Balconette-liivit tuovat rintoihin pyöreyttä.

Moni nainen käyttää vääränkokoisia rintaliivejä.

Pullisteleeko rinta liiveistä kainalon puolelta vai pussittaako rintsikoissa tyhjää? Tai painavatko liivien kaaret ikävästi? Syynä ovat vääränkokoiset liivit. Niitä käyttää meistä suomalaisnaisista suurin osa.

Valitsemme yleensä liian suuren ympärysmitan ja liian pienen kuppikoon. Toinen helmasynti on, että jäämme roikkumaan vanhoihin mittoihimme, vaikka rinnat ja rinnanympärys muuttuvat. Mittaa ne parin vuoden välein!

Kolmas hölmöys on, että emme luovu liiveistä ajoissa, vaikka kannattaisi: vanhat ja löystyneet liivit eivät enää tue povea tarpeeksi, ja rinnat pääsevät liikkumaan – ja venymään.

Tarkkana mallin kanssa

Jos olet pienipovinen, kevyehkö liivimalli riittää. Jos haluat rintaan lisää pyöreyttä, valitse balconette-liivit, puolikuppiset rintsikat tai push upit.

Keskikokoiselle povelle sopivat sivutukea antavat leikkaukset. Myös kaarituet tukevat rintaa. Suosi paksuja olkaimia arkikäytössä.

Suuripovinen saa parhaan tuen toppaamattomista, kokokuppisista liiveistä, joiden kupin keskiosasta lähtevät leveät ja pehmustetut olkaimet.

Jos rintasi ovat erikokoiset, hanki liivit, joissa on poistettavat toppaukset. Jätä suuremman rinnan kupista toppaus pois.

Oikeaa kokoa metsästämässä

1. HAKASET

Kun liivit ovat uudet, kiinnitä ne uloimpaan hakaseen. Tuntumanpitää olla napakka, mutta liivit eivät saa puristaa. Liivin alareunan alle pitää mahtua kaksi sormea.

Jos joudut heti käyttämään sisempiä hakasia uusissa rintsikoissa, ympärysmitta on liian suuri. Sisemmät hakaset otetaan käyttöön vasta liivien vanhetessa.

Liian suuresta ympärysmitasta kertoo myös se, jos olkaimet valuvat, takaosa nousee kohti niskaa tai rinnat valahtavat liivien alapuolelle käsiä nostettaessa. Kokeile silloin rinnakkaiskokoja. Esimerkiksi 75 C - ja 70 D -kokoisilla rinnanympärys on suunnilleen sama, mutta rintakehän ympärys eri. Jos taas rinnat pursuavat kuppien sivuilta tai pullahtavat ulos kuppien yläosasta, kuppikoko on liian pieni.

2. OLKAIMET

Säädä olkaimet niin, että rintojen korkein kohta on yhtä pitkän matkan päässä olkapäästä ja kyynärpäästä. Oikean pituiset olkaimet eivät valahda eivätkä jätä punaisia painaumia hartioihin.

3. TOINEN MALLI

Jos ympärysmitta ja kuppikoko ovat oikeat ja olkaimet oikeanpituiset, mutta liivit eivät silti istu, kokeile toista mallia. Esimerkiksi balconette-mallien olkaimet saattavat olla joillekin liian sivussa tai kuppi liian matalalla, jolloin olkaimet valuvat, ja rinnat tulevat kumartuessa ulos kupeista. Pyydä apua myyjältä!

Hoidetaan hellästi

Huuhtele liivit lähes joka käyttökerran jälkeen, jotta niissä oleva elastaani säilyisi mahdollisimman pitkään joustavana. Anna liiveille pesun jälkeen lepopäivä, jotta kuidut pysyvät napakoina. Jos peset liivejä harvoin, ihosta erittyvä rasva ja hiki pinttyvät niihin.

Liiveille on vaikea luvata käyttöikää, sillä niiden kestävyys riippuu siitä, kuinka usein niitä pitää ja miten niitä pesee ja kuivattaa. Konepesu kuluttaa liivejä nopeammin kuin käsipesu.

Luovu liiveistä siinä vaiheessa, kun ne tuntuvat sisimmässäkin hakasessa väljiltä. Älä kuitenkaan ota vanhoja juhla- tai arkiliivejä urheilukäyttöön, sillä ne eivät tue tarpeeksi. Urheiluliivin tarkoitus on tukea ja ehkäistä ihovaurioita. Myös niiden materiaalit on suunniteltu hikoilua kestäviksi.

Niken perustaja paljastaa muistelmissaan, miten ilmajalkine sai alkuunsa.

Alussa oli avaruus, sen tutkija ja ruisku. Sen jälkeen syntyi Nike Air -kenkä. Näin suosikkijalkineen syntyhistorian voisi tiivistää.

Niken perustajan Phil Knightin muistelmat Shoe Dog on julkaistu nyt suomeksi, ja kirjasta voi lukea monenlaisia tarinoita maailman suurimmasta urheilubrändistä. Yksi kertomus keskittyy Nike Air -teknologiaan, jonka kehittäjänä pidetään avaruusinsinööri M. Frank Rudyä. Hän työskenteli Nasassa eli Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallituksessa.

”Yksi silmäys riitti kertomaan, että Rudy oli hullu tohtori, vaikka minulle selvisi täysin vasta vuosien päästä, kuinka hullu hän oikeasti olikaan. Hän piti tarkkaa päiväkirjaa seksielämästään ja suolistonsa liikkeistä”, kuvailee Knight kirjassa sitä hetkeä, jolloin Rudy saapui pitämään myyntipuhettaan maaliskuussa 1977.

Nike-pomo uskoi Rudyn ja tämän liikekumppaninsa vitsailevan, kun hän kuuli heidän asiansa:

– Herra Knight, olemme keksineet tavan, jolla ruiskutetaan… ilmaa… juoksukenkään.

Voi pyhä isä sentään, sanoo Knight ajatelleensa tuolloin. Hän oli kuullut kenkäalalla paljon hullutuksia monilta eri ihmisiltä, mutta ei sentään ihan tällaista.

Nasa-insinööri perusteli ilman ruiskuttamista kenkään sillä, että ilma antaa juoksijalle paremman tuen ja vaimennuksen. Mukanaan Rudyllä oli pari kengänpohjia: isoja, kömpelön näköisiä, läpinäkyvästä muovista tehtyjä. Niiden sisällä oli kuplia eli paineistettuja ilmakammioita, hän selitti.

Samaan aikaan hän piirteli liitutaululle numeroita, symboleja ja yhtälöitä. Rudy kuvaili, ”miksi ilmakenkä toimisi, miksi se ei koskaan litistyisi ja miksi siitä tulisi seuraava jymyjuttu”.

”Ilmakengät kuulostivat minusta samalta kuin rakettireput ja liikkuvat jalkakäytävät. Sarjakuvajutuilta”, Knight kuvailee kirjassaan.

”Ilmakengät kuulostivat minusta samalta kuin rakettireput ja liikkuvat jalkakäytävät. Sarjakuvajutuilta.”

Mutta kun Rudy myönsi, että hän oli yrittänyt myydä idean myös Niken pahimmalle kilpailijalle Adidakselle, Knight käänsi ajatuksensa ja halusi heti testata ilmapohjat – vaikka insinööri varoitti niiden vielä hölskyvän.

”Puristin pohjat lenkkareihin, sujautin ne takaisin jalkaan ja sidoin nauhat. Ei paha, sanoin, kun pompin ylös ja alas. Kävin juoksemassa kympin. Ne todellakin hölskyivät. Mutta vauhti oli kyllä kerrassaan melkoinen”, Knight muistelee 40 vuoden takaista hetkeä.

Niken on arvioitu nykyisin myyvän jopa 25 kenkäparia sekunnissa, mutta se on paljon muutakin kuin pelkkä juoksukenkien tekijä: se valmistaa muun muassa urheiluvaatteita ja -tuotteita moniin eri lajeihin.

Ensimmäinen ”ilmakenkä” Tailwind julkistettiin vuoden 1978 lopulla. Kuluttajamarkkinoille se tuli vuonna 1979. Aluksi kenkämallissa todettiin paha suunnitteluvirhe, ja asiakkaat valittivat räjähtävistä sekä hajoavista kengistä. Knightin mukaan puolet ensimmäisistä Tailwindeistä päätyi kierrätystynnyreihin.

Kevään XL-muoti tihkuu seksikkyyttä. Nahka ja rokkaavat yksityiskohdat tuovat lisäasennetta viekoitteleviin mekkoihin ja ylellisiin materiaaleihin.

Kevätmuoti yllättää nyt tummilla sävyillä, sametilla ja pitsillä. Nämä pluskoon muotilöydöt tekevät olosta itsevarman eivätkä jää kaapin pohjalle syksylläkään.

Sopivasti kulutetut pillifarkut 19,99 €, H&M. Musta biker-takki on klassikko 69,99 €, KappAhl. Länkkärihenkiset solkinilkkurit 49,99 €, H&M. Savunharmaassa pitsitopissa on vintagehenkeä 34,99 €, Junarose. Rannerenkaassa roikkuu onnenavain 85 €, Lumoava.
Sopivasti kulutetut pillifarkut 19,99 €, H&M. Musta biker-takki on klassikko 69,99 €, KappAhl. Länkkärihenkiset solkinilkkurit 49,99 €, H&M. Savunharmaassa pitsitopissa on vintagehenkeä 34,99 €, Junarose. Rannerenkaassa roikkuu onnenavain 85 €, Lumoava.
 

Samettia ja pitsiä yhdistelevä maksimekko 149,95 €, Ida Sjöstedt X Ellos. Art Deco -henkiset korvakorut 7,99 €, Lindex.
Samettia ja pitsiä yhdistelevä maksimekko 149,95 €, Ida Sjöstedt X Ellos. Art Deco -henkiset korvakorut 7,99 €, Lindex.
 

Kiiltäväpintaisessa takissa on itämainen  kuosi 625 €, Marina Rinaldi Helsinki. A-linjainen trikoohame on vaatekaapin peruspilareita 24,99 €, Lindex. Musta poolo tuo asuun 1960-luvun henkeä 19,95 €, Lindex. Viininpunaiset samettinilkkurit 145 €, Unisa. Jäkälänvihreä käsilaukku 34,99 € ja kukkakorvakorut 9,99 €, H&M.
Kiiltäväpintaisessa takissa on itämainen kuosi 625 €, Marina Rinaldi Helsinki. A-linjainen trikoohame on vaatekaapin peruspilareita 24,99 €, Lindex. Musta poolo tuo asuun 1960-luvun henkeä 19,95 €, Lindex. Viininpunaiset samettinilkkurit 145 €, Unisa. Jäkälänvihreä käsilaukku 34,99 € ja kukkakorvakorut 9,99 €, H&M.

Meikki ja hiukset Emma Jokelainen. Kuvauspaikka Senaattikiinteistöjen Marmoripalatsi.

Tiedustelut: glitter.fi, hm.com/fi, Ida Sjöstedt X Ellos/ellos.fi, Joseph Ribkoff/Mildh Press 050 556 6007, junarose.com, kappahl.com/fi, lindex.com/fi, lumoava.fi, Marina Rinaldi Helsinki 09 626 220, Rebekka Mildh Press 050 556 6007, unisa-europa.com.

 

Unohtakaa jo muotiblogit, inspiroivimmat pukeutujat ja trendikkäimmät päivän asut löytyvät nykyään Instagramista.

 

London in @toteme 😘 @netaporter

A post shared by Elin Kling (@elinkling) on

Elin Kling: @elinkling

Ruotsalainen Elin Kling, 33, bloggasi jo silloin, kun muut eivät olleet blogeista kuulleetkaan. New Yorkin muotipiireihin tiensä raivannut Elin on perustanut myös oman muotilehden ja vaatemerkin.

 

Last night in @toteme

A post shared by Elin Kling (@elinkling) on

Elin on tunnettu klassisen naisellisesta tyylistä: kauluspaidat ja mustat housut eivät ole koskaan näyttäneet näin hyviltä.

Alexa Chung: @alexachung

Englantilainen Alexa Chung, 33, on jo muoti-ikoni. Mallina ja dj:nä tunnetuksi tullut Chung on aina askeleen edellä vaatevalinnoissaan. Hänen yltään voi bongata niin kiiltävät lateksihousut kuin kreisin hopeisen hapsutakin.

 

Silvanian families @gucci

A post shared by Alexa (@alexachung) on

Tsekkaa myös tili @artlexachung, jota Alexa pitää yhdessä Beatriz Valdovínin kanssa. Alexa on stailattu kuviin historiallisten taideteosten inspiroimina.

Leandra Cohen: @leandramcohen

Supersuositussa Manrepeller-blogissa huippumuotia esitellään poikkeuksellisen kevyellä ja hauskalla otteella. Blogin perustaja Leandra Cohen, 28, elää kuten opettaa: nainen yhdistelee asuissaan leijonakuosia, koristekirjailtuja takkeja ja vitsikkäitä printtipaitoja. Lopputulos on kuitenkin aina mielettömän tyylikäs.

 

So glad I'm home. It has felt like forever since I last wore track pants with a black tie jacket.

A post shared by Leandra (Medine) Cohen (@leandramcohen) on

 

Me RN #MRbyManRepeller

A post shared by Leandra (Medine) Cohen (@leandramcohen) on

Eva Chen: @evachen212

Entisen Lucky-lehden päätoimittajan ja nykyisin Instagramin muotikanavista vastaavan Eva Chenin, 36, Insta-tili on jokaisen asustefriikin päiväuni.

 

This is what @sxmco calls my "stingray smile". (Google "stingray face" and you'll see why 😂)

A post shared by Eva Chen (@evachen212) on

Chen postaa lähes tulkoon joka päivä kuvan kengistään ja laukustaan, jotka ovat supertrendikkäitä ja aina varustettu hauskoilla väreillä tai yksityiskohdilla.

 

🙌🏼🙌🏼🙌🏼 Friday!! We did it!! 😭😭😭 (it's been a long week, clearly)

A post shared by Eva Chen (@evachen212) on

Julia Sarr-Jamois: @sarrjamois

Olipa kyseessä oikeastaan mikä tahansa katumuotia esittelevä blogi, tulee ID-lehden muotivastaava Julia Sarr-Jamois, 28, vastaan ennemmin tai myöhemmin.

 

😘 @makiryoke

A post shared by sarrjamois (@sarrjamois) on

Naisella on käsittämätön kyky rakentaa kasarityylisistä farkuista, tennareista ja vintage-henkisistä aurinkolaseista trendikkäitä kokonaisuuksia. Kaiken kruunaa Julian muhkea tukka, joka on jo yksistään näyttävä asuste.

 

Bye Paros 🇬🇷👋🏾

A post shared by sarrjamois (@sarrjamois) on

Alyson Walsh: @thatsnotmyage

Toimittaja Alyson Walsh, 51, aloitti muotibloggaajana, mutta sittemmin blogi on laajentunut Instagramiin. Alysonin asut ovat sekoitus tämän hetken trendejä sekä klassisia vaatteita: tekoturkis sopii raitaneuleen kanssa, pyjamapaita sekä kokohaalari toimivat niin luennoilla kuin vapaa-ajalla.

 

Check me out

A post shared by That's Not My Age (@thatsnotmyage) on

Daphne Selfe: @daphneselfe

Insta-idoliksi nouseminen ei katso ikää. Englantilainen malli Daphne Selfe, 87, näyttää kuvissaan vähintään yhtä upealta kuin nuoremmat kanssasiskonsa. Räiskyvät värit, erityisesti violetti, ovat naisen mieleen: tämä kaunotar ei todellakaan jää seinäruusuksi.

Tilillään Daphne esittelee asuja sekä kuvauksista että vapaa-ajaltaan. Kuvateksteissä hän jakaa vuosien varrella keräämäänsä elämänkokemusta.

Daphne Lontoossa. Kuva: MV photos
Daphne Lontoossa. Kuva: MV photos

Julie Sariñana: @Sincerely Jules

Kaliforniasta kotoisin oleva Julie Sariñana, 31, on myös blogimaailman konkari. Nykyisin nainen pyörittää myös bloginsa nimeä kantavaa nettiputiikkia, josta myös monet päivän asuista ovat peräisin.

 

Flirty in our Atlyn sweater @shop_sincerelyjules shopsincerelyjules.com 💕

A post shared by JULIE SARIÑANA (@sincerelyjules) on

Julie yhdistelee päivän asu -kuvissaan toppeja, uikkareita sekä tiukkoja farkkuja, ja lopputulos on aina yksinkertaisen kaunis. Alati taustalla helottavalla Kalifornian auringolla lienee myös oma osuutensa kuvien kuolattavuuteen.

 

 

Always a favorite spot. 💕

A post shared by JULIE SARIÑANA (@sincerelyjules) on

 

 

 

Anna Dello Russo: @anna_dello_russo

Japanin Voguen päätoimittaja, italialainen Anna Dello Russo, 54, on todellinen katumuodin kuningatar. Anna on tunnettu siitä, että hän esiintyy lähes poikkeuksetta vain huippusuunnittelijoiden luomuksissa.

 

#pfw17 @mmid3 @balenciaga @the_attico @prada

A post shared by Anna Dello Russo (@anna_dello_russo) on

Nainen ei todellakaan pelkää erottua joukosta; erilaiset hullut asusteet, kuten hatut ja laukut, ovat Annan ominta tyyliä.

 

@alabamamuse fake fur by @alicegentilucci

A post shared by Anna Dello Russo (@anna_dello_russo) on

 

#mfw17

A post shared by Anna Dello Russo (@anna_dello_russo) on

 

 

Mikä yhdistää kuninkaallisia, Punahilkkaa ja Ihmenaista?

Viitasta tuli muodikas 1700-luvulla, kun sen pituuden avulla alettiin ilmaista yhteiskunnallista asemaa. Myöhemmin esimerkiksi kuningatar Elisabet I oli tunnettu pitkistä, maata laahaavista sametti- ja taftiviitoistaan. 1800-luvulla kirkkaanpunainen viitta kuului jokaisen varakkaan naisen garderobiin.

Parhaiten viitta muistetaan kuitenkin Punahilkka-sadusta. Viitat ovatkin satuhahmojen ja supersankarien luottovaatteita.

Ranskalainen muotisuunnittelija Paul Poiret modernisoi viitan 1900-luvun alkupuolella, ja siitä lähtien se on palannut säännöllisesti catwalkeille – kuten nyt taas tänä keväänä. Nyt catwalkilla nähtiin niin supersankariviittoja kuin mekkoihin kiinnitettyjä liehukkeita.

 

Yhdistele näin: 1. Viitta vai mekko? Joseph Ribkoffin mekossa on viittamaiset hihat, 279 €. 2. Aarikan puinen kaulakoru, 69 €. 3. Tekotimanteilla koristellut korkokengät, 124,90 €, Ecco.

 

Vinkki! Kuro vyötärö isolla vyöllä ihmenaisen tyyliin.