Kuva Panu Pälviä

Laulaja-lauluntekijä Yona kävi stylistien kanssa katsomassa, löytyisikö kierrätysvaatteista unelmien esiintymisasu. Kierrätysmuodilla on uusi nimikin: trashion.

– Ihana biletysasu!

Laulaja-lauluntekijä Yona eli Johanna Louhivuori, 28, sovittaa paljetein koristeltua mustaa korsettia.

– Mutta ei tämä suostu menemään takaa kiinni. Eikä se oikeastaan ole edes minun tyyliäni, Yona toteaa ja heittää korsetin pois.

Onneksi vaihtoehdot eivät lopu siihen, sillä ympärillä seisoo kymmeniä vaatepaaleja ja -rullakkoja. Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fidan lajittelukeskus Helsingissä on varsinainen aarreaitta kierrätysmuodista innostuneille.

Yonan kanssa Fidan vaatekasoja kaivelevat myös stylistit Kaisa Nieminen ja Marika Peura. Stailaajien tavoitteena on löytää ja rakentaa Yonalle käytetyistä vaatteista asut klubille, kaupungille sekä keikalle. Laulajan eteen levitetään niin kotimaisia design-luomuksia kuin itämaisia matkamuistokaftaanejakin.
Monet vaatteista ovat kuin suoraan pakasta vedettyjä. Ilmassa pörrää innostus.

– Täältä löytyy totisesti kaikkea, mitä vaatemuodin luojat ovat vuosikymmenten aikana keksineet synnytellä, naiset hehkuttavat.

Naiset alkavat roudata lajitteluhallin nurkkaan vaatteiden lisäksi hattuja, vöitä, huiveja ja kenkiä. He kumoavat kymmeniä eri aikakausien koruja sisältävän laatikon betonilattialle pengottavaksi. Voi vain kuvitella, millaisia tarinoita on isoäidin tummuneen rintaneulan, keltaisten muovihelmien tai höyhenkorvakorujen takana.  

– Tästä paksusta, kullanvärisestä ketjusta voi syntyä jotakin jännää, Kaisa pohtii ja laittaa aarteen talteen.

Kaisa, Marika ja Yona ovat päässeet vauhtiin. He alkavat sommitella löydöistään trendikkäitä asukokonaisuuksia.

Uunopaitoja ja sifonkiunelmia

Kierrätyksen ja ekologisen ajattelun myötä  tee-se-itse-henki elää taas vahvana muodissa. Tuunaamalla vanhoja vaatteita ja yhdistelemällä niitä kekseliäästi erilaisiin asusteisiin syntyy persoonallisia ja trendikkäitä asuja, trashionia. Purkamalla, leikkaamalla, ompelemalla tai vaikka hakaneuloja käyttämällä kaikki voivat luoda omannäköistään muotia. Vanhasta maripaidasta voi saksia vähän villimmän version ja kuluneista bändipaidoista ommella vaikkapa hameen. Samalla pääsee jatkamaan vaatteen tarinaa.

Yona on luottanut kierrätysmuotiin vuosia. Hän alkoi käyttää kirpputorivaatteita jo yläasteella perheen asuessa Kuopiossa. Tyttö rikkoi rajoja, haki omaa ääntään ja tyyliään ylilyöntien avulla. Hän tupeerasi mustaksi värjätyt hiuksensa ylös, veti päällensä miesten housut ja uunoturhapuropaidan.

– Koristelin asujani hakaneuloilla ja saatoin vetää villasukat kenkien päälle, Yona muistelee naureskellen.

Vielä nykyäänkin vähintään puolet Yonan vaatteista on peräisin kirpputoreilta, ystäviltä tai Vaate-lainaamosta.

– Pengon mielelläni kirppareita, on kiva tehdä edullisia ja ekologisesti kestäviä löytöjä. Minulle tuottaa tyydytystä, jos vaate on ollut jo vaikka neljällä ihmisellä ennen minua. Minua kiehtovat myös eri aikakausien tyylit.

Vintage-mekot ovat Yonan suurin heikkous. Nyt hän tutkii empien henkarissa roikkuvaa vaaleanpunaista, hihatonta sifonkimekkoa, joka on peräisin Neulomo-atelier S. Miramon mallistosta 1960-luvulta. Yona kiskoo mekon peilin edessä ylleen ja pyörähtää muutaman kerran.

– Tämä näyttää kamalan lihottavalta. Vyötäröllä on liikaa rypytyksiä, Yona kurtistaa kulmiaan ja riisuu asun nopeasti.

Stailaajat ovat löytäneet lajittelukeskuksen uumenista tekijänsä signeeraaman kanteleen, josta syntyy kullanvärisen ketjun avulla uniikki maksikoru. Yona ripustaa sen oitis kaulaansa.

– Hassukin vaate tai koru voi näyttää hyvältä, mikäli sen kantaa arvokkaasti. Jos tekee asioita rehellisesti, ei mikään ole silloin tekotaiteellista. Kaikkea ei tarvitse perustella tai järjellä ymmärtää.

Lurexia ja onnentunnetta

Hallissa työskentelevien lajittelijoiden eteen putoilee suuresta laarista yhä uusia pusseja kierrätysmuodin aarteita. Fidan lajittelijoiden käsien kautta kulkee vuosittain noin miljoona kiloa tavaraa, josta kolmannes on vaatteita. Käyttökelpoinen tavara päätyy pääkaupunkiseudun lähetystoreille, osa matkaa tukkumyynnin kautta Venäjälle tai kauemmas. Huono aines kierrättyy trasseliksi autokorjaamoille tai kaatopaikalle.

Materiaalien kirjo on hengästyttävä: villaa, polyesteriä, akryyliä, silkkiä, turkista, flanellia, fleeceä, pitsiä, samettia, plyysiä, puuvillaa, tweediä, keinonahkaa, farkkua ja lurexia.

– Lurex! Nämä sopivat korkkareiden kanssa hyvin klubille.

Yona ihastuu ikihyvikseen uudenveroisiin, kullanvärisiin lurexleggingseihin – niin kuin joku toinen nainen on oletettavasti kerran ennen häntä tehnyt.

Yonan pukeutuminen kuvastaa hyvin hänen elämänasennettaan. Omapäinen taiteilija aloitteli uraansa jo parikymppisenä esiintymällä klubeilla.

– Siitä on kahdeksan vuotta. Soololevyjen lisäksi olen levyttänyt reggaeta ja folkkia sekoittelevan Liljan Loisto -bändin kanssa kaksi levyä, Yona kertoo.

Klubiasun metsästäminen on helppoa, löytyyhän jätesäkeistä kaikkea mahdollista kiinnostavaa, jopa morsiuspukuja.

Häämekon perään kihloissa oleva Yona ei kuitenkaan haikaile.

– Minulla on jo kerran ollut häät, eikä se taannut onnea, hän toteaa.

Yona solmi avioliiton 19-vuotiaana, mutta se päättyi eroon pari vuotta myöhemmin. Arki nykyisen muusikkomiehen Matti Pitkäsen kanssa on seesteistä, ja Yona vakuuttaa olevansa onnellisempi kuin koskaan.

– Onnellisuus on saanut minut pelkäämään menettämistä, jopa kuolemaa. En haluaisi luopua tästä hyvästä.

Hän pyrkii nykyisin ottamaan itsensä ja elämän yleensäkin kevyemmin. Tästä kertoo myös hänen uuden ja kehutun soololevynsä nimikappale Vaikka tekee kipeää, ei haittaa.

Turbaani kruunaa keikka-asun

Marika on tehnyt löydön. Yhdestä hallin laarista on löytynyt aito romaninaisen pitsiröijy. Röijy on liian pieni Yonalle, mutta se innoittaa muistelemaan erästä Romaniasta tullutta kerjäläisperhettä, jonka kanssa hän istui kerran kolme päivää Alppipuistossa. Yona on kiinnostunut romanimusiikista, josta hän on ammentanut vaikutteita omiin biiseihinsä.

Röijy sopii Marikalle täydellisesti.

– Aion käyttää tätä eräässä etnisessä tanssiteemassa, katutanssia opettava stailaaja suunnittelee ja innostuu spontaaneihin pyörähdyksiin.

Yonalle sen sijaan löytyy kesäinen kukkahuivi, josta Marika alkaa kieputtaa hänelle turbaania.

– Saan tehtyä tästä hyvän, jos minulle annetaan työrauha, Marika huomauttaa innokkaille ihastelijoille.

Turbaani kruunaa Yonan keikka-asun, mustan mekon. Oikeaa mallia on etsitty laareista jo tovi.

Mekkoa riisuessaan Yona tulee paljastaneeksi kyljessään olevan kreikankielisen tatuoinnin "ostettu vapaaksi orjuudesta". Se on peruja lukioajoilta, jolloin hän alkoi etsiä omaa tapaansa hahmottaa maailmaa. Yona inhoaa ihmisten ahdasta lokeroimista, johon hän on uskonnollisen taustansa takia silloin tällöin törmännyt.

– Olen vihkinyt itseni jollekin korkeammalle, jota en kuitenkaan halua määritellä. Myönnän olevani ikuisten kysymysten edessä vain tyhmä ihminen, mutta toivon, että voisin lyriikoideni avulla edistää kaikkea hyvää, kuten oikeudenmukaisuutta.

Kasarityyliä kaupungille

Yona vastustaa myös ruuan tuhlaamista. Hän on harrastanut dyykkaamista, eli etsinyt kauppojen roskiksista kelvollisia ruokia. Maailman nälkäongelma konkretisoitui Yonalle viime talvena Keniassa. Hän tapasi siellä Fidan Eväät elämään -ruokakampanjan päähenkilön Ruth Wanbuallan, joka on tavallinen, köyhä kansannainen.

– Kannoin hänen kanssaan vettä helteessä ja seurasin, kuinka tämä neljän lapsen äiti hankki ruokaa pieneltä viljelmältään. Suomeen tultuani kuulin, kuinka lentokentällä joku tyttö itki katkennutta tekokynttään. Se oli niin absurdia!

Yonalla on kummilapsi Keniassa. Sama rahasumma kuluisi Suomessa jo yhdellä kauppareissulla, mutta Afrikassa sillä voi elää pitkään.

– Myös hankkimalla kierrätettyjä vaatteita voi olla mukana kehitysyhteistyön alkujuurilla.

Stailaajat tarjoavat Yonalle polyesteristä valmistettua housuhametta, joka silityksen jälkeen näyttää uudelta. Mustavalkoinen pallokuosi saa Yonan hymyilemään. Hänestä kasari- ja ysärivaatteet ovat kiinnostavia.

– Ihanan kevyt! Tässä asussa voisin mennä vaikka torille mansikoita myymään. Sillä tavalla rahoitin ensimmäisen singleni, Yona nauraa ja keikauttaa kaislasta punotun lippalakin kiharoilleen.

Voih, joudumme pian jättämään hyvästit Michelle Obamalle. Vielä ehtii poimia Yhdysvaltain ensimmäisen naisen tyylivinkit.

Valta vaihtuu pian Valkoisessa talossa. Vuonna 2009 ensimmäiseksi naiseksi nousi Michelle Obama. Vuodet ovat todistaneet, että Michelle on paitsi älykäs ja karismaattinen myös timanttinen pukeutuja. Hän osaa protokollan, mutta se ei ole tehnyt hänen tyylistään persoonatonta tai tylsää. Asuissa on aina jokin juju, joka tekee niistä juuri hänen näköisiään.


Simppelin tyylikkään mekon jujuna on herkullinen väri. Cos, 99 €.
Simppelin tyylikkään mekon jujuna on herkullinen väri. Cos, 99 €.

 

 

 


Tumma sininen toimii joka paikassa. Mango, 35,99 €.
Tumma sininen toimii joka paikassa. Mango, 35,99 €.

 

 

 


Onko tässä klassinen paita-hame-yhdistelmä? Ei, vaan näpsäkkä mekko. Other Stories, 85 €.
Onko tässä klassinen paita-hame-yhdistelmä? Ei, vaan näpsäkkä mekko. Other Stories, 85 €.

 

 


Neulosmekko on päällä supermukava. Lindex, 35,95 €.
Neulosmekko on päällä supermukava. Lindex, 35,95 €.

 

 

 


Pitkä halkio halkaisee metallinhohtoisen mekon helman. Mango, 69,99 €.
Pitkä halkio halkaisee metallinhohtoisen mekon helman. Mango, 69,99 €.

 

 


Mekossa on yskinkertainen muotoilu ja rohkeat kuviot. Ted Baker, 320 €.
Mekossa on yskinkertainen muotoilu ja rohkeat kuviot. Ted Baker, 320 €.

 

Tänä syksynä ei tarvitse palella!

Hakukonejätti Google listaa suomalaisten Google-hakuja joka kuukausi. Poimimme syyskuun muotiaiheisista hauista trendaavat vaatteet ja asusteet, joilta ei voi välttyä katukuvassa.

Trendaaminen tarkoittaa sitä, että termin suosio on kasvanut nopeiten omassa kategoriassaan verrattuna edelliseen kuukauteen. 

Jätimme listauksen ulkopuolelle sportti- ja lastenvaatteet.

1. Timberland-kengät

Viimeksi Timberland- ja Caterpillar-merkkien kaltaisia tukevia talvikenkiä näki joka puolella vuosituhannen alussa. Jo pari vuotta takaperin niitä sai taas bongailla trenditietoisten julkkisten jaloista, ja viime talvena näitä kenkiä vilisi katukuvassa Suomessakin. Google-hakujen perusteella kenkiä ei ihan pian pakata vintille odottamaan seuraavaa kierrosta.

Moni on verrannut trendikenkäilmiötä Birkenstock-terveyssandaalien comebackiin. Timberlandit kumartavat hip hop -tyylin suuntaan, ja räppärien jaloissa niitä onkin nähty muulloinkin kuin trendikausina.

Klassisin värivaihtoehto on kamelinruskea. Trendistä parasta on sen käytännöllisyys: nämä kengät pitävät varpaat lämpiminä ja kulkijan pystyssä jäisillä teillä. Erityisen hyvältä kengät näyttävät pillifarkkujen kanssa.

 

Kuva, jonka Beyoncé (@beyonce) julkaisi

Laulaja Beyoncé jakoi jo vuonna 2013 kuvan perheensä Timberland-kengistä.

2. Minna Parikan Bunny-kengät

Minna Parikan pupunkorvilla koristettuja kenkiä löytyy erilaisissa malleissa jä väreissä aina glitterillä koristelluista popoista klassisiin valkoisiin tennareihin. Ikonisten tennareiden lisäksi pupunkorvia löytyy loafereista, sandaaleista ja korkokengistä. Bunny-tennareita on myös lapsille.

Parikka on tunnettu suunnittelija myös maailmalla, ja moni julkkis, kuten huippumalli Cara Delevingne, laulaja Taylor Swift sekä tosi-tv- ja sometähti Kylie Jenner, on tykästynyt leikkisiin kenkiin.

 

🐰

Kuva, jonka Kylie (@kyliejenner) julkaisi

3. Kevyttoppatakki

Esimerkiksi Tukholman kaduilla ja Helsingin Punavuoressa tuntuu, että jokaisella vastaantulijalla on kevyttoppis. Osaa ihmisistä trendi selvästi ärsyttää, mutta onhan se kätevä. Kun sää kylmenee entisestään, kevyttoppatakin voi sujauttaa lisälämmikkeeksi vaikka villakangastakin alle.

Jos kevyttoppatakki ei ole juttusi, voimme lohduttaa sillä tiedolla, että myös muhkeat toppatakit ovat nyt supertrendikkäitä. Kerrankin muotivillitys, joka pelaa yhteen Suomen talven kanssa!

Lue myös: Ei mitään michelinukkoja – talven parhaissa toppatakeissa on asennetta

4. Ylipolvensaappaat

Kuten aika monena syksynä, täällä ne ovat taas! Korkojen kera ylipolvensaappaat ovat juhlavat, rennompi asu syntyy matalilla saappailla. On mokkaa, nahkaa ja vaikka mitä värejä.

Ja jälleen kerran me pohjoisen asukit kiitämme sitä, että trendikengät ovat mukavan lämmittävät.

 

@si_swimsuit release, miami.

Kuva, jonka Gigi Hadid (@gigihadid) julkaisi

Huippumalli Gigi Hadidin juhlatyylin viimeistelevät mokkaiset ruskeat ylipolvensaappaat.

Lue myös: Ylipolvensaappaat eivät ole Pretty Womanin yksinoikeus, katso vaikka

5. Pipo

Kyllä vain, pipo on pop! Tänä syksynä trendikkäin vaihtoehto on löysä myssy. Catwalkit vilisivät niitä, kun syksyn muotia esiteltiin viime keväänä.

Maranin (reunoilla) ja Missonin (keskellä) syksyn ja talven 2016–2017 mallistoissa nähtiin rentoja pipoja maanläheisissä väreissä. Kuvat: Estrop
Maranin (reunoilla) ja Missonin (keskellä) syksyn ja talven 2016–2017 mallistoissa nähtiin rentoja pipoja maanläheisissä väreissä. Kuvat: Estrop

6. Kasmirneule

Syksyn hittipaita on pehmeää ja ylellistä kasmiria. Kasmirvilla on arvokas materiaali, joten neuleista on yleensä saanut pulittaa pitkän pennin. Nyt moni vaateketju on kuitenkin lisännyt valikoimaansa edullisia kasmirneuleita. Jopa Lidl-ruokakauppaketju toi syyskuussa kasmirneuleet kauppoihinsa. Lidlin neule irtoaa noin 60 eurolla, mikä on huomattavasti vähemmän kuin kasmirneuleet yleensä.

Menaiset.fin Tyyliä metsästämässä -blogin Veera Korhosen syystyyliin kuuluu harmaa kasmir.

7. Canada Goose -takki

Kanadassa valmistettu klassikkoparkatakki suojaa pakkaselta, mutta sen hinta lähentelee tonnia. Google-hakujen perusteella moni suomalainen on valmis maksamaan siitä, että pysyy lämpimänä.

Tähdetkin suosivat merkin takkeja, mikä ei varsinaisesti hillitse niiden suosiota. Esimerkiksi näyttelijät Daniel Craig ja Blake Lively on bongattu kääriytyneenä Canada Goose -takkeihin.

 

Meet the Rossclair Parka: modern, A-line silhouette designed for timeless functionality. #FW16

Kuva, jonka Canada Goose (@canadagoose) julkaisi

Myös esimerkiksi nämä kiinnostivat:

  • talvitennarit
  • neulemekko
  • villakangastakki
  • vintagetyyli

Kopioi Einin tyyli, joka on sopiva sekoitus diskoa ja rokkia.

Minimekko, huikeat korot, nahkatakki kuorrutettuna heiluvilla hapsuilla. Jos mieleesi alkaa piirtyä kuva Einistä, niin yes sir, alkaa polttaa!

1970-luvun lopulla koko kansan tietoisuuteen noussut Eini, 55, viettää muutaman vuoden päästä 40-vuotistaiteilijajuhlaansa. Uran varrelle mahtuu monta kohokohtaa. Alun perin Baccaran legendaarisesta Yes sir, I can boogie -hitin suomiversiosta tunnetuksi tullut Eini on osallistunut kahdesti Euroviisu-karsintoihin, ollut Iskelmä-Finlandia-ehdokkaana sekä myynyt parikin kertaa platinaa. Nyt hänet nähdään sunnuntaina alkaneessa Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Miten tyylisi on muuttunut?

”Jossain vaiheessa 1990-luvulla tuli kausi, jolloin ajattelin, että minun pitää olla uskottavampi ammatissani. Tarkastelen itseäni aina esiintyjän silmin. Vapaa-ajalla olen aina ollut rokkityylinen, mutta ajattelin, että minun pitää olla työssäni hillitympi, joten pukeuduin jonkin aikaa todella konservatiivisesti.

2000-luvun alussa aloin miettiä, kuka oikein olen ja mikä saa minut syttymään. Huomasin, että kun laitoin lavalle oikein roiskeläppäpituisen minihameen, yleisö tykkäsi ja tunsin itsekin oloni kotoisaksi.

Vastikään valitsin keikalle nahkahousut, kun luulin, etteivät jalkani oikein näkyisi lavalta. Jälkeenpäin yleisö tuli kiittelemään esitystä mutta kertoi pettyneensä, kun päälläni ei ollutkaan minimittaista alaosaa.

Asuilla on tosi iso rooli ennen esiintymistä. Kun laitan nahkaiset mikrosortsit ja näyttävän jakun päälle, tulee saman tien olo, että perkele, nyt mennään!”

Mikrosortsit ja gladiaattoribootsit ovat toimiva lavalook.
Mikrosortsit ja gladiaattoribootsit ovat toimiva lavalook.

Ketkä ovat tyyli-idoleitasi?

”Jos saisin kutsun Linnan juhliin, haluaisin pukeutua Mert Otsamon mekkoon. Hänen suunnittelemansa vaatteet saavat naiset näyttämään erityisen kauniilta. Tyyli-idoleitani ovat esimerkiksi Jennifer Lopez sekä Celine Dion. Varsinkin Jenniferin asujen värimaailma puhuttelee.

Poimin idoleitteni tyylistä vaikutteita, mutta lopulta haluan kuitenkin luoda sen täysin omanlaisensa Einin. Se onkin aika sillisalaatti, sopiva sekoitus diskoa ja rokkia!”

”Toisten mielestä tämän ikäisen pitäisi miettiä, mitä pukee päälleen.”

1. Sifonkimekon kuosissa seikkailevat metsäneläimet. Mekon saa tyköistuvaksi vyötärönaruilla. Lindex, 39,95 €. 2. Hopeinen kaulakoru näkyy kauas, Bik Bok 17,95 €. 3. Tekonahkatakki on aina in, 59,95 €. 4.Hattu pelastaa hieman huonomman tukkapäivän ja antaa asulle oitis lisäilmettä. Indiska, 22.90 €. 5. Kimaltavat gladiaattorikorkkarit täydentävät sekä tummanpuhuvaa rokkiasua että hempeää juhlamekkoa. Tamaris, 69,95 €. Kuva: valmistajat
1. Sifonkimekon kuosissa seikkailevat metsäneläimet. Mekon saa tyköistuvaksi vyötärönaruilla. Lindex, 39,95 €. 2. Hopeinen kaulakoru näkyy kauas, Bik Bok 17,95 €. 3. Tekonahkatakki on aina in, 59,95 €. 4.Hattu pelastaa hieman huonomman tukkapäivän ja antaa asulle oitis lisäilmettä. Indiska, 22.90 €. 5. Kimaltavat gladiaattorikorkkarit täydentävät sekä tummanpuhuvaa rokkiasua että hempeää juhlamekkoa. Tamaris, 69,95 €. Kuva: valmistajat

Vaikuttaako yleisön palaute pukeutumiseesi?

”En anna ulkopuolisten mielipiteiden vaikuttaa pukeutumiseeni mitenkään. Ihmisiltä tulee kyllä paljon kommentteja. Toiset sanovat, että voisit vähän miettiä, mitä tuon ikäinen nainen pukee päälleen. Toiset taas sanovat, että tosi hyvä meno. Mitä enemmän tulee niskaan vettä, sitä enemmän olen, että jes!

Ihan kiva ei ole mistään kotoisin. Esiintyjä ei voi jäädä seinäruusuksi. Jos joku kutsuu minua tyylittömäksi, so what. Jos joku antaa rakentavaa palautetta, voin toki miettiä asiaa. Rakennan esiintymistyylini täysin itse, joten totta kai välillä tulee harha-askelia. Nykyään keikkoja kuvataan ja videoidaan paljon, ja niistä näkee, miltä asu näyttää eri kulmista. Peili ei aina kerro kaikkea.”

Mietitkö ikää vaateostoksilla?

”Joskus päähän putkahtaa ajatus, voiko tämän ikäinen nainen käyttää vaikkapa lyhyitä sortseja. Sitten muistan, kuinka tapasin Aira Samulinin muutama vuosi sitten, ja hän oli kirjavissa sukkahousuissaan ja minihameessaan kertakaikkisen upea ilmestys. Sen jälkeen totesin, että nyt loppui tämä miettiminen. Hän on nainen isolla n-kirjaimella, rohkeasti oma itsensä anteeksipyytelemättä.”

”Kun laitoin roiskeläppähameen, yleisö tykkäsi, ja tunsin oloni kotoisaksi.”

Eini rakastaa naisellisia ja tyköistuvia mekkoja.
Eini rakastaa naisellisia ja tyköistuvia mekkoja.

Mitkä ovat luottovaatteesi?

”Nahkatakki, nahkahousut ja t-paita ovat pettämätön yhdistelmä. Kauppareissulle vedän jalkaan farkut, mutta verkkareissa en lähtisi huitelemaan kadulle. Juhliin voin pukeutua hyvinkin herkkään mekkoon. Karen Millerin tyköistuvat mekot ovat suosikkejani. Mekoissa naisellinen leikkaus ja hyvä laatu ovat kaiken a ja o.”

1. 1.	Punaiset korkkarit, Nelly.com, 44,95 €. 2. Hapsut tekevät simppelistä keinomokkatakista täydellisen rokkimimmille. Zalando, 39,95 €. 3. Tekonahkahousuissa on rokkia, H&M, 24,99 €. 4. T-paita pusuprintillä, Nely.com, 22,95 €. 5. Käsikoru, Snö of Sweden, 44, 90 €. Kuva: valmistajat
1. 1. Punaiset korkkarit, Nelly.com, 44,95 €. 2. Hapsut tekevät simppelistä keinomokkatakista täydellisen rokkimimmille. Zalando, 39,95 €. 3. Tekonahkahousuissa on rokkia, H&M, 24,99 €. 4. T-paita pusuprintillä, Nely.com, 22,95 €. 5. Käsikoru, Snö of Sweden, 44, 90 €. Kuva: valmistajat

Mikä pukeutumisessa on tärkeintä?

”Esiintymisasu lähtee aina kengistä. Monet suosikkipareista ovat löytyneet Guessilta ja Zarasta. Näissä kengissä on usein joku ihana juju. Korkkareista jotkut ovat sellaisia, että niiden kanssa pystyy vetämään keikan, mutta muuten niillä ei kyllä kävellä. Hankin vastikään muutaman parin tennareita, mutta ne eivät ole vielä päässeet käyttöön. Talvikenkiin olen valmis panostamaan useammankin sata euroa.”

 

 

Einin tyylin tärkeimmät

Kengät

Olen todellinen kenkäfriikki, ja pareja on kotona kymmenittäin kaikissa eri väreissä. Esiintymiskengissä pitää olla aina korkeat korot.

Nahka ja niitit

Rockhenkiset elementit kiinnittävät huomioni. Olen omalla tavallani liikkuva palanen kasaria, mutta samalla seuraan muotia ja trendejä tarkasti ja päivitän tyyliäni aktiivisesti.

Glitter

Lavalla asusteissa pitää olla kimallusta, jotta korut näkyvät yleisöön asti. Paljeteissa ja korviksissa toimii parhaiten hopea.

Pukeutuminen on joillakin työpaikoilla jo liian arkista, sanoo tyylin ja muodin asiantuntija Tuija Kauppinen.

Enää ei työelämässä riitä, että osaa hommansa hyvin ja sopeutuu tiimiin. Myös ulkonäöllä on merkitystä, sanoo bisnespukeutumisen kouluttaja, konsultti Tuija Kauppinen. Vaikka jokaisella meistä on perimään perustuva syntymäulkonäkö, Kauppisen mukaan kaikkien olisi tärkeää osata korostaa omia parhaita puoliaan.

– Imago ja pukeutuminen vaikuttavat suoraan, välittömästi tai välillisesti työnhakijan ja työntekijän urakehitykseen. Toki tämä vaihtelee eri aloilla. Esimerkiksi it- ja pelialalla pukeudutaan rennosti, mutta se tarkoittaa usein huonolaatuisia ja liian vapaa-aikaisia, jopa vanhoja ja kuluneita vaatteita, Tuija Kauppinen sanoo.  

Hänen mielestään liika arkisuus on firmalle lopulta huono asia: jos esimerkiksi asiakaspalvelija pukeutuu turhan vapaasti, ei hän anna tarpeeksi hyvää kuvaa palvelujen tai tuotteiden laadusta ja luotettavuudesta.

– Vaikka asiaa yritetään usein mitätöidä, Suomessakin ymmärretään yhä enemmän se, että harkitulla ja hyvin toteutetulla imagolla on väliä, Kauppinen sanoo.

 ”Jos haluat edetä urallasi, pukeudu aina hieman paremmin ja pidä mielessä tavoitteesi.”

Mitkä tyyliseikat voivat sitten haitata menestystä työelämässä? Kauppisen mukaan esimerkiksi liian harvat irtoripset ja avonaiset vaatteet voivat tehdä hallaa.

– Bisnespukeutumiseen kuuluu kaksi perussääntöä: pukeudu ammattisi ja osaamistasosi mukaisesti. Jos haluat edetä urallasi, pukeudu aina hieman paremmin niin, että pidät mielessä tavoitteesi. Semmoinen pukeutuminen huomataan, eikä sen tarvitse olla liian yliampuvaa.

Lue myös! 10 merkkiä siitä, että sinulla menee hyvin – vaikket itse tajua sitä

Tyylivirheet, jotka pilaavat urakehityksen

1. Rikkinäiset vaatteet

–  Rikkinäiset vaatteet antavat kuvan, ettei tällä ihmisellä ole elämänhallinta tai talous kunnossa. Sellaiset mielikuvat eivät herätä luottamusta. Jos vaate hajoaa matkalla kokoukseen, kerro se tarvittaessa hienovaraisesti paikan päällä vaikka vitsaillen. Tämä on erityisen tärkeää työhaastatteluissa!

2. Rypistyneet vaatteet

–  Älä käytä töissä ryppyisiä vaatteita – koskaan.

3. Provokatiiviset vaatteet

–  Työpaikalla tehdään töitä ja pukeudutaan työn ja yritysimagon tasoisesti. Liian avonaista tai paljastavaa asukokonaisuutta ei kannata käyttää. Provokatiiviset vaatteet eivät kuulu työpaikalle, koska vaatteilla ei ole tarkoitus herättää keskustelua, etenkään ärtymystä.

4. Lävistykset ja tatuoinnit

–  Työelämässä kannattaa pelata aina varman päälle. Esimerkiksi tatuoinnit tai lävistykset kasvoissa saattavat pelästyttää asiakaspalvelussa.

5. Erikoiset hiukset

– Riippuu hiustyylistä sekä alasta ja työnantajasta, mutta on selvää, että epämääräiset tai likaisen näköiset hiukset eivät kuulu työelämään. Niillä voi olla luotaantyöntävä vaikutus.

6. Liian paljon meikkiä

– Naisilla tulisi olla ehostusta, mutta ei liikaa. Vältä myös harventuneita tai liian pitkiä tekoripsiä, jotka näyttävät epäluonnollisilta.

7. Liikaa hajuvettä

– On tärkeää pitää henkilökohtaisesta hygieniasta huolta: työntekijän tulee olla raikas ja puhtaan tuoksuinen. Myös liialliset hajusteet saattavat ärsyttää tai jopa aiheuttaa allergisia reaktioita.

8. Pahanhajuinen hengitys

– Jokaisen on pidettävä huoli, että hampaat ovat puhtaat ja hengitys on neutraali eli suuhygienia hoidossa. Jos asiakaspalvelussa työntekijä haisee pahalta, esimerkiksi alkoholilta ja tupakalta, antaa hän sekä itsestään että yrityksestä erittäin huonon kuvan. Tällaiset asiat jäävät mieleen.

Oletko sinä törmännyt työpaikoilla ihmeellisiin tyyleihin tai pukukoodeihin? Kerro kokemuksesi ja keskustele asiasta alla olevassa kommentointikentässä.

Saatko pukeutua työpaikallasi omaan tyyliisi?

Vierailija

Ei näin! 8 tyylimokaa, joiden takia et etene urallasi

Tämä on niin totta. Yhtäkkiä on hyväksyttävää, että töihin voi tulla verkkareissa tai kollareissa ja bändi-t-paidassa, vaikka samoissa tiloissa liikkuu asiakkaita business-vaatteissaan. Hävettää näyttäytyä tällaisten kollegojen vierellä asiakkaiden kanssa. Vaatteilla on roolinsa siinä mielessä, että ne tuovat uskottavuutta asiakkaiden ja työkavereiden suuntaan ja mielestäni myös osoittavat työntekijän kiitollisuutta työpaikkaansa kohtaan; viitsin panostaa pukeutumiseeni, koska arvostan...
Lue kommentti