Vaikka kuinka suojaisit valkoisia popojasi, jossain vaiheessa ne menettävät kauniin hohtonsa. Mutta onneksi tennareiden puhdistaminen on yllättävän helppoa.

Konepesu

Peruspyöräytys

Marttojen mukaan monet kangaskengät voi huoletta pyöräyttää puhtaiksi pesukoneessa. Sopiva lämpötila pesulle on 30–40 astetta. Pesuaineeksi kannattaa valita sellainen, joka sisältää valkaisuainetta.

Harjaa ensin tennareista irtoliat pois. Irrota kengistä nauhat ja sisäpohjat, ja pane kengät pesupussiin tai tyynyliinan sisään. Pese tossut mieluiten omana koneellisenaan ja ilman linkousta. Seuraksi voit heittää pyyhkeitä, jotta kengät eivät kolise pitkin rumpua.

Jos tennareissa on runsaasti koristeita tai esimerkiksi glitteriä, niitä ei kannata pestä koneessa.

Tehovalkaisu

Rohkeimmat valkaisevat tennarinsa liottamalla niitä valkaisuaineessa. Liota popoja yön yli laimennetulla kloriitilla täytetyssä ämpärissä. (Katso sopiva laimennussuhde kloriittipullon kyljestä.) Harjaa liotuksen jälkeen likaisimmat kohdat puhtaiksi. Lopuksi viskaa kengät vielä pesukoneeseen.

Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku kuitenkin muistuttaa Cosmopolitan-lehdessä, että kloriitti ei ole terveydelle ja ympäristölle hyväksi. Tätä kikkaa kannattaa siis harkita kahdesti.

Käsinpesu

Joidenkin kenkien liimaus saattaa kärsiä ja kumipohjien halkeamat kasvaa konepesussa. Silloin kannattaa turvautua perinteiseen käsipeliin. Hiero tossuja pesuaineeseen kostutetulla pehmeällä harjalla tai liinalla. Valitse mahdollisimman neutraali pesuaine (pH-arvo 7).

Pelkkä pesuainekäsittely ei aina tehoa kuraisiin tossuihin. Nämä apuvälineet voivat auttaa.

Kynsilakanpoistoaine

Idealista-sivuston mukaan valkoiset nahka- ja keinonahkakengät puhdistuvat parhaiten kynsilakanpoistoaineella. Sileät pinnat puhdistuvat jo pelkästä vanulapun pyyhkäisystä, karheampia saa hinkata hieman kauemmin.

Pyyhekumi

Onko kengissäsi mokkanahkaisia osia? Kokeile puhdistaa ne kumittamalla tahroja pyyhekumilla. Myös kumiset pohjat puhdistuvat kumittamalla. Valitse valkoinen ja puhdas pyyhekumikumi. Muuten mokka tai pohjakumi saattaa värjäytyä.

Valkoviinietikka

Sekoita ruokalusikallinen valkoviinietikkaa ja ruokalusikallinen pyykinpesuainetta kuohkeaksi seokseksi. Hankaa tossut seoksella puhtaaksi. Huuhtele käsin.

Ruokasooda

Löytyykö kaapista ruokasoodaa? Kokeile kenkien puhdistamiseen pesuaine-ruokasoodaseosta. (Sopiva sekoitussuhde on yksi osa pesuainetta ja yksi osa ruokasoodaa.) Huuhtele käsin.

Hammasharja

Tennareiden kumiset pohjaosat puhdistuvat parhaiten hammasharjan avulla. Käytä apuna ihan tavallista pesuainetta, valkoviinietikkaseosta tai ruokasoodaseosta.

Puhdistusvaahto

Useimmat tennarit voi pestä huoletta huonekalujen tai autonpenkkien puhdistukseen tarkoitetulla puhdistusvaahdolla.

Ihmesieni

Moni valkoisten tennareiden vakiokäyttäjä vannoo niin sanotun ihmesienen nimeen. Sienen avulla varsinkin kumiosat puhdistuvat tehokkaasti.

Kuivaus

Anna pestyjen kenkien kuivua rauhassa huoneenlämmössä. Liian nopea kuivuminen saattaa käpristää kengät, joten älä heitä tossuja saunaan tai aseta patterin päälle. Kun tennarit ovat enää vain kosteat, kokeile kävellä niillä, jotta ne muotoutuvat jalkoihisi.

Lähteet: Etelä-Suomen Sanomat, Bustle, Kodin Kuvalehti

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kim

Kulahtivatko valkoiset tennarisi? Näillä vinkeillä saat ne jälleen loistamaan

Puhdistusaineena käytettävä kloriitti hajoaa ruokasuolaksi ja vedeksi. Samalla puhdistaa viemäriputkistyoa rasvasta matkallaan vedenpuhdistamoon. Siellä se toimii emäksisenä aineena, joka vähentää tarvetta käyttää lisäkemikaaleja puhdistusvaiheessa. Kuulostaa hurrrrjan vaaralliselta aineelta. Se on kyllä totta, että siitä tulevia höyryjä ei paljon kannata hengitellä, mutta johan hajukin kertoo, että ei sitä kannata tehdä. Ilmanvaihto hoitaa asian hyvin.
Lue kommentti
tossu

Kulahtivatko valkoiset tennarisi? Näillä vinkeillä saat ne jälleen loistamaan

Niin, ihan hyvä juttu sinänsä panna tossut pesukoneeseen. Itse pesin urheilutossujani koneessa joitakin kertoja mutta valitettavasti niistä irtosi pohjat. Ilmeisesti liima oli liuonnut. Enkä puhu mistään halvista tossuista vaan yli 220€ maksavista kengistä. Harmitti mutta toisaalta eipä myöskâän tarvinnut käyttää hieltä haisevia kenkiä.
Lue kommentti

Pitkä reissu sai Samin karsimaan vaatteitaan, jotka mahtuvat nyt kaikki itserakennetulle rekille.

Sami Laitinen, 24, palasi äskettäin kymmenen kuukauden reissultaan Indonesiasta ja Australiasta. Matkan jälkeen hän joutui heti muuttopuuhiin, joita edelsi tavaroiden ja vaatteiden karsiminen. 

– Olen muuttamassa omaan asuntoon ja vähentänyt sen vuoksi paljon vaatteitani. Inspiraatiota sain myös reissustani. Etsin aluksi kaupoista vaaterekkiä, johon saisin vaatteeni. Mutta ne ovat yllättävän kalliita, joten päätin tehdä lopulta rekin itse, helsinkiläinen Sami kertoo.

Vaaterekkinsä raakamallin Sami sanoo nähneensä ”jossain netin syövereissä”. Loput hän suunnitteli itse, ja sen jälkeen hän suuntasi rakennusliikkeen puutavaraosastolle.

Samin mukaan kaupasta lähti kahdeksan harjanvartta, jotka maksoivat yhteensä alle 12 euroa. Vaaterekin alaosaa varten hän joutui sahaamaan varsista metrin pituisia.

Kotoa löytyivät porakone ja ruuvit, joilla hän kiinnitti harjanvarret yhteen. Apunikkaroijana hänellä oli oma isänsä, joka piteli ruuvausvaiheessa varsia pystyssä.

– Vaaterekin pituus ja leveys kannattaa suunnitella tarkkaan ja mitata kaikki etukäteen. Yksinkin sen voi rakentaa, mutta kahdestaan se on paljon helpompaa.

Kauppojen valmiit vaaterekit maksoivat ainakin 30 euroa ja ne eivät ole välttämättä kovin tukevia, mutta tämä harjanvarsista koottu rekki on yllättävän tukeva, hehkuttaa Sami Laitinen. Kuva: Sami Laitinen
Kauppojen valmiit vaaterekit maksoivat ainakin 30 euroa ja ne eivät ole välttämättä kovin tukevia, mutta tämä harjanvarsista koottu rekki on yllättävän tukeva, hehkuttaa Sami Laitinen. Kuva: Sami Laitinen

Nikkaroinnin jälkeen Sami maalasi vaaterekin, mutta hän suosittelee varsien maalaamista ennen rekin kokoamista. Hänen äitinsä Tuula julkaisi vaaterekin kuvan alkuviikosta Facebookin askarteluryhmässä, jossa se on saanut suuren suosion.

”Tämähän on ihan valmis design-tuote!”

– Tämähän on ihan valmis design-tuote, kirjoittaa esimerkiksi yksi harjanvarsirekin fani Facebookissa.

Hankolaisen Liinun idealla vanhanaikainen leikkuulauta sai uuden elämän.

Keittiökalusteisiin integroitu leikkuulauta herättää ristiriitaisia tunteita. Joillekin se on yksi keittiön luottovälineistä, toiset taas eivät suostu sitä käyttämään koskaan.

Liinu Petterson, 35, käyttää mieluusti leikkuulautaa – mutta irrallisena ja mieluiten muovisena versiona, jonka voi kuivattaa nopeasti kaapissa. Hän muutti äskettäin uuteen kotiin Hangossa, ja asunnon keittiöstä löytyi vetolaatikkoihin yhdistetty ritiläinen leikkuulauta. Se sai Liinun käsittelyssä uuden käyttötarkoituksen haarukoiden ja veitsien säilytystilana.

– En ole koskaan käyttänyt vedettävää leikkuulautaa, sillä se vain kerää kaikki muruset alleen. Keittiössäni on muutenkin vähän laatikoita, joten halusin leikkuulautatilan hyötykäyttöön ja askartelin siitä aterinlokerikon.

Vedettävän leikkuulaudan pitää olla tarpeeksi syvä, jotta Liinun idea toimii. Aluksi hän irrotti ritiläisen leikkuulaudan pois ja päällysti sen pohjalaudan dc-fix-sisustusmuovilla.  

– Kärsineen näköinen puupinta sai täysin uuden ilmeen valkoisella muovilla. Muovirullan lopun käytin kuivauskaappien uudistamiseen.

Leikkuulauta hyötykäyttöön! Kuvat: Liinu Petterson
Leikkuulauta hyötykäyttöön! Kuvat: Liinu Petterson

Me Naiset on aiemmin kertonut, että kontaktimuovin tavalla toimivalla sisustusmuovilla tuunaa helposti muun muassa keittiön tasot ja kaapistot. Muovirullan voi saada jopa kuudella eurolla.

Lue myös! Bloggaajan vinkki: allaskaapin päällystys dc-fix-muovilla

Rullan lisäksi Liinu hankki aterimille muovilokerikon, joka maksaa halvimmillaan euron. Hän ruuvasi sen neljällä ruuvilla kiinni lautaan, jotta lokerikko ei heilu reunattomassa tilassa. Viereen mahtuisi vielä toinenkin, pienempi lokerikko.

Liinun nikkarointiohjeet

 1. Leikkuulauta pois
  Kuvat: Liinu Petterson
  Kuvat: Liinu Petterson
 2. DC-fixiä pintaan; vanha luottokortti toimii kalvon suoristajana
 3. Aterinlokerikko kiinni ruuveilla
 4. Leikkuulaudan uusi ilme on valmis

Kysely

Onko keittiössäsi ulosvedettävä leikkuulauta?

Tulehtunutta näppyä ei kannata sorkkia omin sormin.

Siinä sellainen taas on – keskellä otsaa. Kipeänä tykyttävä finni, joka ei edes suostu nousemaan ihon alta esiin niin, että sen voisi hellästi puristaa.

Millä konstilla kipeästä näpystä, eli ihonalaisesta finnistä, voisi päästä eroon?

Jos etsit nopeaa ratkaisua, ainoa turvallinen tapa on kääntyä ammattilaisen puoleen, kertoo Popsugar-sivusto. Dermatologi voi avata ihon alle jääneen finnin pienellä viillolla ja tyhjentää sen sisään kertyneen aineen. Hoidon jälkeen finni paranee usein nopeasti.

Kotikonsteihin luottavan kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, ennen kuin alkaa ropeltaa näppyä omin sormin. Ihonalainen finni on usein näpyistä vaikeahoitoisin, joten siihen eivät vippaskonstit välttämättä auta.

Popsugar-sivusto listasi asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun ihollesi ilmestyy ihonalainen finni:

  1. Ihonalaiset finnit syntyvät ihan samalla tavalla kuin tavallisetkin. Ne koostuvat huokoseen kertyneistä bakteereista ja kuolleista ihosoluista. Näppy syntyy, kun iholla on liiallista talin tuotantoa. Ihonalaisia finnejä on erityisesti heillä, joiden iho on taipuvainen akneen.
  2. Älä purista ihonalaista finniä itse – tai sorki sitä muutenkaan. Tavallisenkin finnin puristamisesta voi koitua vakavia tulehduksia. Ihonalaisen finnin kohdalla riski on suurempi. Jätä siis finnin tyhjentäminen ammattilaisen tehtäväksi.
  3. Kipeiden, ihon alle jääneiden finnien ennaltaehkäisy on helpompaa kuin niiden hoitaminen jälkikäteen. Jos siis kärsit niistä, kiinnitä huomiota ihonhoitorutiiniisi. Lue vinkkejä epäpuhtauksiin taipuvan ihon hoitoon täältä.
  4. Ihoa kuivattavista aineista ei ole erityistä hyötyä ihonalaisiin finneihin. Sen sijaan finnin painaminen kuumalla liinalla useita kertoja päivässä saattaa auttaa sitä niin sanotusti puhkeamaan. ”Kun finni on noussut pintaan, purista se. Silloin kipu hellittää ja finni alkaa parantua”, dermatologi Neal Schultz kertoo.
  Löytyykö sinulta vaatekaapin värisuora tai jokin muu järjestyssysteemi? Kuva: Shutterstock

  Ota kuva tip top -kaapistasi!

  Oletko sinä järjestelijöiden järjestelijä? Ovatko kirjasi ja vaatteesi järjestyksessä värisuoran mukaan? Vai oletko konmarittanut keittiön kaapit harmoniseen tilaan tai järjestänyt eteisen millintarkasti?

  Me Naiset etsii Suomen siisteintä kaappia. Löytyykö se sinulta?

  Nappaa kuva täydellisen siististä kaapistasi tai hyllystäsi ja lataa se alla olevaan galleriaan.  Anna kuvallesi kuvaileva otsikko ja kerro tekstikentässä, missä kuva on otettu ja miksi olet niin ylpeä näkymästä. Kuvaile myös hieman järjestysfilosofiaasi ja jätä yhteystietosi.
  Ilman näitä tietoja kuvaasi ei julkaista.

  Lisäys 15.8. Kilpailu on päättynyt. Voittaja on Varpu Sajasalo, Mikkeli.

  Osallistu 14.8.2017 mennessä. Arvomme kaikkien yhteystietonsa jättäneiden osallistujien kesken 100 euron lahjakortin Yvette-verkkokauppaan. Se on voimassa yhden ostoskerran ajan ja voimassa vuoden loppuun.

  Yvette tuo uudet, raikkaat ideat urheiluun ja vapaa-aikaan. Yhdistele asuja, liiku ja nauti!
  Yvette tuo uudet, raikkaat ideat urheiluun ja vapaa-aikaan. Yhdistele asuja, liiku ja nauti!

  Lähetä kuvasi!