Ja hajun lähde löytyi kuin löytyikin muumioituneena suolakurkkupurkin takaa. Kuva: Shutterstock
Ja hajun lähde löytyi kuin löytyikin muumioituneena suolakurkkupurkin takaa. Kuva: Shutterstock

Onhan ihmisellä muutakin tekemistä, mutta jääkaapin siivoaminen olisi ihan tärkeä juttu.

Jääkaapin siivoaminen ei liene kovin monen vakiopuuhaa, mutta sekin kaipaa puhdistusta säännöllisin väliajoin. 

Marttaliiton hankekoordinaattori Katariina Juurikkala sanoo, että siivoustahti riippuu siitä, miten käyttää jääkaappia. Toisilla on koko ajan paljon ruokaa kaapissaan, ja sinne saattaa unohtua joitakin tuotteita haisemaan ja homehtumaan. Joillakin taas kaapissa loistavat vain valo ja pari säilykepurkkia.

– Yleisohje on, että perusteellinen jääkaapin siivous kannattaisi tehdä 2–3 kertaa vuodessa.

Juurikkala on huomannut, että yleisiä ongelmia ovat muun muassa jääkaappiin pinttyneet lika ja tunkkainen haju.

– Ylläpitosiivous helpottaa jääkaapin puhdistusta. Esimerkiksi aina kun tyhjentää kauppakassin jääkaappiin, voi pintoja pyyhkäistä puhdistusliinalla –  jos pinnoissa on näkyviä tahroja. Samalla kannattaa laittaa uudet tuotteet takaosaan ja vanhat eteen, niin saa luonnollisen kiertokulun kulutukseen eikä myöhemmin tule vastaan yllätyksiä, kuten jostain uumenista löytyviä homeisia vihanneksia.

Lue myös! Nämä ruuat eivät kuulu jääkaappiin

Joskus jääkaappi on pesty läpikotaisin ja ruuat tarkistettu, mutta edelleenkin siellä haisee tunkkaiselta.  Silloin Juurikkala suosittelee raikastavaa soodakikkaa, jota hän on itsekin testannut onnistuneesti.

– Ruokasoodaa voi kaataa avoimeen kulhoon ja laittaa sen jääkaappiin kuivana jauheena. Sooda toimii tehokkaasti ja imee pois hajut melko äkkiä.

”Ruokasoodaa voi kaataa avoimeen kulhoon ja laittaa sen jääkaappiin. Se imee hajut pois.”

Jääkaapin pesemiseen ei tarvita muutenkaan erikoisaineita, sanoo Juurikkala. Perusrätti ja astianpesuaine riittävät. Oven tiivisteiden puhdistamiseen voi käyttää mikrokuituliinaa, sillä se poistaa epätasasilta pinnoilta paremmin likaa.

Kurkkaa jääkaapin taaksekin

Juurikkala suosittelee, että jääkaapista otetaan virta pois päältä siivoamisen ajaksi. Töpseliä ei tarvitse irrottaa, paitsi jos puhdistaa jääkaapin taustan. Pölyt olisi syytä imuroida jääkaapin takaa kerran vuodessa.

Jos jääkaappiin – tai pakastimeen – on kertynyt paljon jäätä, on sekin merkki siivouksen tarpeesta. Jää kuluttaa sähköä enemmän. Silloin on hyvä ottaa virtajohto pois seinästä ja sulattaa laite. Pakastimen suositeltu pesuväli on 1–2 kertaa vuodessa.

– Nykyään useimmat jääkaapit ovat automaattisulatteisia eli sulattavat itse itsensä, mutta perusteellinen puhdistus on toki silloinkin tarpeellista.

3 tärkeää!

 1. Jos jääkaapissa on jäätä, sitä ei kannata irrottaa veitsellä – ettei vahingossa riko jäähdytysjärjestelmää. Voit vauhdittaa jään sulattamista laittamalla pakastimen tai jääkaapin hyllylle astiallisen höyryävän kuumaa vettä.
 2. Ota jääkaapin tasot pois ja puhdista nekin erikseen.
 3. Tarkista poistovesiaukko ja huolehdi, että se ei ole tukkeutunut.

Lähde: Katariina Juurikkala, Marttaliitto

Kysely

Kuinka usein siivoat jääkaappisi kunnolla?

1–2 kertaa vuodessa
1–2 kertaa vuodessa
37.3%
3–4 kertaa vuodessa
3–4 kertaa vuodessa
21.3%
Kerran kahdessa vuodessa tai harvemmin
Kerran kahdessa vuodessa tai harvemmin
17.4%
Parin kuukauden välein
Parin kuukauden välein
15.9%
1–2 kertaa kuukaudessa
1–2 kertaa kuukaudessa
5.4%
Kerran viikossa tai useammin
Kerran viikossa tai useammin
2.4%
Ääniä yhteensä: 201
 Talo on kokonaan Lauri Ylösen käsialaa. Suurista ikkunoista näkyy merelle. Kuvat: Jonna Öhrnberg

The Rasmuksen laulaja Lauri Ylönen on laittanut vastavalmistuneen talonsa myyntiin.

Puoli vuotta sitten Lauri Ylönen esitteli kakkoskotiaan suurissa tupaantuliaisissaan. Nyt Ylönen on pannut kotinsa myyntiin.

Oikotie.fi-sivustolla olevan myynti-ilmoituksen mukaan merenrantahuvilassa on muun muassa kolme makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta, sauna, elokuvateatteri ja baari. Olohuoneessa on lattiasta kattoon ylettyvät lasiseinät, joista on merinäköala.

Kiinteistönvälittäjä Kimmo Ojanen kertoo Me Naisille, että Ylösen koti on ollut myynnissä viime viikosta lähtien.

– Talossa pitää olla hyvä fengshui – vähän sellainen kuin japanilaisessa kylpylässä, Lauri Ylönen kertoi kylpyhuoneestaan maaliskuun tupareissa.
– Talossa pitää olla hyvä fengshui – vähän sellainen kuin japanilaisessa kylpylässä, Lauri Ylönen kertoi kylpyhuoneestaan maaliskuun tupareissa.

Kaksikerroksisessa talossa on 327,5 neliötä ja tontilla on lisäksi 37 neliön rantasauna. Myyntihinta on 3 950 000 euroa.

– Talon design-kalusteet sisältyvät hintaan, ilmoituksessa sanotaan.

Talo sijaitsee Sipoossa 2,2 hehtaarin rantatontilla. Ylösen mukaan talon perusidea lähti lapsuuden puumajoista. Valkoinen, paljon lasipintaa sisältävä luomus on kokonaan hänen käsialaansa.

– Tämä on meidän kesämökki, kertoi muusikko Me Naisille maaliskuussa.

– Asumme Sipoossa aina Suomessa ollessamme. Ainakin kesät aiomme viettää täällä.

Myytävässä talossa on kolme makuuhuonetta, joista yksi on päämakuuhuone, yksi lastenhuone ja kolmas vierashuone.
Myytävässä talossa on kolme makuuhuonetta, joista yksi on päämakuuhuone, yksi lastenhuone ja kolmas vierashuone.

Jättiterassilta on merinäkymä.
Jättiterassilta on merinäkymä.

Oikotie ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Syksy on pian täällä, ja tee-se-itse-väki on innostunut nikkaroimaan kauniita valoja.

Lojuuko kaapissasi tyhjiä lasipulloja, joita et ole raaskinut heittää pois? Moni on viritellyt loppukesästä niille uuden elämän – pimeän kauden piristäjinä eli pullovaloina.

Facebookin diy-palstoilla on viime viikkoina julkaistu upeita kuvia pattereilla toimivista valoasetelmista, jotka on tehty vanhoihin pulloihin. Anu, Pirjo-Liisa ja Tiina kertovat nyt, miten heidän pullovalonsa syntyivät.

1. ”Kannatti säilyttää glögipullot”

Kuva: Pirjo-Liisa Niemi
Kuva: Pirjo-Liisa Niemi

”Pullot ovat Lignell & Piispasen glögipulloja vuosilta 2009, 2015 ja 2016. Lisäsin niihin valonauhat, joissa on pullonkorkkia muistuttava paristokotelo. Kannatti säilyttää glögipullot.” Pirjo-Liisa Niemi

2. ”Kustannukset yhteensä 10 euroa”

Kuva: Tiina Päivinen-Sinkko
Kuva: Tiina Päivinen-Sinkko

”Näin vinkin Facebookin askartelu- ja sisustusryhmässä. Moni oli tehnyt valot kuohuviinipulloista, mutta jotkut olivat käyttäneet muita kauniita pulloja. Käväisin ihan muuta asiaa etsimässä kierrätyskeskuksessa, kun bongasin sieltä nämä kaksi kaunista pulloa. Valot ostin kaupasta. Kotona sovitin valoja, ja korkki oli vähän pieni pulloihin, joten kieputin narua korkkien ympärille, ettei korkki solahda läpi pulloon. Kustannukset olivat yhteensä 10 euroa. Niistä tulikin oikein kauniit, ja nyt olemme ihastelleet niitä illan hämärissä.” Tiina Päivinen-Sinkko

3. ”Samaa sarjaa vessassa”

Kuva: Anu Pirttijärvi
Kuva: Anu Pirttijärvi

”Pullojen tyhjennys on ollut koko perheen pitkäaikainen projekti, ja valot löytyivät halvalla marketista.

”Pullojen tyhjennys on ollut koko perheen pitkäaikainen projekti.”

Nämä pullot valikoituivat varmaankin siksi, että olen aikaisemmin tehnyt vessaan saippuapullon ja muuta pientä ”samasta sarjasta”.  Kerrankin myös mieheni innostui askarteluistani.” Anu Pirttijärvi

Ideoita Instagramista

 

 

😘#patterivalot #tunnelmaa #pullovalot#omakotitaloelämää #sisustus

Henkilön marikairene (@marikairene72) jakama julkaisu

 

 

Pullovalot kissaviinipulloissa:-D #pullovalot #tunnelmavalot #kissaviini

Henkilön Elämän valoa ja varjoa (@elamanvaloaja) jakama julkaisu

 

Pitkä reissu sai Samin karsimaan vaatteitaan, jotka mahtuvat nyt kaikki itserakennetulle rekille.

Sami Laitinen, 24, palasi äskettäin kymmenen kuukauden reissultaan Indonesiasta ja Australiasta. Matkan jälkeen hän joutui heti muuttopuuhiin, joita edelsi tavaroiden ja vaatteiden karsiminen. 

– Olen muuttamassa omaan asuntoon ja vähentänyt sen vuoksi paljon vaatteitani. Inspiraatiota sain myös reissustani. Etsin aluksi kaupoista vaaterekkiä, johon saisin vaatteeni. Mutta ne ovat yllättävän kalliita, joten päätin tehdä lopulta rekin itse, helsinkiläinen Sami kertoo.

Vaaterekkinsä raakamallin Sami sanoo nähneensä ”jossain netin syövereissä”. Loput hän suunnitteli itse, ja sen jälkeen hän suuntasi rakennusliikkeen puutavaraosastolle.

Samin mukaan kaupasta lähti kahdeksan harjanvartta, jotka maksoivat yhteensä alle 12 euroa. Vaaterekin alaosaa varten hän joutui sahaamaan varsista metrin pituisia.

Kotoa löytyivät porakone ja ruuvit, joilla hän kiinnitti harjanvarret yhteen. Apunikkaroijana hänellä oli oma isänsä, joka piteli ruuvausvaiheessa varsia pystyssä.

– Vaaterekin pituus ja leveys kannattaa suunnitella tarkkaan ja mitata kaikki etukäteen. Yksinkin sen voi rakentaa, mutta kahdestaan se on paljon helpompaa.

Kauppojen valmiit vaaterekit maksoivat ainakin 30 euroa ja ne eivät ole välttämättä kovin tukevia, mutta tämä harjanvarsista koottu rekki on yllättävän tukeva, hehkuttaa Sami Laitinen. Kuva: Sami Laitinen
Kauppojen valmiit vaaterekit maksoivat ainakin 30 euroa ja ne eivät ole välttämättä kovin tukevia, mutta tämä harjanvarsista koottu rekki on yllättävän tukeva, hehkuttaa Sami Laitinen. Kuva: Sami Laitinen

Nikkaroinnin jälkeen Sami maalasi vaaterekin, mutta hän suosittelee varsien maalaamista ennen rekin kokoamista. Hänen äitinsä Tuula julkaisi vaaterekin kuvan alkuviikosta Facebookin askarteluryhmässä, jossa se on saanut suuren suosion.

”Tämähän on ihan valmis design-tuote!”

– Tämähän on ihan valmis design-tuote, kirjoittaa esimerkiksi yksi harjanvarsirekin fani Facebookissa.

Hankolaisen Liinun idealla vanhanaikainen leikkuulauta sai uuden elämän.

Keittiökalusteisiin integroitu leikkuulauta herättää ristiriitaisia tunteita. Joillekin se on yksi keittiön luottovälineistä, toiset taas eivät suostu sitä käyttämään koskaan.

Liinu Petterson, 35, käyttää mieluusti leikkuulautaa – mutta irrallisena ja mieluiten muovisena versiona, jonka voi kuivattaa nopeasti kaapissa. Hän muutti äskettäin uuteen kotiin Hangossa, ja asunnon keittiöstä löytyi vetolaatikkoihin yhdistetty ritiläinen leikkuulauta. Se sai Liinun käsittelyssä uuden käyttötarkoituksen haarukoiden ja veitsien säilytystilana.

– En ole koskaan käyttänyt vedettävää leikkuulautaa, sillä se vain kerää kaikki muruset alleen. Keittiössäni on muutenkin vähän laatikoita, joten halusin leikkuulautatilan hyötykäyttöön ja askartelin siitä aterinlokerikon.

Vedettävän leikkuulaudan pitää olla tarpeeksi syvä, jotta Liinun idea toimii. Aluksi hän irrotti ritiläisen leikkuulaudan pois ja päällysti sen pohjalaudan dc-fix-sisustusmuovilla.  

– Kärsineen näköinen puupinta sai täysin uuden ilmeen valkoisella muovilla. Muovirullan lopun käytin kuivauskaappien uudistamiseen.

Leikkuulauta hyötykäyttöön! Kuvat: Liinu Petterson
Leikkuulauta hyötykäyttöön! Kuvat: Liinu Petterson

Me Naiset on aiemmin kertonut, että kontaktimuovin tavalla toimivalla sisustusmuovilla tuunaa helposti muun muassa keittiön tasot ja kaapistot. Muovirullan voi saada jopa kuudella eurolla.

Lue myös! Bloggaajan vinkki: allaskaapin päällystys dc-fix-muovilla

Rullan lisäksi Liinu hankki aterimille muovilokerikon, joka maksaa halvimmillaan euron. Hän ruuvasi sen neljällä ruuvilla kiinni lautaan, jotta lokerikko ei heilu reunattomassa tilassa. Viereen mahtuisi vielä toinenkin, pienempi lokerikko.

Liinun nikkarointiohjeet

 1. Leikkuulauta pois
  Kuvat: Liinu Petterson
  Kuvat: Liinu Petterson
 2. DC-fixiä pintaan; vanha luottokortti toimii kalvon suoristajana
 3. Aterinlokerikko kiinni ruuveilla
 4. Leikkuulaudan uusi ilme on valmis

Kysely

Onko keittiössäsi ulosvedettävä leikkuulauta?