Nukutko sinäkin umpilikaisella tyynyllä? Kuva: Shutterstock
Nukutko sinäkin umpilikaisella tyynyllä? Kuva: Shutterstock

Kiireisessä arjessa petivaatteiden huoltamisesta tulee helposti tingittyä. Onneksi pikkukikoilla voi helpottaa hommia.

Moni viettää poski tyynyä vasten kahdeksan tuntia yössä. Välissä on tyynyliina, johon iholta hankautuu unen aikana rasvaa ja likaa. Kosteat hiukset ja hikinen niska kuluttavat lisää niin tyynyliinaa kuin tyynyä.

Tyynyn käyttöikää voi onneksi pidentää. Helposti se tapahtuu marttojen tyynyliinavinkillä.

Marttaliiton hankekoordinaattori Katariina Juurikkala kertoo, että tyynyä voi säästää laittamalla kaksi tyynyliinaa päällekkäin.  Silloin tyynyn oma päällinen ja koko tyyny pysyvät puhtaana pidempään.

Lue myös! Oletko (taas) unohtanut pestä jääkaapin? Ota apuun marttojen soodakikka

Myös peseminen hoito-ohjeen mukaan pitää tyynyt kunnossa. Noin kolmasosa normaalista pesuainemäärästä riittää vuodevaatteiden pesemiseen.

– Tyynyt olisi syytä pestä kaksi kertaa ja täkit kerran vuodessa, Juurikkala sanoo.

Kaksi vuotta sitten julkaistun tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen ei ole koskaan pessyt tyynyään. Pahimmillaan vanha ja likainen tyyny voi olla melkoinen homepesä ja terveysriski. Esimerkiksi kasvojen näppylät tai tukkoinen nenä saattavat johtua likaisesta tyynystä.

Lika irti lakanoista

Osa tykkää vaihtaa lakanat kerran viikossa, toiset taas nukkuvat samoilla lakanoilla kuukauden putkeen. Mikä olisi sopivin vaihtoväli?

Juurikkalan mukaan lakanat kannattaa vaihtaa kerran tai kaksi kertaa kuukaudessa. Tyynyliinan hän vaihtaisi useammin, jopa kerran viikossa. Jos sängyssä nukkuu koira, hän ohjeistaa imuroimaan vuodevaatteet ja patjan säännöllisesti.

Lue myös! Valkoiset petivaatteet – syy, miksi nukut hotellissa paremmin kuin kotonasi

– Tuulettaminen siivouksen yhteydessä raikastaa petivaatteita. Myös aamulla kannattaa jättää sänky hetkeksi petaamatta. Kosteus ehtii haihtua paremmin pois, kun sänkyä ei petaa esimerkiksi pariin tuntiin.

Vuodevaatteet vaativat Juurikkalan mielestä riittävän kuuman pesulämpötilan. Alle kuudenkymmenen asteen pesua ei kannata käyttää, sillä se ei irrota likaa esimerkiksi tyynyliinoista.

Entäpä mankelointi – mitä se auttaa?

– Mankeloidut lakanat ovat mukavan tuntuiset sekä sileät, ja mankelointi myös vähentää lakanoiden pölyämistä.

Kysely

Pidätkö kahta tyynyliinaa päällekäin?

En
En
67.9%
Kyllä
Kyllä
32.0%
Ääniä yhteensä: 253
puhdas pielus

Oletko laiska tyynynpesijä? Maailman helpoin tyynyliinakikka auttaa

Vanha kikkahan tuo kahden tyynyliinan menetelmä jo on. Olen noudattanut sitä ties kuinka kauan. Ompelin erittäin tiiviistä kankaasta suojan tyynylle juuri siksi, kun huomasin, miten nopeasti tyyny oli pesun tarpeessa ja kuivaaminen talvisaikaan oli hankalaa ilman kuivausrumpua. Kaupasta voi myös ostaa valmiita suojia. Valitettavasti muotoiltuja älyvaahtotyynyjä ei voi pestä, vain tuulettaa. Olen lisännyt pestävän suojapäällisen alle vielä toisen suojuksen ja se on toiminut hyvin. Vaihdan myös...
Lue kommentti

Kun seinät tulevat vastaan, ihana koti vaatii hiukan mielikuvitusta.

Asutko pienessä yksiössä vai oletko muuttamassa sellaiseen? Pienessä tilassa tarvitaan extramäärä luovuutta, jotta asunnosta saa kodikkaan ja viihtyisän. Jokainen neliö tulee tehokäyttöön.

Keräsimme kokoon parhaat vinkit, jotta mahdut hengittämisen ja kyljen kääntämisen lisäksi sisustamaan myös pienessä asunnossa.

”Panosta johonkin ja tingi toisesta.”

 1. Jaa tilaa. Asenna esimerkiksi alkovin eteen kattoon verhot tai jaa asunto kahtia kevyellä verholla. Se saa asunnon tuntumaan tilavammalta. Jos pikkukodissa asuu kaksi, tiloja jakamalla saa myös aavistuksen verran omaa rauhaa.

   

 2. Osta vuodevaatelaatikko. Jos sänkysi alla on tilaa, se kannattaa käyttää hyödyksi. Vuodevaatelaatikot ovat todellisia tilaihmeitä, joihin saat piilotettua lakanoiden ja pyyhkeiden lisäksi paljon muutakin.
 3. Osta pinottavia jakkaroita. Osta jakkaroita, joita voit kasata pieneen tilaan menevään pinoon. Kun luoksesi tulee vieraita, voit tarjota pöydän äärestä istumapaikan useammalle.
   

  A post shared by Artek (@artekglobal) on

   

 4. Panosta johonkin ja tingi muusta. Jostain on tingittävä, kun neliöitä on vähän – oli se sitten isosta vuoteesta, ruokapöydästä tai sohvasta. Päätä, mikä sinulle on tärkeintä.
 5. Kiinnitä keittiövälineitä, kuten veitsiä ja kattiloita, seinille koukkujen tai magneettien avulla. Säästät tilaa kaapissasi.
 6. Asenna kotiisi peilejä, sillä ne heijastavat hyvin valoa. Saat kotisi näyttämään isommalta.
 7. Less is more. Älä haali liikaa huonekaluja ja karsi kaikki esineet, joita et ole tarvinnut kahteen vuoteen. Ihminen pärjää yllättävän vähällä. Konmaritus ja minimalismi on pop.

Suola tekee ruualle ihmeitä, mutta voi sitä käyttää kotona ihan muuhunkin. Listasimme siivoustarkoitukset, joihin sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla.

1. Valurautapannu puhdistuu helposti suolalla

Koska valurautapannu ei ole erityisen arka naarmuille, sen voi helposti putsata karkean suolan avulla.

Toimi näin: Levitä kylmän pannun pohjalle reilusti karkeaa merisuolaa ja hankaa pannu puhtaaksi sienen avulla. Jos lika on erityisen tiukassa, anna suolan vaikuttaa noin 10 minuuttia. Putsauksen jälkeen pannun pinta kannattaa öljytä.

2. Suola poistaa tummentumat hopeaesineistä ja -koruista

Ovatko hopeat tummuneet käytössä? Ei hätää, suola auttaa! Aseta hopeaesineet alumiinivuokaan. Kaada niiden päälle haaleaa vettä niin, että esineet peittyvät. Sekoita veden joukkoon kourallinen ruokasuolaa. Anna vaikuttaa muutama minuutti. Nosta esineet vedestä ja huuhtele.

3. Vaasit ja kahvipannu ovat kuin uusia suolaravistelun jälkeen

Kahvipannun ja maljakoiden pohjaan alkaa ajan myötä kerääntyä helposti inhottavia pinttymiä, jotka tekevät lasista samean. Yksi konsti kuurata vaasit ja pannut puhtaaksi, on tarttua suolaan.

Peitä vaasin tai pannun pohja suolalla. Tiputa astiaan myös muutama jääpala, peitä sen suu ja ravistele rivakasti. Käsittelyn jälkeen pohja on taas kirkas. Jos jääpaloja ei ole saatavilla, voit käyttää niiden sijasta haaleaa vettä. Tällöin anna suolaliuoksen vaikuttaa 5 minuuttia ennen kuin ravistelet. Muista huuhdella astia lopuksi.

4. Suola ja väkiviinaetikka liottavat tahrat mukeista ja laseista

Ei ole mälsempää näkyä, kuin sumpin aiheuttamat raidat suosikkikahvikupissa. Onneksi niistä pääsee helposti eroon suolan avulla.

Tee seos nestemäisestä tiskiaineesta ja hienosta suolasta. Pese kuppi seoksella. Suola auttaa kuppia puhdistumaan pelkkää tiskiainetta tehokkaammin, koska se sisältää kirkastavia ja hieman valkaisevia ainesosia.

5. Tehokkain lääke punaviinitahraan on suola

Kääk, kaatuiko lasi punaviiniä? Hätään on onneksi helppo ratkaisu. Saat tuoreen punaviinitahran helposti pois, kun hierot sen päälle runsaasti suolaa.

6. Suola ja ruokasooda siistivät uunin

Sekoita kuumaan veteen 2 ruokalusikallista suolaa ja 2 ruokalusikallista ruokasoodaa. Vettä tarvitaan vain sen verran, että seoksesta tulee tahnamaista.

Levitä seos 50-asteisen uunin pinnoille. Sammuta uuni, ja anna suola–sooda-seoksen vaikuttaa ainakin kaksi tuntia – mieluiten yön yli. Pyyhi uuni vaikutusajan jälkeen karkealla sienellä.

7. Putket pysyvät puhtaina suolalla

Kaada suolaa suoraan keittiön tai kylpyhuoneen viemäriin. Laske perään kuumaa vettä. Suola sisältää hajua neutralisoivia ja puhdistavia ainesosia, jotka pitävät putket puhtoisina.

8. Suola kiinnittää tekstiilin värit – ja kirkasta pyykit

Etkö halua päästää tekstiilin värejä haalistumaan? Tee sille suolavesikäsittely. Liota yksiväristä tekstiiliä vedessä, johon on lisätty suolaa ja etikkaa. Paras sekoitussuhde on desi suolaa ja etikkaa kahteen litraan vettä. Jo haalistuneet värit voit saada taas kirkkaiksi lisäämällä pyykin joukkoon desin suolaa.

9. Ruosteelle kyytiä suolan avulla

Ruoste irtoaa helposti esimerkiksi metalliastioista suolan ja sitruunan avulla. Sekoita saman verran suolaa ja sitruunaa seokseksi. Hinkkaa ruostetta seoksella niin kauan, kunnes ruoste irtoaa.

10. Pidä hajut loitolla sujauttamalla nurkkaan suolaa

Suola imee luonnostaan ikäviä tuoksuja, joten sen avulla saat raikkaamman huoneilman. Aseta siis kupillinen suolaa huoneen nurkkaan. Jos haluat ekstraraikastusta kotiin, laita suolan joukkoon appelsiinin tai sitruunan kuorta.

11. Myös silitys- ja suoristusrauta puhdistuu suolalla

Kuumiin rautoihin kertyy helposti erilaista likaa. Hankaa suolaa silitysraudan tai suoristusraudan pinttyneisiin tahroihin. Suolan avulla pääset tahroista helposti eroon.

 

Lähteet: Martat, siivous.info, Ilta-Sanomat, Kitchn ja Popsugar