Siivoa kotisi, kuuluu sisustusgurujenkin ykkösvinkki. Kuva: Shutterstock
Siivoa kotisi, kuuluu sisustusgurujenkin ykkösvinkki. Kuva: Shutterstock

Kaipaako koti kevätpäivitystä? Ennen kuin ryntäät sisustuskaupoille, tutustu näihin vinkkeihin. Säästät selvää rahaa, ja kodin tavaramäärä pysyy kurissa.

1. Siivoa. Halvin sisustusneuvo kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta se on sisustusbloggaajien kulmakivi. Kauniistikaan sisustettu koti ei näytä miltään, jos se on kuorrutettu tavararöykkiöillä ja villakoirilla. Kaikki toki tietävät, ettei arki näytä samalta kuin blogeissa. Siivoa kotisi siis sille tasolle, joka riittää sinulle, ja katso vasta sitten, kaipaako se mitään uutta. Jo pelkkä ikkunoiden pesu tuo lisää valoa. Sen takana voi olla myös kaunis maisema, jota ei olekaan vähään aikaan näkynyt!

2. Tyhjennä. Sinun ei tarvitse ryhtyä marittajaksi ja poistaa kaikkea, mikä ei tuota mielihyvää, mutta tavaran vähentäminen korostaa niitä tavaroita, jotka kotiin jäävät. Jätä kauneimpien esineidesi ympärille riittävästi tilaa, jotta ne nousevat sisustuksesta ja saavat ansaitsemansa huomion.

3. Tee arjen tavaroista asetelmia. Television kaukosäädin, lehtiä, lasten värikyniä, sukkapuikkoja, keskeneräisiä kirjoja… Meillä kaikilla on kotona arjen käyttötavaraa, joka lojuu pöydillä. Niputa ne kauniisti. Pinoa kirjat väreittäin, ja laita irtotavarat esimerkiksi kauniiseen ruukkuun, jossa ne pysyvät kasassa eivätkä loju ympäriinsä. Sieltä on helppo napata tarvitsemansa, ja yhteensopivista tavaroista voi tehdä asetelmia, jotka ovat kuin blogeista.

4. Lainaa tai vaihda kaverin kanssa. Uutta kiertoa kodin tavaroihin saa vaihtamalla niitä kaverin kanssa. Ne voivat olla lainassa, kunnes toinen kaipaa omaansa takaisin. Jos esimerkiksi kirjahylly ei mahdu kaverin uuteen kotiin, mutta hän ei raaski myydä sitä vielä, ota se säilytykseen omaan olohuoneeseesi. Kärkevämmässä käytössä se on sinulla kuin varastossa lojumassa.

5. Suhauta uusiksi. Spraypullo on monen DIY-sisustajan suosikkiapu. Vanhan tavaran voi suhauttaa uudeksi. Esimerkiksi vanhoista metallilampuista saa spraymaalilla trendikkäitä metallinhohtoisia designesineitä, ja kukkaruukut, kynttilänjalat, jakkarat ja arkiset koriste-esineet voi nopeasti päivittää uuteen tyyliin. Kun ne kyllästyttävät, suhauta uudestaan!

6. Keksi uusia käyttötarkoituksia. Vanha roju on yllättävän kiinnostavaa uusin silmin katsottuna. Jos kotona oleva sivupöytä ei miellytä, ota jalat pois ja tee siitä matala sohvapöytä. Tai jos kaipaat yöpöytää, sen voi tehdä vaikka vanhasta seinähyllystä tai viinilaatikosta. Myös kiinnitystapoja voi miettiä uusiksi: kaiken ei tarvitse seistä lattialla, vaan tavaroita voi nostaa seinälle tai roikuttaa katosta. Maailmalla näkee esimerkiksi upeita katoista roikkuvia sänkyjä.

7. Vaihda siivouskohdetta kaverin kanssa. Moni näkee kaverinsa asunnon ihan toisin kuin omansa. Siellä tekisi mieli puuhastella, toisin kuin omassa. Jos oman kodin siivous kyllästyttää, vaihtakaa siivouskohteita. Leikkikää siivoojia ja sisustajia toisillenne, niin saatte molemmat hieman luksusta arkeenne.

8. Vaihda tavaroita huoneesta toiseen. Jos koko koti on suurin piirtein samasta värikartasta, huonekaluja ja pikkuesineitä voi siirrellä paikasta toiseen. Pienikin muutos muuttaa tilan hahmottamista ja saa näkemään sen uusin silmin.

9. Photosoppaa kotisi uusiksi. Älä tuhlaa rahaa tuotteisiin, jotka eivät mahdukaan kotiisi tai sovi tyyliisi, vaan testaa ne etukäteen. Esimerkiksi Tikkurilalla on nettipalvelu, jossa voi kokeilla, miten seinän värin vaihtaminen vaikuttaa tilaan. Saman voit tehdä kotikutoisesti näin: ota kuva huoneestasi, leikkaa ja liimaa tuotekuva sen päälle ja katso, miltä muutos suurin piirtein näyttäisi. Jos koko mietityttää, voit tehdä testin livenä teippaamalla tavaran mittasuhteet seinään tai peittämällä sohvan kokoisen tilan lattialla lakanalla tai sanomalehdillä.

10. Hallitse määrää. Muista tämä: jos kotiin tulee jokin uusi tavara, jonkin vanhan on aika lähteä. Aina kun hankit uutta, mieti samalla, mistä luovut. Näin kaaos ei palaa vähitellen takaisin.

Kun seinät tulevat vastaan, ihana koti vaatii hiukan mielikuvitusta.

Asutko pienessä yksiössä vai oletko muuttamassa sellaiseen? Pienessä tilassa tarvitaan extramäärä luovuutta, jotta asunnosta saa kodikkaan ja viihtyisän. Jokainen neliö tulee tehokäyttöön.

Keräsimme kokoon parhaat vinkit, jotta mahdut hengittämisen ja kyljen kääntämisen lisäksi sisustamaan myös pienessä asunnossa.

”Panosta johonkin ja tingi toisesta.”

 1. Jaa tilaa. Asenna esimerkiksi alkovin eteen kattoon verhot tai jaa asunto kahtia kevyellä verholla. Se saa asunnon tuntumaan tilavammalta. Jos pikkukodissa asuu kaksi, tiloja jakamalla saa myös aavistuksen verran omaa rauhaa.

   

 2. Osta vuodevaatelaatikko. Jos sänkysi alla on tilaa, se kannattaa käyttää hyödyksi. Vuodevaatelaatikot ovat todellisia tilaihmeitä, joihin saat piilotettua lakanoiden ja pyyhkeiden lisäksi paljon muutakin.
 3. Osta pinottavia jakkaroita. Osta jakkaroita, joita voit kasata pieneen tilaan menevään pinoon. Kun luoksesi tulee vieraita, voit tarjota pöydän äärestä istumapaikan useammalle.
   

  A post shared by Artek (@artekglobal) on

   

 4. Panosta johonkin ja tingi muusta. Jostain on tingittävä, kun neliöitä on vähän – oli se sitten isosta vuoteesta, ruokapöydästä tai sohvasta. Päätä, mikä sinulle on tärkeintä.
 5. Kiinnitä keittiövälineitä, kuten veitsiä ja kattiloita, seinille koukkujen tai magneettien avulla. Säästät tilaa kaapissasi.
 6. Asenna kotiisi peilejä, sillä ne heijastavat hyvin valoa. Saat kotisi näyttämään isommalta.
 7. Less is more. Älä haali liikaa huonekaluja ja karsi kaikki esineet, joita et ole tarvinnut kahteen vuoteen. Ihminen pärjää yllättävän vähällä. Konmaritus ja minimalismi on pop.

Suola tekee ruualle ihmeitä, mutta voi sitä käyttää kotona ihan muuhunkin. Listasimme siivoustarkoitukset, joihin sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla.

1. Valurautapannu puhdistuu helposti suolalla

Koska valurautapannu ei ole erityisen arka naarmuille, sen voi helposti putsata karkean suolan avulla.

Toimi näin: Levitä kylmän pannun pohjalle reilusti karkeaa merisuolaa ja hankaa pannu puhtaaksi sienen avulla. Jos lika on erityisen tiukassa, anna suolan vaikuttaa noin 10 minuuttia. Putsauksen jälkeen pannun pinta kannattaa öljytä.

2. Suola poistaa tummentumat hopeaesineistä ja -koruista

Ovatko hopeat tummuneet käytössä? Ei hätää, suola auttaa! Aseta hopeaesineet alumiinivuokaan. Kaada niiden päälle haaleaa vettä niin, että esineet peittyvät. Sekoita veden joukkoon kourallinen ruokasuolaa. Anna vaikuttaa muutama minuutti. Nosta esineet vedestä ja huuhtele.

3. Vaasit ja kahvipannu ovat kuin uusia suolaravistelun jälkeen

Kahvipannun ja maljakoiden pohjaan alkaa ajan myötä kerääntyä helposti inhottavia pinttymiä, jotka tekevät lasista samean. Yksi konsti kuurata vaasit ja pannut puhtaaksi, on tarttua suolaan.

Peitä vaasin tai pannun pohja suolalla. Tiputa astiaan myös muutama jääpala, peitä sen suu ja ravistele rivakasti. Käsittelyn jälkeen pohja on taas kirkas. Jos jääpaloja ei ole saatavilla, voit käyttää niiden sijasta haaleaa vettä. Tällöin anna suolaliuoksen vaikuttaa 5 minuuttia ennen kuin ravistelet. Muista huuhdella astia lopuksi.

4. Suola ja väkiviinaetikka liottavat tahrat mukeista ja laseista

Ei ole mälsempää näkyä, kuin sumpin aiheuttamat raidat suosikkikahvikupissa. Onneksi niistä pääsee helposti eroon suolan avulla.

Tee seos nestemäisestä tiskiaineesta ja hienosta suolasta. Pese kuppi seoksella. Suola auttaa kuppia puhdistumaan pelkkää tiskiainetta tehokkaammin, koska se sisältää kirkastavia ja hieman valkaisevia ainesosia.

5. Tehokkain lääke punaviinitahraan on suola

Kääk, kaatuiko lasi punaviiniä? Hätään on onneksi helppo ratkaisu. Saat tuoreen punaviinitahran helposti pois, kun hierot sen päälle runsaasti suolaa.

6. Suola ja ruokasooda siistivät uunin

Sekoita kuumaan veteen 2 ruokalusikallista suolaa ja 2 ruokalusikallista ruokasoodaa. Vettä tarvitaan vain sen verran, että seoksesta tulee tahnamaista.

Levitä seos 50-asteisen uunin pinnoille. Sammuta uuni, ja anna suola–sooda-seoksen vaikuttaa ainakin kaksi tuntia – mieluiten yön yli. Pyyhi uuni vaikutusajan jälkeen karkealla sienellä.

7. Putket pysyvät puhtaina suolalla

Kaada suolaa suoraan keittiön tai kylpyhuoneen viemäriin. Laske perään kuumaa vettä. Suola sisältää hajua neutralisoivia ja puhdistavia ainesosia, jotka pitävät putket puhtoisina.

8. Suola kiinnittää tekstiilin värit – ja kirkasta pyykit

Etkö halua päästää tekstiilin värejä haalistumaan? Tee sille suolavesikäsittely. Liota yksiväristä tekstiiliä vedessä, johon on lisätty suolaa ja etikkaa. Paras sekoitussuhde on desi suolaa ja etikkaa kahteen litraan vettä. Jo haalistuneet värit voit saada taas kirkkaiksi lisäämällä pyykin joukkoon desin suolaa.

9. Ruosteelle kyytiä suolan avulla

Ruoste irtoaa helposti esimerkiksi metalliastioista suolan ja sitruunan avulla. Sekoita saman verran suolaa ja sitruunaa seokseksi. Hinkkaa ruostetta seoksella niin kauan, kunnes ruoste irtoaa.

10. Pidä hajut loitolla sujauttamalla nurkkaan suolaa

Suola imee luonnostaan ikäviä tuoksuja, joten sen avulla saat raikkaamman huoneilman. Aseta siis kupillinen suolaa huoneen nurkkaan. Jos haluat ekstraraikastusta kotiin, laita suolan joukkoon appelsiinin tai sitruunan kuorta.

11. Myös silitys- ja suoristusrauta puhdistuu suolalla

Kuumiin rautoihin kertyy helposti erilaista likaa. Hankaa suolaa silitysraudan tai suoristusraudan pinttyneisiin tahroihin. Suolan avulla pääset tahroista helposti eroon.

 

Lähteet: Martat, siivous.info, Ilta-Sanomat, Kitchn ja Popsugar