Musiikki on Alexander Wangin suurimpia innoittajia. – Valtava osa siitä, mitä muodissa on ­tapahtunut, on musiikin ansiota: punkin, glam rockin, grungen, hip hopin. Haluan rakentaa näytökseni kuten konsertit: säästetään paras viimeiseksi, encoreen.

Alexander Wang, 30, on yksi tämän hetken ihailluimmista muotisuunnit­telijoista. Lisäksi hän on työnarkomaani – ja melkein ärsyttävän kiva tyyppi.

Alexander Wang on pukeutunut hämmästyttävän yksinkertaisesti: hänellä on yllään rennot, mustat vaatteet ja jalassaan mukavat kengät. Ei mitään, mitä tavis ei uskaltaisi ­pukea päälleen.

Sellaisena yksi tämän hetken kuumimmista muotisuunnittelijoista on ­totuttu näkemään aiemminkin. Hän on kuin muotimaailman naapurinpoika, ­jota voisi nykäistä hihasta ja pyytää ­pukeutumisneuvoja.
Rento jutustelu Wangin, 30, kanssa särähtää vasta, kun suunnittelijalta kysytään hänen menestyksensä salaisuutta.

– Nyt menee syvälliseksi, Wang vastaa.

– En oikeastaan tiedä. Minulla on vain aina ollut hyvin korkea työmoraali. ­Haluan vain tehdä töitä, kehittyä ja tehdä uusia projekteja, hän asettelee sanojaan.

Hän, joka sai kaiken

Viime vuosina Alexanderilla ei ole ollut liikaa aikaa pohdiskelulle. Siitä lähtien, kun hänen ensimmäinen kokoelmansa sai ylistävät arviot vuonna 2007, muotipiirien lempilapsi tuntuu saaneen kaiken, mistä suunnittelija vain voi haaveilla: muun muassa oman merkkiliikkeen huipputrendikkääseen New Yorkin Sohoon ja merkittäviä muotialan palkintoja. Muotiviikoilla hän on yksi niistä suunnittelijoista, joiden malliston julkistuksista tulee suuria tapauksia.

Oman mallistonsa lisäksi Alexander työskentelee myös ranskalaisen muotitalon Balenciagan luovana johtajana, eli tekee työkseen kahta täysin erilaista muotimallistoa, kahdella eri mantereella, arvatenkin jatkuvassa jet lagissa.

Nyt Alexander Wang on valloittanut myös tavisten vaatekaapit, sillä hän on tehnyt malliston H&M:lle. Ei siis ihme, että luova mieli välillä kiehuu.

– Joskus minun on hankalaa pysähtyä. Olisi kuitenkin tärkeää hiljentyä arvostamaan kaikkea, mitä on tapahtunut. Se vain on vaikeaa, koska asiat ovat tapahtuneet niin nopeasti.

Siksi hän kirjoittaa jatkuvasti kaiken muistiin.

– Järjestelen ajatukseni puhelimeeni. Saan ideoita jatkuvasti, kävellessäni ­kadulla tai siirtyessäni makuuhuoneestani ulko-ovelle. Ajatukseni juoksevat niin nopeasti, että unohdan ne saman tien, ellen pane niitä ylös. Tiimini on tottunut siihen, että lähetän meiliä aamukolmelta tai -neljältä. Lähetän viestit, jotta ne eivät jäisi vain minun tietooni, Alexander sanoo ja hymyilee valloittavasti.

Työporukkaansa hän luonnehtii ”kertakaikkisen ihmeelliseksi ja uskomattomaksi”, mutta jättää mainitsematta, olettaako tiimin jäsenten myös lukevan viestit aamuyöllä.

Tuskinpa Wang on kovin tiukkapipoinen pomo. Rento ja jopa riehakas olemus kielii toista. Haastattelun aikana hän ja H&M:n luova johtaja Margareta van den Bosch vitsailevat vetävänsä ­yhdessä kunnon kännin tänään, kun mallisto on julkistettu. Nyt siihen olisi vihdoin aikaa.

 

Alexander Wangin ja H&M:n yhteistyötä valmisteltiin ­salassa. – Käytimme koodinimiä ja ­tapasimme aina eri paikoissa.

Pikkupoika rakastui muotilehtiin

Alexander saa hurjan työmääränsä kuulostamaan helpolta. Ehkä se johtuu suuresta intohimosta. Voguen Voices-videohaastattelussa hän on kuvaillut, miten rakkaus muotiin syttyi jo lapsena kampaajalla. Se on yksi hänen ensimmäisistä muistoistaan: pieni Alex joutui odottamaan äitiään, eikä hänellä ollut muuta tekemistä kuin lueskella muotilehtiä. Ne olivat niin hienoja, että poika varasti niitä mukaansa ja luki yhtä numeroa ­”valehtelematta ainakin sata kertaa”. Alexander halusi selvittää, keitä nämä suunnittelijat olivat ja missä he olivat opiskelleet. Silloin San Franciscossa kasvaneen pojan päässä syntyi myös päätös muuttaa New Yorkiin.

– Kenelläkään perheestäni ei ollut ­mitään tekemistä muodin kanssa, mutta lapsena aloin piirrellä kenkiä, suunnitella niitä. Minä vain tiesin, että haluan olla tekemisissä muodin kanssa. Muutin 18-vuotiaana New Yorkiin opiskellakseni designereille ja taiteilijoille suunnatussa opistossa, Parsonsissa. Se oli minulle valtavan suuri juttu, Alex toteaa nyt.

Koulu tosin jäi toisen lukuvuoden jälkeen, kun Alexander alkoi saada harjoittelijan paikkoja muun muassa Voguesta ja suunnittelija Marc Jacobsilta. Nuorimies halusi oppia tekemällä, ei opiskelemalla. Alkoi syntyä hänen oma tyylinsä, johon kuuluu tummasävyisiä, persoonallisesti leikattuja vaatteita, joissa kaikissa on paljon vaikutteita urheiluvaatteista: rentoja t-paitoja, lököhousuja ja kenkiä. Niiden suunnittelijan täytyy olla sporttiaddikti. Ajatus saa Alexanderin räjähtämään sydämelliseen nauruun.

– Hassua kyllä, en ­urheile ollenkaan! Käytän sporttivaatteita, koska ne ovat mukavia ja tunnen niissä oloni itsevarmaksi – sellaiseksi, että voisin vain juoksennella ympäriinsä. En oikeastaan käytä muita kuin sporttisia vaatteita: ­t-paitoja, verkkareita ja juoksusortseja. Katukuvastakin näkee, että niitä käyttävät kaikenikäiset ja -maalaiset ihmiset, kaikissa eri elämänvaiheissa.

Voisi kuvitella, että Alexander olisi ideoita etsiessään vakoillut suomalaisen a­utomarketin kassajonoa lauantaipäivisin. Hänen käsityksensä sporttilookista on kuitenkin jotakin muuta: Wangin vaatteet kelpaavat Hollywood-tähtien kaupunkiasuiksi ja punaiselle matolle. Paljastavat vaatteet kertovat auttamatta, onko käyttäjä viettänyt aikaansa kuntosalilla.

 

Sporttisen H&M-malliston näytöksessä mallit käyttivät amerikkalaisen jalkapallon mieleen tuovia kasvosuojuksia.

Postia Alexander Wangilta

Haastattelupäivän iltana Armory on the Hudson -urheiluareenalla Harlemissa kuhisee. Nuorille urheilijalupauksille tarkoitettu sporttiareena on muuntunut Alexander Wangin H&M-malliston näytöstilaksi ja superjulkkiksia kuhisevaksi bongauspaikaksi. Esimerkiksi muusikko Mary J. Blige ja näyttelijät Jessica Chastain ja Dakota Fanning ovat paikalla. Huippumallit, muun muassa Karlie Kloss ja suomalainen Suvi Koponen, kävelevät catwalkilla show’ssa, johon kuuluu hengästyttäviä akrobaattitemppuja.  Näytöksen päätteeksi onnesta hehkuva suunnittelija juoksee juoksu­radalla kierroksen malliensa ­perässä.

Laulaja Mary J. Blige edusti Wangin H&M-malliston ensiesittelyssä.

Alexander on kuitenkin showmies vain työnsä puolesta. Hän ei kerro  ­yksityiselämästään ja pitää perheensä ­lähellä myös työssään. Alexanderin veli Dennis työskentelee hänen firmansa ­taloudellisena neuvonantajana ja käly Aimie toimitusjohtajana. Myös äiti Ying on osallisena bisneksessä.

– Kaikki luulevat, että minulla on ­ympärilläni valtava porukka.  Lähimmät ystäväni ovat kuitenkin samoja, joiden kanssa opiskelin. He sanovat minulle asioita silloin, kun heistä siltä tuntuu. Elämäni ei ehkä ole niin glamoröösiä kuin jotkut ihmiset ­haluaisivat sen olevan, vaikka toki olen kiitollinen asemastani muotibisneksessä, hän on todennut ­dazeddigital.comin haastattelussa.

Elämä ystävien kanssa on aivan ­samanlaista kuin ennen menestystäkin.

– Syömme pikaruokaloissa, katsomme huonoja leffoja ja vain istuksimme tekemättä mitään, hän on kuvaillut ­ystävälleen ja mentorilleen, muotisuunnittelija Diane von Furstenbergille ­antamassaan haastattelussa.

Samassa haastattelussa Alexander ­nimesi eniten ihailemansa ihmiset: Dianen, oman äitinsä sekä ­Vogue-lehden päätoimittajan Anna Wintourin eli naisen, joka on ollut innoituksena Paholainen pukeutuu Pradaan -romaaniin ja -elokuvaan.

– Nämä kolme naista ovat minun ­hyvät haltiattareni, hän kiteyttää.

Mukava mies pitää lupauksensa. Jään nimittäin kaipaamaan pukeutumisneuvoja: miten suunnittelija neuvoisi tavisnaista rakentamaan itselleen toimivan vaatevaraston? Pari päivää haastattelun jälkeen sähköpostiini kilahtaa meiliä Alexander Wangilta.

– Hanki muutama hyvin leikattu luottovaatekappale ja rakenna monikäyttöinen puvusto niiden varaan. Kun perusvaatteet ovat kunnossa, niitä voi stailata moneen tyyliin.

Kuulostaa jotenkin ihanan simppeliltä ja inspiroivalta. Kuten kaikki muukin Wangin maailmassa.

Lue myös:

Kurvikas Kelly Brook suunnitteli malliston pluskokoisille – auttaako se häntä omissa vaatepulmissa?

Nämä ovat Alexander Wangin H&M-malliston parhaat vaatteet

Muotiguru Gaultier teki tavismalliston tylsyyttä vastaan

Tänä syksynä ei tarvitse palella!

Hakukonejätti Google listaa suomalaisten Google-hakuja joka kuukausi. Poimimme syyskuun muotiaiheisista hauista trendaavat vaatteet ja asusteet, joilta ei voi välttyä katukuvassa.

Trendaaminen tarkoittaa sitä, että termin suosio on kasvanut nopeiten omassa kategoriassaan verrattuna edelliseen kuukauteen. 

Jätimme listauksen ulkopuolelle sportti- ja lastenvaatteet.

1. Timberland-kengät

Viimeksi Timberland- ja Caterpillar-merkkien kaltaisia tukevia talvikenkiä näki joka puolella vuosituhannen alussa. Jo pari vuotta takaperin niitä sai taas bongailla trenditietoisten julkkisten jaloista, ja viime talvena näitä kenkiä vilisi katukuvassa Suomessakin. Google-hakujen perusteella kenkiä ei ihan pian pakata vintille odottamaan seuraavaa kierrosta.

Moni on verrannut trendikenkäilmiötä Birkenstock-terveyssandaalien comebackiin. Timberlandit kumartavat hip hop -tyylin suuntaan, ja räppärien jaloissa niitä onkin nähty muulloinkin kuin trendikausina.

Klassisin värivaihtoehto on kamelinruskea. Trendistä parasta on sen käytännöllisyys: nämä kengät pitävät varpaat lämpiminä ja kulkijan pystyssä jäisillä teillä. Erityisen hyvältä kengät näyttävät pillifarkkujen kanssa.

 

Kuva, jonka Beyoncé (@beyonce) julkaisi

Laulaja Beyoncé jakoi jo vuonna 2013 kuvan perheensä Timberland-kengistä.

2. Minna Parikan Bunny-kengät

Minna Parikan pupunkorvilla koristettuja kenkiä löytyy erilaisissa malleissa jä väreissä aina glitterillä koristelluista popoista klassisiin valkoisiin tennareihin. Ikonisten tennareiden lisäksi pupunkorvia löytyy loafereista, sandaaleista ja korkokengistä. Bunny-tennareita on myös lapsille.

Parikka on tunnettu suunnittelija myös maailmalla, ja moni julkkis, kuten huippumalli Cara Delevingne, laulaja Taylor Swift sekä tosi-tv- ja sometähti Kylie Jenner, on tykästynyt leikkisiin kenkiin.

 

🐰

Kuva, jonka Kylie (@kyliejenner) julkaisi

3. Kevyttoppatakki

Esimerkiksi Tukholman kaduilla ja Helsingin Punavuoressa tuntuu, että jokaisella vastaantulijalla on kevyttoppis. Osaa ihmisistä trendi selvästi ärsyttää, mutta onhan se kätevä. Kun sää kylmenee entisestään, kevyttoppatakin voi sujauttaa lisälämmikkeeksi vaikka villakangastakin alle.

Jos kevyttoppatakki ei ole juttusi, voimme lohduttaa sillä tiedolla, että myös muhkeat toppatakit ovat nyt supertrendikkäitä. Kerrankin muotivillitys, joka pelaa yhteen Suomen talven kanssa!

Lue myös: Ei mitään michelinukkoja – talven parhaissa toppatakeissa on asennetta

4. Ylipolvensaappaat

Kuten aika monena syksynä, täällä ne ovat taas! Korkojen kera ylipolvensaappaat ovat juhlavat, rennompi asu syntyy matalilla saappailla. On mokkaa, nahkaa ja vaikka mitä värejä.

Ja jälleen kerran me pohjoisen asukit kiitämme sitä, että trendikengät ovat mukavan lämmittävät.

 

@si_swimsuit release, miami.

Kuva, jonka Gigi Hadid (@gigihadid) julkaisi

Huippumalli Gigi Hadidin juhlatyylin viimeistelevät mokkaiset ruskeat ylipolvensaappaat.

Lue myös: Ylipolvensaappaat eivät ole Pretty Womanin yksinoikeus, katso vaikka

5. Pipo

Kyllä vain, pipo on pop! Tänä syksynä trendikkäin vaihtoehto on löysä myssy. Catwalkit vilisivät niitä, kun syksyn muotia esiteltiin viime keväänä.

Maranin (reunoilla) ja Missonin (keskellä) syksyn ja talven 2016–2017 mallistoissa nähtiin rentoja pipoja maanläheisissä väreissä. Kuvat: Estrop
Maranin (reunoilla) ja Missonin (keskellä) syksyn ja talven 2016–2017 mallistoissa nähtiin rentoja pipoja maanläheisissä väreissä. Kuvat: Estrop

6. Kasmirneule

Syksyn hittipaita on pehmeää ja ylellistä kasmiria. Kasmirvilla on arvokas materiaali, joten neuleista on yleensä saanut pulittaa pitkän pennin. Nyt moni vaateketju on kuitenkin lisännyt valikoimaansa edullisia kasmirneuleita. Jopa Lidl-ruokakauppaketju toi syyskuussa kasmirneuleet kauppoihinsa. Lidlin neule irtoaa noin 60 eurolla, mikä on huomattavasti vähemmän kuin kasmirneuleet yleensä.

Menaiset.fin Tyyliä metsästämässä -blogin Veera Korhosen syystyyliin kuuluu harmaa kasmir.

7. Canada Goose -takki

Kanadassa valmistettu klassikkoparkatakki suojaa pakkaselta, mutta sen hinta lähentelee tonnia. Google-hakujen perusteella moni suomalainen on valmis maksamaan siitä, että pysyy lämpimänä.

Tähdetkin suosivat merkin takkeja, mikä ei varsinaisesti hillitse niiden suosiota. Esimerkiksi näyttelijät Daniel Craig ja Blake Lively on bongattu kääriytyneenä Canada Goose -takkeihin.

 

Meet the Rossclair Parka: modern, A-line silhouette designed for timeless functionality. #FW16

Kuva, jonka Canada Goose (@canadagoose) julkaisi

Myös esimerkiksi nämä kiinnostivat:

  • talvitennarit
  • neulemekko
  • villakangastakki
  • vintagetyyli

Kopioi Einin tyyli, joka on sopiva sekoitus diskoa ja rokkia.

Minimekko, huikeat korot, nahkatakki kuorrutettuna heiluvilla hapsuilla. Jos mieleesi alkaa piirtyä kuva Einistä, niin yes sir, alkaa polttaa!

1970-luvun lopulla koko kansan tietoisuuteen noussut Eini, 55, viettää muutaman vuoden päästä 40-vuotistaiteilijajuhlaansa. Uran varrelle mahtuu monta kohokohtaa. Alun perin Baccaran legendaarisesta Yes sir, I can boogie -hitin suomiversiosta tunnetuksi tullut Eini on osallistunut kahdesti Euroviisu-karsintoihin, ollut Iskelmä-Finlandia-ehdokkaana sekä myynyt parikin kertaa platinaa. Nyt hänet nähdään sunnuntaina alkaneessa Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Miten tyylisi on muuttunut?

”Jossain vaiheessa 1990-luvulla tuli kausi, jolloin ajattelin, että minun pitää olla uskottavampi ammatissani. Tarkastelen itseäni aina esiintyjän silmin. Vapaa-ajalla olen aina ollut rokkityylinen, mutta ajattelin, että minun pitää olla työssäni hillitympi, joten pukeuduin jonkin aikaa todella konservatiivisesti.

2000-luvun alussa aloin miettiä, kuka oikein olen ja mikä saa minut syttymään. Huomasin, että kun laitoin lavalle oikein roiskeläppäpituisen minihameen, yleisö tykkäsi ja tunsin itsekin oloni kotoisaksi.

Vastikään valitsin keikalle nahkahousut, kun luulin, etteivät jalkani oikein näkyisi lavalta. Jälkeenpäin yleisö tuli kiittelemään esitystä mutta kertoi pettyneensä, kun päälläni ei ollutkaan minimittaista alaosaa.

Asuilla on tosi iso rooli ennen esiintymistä. Kun laitan nahkaiset mikrosortsit ja näyttävän jakun päälle, tulee saman tien olo, että perkele, nyt mennään!”

Mikrosortsit ja gladiaattoribootsit ovat toimiva lavalook.
Mikrosortsit ja gladiaattoribootsit ovat toimiva lavalook.

Ketkä ovat tyyli-idoleitasi?

”Jos saisin kutsun Linnan juhliin, haluaisin pukeutua Mert Otsamon mekkoon. Hänen suunnittelemansa vaatteet saavat naiset näyttämään erityisen kauniilta. Tyyli-idoleitani ovat esimerkiksi Jennifer Lopez sekä Celine Dion. Varsinkin Jenniferin asujen värimaailma puhuttelee.

Poimin idoleitteni tyylistä vaikutteita, mutta lopulta haluan kuitenkin luoda sen täysin omanlaisensa Einin. Se onkin aika sillisalaatti, sopiva sekoitus diskoa ja rokkia!”

”Toisten mielestä tämän ikäisen pitäisi miettiä, mitä pukee päälleen.”

1. Sifonkimekon kuosissa seikkailevat metsäneläimet. Mekon saa tyköistuvaksi vyötärönaruilla. Lindex, 39,95 €. 2. Hopeinen kaulakoru näkyy kauas, Bik Bok 17,95 €. 3. Tekonahkatakki on aina in, 59,95 €. 4.Hattu pelastaa hieman huonomman tukkapäivän ja antaa asulle oitis lisäilmettä. Indiska, 22.90 €. 5. Kimaltavat gladiaattorikorkkarit täydentävät sekä tummanpuhuvaa rokkiasua että hempeää juhlamekkoa. Tamaris, 69,95 €. Kuva: valmistajat
1. Sifonkimekon kuosissa seikkailevat metsäneläimet. Mekon saa tyköistuvaksi vyötärönaruilla. Lindex, 39,95 €. 2. Hopeinen kaulakoru näkyy kauas, Bik Bok 17,95 €. 3. Tekonahkatakki on aina in, 59,95 €. 4.Hattu pelastaa hieman huonomman tukkapäivän ja antaa asulle oitis lisäilmettä. Indiska, 22.90 €. 5. Kimaltavat gladiaattorikorkkarit täydentävät sekä tummanpuhuvaa rokkiasua että hempeää juhlamekkoa. Tamaris, 69,95 €. Kuva: valmistajat

Vaikuttaako yleisön palaute pukeutumiseesi?

”En anna ulkopuolisten mielipiteiden vaikuttaa pukeutumiseeni mitenkään. Ihmisiltä tulee kyllä paljon kommentteja. Toiset sanovat, että voisit vähän miettiä, mitä tuon ikäinen nainen pukee päälleen. Toiset taas sanovat, että tosi hyvä meno. Mitä enemmän tulee niskaan vettä, sitä enemmän olen, että jes!

Ihan kiva ei ole mistään kotoisin. Esiintyjä ei voi jäädä seinäruusuksi. Jos joku kutsuu minua tyylittömäksi, so what. Jos joku antaa rakentavaa palautetta, voin toki miettiä asiaa. Rakennan esiintymistyylini täysin itse, joten totta kai välillä tulee harha-askelia. Nykyään keikkoja kuvataan ja videoidaan paljon, ja niistä näkee, miltä asu näyttää eri kulmista. Peili ei aina kerro kaikkea.”

Mietitkö ikää vaateostoksilla?

”Joskus päähän putkahtaa ajatus, voiko tämän ikäinen nainen käyttää vaikkapa lyhyitä sortseja. Sitten muistan, kuinka tapasin Aira Samulinin muutama vuosi sitten, ja hän oli kirjavissa sukkahousuissaan ja minihameessaan kertakaikkisen upea ilmestys. Sen jälkeen totesin, että nyt loppui tämä miettiminen. Hän on nainen isolla n-kirjaimella, rohkeasti oma itsensä anteeksipyytelemättä.”

”Kun laitoin roiskeläppähameen, yleisö tykkäsi, ja tunsin oloni kotoisaksi.”

Eini rakastaa naisellisia ja tyköistuvia mekkoja.
Eini rakastaa naisellisia ja tyköistuvia mekkoja.

Mitkä ovat luottovaatteesi?

”Nahkatakki, nahkahousut ja t-paita ovat pettämätön yhdistelmä. Kauppareissulle vedän jalkaan farkut, mutta verkkareissa en lähtisi huitelemaan kadulle. Juhliin voin pukeutua hyvinkin herkkään mekkoon. Karen Millerin tyköistuvat mekot ovat suosikkejani. Mekoissa naisellinen leikkaus ja hyvä laatu ovat kaiken a ja o.”

1. 1.	Punaiset korkkarit, Nelly.com, 44,95 €. 2. Hapsut tekevät simppelistä keinomokkatakista täydellisen rokkimimmille. Zalando, 39,95 €. 3. Tekonahkahousuissa on rokkia, H&M, 24,99 €. 4. T-paita pusuprintillä, Nely.com, 22,95 €. 5. Käsikoru, Snö of Sweden, 44, 90 €. Kuva: valmistajat
1. 1. Punaiset korkkarit, Nelly.com, 44,95 €. 2. Hapsut tekevät simppelistä keinomokkatakista täydellisen rokkimimmille. Zalando, 39,95 €. 3. Tekonahkahousuissa on rokkia, H&M, 24,99 €. 4. T-paita pusuprintillä, Nely.com, 22,95 €. 5. Käsikoru, Snö of Sweden, 44, 90 €. Kuva: valmistajat

Mikä pukeutumisessa on tärkeintä?

”Esiintymisasu lähtee aina kengistä. Monet suosikkipareista ovat löytyneet Guessilta ja Zarasta. Näissä kengissä on usein joku ihana juju. Korkkareista jotkut ovat sellaisia, että niiden kanssa pystyy vetämään keikan, mutta muuten niillä ei kyllä kävellä. Hankin vastikään muutaman parin tennareita, mutta ne eivät ole vielä päässeet käyttöön. Talvikenkiin olen valmis panostamaan useammankin sata euroa.”

 

 

Einin tyylin tärkeimmät

Kengät

Olen todellinen kenkäfriikki, ja pareja on kotona kymmenittäin kaikissa eri väreissä. Esiintymiskengissä pitää olla aina korkeat korot.

Nahka ja niitit

Rockhenkiset elementit kiinnittävät huomioni. Olen omalla tavallani liikkuva palanen kasaria, mutta samalla seuraan muotia ja trendejä tarkasti ja päivitän tyyliäni aktiivisesti.

Glitter

Lavalla asusteissa pitää olla kimallusta, jotta korut näkyvät yleisöön asti. Paljeteissa ja korviksissa toimii parhaiten hopea.

Pukeutuminen on joillakin työpaikoilla jo liian arkista, sanoo tyylin ja muodin asiantuntija Tuija Kauppinen.

Enää ei työelämässä riitä, että osaa hommansa hyvin ja sopeutuu tiimiin. Myös ulkonäöllä on merkitystä, sanoo bisnespukeutumisen kouluttaja, konsultti Tuija Kauppinen. Vaikka jokaisella meistä on perimään perustuva syntymäulkonäkö, Kauppisen mukaan kaikkien olisi tärkeää osata korostaa omia parhaita puoliaan.

– Imago ja pukeutuminen vaikuttavat suoraan, välittömästi tai välillisesti työnhakijan ja työntekijän urakehitykseen. Toki tämä vaihtelee eri aloilla. Esimerkiksi it- ja pelialalla pukeudutaan rennosti, mutta se tarkoittaa usein huonolaatuisia ja liian vapaa-aikaisia, jopa vanhoja ja kuluneita vaatteita, Tuija Kauppinen sanoo.  

Hänen mielestään liika arkisuus on firmalle lopulta huono asia: jos esimerkiksi asiakaspalvelija pukeutuu turhan vapaasti, ei hän anna tarpeeksi hyvää kuvaa palvelujen tai tuotteiden laadusta ja luotettavuudesta.

– Vaikka asiaa yritetään usein mitätöidä, Suomessakin ymmärretään yhä enemmän se, että harkitulla ja hyvin toteutetulla imagolla on väliä, Kauppinen sanoo.

 ”Jos haluat edetä urallasi, pukeudu aina hieman paremmin ja pidä mielessä tavoitteesi.”

Mitkä tyyliseikat voivat sitten haitata menestystä työelämässä? Kauppisen mukaan esimerkiksi liian harvat irtoripset ja avonaiset vaatteet voivat tehdä hallaa.

– Bisnespukeutumiseen kuuluu kaksi perussääntöä: pukeudu ammattisi ja osaamistasosi mukaisesti. Jos haluat edetä urallasi, pukeudu aina hieman paremmin niin, että pidät mielessä tavoitteesi. Semmoinen pukeutuminen huomataan, eikä sen tarvitse olla liian yliampuvaa.

Lue myös! 10 merkkiä siitä, että sinulla menee hyvin – vaikket itse tajua sitä

Tyylivirheet, jotka pilaavat urakehityksen

1. Rikkinäiset vaatteet

–  Rikkinäiset vaatteet antavat kuvan, ettei tällä ihmisellä ole elämänhallinta tai talous kunnossa. Sellaiset mielikuvat eivät herätä luottamusta. Jos vaate hajoaa matkalla kokoukseen, kerro se tarvittaessa hienovaraisesti paikan päällä vaikka vitsaillen. Tämä on erityisen tärkeää työhaastatteluissa!

2. Rypistyneet vaatteet

–  Älä käytä töissä ryppyisiä vaatteita – koskaan.

3. Provokatiiviset vaatteet

–  Työpaikalla tehdään töitä ja pukeudutaan työn ja yritysimagon tasoisesti. Liian avonaista tai paljastavaa asukokonaisuutta ei kannata käyttää. Provokatiiviset vaatteet eivät kuulu työpaikalle, koska vaatteilla ei ole tarkoitus herättää keskustelua, etenkään ärtymystä.

4. Lävistykset ja tatuoinnit

–  Työelämässä kannattaa pelata aina varman päälle. Esimerkiksi tatuoinnit tai lävistykset kasvoissa saattavat pelästyttää asiakaspalvelussa.

5. Erikoiset hiukset

– Riippuu hiustyylistä sekä alasta ja työnantajasta, mutta on selvää, että epämääräiset tai likaisen näköiset hiukset eivät kuulu työelämään. Niillä voi olla luotaantyöntävä vaikutus.

6. Liian paljon meikkiä

– Naisilla tulisi olla ehostusta, mutta ei liikaa. Vältä myös harventuneita tai liian pitkiä tekoripsiä, jotka näyttävät epäluonnollisilta.

7. Liikaa hajuvettä

– On tärkeää pitää henkilökohtaisesta hygieniasta huolta: työntekijän tulee olla raikas ja puhtaan tuoksuinen. Myös liialliset hajusteet saattavat ärsyttää tai jopa aiheuttaa allergisia reaktioita.

8. Pahanhajuinen hengitys

– Jokaisen on pidettävä huoli, että hampaat ovat puhtaat ja hengitys on neutraali eli suuhygienia hoidossa. Jos asiakaspalvelussa työntekijä haisee pahalta, esimerkiksi alkoholilta ja tupakalta, antaa hän sekä itsestään että yrityksestä erittäin huonon kuvan. Tällaiset asiat jäävät mieleen.

Oletko sinä törmännyt työpaikoilla ihmeellisiin tyyleihin tai pukukoodeihin? Kerro kokemuksesi ja keskustele asiasta alla olevassa kommentointikentässä.

Saatko pukeutua työpaikallasi omaan tyyliisi?

Vierailija

Ei näin! 8 tyylimokaa, joiden takia et etene urallasi

Tämä on niin totta. Yhtäkkiä on hyväksyttävää, että töihin voi tulla verkkareissa tai kollareissa ja bändi-t-paidassa, vaikka samoissa tiloissa liikkuu asiakkaita business-vaatteissaan. Hävettää näyttäytyä tällaisten kollegojen vierellä asiakkaiden kanssa. Vaatteilla on roolinsa siinä mielessä, että ne tuovat uskottavuutta asiakkaiden ja työkavereiden suuntaan ja mielestäni myös osoittavat työntekijän kiitollisuutta työpaikkaansa kohtaan; viitsin panostaa pukeutumiseeni, koska arvostan...
Lue kommentti

Korkkarivinkki helpottaa etenkin nettishoppailijaa.

Korkokengistä ei aina päällepäin arvaa, mitkä ovat mukavat ja mitkä tietävät varvaskipuja vielä viikon päästäkin.

Glamour-lehti esittelee etenkin nettishoppailijoita hyödyttävän kikan, jonka avulla korkokenkien mukavuutta voi yrittää arvioida.

Koron korkeuden lisäksi mukavuuteen vaikuttaa kengän rakenne. Tärkeä mitta on koron ja päkiäosan välinen etäisyys.

 

Mitä lähempänä korko on päkiää, sitä jyrkemmässä kulmassa jalka on kengässä – ja sitä enemmän painoa kohdistuu varpaille. Enemmän painoa tietää yleensä enemmän kipua, etenkin jos kärki on kapea. Glamourin mukaan kengät voivat olla vielä mukavat, jos mitta on kolme senttimetriä tai enemmän. Puolellakin senttimetrillä voi olla merkitystä.

Mitä jyrkempi kulma, sitä enemmän painoa kohdistuu varpaille.

Kenkäkaupassa myyjän voi pyytää tulemaan avuksi mittanauhan kanssa, ja nettishoppaillessa kenkien sivukuvia voi vertailla ruudulla ennen ostopäätöstä.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että korko–päkiä-mitan ja koron korkeuden lisäksi kengän mukavuuteen vaikuttavat monet muutkin asiat, esimerkiksi oikea koko, lestin leveys sekä valmistusmateriaalit.