Palvelutalo Rudolf kuvattuna vuonna 2014. Nuorten yksiöissä on oma keittiö, parveke, vessa ja suihku. Kuva: Sanoma-arkisto/Benjamin Koskela

Ainakin 150 nuorta haluaa yksiön vanhusten palvelutalosta. – Mielikuva siitä, että nuoret eivät haluaisi olla tekemisissä vanhusten kanssa, ei kokemukseni mukaan pidä paikkansa, asumiskokeilun projektipäällikkö Miki Mielonen sanoo.

Vuokra 250 euroa kuussa, ei takuuvuokraa, neliöitä 23, sijainti Helsingin Laajasalossa ja naapurina 150 ikäihmistä. 

Näillä asioilla Helsingin kaupungin nuorisoasiankeskus houkuttelee nuoria asumaan lähelle ikäihmisiä. (Ilmoituksen näet täältä.)

Yksiöt eivät siis sijaitse aivan perinteisellä asuinalueella, vaan palvelutalo Rudolfissa. Nuorisokeskuksen ainoina vaatimuksena uusille asukkaille on se, että he ovat alle 25-vuotiaita, sitoutuvat viettämään aikaa vanhusten kanssa 3–5 tuntia viikossa ja ovat valmiita tekemään vuoden vuokrasopimuksen.

Ilmoitus uudesta kokeilusta on tuottanut tulosta, sillä asuntohakemuksia oli maanantai-iltaan mennessä tullut jo noin 150. Idea huomattiin myös ulkomailla ja siitä uutisoi muun muassa BBC.  Hankkeen projektipäällikkö Miki Mielonen on tyytyväinen.

– Nyt päänvaivaa tuottaa enää valinta, sillä yksiöitä on tarjolla vain kolme. Kutsumme ensin parikymmentä nuorta ryhmähaastatteluihin ja sitten ehkä kuusi ihmistä yksilöhaastatteluihin. Yritämme valita asukkaat ennen jouluaattoa, sillä muutto on jo tammikuussa, Mielonen kertoo.

"Nuoret saavat elää normaalia elämää"

Kokeilu on osa Oman muotoinen koti -hanketta, jonka tarkoitus on, että nuoret ja vanhukset kohtaisivat arjessa.

– Mielikuva siitä, että nuoret eivät haluaisi olla tekemisissä vanhusten kanssa, ei minun kokemukseni mukaan pidä paikkansa. Olen lukenut kolmasosan hakemuksista, ja niistä selviää, että monet nuoret haluavat oppia vanhuksilta ja auttaa heitä. He myös kunnioittavat vanhuksia.

Nuorisoasiankeskus painottaa valinnoissa hakijoiden innostusta kehittää nuorten ja vanhusten yhteisasumista sekä kiireellistä asunnontarvetta. Mielosen mukaan maksuhäiriömerkintäkään ei välttämättä ole este, jos on pystynyt hoitamaan vuokransa.

Entäpä uudet asukkaat: millaisia sääntöjä heidän pitää noudattaa – saavatko he järjestää esimerkiksi juhlia?

"Ehkä jonkinlaisia desibelirajoituksia on hyvä noudattaa."

– Lähtökohtana on, että nuoret voivat elää asunnoissaan ihan normaalia elämää. He voivat tietenkin tulla ja mennä miten haluavat sekä viedä asuntoon kavereita – ihan niin kuin missä tahansa. Tietysti jos bilettämisestä puhutaan, niin ehkä jonkinlaisia desibelirajoituksia on hyvä noudattaa. Mutta niistä sovimme yhdessä kaikkien asukkaiden kanssa.

Idea Hollannista

Idea kokeiluun on saatu Hollannista, josta on Mielosen mukaan onnistuneita kokemuksia.

– Yksi hollantilaisen palvelutalon yksiössä asunut kaveri kertoi, että siellä suurin ”ongelma” oli se, että vanhukset saattavat katsoa televisiota liian kovalla. Myös oman kokemukseni mukaan vanhukset tykkäävät, että ympärillä on elämisen ääniä ja meininkiä.

Vaikka asukasvalinnoissa painotetaan kiinnostusta vanhuksia kohtaan, Mielosen mukaan kyse ei missään nimessä ole hoitotyöstä.

– Henkilökunta hoitaa omat tehtävänsä, ja nuorten tehtävä on viettää vanhusten kanssa aikaa. Tuntimääräkään ei ole lukkoon lyöty, vaan tässä haetaan nuoria, joilla on asenne kunnossa.

Haku asuntoihin päättyy tänään 8.12.

Siivoamisessa tärkeintä on aloittaminen.

Onko koti niin sotkuinen, ettet tiedä, mistä aloittaa?

Aloita lattiasta, toimittaja Brittney Morgan kirjoittaa asumiseen keskittyvällä Apartment Therapy -sivustolla. Hänellä on neuvolleen myös hyvät perustelut.

Kiireisenä, stressaantuneena tai vaikka masentuneena voi olla vaikeaa saada kovin paljon aikaiseksi, saati sitten pitää koti järjestyksessä. Jos yrittää panna jonkin kohdan ojennukseen, jokin muu nurkka räjähtää sillä aikaa. Kauttaaltaan siistiä ei tule koskaan.

Lattian siivoaminen sen sijaan toimii täydellisenä tapana aloittaa kaaoksen raivaaminen.

Brittney Morgan selittää, että lattia on yleensä ensimmäinen paikka, johon sotkua kertyy, jos ei ole niitä tyyppejä, jotka osaavat laittaa tavarat aina käytön jälkeen paikoilleen. Mitä enemmän lattialle kertyy tavaraa, sitä sotkuisemmalta se ja koko asunto näyttävät. Kun koko kämppä on kuin pommin jäljiltä, tuntuu vaikealta aloittaa mistään.

Mitä enemmän lattialle kertyy tavaraa, sitä sotkuisemmalta koti näyttää.

Edes koko lattiaa ei tarvitse siivota, sillä pienikin raivaaminen saa aikaan ison eron. Se ei läheskään niin vaivalloista kuin moni muu siivoustoimenpide. Istu alas yhteen kohtaan ja lajittele tavarat järjesteltäviin ja pois heitettäviin.

– Kun lattia on siisti, kaikki muukin alkaa tuntua siistimmältä – sekä vähemmän turhauttavalta, toimittaja kirjoittaa.

Vähitellen tilanne alkaa selkeytyä, ja kun kerran on alkuun päässyt, seuraava siivouskohde saattaa alkaa jo hahmottua. Mutta pelkkä lattian raivaaminenkin on jo edistystä.

Lukaisimme vähän aikaa sitten muutaman kirjan kodin järjestämisestä, se kun on nyt trendikästä. Emme tiedä, pääseekö sotkusta kokonaan täysin eroon, vaikka lukisi kuinka monta kirjaa, mutta tilannetta ainakin auttaa, jos tavaroita on edes vähän vähemmän ja kaikille niille on mietitty omat paikat. Mutta se onkin vähän isompi projekti sitten se. Jos kuitenkin kiinnostaa, näillä ohjeilla pääset alkuun.

Ahdistaako sinuakin muotoonommeltujen lakanoiden viikkaaminen? Katso videolta, miten se onnistuu helpoiten.

Netti on tulvillaan jos jonkinlaisia lakanantaitteluvideoita, mutta silti muotoonommellut lakanat päätyvät yleensä epämääräisiksi mytyiksi kaappien pohjalle. Me valitsimme lukuisten ohjeiden joukosta parhaimman, jota noudattamalla kuka tahansa osaa taitella monimutkaisimmatkin lakanat siistiksi pinoksi. Ja ei kun viikkaamaan!

 

Normi juttu

Onko tässä kaikkien aikojen paras lakanakikka? Näin taittelet muotoonommellun lakanan

Eikö tuo ole ihan itsestään selvä juttu? Noinhan olen aina tehnyt ihan automaattisesti ja samoin olen huomannut muittenkin tekevän. Ei niitä epämääräisiä myttyjä ole tapana laittaa kaapin pohjalle. Kun lakana on taiteltu noin neljään osaan, niin hiukan painelen silitysraudalla päältä ja taitan vielä loputkin neljään osaan ja silitän paketin kummaltakin puolelta ja taitan vielä kerran puoliksi ja laitan kaappiin.
Lue kommentti

Mitä unohtuneita tavaroita sieltä olohuoneen tai kaapin perältä löytyykään?

Samalla kun teknologia ja elämäntyylit muuttuvat, katoaa kodistamme esineitä. Uusia vempaimia tulee tilalle, kun vanhat unohtuvat ensin kaappiin, siirtyvät ehkä joskus kirpparille ja roskikseen ja vähitellen kuolevat sitten sukupuuttoon kokonaan. 

Apartment Therapy listasi asioita, joiden odotetaan katoavan lähivuosina kodeistamme. Löytyykö kodistasi vielä nämä tavarat?

Selvästi katoamassa

1. Kirjahylly

Se joka huushollin sivistyksen merkki. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että massiiviset kirjahyllyt ovat korvautumassa sohvapöydillä, joilla on kätevä pitää kaikenlaista elektroniikkaa.  

2. Piano

Nyt hankkiudutaan kovaa vauhtia eroon pianoista. Helsingin Sanomat uutisoi hiljattain, kuinka käytetyt pianot päätyvät jopa roskalavoille, kun ostajia ei ole tarpeeksi.

3. Puhelinluettelo

Viime vuonna painettiin viimeiset.

4. Putkitelevisio

Taitaa aika harvasta kodista löytyä enää metrin paksuinen televisio?

5. Mankeli

Yhä harvempi käyttää mankelia. Sitä paitsi ryppyiset petivaatteet ovat trendikkäät.

6. Vhs-nauhuri

Samaan katoavien joukkoon voi oikeastaan laskea jo dvd-soittiminen. Netflixistä ja muista suoratoistopalveluista käy leffojen ja sarjojen katselu kätevästi.

7. Taskulaskimet

Vaikka tällainen vielä löytyisikin sieltä kodin romulaatikosta, tulee siihen harvoin tartuttua. Puhelimella laskutoimitukset sujuvat nopeasti.

8. Paperiset kartat

Harva suunnistaa uuteen paikkaan enää paperisen kartan kanssa. Puhelimen tai auton navigaattori ajaa asian paremmin. Ulkomailla paperinen kartta on voi olla kätevä, jos netti takkuilee. Tosin moni nettikartta toimii nykyään myös offline-tilassa, jos kartan vain lataa puhelimeen etukäteen.

9. Cd-levyt

Uhkaavalta näyttää. Musiikin saa näppärämmin soimaan vaikka Spotifysta. 

10. Lankapuhelin ja puhelinpöytä

Nämähän tuntuvat jo ihan museokamalta.

Mahdollisesti vaarassa

Seuraavien tavaroiden kuoppaamiseen menee vielä hieman enemmän aikaa, mutta muutos on silti mahdollinen.

1. Suuret ruokapöydät

Koska yhä useampi elää yksin, ei ison perheen ruokapöydille ole enää samanlaista tarvetta.

2. Pyykinkuivaustelineet

Tulevat pyykkikoneet myös kuivaavat pyykin.

3. Valokuva-albumit

Milloin viimeksi sinäkään tilasit paperikuvia?

4. Ompelukoneet

Kangaskauppojen peruspalvelulla saa verhot mittaansa, moni vaateliike tarjoaa muita pikkupalveluja.

5. Herätyskellot

Koska kännykkä.

6. Käteinen raha

Sen määrä on jo vähentynyt Suomessakin.

7. Sanomalehdet

Vanha käyttöliittymä. Uutiset ovat netissä jo.

8. Kirjat

Sähkökirjat keräävät jo yhä uusia lukijoita.

9. Seinäkalenterit

Aika epäkätevää, että pitää mennä johonkin paikkaan seisomaan kalenterin eteen, että näkee, mitä sinne on merkitty.

10. Tulostimet

Kaikkihan on sähköisenä kuitenkin.

Mitä muita tavaroita odottaa mielestäsi välttämätön kuoppaaminen? Ottaisitko jonkin tavaran pois listalta? Jätä kommenttia!

Kodin outo haju jää helposti huomaamatta, kun muut ihmiset eivät kohteliaisuuttaan kehtaa sanoa siitä.

Terveellisen sisäilman ei pitäisi haista miltään. Oma nenä kuitenkin hämääntyy helposti.

Tämän opin vähän sen jälkeen, kun muutin joitakin vuosikymmeniä vanhaan asuntoon. Vaikka ensimmäiset kuukaudet kuluivat uusiin ääniin, hajuihin ja hieman repsottaviin nurkkiin totutellessa, en haistanut asunnossa mitään poikkeavaa ennen kuin tiesin, mitä etsiä.

Se oli suorapuheisen työkaverini ansiota. Hän uskalsi ottaa puheeksi sen, että takkini haisi. Vasta kysyessä kävi ilmi, että moni muu oli huomannut saman, mutta esimerkiksi sukulaiset olivat arastelleet ottaa asiaa puheeksi.

Näyttelijä Sanna Stellan kertoi vähän aikaa sitten Helsingin Sanomille omakotitalonsa mittavasta homeremontista, joka paljastui vasta kolmen vuoden asumisen jälkeen.

– Joku sanoi meille jälkeenpäin, että meidän vaatteistamme haistoi, että talossamme on hometta. Olisivatpa kertoneet sen heti, hän totesi haastattelussa.

Homeasioissa liika kohteliaisuus voi olla haitaksi. Toki jos tietää tuttunsa asuneen kodissaan tyytyväisenä jo kymmenen vuotta, sanominen saattaa olla turhaa ja jopa ärsyttävää. Kotia vaihtava sen sijaan yleensä toivoo, että asunnon mahdolliset virheet paljastuvat jo asumisen alkuvaiheessa. Kyse on terveysriskistä ja monessa tapauksessa myös omaisuudesta.

Homeasioissa liika kohteliaisuus voi olla haitaksi.

Tottumaton nenä ei outoa hajua välttämättä havaitse, varsinkin kun ilmaa haistelee kotona. Edes vaatteisiin tarttunutta hajua ei kotiympäristössä huomaa. Vähän sama ilmiö kuin hajuvettä ostaessa: viimeistään kolmannen nuuhkaisun jälkeen nenä on niin turtunut, ettei eri tuoksujen välillä tunnu olevan mitään eroa.

Kun tavarat sen sijaan pakkaa kassiin ja menee esimerkiksi mökille, kassista avatessa tulvahtavaa ylimääräistä hajua ei voi olla erottamatta. Myös vähän pidemmältä matkalta kotiin palatessa nenä saattaa havaita helpommin kodin ominaishajun. 

Ilta-Sanomien haastattelemat asumisterveyden ja sisäilman asiantuntijat Hannele Rämö ja Mervi Ahola vinkkaavat myös, että hyvä paikka haistella omia tavaroitaan on uimahalli. Miltä kaapissa haisee, kun tulet saunapuhtaana uimasta? Vaatteet tai muut tekstiilit voi myös laittaa muovikassiin, jonka sisältöä käy haistelemassa toisessa sisätilassa.

Myös eri ihmisten hajuaisteissa on eroja, joten sukulaisilta ja tuttavilta kannattaa vaatia rehellisiä vastauksia. Sisäilmaongelmat ovat Suomessa melko yleisiä, eikä häpeän tunne ainakaan edistä sitä, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus asua terveellisessä sisäilmassa.