodessa pudonnut neljäsosaan aikaisemmasta. Times of Indian artikkeli tilanteesta vajaan vuoden takaa: "Polyester, which makes a cheaper, lighter, more supple blanket, is starting to edge 'shoddy' out of the textile stakes, leaving shoddy yarn...
Lue kommentti

Voih, joudumme pian jättämään hyvästit Michelle Obamalle. Vielä ehtii poimia Yhdysvaltain ensimmäisen naisen tyylivinkit.

Valta vaihtuu pian Valkoisessa talossa. Vuonna 2009 ensimmäiseksi naiseksi nousi Michelle Obama. Vuodet ovat todistaneet, että Michelle on paitsi älykäs ja karismaattinen myös timanttinen pukeutuja. Hän osaa protokollan, mutta se ei ole tehnyt hänen tyylistään persoonatonta tai tylsää. Asuissa on aina jokin juju, joka tekee niistä juuri hänen näköisiään.


Simppelin tyylikkään mekon jujuna on herkullinen väri. Cos, 99 €.
Simppelin tyylikkään mekon jujuna on herkullinen väri. Cos, 99 €.

 

 

 


Tumma sininen toimii joka paikassa. Mango, 35,99 €.
Tumma sininen toimii joka paikassa. Mango, 35,99 €.

 

 

 


Onko tässä klassinen paita-hame-yhdistelmä? Ei, vaan näpsäkkä mekko. Other Stories, 85 €.
Onko tässä klassinen paita-hame-yhdistelmä? Ei, vaan näpsäkkä mekko. Other Stories, 85 €.

 

 


Neulosmekko on päällä supermukava. Lindex, 35,95 €.
Neulosmekko on päällä supermukava. Lindex, 35,95 €.

 

 

 


Pitkä halkio halkaisee metallinhohtoisen mekon helman. Mango, 69,99 €.
Pitkä halkio halkaisee metallinhohtoisen mekon helman. Mango, 69,99 €.

 

 


Mekossa on yskinkertainen muotoilu ja rohkeat kuviot. Ted Baker, 320 €.
Mekossa on yskinkertainen muotoilu ja rohkeat kuviot. Ted Baker, 320 €.

 

Tänä syksynä ei tarvitse palella!

Hakukonejätti Google listaa suomalaisten Google-hakuja joka kuukausi. Poimimme syyskuun muotiaiheisista hauista trendaavat vaatteet ja asusteet, joilta ei voi välttyä katukuvassa.

Trendaaminen tarkoittaa sitä, että termin suosio on kasvanut nopeiten omassa kategoriassaan verrattuna edelliseen kuukauteen. 

Jätimme listauksen ulkopuolelle sportti- ja lastenvaatteet.

1. Timberland-kengät

Viimeksi Timberland- ja Caterpillar-merkkien kaltaisia tukevia talvikenkiä näki joka puolella vuosituhannen alussa. Jo pari vuotta takaperin niitä sai taas bongailla trenditietoisten julkkisten jaloista, ja viime talvena näitä kenkiä vilisi katukuvassa Suomessakin. Google-hakujen perusteella kenkiä ei ihan pian pakata vintille odottamaan seuraavaa kierrosta.

Moni on verrannut trendikenkäilmiötä Birkenstock-terveyssandaalien comebackiin. Timberlandit kumartavat hip hop -tyylin suuntaan, ja räppärien jaloissa niitä onkin nähty muulloinkin kuin trendikausina.

Klassisin värivaihtoehto on kamelinruskea. Trendistä parasta on sen käytännöllisyys: nämä kengät pitävät varpaat lämpiminä ja kulkijan pystyssä jäisillä teillä. Erityisen hyvältä kengät näyttävät pillifarkkujen kanssa.

 

Kuva, jonka Beyoncé (@beyonce) julkaisi

Laulaja Beyoncé jakoi jo vuonna 2013 kuvan perheensä Timberland-kengistä.

2. Minna Parikan Bunny-kengät

Minna Parikan pupunkorvilla koristettuja kenkiä löytyy erilaisissa malleissa jä väreissä aina glitterillä koristelluista popoista klassisiin valkoisiin tennareihin. Ikonisten tennareiden lisäksi pupunkorvia löytyy loafereista, sandaaleista ja korkokengistä. Bunny-tennareita on myös lapsille.

Parikka on tunnettu suunnittelija myös maailmalla, ja moni julkkis, kuten huippumalli Cara Delevingne, laulaja Taylor Swift sekä tosi-tv- ja sometähti Kylie Jenner, on tykästynyt leikkisiin kenkiin.

 

🐰

Kuva, jonka Kylie (@kyliejenner) julkaisi

3. Kevyttoppatakki

Esimerkiksi Tukholman kaduilla ja Helsingin Punavuoressa tuntuu, että jokaisella vastaantulijalla on kevyttoppis. Osaa ihmisistä trendi selvästi ärsyttää, mutta onhan se kätevä. Kun sää kylmenee entisestään, kevyttoppatakin voi sujauttaa lisälämmikkeeksi vaikka villakangastakin alle.

Jos kevyttoppatakki ei ole juttusi, voimme lohduttaa sillä tiedolla, että myös muhkeat toppatakit ovat nyt supertrendikkäitä. Kerrankin muotivillitys, joka pelaa yhteen Suomen talven kanssa!

Lue myös: Ei mitään michelinukkoja – talven parhaissa toppatakeissa on asennetta

4. Ylipolvensaappaat

Kuten aika monena syksynä, täällä ne ovat taas! Korkojen kera ylipolvensaappaat ovat juhlavat, rennompi asu syntyy matalilla saappailla. On mokkaa, nahkaa ja vaikka mitä värejä.

Ja jälleen kerran me pohjoisen asukit kiitämme sitä, että trendikengät ovat mukavan lämmittävät.

 

@si_swimsuit release, miami.

Kuva, jonka Gigi Hadid (@gigihadid) julkaisi

Huippumalli Gigi Hadidin juhlatyylin viimeistelevät mokkaiset ruskeat ylipolvensaappaat.

Lue myös: Ylipolvensaappaat eivät ole Pretty Womanin yksinoikeus, katso vaikka

5. Pipo

Kyllä vain, pipo on pop! Tänä syksynä trendikkäin vaihtoehto on löysä myssy. Catwalkit vilisivät niitä, kun syksyn muotia esiteltiin viime keväänä.

Maranin (reunoilla) ja Missonin (keskellä) syksyn ja talven 2016–2017 mallistoissa nähtiin rentoja pipoja maanläheisissä väreissä. Kuvat: Estrop
Maranin (reunoilla) ja Missonin (keskellä) syksyn ja talven 2016–2017 mallistoissa nähtiin rentoja pipoja maanläheisissä väreissä. Kuvat: Estrop

6. Kasmirneule

Syksyn hittipaita on pehmeää ja ylellistä kasmiria. Kasmirvilla on arvokas materiaali, joten neuleista on yleensä saanut pulittaa pitkän pennin. Nyt moni vaateketju on kuitenkin lisännyt valikoimaansa edullisia kasmirneuleita. Jopa Lidl-ruokakauppaketju toi syyskuussa kasmirneuleet kauppoihinsa. Lidlin neule irtoaa noin 60 eurolla, mikä on huomattavasti vähemmän kuin kasmirneuleet yleensä.

Menaiset.fin Tyyliä metsästämässä -blogin Veera Korhosen syystyyliin kuuluu harmaa kasmir.

7. Canada Goose -takki

Kanadassa valmistettu klassikkoparkatakki suojaa pakkaselta, mutta sen hinta lähentelee tonnia. Google-hakujen perusteella moni suomalainen on valmis maksamaan siitä, että pysyy lämpimänä.

Tähdetkin suosivat merkin takkeja, mikä ei varsinaisesti hillitse niiden suosiota. Esimerkiksi näyttelijät Daniel Craig ja Blake Lively on bongattu kääriytyneenä Canada Goose -takkeihin.

 

Meet the Rossclair Parka: modern, A-line silhouette designed for timeless functionality. #FW16

Kuva, jonka Canada Goose (@canadagoose) julkaisi

Myös esimerkiksi nämä kiinnostivat:

  • talvitennarit
  • neulemekko
  • villakangastakki
  • vintagetyyli

Kopioi Einin tyyli, joka on sopiva sekoitus diskoa ja rokkia.

Minimekko, huikeat korot, nahkatakki kuorrutettuna heiluvilla hapsuilla. Jos mieleesi alkaa piirtyä kuva Einistä, niin yes sir, alkaa polttaa!

1970-luvun lopulla koko kansan tietoisuuteen noussut Eini, 55, viettää muutaman vuoden päästä 40-vuotistaiteilijajuhlaansa. Uran varrelle mahtuu monta kohokohtaa. Alun perin Baccaran legendaarisesta Yes sir, I can boogie -hitin suomiversiosta tunnetuksi tullut Eini on osallistunut kahdesti Euroviisu-karsintoihin, ollut Iskelmä-Finlandia-ehdokkaana sekä myynyt parikin kertaa platinaa. Nyt hänet nähdään sunnuntaina alkaneessa Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Miten tyylisi on muuttunut?

”Jossain vaiheessa 1990-luvulla tuli kausi, jolloin ajattelin, että minun pitää olla uskottavampi ammatissani. Tarkastelen itseäni aina esiintyjän silmin. Vapaa-ajalla olen aina ollut rokkityylinen, mutta ajattelin, että minun pitää olla työssäni hillitympi, joten pukeuduin jonkin aikaa todella konservatiivisesti.

2000-luvun alussa aloin miettiä, kuka oikein olen ja mikä saa minut syttymään. Huomasin, että kun laitoin lavalle oikein roiskeläppäpituisen minihameen, yleisö tykkäsi ja tunsin itsekin oloni kotoisaksi.

Vastikään valitsin keikalle nahkahousut, kun luulin, etteivät jalkani oikein näkyisi lavalta. Jälkeenpäin yleisö tuli kiittelemään esitystä mutta kertoi pettyneensä, kun päälläni ei ollutkaan minimittaista alaosaa.

Asuilla on tosi iso rooli ennen esiintymistä. Kun laitan nahkaiset mikrosortsit ja näyttävän jakun päälle, tulee saman tien olo, että perkele, nyt mennään!”

Mikrosortsit ja gladiaattoribootsit ovat toimiva lavalook.
Mikrosortsit ja gladiaattoribootsit ovat toimiva lavalook.

Ketkä ovat tyyli-idoleitasi?

”Jos saisin kutsun Linnan juhliin, haluaisin pukeutua Mert Otsamon mekkoon. Hänen suunnittelemansa vaatteet saavat naiset näyttämään erityisen kauniilta. Tyyli-idoleitani ovat esimerkiksi Jennifer Lopez sekä Celine Dion. Varsinkin Jenniferin asujen värimaailma puhuttelee.

Poimin idoleitteni tyylistä vaikutteita, mutta lopulta haluan kuitenkin luoda sen täysin omanlaisensa Einin. Se onkin aika sillisalaatti, sopiva sekoitus diskoa ja rokkia!”

”Toisten mielestä tämän ikäisen pitäisi miettiä, mitä pukee päälleen.”

1. Sifonkimekon kuosissa seikkailevat metsäneläimet. Mekon saa tyköistuvaksi vyötärönaruilla. Lindex, 39,95 €. 2. Hopeinen kaulakoru näkyy kauas, Bik Bok 17,95 €. 3. Tekonahkatakki on aina in, 59,95 €. 4.Hattu pelastaa hieman huonomman tukkapäivän ja antaa asulle oitis lisäilmettä. Indiska, 22.90 €. 5. Kimaltavat gladiaattorikorkkarit täydentävät sekä tummanpuhuvaa rokkiasua että hempeää juhlamekkoa. Tamaris, 69,95 €. Kuva: valmistajat
1. Sifonkimekon kuosissa seikkailevat metsäneläimet. Mekon saa tyköistuvaksi vyötärönaruilla. Lindex, 39,95 €. 2. Hopeinen kaulakoru näkyy kauas, Bik Bok 17,95 €. 3. Tekonahkatakki on aina in, 59,95 €. 4.Hattu pelastaa hieman huonomman tukkapäivän ja antaa asulle oitis lisäilmettä. Indiska, 22.90 €. 5. Kimaltavat gladiaattorikorkkarit täydentävät sekä tummanpuhuvaa rokkiasua että hempeää juhlamekkoa. Tamaris, 69,95 €. Kuva: valmistajat

Vaikuttaako yleisön palaute pukeutumiseesi?

”En anna ulkopuolisten mielipiteiden vaikuttaa pukeutumiseeni mitenkään. Ihmisiltä tulee kyllä paljon kommentteja. Toiset sanovat, että voisit vähän miettiä, mitä tuon ikäinen nainen pukee päälleen. Toiset taas sanovat, että tosi hyvä meno. Mitä enemmän tulee niskaan vettä, sitä enemmän olen, että jes!

Ihan kiva ei ole mistään kotoisin. Esiintyjä ei voi jäädä seinäruusuksi. Jos joku kutsuu minua tyylittömäksi, so what. Jos joku antaa rakentavaa palautetta, voin toki miettiä asiaa. Rakennan esiintymistyylini täysin itse, joten totta kai välillä tulee harha-askelia. Nykyään keikkoja kuvataan ja videoidaan paljon, ja niistä näkee, miltä asu näyttää eri kulmista. Peili ei aina kerro kaikkea.”

Mietitkö ikää vaateostoksilla?

”Joskus päähän putkahtaa ajatus, voiko tämän ikäinen nainen käyttää vaikkapa lyhyitä sortseja. Sitten muistan, kuinka tapasin Aira Samulinin muutama vuosi sitten, ja hän oli kirjavissa sukkahousuissaan ja minihameessaan kertakaikkisen upea ilmestys. Sen jälkeen totesin, että nyt loppui tämä miettiminen. Hän on nainen isolla n-kirjaimella, rohkeasti oma itsensä anteeksipyytelemättä.”

”Kun laitoin roiskeläppähameen, yleisö tykkäsi, ja tunsin oloni kotoisaksi.”

Eini rakastaa naisellisia ja tyköistuvia mekkoja.
Eini rakastaa naisellisia ja tyköistuvia mekkoja.

Mitkä ovat luottovaatteesi?

”Nahkatakki, nahkahousut ja t-paita ovat pettämätön yhdistelmä. Kauppareissulle vedän jalkaan farkut, mutta verkkareissa en lähtisi huitelemaan kadulle. Juhliin voin pukeutua hyvinkin herkkään mekkoon. Karen Millerin tyköistuvat mekot ovat suosikkejani. Mekoissa naisellinen leikkaus ja hyvä laatu ovat kaiken a ja o.”

1. 1.	Punaiset korkkarit, Nelly.com, 44,95 €. 2. Hapsut tekevät simppelistä keinomokkatakista täydellisen rokkimimmille. Zalando, 39,95 €. 3. Tekonahkahousuissa on rokkia, H&M, 24,99 €. 4. T-paita pusuprintillä, Nely.com, 22,95 €. 5. Käsikoru, Snö of Sweden, 44, 90 €. Kuva: valmistajat
1. 1. Punaiset korkkarit, Nelly.com, 44,95 €. 2. Hapsut tekevät simppelistä keinomokkatakista täydellisen rokkimimmille. Zalando, 39,95 €. 3. Tekonahkahousuissa on rokkia, H&M, 24,99 €. 4. T-paita pusuprintillä, Nely.com, 22,95 €. 5. Käsikoru, Snö of Sweden, 44, 90 €. Kuva: valmistajat

Mikä pukeutumisessa on tärkeintä?

”Esiintymisasu lähtee aina kengistä. Monet suosikkipareista ovat löytyneet Guessilta ja Zarasta. Näissä kengissä on usein joku ihana juju. Korkkareista jotkut ovat sellaisia, että niiden kanssa pystyy vetämään keikan, mutta muuten niillä ei kyllä kävellä. Hankin vastikään muutaman parin tennareita, mutta ne eivät ole vielä päässeet käyttöön. Talvikenkiin olen valmis panostamaan useammankin sata euroa.”

 

 

Einin tyylin tärkeimmät

Kengät

Olen todellinen kenkäfriikki, ja pareja on kotona kymmenittäin kaikissa eri väreissä. Esiintymiskengissä pitää olla aina korkeat korot.

Nahka ja niitit

Rockhenkiset elementit kiinnittävät huomioni. Olen omalla tavallani liikkuva palanen kasaria, mutta samalla seuraan muotia ja trendejä tarkasti ja päivitän tyyliäni aktiivisesti.

Glitter

Lavalla asusteissa pitää olla kimallusta, jotta korut näkyvät yleisöön asti. Paljeteissa ja korviksissa toimii parhaiten hopea.

Pukeutuminen on joillakin työpaikoilla jo liian arkista, sanoo tyylin ja muodin asiantuntija Tuija Kauppinen.

Enää ei työelämässä riitä, että osaa hommansa hyvin ja sopeutuu tiimiin. Myös ulkonäöllä on merkitystä, sanoo bisnespukeutumisen kouluttaja, konsultti Tuija Kauppinen. Vaikka jokaisella meistä on perimään perustuva syntymäulkonäkö, Kauppisen mukaan kaikkien olisi tärkeää osata korostaa omia parhaita puoliaan.

– Imago ja pukeutuminen vaikuttavat suoraan, välittömästi tai välillisesti työnhakijan ja työntekijän urakehitykseen. Toki tämä vaihtelee eri aloilla. Esimerkiksi it- ja pelialalla pukeudutaan rennosti, mutta se tarkoittaa usein huonolaatuisia ja liian vapaa-aikaisia, jopa vanhoja ja kuluneita vaatteita, Tuija Kauppinen sanoo.  

Hänen mielestään liika arkisuus on firmalle lopulta huono asia: jos esimerkiksi asiakaspalvelija pukeutuu turhan vapaasti, ei hän anna tarpeeksi hyvää kuvaa palvelujen tai tuotteiden laadusta ja luotettavuudesta.

– Vaikka asiaa yritetään usein mitätöidä, Suomessakin ymmärretään yhä enemmän se, että harkitulla ja hyvin toteutetulla imagolla on väliä, Kauppinen sanoo.

 ”Jos haluat edetä urallasi, pukeudu aina hieman paremmin ja pidä mielessä tavoitteesi.”

Mitkä tyyliseikat voivat sitten haitata menestystä työelämässä? Kauppisen mukaan esimerkiksi liian harvat irtoripset ja avonaiset vaatteet voivat tehdä hallaa.

– Bisnespukeutumiseen kuuluu kaksi perussääntöä: pukeudu ammattisi ja osaamistasosi mukaisesti. Jos haluat edetä urallasi, pukeudu aina hieman paremmin niin, että pidät mielessä tavoitteesi. Semmoinen pukeutuminen huomataan, eikä sen tarvitse olla liian yliampuvaa.

Lue myös! 10 merkkiä siitä, että sinulla menee hyvin – vaikket itse tajua sitä

Tyylivirheet, jotka pilaavat urakehityksen

1. Rikkinäiset vaatteet

–  Rikkinäiset vaatteet antavat kuvan, ettei tällä ihmisellä ole elämänhallinta tai talous kunnossa. Sellaiset mielikuvat eivät herätä luottamusta. Jos vaate hajoaa matkalla kokoukseen, kerro se tarvittaessa hienovaraisesti paikan päällä vaikka vitsaillen. Tämä on erityisen tärkeää työhaastatteluissa!

2. Rypistyneet vaatteet

–  Älä käytä töissä ryppyisiä vaatteita – koskaan.

3. Provokatiiviset vaatteet

–  Työpaikalla tehdään töitä ja pukeudutaan työn ja yritysimagon tasoisesti. Liian avonaista tai paljastavaa asukokonaisuutta ei kannata käyttää. Provokatiiviset vaatteet eivät kuulu työpaikalle, koska vaatteilla ei ole tarkoitus herättää keskustelua, etenkään ärtymystä.

4. Lävistykset ja tatuoinnit

–  Työelämässä kannattaa pelata aina varman päälle. Esimerkiksi tatuoinnit tai lävistykset kasvoissa saattavat pelästyttää asiakaspalvelussa.

5. Erikoiset hiukset

– Riippuu hiustyylistä sekä alasta ja työnantajasta, mutta on selvää, että epämääräiset tai likaisen näköiset hiukset eivät kuulu työelämään. Niillä voi olla luotaantyöntävä vaikutus.

6. Liian paljon meikkiä

– Naisilla tulisi olla ehostusta, mutta ei liikaa. Vältä myös harventuneita tai liian pitkiä tekoripsiä, jotka näyttävät epäluonnollisilta.

7. Liikaa hajuvettä

– On tärkeää pitää henkilökohtaisesta hygieniasta huolta: työntekijän tulee olla raikas ja puhtaan tuoksuinen. Myös liialliset hajusteet saattavat ärsyttää tai jopa aiheuttaa allergisia reaktioita.

8. Pahanhajuinen hengitys

– Jokaisen on pidettävä huoli, että hampaat ovat puhtaat ja hengitys on neutraali eli suuhygienia hoidossa. Jos asiakaspalvelussa työntekijä haisee pahalta, esimerkiksi alkoholilta ja tupakalta, antaa hän sekä itsestään että yrityksestä erittäin huonon kuvan. Tällaiset asiat jäävät mieleen.

Oletko sinä törmännyt työpaikoilla ihmeellisiin tyyleihin tai pukukoodeihin? Kerro kokemuksesi ja keskustele asiasta alla olevassa kommentointikentässä.

Saatko pukeutua työpaikallasi omaan tyyliisi?

Vierailija

Ei näin! 8 tyylimokaa, joiden takia et etene urallasi

Tämä on niin totta. Yhtäkkiä on hyväksyttävää, että töihin voi tulla verkkareissa tai kollareissa ja bändi-t-paidassa, vaikka samoissa tiloissa liikkuu asiakkaita business-vaatteissaan. Hävettää näyttäytyä tällaisten kollegojen vierellä asiakkaiden kanssa. Vaatteilla on roolinsa siinä mielessä, että ne tuovat uskottavuutta asiakkaiden ja työkavereiden suuntaan ja mielestäni myös osoittavat työntekijän kiitollisuutta työpaikkaansa kohtaan; viitsin panostaa pukeutumiseeni, koska arvostan...
Lue kommentti