Satu-Johanna Bom sisustaa sataneliöistä omakotitaloaan. ”Käsieni jälki näkyy joka huoneessa!” Esimerkiksi kattokruunu on Satu-Johannan itse tekemä.

Miten elää nuukasti mutta tyylikkäästi? Sanna Suonpää ja Satu-Johanna Bom kertovat parhaat vinkkinsä, miten koti näyttää kauniilta ja vaatteet trendikkäiltä pienelläkin rahalla.

– Voi ei, liian pienet!

Sanna Suonpää, 41, on saanut jalkansa mustiin nahkanilkkureihin, mutta käveleminen sattuu.

Nätit syyskengät olisivat juuri sopivan näköiset, korkuiset ja laatuiset – mutta ne ovat armottomasti liian pienet. Isompaa kokoa ei voi vain vetäistä hyllystä, sillä Sanna sovittaa kenkiä Frankly My Dear -liikkeessä Helsingin Fredrikinkadulla. Se on laatukirppari ja näyttää hurmaavalta pikkuputiikilta.

Sanna ostaa mieluummin kierrätettyä laadukasta kuin kävelee lähimpään halpavaateketjuun ja nappaa tuotteen, joka ei välttämättä kestä kulutusta. Jos vaate on pysynyt siistinä ensimmäisellä omistajalla, tuskin se huonommaksi muuttuu toisellakaan.

– Ostan nytkin mieluummin nahkakengät muutamalla kympillä kuin uudet muovikengät samalla summalla.

Nämä kengät ne eivät kuitenkaan ole.

– Harmi!

Mielikuvituksella pärjää

Helsinkiläinen Sanna sanoo suoraan, että yksi syy kierrätysvaatteiden penkomiseen on raha. Kahden lapsen äiti oli jäämässä toiselle äitiyslomalle, kun videoalan työpaikka menikin nurin. Nyt hän sinnittelee ansiosidonnaisella, käy yrittäjyyskurssia ja suunnittelee omaa nettiyritystä.

– Nykyinen elämäntilanteemme on rahallisesti tiukka, joten joudun tekemään luovia ratkaisuja.

Sanna ei halua tinkiä omasta eikä perheensä tyylistä.

– Köyhälläkin on oikeus tyyliin ja arvokkuuteen! Kun taloudellinen tilanne koettelee henkisesti, olisi hirveää, jos pitäisi vielä pukeutua nukkavieruihin. Olkoon kuinka pinnallista tahansa, siististä ulkonäöstä pidän huolen.

"Kun taloudellinen tilanne koettelee henkisesti, olisi hirveää, jos pitäisi vielä pukeutua nukkavieruihin."

Ja tyylikkäältä Sanna myös näyttää: hänellä on klassinen beige trenssitakki, musta neule, jonka jippo on pitkälle selkään laskeutuvassa V-aukossa, ja värikäs puolihame, jonka isokukkainen kuosi on syksyn hitti.

Tyylin salaisuus on, että Sanna osaa ommella vaatteita itse.

Ainoastaan takin hän on hankkinut uutena. Paita on entinen villatakki, jonka hän ompeli yhteen paidaksi, käänsi etupuolen taakse ja lyhensi helmaa. Hame taas on kirppislöytö, jonka Sanna pienensi itselleen sopivaksi.

– Joskus tekee mieli ostaa uutta, se on ihan inhimillistä. Mutta silloinkin yritän olla järkevä: käytänkö sitä varmasti ja voinko yhdistellä sitä helposti?

– Kun vaatetteiden vuoksi pitää nähdä vaivaa, elämäntapa vaatii mielikuvitusta. Jos säästäminen on yksi syy kierrellä kirppareita ja ommella itse, luovuus on vähintään puolet siitä. Kierrätysompelusta jää hyvä mieli ekologisistakin syistä.

 

Sanna Suonpää penkoo kirppislaarit ja loihtii löydöistä trendikkäitä, uniikkeja asuja.

 

Trendikästä köyhäilyä

Saman on todennut kuluttamisen ilmiöitä tutkiva sosiologi Pauli Komonen.

– Kierrättävä elämäntapa on kääntynyt jo ylpeilyksi, että katsopas, mitä löysin. Kyse ei siis aina ole rahasta, vaan esimerkiksi harvinaisen aarteen löytämisestä.

Vaikka pääkaupunkiseudulla on vielä tarjolla persoonallisia vaatekauppoja, pienemmillä paikkakunnilla muotia tarjoa­vat lähinnä isot ketjut.

– Vaihtoehtona ovat lähinnä ulkomaiset nettikaupat, kirpparit tai erilaiset Facebook-kirpputorit. Nykyaikana hauskuus on juuri siinä, että joudut kisaamaan muiden kanssa siitä, mitä löydät. Valkoisen t-paidan voit hakea aina helposti ja nopeasti Seppälästä, mutta kaiken muun löytäminen vaatii aikaa.

Komonen sanoo, että köyhyyden leima on kadonnut kierrättämisestä ajat sitten.

– Ekologisuus ja materialistisuuden kritisointi on tehnyt kierrätyksestä tyylikkään elämäntavan.

Komonen huomauttaa, että sinänsä juuri kaupallinen, jatkuvasti vaihtuvat muoti ruokkii myös käytettyjen vaatteiden kauppaa.

– Kun on neljä mallistoa vuodessa, käytettyjä vaatteita tulee joka tuutista.

Anopin haalari uusiksi

Ketjukirpputori Fidan euron kenkäpäivillä Sanna on lankeamaisillaan. Vuoden trendiväriksi valitun marsalan sävyiset avokkaat houkuttelevat. Sävy on ihan sama kuin hänen hameensa yhdessä kukassa. Tällä kertaa kengät ovat kuitenkin niin isot, että ne lentävät jalasta.

– Mutta näitä voi pienentää suutarilla, kuten omille kengilleni on tehty, Sanna vinkkaa ja näyttää avokkaitaan, joissa on pienet täytteet kantapäissä.

Kengät jäävät hyllyyn, mutta ulko-ovella Sanna tekee äkkipysähdyksen: mikä tuo mallinuken päällä oleva kukkahame on? Hameen kangas on niin upea, että mielihalu kiilaa tarpeen ohi ja vaate vaihtaa omistajaa 6,50 eurolla.

Sanna alkaa heti suunnitella, mitä hameesta voisi tehdä. Lyhyemmän hameen? Paidan? Topin? Juuri näitä hetkiä Sanna rakastaa kirppareilla eniten.

– Keksiminen on ihanaa! Olen tottunut katsomaan vaatteita myös niin, että miten niitä voisi uudistaa.

"Nyt työn alla on anopilta saatu 70-luvun puuvillainen haalari, josta teen paitamekon."

– Juuri tein vanhan nahkatakin hihoista tyylikkään clutch-laukun. Nyt työn alla on anopilta saatu 70-luvun puuvillainen haalari, josta teen paitamekon. Omastakin vaatekaapista voi tehdä löytöjä, Sanna nauraa.

Sanna bongailee myös materiaaleja.

– Olen raahannut kotiin muovipussillisia euron tai kahden vaatteita ommellakseni niistä jotain muuta. Saan myös tuttaviltani paljon kierrätysmateriaaleja.

Viiden päivän kuluttua Sanna lähettää kuvaviestin. Siinä hän poseeraa kukkakankaassa.

– Tykkään! Taatusti tulee käytettyä! Sanna hihkuu.

Mitä siitä tuli? Trendikäs raglanhihainen paita.

Koti kuntoon minimanilla

 

Satu-Johannan intohimo ovat valaisimet.

 

Kun katsot pahvista muffinivuokaa, näetkö leivontatarvikkeen vai lampunvarjostimen?

Satu-Johanna Bom, 35, näkee varjostimen.

– Näin nämä liikkeen ikkunassa ja tiesin heti, että näistä pitää ehdottomasti tehdä lamppuja, Ruokolahdella asuva Satu-Johanna naurahtaa.

Eteisen peilissä roikkuu nyt mustavalkoisista vuoista tehty leikkisä lediviritelmä. Entäs tuo olohuoneen kattokruunu? Itse tehtyyn sisustukseen hurahtanut Satu-Johanna askarteli sen 1 020 puuhelmestä yksi kerrallaan. Materiaali on peräisin käytetyistä autonistuimista.

Ideat kuulostavat kaheleilta, mutta valaisimet näyttävät nykyaikaisilta. Satu-Johanna pitää skandinaavisen pelkistetystä tyylistä. Hänelle kierrätetty koti ei ole kokoelma yhteen sopimattomia tavaroita.

– Inhoan sanaa tuunaaminen. Se on sellainen 2000-luvun lamasana, josta tulee mieleen lähinnä kukkakuosi ja Anttilan sohva, Satu-Johanna nauraa.

– Minusta kierrätyssisustaminen ei tarkoita rumien romujen raahaamista kotiin, vaan tavaroiden uudistamista ja uuden käytön keksimistä niille.

Klassikkokin itse tehtynä

Satu-Johanna on tehnyt itse tai uudistanut 100-neliöisen kotinsa esineistä lähes puolet.

Olohuoneen sohva, String-klassikkohylly ja tv-taso on ostettu uusina, mutta useimmat tavarat hän on haalinut kierrätyskeskuksesta, Facebookin annetaan ja otetaan -ryhmästä sekä kirppareilta.

"Monet asiat ovat rakentanut ilmaisista tai puoli-ilmaisista materiaaleista."

– Eivät nämä nyt paljon ole maksaneet, paitsi tuo String. Etsin sitäkin käytettynä kissojen ja koirien kanssa, mutten löytänyt. Monet asiat ovat rakentanut ilmaisista tai puoli-ilmaisista materiaaleista, Satu-Johanna sanoo.

Sitten hän yllättää:

– Edullisen String-tyylisen hyllyn voi tehdä itsekin! Keksin sen vasta ostettuani tuon. Kaivelin varastosta pari lautasten kuivaustelinettä muistuttavaa metallipinnaa ja virittelin hyllyiksi liimapuulevyjä. Ei maksanut monta euroa!

Viisi vuotta Bomit ovat eläneet ilman sohvapöytää. Juuri nyt Satu-Johanna on valamassa sellaista itse betonista. Liikkeissä trendikkäät betonipöydät maksavat helposti satasia – tämä ei.

– Höh, eihän tämä maksa kuin säkin sementtiä, siis 6–7 euroa.

Pöydän sirot puujalat ovat peräisin pinnatuolista. Pöydän sivutuotteena syntyi pinnatuolikeinu.

– Kun istuinosa tuolista jäi käyttämättä, keksin, että teen siitä lapselle keinun, jota olin kuolannut Finnish Design Shopissa!

Sieltä Satu-Johanna hakee useimmat ideansa, sillä hän on tiukka kotinsa tyylistä. Ilmeen pitää olla mustavalkoinen pehmennettynä puulla.

– Tykkään tutkia, mitkä värit, muodot tai materiaalit ovat sisustuksessa juuri nyt in, ja käytän niitä omalla tavallani. Minkä tahansa tavaran saa näyttämään trendikkäältä, jos sen maalaa nyt vaikka vaaleanvihreällä.

Säästöä ja aivojumppaa

Päivisin Satu-Johanna on ammatiltaan pysäköinnintarkastaja. Luonnosvihko kulkee laukussa töissäkin, sillä idea saattaa yllättää missä vain.

Parhaat ideat Satu-Johanna saa nukahtamisen rajamailla. Hän pingahtaa ylös sängystä harva se yö.

– Olen aina harrastanut jotakin käsilläni, että saan näkyvää aikaan. Se on minulle myös keino rentoutua ja olla omissa ajatuksissani. Olen ommellut, remontoinut, korjannut huonekaluja, väkertänyt koruja… kaikkea! Kädessäni pysyy pora, naula­pyssy, spraymaalipullo ja neula, kahden lapsen äiti kertoo.

Satu-Johanna nauttii siitä hetkestä, kun oma lamppu syttyy: tavaroiden uudistaminen on aivojumppaa, hoksaamista ja ongelmien ratkomista.

– On aivan ihanaa, kun yhtäkkiä tajuan, mitä tuostakin romusta voisi tehdä, ja alan hahmotella sitä!

"Yritän ottaa talteen kaiken, mikä on kiinnostavaa, ja tehdä siitä jotain tyylikästä."

– Olen tottunut siihen, että minulla on auton takakontti täynnä outoa roinaa. Yritän ottaa talteen kaiken, mikä on kiinnostavaa, ja tehdä siitä jotain tyylikästä.

Tervemenoa, kaaos

Satu-Johanna myös säästää itse tekemällä, sillä useimmat materiaalit ovat ilmaisia. Osa ilosta onkin juuri siinä, miten edullisesti tavaran pystyy tekemään.

– Useimmat tavarat minulla olisi varaa ostaa, mutten osta. En tykkää ostaa halpaa. Jos johonkin ei ole rahaa, olen mieluummin ilman ja säästän vähän aikaa.

Monen DIY- eli tee-se-itse-harrastajan kaapit pursuavat epämääräisiä risoja tavaroita. Ei Satu-Johannalla.

– Minulla on tarkka sääntö: jos tulee yksi tavara sisään, lähtee kolme ulos, hän nauraa.

Ylimääräisistä tavaroista Satu-Johanna hankkiutuu eroon kerran tai kaksi vuodessa pitämillään pihakirppareilla. Se on loistava tapa luopua turhasta, mutta myös tienata uutta sisustusrahaa.

– Kerran minulla oli autotallillinen tavaraa. Pitämällä hinnat alle vitosen myin kaiken ja tienasin yli viisisataa!

Hän kehottaakin myymään pois tavarat, jotka odottavat kellareissa ”sitä uutta päivää, jolloin ne sopivat taas kotiin”.

– Ei sitä tule. Maku muuttuu, tyyli muuttuu. Jos et edes muista, mitä kellarissa on, et tarvitse sitä. Vain kerran minulle on tullut katumus, kun luovuin tuikkukiposta. Onneksi huomasin, että ostaja myikin sitä jo eteenpäin ja sain pelastettua sen.

Missä se on nyt?

– Sittemmin sekin tuli myytyä kirpparilla, kun se oli väärän värinen.

Sanna Suonpää

Asuu Helsingissä.

Perheeseen kuuluvat myös aviomies, 8-vuotias poika, 2-vuotias tytär sekä miehen 18-vuotias poika.

Tehnyt markkinointi- ja viestintäalan töitä, etsii tällä hetkellä uutta työpaikkaa.

Harrastaa ompelua ja kirjoittaa siitä Kototeko-blogissaan.

Vaatetusmotto: ”Arvokkuuden ja tyylikkyyden ei tarvitse olla rahasta kiinni.”

 

Satu-Johanna Bom

Asuu Ruokolahdella.

Perheeseen kuuluvat aviomies sekä 4,5-vuotias poika ja 13-vuotias tytär.

Ammatikseen pysäköinnintarkastaja Imatralla.

Pitää The Little Village -blogia tee-se-itse-sisustuksesta ja ompelusta.

Sisustusmotto: ”Tavara on mörkö. Siitä pitää osata luopua.”

Elämä on kallista, mutta onneksi jotain tärkeitä asioita voi vielä hankkia alle 20 eurolla.  

Satoja euroja maksavien kännyköiden ja muiden vimpaimien keskellä on paljon pienemmänkin rahan asioita, jotka tekevät elämästä mukavampaa.

Otetaan esimerkiksi heijastin. Se suojaa pimeässä paljon paremmin kuin älypuhelin tai vaikkapa uudet juoksukengät. Se on myös erittäin edullinen moneen muuhun tärkeään tavaraan verrattuna, joskus jopa ilmainen.

Listasimme alle 20 euron tavaroita, jotka ovat samaan aikaan arkisia ja erittäin tärkeitä. Jotkut tavarat ovat täysin tavallisia (juustohöylä), toiset saattavat lisätä mukavuutta (kuulokkeet), ja joitakin et ehkä tiennyt edes tarvitsevasi (unimaski).

Mitä ilman sinä et voisi elää? Lähetä jutun lopussa kuvasi omasta tärkeästä, alle 20 euron tavarastasi.

 

1. Heijastin

”Heijastimia saa monesta paikasta ilmaiseksikin, mutta kun ostaa itselleen mieluisen heijastimen, sitä muistaa varmasti pitää aina mukana, ja näkyvyys on taattu pimeässä. Koiralleni puen heijastinliivit ulkona. ” Kaisu, 37

Oma Perhe Ilona -heijastin, 16 €, heijastinkauppa.fi
Asaklit-heijastin, 1,99 €, Clas Ohlson

Lue myös! Kirkkovene ja vintage-aarteita – heijastinmuoti 1950-luvulta tähän päivään

2. Juomapullo

”Ekologinen vesipullo pitää huolen, että juotavaa on aina mukana. Vaikka palautuspullot kierrätetäänkin, niin pulloveden pakkaamiseen ja kuljettamiseen kuluu turhaan luonnonvaroja. En halua kuormittaa ympäristöä yhtään nykyistä enempää.” Sari, 27


SIGG Traveller Red ‐juomapullo, 18,90 €, Verkkokauppa.com
Camelbak eddy 0,75L juomapullo, 17,90 €, Prisma ja monet muut tavaratalot

3. Vedenkeitin

”Halpa vedenkeitin on yhtä hyvä kuin designkeitin. Tärkeintä on saada kiehuvaa teevettä nopeasti.” Meiju, 28


Vedenkeitin, 15 €, Clas Ohlson
Matsui-vedenkeitin, 19,90 €, Gigantti

4. Hiussolki

”Hiussolki pelastaa monta huonoa hiuspäivää. Sillä saan puolipitkät hiukset kaavittua nutturasykeröksi.” Terhi, 35


Hiussolki, 6 €, H&M
Hiussoljet, alk. 2 €, Glitter

5. Kauppakassi

”Muovisissa tai paperisissa kauppakasseissa ei ole mitään järkeä. Siksi kuljetan mukanani aina pientä kangaskassia, johon mahtuvat pienet ruokaostokset tai vaikkapa työpaperi sekä läppäri.” Pirkko, 55


Taimi-kauppakassi, 9,90 €, Finlayson-myymälät ja -verkkokauppa
Never Mind the Human Rights? -kassi, 9,90 €, amnestystore.fi

Kiinnostavaa! Marimekko-kassi on kotimainen kilpailija Hermèsille

6. Hiuspanta

”Trikoisella hiuspannalla saan nostettua hiukset pois kasvoilta naamanpesua varten. Ilman pantaa tukka olisi aina märkä ja lätässä.” Anna, 40


Cailap-meikkauspanta, 5 €, Prisma ja monet muut tavaratalot
Stretch-panta, 6 €, Sokos ja monet muut tavaratalot

7. Unimaski

”Unimaski on korvaamaton apu, jos pitää nukkua vaikka bussissa tai lentokoneessa tai jos puoliso valvoo myöhempään tai herää aikaisemmin aamulla. Koska onko mikään tärkeämpää kuin hyvät unet? Varmaan joku sanoisi samaa korvatulpista, mutta niitä en itse osaa käyttää.” Julia, 25


Samsonite comfort eye shades, 13,90 €, tavaratalot
Unimaski, 3 €, Flying Tiger

8. Kuulokkeet

”Pidän aina kuulokkeita, kun olen yksin. Työmatkat tuntuvat kestävän ikuisuuden, jos ei ole kuulokkeita mukana.” Irja, 32


Koss UR5 kuulokkeet, 10 €, Gigantti, Kärkkäinen ja muut tavaratalot
Sony MDR-ZX110AP -kuulokkeet, alkaen 16 €, Cdon.fi ja useat nettikaupat

Tiesitkö jo, miten kuulokkeita pitäisi käyttää? Lääkäri: nappikuulokkeet eivät sovi kaikille

9. Juustohöylä

”Vaikka olen vähentänyt juuston syöntiä, tarvitsen juustohöylääni muun muassa kasvisten kuorimiseen. Esimerkiksi porkkanat on paljon helpompi kuoria juustohöylällä kuin kuorimaveitsellä.” Kristiina, 24


Fiskars Functional Form Juustohöylä, 7 €, Tokmanni ja monet muut tavaratalot
Orthex Gastromax -juustohöylä, alkaen 2,50 €, useat tavaratalot

10. Ihmesieni

”Onko parempaa siivousvälinettä kuin taikasieni? Sillä saa liat pois mistä vain: tekstiileistä, huonepinnoilta ja jopa tiukimmat maalit käsistä.” Arja, 44


Akro taikasieni, 3 €, K-citymarket ja monet muut tavaratalot
Vileda Miraclean -ihmesieni, 3,50 €, tavaratalot

11. Jääpalamuotti

”Pakastan jääpalamuotissa milloin mitäkin: viininjämät, kookosmaitoa tai jopa hyvää pestoa. Koska tarvitsen sitä usein, suosin kestävää mallia, joka on kumia.” Mia, 43


Lékué-jääpalamuotti, 13 €, Stockmann ja monet muut tavaratalot
Jääpalamuotti, 2,90 €, Clas Ohlson

Lue myös! Jääpalamuotti taipuu moneksi! 12 yllättävää käyttötapaa

12. Käsivarsikotelo

”Kun lähden ulkoilemaan eikä takissa ole taskuja, käsivarsikotelo pelastaa paljon ja suojaa kännykkäni. Myös festareilla kotelo toimii kätevästi: ei tarvitse kantaa mukana kassia pelkästään puhelinta varten.” Saija, 39


Wave käsivarsikotelo, 19,90 €, Verkkokauppa.com, Prisma ja monet muut tavaratalot
Adidas-käsivarsikotelo, alkaen 14,90 €, Stadium ja useat urheilukaupat

13. Hammaslankain

”Hammaslankain on superkätevä! Ehkä sen käyttö epäekologista, mutta ainakaan ei tarvitse haavoittaa sormiaan pelkällä langalla.” Sisko, 19


Jordan Miracle hammaslankain, alk. 4 €, tavaratalot
Plackers Twin -hammaslankain, alk. 7 €, apteekit ja tavaratalot

14. Puuvilla-alushousut

”Elämästä ei tulisi mitään ilman puuvillaisia alushousujani. Siis sellaisia pehmeitä ja istuvia Sloggi-midipöksyjä, joiden mummomaisuutta on yritetty piristää pitsisellä vyötärökaistaleella. Alusvaatelaatikostani löytyy aina vähintään kymmenen paria identtisiä sloggeja, ja luovun niistä sitä mukaa kuin pitsikaistaleen elastisuus vaihtuu irtirispaantuneiksi kuminauhakarkulaisiksi.” Taru, 43


Sloggi Basic Lace Midi, useat tavaratalot, 20 € / 2 kappaleen pakkaus
Puuvillasekoitusta olevat alushousut, alk. 6,90 €, Lindex

15. Tukisukat

”Tukisukat ovat must pitkille lennoille. Yli neljän tunnin matkalla puen lentosukat jalkaan. Joskus talvella käytän niitä töissäkin, jos pitää istua pitkiä päiviä tietokoneen ääressä.” Leena, 38


Norlyn Support 60 den. tukipolvisukat, 9 €, Sokos ja monet muut tavaratalot
Jobst Travel Socks -lentosukat, 16,90 €, tukisukat-shop.com

16. Hiusharja

”Sen jälkeen kun totuin Tangle Teezer -takkuharjaan, kaikki muut harjat ovat tuntuneet hirveältä väkivallalta hiuksia kohtaan. Pelkään, että jos hairahdun harjaamaan muunlaisella hiusharjalla, hiuksia lähtee heti hirveästi.” Varpu, 23


Tangle Teezer, alkaen 10 €, kampaamot ja tavaratalot
Hiusharja, 2 €, Flying Tiger

Suosittelemme! 7 totuutta ja 7 harhaluuloa siitä, miksi hiukset lähtevät

Mikä on sinulle tärkein alle 20 euron tavara, ruoka tai palvelu?

Onko sinulla jokin juttu, jota ilman et pysty elämään? Lähetä kuvasi perusteluineen alla olevassa kuvagalleriassa.
Saatamme käyttää kuvia jutun teossa.

Mitä pikkutavara on sinulle tärkein?

Kuinka ihmeellinen tapahtuu, eli näin eteiskaaoksen saa aisoihin.

Eteinen on kodin käyntikortti, sanotaan. Meillä se on syksyisin kodin häpeäpilkku. Naulakko notkuu kesä- ja välikausikampetta, kenkätelineessä on tunkua, on sekaisin sandaaleita ja kumppareita. Ei tule hyvä ensivaikutelma, tulee korkea verenpaine. Täytyy ryhdistäytyä.

Toimivassa eteisessä tärkeintä on säilytystila: sitä on oltava kaikelle ja kaikille. Avonaulakot näyttävät kuvissa kivoilta, mutta todellisuudessa näky voi olla levoton, jos jokainen perheenjäsen rynttää rekkiin erivärisen takkinsa ja vieläpä miten sattuu. Harmoniaa halajava hankkii siis tilavan kaapin, tai vähintään liukuoven komeron eteen. Avonaulakonkin voi hankkia, mutta siihen asetellaan vain kauneimmat takit.

Avonaulakonkin voi hankkia, mutta siihen asetellaan vain kauneimmat takit.

Paras eteismatto on tiheään kudottu ja kumipohjainen; matto pysyy paikoillaan, eivätkä hiekanmurut pääse läpi naarmuttamaan lattiaa. Luonnonvärit ruskea ja harmaa toimivat väreistä parhaiten, mustassa näkyvät kaikki roskat.

Hyvä valo on tärkeä, jos ei sitten nimenomaan halua omien mustien sormikkaidensa etsiskelystä ajanvietettä.

Eteinen on usein kodin tylsin huone, mutta sitä voi piristää vaikkapa villillä tapetilla, jota ei ehkä ikinä muualle asuntoonsa laittaisi. Näyttävät tapetit luovat tunnelmaa ja pääsevät oikeuksiinsa tilassa, jossa on muuten vähän ihasteltavaa. Vielä jakkara, jolle voi istahtaa sitomaan kengännauhat ja ehkäpä myös pieni lipasto, jolle laskea avaimet – ja siinä se on, eteinen, jota kelpaa esitellä.

1. Melodi-tapetti on kuin syksyinen satumetsä, 67€/rll, Boråstapeter. 2. Pikkupeili, 57€, Hay. 3. Jokaiselle oma korinsa, 9,99€, H&M Home 4. Kenkiä voi säilyttää myös puulaatikoissa, 6,99€, Ikea. 5. Malm-lipasto syksyn trendivärissä, 59€, Ikea. 6. Ässä apuväline kaiken ripustamiseen, 4€, Granit.
1. Melodi-tapetti on kuin syksyinen satumetsä, 67€/rll, Boråstapeter. 2. Pikkupeili, 57€, Hay. 3. Jokaiselle oma korinsa, 9,99€, H&M Home 4. Kenkiä voi säilyttää myös puulaatikoissa, 6,99€, Ikea. 5. Malm-lipasto syksyn trendivärissä, 59€, Ikea. 6. Ässä apuväline kaiken ripustamiseen, 4€, Granit.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Tiesitkö, että kokolattiamatot ovat taas tosi trendikkäitä? Niihin voi painattaa vaikka valokuvan, sisustussuunnittelija Milla Alftan vinkkaa.

Mitä ihmettä, kokolattiamatotko ovat taas trendikkäitä? Kyllä vain. Mielikuva kulahtaneista ja tunkkaisista homepesistä elää vahvana, muttei kuulemma pidä enää paikkaansa. Valmistustavat ovat tätä nykyä niin kehittyneet, että osa matoista käy jopa allergikoille.

– Kokolattiamatto sopii mainiosti makuuhuoneeseen, koska se rauhoittaa tilan ilmettä, parantaa akustiikkaa ja luo pehmoisen ja pumpulisen tunnelman. Lattialle astuttaessa pöly leviää huoneilmaan, mutta kokolattiamatto sitoo sen itseensä, sisustussuunnittelija Milla Alftan kertoo.

Kokolattiamattoihin pystyy nykyään painattamaan vaikka valokuvan. Niitä ei ole myöskään pakko liimata paikalleen, vaan maton voi teettää vaikka parketin päälle.

Sisustussuunnittelija Milla Alftan käyttää kokolattiamattoja erityisesti makuuhuoneissa. Kuva: Liina Aalto-Setälä
Sisustussuunnittelija Milla Alftan käyttää kokolattiamattoja erityisesti makuuhuoneissa. Kuva: Liina Aalto-Setälä

Mutta mitä tehdä, kun kokolattiamatolle päätyy ketsuppia, punaviiniä tai kuraa kengistä? Ei hätää, mattojen materiaalin lisäksi myös niiden pesuaineet ovat kehittyneet. Kannattaa kysäistä paras pesuaine myyjältä mattoa ostaessa, Alftan vinkkaa.

Maton voi myös rakentaa erillisistä palasista, jotka on kätevää irrottaa puunausta varten.

– Likaantuviin tiloihin, kuten eteiseen tai keittiöön en silti kokolattiamattoa käyttäisi.

"Eteiseen tai keittiöön en kokolattiamattoa käyttäisi."

Myös lastenhuoneissa kokolattiamatto on Alftanin mukaan kätevä valinta. Lastenhuoneet ovat usein pieniä ja niissä on niin paljon tavaraa, että perinteinen matto kulmineen olisi enemmän tiellä kuin hyödyksi.

Kokolattiamatolla voi sisustaa myös luovasti. Sitä voi laittaa vaikka seiniin, jos haluaa esimerkiksi muuttaa huoneen akustiikkaa.

– Vain mielikuvitus on rajana sisustamisessa, Alftan muistuttaa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

KK

70-luvun kaamea sisustustrendi tekee paluun

Vuonna -77 rakensimme omakotitalon ja trendin mukaisesti makuuhuoneeseen laitettiin kokolattiamatto. Ensimmäisen vuoden jälkeen oli lattialistojen vieressä, sängyn alla ja muissakin paikoissa silminnähtävää pölyä kaikesta imuroinnista huolimatta. Sitä ei saa tarpeeksi hyvin puhdistettua. Mikään ei voita parketti tai puulattiaa jonka voi mopata imuroinnin jälkeen. Enää ikinä minun kotiini ei tule kokolattiamattoa!
Lue kommentti

Jos suurin osa listauksen sisustuselementeistä löytyy kotoasi, voit onnitella itseäsi.

1. Viherkasvi tai tusina

Pisteen saat ainakin kaktuksista ja mehikasveista, peikonlehdestä tai anopinkielestä. Ehkä palmuvehkastakin.

2. Valopalloketju sisällä tai ulkona

Sehän ei ole minnekään kadonnut tai katoamassa.

3. Tarjoiluvaunu

Antiikkia tai Ikeasta, ei sillä niin väliä, kunhan päällä olevasta pulloasetelmasta löytyy Napueta.

4. Tyylikäs käsisaippua vessassa

Mieluiten Aesopin minimalistinen pumppupullo.

5. Andy Warhol -sitaatti seinällä

Suosituimmissa mustavalkoisissa tauluissa lukee joko I like boring things... tai All is pretty.

6. Kuivaus- tai yläkaapittomuus keittiössä

Kuka muka niitä tarvitsee?

7. KonMari kirjahyllyssä

Edelliseen liittyen – kun ei ole tavaraa, ei tarvita säilytystilaakaan. Eikä todennäköisesti sitä kirjahyllyäkään (String-hyllyä ei lasketa).

8. Asetelma esillä

Mutta tyylikäs asetelma, sellainen pitää tietenkin olla. Nätti maljakko, viherkasvi ja pirun kallis tuoksukynttilä lipaston päällä esimerkiksi.

9. Voimistelurenkaat katossa

Myös puolapuut tai keinu lasketaan – kunhan vanha kunnon kansakouluestetiikka on hallussa.

10. Aina jokin projekti työn alla

Koska sisustus, sehän ei tule koskaan valmiiksi. Mitä ihminen sitten muka elämällään tekisi?

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.