Krista (vas.), Satu ja Hanna hengaavat Hannan huoneeseen tehdyssä tv-katsomossa. Usein he istuvat yhdessä puhelimet kourassa.

Satu hinkkaa kylpyhuoneen. Kristan mies imuroi. Hannan huoneessa katsotaan telkkaria. Sellaista on aikuisten kimppakämppäelämä.

Huh huh, nyt ne naiset ovat perustaneet jonkun vihreiden kommuunin!

Näin päiviteltiin eduskunnan käytävillä toukokuussa, kun vihreiden kansanedustajat Krista Mikkonen, 43, Hanna Halmeenpää, 39, ja Satu Hassi, 64, hommasivat kimppakämpän Helsingin Töölöstä, aivan läheltä eduskuntaa.

Ekohippikommuunihengestä ei ole kyllä jälkeäkään naisten eteisessä. Missä ovat kirjavat retrotapetit ja batiikkivärjätyt seinäkankaat? Niiden sijaan eteisessä on häivähdys päiväkotia: Kenkätelineessä lepää siistissä rivissä kolmet kirkkaankeltaiset kumisaappaat. Yksien sisävarsissa lukee isolla KRISTA.

Koko kolmikko on tänään kotona, Satukin, vaikka hän matkaa silloin tällöin toiseen kotiinsa Tampereelle keskellä viikkoakin. Hän on juuri laittanut gluteenittoman kasvispiirakan uuniin iltapalaksi.

– Minä voisin olla näiden kahden äiti ja eläkkeellä, mutta täällä minä vain sinnittelen, vihreiden grand old lady lausuu ja alkaa itsekin nauraa.

– No en minä täällä mikään äiti ole. Kimppakämppä oli minun ideani, mutta en määrää kaapin paikkaa.

– Koska meillä ei ole kaappia, Hanna huomauttaa kunnes muistaa:

– Eikun onhan kylpyhuoneessa! Minähän toin sen itse ja laitoin mihin halusin.

 

Keitäs täällä asuukaan? Krista on kirjoittanut kumisaappaisiin tussilla oman nimensä kuin päiväkodissa.

 

Naiset nukkuvat Helsingin-kodissaan kolmena yönä viikossa, tiistaista perjantaihin. Hanna ja Krista ovat ensimmäisen kauden kansanedustajia, ja molempien aviomiehet ja kolme lasta odottavat satojen kilometrien päässä: Hannan Kalajoella ja Kristan Joensuussa.

Naisten arkikoti on upea jugendkaunotar, jossa on yli kolme metriä korkeat, vaaleat huoneet. 95-neliöisen asunnon koristeelliset peiliovet näyttävät vastamaalatuilta, seinät hohtavat valkoisina ja lautalattia on hiottu.

Eteisen katossa on persoonallinen jekku: sammaleenvihreä kärpäspalovaroitin. Se oli asunnon ensimmäinen yhteinen hankinta. Sen alla istutaan iltaisin twiittaamassa ja lukemassa sähköposteja. Kolkosta eteisestä onkin tullut kodin sydän.

– Istuimme ensimmäisen kuukauden tässä lattialla puhelimet kourissa. Ennen tupareita Satu kyllästyi ja osti meille sohvan. Tämä on yhä se paikka, johon jämähdämme heti kämpille tultuamme, Hanna kertoo Ikean simppeliltä vuodesohvalta.

Isoimmat huoneet nuorisolle

Eteisen lisäksi yhteistä tilaa on pikkuruinen keittiö. Kaikki saivat juuri ne huoneet, jotka halusivat: Satu sisäpihan puolelta, perheenäidit isoimmat. Vuokra jaetaan tasan, se on 670 euroa per nuppi.

Hannan huone on todellinen monitoimikeskus. Sinne mahtuvat makuupaikat viidelle (tuplasänky ja varapatjat), työpiste (vaarin tekemä pöytä), yhteinen kodinhoitotila (täynnä oleva pyykkiteline ja silityslauta) sekä olohuone (tv, ne varapatjat ja jättimäinen jukkapalmu).

Tyhjää lattiaa on silti enemmän kuin hän on saanut täytettyä.

Se olikin tärkeimpiä syitä, miksi Hanna ja Krista innostuivat Satun ehdotuksesta: pienen vuokrayksiön hinnalla saa paljon suuremman asunnon. Se on tarpeen, kun perhe tulee Pohjanmaalta tai Pohjois-Karjalasta käymään.

–Mihin perhe olisi yksiössä mahtunut? Koska täällä ei ole yleensä ketään viikonloppuisin, voimme sopia Kristan kanssa, että majoitamme perhettä myös toistemme huoneisiin, Hanna selittää ja kaivaa sänkynsä vierestä varapatjat, joille hänen 10- ja 8-vuotiaat lapsensa tekevät yleensä siskonpedin. Nuorin, 5-vuotias, mahtuu vanhempiensa väliin.

Hanna näyttää, miten kätevästi makuuhuone muuttuu olohuoneeksi. Hän taittelee patjat sängyn ja television väliin nojatuoleiksi, ja Krista heittäytyy omalleen. Plim, tv-katsomo on valmis!

– Kun sanomalehtiäkään ei ehdi lukea, yritämme välillä katsoa yhdessä A-studiota ja uutisia. Satu on tosin lohduttanut, että älkää huoliko, kyllä te kuulette ne muutenkin, Hanna sanoo.

Toinen syy kimppa-asunnolle olikin seuran kaipuu.

– Kun olen tullut Helsinkiin maakunnasta ja perhe on kaukana, olisin vääntänyt itkua monena iltana, jos olisin yksin 15 neliön yksiössä, Hanna tunnustaa.

– Vaikka skypetän joka ilta kotiin, lapsia on ikävä. Työviikot olisivat vielä raskaampia, jos täällä ei olisi ketään.

Satu ei televisiosta välitä, mutta kaipaa juttuseuraa yhtä lailla.

– Olisihan koko eduskuntatyö aika lailla tylsempää ilman tätä asumiskuviota, vaikka minulle Helsinki onkin jo tuttu kaupunki, Satu myöntää.

Apua! Töihin ja taulunlaittoon

Kristan huoneessa katse kiinnittyy heti komeaan kattolamppuun, Alvar Aallon mehiläispesään. Se on miehen hankkima sijoitus, samoin kuin toinenkin 60-luvun designlamppu.

Kolmannen miehen hankkiman lampun vieressä on keinutuoli. Jos Kristalla olisi joskus aikaa, siinä olisi kiva lukea kirjoja kääriytyneenä Keniasta tuotuun masai-heimon huopaan. Vaan yleensä ei ole.

 

Krista saa vihdoin seinälleen valokuvan kolmesta pojastaan, kun Satu auttaa katsomaan, että se on suorassa.

 

Nyt Kristaan iskee sisustuspuuska! Hän haluaa nakuttaa lattialla kuukausia lojuneen canvas-valokuvataulun perheen pojista paikalleen. Satu pitelee taulua ja Krista tiiraa, että se menee varmasti vatupassiin. Satu on saanut olla asunnon tekninen tuki myös muuten: sähkötekniikan lisensiaatin koulutuksellaan hän on asentanut pari kattolamppua.

– Älä lyö seinään! Hanna huutelee vierestä, kun Krista nakuttaa pientä taulukoukkua varovasti.

– Joo, tämä on sitä kuuluisaa vertaistukea, Krista nauraa.

Asuminen samaa työtä tekevien kanssa on erityisen tärkeää eduskunnan keltanokille. Harvalla on kämppiksenä entinen ministeri. Krista ja Hanna voivat kysellä apua ja vinkkejä eduskuntatyöhön niin Satulta kuin toisiltaan.

Töistä voi jutella avoimesti, kun kaikki edustavat samaa puoluetta. Naiset käyvätkin lähes joka ilta porukalla läpi kuluneen ja tulevan päivän asiat.

Vierekkäisissä huoneissa asuvat Krista ja Hanna pohtivat välillä keskenään arkisempiakin haasteita: mitä ihmettä eri tilaisuuksiin voi laittaa päälle?

– Meillä on ollut Kristan kanssa kauhea opettelu työvaatteissa. Olemme molemmat tottuneet tekemään töitä goretex-housuissa ja kumisaappaissa.

Välillä Krista käy tutkimassa Hannan huoneen tv-tasolle levitettyjä koruja. Niitä saa lainata.

 

Hannan korut ovat myös Kristan vapaassa käytössä.

 

Jos hän taas haluaisi tutkia Hannan vaatekaappia, hän saisi kävellä toiselle puolelle asuntoa: Hanna säilyttää vaatteitaan keittiön komerossa. Se on yksi käytännön kompromissi, joita yhteisasumisessa on tehtävä.

Missä on lenin?

Käsi sydämelle: millaista on muuttaa yhteen toisten aikuisten kanssa, joilla on jo omat piintyneet tapansa?

Saako oma rauhaa riittävästi?

– Jokainen voi laittaa oven kiinni. Eihän se ole sen kummempaa, yhteisasumisen konkari Satu sanoo. Hän asui kommuunissa jo ennen kuin Hanna ja Krista olivat syntyneet.

– Suurin ero nuoruuden kimppa-asumiseen on se, että täällä ei ole Leninin kuvia seinillä. Silloin myös ryypättiin ensin kapakoissa ja sitten jatkettiin kotona. Täällä ei ole ikinä ollut kossupulloa keittiön pöydällä, Satu leikittelee.

40 vuotta sitten hän oli radikaali ja vallankumouksellinen, joka katseli samanaatteisten nuorukaisten sotkuja. Siivottomuuteen kyllästyttyään hän piti näille opastettuja kierroksia likaisiin kylpyhuoneisiin.

Satu on iloinen, että nykyasumiseen ei tarvita sääntöjä. Kaikki ovat aikuisia ja tiskaavat heti omat tiskinsä.

– Kukaan ei ole rähjännyt sotkusta. Jos totean, että kylppäri tai vessa kaipaavat siivoamista, minä siivoan ne. Olen kuurannut kylppärin kyllä aika monta kertaa.

 

Yleensä kenelläkään ei ole aikaa kokata kotona, vaan kolmikko syö päivällä eduskunnassa ja illalla tarpeen tullen jossakin lähiravintolassa.

 

Myös Hanna ja Krista ovat asuneet kimppakämpissä opiskeluaikoina. 90-luvulla syyt olivat ennemmin taloudelliset kuin ideologiset.

– Parasta tässä on, että on saanut valita, kenen kanssa asuu, Hanna miettii.

– Tosin olisihan tämäkin voinut mennä pieleen, sillä emme oikein tunteneet toisiamme. Jokuhan olisi voinut olla luonteeltaan ihan hysteerinen, Krista naurahtaa.

Suurin heidän kohtaamansa kriisi on aamusuihkujono. Sekin tosin purkautuu nopeasti, sillä kukaan ei lotraa vettä suotta.

Ja on Satulla yksi tapa, jonka muutkin ovat huomanneet: hän sammuttelee valoja tyhjistä huoneista. Satu saattaa iskeä jo parin minuutin jälkeen.

– Miehenikin ärsyyntyy siitä, Satu myöntää.

Yhteiset hankinnat halvalla

Piirakka on jäähtynyt sen verran, että kolmikko siirtyy keittiöön. Pöytä ja tuolit on ostettu yhdessä kierrätyskeskuksesta.

Muut yhteiset tavarat ovat kertyneet luontevasti: kukin on tuonut, mitä on löytänyt tai halunnut ostaa. Pyykinpesukone on lainassa Satun tyttäreltä, keittiön lamppu on Kristan äidiltä ja kirjava eripariastiasto jokaisen kotoa.

 

Astiasto on iloinen kokoelma jokaisen kotoaan tuomia kippoja ja kuppeja.

 

– Olemme säästäneet isoissa hankinnoissa, kun emme tarvitse kolmea silityslautaa tai pesukonetta, Hanna listaa.

Yhdestä löydöstään hän on erityisen ylpeä. Kynttilänaluset hän dyykkasi itse talon metallinkeräyspisteestä.

– Etsin tällaisia kaupasta ja sitten löysinkin nämä tuolta roskiksilta!

Miten asunnon ruokahuolto sitten toimii? Yksi asukkaista kun on gluteeniton, yksi lihaton ja yksi kaikkiruokainen.

– Totuuden nimissä pitää tunnustaa, että vaikka täällä nyt syödäänkin piirakkaa kynttilänvalossa, tämä on vasta toinen kerta, kun asunnossa leivotaan. Edellisen kerran Krista leipoi tupareihin. Ei meillä yksinkertaisesti ole aikaa tehdä ruokaa, Satu sanoo.

– Jääkaappikin on yleensä melko tyhjä, mutta saamme yhteistyön ja avunannon nimissä syödä myös muiden hyllyiltä, jos omat ruuat ovat loppu, Hanna huikkaa.

Hetkinen, mikäs nimilista tuolla jääkaapin ovessa on? Onko se sittenkin jokin vuorosysteemi?

– No ei! Hanna parahtaa.

– Se on itsepalkitsemisjärjestelmämme. Sen tarkoitus on tsempata meitä.

 

Jääkaapin ovessa on leikkisä ”itsekehujärjestelmä”, jossa saa antaa itselleen tarran hyvästä nukkumisesta, liikuntasuorituksesta tai työstä. – Minä olen porukan kapinallinen enkä suostu suoraan rivistöön, Krista nauraa.

 

Listaan saa hymynaaman, jos on harrastanut liikuntaa, mennyt aikaisin nukkumaan tai ollut hyvä töissä. Ryhmäpaine toimii, sillä muiden naamoja laskemalla tekee itsekin mieli esimerkiksi jumpata.

– Jos haluaisin aamulla lukea Twitteriä tai netti-Hesaria, tuo auttaa käyttämään sen ajan paremmin, huoneessaan usein joogaava Satu kehuu.

Sama paine toimii töissä: jos joku on eduskunnassa myöhään illalla, hänet patistetaan kotiin. Naisten ainoa sääntö on, että asunnolla yritetään olla Kympin uutisiin mennessä.

Tääl on bileet, kaikki sileeks?

Vain kerran on tapahtunut jotain yllättävää: kun Satu palasi kämpille, siellä olikin käynnissä bileet! Krista oli kutsunut muutamia edustajia ja avustajia jatkoille.

– Alkoi sataa, vaikka piti istua terassilla, hän selittää.

– No ne nyt olivat kevätistuntokauden päättäjäiset, eivät mitään sen hurjempaa. Liityin sitten seuraan, Satu tyynnyttelee.

Hanna oli bileistä taivaallisen tietämätön, sillä hän oli jo lähtenyt Kalajoelle.

– En ollut opiskeluaikoinakaan mikään bailaaja. Olin hyvin maltillinen jo silloin, hän nauraa.

Hannan mielestä yksi yhteisasunnon suurimpia etuja onkin, että asukkaat voivat keskittyä ainoastaan työntekoon. Jos hän asuisi perheensä kanssa esimerkiksi Uudellamaalla, hänellä olisi pitkät työmatkat ja hän joutuisi tekemään iltaisin ihan samat työt. Lisäksi pitäisi paistaa mokkapaloja koulun myyjäisiin, auttaa läksyissä ja olla lapsille läsnä.

– Mehän pääsemme helpolla moneen muuhun verrattuna, Kristakin miettii.

Mutta eikö ole raskasta viettää samojen ihmisten kanssa päivät ja yöt?

– Me näemme toisiamme töissä aika harvoin. Olemme kaikki eri valiokunnissa emmekä istu salissakaan vierekkäin. Törmäämme vain sattumanvaraisesti, Hanna sanoo.

– Niin vähän, ettemme ehdi kyllästyä toistemme naamoihin!

Lue myös:

On superluksusta asua vielä äidin kanssa

Loma-asunto ulkomailta

 

Satu Hassi

Syntyi 3.6.1951 Helsingissä, naimisissa, virallinen osoite Tampereella.

Kaksi aikuista tytärtä, kolme lastenlasta.

Palasi eduskuntaan viime vaaleissa europarlamentista.

Sähkötekniikan lisensiaatti.

 

Hanna Halmeenpää

Syntyi 7.3.1976 Oulussa. Mies ja perheen kolme lasta asuvat Kalajoella.

Filosofian maisteri, työskenteli biologian ja maantiedon opettajana.

Vihreiden ensimmäisen kauden kansanedustaja, puolueen varapuheenjohtaja.

 

Krista Mikkonen

Syntyi 15.11.1972 Haminassa. Perhe, aviomies sekä kolme poikaa, asuu Joensuussa.

Koulutukseltaan biologi.

Vihreiden ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Elämä on kallista, mutta onneksi jotain tärkeitä asioita voi vielä hankkia alle 20 eurolla.  

Satoja euroja maksavien kännyköiden ja muiden vimpaimien keskellä on paljon pienemmänkin rahan asioita, jotka tekevät elämästä mukavampaa.

Otetaan esimerkiksi heijastin. Se suojaa pimeässä paljon paremmin kuin älypuhelin tai vaikkapa uudet juoksukengät. Se on myös erittäin edullinen moneen muuhun tärkeään tavaraan verrattuna, joskus jopa ilmainen.

Listasimme alle 20 euron tavaroita, jotka ovat samaan aikaan arkisia ja erittäin tärkeitä. Jotkut tavarat ovat täysin tavallisia (juustohöylä), toiset saattavat lisätä mukavuutta (kuulokkeet), ja joitakin et ehkä tiennyt edes tarvitsevasi (unimaski).

Mitä ilman sinä et voisi elää? Lähetä jutun lopussa kuvasi omasta tärkeästä, alle 20 euron tavarastasi.

 

1. Heijastin

”Heijastimia saa monesta paikasta ilmaiseksikin, mutta kun ostaa itselleen mieluisen heijastimen, sitä muistaa varmasti pitää aina mukana, ja näkyvyys on taattu pimeässä. Koiralleni puen heijastinliivit ulkona. ” Kaisu, 37

Oma Perhe Ilona -heijastin, 16 €, heijastinkauppa.fi
Asaklit-heijastin, 1,99 €, Clas Ohlson

Lue myös! Kirkkovene ja vintage-aarteita – heijastinmuoti 1950-luvulta tähän päivään

2. Juomapullo

”Ekologinen vesipullo pitää huolen, että juotavaa on aina mukana. Vaikka palautuspullot kierrätetäänkin, niin pulloveden pakkaamiseen ja kuljettamiseen kuluu turhaan luonnonvaroja. En halua kuormittaa ympäristöä yhtään nykyistä enempää.” Sari, 27


SIGG Traveller Red ‐juomapullo, 18,90 €, Verkkokauppa.com
Camelbak eddy 0,75L juomapullo, 17,90 €, Prisma ja monet muut tavaratalot

3. Vedenkeitin

”Halpa vedenkeitin on yhtä hyvä kuin designkeitin. Tärkeintä on saada kiehuvaa teevettä nopeasti.” Meiju, 28


Vedenkeitin, 15 €, Clas Ohlson
Matsui-vedenkeitin, 19,90 €, Gigantti

4. Hiussolki

”Hiussolki pelastaa monta huonoa hiuspäivää. Sillä saan puolipitkät hiukset kaavittua nutturasykeröksi.” Terhi, 35


Hiussolki, 6 €, H&M
Hiussoljet, alk. 2 €, Glitter

5. Kauppakassi

”Muovisissa tai paperisissa kauppakasseissa ei ole mitään järkeä. Siksi kuljetan mukanani aina pientä kangaskassia, johon mahtuvat pienet ruokaostokset tai vaikkapa työpaperi sekä läppäri.” Pirkko, 55


Taimi-kauppakassi, 9,90 €, Finlayson-myymälät ja -verkkokauppa
Never Mind the Human Rights? -kassi, 9,90 €, amnestystore.fi

Kiinnostavaa! Marimekko-kassi on kotimainen kilpailija Hermèsille

6. Hiuspanta

”Trikoisella hiuspannalla saan nostettua hiukset pois kasvoilta naamanpesua varten. Ilman pantaa tukka olisi aina märkä ja lätässä.” Anna, 40


Cailap-meikkauspanta, 5 €, Prisma ja monet muut tavaratalot
Stretch-panta, 6 €, Sokos ja monet muut tavaratalot

7. Unimaski

”Unimaski on korvaamaton apu, jos pitää nukkua vaikka bussissa tai lentokoneessa tai jos puoliso valvoo myöhempään tai herää aikaisemmin aamulla. Koska onko mikään tärkeämpää kuin hyvät unet? Varmaan joku sanoisi samaa korvatulpista, mutta niitä en itse osaa käyttää.” Julia, 25


Samsonite comfort eye shades, 13,90 €, tavaratalot
Unimaski, 3 €, Flying Tiger

8. Kuulokkeet

”Pidän aina kuulokkeita, kun olen yksin. Työmatkat tuntuvat kestävän ikuisuuden, jos ei ole kuulokkeita mukana.” Irja, 32


Koss UR5 kuulokkeet, 10 €, Gigantti, Kärkkäinen ja muut tavaratalot
Sony MDR-ZX110AP -kuulokkeet, alkaen 16 €, Cdon.fi ja useat nettikaupat

Tiesitkö jo, miten kuulokkeita pitäisi käyttää? Lääkäri: nappikuulokkeet eivät sovi kaikille

9. Juustohöylä

”Vaikka olen vähentänyt juuston syöntiä, tarvitsen juustohöylääni muun muassa kasvisten kuorimiseen. Esimerkiksi porkkanat on paljon helpompi kuoria juustohöylällä kuin kuorimaveitsellä.” Kristiina, 24


Fiskars Functional Form Juustohöylä, 7 €, Tokmanni ja monet muut tavaratalot
Orthex Gastromax -juustohöylä, alkaen 2,50 €, useat tavaratalot

10. Ihmesieni

”Onko parempaa siivousvälinettä kuin taikasieni? Sillä saa liat pois mistä vain: tekstiileistä, huonepinnoilta ja jopa tiukimmat maalit käsistä.” Arja, 44


Akro taikasieni, 3 €, K-citymarket ja monet muut tavaratalot
Vileda Miraclean -ihmesieni, 3,50 €, tavaratalot

11. Jääpalamuotti

”Pakastan jääpalamuotissa milloin mitäkin: viininjämät, kookosmaitoa tai jopa hyvää pestoa. Koska tarvitsen sitä usein, suosin kestävää mallia, joka on kumia.” Mia, 43


Lékué-jääpalamuotti, 13 €, Stockmann ja monet muut tavaratalot
Jääpalamuotti, 2,90 €, Clas Ohlson

Lue myös! Jääpalamuotti taipuu moneksi! 12 yllättävää käyttötapaa

12. Käsivarsikotelo

”Kun lähden ulkoilemaan eikä takissa ole taskuja, käsivarsikotelo pelastaa paljon ja suojaa kännykkäni. Myös festareilla kotelo toimii kätevästi: ei tarvitse kantaa mukana kassia pelkästään puhelinta varten.” Saija, 39


Wave käsivarsikotelo, 19,90 €, Verkkokauppa.com, Prisma ja monet muut tavaratalot
Adidas-käsivarsikotelo, alkaen 14,90 €, Stadium ja useat urheilukaupat

13. Hammaslankain

”Hammaslankain on superkätevä! Ehkä sen käyttö epäekologista, mutta ainakaan ei tarvitse haavoittaa sormiaan pelkällä langalla.” Sisko, 19


Jordan Miracle hammaslankain, alk. 4 €, tavaratalot
Plackers Twin -hammaslankain, alk. 7 €, apteekit ja tavaratalot

14. Puuvilla-alushousut

”Elämästä ei tulisi mitään ilman puuvillaisia alushousujani. Siis sellaisia pehmeitä ja istuvia Sloggi-midipöksyjä, joiden mummomaisuutta on yritetty piristää pitsisellä vyötärökaistaleella. Alusvaatelaatikostani löytyy aina vähintään kymmenen paria identtisiä sloggeja, ja luovun niistä sitä mukaa kuin pitsikaistaleen elastisuus vaihtuu irtirispaantuneiksi kuminauhakarkulaisiksi.” Taru, 43


Sloggi Basic Lace Midi, useat tavaratalot, 20 € / 2 kappaleen pakkaus
Puuvillasekoitusta olevat alushousut, alk. 6,90 €, Lindex

15. Tukisukat

”Tukisukat ovat must pitkille lennoille. Yli neljän tunnin matkalla puen lentosukat jalkaan. Joskus talvella käytän niitä töissäkin, jos pitää istua pitkiä päiviä tietokoneen ääressä.” Leena, 38


Norlyn Support 60 den. tukipolvisukat, 9 €, Sokos ja monet muut tavaratalot
Jobst Travel Socks -lentosukat, 16,90 €, tukisukat-shop.com

16. Hiusharja

”Sen jälkeen kun totuin Tangle Teezer -takkuharjaan, kaikki muut harjat ovat tuntuneet hirveältä väkivallalta hiuksia kohtaan. Pelkään, että jos hairahdun harjaamaan muunlaisella hiusharjalla, hiuksia lähtee heti hirveästi.” Varpu, 23


Tangle Teezer, alkaen 10 €, kampaamot ja tavaratalot
Hiusharja, 2 €, Flying Tiger

Suosittelemme! 7 totuutta ja 7 harhaluuloa siitä, miksi hiukset lähtevät

Mikä on sinulle tärkein alle 20 euron tavara, ruoka tai palvelu?

Onko sinulla jokin juttu, jota ilman et pysty elämään? Lähetä kuvasi perusteluineen alla olevassa kuvagalleriassa.
Saatamme käyttää kuvia jutun teossa.

Mitä pikkutavara on sinulle tärkein?

Kuinka ihmeellinen tapahtuu, eli näin eteiskaaoksen saa aisoihin.

Eteinen on kodin käyntikortti, sanotaan. Meillä se on syksyisin kodin häpeäpilkku. Naulakko notkuu kesä- ja välikausikampetta, kenkätelineessä on tunkua, on sekaisin sandaaleita ja kumppareita. Ei tule hyvä ensivaikutelma, tulee korkea verenpaine. Täytyy ryhdistäytyä.

Toimivassa eteisessä tärkeintä on säilytystila: sitä on oltava kaikelle ja kaikille. Avonaulakot näyttävät kuvissa kivoilta, mutta todellisuudessa näky voi olla levoton, jos jokainen perheenjäsen rynttää rekkiin erivärisen takkinsa ja vieläpä miten sattuu. Harmoniaa halajava hankkii siis tilavan kaapin, tai vähintään liukuoven komeron eteen. Avonaulakonkin voi hankkia, mutta siihen asetellaan vain kauneimmat takit.

Avonaulakonkin voi hankkia, mutta siihen asetellaan vain kauneimmat takit.

Paras eteismatto on tiheään kudottu ja kumipohjainen; matto pysyy paikoillaan, eivätkä hiekanmurut pääse läpi naarmuttamaan lattiaa. Luonnonvärit ruskea ja harmaa toimivat väreistä parhaiten, mustassa näkyvät kaikki roskat.

Hyvä valo on tärkeä, jos ei sitten nimenomaan halua omien mustien sormikkaidensa etsiskelystä ajanvietettä.

Eteinen on usein kodin tylsin huone, mutta sitä voi piristää vaikkapa villillä tapetilla, jota ei ehkä ikinä muualle asuntoonsa laittaisi. Näyttävät tapetit luovat tunnelmaa ja pääsevät oikeuksiinsa tilassa, jossa on muuten vähän ihasteltavaa. Vielä jakkara, jolle voi istahtaa sitomaan kengännauhat ja ehkäpä myös pieni lipasto, jolle laskea avaimet – ja siinä se on, eteinen, jota kelpaa esitellä.

1. Melodi-tapetti on kuin syksyinen satumetsä, 67€/rll, Boråstapeter. 2. Pikkupeili, 57€, Hay. 3. Jokaiselle oma korinsa, 9,99€, H&M Home 4. Kenkiä voi säilyttää myös puulaatikoissa, 6,99€, Ikea. 5. Malm-lipasto syksyn trendivärissä, 59€, Ikea. 6. Ässä apuväline kaiken ripustamiseen, 4€, Granit.
1. Melodi-tapetti on kuin syksyinen satumetsä, 67€/rll, Boråstapeter. 2. Pikkupeili, 57€, Hay. 3. Jokaiselle oma korinsa, 9,99€, H&M Home 4. Kenkiä voi säilyttää myös puulaatikoissa, 6,99€, Ikea. 5. Malm-lipasto syksyn trendivärissä, 59€, Ikea. 6. Ässä apuväline kaiken ripustamiseen, 4€, Granit.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Tiesitkö, että kokolattiamatot ovat taas tosi trendikkäitä? Niihin voi painattaa vaikka valokuvan, sisustussuunnittelija Milla Alftan vinkkaa.

Mitä ihmettä, kokolattiamatotko ovat taas trendikkäitä? Kyllä vain. Mielikuva kulahtaneista ja tunkkaisista homepesistä elää vahvana, muttei kuulemma pidä enää paikkaansa. Valmistustavat ovat tätä nykyä niin kehittyneet, että osa matoista käy jopa allergikoille.

– Kokolattiamatto sopii mainiosti makuuhuoneeseen, koska se rauhoittaa tilan ilmettä, parantaa akustiikkaa ja luo pehmoisen ja pumpulisen tunnelman. Lattialle astuttaessa pöly leviää huoneilmaan, mutta kokolattiamatto sitoo sen itseensä, sisustussuunnittelija Milla Alftan kertoo.

Kokolattiamattoihin pystyy nykyään painattamaan vaikka valokuvan. Niitä ei ole myöskään pakko liimata paikalleen, vaan maton voi teettää vaikka parketin päälle.

Sisustussuunnittelija Milla Alftan käyttää kokolattiamattoja erityisesti makuuhuoneissa. Kuva: Liina Aalto-Setälä
Sisustussuunnittelija Milla Alftan käyttää kokolattiamattoja erityisesti makuuhuoneissa. Kuva: Liina Aalto-Setälä

Mutta mitä tehdä, kun kokolattiamatolle päätyy ketsuppia, punaviiniä tai kuraa kengistä? Ei hätää, mattojen materiaalin lisäksi myös niiden pesuaineet ovat kehittyneet. Kannattaa kysäistä paras pesuaine myyjältä mattoa ostaessa, Alftan vinkkaa.

Maton voi myös rakentaa erillisistä palasista, jotka on kätevää irrottaa puunausta varten.

– Likaantuviin tiloihin, kuten eteiseen tai keittiöön en silti kokolattiamattoa käyttäisi.

"Eteiseen tai keittiöön en kokolattiamattoa käyttäisi."

Myös lastenhuoneissa kokolattiamatto on Alftanin mukaan kätevä valinta. Lastenhuoneet ovat usein pieniä ja niissä on niin paljon tavaraa, että perinteinen matto kulmineen olisi enemmän tiellä kuin hyödyksi.

Kokolattiamatolla voi sisustaa myös luovasti. Sitä voi laittaa vaikka seiniin, jos haluaa esimerkiksi muuttaa huoneen akustiikkaa.

– Vain mielikuvitus on rajana sisustamisessa, Alftan muistuttaa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

KK

70-luvun kaamea sisustustrendi tekee paluun

Vuonna -77 rakensimme omakotitalon ja trendin mukaisesti makuuhuoneeseen laitettiin kokolattiamatto. Ensimmäisen vuoden jälkeen oli lattialistojen vieressä, sängyn alla ja muissakin paikoissa silminnähtävää pölyä kaikesta imuroinnista huolimatta. Sitä ei saa tarpeeksi hyvin puhdistettua. Mikään ei voita parketti tai puulattiaa jonka voi mopata imuroinnin jälkeen. Enää ikinä minun kotiini ei tule kokolattiamattoa!
Lue kommentti

Jos suurin osa listauksen sisustuselementeistä löytyy kotoasi, voit onnitella itseäsi.

1. Viherkasvi tai tusina

Pisteen saat ainakin kaktuksista ja mehikasveista, peikonlehdestä tai anopinkielestä. Ehkä palmuvehkastakin.

2. Valopalloketju sisällä tai ulkona

Sehän ei ole minnekään kadonnut tai katoamassa.

3. Tarjoiluvaunu

Antiikkia tai Ikeasta, ei sillä niin väliä, kunhan päällä olevasta pulloasetelmasta löytyy Napueta.

4. Tyylikäs käsisaippua vessassa

Mieluiten Aesopin minimalistinen pumppupullo.

5. Andy Warhol -sitaatti seinällä

Suosituimmissa mustavalkoisissa tauluissa lukee joko I like boring things... tai All is pretty.

6. Kuivaus- tai yläkaapittomuus keittiössä

Kuka muka niitä tarvitsee?

7. KonMari kirjahyllyssä

Edelliseen liittyen – kun ei ole tavaraa, ei tarvita säilytystilaakaan. Eikä todennäköisesti sitä kirjahyllyäkään (String-hyllyä ei lasketa).

8. Asetelma esillä

Mutta tyylikäs asetelma, sellainen pitää tietenkin olla. Nätti maljakko, viherkasvi ja pirun kallis tuoksukynttilä lipaston päällä esimerkiksi.

9. Voimistelurenkaat katossa

Myös puolapuut tai keinu lasketaan – kunhan vanha kunnon kansakouluestetiikka on hallussa.

10. Aina jokin projekti työn alla

Koska sisustus, sehän ei tule koskaan valmiiksi. Mitä ihminen sitten muka elämällään tekisi?

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.