Patrick Frisk valmistautuu myymään 895000 euron asunnon.

Yli 90 prosentilla suomalaisista on unelma: omistusasunto. Sitä on totuttu pitämään hyvänä ja järkevänä unelmana, mutta onko se sitä enää?

Tällaisesta asunnosta unelmoi moni: Yli sata valoisaa neliötä vuonna 1926 rakennetussa, arvokkuutta huokuvassa talossa. Loistava sijainti Helsingin Ullanlinnassa, aivan keskustan tuntumassa. Idylliset puistonäkymät.

Ja nyt se on tulossa myyntiin. Tällaisia on harvoin tarjolla!

Toki pieni kasvojenkohotus voisi tehdä terää tälle kaunottarelle. Ehkä lattioiden hionta ja lakkaus, maalia sinne tänne, ruma kaapisto vaihtoon. Mutta sen saa tehdä sitten ostaja.

Välittäjä on kuitenkin hoitanut paikalle sisustussuunnittelija Marja Wickmanin, joka mittailee katseellaan kevätauringossa kylpevää asuntoa ja tekee muistiinpanoja.

Wickmanin tehtävänä on sisustaa tyhjä asunto houkuttelevasti myyntiä varten.

– Tai pikemminkin tehtäväni on tuoda esiin asunnon potentiaali, näyttää, mitä asunto voi olla parhaimmillaan, Wickman korjaa.

Pitäisi vain saada lottovoitto, jotta tähän unelmaan olisi varaa. Välittäjä on arvioinut sen hinnaksi 895 000 euroa.

 

Tyhjä asunto odottaa sisustussuunnittelija Marja Wickmania, joka loihtii sinne houkuttelevan sisustuksen.

 

Vähän kuin kirkkohäät

Onneksi unelmia löytyy kevyemmällekin kukkarolle, sillä Suomen Hypoteekkiyhdistyksen teettämän tutkimuksen mukaan 90 prosenttia suomalaisista asuisi mieluiten omistusasunnossa. Hypoteekkiyhdistys on asuntojen rahoittamiseen erikoistunut luottolaitos.

Aika moni on jo unelman toteuttanutkin, sillä 59 prosenttia suomalaisista asuu omistusasunnossa. (Tai no, jos nyt ihan tarkkoja ollaan, aika moni heistä asuu pankin omistamassa asunnossa, mutta ei juututa pikkuseikkoihin.)

”Luulen, että asunnon ostaminen on vähän samanlainen juttu kuin kirkkohäät. Niin vain kuuluu tehdä.”

Kansainvälisesti verrattuna omistusasujia on Suomessa paljon. Mutta oman kodin osto onkin meille melkein yksi aikuistumisriiteistä. Nuoria kannustetaan ASP-säästäjiksi, ja moni hankkii omistusasunnon heti, kun saa vakituisen työpaikan.

– Luulen, että asunnon ostaminen on vähän samanlainen juttu kuin kirkkohäät. Niin vain kuuluu tehdä, sanoo Hypopankin pankinjohtaja Sami Vallinkoski.

– Ajatusmalli saattaa juontaa juurensa historiasta. Maaseudulla ei vuokra-asumista ole juuri ollut, ja Suomi on kaupungistunut aika vasta. Sosiaalinen paine ostamiseen on kova: ajatellaan, että jos asut vuokralla, olet puolitorpparin asemassa.

Niin. Oma tupa, oma lupa. Sen lisäksi suomalaiset ovat tottuneet puhumaan asunnosta sijoituksena, vaikka se olisi hankittu ihan vain omaksi kodiksi. Moni pitää asuntoa myös eläketurvana tai ainoana tapana säästää ja kartuttaa omaisuutta.

Mutta pitäisikö asia miettiä uudestaan? Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat karanneet pilviin, pienillä paikkakunnilla kauppa on hyytynyt. Jos elämäntilanne muuttuu, omistusasunnosta voi olla vaikea päästä eroon. Eikä aina ole kyse omista valinnoista. Kun Nokia sulki Salon-tehtaansa, kaupungissa oli yhtäkkiä paljon työttömiä ja kaupaksi käymättömiä omakotitaloja.

Asuntokanta myös vanhenee. Joillakin paikkakunnilla asunto-osakeyhtiöillä on ollut vaikeuksia saada lainaa isoihin remontteihin. Kun remontin neliöhinta nousee suuremmaksi kuin asunnon neliöhinta, koti muuttuu käytännössä arvottomaksi.

Myynnissä lifestyle

Ullanlinnan unelmakämpässä ei näytä enää autiolta: eteinen lainehtii Ikea-kasseja, joista Wickman purkaa mattoja, tyynyjä ja pellavaisia tekstiilejä. Mustaa, valkoista, harmaata ja beigeä, sellaista kun juuri nyt sisustusblogeissa.

– Sisustuksen täytyy olla neutraali, jotta katsoja voi kuvitella itsensä asuntoon, hän kertoo.

Wickman työskentelee kiinteistövälitystoimisto Bo LKV:lle, joka stailaa myyntiinsä tulevat asunnot. Useimmille asiakkaista riittää kevyt kohennus: mustavalkoiset posterit, kutsuvat vuodevaatteet ja ammattikuvaajan ottamat sisustuslehtikuvat, joissa tiskikaapin repsottava pohjakaan ei ehkä näytä niin pahalta, kun alla on soma sipuliasetelma.

”Tyhjät asunnot menevät hitaammin kaupaksi.”

Keittiötasolle Wickman asettelee ranskalaisen gourmetkokin Nicolas Vahén limsapulloja. Niissä on minimalistinen design ja tyylikkäät etiketit. Kauas on tultu ajoista, jolloin välittäjä ohjeisti lähinnä siivoamaan ja jos oikein halusi panostaa, leipomaan juuri ennen näyttöä!

Tämä kaikki palvelee varmasti myyjää, mutta väistämättä herää kysymys, sumutetaanko ostajaa. Kiinteistönvälittäjä Patrick Frisk vakuuttaa, ettei tarkoitus ole johtaa harhaan tai kiskoa asunnosta lisähintaa, vaan nopeuttaa myyntiä.

– Mitä houkuttelevammat kuvat, sitä enemmän kiinnostuneita. Ja mitä enemmän näyttöön saa katsojia, sitä enemmän potentiaalisia ostajia. Tyhjät asunnot menevät hitaammin kaupaksi.

Kalustuksella on tarkoitus myös havainnollistaa ostajalle asunnon mittakaavaa. Ja itse asiassa, jos asunto on kokonaan välitystoimiston sisustama, sisustuksenkin voi ostaa.

 

 

Vaikka asunto ei olisi tyhjä, henkilökohtaiset esineet kuten valokuvat ja hygieniatuotteet siivotaan aina pois. ”Katsoja haluaa kuvitella itsensä asuntoon.”

 

Tyhjästä asunnosta kyllä näkisi paremmin, millaisessa kunnossa se on. Ihanan kelim-maton sijasta ostajan kannattaisi tuijottaa vastiketta ja pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelmaa, joka kertoo, mitä remontteja yhtiöön on tulossa. Eikö olisi jopa järkevämpää nähdä, millainen asunto voi olla ankeimmillaan? Asunto on kuitenkin kallein ostos, jonka useimmat meistä elämässään tekevät.

”Me emme myy vain asuntoja, vaan myös tietynlaista lifestylea.”

Mutta asuntokaupoissa onkin sellainen vinkeä juttu, että vaikka niitä perustellaan järjellä, päätökset tehdään aina sydämellä. Hyvä fiilis asunnosta on tärkeä.

– Me emme myy vain asuntoja, vaan myös tietynlaista lifestylea, Frisk toteaa.

Siitä lifestylesta saa käsityksen, kun selaa asuntoja välittäjän sivuilla. Ne muistuttavat kovasti toisiaan, ja niiden viesti lienee se, että hyvännäköistä elämää voi viettää Helsingin Punavuoren lisäksi vaikka Mellunmäessä, joka on kyllä kuuluisampi rosoisuudestaan kuin hipstereistään.

Mielisairaat laina-ajat?

Tamperelaiseen Antti Rinta-Loppiin rouheat pellavalakanat tai hipsterilimut eivät varmasti tekisi vaikutusta. Saituri.org-sivustolla talousneuvoja jakava Rinta-Loppi asuu itse vuokralla.

Hänestä on hölmöä, että omasta kodista puhutaan sijoituksena. Nykyisiä 25 vuoden velka-aikoja hän pitää ”mielisairaina”. Niille, jotka puhuvat asunnon ostosta ainoana keinonaan säästää, hän suosittelee itsekontrollin opettelua.

– Jos haluaa kartuttaa omaisuuttaan tai vaurastua, asunnon ostaminen ei ole paras keino. Se on kulu, ei sijoitus, koska siihen saa uppoamaan valtavan summan rahaa, mutta se ei tuota yhtään mitään.

”Jos haluaa kartuttaa omaisuuttaan tai vaurastua, asunnon ostaminen ei ole paras keino. Se on kulu, ei sijoitus.”

Etenkin pääkaupunkiseudulla on totuttu ajattelemaan, että asuntojen arvo vain nousee. Kodin myynnillä on voinut tienata, kun on tehnyt kaupat oikeaan aikaan. Rinta-Lopista arvonnousu on harhaa, koska muutkin asunnot kallistuvat.

– Hintojen nousussa tulee katto vastaan, kun ihmisten maksukyky ei yksinkertaisesti enää riitä. Nuorisotyöttömyys on nousussa, ja tuskin korotkaan loputtomiin näin alhaalla pysyvät.

Ja niinhän se menee: asuntojen hintoja säätelee kysyntä. Viime vuosina eniten ovat nousseet yksiöiden ja pienten kaksioiden hinnat, koska ne kiinnostavat myös asuntosijoittajia. Jopa taantuman aikana asuntosijoittamisesta on voinut saada tasaista, varmaa tuloa, koska vuokralla asujia yhä riittää.

Rinta-Loppi tunnistaa sosiaalisen paineen, joka kannustaa omistusasumiseen. Hän työskentelee UPM Kymmenellä prosessiasiantuntijana, ja hyvätuloisen, yli kolmikymppisen miehen vuokralla asumista on ihmetelty, etenkin kun hän asui välillä kommuunissa.

”Asunto, metsä ja maa ovat olleet ainoita hyväksyttäviä omistamisen muotoja.”

Asumiskuluista säästyneet rahat Rinta-Loppi säästää ja sijoittaa. Niitä hän suosittelee muillekin, jotka haluavat vaurastua.

– Mutta Suomi oli pitkään valtavan köyhä maa, eikä meillä siksi ole oikein piensijoittamisen kulttuuria. Päinvastoin, sitä on ehkä jopa vähän paheksuttu. Asunto, metsä ja maa ovat olleet ainoita hyväksyttäviä omistamisen muotoja.

Rinta-Loppi arvostaa vapautta. Se on ollut yksi syy, miksi hän ei ole asuntoa halunnut ostaa. Omistusasunto ja velka sitovat. Monen tutkijan tavoin hän uskoo, että Suomessa on paljon ”rikasta köyhyyttä”, jossa ihminen on jäänyt velkansa vangiksi. Lainanmaksu määrittää kaikkia ratkaisuja elämässä: Ei voi irtisanoutua, vaikka vihaisi työtään, koska on iso asuntolaina. Ei voi lähteä opiskelemaan, vaikka haluaisi, koska on lainaa. Ja niin edelleen.

– Mikä on unelman hinta? Joutuuko esimerkiksi jatkuvasti tekemään ylitöitä, jotta rahat riittävät? Ja mitä jos korot nousevat? Onko silloin pakko luopua unelmasta?

Kuuma asuntovinkki!

Korkoja onkin aiheellista pohtia, kun unelma omistusasunnosta alkaa poltella. Sami Vallinkoski muistuttaa, että asuntolainaa ottaessa pitää aina miettiä, pystyykö lyhennyksen yhä hoitamaan, jos korot nousevat jopa kuuteen prosenttiin. Toiseksi keskituloisella ei pitäisi mennä lainan korkoihin ja lyhennyksiin kuin maksimissaan 45 prosenttia käteen jäävistä tuloista.

– Lisäksi kannattaa kysyä itseltään, aikooko pysyä paikoillaan ja kuinka pysyvä oma työ on. Voiko edessä olla vielä muutto toiselle paikkakunnalle? Liikkuvaiselle ihmiselle vuokralla asuminen voi olla parempi vaihtoehto.

Mutta kun tämän pohdinnan on käynyt, Vallinkoski ei näe syytä, miksei asunnon ostaminen – ainakin varmoista kasvukeskuksista – kannattaisi ja olisi jopa ihan kelpo tapa säästää.

”Liikkuvaiselle ihmiselle vuokralla asuminen voi olla parempi vaihtoehto.”

– Arjen hulinassa kun säästäminen usein unohtuu. Vuokralla asuminen on edullisempaa oikeastaan vain silloin, kun vuokra on vähemmän tai saman verran kuin omistusasunnosta maksettu vastike ja lainan korko yhteensä. Vuokraisäntä on todennäköisesti rahoittanut asunnon lainalla ja sen kustannukset sisältyvät vuokraan, mutta asukas ei maksakaan asuntoa itselleen, vaan vuokranantajalle.

Lisäksi vuokrat ovat nousseet tasaisesti noin viiden prosentin vuositahtia. Vallinkoski esittelee PTT:n tutkimusta, jonka tulokset yllättävät: sen mukaan omistusasuminen pääkaupunkiseudulla ei ole koskaan viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut yhtä edullista suhteessa vuokra-asumiseen kuin nyt. Tutkimus ennustaa, että kehitys jatkuu samansuuntaisena myös muissa suurissa kaupungeissa. Tosin tulokseen vaikuttaa se, että asuntolainojen korot ovat nyt hyvin alhaalla.

Vallinkosken mielestä korkojen nousua pelätään ehkä hiukan aiheettomasti.

– Korot tulevat todennäköisesti pysymään matalina vielä vuosia. Ja jos korot lähtevät nousuun, lähtevät vuokratkin.

Vallinkoski vinkkaa, että asuntomarkkinoiden voittaja voi nyt olla se, joka vaihtaa pienemmästä isompaan. Pienestä voi saada hyvän hinnan, mutta isojen asuntojen hinnat ovat laskeneet.

Sitten täytyykin vain löytää asunto, jossa on itselle sopiva hinta, koko ja sijainti.

– Jos kaikkea ei voi saada, ensimmäisenä tinkisin sijainnista. Tilanpuute on kuitenkin asia, johon törmää päivittäin.

Mutta kaikki eivät ole valmiita tinkimään sijainnistakaan, ja siksi vuokralla asuminen yleistyy. Helsingin keskustassa asuu jo paljon nuoria perheitä, jotka eivät halua vetäytyä lähiöihin. Vaikka asunnon ostaminen Ullanlinnasta alkaa olla monelle utopistinen unelma, voi siellä asua vuokralla ihan tavallisillakin tuloilla.

Onnen hetkiä

Ullanlinnan-asunnon ensinäyttö oli sovittu sunnuntaiksi. Perjantaina Patrick Frisk soittaa jo myyneensä asunnon, ennen yleistä näyttöä. Asunnon ostaja ei halua julkisuutta.

Emme saa tietää, mikä hänet hurmasi. Juoko hän gourmetlimsoja tai lukeeko tanskalaisia sisustuslehtiä? Vai oliko syy sittenkin varakas yhtiö, jossa oli pieni vastike ja kaikki isot remontit tehty?

Todennäköisesti ostaja on kuitenkin onnellinen. Vallinkosken mukaan kaupantekotilaisuudet ovat lähes poikkeuksetta onnellisia. Siksi niitä Hypopankissakin juhlistetaan aina lasillisilla kuohuvaa.

 

Kun sisustus on valmis, ammattikuvaaja ottaa siitä ”sisustuslehtikuvat” välittäjän nettisivuille.

 

Voi olla, että Rinta-Loppikin ostaa jonain päivänä asunnon. Mutta sitä ennen täytyy vielä säästää.

– Olen niin hirvittävän turvallisuushakuinen, että mieluusti pitäisi olla asunnon hinnan verran muutakin varallisuutta tuottamassa tuloa. Vaikka ostaisin asunnon lainarahalla, haluaisin, että minulla olisi periaatteessa mahdollisuus maksaa se myös käteisellä. Tähän asti vuokraaminen on ollut minulle henkisesti ja taloudellisesti paras vaihtoehto. Minusta kodissa on tärkeintä, että se on viihtyisä turvapaikka, jossa on edullista asua.

Sehän kuulostaa itse asiassa aika järkevältä unelmalta.

Katso, kuinka Marja Wickman sisusti asunnon: MeNaiset.fi/stailaus

Mies1

Omistusasunto – onko se enää järkevä unelma?

Ei tuossa ole kyse mistään trendeistä, se kannattaa rahallisesti. Maksatko 7000e vuodessa vuokraa hukkaan, vai lyhennätkö lainaa 6 tonnia vuodessa? Lyhennä 10 vuotta, niin olet lyhentänyt 60 000 edestä. Myy sitten asunto samaan hintaan kuin ostit ja kuittaa laina pois, jää 60 tonnia löysää rahaa kouraan! Vai ei ehkä kannata. Vuokran-antajain liittoko lie kirjoittanut tarinan?
Lue kommentti
MsM

Omistusasunto – onko se enää järkevä unelma?

Jännää sinänsä, että vuokralla asumista tässä hehkutetaan halpana vaihtoehtona. Ei se kyllä kokemukseni mukaan sitä ole. Maksan vähemmän asuntolainaa kuukaudessa kolmiostani, kuin mitä edellisen kolmioni vuokra oli. Eikä sijanti ole nykyisessä asunnossa huonompi. Ymmärrän kyllä eron siihen, jos ostaa kalliin asunnon, josta joutuu maksamaan lainaa 40 % tuloistaan.
Lue kommentti

Elämä on kallista, mutta onneksi jotain tärkeitä asioita voi vielä hankkia alle 20 eurolla.  

Satoja euroja maksavien kännyköiden ja muiden vimpaimien keskellä on paljon pienemmänkin rahan asioita, jotka tekevät elämästä mukavampaa.

Otetaan esimerkiksi heijastin. Se suojaa pimeässä paljon paremmin kuin älypuhelin tai vaikkapa uudet juoksukengät. Se on myös erittäin edullinen moneen muuhun tärkeään tavaraan verrattuna, joskus jopa ilmainen.

Listasimme alle 20 euron tavaroita, jotka ovat samaan aikaan arkisia ja erittäin tärkeitä. Jotkut tavarat ovat täysin tavallisia (juustohöylä), toiset saattavat lisätä mukavuutta (kuulokkeet), ja joitakin et ehkä tiennyt edes tarvitsevasi (unimaski).

Mitä ilman sinä et voisi elää? Lähetä jutun lopussa kuvasi omasta tärkeästä, alle 20 euron tavarastasi.

 

1. Heijastin

”Heijastimia saa monesta paikasta ilmaiseksikin, mutta kun ostaa itselleen mieluisen heijastimen, sitä muistaa varmasti pitää aina mukana, ja näkyvyys on taattu pimeässä. Koiralleni puen heijastinliivit ulkona. ” Kaisu, 37

Oma Perhe Ilona -heijastin, 16 €, heijastinkauppa.fi
Asaklit-heijastin, 1,99 €, Clas Ohlson

Lue myös! Kirkkovene ja vintage-aarteita – heijastinmuoti 1950-luvulta tähän päivään

2. Juomapullo

”Ekologinen vesipullo pitää huolen, että juotavaa on aina mukana. Vaikka palautuspullot kierrätetäänkin, niin pulloveden pakkaamiseen ja kuljettamiseen kuluu turhaan luonnonvaroja. En halua kuormittaa ympäristöä yhtään nykyistä enempää.” Sari, 27


SIGG Traveller Red ‐juomapullo, 18,90 €, Verkkokauppa.com
Camelbak eddy 0,75L juomapullo, 17,90 €, Prisma ja monet muut tavaratalot

3. Vedenkeitin

”Halpa vedenkeitin on yhtä hyvä kuin designkeitin. Tärkeintä on saada kiehuvaa teevettä nopeasti.” Meiju, 28


Vedenkeitin, 15 €, Clas Ohlson
Matsui-vedenkeitin, 19,90 €, Gigantti

4. Hiussolki

”Hiussolki pelastaa monta huonoa hiuspäivää. Sillä saan puolipitkät hiukset kaavittua nutturasykeröksi.” Terhi, 35


Hiussolki, 6 €, H&M
Hiussoljet, alk. 2 €, Glitter

5. Kauppakassi

”Muovisissa tai paperisissa kauppakasseissa ei ole mitään järkeä. Siksi kuljetan mukanani aina pientä kangaskassia, johon mahtuvat pienet ruokaostokset tai vaikkapa työpaperi sekä läppäri.” Pirkko, 55


Taimi-kauppakassi, 9,90 €, Finlayson-myymälät ja -verkkokauppa
Never Mind the Human Rights? -kassi, 9,90 €, amnestystore.fi

Kiinnostavaa! Marimekko-kassi on kotimainen kilpailija Hermèsille

6. Hiuspanta

”Trikoisella hiuspannalla saan nostettua hiukset pois kasvoilta naamanpesua varten. Ilman pantaa tukka olisi aina märkä ja lätässä.” Anna, 40


Cailap-meikkauspanta, 5 €, Prisma ja monet muut tavaratalot
Stretch-panta, 6 €, Sokos ja monet muut tavaratalot

7. Unimaski

”Unimaski on korvaamaton apu, jos pitää nukkua vaikka bussissa tai lentokoneessa tai jos puoliso valvoo myöhempään tai herää aikaisemmin aamulla. Koska onko mikään tärkeämpää kuin hyvät unet? Varmaan joku sanoisi samaa korvatulpista, mutta niitä en itse osaa käyttää.” Julia, 25


Samsonite comfort eye shades, 13,90 €, tavaratalot
Unimaski, 3 €, Flying Tiger

8. Kuulokkeet

”Pidän aina kuulokkeita, kun olen yksin. Työmatkat tuntuvat kestävän ikuisuuden, jos ei ole kuulokkeita mukana.” Irja, 32


Koss UR5 kuulokkeet, 10 €, Gigantti, Kärkkäinen ja muut tavaratalot
Sony MDR-ZX110AP -kuulokkeet, alkaen 16 €, Cdon.fi ja useat nettikaupat

Tiesitkö jo, miten kuulokkeita pitäisi käyttää? Lääkäri: nappikuulokkeet eivät sovi kaikille

9. Juustohöylä

”Vaikka olen vähentänyt juuston syöntiä, tarvitsen juustohöylääni muun muassa kasvisten kuorimiseen. Esimerkiksi porkkanat on paljon helpompi kuoria juustohöylällä kuin kuorimaveitsellä.” Kristiina, 24


Fiskars Functional Form Juustohöylä, 7 €, Tokmanni ja monet muut tavaratalot
Orthex Gastromax -juustohöylä, alkaen 2,50 €, useat tavaratalot

10. Ihmesieni

”Onko parempaa siivousvälinettä kuin taikasieni? Sillä saa liat pois mistä vain: tekstiileistä, huonepinnoilta ja jopa tiukimmat maalit käsistä.” Arja, 44


Akro taikasieni, 3 €, K-citymarket ja monet muut tavaratalot
Vileda Miraclean -ihmesieni, 3,50 €, tavaratalot

11. Jääpalamuotti

”Pakastan jääpalamuotissa milloin mitäkin: viininjämät, kookosmaitoa tai jopa hyvää pestoa. Koska tarvitsen sitä usein, suosin kestävää mallia, joka on kumia.” Mia, 43


Lékué-jääpalamuotti, 13 €, Stockmann ja monet muut tavaratalot
Jääpalamuotti, 2,90 €, Clas Ohlson

Lue myös! Jääpalamuotti taipuu moneksi! 12 yllättävää käyttötapaa

12. Käsivarsikotelo

”Kun lähden ulkoilemaan eikä takissa ole taskuja, käsivarsikotelo pelastaa paljon ja suojaa kännykkäni. Myös festareilla kotelo toimii kätevästi: ei tarvitse kantaa mukana kassia pelkästään puhelinta varten.” Saija, 39


Wave käsivarsikotelo, 19,90 €, Verkkokauppa.com, Prisma ja monet muut tavaratalot
Adidas-käsivarsikotelo, alkaen 14,90 €, Stadium ja useat urheilukaupat

13. Hammaslankain

”Hammaslankain on superkätevä! Ehkä sen käyttö epäekologista, mutta ainakaan ei tarvitse haavoittaa sormiaan pelkällä langalla.” Sisko, 19


Jordan Miracle hammaslankain, alk. 4 €, tavaratalot
Plackers Twin -hammaslankain, alk. 7 €, apteekit ja tavaratalot

14. Puuvilla-alushousut

”Elämästä ei tulisi mitään ilman puuvillaisia alushousujani. Siis sellaisia pehmeitä ja istuvia Sloggi-midipöksyjä, joiden mummomaisuutta on yritetty piristää pitsisellä vyötärökaistaleella. Alusvaatelaatikostani löytyy aina vähintään kymmenen paria identtisiä sloggeja, ja luovun niistä sitä mukaa kuin pitsikaistaleen elastisuus vaihtuu irtirispaantuneiksi kuminauhakarkulaisiksi.” Taru, 43


Sloggi Basic Lace Midi, useat tavaratalot, 20 € / 2 kappaleen pakkaus
Puuvillasekoitusta olevat alushousut, alk. 6,90 €, Lindex

15. Tukisukat

”Tukisukat ovat must pitkille lennoille. Yli neljän tunnin matkalla puen lentosukat jalkaan. Joskus talvella käytän niitä töissäkin, jos pitää istua pitkiä päiviä tietokoneen ääressä.” Leena, 38


Norlyn Support 60 den. tukipolvisukat, 9 €, Sokos ja monet muut tavaratalot
Jobst Travel Socks -lentosukat, 16,90 €, tukisukat-shop.com

16. Hiusharja

”Sen jälkeen kun totuin Tangle Teezer -takkuharjaan, kaikki muut harjat ovat tuntuneet hirveältä väkivallalta hiuksia kohtaan. Pelkään, että jos hairahdun harjaamaan muunlaisella hiusharjalla, hiuksia lähtee heti hirveästi.” Varpu, 23


Tangle Teezer, alkaen 10 €, kampaamot ja tavaratalot
Hiusharja, 2 €, Flying Tiger

Suosittelemme! 7 totuutta ja 7 harhaluuloa siitä, miksi hiukset lähtevät

Mikä on sinulle tärkein alle 20 euron tavara, ruoka tai palvelu?

Onko sinulla jokin juttu, jota ilman et pysty elämään? Lähetä kuvasi perusteluineen alla olevassa kuvagalleriassa.
Saatamme käyttää kuvia jutun teossa.

Mitä pikkutavara on sinulle tärkein?

Kuinka ihmeellinen tapahtuu, eli näin eteiskaaoksen saa aisoihin.

Eteinen on kodin käyntikortti, sanotaan. Meillä se on syksyisin kodin häpeäpilkku. Naulakko notkuu kesä- ja välikausikampetta, kenkätelineessä on tunkua, on sekaisin sandaaleita ja kumppareita. Ei tule hyvä ensivaikutelma, tulee korkea verenpaine. Täytyy ryhdistäytyä.

Toimivassa eteisessä tärkeintä on säilytystila: sitä on oltava kaikelle ja kaikille. Avonaulakot näyttävät kuvissa kivoilta, mutta todellisuudessa näky voi olla levoton, jos jokainen perheenjäsen rynttää rekkiin erivärisen takkinsa ja vieläpä miten sattuu. Harmoniaa halajava hankkii siis tilavan kaapin, tai vähintään liukuoven komeron eteen. Avonaulakonkin voi hankkia, mutta siihen asetellaan vain kauneimmat takit.

Avonaulakonkin voi hankkia, mutta siihen asetellaan vain kauneimmat takit.

Paras eteismatto on tiheään kudottu ja kumipohjainen; matto pysyy paikoillaan, eivätkä hiekanmurut pääse läpi naarmuttamaan lattiaa. Luonnonvärit ruskea ja harmaa toimivat väreistä parhaiten, mustassa näkyvät kaikki roskat.

Hyvä valo on tärkeä, jos ei sitten nimenomaan halua omien mustien sormikkaidensa etsiskelystä ajanvietettä.

Eteinen on usein kodin tylsin huone, mutta sitä voi piristää vaikkapa villillä tapetilla, jota ei ehkä ikinä muualle asuntoonsa laittaisi. Näyttävät tapetit luovat tunnelmaa ja pääsevät oikeuksiinsa tilassa, jossa on muuten vähän ihasteltavaa. Vielä jakkara, jolle voi istahtaa sitomaan kengännauhat ja ehkäpä myös pieni lipasto, jolle laskea avaimet – ja siinä se on, eteinen, jota kelpaa esitellä.

1. Melodi-tapetti on kuin syksyinen satumetsä, 67€/rll, Boråstapeter. 2. Pikkupeili, 57€, Hay. 3. Jokaiselle oma korinsa, 9,99€, H&M Home 4. Kenkiä voi säilyttää myös puulaatikoissa, 6,99€, Ikea. 5. Malm-lipasto syksyn trendivärissä, 59€, Ikea. 6. Ässä apuväline kaiken ripustamiseen, 4€, Granit.
1. Melodi-tapetti on kuin syksyinen satumetsä, 67€/rll, Boråstapeter. 2. Pikkupeili, 57€, Hay. 3. Jokaiselle oma korinsa, 9,99€, H&M Home 4. Kenkiä voi säilyttää myös puulaatikoissa, 6,99€, Ikea. 5. Malm-lipasto syksyn trendivärissä, 59€, Ikea. 6. Ässä apuväline kaiken ripustamiseen, 4€, Granit.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Tiesitkö, että kokolattiamatot ovat taas tosi trendikkäitä? Niihin voi painattaa vaikka valokuvan, sisustussuunnittelija Milla Alftan vinkkaa.

Mitä ihmettä, kokolattiamatotko ovat taas trendikkäitä? Kyllä vain. Mielikuva kulahtaneista ja tunkkaisista homepesistä elää vahvana, muttei kuulemma pidä enää paikkaansa. Valmistustavat ovat tätä nykyä niin kehittyneet, että osa matoista käy jopa allergikoille.

– Kokolattiamatto sopii mainiosti makuuhuoneeseen, koska se rauhoittaa tilan ilmettä, parantaa akustiikkaa ja luo pehmoisen ja pumpulisen tunnelman. Lattialle astuttaessa pöly leviää huoneilmaan, mutta kokolattiamatto sitoo sen itseensä, sisustussuunnittelija Milla Alftan kertoo.

Kokolattiamattoihin pystyy nykyään painattamaan vaikka valokuvan. Niitä ei ole myöskään pakko liimata paikalleen, vaan maton voi teettää vaikka parketin päälle.

Sisustussuunnittelija Milla Alftan käyttää kokolattiamattoja erityisesti makuuhuoneissa. Kuva: Liina Aalto-Setälä
Sisustussuunnittelija Milla Alftan käyttää kokolattiamattoja erityisesti makuuhuoneissa. Kuva: Liina Aalto-Setälä

Mutta mitä tehdä, kun kokolattiamatolle päätyy ketsuppia, punaviiniä tai kuraa kengistä? Ei hätää, mattojen materiaalin lisäksi myös niiden pesuaineet ovat kehittyneet. Kannattaa kysäistä paras pesuaine myyjältä mattoa ostaessa, Alftan vinkkaa.

Maton voi myös rakentaa erillisistä palasista, jotka on kätevää irrottaa puunausta varten.

– Likaantuviin tiloihin, kuten eteiseen tai keittiöön en silti kokolattiamattoa käyttäisi.

"Eteiseen tai keittiöön en kokolattiamattoa käyttäisi."

Myös lastenhuoneissa kokolattiamatto on Alftanin mukaan kätevä valinta. Lastenhuoneet ovat usein pieniä ja niissä on niin paljon tavaraa, että perinteinen matto kulmineen olisi enemmän tiellä kuin hyödyksi.

Kokolattiamatolla voi sisustaa myös luovasti. Sitä voi laittaa vaikka seiniin, jos haluaa esimerkiksi muuttaa huoneen akustiikkaa.

– Vain mielikuvitus on rajana sisustamisessa, Alftan muistuttaa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

KK

70-luvun kaamea sisustustrendi tekee paluun

Vuonna -77 rakensimme omakotitalon ja trendin mukaisesti makuuhuoneeseen laitettiin kokolattiamatto. Ensimmäisen vuoden jälkeen oli lattialistojen vieressä, sängyn alla ja muissakin paikoissa silminnähtävää pölyä kaikesta imuroinnista huolimatta. Sitä ei saa tarpeeksi hyvin puhdistettua. Mikään ei voita parketti tai puulattiaa jonka voi mopata imuroinnin jälkeen. Enää ikinä minun kotiini ei tule kokolattiamattoa!
Lue kommentti

Jos suurin osa listauksen sisustuselementeistä löytyy kotoasi, voit onnitella itseäsi.

1. Viherkasvi tai tusina

Pisteen saat ainakin kaktuksista ja mehikasveista, peikonlehdestä tai anopinkielestä. Ehkä palmuvehkastakin.

2. Valopalloketju sisällä tai ulkona

Sehän ei ole minnekään kadonnut tai katoamassa.

3. Tarjoiluvaunu

Antiikkia tai Ikeasta, ei sillä niin väliä, kunhan päällä olevasta pulloasetelmasta löytyy Napueta.

4. Tyylikäs käsisaippua vessassa

Mieluiten Aesopin minimalistinen pumppupullo.

5. Andy Warhol -sitaatti seinällä

Suosituimmissa mustavalkoisissa tauluissa lukee joko I like boring things... tai All is pretty.

6. Kuivaus- tai yläkaapittomuus keittiössä

Kuka muka niitä tarvitsee?

7. KonMari kirjahyllyssä

Edelliseen liittyen – kun ei ole tavaraa, ei tarvita säilytystilaakaan. Eikä todennäköisesti sitä kirjahyllyäkään (String-hyllyä ei lasketa).

8. Asetelma esillä

Mutta tyylikäs asetelma, sellainen pitää tietenkin olla. Nätti maljakko, viherkasvi ja pirun kallis tuoksukynttilä lipaston päällä esimerkiksi.

9. Voimistelurenkaat katossa

Myös puolapuut tai keinu lasketaan – kunhan vanha kunnon kansakouluestetiikka on hallussa.

10. Aina jokin projekti työn alla

Koska sisustus, sehän ei tule koskaan valmiiksi. Mitä ihminen sitten muka elämällään tekisi?

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.