Katrilla on juuri sopivasti tilaa, 16 neliötä. Siihen mahtuu keräilyesineitäkin.

Viisihenkinen Raskin perhe asuu 48,5 neliön kaksiossa, Katri yksin 16 neliössä – ja vielä mielellään. Nykyään monen unelmakoti on miniminikämppä keskustassa.

Neljän neliön eteisessä on ruuhkaa. Täyteen ahdetun naulakon alla on kasoittain kenkiä, ja purkamattomat ostoskassit pursuvat Lontoon-matkan jäljiltä.

Nuorten seksuaalineuvoja Katri Peräaho, 29, ei pelkää shoppailua, vaikka kotona on tilaa vain kuusitoista neliötä. Muutama viikko sitten Katri hankki television, vaikkei ostohetkellä tiennyt, minne se mahtuu. Nyt puinen antiikkitelkkari toimii yöpöytänä.

– Televisio ei toimi, mutta se oli pakko hankkia, koska se on niin makea. Kolme ihmistä pysäytti kadulla kysyäkseen, mistä se on, Katri naurahtaa.

Ja täyttä Katrin yksiössä tosiaan on. Vessa on niin pieni, että sinne täytyy peruuttaa. Sänkyä vastapäätä on jääkaappi, ja ikkunalaudalla nököttää mikro. Toisella seinustalla on kirjoituspöytä ja tuoli.

– Kirjoituspöydälle kertyy ensimmäisenä tavaraa, ja se häiritsee. Siivoan sen ensimmäisenä, kun haluan rentoutua kotona.

Keittiösyvennykseen mahtuu hyllykkö, uuni ja pieni työpöytä.

– Suuremmat leipomukset hoidan kavereiden nurkissa, koska täällä ei ole laskutilaa, Katri kertoo.

Kaikesta huolimatta yksiön tunnelma on kodikas.

– Olen halunnut rakentaa itselleni hyvän mielen linnakkeen, koska vietän kotona paljon aikaa.

Puutarhatonttu on rakkaimpia esineitä, sen valvovan silmän alla on turvallista nukkua." />
Puutarhatonttu on rakkaimpia esineitä, sen valvovan silmän alla on turvallista nukkua.

Ikkunaa vastapäiselle seinustalle Katri on luonut olohuonetunnelman: on leveä valkoinen nojatuoli, pinkki rahi, kirjahylly ja toinen puutuoli, jonka päällä on luistimet. Koska kyseessä on väliaikainen vuokra-asunto, ylimääräisiä tavaroita on säilötty muun muassa ystävien ja poikaystävän luokse. Myös työpaikalla on yksi tuoli. Haaveissa on saada kotiin työpöydän tilalle parisänky vanhempien varastosta.

Minä mahdun!

On Katri elänyt leveämminkin. Hän asui hetken 30 neliössä Espoossa, mutta pitkän työmatkan takia muutti sitten liki työpaikkaa. Halpa vuokra ja naapurissa asuva lapsuudenystävä ratkaisivat uuden kodin osoitteen vuosi sitten.

Muuttaessaan Katrilla oli yksi vaatimus. Asuntoon piti mahtua nojatuoli, sillä ilman sitä koti ei tunnu kodilta. Aluksi iski ahdistus, koska kaikki ei tuntunutkaan mahtuvan. Katri kipusi jääkaapin päälle, jotta hahmottaisi tilan paremmin.

– Kun tajusin, että nojatuoli mahtuu peräseinälle, itkin onnenkyyneleitä. Tuolissa olen istunut kaksi kertaa – se oli pikemminkin henkinen juttu: minä mahdun!

Niukat neliöt eivät ole estäneet kutsumasta ihmisiä kylään. Katri kertoo järjestäneensä illanistujaisia jopa kahdeksalle naiselle. Asunnossahan on istumatilaa runsaasti: kaksi puista pinnatuolia ja nojatuoli. Lisäksi sängylle mahtuu kolme ja tarvittaessa yksi ikkunalaudalle.

– Kaikki on asenteesta kiinni!


Shoppailuintoilijan kotiin mahtuu uskomaton määrä kenkiä.

Perheidylliä vanhaan malliin

Helsinkiläiskaksioon astuessa tuntuu kuin saapuisi 1970-luvun mummolaan: radio soittaa vanhoja klassikoita ja kukallinen tapetti koristaa seiniä. Menneitä vuosikymmeniä muistuttaa myös asumisen tyyli: tässä kodissa asuu viisihenkinen perhe 48,5 neliössä.

Täällä asuvat opiskelija Anu Rask, 36, muusikko Samuli Rask, 40, sekä lapset Riku, 10, Johannes, 7, ja Olga-Maria, 5.Vähistä neliöistä huolimatta Raskin perheen kaksio on siisti ja avara. Sirot huonekalut, lamput ja kirjahyllyt on ripoteltu seinien vierille, mikä lisää tilantuntua. Turhia tilpehöörejä ja koriste-esineitä ei nurkissa pyöri.

– Emme ole materialisteja. Kaikilla tavaroilla on puhdas käyttöarvo. Mitä emme käytä, kierrätämme saman tien, perheen äiti Anu Rask kertoo.


Keittiöpöydän ääressä ollaan harvoin yhtä aikaa, koska jokaisella on omat menonsa.

Anun ja perheen isän Samulin mielestä asunto väljä, sillä tilaa on kaikelle tarpeelliselle: nukkumiselle ja olemiselle. Kaikilla on oma sänky, ja jokaisella lapsella on työpöytä ja vaatekaappi.

Samulin työvälineet, piano, tuuba ja pari kitaraa, mahtuvat lattialle sohvan viereen, ja keittiönpöydän ääressä istuu parhaimmillaan kahdeksan henkilöä, kun nurkasta nostetaan esiin neljä jakkaraa.

– Mahdumme kaikki tekemään omia juttujamme: lapset läksyjään, minä ruokaa ja Samuli kuuntelemaan muusiikkia kuulokkeilla, Anu sanoo.

– Olemme tottuneet asumaan lähekkäin. Kun lapset oli pieniä, joskus tuntui, että seinät kaatuvat. Nykyään kaikilla on niin paljon omia menoja, että harvoin olemme yhtä aikaa kotona. Lapset ovat harrastuksissa, minä yliopistolla ja Samuel keilahallilla.

Raskien perheessä kaikki lähtevät eri aikoihin töihin, kouluun ja opiskeluihin, joten armottomia jonoja aamuvessaan ei pääse syntymään.

– Vaatehuolto hoituu alakerran pyykkituvassa. Sitä ilman arki ei sujuisi, koska täällä ei ole tilaa kuivattamiselle, Anu sanoo.

Myös hyvä järjestyksenpito auttaa, esimerkiksi eteisessä.

– Sullon syviin kaappeihin kaiken. Välillä joudun komentamaan lapsia viemään tavaroita paikoilleen, ettei eteinen ruuhkaannu, Anu sanoo.


Yksi asunto, monta kerrosta. Niin se toimii.

Tilaa yläilmoista

Aina ei Raskeilla ole ollut näin väljää. Ennen vuoden 2010 putkiremonttia tilanne oli epätoivoinen, koska kodissa oli oleilua varten ainoastaan yksi huone: keittiö. Toinen huone täyttyi vanhempien ja lasten sängyistä.

– Iso keittiö oli ihana, mutta pidemmän päälle se ei voi olla ainut paikka elämiselle.

Ratkaisu löytyi tyhjästä tilasta eli katonrajasta. Keittiöstä tuli lastenhuone kerrossänkyineen, kokkaustilat siirrettiin entisen makuuhuoneen nurkkaan, ja aikuisten makuuhuone rakennettiin parveksi keittiökomeron yläpuolelle.

– Olemme lyhyitä, joten mahdumme hyvin sekä makuutilaan että keittiöön. Silakkalaatikkoa en kokkaa makuuhuoneen läheisyyden takia, Anu nauraa.

Raskien perheelle isoa asuntoa tärkeämpää on sujuva arki, ja se onnistuu kaupungin keskustassa helpoiten. Lasten harrastuksiin jalkapallokentälle menee pari minuuttia, töihin pääsee kymmenessä.

– Mieluummin keilaan kuin remontoin, Samuli tiivistää.

Lue myös:

Löytyykö sinunkin kotoasi? Tätä designluksusta himoitaan nyt

Näin teet kodistasi elegantin – halvalla

Koti siistiksi – viidessä minuutissa!

Katrin vinkit

Sisusta vertikaalisti: lado tavaraa tavaran päälle tai taakse. Tämä säästää lattiapinta-alaa.

Jos on pakko hankkia jotain uutta, käytä sitä luovasti eli perustele itsellesi, miksi saat ostaa.

Rakenna pikkupesä, josta et halua lähteä. Ympäröi itsesi kauniilla asioilla, jotka vievät huomion pois neliöistä.

Hanki varastotilaa. Vie vanhempien ja kavereiden luo säilytykseen vaikka kesävaatteet.

Käytä krääsä viisaasti. Sullo proteiinijauhetta ja puuroa lasipurkkeihin. Kun saat esille kauniita asioita, tuntuu ettei mistään tarvitse luopua.

Jos et mahdu kotona tekemään kaikkea, etsi tila missä se on mahdollista. Älä odota, että kaiken täytyy olla mahdollista kotona.

Raskien vinkit

Älä tuo asuntoon liikaa tavaraa, mieti mitä oikeasti tarvitset. Kierrätä kaikki turha.

Kun rakentaa parven ja lapsille kerrossängyn, lattialle jää enemmän tilaa. Nykyään saa seinälle taitettavia sänkyjä.

Suosi vaaleita pintoja, ne luovat avaraa tunnelmaa. Tumma puolestaan pienentää.

Älä käytä verhoja. Ne lisäävät tunkkaisuutta, jos luonnonvalon määrä on jo valmiiksi vähäinen.

Hyödynnä korkeus. Käytä seinät hyödyksi. Nosta kaikki mahdollinen kirjahyllystä lähtien pois lattialta.

Remontoi asunto tarpeidesi mukaan. Siirrä tarvittaessa keittiön paikka toiseen huoneeseen.

Ulkoista osa kodintoiminnoista. Käytä taloyhtiön pesutupaa: asunto ei täyty märistä pyykeistä.

Elämä on kallista, mutta onneksi jotain tärkeitä asioita voi vielä hankkia alle 20 eurolla.  

Satoja euroja maksavien kännyköiden ja muiden vimpaimien keskellä on paljon pienemmänkin rahan asioita, jotka tekevät elämästä mukavampaa.

Otetaan esimerkiksi heijastin. Se suojaa pimeässä paljon paremmin kuin älypuhelin tai vaikkapa uudet juoksukengät. Se on myös erittäin edullinen moneen muuhun tärkeään tavaraan verrattuna, joskus jopa ilmainen.

Listasimme alle 20 euron tavaroita, jotka ovat samaan aikaan arkisia ja erittäin tärkeitä. Jotkut tavarat ovat täysin tavallisia (juustohöylä), toiset saattavat lisätä mukavuutta (kuulokkeet), ja joitakin et ehkä tiennyt edes tarvitsevasi (unimaski).

Mitä ilman sinä et voisi elää? Lähetä jutun lopussa kuvasi omasta tärkeästä, alle 20 euron tavarastasi.

 

1. Heijastin

”Heijastimia saa monesta paikasta ilmaiseksikin, mutta kun ostaa itselleen mieluisen heijastimen, sitä muistaa varmasti pitää aina mukana, ja näkyvyys on taattu pimeässä. Koiralleni puen heijastinliivit ulkona. ” Kaisu, 37

Oma Perhe Ilona -heijastin, 16 €, heijastinkauppa.fi
Asaklit-heijastin, 1,99 €, Clas Ohlson

Lue myös! Kirkkovene ja vintage-aarteita – heijastinmuoti 1950-luvulta tähän päivään

2. Juomapullo

”Ekologinen vesipullo pitää huolen, että juotavaa on aina mukana. Vaikka palautuspullot kierrätetäänkin, niin pulloveden pakkaamiseen ja kuljettamiseen kuluu turhaan luonnonvaroja. En halua kuormittaa ympäristöä yhtään nykyistä enempää.” Sari, 27


SIGG Traveller Red ‐juomapullo, 18,90 €, Verkkokauppa.com
Camelbak eddy 0,75L juomapullo, 17,90 €, Prisma ja monet muut tavaratalot

3. Vedenkeitin

”Halpa vedenkeitin on yhtä hyvä kuin designkeitin. Tärkeintä on saada kiehuvaa teevettä nopeasti.” Meiju, 28


Vedenkeitin, 15 €, Clas Ohlson
Matsui-vedenkeitin, 19,90 €, Gigantti

4. Hiussolki

”Hiussolki pelastaa monta huonoa hiuspäivää. Sillä saan puolipitkät hiukset kaavittua nutturasykeröksi.” Terhi, 35


Hiussolki, 6 €, H&M
Hiussoljet, alk. 2 €, Glitter

5. Kauppakassi

”Muovisissa tai paperisissa kauppakasseissa ei ole mitään järkeä. Siksi kuljetan mukanani aina pientä kangaskassia, johon mahtuvat pienet ruokaostokset tai vaikkapa työpaperi sekä läppäri.” Pirkko, 55


Taimi-kauppakassi, 9,90 €, Finlayson-myymälät ja -verkkokauppa
Never Mind the Human Rights? -kassi, 9,90 €, amnestystore.fi

Kiinnostavaa! Marimekko-kassi on kotimainen kilpailija Hermèsille

6. Hiuspanta

”Trikoisella hiuspannalla saan nostettua hiukset pois kasvoilta naamanpesua varten. Ilman pantaa tukka olisi aina märkä ja lätässä.” Anna, 40


Cailap-meikkauspanta, 5 €, Prisma ja monet muut tavaratalot
Stretch-panta, 6 €, Sokos ja monet muut tavaratalot

7. Unimaski

”Unimaski on korvaamaton apu, jos pitää nukkua vaikka bussissa tai lentokoneessa tai jos puoliso valvoo myöhempään tai herää aikaisemmin aamulla. Koska onko mikään tärkeämpää kuin hyvät unet? Varmaan joku sanoisi samaa korvatulpista, mutta niitä en itse osaa käyttää.” Julia, 25


Samsonite comfort eye shades, 13,90 €, tavaratalot
Unimaski, 3 €, Flying Tiger

8. Kuulokkeet

”Pidän aina kuulokkeita, kun olen yksin. Työmatkat tuntuvat kestävän ikuisuuden, jos ei ole kuulokkeita mukana.” Irja, 32


Koss UR5 kuulokkeet, 10 €, Gigantti, Kärkkäinen ja muut tavaratalot
Sony MDR-ZX110AP -kuulokkeet, alkaen 16 €, Cdon.fi ja useat nettikaupat

Tiesitkö jo, miten kuulokkeita pitäisi käyttää? Lääkäri: nappikuulokkeet eivät sovi kaikille

9. Juustohöylä

”Vaikka olen vähentänyt juuston syöntiä, tarvitsen juustohöylääni muun muassa kasvisten kuorimiseen. Esimerkiksi porkkanat on paljon helpompi kuoria juustohöylällä kuin kuorimaveitsellä.” Kristiina, 24


Fiskars Functional Form Juustohöylä, 7 €, Tokmanni ja monet muut tavaratalot
Orthex Gastromax -juustohöylä, alkaen 2,50 €, useat tavaratalot

10. Ihmesieni

”Onko parempaa siivousvälinettä kuin taikasieni? Sillä saa liat pois mistä vain: tekstiileistä, huonepinnoilta ja jopa tiukimmat maalit käsistä.” Arja, 44


Akro taikasieni, 3 €, K-citymarket ja monet muut tavaratalot
Vileda Miraclean -ihmesieni, 3,50 €, tavaratalot

11. Jääpalamuotti

”Pakastan jääpalamuotissa milloin mitäkin: viininjämät, kookosmaitoa tai jopa hyvää pestoa. Koska tarvitsen sitä usein, suosin kestävää mallia, joka on kumia.” Mia, 43


Lékué-jääpalamuotti, 13 €, Stockmann ja monet muut tavaratalot
Jääpalamuotti, 2,90 €, Clas Ohlson

Lue myös! Jääpalamuotti taipuu moneksi! 12 yllättävää käyttötapaa

12. Käsivarsikotelo

”Kun lähden ulkoilemaan eikä takissa ole taskuja, käsivarsikotelo pelastaa paljon ja suojaa kännykkäni. Myös festareilla kotelo toimii kätevästi: ei tarvitse kantaa mukana kassia pelkästään puhelinta varten.” Saija, 39


Wave käsivarsikotelo, 19,90 €, Verkkokauppa.com, Prisma ja monet muut tavaratalot
Adidas-käsivarsikotelo, alkaen 14,90 €, Stadium ja useat urheilukaupat

13. Hammaslankain

”Hammaslankain on superkätevä! Ehkä sen käyttö epäekologista, mutta ainakaan ei tarvitse haavoittaa sormiaan pelkällä langalla.” Sisko, 19


Jordan Miracle hammaslankain, alk. 4 €, tavaratalot
Plackers Twin -hammaslankain, alk. 7 €, apteekit ja tavaratalot

14. Puuvilla-alushousut

”Elämästä ei tulisi mitään ilman puuvillaisia alushousujani. Siis sellaisia pehmeitä ja istuvia Sloggi-midipöksyjä, joiden mummomaisuutta on yritetty piristää pitsisellä vyötärökaistaleella. Alusvaatelaatikostani löytyy aina vähintään kymmenen paria identtisiä sloggeja, ja luovun niistä sitä mukaa kuin pitsikaistaleen elastisuus vaihtuu irtirispaantuneiksi kuminauhakarkulaisiksi.” Taru, 43


Sloggi Basic Lace Midi, useat tavaratalot, 20 € / 2 kappaleen pakkaus
Puuvillasekoitusta olevat alushousut, alk. 6,90 €, Lindex

15. Tukisukat

”Tukisukat ovat must pitkille lennoille. Yli neljän tunnin matkalla puen lentosukat jalkaan. Joskus talvella käytän niitä töissäkin, jos pitää istua pitkiä päiviä tietokoneen ääressä.” Leena, 38


Norlyn Support 60 den. tukipolvisukat, 9 €, Sokos ja monet muut tavaratalot
Jobst Travel Socks -lentosukat, 16,90 €, tukisukat-shop.com

16. Hiusharja

”Sen jälkeen kun totuin Tangle Teezer -takkuharjaan, kaikki muut harjat ovat tuntuneet hirveältä väkivallalta hiuksia kohtaan. Pelkään, että jos hairahdun harjaamaan muunlaisella hiusharjalla, hiuksia lähtee heti hirveästi.” Varpu, 23


Tangle Teezer, alkaen 10 €, kampaamot ja tavaratalot
Hiusharja, 2 €, Flying Tiger

Suosittelemme! 7 totuutta ja 7 harhaluuloa siitä, miksi hiukset lähtevät

Mikä on sinulle tärkein alle 20 euron tavara, ruoka tai palvelu?

Onko sinulla jokin juttu, jota ilman et pysty elämään? Lähetä kuvasi perusteluineen alla olevassa kuvagalleriassa.
Saatamme käyttää kuvia jutun teossa.

Mitä pikkutavara on sinulle tärkein?

Kuinka ihmeellinen tapahtuu, eli näin eteiskaaoksen saa aisoihin.

Eteinen on kodin käyntikortti, sanotaan. Meillä se on syksyisin kodin häpeäpilkku. Naulakko notkuu kesä- ja välikausikampetta, kenkätelineessä on tunkua, on sekaisin sandaaleita ja kumppareita. Ei tule hyvä ensivaikutelma, tulee korkea verenpaine. Täytyy ryhdistäytyä.

Toimivassa eteisessä tärkeintä on säilytystila: sitä on oltava kaikelle ja kaikille. Avonaulakot näyttävät kuvissa kivoilta, mutta todellisuudessa näky voi olla levoton, jos jokainen perheenjäsen rynttää rekkiin erivärisen takkinsa ja vieläpä miten sattuu. Harmoniaa halajava hankkii siis tilavan kaapin, tai vähintään liukuoven komeron eteen. Avonaulakonkin voi hankkia, mutta siihen asetellaan vain kauneimmat takit.

Avonaulakonkin voi hankkia, mutta siihen asetellaan vain kauneimmat takit.

Paras eteismatto on tiheään kudottu ja kumipohjainen; matto pysyy paikoillaan, eivätkä hiekanmurut pääse läpi naarmuttamaan lattiaa. Luonnonvärit ruskea ja harmaa toimivat väreistä parhaiten, mustassa näkyvät kaikki roskat.

Hyvä valo on tärkeä, jos ei sitten nimenomaan halua omien mustien sormikkaidensa etsiskelystä ajanvietettä.

Eteinen on usein kodin tylsin huone, mutta sitä voi piristää vaikkapa villillä tapetilla, jota ei ehkä ikinä muualle asuntoonsa laittaisi. Näyttävät tapetit luovat tunnelmaa ja pääsevät oikeuksiinsa tilassa, jossa on muuten vähän ihasteltavaa. Vielä jakkara, jolle voi istahtaa sitomaan kengännauhat ja ehkäpä myös pieni lipasto, jolle laskea avaimet – ja siinä se on, eteinen, jota kelpaa esitellä.

1. Melodi-tapetti on kuin syksyinen satumetsä, 67€/rll, Boråstapeter. 2. Pikkupeili, 57€, Hay. 3. Jokaiselle oma korinsa, 9,99€, H&M Home 4. Kenkiä voi säilyttää myös puulaatikoissa, 6,99€, Ikea. 5. Malm-lipasto syksyn trendivärissä, 59€, Ikea. 6. Ässä apuväline kaiken ripustamiseen, 4€, Granit.
1. Melodi-tapetti on kuin syksyinen satumetsä, 67€/rll, Boråstapeter. 2. Pikkupeili, 57€, Hay. 3. Jokaiselle oma korinsa, 9,99€, H&M Home 4. Kenkiä voi säilyttää myös puulaatikoissa, 6,99€, Ikea. 5. Malm-lipasto syksyn trendivärissä, 59€, Ikea. 6. Ässä apuväline kaiken ripustamiseen, 4€, Granit.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Tiesitkö, että kokolattiamatot ovat taas tosi trendikkäitä? Niihin voi painattaa vaikka valokuvan, sisustussuunnittelija Milla Alftan vinkkaa.

Mitä ihmettä, kokolattiamatotko ovat taas trendikkäitä? Kyllä vain. Mielikuva kulahtaneista ja tunkkaisista homepesistä elää vahvana, muttei kuulemma pidä enää paikkaansa. Valmistustavat ovat tätä nykyä niin kehittyneet, että osa matoista käy jopa allergikoille.

– Kokolattiamatto sopii mainiosti makuuhuoneeseen, koska se rauhoittaa tilan ilmettä, parantaa akustiikkaa ja luo pehmoisen ja pumpulisen tunnelman. Lattialle astuttaessa pöly leviää huoneilmaan, mutta kokolattiamatto sitoo sen itseensä, sisustussuunnittelija Milla Alftan kertoo.

Kokolattiamattoihin pystyy nykyään painattamaan vaikka valokuvan. Niitä ei ole myöskään pakko liimata paikalleen, vaan maton voi teettää vaikka parketin päälle.

Sisustussuunnittelija Milla Alftan käyttää kokolattiamattoja erityisesti makuuhuoneissa. Kuva: Liina Aalto-Setälä
Sisustussuunnittelija Milla Alftan käyttää kokolattiamattoja erityisesti makuuhuoneissa. Kuva: Liina Aalto-Setälä

Mutta mitä tehdä, kun kokolattiamatolle päätyy ketsuppia, punaviiniä tai kuraa kengistä? Ei hätää, mattojen materiaalin lisäksi myös niiden pesuaineet ovat kehittyneet. Kannattaa kysäistä paras pesuaine myyjältä mattoa ostaessa, Alftan vinkkaa.

Maton voi myös rakentaa erillisistä palasista, jotka on kätevää irrottaa puunausta varten.

– Likaantuviin tiloihin, kuten eteiseen tai keittiöön en silti kokolattiamattoa käyttäisi.

"Eteiseen tai keittiöön en kokolattiamattoa käyttäisi."

Myös lastenhuoneissa kokolattiamatto on Alftanin mukaan kätevä valinta. Lastenhuoneet ovat usein pieniä ja niissä on niin paljon tavaraa, että perinteinen matto kulmineen olisi enemmän tiellä kuin hyödyksi.

Kokolattiamatolla voi sisustaa myös luovasti. Sitä voi laittaa vaikka seiniin, jos haluaa esimerkiksi muuttaa huoneen akustiikkaa.

– Vain mielikuvitus on rajana sisustamisessa, Alftan muistuttaa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

KK

70-luvun kaamea sisustustrendi tekee paluun

Vuonna -77 rakensimme omakotitalon ja trendin mukaisesti makuuhuoneeseen laitettiin kokolattiamatto. Ensimmäisen vuoden jälkeen oli lattialistojen vieressä, sängyn alla ja muissakin paikoissa silminnähtävää pölyä kaikesta imuroinnista huolimatta. Sitä ei saa tarpeeksi hyvin puhdistettua. Mikään ei voita parketti tai puulattiaa jonka voi mopata imuroinnin jälkeen. Enää ikinä minun kotiini ei tule kokolattiamattoa!
Lue kommentti

Jos suurin osa listauksen sisustuselementeistä löytyy kotoasi, voit onnitella itseäsi.

1. Viherkasvi tai tusina

Pisteen saat ainakin kaktuksista ja mehikasveista, peikonlehdestä tai anopinkielestä. Ehkä palmuvehkastakin.

2. Valopalloketju sisällä tai ulkona

Sehän ei ole minnekään kadonnut tai katoamassa.

3. Tarjoiluvaunu

Antiikkia tai Ikeasta, ei sillä niin väliä, kunhan päällä olevasta pulloasetelmasta löytyy Napueta.

4. Tyylikäs käsisaippua vessassa

Mieluiten Aesopin minimalistinen pumppupullo.

5. Andy Warhol -sitaatti seinällä

Suosituimmissa mustavalkoisissa tauluissa lukee joko I like boring things... tai All is pretty.

6. Kuivaus- tai yläkaapittomuus keittiössä

Kuka muka niitä tarvitsee?

7. KonMari kirjahyllyssä

Edelliseen liittyen – kun ei ole tavaraa, ei tarvita säilytystilaakaan. Eikä todennäköisesti sitä kirjahyllyäkään (String-hyllyä ei lasketa).

8. Asetelma esillä

Mutta tyylikäs asetelma, sellainen pitää tietenkin olla. Nätti maljakko, viherkasvi ja pirun kallis tuoksukynttilä lipaston päällä esimerkiksi.

9. Voimistelurenkaat katossa

Myös puolapuut tai keinu lasketaan – kunhan vanha kunnon kansakouluestetiikka on hallussa.

10. Aina jokin projekti työn alla

Koska sisustus, sehän ei tule koskaan valmiiksi. Mitä ihminen sitten muka elämällään tekisi?

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.