Vältteletkö sinäkin käsin tiskaamista? Kuvat: Shutterstock ja Sanoma-arkisto

Eikö tiskien peseminen käsin nappaa yhtään? Jotkin keittiövälineet ja astiat on kuitenkin syytä pestä aina käsin, sillä ne eivät kestä astianpesukoneen menoa. Kokosimme tiskikoneen kymmenen vaarallista astiaa.

 1. Keittiöveitset
  Monet ammattikokit neuvovat, ettei kalliita veitsiä kannata laittaa astianpesukoneeseen, kertoo Healthy panda -sivusto.
  Ja miksi ei? Veitsien terävyys kärsii pesukoneessa, sillä astianpesuaine kuluttaa niitä enemmän kuin muut pesuaineet, ja kokit haluavat tietenkin säästää työkalujensa käyttöikää.
 2. Valkosipulinpuristin
  Mikä onkaan vaikeampi puhdistaa kuin valkosipulinpuristin? Sipulia – ja pahimmillaan myös pesuainetta – jää usein puristimen koloihin, kun sitä pesee astianpesukoneessa. Siksi tämä apuväline on syytä aina pestä käsin.
 3. Vintageastiat
  Saitko perinnöksi upeat vintagelautaset? Vai bongasitko sellaiset kirpputorilta? Astianpesuaine ja lämpö ovat tuhoisa yhdistelmä vanhalle posliinille ja käsin maalatuille kuvioille. Siksi vanhat astiat kannattaakin pestä aina käsin. Kultaukset ja kuviot voivat haalistua, ja posliini saattaa lohkeilla tiskikoneen kovassa pesussa.
 4. Leivonta-alustat
  Muoviset leivonta-alustat ovat sen verran huokoisia ja ohuita, että ne eivät yksinkertaisesti kestä konepesua. Muutaman konepesukerran jälkeen ne rutistuvat, eikä leipominen onnistu enää epätasaisella alustalla. Harva kone on myöskään sen mallinen, että alusta sopii sinne kunnolla.
 5. Termospullot ja -mukit
  Pesukone tuhoaa helposti termosastian kuumana pitävän pinnoitteen, ja termospullon ei enää pidä juomaasi yhtä hyvin kuumana kuin ennen.
 6. Kupariastiat
  Kuparipannut, -kattilat ja muut astiat eivät sovi tiskikoneeseen muun muassa siksi, että pesuaineen kemikaalit kuluttavat niiden pintaa. Kuka nyt haluaisi, että kiiltävä kuparipinta häviää?
 7. Pitkäjalkaiset lasit
  Kuuma ja rajusti hyrskyvä pesuvesi voi rikkoa ohuet lasit, joten niiden pesupaikkana toimii parhaiten tiskiallas.
 8. Valurautapannut
  Valurauta-astiaa ei pidä koskaan pestä tiskikoneessa. Sen huokoinen pinta imee pesuaineen helposti. Myös ruostuminen uhkaa nopeasti. Käyttöikää voi pidentää pesemällä valurautapannun tai -padan käsin pelkällä vedellä. Vain silloin tällöin voi käyttää hellävaraista pesuainetta.
 9. Puiset lastat
  Huokoiset, puiset keittiövälineet eivät tykkää pesukoneen kovasta kohtelusta. Pesuaine haurastuttaa niitä ja saattaa aiheuttaa halkeamia tai vääntymiä.
 10. Etiketilliset astiat
  Hillo- ja maustepurkkeihin on usein liimattu paperisia etikettejä, joista on haittaa myös pesukoneelle. Paitsi että ne irtoavat helposti pesussa, ne myös tukkivat helposti koneen suodattimet. Ennen pesua kannattaa irrottaa etiketti kuumalla vedellä ja yrittää saada pois myös liima.

Lähde: Healthy panda -sivusto ja Martat.fi

Kysely

Onko sinulla astianpesukone?

Jo pienet hankinnat raikastavat kodin ilmeen.

Pinkki on ihana kevätkodin raikastaja. Anna tyttömäisen suloiselle tyylille potkua lisäämällä sekaan ripauksen ylellistä kultaa. Värikylläiset yksityiskohdat pehmennetään pastellisävyillä.

1. Koristetyynyjen päälliset saa irti, 15 €/2 kpl, Jysk. 2. Kellotaulu ihastuttaa yksinkertaisuudellaan, 24,95 €, Clas Ohlson. 3. Värikäs kevätkimppu ilahduttaa seinällä, koko A4, 28,40 €, Rifle Paper Co. 4. Kukkavaasi on muodikkaasti kullattu, 25 €, H&M. 5. Tulppaanintuoksuinen kynttilä, 5 €, H&M. 6. Pieni kulho on trendikkäästi kiiltävä sisäpuolelta, 34,90 €, Eightmood, Stockmann. 7. Kultakurki koristaa kahvipöydän, 25 €, H&M. 8. Talouspaperirullateline saa olla näyttävä, 22,95 €, Hemtex. 9. Kuviopyyhkeet piristävät kylpyhuoneen, 29 €/kpl, Odd Molly. 10. Humoristinen huulikippo, 4 €, Monki. 11. Herkullisen värinen torkkupeitto on puuvillaa, 34,95 €, Moltex, Ellos. 12. Marmorivati on omiaan koruille, 16,95 €, Hemtex. 13. Pieni maljakko käsin kerätyille kukille, 5 €, H&M.

 

Muusikko Lauri Ylönen suunnitteli talot myös julkkisystävilleen tv-ohjelmassa.

Muusikko ja intohimoinen harrastelija-arkkitehti Lauri Ylönen rakennutti perheelleen kakkoskodin Suomeen ja kutsui median tupaantuliaisiin.
350-neliöinen merenrantahuvila sijaitsee Sipoossa 2,2 hehtaarin rantatontilta. Valkoinen, paljon lasipintaa sisältävä luomus on kokonaan Laurin käsialaa.

Talon lisäksi hän on suunnitellut osan kodin kalusteista ja huonekaluista: muun muassa keittiö, sauna, laudemallisto ja verhokuosit ovat Laurin suunnittelemia.

– Olemme päässeet juuri muuttamaan tänne. Tämä on meidän kesämökki, Lauri kertoi.

Talossa on kolme makuuhuonetta, joista yksi on päämakuuhuone, yksi lastenhuone ja kolmas vierashuone.
Talossa on kolme makuuhuonetta, joista yksi on päämakuuhuone, yksi lastenhuone ja kolmas vierashuone.

Laurin pysyvä koti on nykyään Kaliforniassa, jossa hän asuu 8-vuotiaan Julius-poikansa ja naisystävänsä Katriina Mikkolan kanssa 50-neliöisessä asunnossa.

– Asumme Sipoossa aina Suomessa ollessamme. Ainakin kesät aiomme viettää täällä, Lauri jutteli.

Lauri kertoi talon perusidean lähteneen lapsuuden puumajoista. Talo näyttääkin siltä, kuin se leijuisi osittain ilmassa. Rakentamisen aikana pihalle nousi oikea puumaja Julius-pojan pyynnöstä.

– Ekologisuus on minulle kaikessa rakentamisessa tärkeää, hän kertoi.

Suurista ikkunoista näkyy merelle.
Suurista ikkunoista näkyy merelle.

Myös jättimäiseltä terassilta on upeat näkymät merelle.
Myös jättimäiseltä terassilta on upeat näkymät merelle.

Esitellään televisiossa

MTV3: huhtikuussa starttaavassa Laurin talot -ohjelmassa nähdään Sipoon-talon lisäksi talot, jotka Laurin on suunnitellut ystävilleen yrittäjä Aleksi Valavuorelle, räppäri Elastiselle sekä duudson Jarppi Leppälälle.

–  Ohjelman idea lähti siitä, kun Karhusaaren-kotini myytiin ja siellä asunut Elastinen jäi kodittomaksi. Hän sitten pyysi minua suunnittelemaan itselleen talon, ja otin haasteen vastaan, Lauri muisteli.

Talotaituri johti projekteja Skypen välityksellä ja suunnitteli milloin lentokoneessa ja milloin keikkabusseissa. Hän sai kavereiltaan projektiin vapaat kädet.

– Matkan aikana on koettu iloja ja suruja ja käyty myös syvissä vesissä, eli helppoa tämä ei ollut. Lauri paljasti.

Lauri otti talonsa suunnitteluun vaikutteita kalifornialaisesta arkkitehtuurista. Talon pintamateriaaleissa yhdistyvät rouhea betoni ja lämmin puu.
Lauri otti talonsa suunnitteluun vaikutteita kalifornialaisesta arkkitehtuurista. Talon pintamateriaaleissa yhdistyvät rouhea betoni ja lämmin puu.

"Talossa pitää olla hyvä fengshui – vähän sellainen kuin japanilaisessa kylpylässä", Lauri jutteli esitellessään kylpyhuonettaan.
"Talossa pitää olla hyvä fengshui – vähän sellainen kuin japanilaisessa kylpylässä", Lauri jutteli esitellessään kylpyhuonettaan.

Toisella puolella taloa on tummasävyinen baari ja alakerrassa leffateatteri.
Toisella puolella taloa on tummasävyinen baari ja alakerrassa leffateatteri.

Laurin tavoitteena on kehittää uusi suomalainen vientituote: "Markkinoiden ekologisimmat, ekonomisimmat ja älykkäimmät design-talot".
Laurin tavoitteena on kehittää uusi suomalainen vientituote: "Markkinoiden ekologisimmat, ekonomisimmat ja älykkäimmät design-talot".

On aika putsata pölyt viherkasvien lehdistä ja vaihtaa ruukkuihin uudet mullat. Kevät siis.

Kun sisälle kotiin paistava aurinko tekee lämpimiä kohtia lattiaan, kevät on lähellä.

Kevätrutiineihin kuuluu multien vaihto huonekasveihin. Ne ovat viimeisten parin vuoden aikana nousseet yhdeksi sisustuksen isoimmista trendeistä. Mummolamainen kasvipaljous tuo skandinaaviseen minimalismiin kodikkuutta, ja lisäksi kasvien hoitamisesta tulee juureva olo.

Perinteiset viherkasvit ovat myös ilahduttavan helppohoitoisia. Säännöllinen kastelu ja multien vaihtaminen vuoden tai parin välein riittää pitämään ne vehreinä ja tyytyväisinä. Ehkä tänä keväänä kotona on tilaa myös jollekin uudelle kasville.

Anopinkieli

Anopinkielen eli isoanopinkielen vihreät lehdet sojottavat jämäkästi kohti kattoa. Se on yksi helppohoitoisimmista kodin kasveista, sillä sen voi sijoittaa joko valoisampaan tai varjoisampaan paikkaan eikä kasvi ole moksiskaan hajamielisestä kastelusta. Anopinkieli puhdistaa huoneilmaa, joten se sopii hyvin esimerkiksi makuuhuoneeseen.

Peikonlehti

Peikonlehdestä on tullut trendikasvi, jonka näkemiseltä blogeissa, lehdissä ja kuvioina sisustustekstiileissä ei ole voinut välttyä. Peikonlehtitrendin yliannostuksesta huolimatta suuri- ja kaunislehtisessä kasvissa on jotain niin liikuttavaa, että sellaisen haluaa myös omaan kotiinsa. Vaatii peukalolta jo jonkin verran viherrystä.

Vehkat

Viirivehka (kuvassa) on suosittu kasvi suomalaiskodeissa ehkä siksi, että se pärjää vähässäkin valossa. Hellässä hoidossa kasvi voi ilahduttaa kukkimalla. Julkisista tiloista tuttu palmuvehka on kasvattanut suosiotaan kodeissa, sillä se on helppohoitoinen ja kasvaa valoisassa paikassa reippaasti.

Muorinkukat

Ei kaiken tarvitse aina olla niin näyttävää. Sympaattisten muorinkukkien juju on lehdissä, jotka kasvavat ruukusta matalina ja vaatimattomina. Muorinkukkia on lukuisia erilaisia, joten ruukuista voi koota mummomaisen asetelman vaikkapa ikkunalaudalle.

Kaktukset

 

Kaktus og kæmpe lys på en grå mandag ☁️ #cactus #candle #luckynumber #seven #lightsign #cuddleweather #sick #netflix

Henkilön Simone Pedersen (@simone_pedersen) jakama julkaisu

Hyvin kuivuutta sietävät kaktukset ja mehikasvit ovat taas muodikkaita. Pikkukaktukset ovat suloisia, ja niitä voi istuttaa samaan ruukkuun vaikka useampia, mutta myös iso, puumainen kaktus on komeaa katseltavaa. Kaktuksia varten pitää ostaa niille tarkoitettua multaa, ja jos kaktukset haluaa kukkimaan, niitä pitää muistaa lannoittaa.

Kultaköynnös

Mummolatyyppistä kasvinurkkausta suunnitellessa ei tietenkään tule unohtaa kirjahyllyjä koristavia köynnöskasveja sekä kasviamppeleita! Kultaköynnös on tehokas ilmanpuhdistaja, josta saa näyttävän sisustuselementin, sillä sen rönsyt voivat kasvaa jopa useiden metrien mittaisiksi. Kasvi viihtyy puolivarjossa, kaipaa tasaista kastelua ja tykkää myös sumuttelusta.

Saniaiset

 

#douche #plants #passionplante #greenislife #greenisgood #deco #nature #vert #nephrolepis #maisondhotes #interior #decoration

Henkilön Maison d'hôtes Perigord Noir (@belestiu) jakama julkaisu

Puutarhasta tutut saniaiset sopivat myös sisälle, missä ne puhdistavat ilmaa ahkerasti. Tutuimpia niistä ovat pesäraunioinen ja sulkasaniainen. Luonteeltaan saniaiset ovat aavistuksen haastavampia kuin muut tässä jutussa esitellyt kasvit: ne ovat erakkoluonteisia mutta toisaalta paljon huomiota ja huolenpitoa vaativia. Kasvupaikan tulisi esimerkiksi olla samaan aikaan valoisa sekä varjoisa. Multa tulee pitää tasaisen kosteana.

Rottinkiesineet ovat yhtä aikaa boheemeja ja elegantteja. 

Kaverit hihittivät naisen paljaille rinnoille, minä tuijotin tuolia. En ollut ikinä nähnyt niin kaunista huonekalua: se oli kuin korista punottu valtaistuin. Elettiin 80-lukua, ja joku oli nyysinyt pehmopornoklassikko Emmanuellen vanhempiensa hyllystä. Vhs-kasetin kannessa näyttelijä Sylvia Kristel istuskeli peacock-tuolissa.

Siitä lähtien olen haaveillut tuosta tuolista. Luonnonmateriaaleista punotut koristeelliset riikinkukkotuolit levisivät siirtomaavallan vuosina Aasiasta länsimaihin, ja orienttia ihannoinut hippikulttuuri teki niistä muodikkaita 60–70-luvuilla, mutta rottinkihuonekalut olivat kuumaa kamaa kodeissa vielä 80-luvulla. 

Rakkauteni rottinkiin syttyi Emmanuelle-tuolista, eikä ole sittemmin hiipunut. Juuri sitä unelmieni korituolia en ole vieläkään saanut, mutta luonnonmateriaaleista, kuten rottingista tai bambusta, käsinvalmistetut kalusteet ovat jälleen huipputrendikkäitä, joten korvikkeita kyllä löytyy nyt kaupoista. Esimerkiksi Ikea lanseeraa maaliskuussa erikoismalliston, joka sisältää rottinkikalusteita ja etnisesti kuvioituja tekstiilejä. Huonekalujen lisäksi luonnonmateriaalit sopivat hyvin esimerkiksi valaisimiin. Erityisen kauniilta rottinkiesineet näyttävät nkirkkaiden ja keväisten sävyjen parina. 

Kevyet ja kauniit esineet ovat yhtä aikaa boheemeja ja elegantteja, ja ne tuovat kotiin tuulahduksen kuumien hippikesien henkeä – ympäri vuoden. 

Iki-ihanaa Emmanuelle-tuolia voi yrittää metsästää huutokaupoista. Kuva: Shutterstock
Iki-ihanaa Emmanuelle-tuolia voi yrittää metsästää huutokaupoista. Kuva: Shutterstock

Ylärivi: Rabarber-tapetti tuo kotiin ikuisen kevään. 67 €/rll, Borås Tapeter. Sinnerlig-valaisin on uusi blogiklassikko. 49,95 €, Ikea. Matto on meriheinää. 140 x 200 cm, 199 €, Bloomingville. Alarivi: Rottinki somistaa söpön teepannun. 31 €, Bloomingville. Siro rottinkisohva, 119 €, Ikea.
Ylärivi: Rabarber-tapetti tuo kotiin ikuisen kevään. 67 €/rll, Borås Tapeter. Sinnerlig-valaisin on uusi blogiklassikko. 49,95 €, Ikea. Matto on meriheinää. 140 x 200 cm, 199 €, Bloomingville. Alarivi: Rottinki somistaa söpön teepannun. 31 €, Bloomingville. Siro rottinkisohva, 119 €, Ikea.