Mites tämä paikka nyt taas pääsi tähän kuntoon? Kuva: Shutters

Etenkin ensikertalaiset laittavat kotinsa jo valmiiksi järjestykseen, vaikka sinne on tulossa ammattisiivooja.

Monen mielestä olisi ihanaa, jos kotona kävisi kerran viikossa tai kahdessa siivooja, mutta samalla takaraivossa kytee pieni ahdistus: edellinen ilta ennen siivoojan tuloa kuluisi kuitenkin siihen, että järjestelee paikkoja kuntoon paniikissa. Joskus kuulee jopa kertomuksia siitä, että pikkulapsiperheen kiireitä helpottamaan palkattu siivooja on kieltäytynyt siivoamasta, koska koti on ollut liian mullin mallin eikä pintoihin ole päässyt tarpeeksi helposti käsiksi.

Missä kunnossa kodin pitää siis olla, ennen kuin palkatun siivoojan rätti ja imuri alkavat heilua?

– Ennen siivoojan tuloa ei tarvitse siivota, hiljattain lanseeratun Moppi.com-palvelun perustajaosakas Matti Tiainen sanoo. Moppi.comia mainostetaan siivousalan Uberiksi.

Yrityksen siivoojat kuitenkin kertovat, että monen asiakkaan kotona on siivoiltu jo ennen ammattilaisen tuloa taloon.

– Ensimmäisellä kerralla asiakas on usein siivonnut jo valmiiksi, ja siivooja voi keskittyä kodin syväpuhdistukseen. Kun siivoojan ja asiakkaan suhde muuttuu tuttavallisemmaksi, asiakaskin alkaa ottaa rennommin.

Tuoleille kasaantuvista vaateröykkiöistä tai pitkin lattioita kuljeskelevista leluista ei siis tarvitse stressata – tavaroiden järjestäminen paikoilleen kuuluu siivoojan toimenkuvaan.

Ei eritteitä

Joitakin rajoituksia kuitenkin on.

– Raskaiden esineiden siirtely ja korkeat paikat ovat poissuljettuja jo työturvallisuudenkin kannalta, Matti Tiainen sanoo.

Tosin jos esimerkiksi korkealla sijaitsevien ikkunoiden pesutarpeesta ilmoittaa etukäteen, sekin yleensä järjestyy. Perussiivoukseen eivät kuulu myöskään eritteet tai hankalat tahrat.

Jos koti sattuisi olemaan tavallista siivottomammassa kunnossa eikä normaali siivoamiseen mitoitettu aika riitä, Moppi.comin periaatteisiin kuuluu, että siivooja arvioi ja hyväksyttää lisätyön asiakkaalla ennen kuin ryhtyy hommaan.

Siivousalan palveluita on tänä kesänä alettu Suomessa tarjota uudella tavalla. Moppi.com on ottanut toiminnassaan mallia kyytipalveluja tarjoavasta Uberista, ja asiakkaat tilaavat siivoojan kotiinsa netin kautta. Yritys on jo toinen uudenlainen tekijä siivousalalla, sillä heinäkuun lopulla toimintansa aloitti siivouspalveluja netin kautta välittävä Freska-niminen yritys.

Jarnakka

Pitääkö kotona siivota ennen palkatun siivoojan tuloa?

Itse ainakin teen nimenomaan "järjestely-siivouksen" ennen ammattilaisen tuloa. Haluan itse pistää tavarat sinne mistä tiedän (=toivon) ne myös löytäväni. Jos jättäisin kaiken siivoojan järjestettäväksi, mistä hän tietäisi missä mitäkin tavaraa on totuttu säilyttämään? Eli meillä on isäntäväellä vastuulla tavarat paikalleen ja siivooja pesee pinnat ja paikat.
Lue kommentti
duunari

Pitääkö kotona siivota ennen palkatun siivoojan tuloa?

Vähän on suppeasti tietoa tässä jutussa. Riippuu kyllä varmaan firmasta mitä kuuluu perussopimukseen ja sitten tietysti aina voidaan sopimuksessa eritellä mitä soppariin kuuluu. Itse siivousfirmassa töissä olleena ainakaan meillä sopimukseen ei kuulu irtotarvaroiden raivaamista lattioilta vaan pelkästään pintojen siivous. Tietysti jos nyt vähän on jotain satunnaisia tavaroita niin kyllä ne siirrellään pois edestä, mutta ei ole kovin kohteliasta jättää esim. kaikkia lasten leluja pitkin...
Lue kommentti

Muoviroskakin voi olla inspiroivaa: katso, miten näppärästi Helena loihti parvekkeelle uutta väriä kierrätysmateriaaleista!

88 rahkapurkin kantta! Sellaista määrää Helena Järvi, 55, ei saanut itse kokoon, joten hän pyysi työkavereitaan tuomaan Skyr-purkkien kansia.

– Väritoivetta minulla ei erityisemmin ollut, ja niinpä kansia kertyi varsin kirjava joukko. Samalla huomasin, että Skyr-rahkoista tuli tasaiseen tahtiin uusia makuja ja siten värivalikoimakin kasvoi, Helena kertoo.

Värikkäistä kansista Helena kokosi kesäkuussa pitkään haaveilemansa sisustusmobilen. Kehikko eli vanha lampunvarjostimen runko löytyi omasta varastosta. Kansista hän käytti kaikki ja askarteli niistä pitkän mobilen, jonka hän laittoi pyörimään työpaikan parvekkeelle.

– Aloin jo visioida myös omaan käyttööni tulevaa versiota. Siihen ryhdyn keräämään lähinnä värittömiä purkin kansia. Niitähän löytyy monestakin purkista eikä silloin tarvitse syödä pelkkää Skyriä.

Katso videolta, miltä mobile näyttää roikkuessaan

3026424

Tee itse kaunis sateenkaarimobile

Materiaalit

 • Muovikansia
 • Kehikko ja spraymaalia sen maalaamiseen
 • Nitoja ja niittejä
 • Ohutta rautalankaa
 • Ripustuslankaa
 • Kynsilakanpoistoainetta

Työvaiheet

 • Kerää kansia haluamasi määrä.
 • Leikkaa kansista pyöreä keskiosa irti.
 • Poista halutessasi päivämääräleimat esimerkiksi kynsilakan poistoaineella.
 • Nido pyörylät toisiinsa.
 • Ylimpään pyörylään tulee niitti myös yläreunaan, siitä koko rimpsu kiinnitetään ohuella rautalangalla kiinni kehikkoon.
 • Kehikon voi halutessaan maalata tai päällystää.
 • Viimeiseksi sido taideteos roikkumaan ohuella langalla tai siimalla, jotta mobile pyörii ilmavirrassa.

Nyt loppuu irtosälän pyöriminen tasoilla ja laatikoiden pohjilla.

Kylpyhuone on usein yksi kodin painajaismaisimpia nurkkia, mitä tulee säilytykseen. Tavaraa on paljon, se on hyvin sekalaista, ja säilytystilaa on aina liian vähän. Oikeiden niksien avulla vähästäkin voi saada kuitenkin paljon irti – vieläpä ilman, että joutuu tinkimään tyylikkyydestä. Kokosimme parhaat vinkit.

Niksien lisäksi kannattaa tietenkin muistaa pari järjestämisen pääsääntöä: ensin kannattaa karsia kaikki ylimääräinen, sitten huolehtia siitä, että jokaisella tavaralla on oma paikka. Nerokkaimmatkaan kikat eivät auta, jos tavaraa on vain yksinkertaisesti liikaa.

1. Hiuspinnit pastillirasiaan tai magneettiin

Hiuspinnejä lojuu yleensä aivan joka paikassa. Sinänsä on ihan sama, missä niitä pitää, kunhan sitoutuu siihen, että laittaa pinnit aina takaisin purkkiinsa tai laatikkoonsa, mutta Redbook-sivusto vinkkaa, että pinneille sopii hyvin muovinen Tic tac -pastillirasia, jonka kolosesta pinnejä voi ottaa ja laittaa takaisin. Jotkut suosivat myös laatikon seinämään tai oven sisäpuolelle kiinnitettyä veitsimagneettia, johon pinnit tarttuvat kätevästi.

2. Ponnarit renkaaseen

 

Super simple Hair Tie Organizer: Use a binder ring to keep your hair ties organized in your drawer.

Henkilön 🏡Organizing & Homemaking Tips🏡 (@mhmsociety) jakama julkaisu

Pinnien lisäksi ponnarit ovat aina hukassa, ja niitä katoaa minne sattuu. Lomakenippujen yhdistämiseen tarkoitetut renkaat (tai vaikka metalliset suihkuverhorenkaat) pitävät ponnarit kätevästi samassa paikassa. Koko komeuden voi ripustaa vaikka peilikaapin sisäpuolelle tarralla kiinnitettyyn koukkuun.

3. Hiustuotteet viinipullotelineeseen

Päivittäin käytettävät hiuslakat, kuivasampoot ynnä muut on kiva säilyttää käden ulottuvilla, mutta epämääräinen pulloryhmittymä on usein vain tiellä pöytätasolla. Jos pulloja on enemmän kuin pari, Redbook vinkkaa, että ne kannattaa laittaa vaakatasoon viinipullotelineeseen. Yhden viinipullon paikalle mahtuu useampi puteli. Telineessä ne eivät pääse kaatumaan, ja pullot on helppo ottaa käyttöön ja laittaa takaisin paikoilleen.

4. Laita palasaippua roikkumaan

Palasaippua on usein muovipullossa olevaa nestemäistä suihkusaippuaa ekologisempi vaihtoehto, mutta ei välttämättä se käytännöllisin. Myynnissä on palasaippuoita, joissa kiinnitysnaru on valmiiksi, mutta saippuaan voi tehdä reiän narua varten myös itse. Siitä saippua on helppo ripustaa suihkun lähelle esimerkiksi suihkuverhorengasta apuna käyttämällä.

5. Hyödynnä tuoksukynttilöiden lasipurkit

Kauniita säilytyspurkkeja ei ole pakko ostaa tyhjinä kaupasta. Trendikäs säilyttää vanupuikot ja muut pikkutavarat tyhjiksi poltetuissa ja pestyissä kynttiläpurkeissa. Nämä kehtaa jättää myös esille!

6. Keittiötarvikkeet toimivat myös kylppärissä

Kylpyhuoneen laatikoihin ei ole välttämättä pakko hankkia erillisiä lokerikoita, sillä esimerkiksi joutilasta aterinlaatikkoa voi käyttää meikkien, kellojen ja muiden pitkähköjen tavaroiden säilytykseen. Pienemmät korut tai meikit pysyvät järjestyksessä jääpalamuotissa ja talouspaperirullatelineeseen puolestaan voi pinota rannerenkaat.

7. Pullota uudelleen

Jos ongelmana on enemmän visuaalinen kuin määrällinen sekamelska, helppo ratkaisu on siirtää sampoo, hoitoaine ja suihkusaippua samanlaisiin pumppupulloihin. Harvemmin tarvittavat, rumemmat putelit voi piilottaa kaappiin.

8. Hyödynnä ovien sisäpuolet

Hyödyntämätöntä säilytystilaa löytyy usein ovien sisäpuolilta, joihin voi kiinnittää koukkuja tai vaikka kuvassa näkyvät pyykkipojat tavaroiden säilytystä varten. Oven sisäpuoli on kätevä paikka esimerkiksi hiustenkuivaajalle, sillä siellä se on piilossa mutta kuitenkin käden ulottuvilla.

9. Kerrosvadissa pikkusälä pysyy esillä ja järjestyksessä

Kerrosvatiin voi järjestää esimerkiksi ne meikit ja tarvikkeet, joita haluaa pitää esillä kylppärissä. Kerrokset takaavat sen, ettei pöytätilaa kulu liikaa.

10. Hanki korivaunu

Ne ovat taas muodikkaita!

11. Ekstratanko suihkuun

Suihkuun voi laittaa kaksi suihkuverhotankoa. Toinen verholle, toinen ripustettaville tavaroille. Tarpeiden mukaan ekstratangon voi laittaa joko suihkuverhonn märemmälle tai kuivemmalle puolelle, riippuen siitä, haluaako tankoa käyttää pyyhkeiden vai suihkutarvikkeiden ripustamiseen.

12. Lisätilan tarpeessa?

Ovien yläpuolella oleva säilytystila jää usein hyödyntämättä. Jos kylpyhuoneessa on muuten pulaa kaapeista ja laatikoista, hylly ja nätit korit tuovat kerralla rutkasti lisää säilytystilaa. Niihin voi sijoittaa tavarat, joita ei tarvitse kovin usein.

Kätevä viilennyskaappi on helppo tehdä itse omalle pihalle ja vieläpä ilman ylimääräisiä kustannuksia.

Voisiko olla ihanampaa: kesäpäivä, sitä makoilisi omalla pihalla, nauttisi auringosta ja samalla siemaisisi kylmän juoman. Ja mikä parasta, ei tarvitsisi lähteä hakemaan juomaa sisältä jääkaapista! Jos tämä ajatus on sinunkin makuusi, kannattaa harkita maakylmiön rakentamista.

Rovaniemeläinen Ida-Mari Lammi teki kotipihalleen sellaisen muutamassa tunnissa.  

– Idea kaivoon löytyi satunnaiselta videolta, jonka mies joskus näki. Aloimme googlailla asiaa ja huomasimme, että tällaisen voisi ostaakin – mutta melko kalliilla. Mies tuumasi, että tarvikkeita löytyy kotoammekin, ja maanantaina sitten tuon rakensin, Ida-Mari kertoo.

Kaljakylmiö valmistui kokonaan kierrätysmateriaaleista. Kuopan kaivamisen jälkeen Ida-Mari kehitti kylmiöastian, jossa hän käytti muun muassa sadevesiputkea, vanhan ämpärin pohjaa ja aurauskeppejä. Seuraavaksi kylmiö saanee lisää kiviä ympärilleen ja kukkapadan päälle.

 1. Kuoppa on kaivettu
  Kuvat: Ida-Mari Lammin kotialbumi
  Kuvat: Ida-Mari Lammin kotialbumi

 2. Materiaalien keräämistä

 3. Tukikepit pystyyn

 4. Sisus sadevesiputkesta

 5. Kannen valmistelua

 6. Upotus

– Kylmiö on nyt pystyssä terassimme kulmilla ja toimintavalmiudessa kesän grilli-iltoja varten, iloitsee Ida-Mari, jonka suomenlapinkoira Mökö pyörii myös innokkaana videolla.

”Kylmiö on nyt pystyssä terassimme kulmilla ja toimintavalmiudessa kesän grilli-iltoja varten.”

Maisemoitu maakylmiö

Heidi Nummelalla on Hollolassa mökki, jossa väki kaipaili maakylmiötä muun muassa juomavesien viilentämiseen.

– Tarvitsemme mökillä maakylmiötä, koska siellä ei ole muuta kylmäsäilytystilaa kuin pieni jääkaappi. Siellä ei ole edes juomavesikaivoa, joten viemme kotoa juomaveden, ja siksikin kylmiöllä on merkittävä tarve. Olemme jo miettineet toisen vastaavan rakentamista, koska tämä on todettu toimivaksi ratkaisuksi.

Heidi Nummelan maakylmiö sijaitsee kukkien suojassa. Kuva: Heidi Nummelan kotialbumi
Heidi Nummelan maakylmiö sijaitsee kukkien suojassa. Kuva: Heidi Nummelan kotialbumi

Lämpötila maakylmiössä on Heidin mukaan 6–10 astetta. Sekin on rakennettu kierrätysmateriaaleista. Kustannuksia tuli ainoastaan kiviliimasta ja ympärillä olevien kukkien hankinnasta.

Duudsoneiden Jarno Laasalan kodista pyydetään lähes 1,6 miljoonaa euroa.

Duudsoneiden Jarno Laasalan 133,5-neliöinen koti Helsingin Ullanlinnassa on myynnissä. Asunnosta pyydetään 1 590 000 euroa, joten sen neliöhinnaksi tulee 11 950 euroa. Oikotiellä olevasta ilmoituksesta selviää, että kolmekerroksisen erillistalon erikoisuus on oma hissi, jolla pääsee saunaosastolta ylimmän kerroksen kattoterassille. Terassilla on myös poreamme. Lisäksi asunnon olohuoneessa on 7-metrinen lasiseinä sekä leijuvat portaat, eli ne on kiinnitetty vain seinään.

Alue on yksi Suomen arvostetuimpia ja neliöhinnaltaan kalleimpia. Kuvat: Oikotie.fi

 

Jarno Laasala rakennutti kivitalon toisen duudsonin, Jukka Hildénin, kanssa vuonna 2012. Jukan koti myytiin viime syksynä. Hän pyysi 112-neliöisestä asunnostaan 1 350 000 euroa.

Sekä Jukka että Jarno ovat viime vuosina asuneet ja viettäneet paljon aikaa Los Angelesissa. Viime vuoden alussa Jarno etsi puolisonsa kanssa kolmelle lapselleen lastenhoitajaa Los Angelesiin. Lue juttu täältä. 

Kolmas duudsoni eli Jarno ”Jarppi” Leppälä muutti perheensä kanssa hiljattain Vantaan Kivistöön. Jarpin talon rakentamista seurattiin muusikko-talosuunnittelija Lauri Ylösen ohjelmassa Laurin talot.

 

 

Myynti-ilmoituksesta kertoi ensimmäisenä IS.fi.

Me Naiset ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.