Ah, perinteet! Kuva: Colourbox
Ah, perinteet! Kuva: Colourbox

Oletko jännityksen ystävä vai passiivisaggressiivinen päsmäri? Keittiöpsykologi kertoo.

Ah, joulukuusi, ja sen huolellisesti valitut koristeet! Mutta minkälaiset?

Tyylejä on yhtä monta kuin koristelijoita – ja niistähän voi tehdä vaikka minkälaisia tulkintoja.

Toimituksemme keittiöpsykologi innostui pohtimaan, mitä mitkäkin koristeluvalinnat tarkoittavat. Jos olet eri mieltä, paljasta oma analyysisi kommenttikentässä!

Kuusi on ollut sisällä ja koristeltuna jo kaksi viikkoa.

Ettei nyt menisi yli-innokkuuden puolelle? Sinussa taitaa olla vähän hössöttäjän vikaa. Puuhaat ja touhua mielelläsi kaikkea pientä ja saat paljon aikaan, etkä todellakaan huolehdi siitä, mitä muut sinusta ajattelevat. Hyväntuulisuus on parhaita puoliasi.

Kuusessa on aidot kynttilät sähköisten sijaan.

Uhkarohkeaa! Et mielelläsi tee niin kuin kaikki muut, vaan tykkäät erikoisuuden tavoittelusta. Se vois joskus kostautua mokina, joita tulee kaduttua jälkikäteen. Mutta hei, mitä väliä! Me kaikki elämme vain kerran. Pidä silti kynttilöitäsi tarkasti silmällä.

Joulupuu on kokovalkoinen (vähintään koristeiltaan, joita on paljon).

Elämässäsi pitää olla bling blingiä, jottei arki alkaisi maistua liian raskaalta. Sopiva määrä juhlavuutta tekee ankeimmastakin päivästä ihan hyvän – ja kun juhlitaan, silloin juhlitaan kunnolla eikä huolehdita huomisesta. Kannat kattoon!

Joulupuussa tärkeintä on tuoksu ja vihreys, joten muutama vaatimaton koriste riittää.

Ah, perinteet. Ne ovat sinulle tärkeitä. Et välitä trendien seuraamisesta, vaan olet yleensä tyytyväinen nykytilanteeseen. Miksi vaihtaa uuteen, jos vanha on hyvä?

Lapset saavat koristella kuusen, mutta äiti tai isä käy siirtämässä koristeet oikeille paikoilleen illan tullen.

Et sano kovin helposti vastaan, vaan jurputat mieluummin itseksesi tai avaudut ongelmista lasillisen ääressä kavereillesi. Passiivisaggressiivisuus kunniaan! Joulukuusi onneksi on huolenaiheista pienimpiä – esimerkiksi työelämässä olisi joskus hyvä uskaltaa avata suunsa.

Lapsilla on huoneessaan oma pikkukuusi, jonka he saavat koristella juuri niin (rumasti) kuin haluavat, pääkuusi jää äidin tai isän tyylikkäästi koristeltavaksi.

Täällä määräät sinä! Uskot, että jouluidyllisi ja elämäsi yleensäkin on omissa käsissäsi, ja olet myös valmis tekemään koviakin ratkaisuja saavuttaaksesi sen, minkä haluat. Jouluna olet valmis pieniin myönnytyksiin, kunhan ne eivät häiritse omaa joulunviettoasi.

Kuusi varistelee neulasiaan olohuoneen lattialle vielä helmikuun puolellakin.

Elämänhallinta. Se on joskus kovin vaikeaa, ja sinulla ehkä hieman hukassa. Tiedoksi: kuusi kuuluu heittää menemään loppiaisena. Jos elämä joskus tuntuu raskaalta, mieti, johtuisiko se siitä, että et käytä kalenteria ja kotisi muistuttaa kaatopaikkaa, koska tavaroillasi ei ole omia paikkoja. Liian iso määrä kaikenlaista tekemistä ei sovi kovin boheemiin elämäntyyliin.

Joulukuusesi on varastettu.

Vähintäänkin pihistetty sukulaisen metsäpalstalta. Tämäkin kuuluu joidenkin perinteisiin. Kaipaat vahvoja tunteita, joten sinulle on ihan sama, vaikka kuusessasi olisi kolme latvaa ja oksia vain toisella puolella, tärkeintä on kuusenhakureissun tunnelma. Kaipaat jännitystä elämässäsi muutenkin – olet aina valmis naku-uinnille kuutamon valossa, etkä arkaile hurjimpiakaan huvipuistolaitteita.

Pitkä reissu sai Samin karsimaan vaatteitaan, jotka mahtuvat nyt kaikki itserakennetulle rekille.

Sami Laitinen, 24, palasi äskettäin kymmenen kuukauden reissultaan Indonesiasta ja Australiasta. Matkan jälkeen hän joutui heti muuttopuuhiin, joita edelsi tavaroiden ja vaatteiden karsiminen. 

– Olen muuttamassa omaan asuntoon ja vähentänyt sen vuoksi paljon vaatteitani. Inspiraatiota sain myös reissustani. Etsin aluksi kaupoista vaaterekkiä, johon saisin vaatteeni. Mutta ne ovat yllättävän kalliita, joten päätin tehdä lopulta rekin itse, helsinkiläinen Sami kertoo.

Vaaterekkinsä raakamallin Sami sanoo nähneensä ”jossain netin syövereissä”. Loput hän suunnitteli itse, ja sen jälkeen hän suuntasi rakennusliikkeen puutavaraosastolle.

Samin mukaan kaupasta lähti kahdeksan harjanvartta, jotka maksoivat yhteensä alle 12 euroa. Vaaterekin alaosaa varten hän joutui sahaamaan varsista metrin pituisia.

Kotoa löytyivät porakone ja ruuvit, joilla hän kiinnitti harjanvarret yhteen. Apunikkaroijana hänellä oli oma isänsä, joka piteli ruuvausvaiheessa varsia pystyssä.

– Vaaterekin pituus ja leveys kannattaa suunnitella tarkkaan ja mitata kaikki etukäteen. Yksinkin sen voi rakentaa, mutta kahdestaan se on paljon helpompaa.

Kauppojen valmiit vaaterekit maksoivat ainakin 30 euroa ja ne eivät ole välttämättä kovin tukevia, mutta tämä harjanvarsista koottu rekki on yllättävän tukeva, hehkuttaa Sami Laitinen. Kuva: Sami Laitinen
Kauppojen valmiit vaaterekit maksoivat ainakin 30 euroa ja ne eivät ole välttämättä kovin tukevia, mutta tämä harjanvarsista koottu rekki on yllättävän tukeva, hehkuttaa Sami Laitinen. Kuva: Sami Laitinen

Nikkaroinnin jälkeen Sami maalasi vaaterekin, mutta hän suosittelee varsien maalaamista ennen rekin kokoamista. Hänen äitinsä Tuula julkaisi vaaterekin kuvan alkuviikosta Facebookin askarteluryhmässä, jossa se on saanut suuren suosion.

”Tämähän on ihan valmis design-tuote!”

– Tämähän on ihan valmis design-tuote, kirjoittaa esimerkiksi yksi harjanvarsirekin fani Facebookissa.

Hankolaisen Liinun idealla vanhanaikainen leikkuulauta sai uuden elämän.

Keittiökalusteisiin integroitu leikkuulauta herättää ristiriitaisia tunteita. Joillekin se on yksi keittiön luottovälineistä, toiset taas eivät suostu sitä käyttämään koskaan.

Liinu Petterson, 35, käyttää mieluusti leikkuulautaa – mutta irrallisena ja mieluiten muovisena versiona, jonka voi kuivattaa nopeasti kaapissa. Hän muutti äskettäin uuteen kotiin Hangossa, ja asunnon keittiöstä löytyi vetolaatikkoihin yhdistetty ritiläinen leikkuulauta. Se sai Liinun käsittelyssä uuden käyttötarkoituksen haarukoiden ja veitsien säilytystilana.

– En ole koskaan käyttänyt vedettävää leikkuulautaa, sillä se vain kerää kaikki muruset alleen. Keittiössäni on muutenkin vähän laatikoita, joten halusin leikkuulautatilan hyötykäyttöön ja askartelin siitä aterinlokerikon.

Vedettävän leikkuulaudan pitää olla tarpeeksi syvä, jotta Liinun idea toimii. Aluksi hän irrotti ritiläisen leikkuulaudan pois ja päällysti sen pohjalaudan dc-fix-sisustusmuovilla.  

– Kärsineen näköinen puupinta sai täysin uuden ilmeen valkoisella muovilla. Muovirullan lopun käytin kuivauskaappien uudistamiseen.

Leikkuulauta hyötykäyttöön! Kuvat: Liinu Petterson
Leikkuulauta hyötykäyttöön! Kuvat: Liinu Petterson

Me Naiset on aiemmin kertonut, että kontaktimuovin tavalla toimivalla sisustusmuovilla tuunaa helposti muun muassa keittiön tasot ja kaapistot. Muovirullan voi saada jopa kuudella eurolla.

Lue myös! Bloggaajan vinkki: allaskaapin päällystys dc-fix-muovilla

Rullan lisäksi Liinu hankki aterimille muovilokerikon, joka maksaa halvimmillaan euron. Hän ruuvasi sen neljällä ruuvilla kiinni lautaan, jotta lokerikko ei heilu reunattomassa tilassa. Viereen mahtuisi vielä toinenkin, pienempi lokerikko.

Liinun nikkarointiohjeet

  1. Leikkuulauta pois
    Kuvat: Liinu Petterson
    Kuvat: Liinu Petterson
  2. DC-fixiä pintaan; vanha luottokortti toimii kalvon suoristajana
  3. Aterinlokerikko kiinni ruuveilla
  4. Leikkuulaudan uusi ilme on valmis

Kysely

Onko keittiössäsi ulosvedettävä leikkuulauta?