Viestikö laulaja-näyttelijä Rita Ora paparazzeille, kun hän lähti alatyylisessä collegepaidassa Notthinghamin- kodistaan?
Näyttelijäpari Mila Kunisin ja Ashton Kutcherin toinen lapsi syntyi loppuvuodesta. Ehkä kotiasuun pukeutunut näyttelijä halusi kertoa paidalla jotain siipalleen?
Suosittu bloggari Ashely kuvattiin kotikulmillaan Lontoossa topissa, jonka sanoma ei jäänyt epäselväksi.
Treffiolosuhteisiin. 59,95 €, Catwalk Junkie / Zalando.

Maailmantähdet tietävät, että printtipaita herättää tunteita.

Kun sanoma on kirjoitettu paitaan, he saavat mielipiteelleen näkyvyyttä –lausumatta itse sanaakaan. Asennepaidat ovat valloittaneet myös catwalkit. Muotitalo Diorin uusi pääsuunnittelija Maria Grazia Chiuri julisti sukupuolten välistä tasa-arvoa esittelemällä mallistossa paitoja, joissa oli feministinen sanoma.


Tästähän voi kehittyä ihan filosofinen keskustelun maailman muuttumisesta. 19,95 €, Zara.

 

 

 


Nykyajan kapinallisen vaate. 24,95 €, Twintip / Zalando.

 

 


Omakehu ei haise. 29,95 €, Gina Tricot.

 

 


Rauhaa ja rakkautta 2.0. 14,99 €, H&M.

 

 


Ekana päivän päälle uuteen työpaikkaan? Tai kun aika esittäytyä uuden kumppanin vanhemmille? 29,99 €, Mango.

 

 

 


Pinkki pehmentää sanomaa? 25 €, Monki.

 

 

 


Kova väri, pehmeä sanoma. 59,95 €, Catwalk Junkie / Zalando.

 

Urheiluvaatteissa ei periaatteessa ole asiaa yökerhoon, mutta miten on sporttimerkin valmistamien trendiverkkareiden laita? Kysyimme Helsingistä, Tampereelta ja Oulusta.

Harvassa työssä on vaatimuksena uusimpien muotivillitysten seuraaminen. Trendibaarien portsareillakaan ei moista velvoitetta ole, mutta muodin suhteen valveutunut asiakaskunta toivoo ovimiehiltä trendien ymmärtämistä. Jos portsari ja asiakas eivät ole samaa mieltä asun trendikkyydestä, voi asiakkaan baari-ilta loppua ennen kuin on alkanutkaan. 

Näin oli vähällä käydä viime viikonloppuna Tampereella. 23-vuotias Elina ystävineen pyrki Ranta-baariin juhlimaan syntymäpäiväänsä. Hän oli pukeutunut valkoisiin nilkkamittaisiin Adidaksen kolmiraitahousuihin, vanhaan Levi's-farkkutakkiin ja valkoisiin sandaletteihin. Elina kertoo Rannan Facebook-sivuille tekemässään päivityksessä portsarin huomauttaneen, että Elinan asulla ei ole asiaa sisään baariin. 

”Selityksenä oli, että urheiluvaatteet eivät noudata pukukoodia. Myös vintage-Levi's-takistani huomautettiin, ettei sitten ensi kerralla kannata tällä takilla yrittää baariin,” Elina kirjoittaa Facebookissa. 

Ilta ei katkennut

Elina kokee, ettei ollut pukeutunut verkkareihin vaan Adidaksen valmistamiin vapaa-ajan housuihin. 

”Se, ettei päälläni ollut tiukkaa mekkoa, ei tarkoita, että vaatetukseni olisi ollut epäsiisti,” hän toteaa Facebookissa.

Tilanne päättyi lopulta onnellisesti, sillä toinen baarin ovimiehistä päätti, että Elina pääsee asustaan huolimatta juhlimaan. 

”Se, ettei päälläni ollut tiukkaa mekkoa, ei tarkoita, että vaatetukseni olisi ollut epäsiisti.”

Rannan edustaja selittää baarin käytäntöä Elinan Facebook-päivityksen kommenteissa:

”Verkkareissa ei yökerhoihin pääse sisälle. Mutta tilanteet ovat aina hyvin tapauskohtaisia, ja portsarit tekevät päätöksen. Tässä kohtaa ei selvästi ole kyse verkkareista, joten onneksi olet päässyt sisälle!”

Rannasta vakuutetaan, että Elina on jatkossakin tervetullut baariin kolmiraitahousuineen ja farkkutakkeineen.

Entä sortsit ja maastohousut?

Verkkarit tai niiltä näyttävät housut eivät ole ainoa muotivillitys, joka saattaa hämätä yökerhojen ovilla päivystäviä ammattilaisia. Esimerkiksi jonkin aikaa sitten muotiin tulleet maastohousut ovat aiheuttaneet erimielisyyksiä baarien ovilla. 

Sortsit ja tennarit baariasun osina puolestaan jakavat mielipiteitä vuodesta toiseen.

Ranta-yökerhon omistavan Restamaxin aluepäällikkö Sauli Virtanen kertoo, että Suomessa yökerhojen pukeutumiskoodit ovat pääsääntöisesti hyvin löyhiä.

– Euroopan monilla hienoilla klubeilla on turha edes yrittää farkuilla sisään. Ei tarvitse mennä kuin Tukholmaan, niin monella ovella tulee käsi vastaan. 

”Kyllä sen yleensä näkee, onko isäntä lähtenyt viemään roskia vai treffeille.”

Virtasen mukaan verkkareita, maastohousuja ja reisitaskuhousuja ei perinteisesti ole suvaittu yökerhoissa. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut, kun kaikkia edellämainittuja myydään hienoimmissakin muotivaateliikkeissä. 

– Siksi mustavalkoiset kiellot eivät oikein toimi tänä päivänä. Kokonaisuus ratkaisee, ja kyllä sen ylensä näkee, onko isäntä lähtenyt viemään roskia vai treffeille, Virtanen toteaa.

Paita päällä ja kengät jalassa

Sortseissa baariin pääseminen on takavuosina saattanut olla hankalaa ellei mahdotonta, mutta nykyään lyhyet lahkeet eivät välttämättä estä baari-iltaa. Oululaisen Kaarlenholvin kapakoitsija Ari Flinck kertoo, että mikään yksittäinen vaate ei ole kieltolistalla.

– Meille voi tulla yöaikaan niin shortseissa kuin verkkareissa. Ne eivät muutama vuosi sitten olisi olleet yöbaarin asusteet, mutta nykyään ovat hyvinkin cool asuste tanssilattialla.

Perusasioista kuitenkin pidetään kiinni:

– Miehillä hihaton paita tiskin takana on nounou, ja miesasiakkailla se paita pitää olla päällä, Flinck kertoo.

Helsinkiläisen Skohanin restaurant manager Tuomas Jalonen sanoo, että maastohousut, reisitaskuhousut tai verkkarit eivät yleensä ole okei, ainakaan muille kuin kutsuvieraille.

Tamperelaisen Elinan verkkari- ja farkkutakkiasu kuulostaa kuitenkin Jalosen korvaan mietityltä asukokonaisuudelta, jossa tavallinen tallaajakin pääsisi baariin.

Sortsit Skohanissa sallitaan, kunhan jalkineet ovat asialliset.

– Sortsit ovat ok, mutta niiden kanssa pitää olla kengät. Se on turvallisuuskysymyskin, koska käytämme lasia, Jalonen sanoo. 

Pikaisen kyselyn perusteella sandaaleissa ei kannata yrittää juhlimaan oikeastaan missään. Lasinsirujen lisäksi riskinä on, että joku tallaa vahingossa suojaattomalle sandaalijalalle piikkikorkkarilla.

Takki jää narikkaan

Siitäkin voi olla eri mieltä, onko trendikäs takki, kuten bomber-takki tai farkkutakki, narikkaan jätettävä ulkovaate vai juhla-asun kiinteä osa. Tuomas Jalonen kertoo, että Skohaniin ei ole asiaa takki päällä.

– Takki on ulkovaate. Et sä kotonakaan ole bomberi päällä. Meillä on lämmitetyt ja katetut terassit, ja siellä kyllä tarkenee. 

Takin jättämisestä narikkaan ollaan tarkkoja siksi, että illan kuumentuessa moni asiakas joka tapauksessa riisuus takkinsa – jos ei narikkaan, niin jonnekin muualle. 

– Kun takki otetaan pois, se menee hukkaan, ja siellä on kaikki tärkeät asiat taskussa. Sitten ei ole enää kellään kivaa, Jalonen sanoo pitkällä kokemuksella yökerhotyöstä. 

Jalosen mukaan Skohanista joudutaan harvoin käännyttämään ketään ovelta pukeutumisen takia. Yksi yökerhon osakkaista on Jare Tiihonen, eli Cheek, ja ehkä siksi asiakkaat arvelevat paikan edellyttävän erityisen hienoa pukeutumista. 

– Ihmiset luulevat, että meille pitää olla tosi hienona. Ei oikeasti ole pakko ostaa uutta mekkoa, kun meille tulee.

Mitä mieltä sinä olet? Käyvätkö kolmiraitaverkkarit baariasuksi?

Kysely

Pitäisikö Elinan kuvan mukaisissa housuissa päästä baariin?

Enää et tarvitse koko garderobia reissuun. Kun pakkaat fiksusti, loihdit muutamaa vaatetta miksailemalla asukokonaisuuksia koko lomaviikoksi.

Etelän lämpöön

Hellevaatteet saavat olla ohuita ja mukavan väljiä. Vaihtele: kaikki ylä- ja alaosat sopivat yhteen!


1. Paita kuin aurinko, 29,95 €, Soaked in Luxury, Ellos. 2. Ajaton ja siro pitsitoppi, 19,95 €, Zara. 3. Olkapäät paljastava toppi on trendikäs, 25 €, H&M. 4. Vekkihame sai ylleen kesäiset värit, 50 €, Lindex. 5. Veikeät ananassortsit, 15 €, Bik Bok. 6. Housuhame on käytännöllinen, 39,95 €, Zara. 7. Muovisandaalit ovat omiaan rannalla, 44,95 €, Crocs. 8. Tolppakorot on koristeltu helmin, 69,95 €, Zara. 9. Naisellisissa pistokkaissa on siro korko, 30 €, H&M. Kuvat: valmistajat

 

Viimeistele näillä:


1. Isolierinen hattu on lomatyylin kulmakivi, 14,95 €, Gina Tricot. 2. Helmenhohtoinen poncho on tyylikäs, 29,90 €, A+more, Stockmann. 3.Viimeistele asu trooppisilla korviksilla, 13 €, Mango. 4. Lomalaukussa lainehtii paljettimeri, 39,95 €, Zara.

 

Suomen suveen

Kun helteistä ei ole takeita, kannattaa laukkuun pakata myös pitkähihaisia.


1. Raitapaita sopii niin rannalle kuin veneeseenkin, 79 €, Henry Lloyd. 2. Hihaton helletoppi on vilpoisaa puuvillaa, 39,95 €, Park Lane, Ellos. 3. Kimalteleva kirsikkapaita pelastaa sadepäivän söpöydellään, 69 €, Mos Mosh. 4. Maxi-hameen helmassa on pitsikoriste, 60 €, Kappahl. 5. Sortseissa on koristeena pieni raitanauha, 20 €, Lindex. 6. Siistit farkut sopivat asuun kuin asuun, 40 €, Monki. 7. Paksupohjaiset espadrillokset sopivat mukulakiville, 49,95 €, Zara. 8. Söpöt rusettiläpykkäät ovat asun piriste, 79 €, Steve Madden, Unna S. 9. Kumipohjaisilla kengillä jaksaa kävellä, 69 €, Superga.

 

Viimeistele näillä:


1. Siro kesäkoru, 16 €, s. Oliver. 2. Topattu pilottitakki lämmittää, kun vilu yllättää, 50 €, Kappahl. 3. Pikkulaukussa on muodikas irrotettava kukkahihna, 29,95 €, Zara. 4. Leveä hiuspanta pitää kutrit aisoissa, 7,95 €, Zara.

 

Tiedustelut: bikbok.com, crocs.fi, ellos.fi, ginatricot.com, henrylloyd.fi, hm.com, kappahl.fi, lindex.fi, mango.com, monki.com, Mos Mosh (09) 621 6007, soliver.eu, stockmann.com, superga.com, unnas.fi, zara.com.

Tavallinen kangaskassi saa ihan uuden ilmeen, kun pujotat sen suulle nauhan. Kun ison kassin suuaukkoa saa säädettyä, pitkäkyntisetkään eivät pääse yhtä helposti kiinni tavaroihisi.

3020441

Tyyliä etsimässä -bloggaajan mukaan itsevarma kesäpukeutuminen lähtee pienin kokeiluin.

Veera Korhonen on tullut tutuksi Tyyliä metsästämässä -blogistaan, jossa hän antaa tyylivinkkejä plussakokoisille naisille. Tällä viikolla suomalaismedioissa on levinnyt Korhosen haastattelu, jossa hän puhuu ylipainoisten kesäpukeutumisesta. Hänen mukaansa kesähepeniin pukeutuvia ylipainoisia paheksuvat ihmiset ovat joskus vain kateellisia.

Aamulehden julkaisemassa jutussa Korhonen sanoo, että joillekuille voi olla kova paikka nähdä ylipainoinen kevyissä vaatteissa, koska itse ei uskalla pukeutua kuten haluaa. Tämä kateus sitten saattaa purkautua haukkumisena.

Korhonen on saanut paljon hyvää palautetta rehellisestä ulostulostaan. Hänen haastatteluaan on jaettu somessa, ja moni on kiitellyt Korhosta yksityisviestein. Uutisten kommentteja Korhonen ei kuitenkaan mene lukemaan.

– Tiedän tasan tarkkaan mitä anonyymit henkilöt lässyttävät ylipainoisista kommenttiketjuissa. Niitä viestejä on turha lukea, Korhonen sanoo.

Lue tästä, mitä epäreiluja asioita ylipainoiset naiset joutuvat kohtaamaan.

Miksi haukut itseäsi?

Korhonen on tyytyväinen kehoonsa, ja hän haluaa kannustaa myös muita kehomyönteisyyteen. Joillekin ylipainoisille naisille kesä on epämieluista aikaa – on kuuma ja pitäisi pukeutua kevyemmin. Esimerkiksi sääret paljastavissa mekoissa ja hameissa liikkuminen voi ahdistaa.

Kun kevyt kesäpukeutuminen jännittää, Korhosen mukaan on tärkeää kysyä muutamia asioita itseltään.

– Olen usein kysynyt itseltäni, että mitä konkreettista tapahtuu, jos puen kesällä lyhyen hameen. Joku saattaa ajatella pahasti vaatteistani, mutta tuleeko kukaan oikeasti sanomaan, että näytän kamalalta? Ja jos joku vieras tulee sanomaan, onko niillä mielipiteillä mitään väliä? Ne, joiden mielipiteillä on väliä, ovat läheisiäni, ja he välittävät minusta muista syistä.

Ensiaskel itsevarmuuteen on lopettaa itsestä rumasti puhuminen ja anteeksipyytely. Tärkeää on myös kysyä, miksi haukkuu itseään.

”Aina löytyy ihminen, joka ei tykkää, sillä kaikkia ei voi miellyttää.”

Korhosen oma teesi on, että tärkeintä on miellyttää itseä muiden sijaan. Toisten ihmisten mielipiteille ei kannata antaa painoarvoa. 

– Pukeudu itsellesi. Jos jätät pukematta lyhyen kesämekon toisen mielipiteen takia, kohta joku toinen saattaa ajatella vaatteistasi pahaa. Aina löytyy ihminen, joka ei tykkää, sillä kaikkia ei voi miellyttää.

Sosiaalisessa mediassa kannattaa alkaa seurata erilaisia profiileja ja etsiä erilaista kauneutta.

– Jos Instagramin syötteeseen tulee vain yleisiä kauneusihanteita toistavia bikinikroppia, paineita syntyy varmasti. Jos näet tavallisia ja monenlaisia naisia, erilaisuudesta tulee omissa silmissä normaalia.

Pienin askelin kohti rentoa kesäpukeutumista

Korhosen mukaan ajatteluaan voi muuttaa ainoastaan itse, jos on siihen valmis ja motivoitunut. Kaikki eivät kuitenkaan ole.

– Joillakin voi olla pitkäaikaisia ja jopa traumaattisia kokemuksia ja ongelmia ulkonäkönsä kanssa. Itsetunnon parantaminen ei tällöin ole helppoa. Jos on sinut epävarmuutensa kanssa, se on myös okei. Neuvot voivat olla avuksi heille, jotka pystyvät kyseenalaistamaan omaa ajatteluaan kehostaan.

”Mene hiljaiselle uimarannalle, jos uimapuvussa oleminen ahdistaa.”

Heti ei tarvitse kuitenkaan vaihtaa toppatakkia minihameeseen ja tuubitoppiin, vaan aluksi kannattaa kokeilla pieniä juttuja.

– Kokeile ihanaa kesämekkoa turvallisessa ympäristössä, kuten kotona. Mene hiljaiselle uimarannalle, jos uimapuvussa oleminen ahdistaa, Korhonen sanoo.

Pienin kokeiluin vaatteet alkavat tuntua luontevalta, kun vähissä vaatteissa olemiseen tottuu.

– Jos rannalle tekee mieli, älä jätä tekemättä sitä muiden ihmisten takia.