Uutisankkuri Kirsi Alm-Siira on miehensä kanssa remontoinut jälleen yhden unelmakodin. Sekin ehdittiin jo panna myyntiin, kun remonttihimo otti taas ylivallan. Kurkista, miltä Kirsin unelmakodissa näyttää.

Syvä huokaus pääsee väkisin huulilta, kun astuu uutisankkuri Kirsi Alm-Siiran ja yrittäjä Kalle Siiran kodin ovesta sisään. Kerrostaloasuntoon tullaan kuin kartanoon. Eteisessä on tilaa enemmän kuin tavallisessa makuuhuoneessa, korkea katto tuntuu hipovan taivasta ja käytävällä onnistuisi vaikka keilailu.

Koristeellinen tapetti, rohkea väritys ja krumeluurit yksityiskohdat tekevät sisääntulosta lystikkäällä tavalla juhlavan.

Ja mitä ihmettä? Vaikka kodissa asuu kaksi pientä lasta, kurahousuja ja kenkäkasoja ei näy missään. Eikä käsilaukkuja tai vaateröykkiöitä.

– Kun muuttaa usein, turhat vaatteet ja tavarat karsiutuvat. Lisäksi isossa eteisessä on hyvin säilytystilaa. Se on tarpeen, sillä en voi sietää ympäriinsä lojuvia tavaroita, Kirsi selittää.

Ja tämä perhe totisesti on tottunut muuttamaan. Nykyisessä kodissaan Kirsi ja Kalle ovat malttaneet asua ennätykselliset­ kolme ja puoli vuotta. Heillä ei ole tapana kiintyä kotipesään, vaan yhden unelman toteuduttua siirrytään tunteilematta seuraavan kimppuun. Reilun kymmenen vuoden yhteiselonsa aikana Kirsi ja Kalle ovat ehtineet laittaa kuntoon jo neljä asuntoa.

– Yleensä remontit ovat kai perheille kauhistus, mutta meille remppaaminen on rakas harrastus. Ostamme asunnon, kunnostamme sen, asumme muutaman vuoden ja siirrymme seuraavaan.

– Kaipaamme sitä tunnetta, kun unelmat ja suunnitelmat lähtevät lentoon purkuvasaran heilahtaessa.

Nykyinen koti, Helsingin Punavuoressa sijaitseva 106-neliöinen kerrostalokolmio, ei ollut lainkaan sellainen kuin Kirsi ja Kalle etsivät. Oikeastaan he eivät etsineet asuntoa ollenkaan. Perhe asui Töölössä toimivassa, valmiissa ja ihanaksi remontoimassaan asunnossa.

–  Ajankulukseni bongailin silti asuntoilmoituksista kiehtovia koteja. Kun näin tämän asunnon kakluunin, ihastuin heti ja päätimme lähteä katsomaan sitä.

Jo näytössä Kirsiltä lipsahti: ”Joo, me otetaan tämä”.

– Kalle rauhoitteli minua yön yli, mutta teimme tarjouksen jo seuraavana päivänä. Eikä kaduta.

Innostuksesta kertoo sekin, että ensimmäisen asuntonsa Kalle ja Kirsi näkivät päivänvalossa vasta, kun tarjous oli jo tehty.

– Kunto oli surkea, mutta olimme hullun innokkaita. Valitsimme voimakkaimmat kaverit avuksi jättimäiseen purkuoperaatioon. Vierailulle tulleen äitini itkuinen ilme purkuleirillämme oli ikimuistoinen. Rikoimme innoissamme yhden­ seinän läpi naapuriin asti.

Pientä pintaremonttia

Nykyisen kodin vaikuttava eteishalli ei ikuisen remontoijan silmissä ole vielä likimainkaan valmis.

– Siellä on paljon hukkatilaa, joka on tarpeen ainoastaan silloin, kun pelaamme palloa. Unelmoin muodokkaasta, kuluneesta metallisohvasta, jossa voi pukea kengät jalkaan tai viihtyä muuten vain. Haluan tänne vivahduksen metsästysmajatunnelmaa, tosin ilman täytettyjä eläimiä, Kirsi maalailee.

Tähän kotiin tehtiin Kirsin mukaan ”pelkkä pieni pinta­remontti”. Keittiö uusittiin, asunnon  lattiat hiottiin ja lakattiin, seinät maalattiin tai tapetoitiin, makuuhuoneeseen tehtiin väliseinä ja pesutilojen hanat, peilit ja lamput vaihdettiin.

– Asuimme olohuoneessa koko puolitoista kuukautta kestäneen remontin ajan. Koska keittiö ei ollut käytössä, valmistin meille ruuaksi pussikeittoja vedenkeittimen avulla. Jääkaappina toimi ikkunoiden väli. Soittelin usein
ystävilleni ja pyysin, että pääsisimme 3-vuotiaan Stellan kanssa heille ruokailemaan. Kokemuksesta viisastuneena muutamme tulevien remonttien ajaksi evakkoon mummun luo, Kirsi sanoo.

Remonttihommissa Kalle ja Kirsi ovat itseoppineita.

– Kalle oli ensimmäisessä remontissa remonttimiehen timpurina ja innostui siitä. Parasta remppaamisessa on suunnittelu ja mahdottomien haaveiden toteuttaminen. Kun tekee itse, oppii nopeasti, mistä kannattaa tinkiä ja mihin satsata. Tärkeintä on mielestäni luottaa omiin tuntemuksiin: maalata seinä lempivärillä tai valita vaikka musta lattia, jos siltä tuntuu. Muodista voi poimia ideoita, mutta kodin­ pitää olla omannäköinen.

Vain yksi designlamppu

Punavuoren-kodin sisustuksessa Kirsi on säilyttänyt yli satavuotiaan talon hengen, vaikka mitään tiettyä tyyliä hän ei ole halunnut noudattaa. Seinät maalattiin rohkeasti harmaalla ja violetilla ja eteisen katon keltainen väri säilytettiin. Värikästä­ kokonaisuutta raikastavat valkoiset lautalattiat, ovet ja vaaleat huonekalut. Keittiön­kalusteet ovat uudet, mutta lähes kaikki huonekalut on hankittu käytettyinä.

– Olen oman elämäni Sulo Vilén. Ostan, jos halvalla saan. Ennen vietin vilkasta yöelämää nettisurffaillen, mutta pienen lapsen äitinä yöt menevät nukkuessa. Minulla on Huuto.net-sivustolla muutama vakiokauppias,­ joilta löydän usein kiinnostavia juttuja. Ostan Ikean kalusteitakin käytettynä, koska siten­ saan ne valmiiksi koottuina, Kirsi kertoo.

Sisustuslehdistä tutuista designkalusteista hän ei piittaa.

– Kotonani taitaa olla yksi virallinen designlamppu, jonka olemme saaneet häälahjaksi.

Kodinlaittogeenit Kirsi taisi saada jo syntymässä. Sisustajaesikuva nimittäin on oma mummo.

– Minulle design merkitsee kestävyyttä, ja sana tuo mieleeni mummolani. Noormarkkulaisena mummu ihaili Alvar Aallon Villa Maireaa. Hän satsasi laatuun ja uudisti näppärästi kotiaan pienillä jutuilla, verhoilla ja sohvatyynyillä.   Ystävänikin ihastelivat aina mummun modernia ja muodikasta kotia.

Hankkimiaan kalusteita Kirsi muokkaa mieleisekseen. Ikean lipasto tai pöytä muuttuu pelkällä maalilla persoonalliseksi.

– Olen aina tuunaillut huone­kaluja. Opiskeluaikana sain talonmieheltä Tampereella huutia, kun raahasin keittiökalusteeni pihalle maalattaviksi. Koko nurmikko oli maalissa.

Nytkin varastot ovat täynnä projekteja, jotka odottavat uutta maalipintaa tai saranoita.

– Haaveilen talonpoikaistunnelmaisesta keittiöstä. Kellarissa odottaa iso, harmaantunut pirttipöytä, joka saa kavereikseen valikoiman erilaisia tuoleja. Sormeni jo  syyhyävät päästä tuunaamaan niitä.

Vanhan asunnon tyyliin sopii koristeellisuus, joka näkyy Kirsin ja Kallen valitsemissa tapeteissa ja ympäri asuntoa levittäytyneissä kreikkalaistyylisissä valkoisissa patsaissa.

– En pelkää hassujakaan tavaroita. Olen keräillyt patsaita jo muutaman vuoden, ja harrastuksesta on tullut koko perheen juttu. Kalle joutuu roudaamaan patsaita matkoiltaan, ja Stella ripustaa niihin koruja ja asusteita. En tiedä, miksi juuri patsaat kiehtovat, ehkä se on tämän talon henki. Tänne tarvittiin minusta jotain arvokkaan oloista. Patsaat sopivat tänne samoin kuin mummun vanha tupakkapöytä nojatuoleineen.

Sohvat vain vieraille

Eniten aikaa perhe viettää tilavassa olohuoneessa, tarkemmin sanoen sen lattialla kakluunin edessä.

– Televisiossa pyörii Valioliiga, Stella rakentaa majaa ­ ja minä touhuan Patrician kanssa lattialla. Sohvat ovat kodin­ harvoja uutena ostettuja kalusteita,­ ja niillä istumme ainoastaan  silloin, kun meillä on vieraita.

Vaikka koti on mieleinen ja sen sijainti Helsingin ydinkeskustassa erinomainen, ehti asunto olla jo hetken myynnissä, kun remonttikuume taas kerran yltyi.

– Otimme kuitenkin asunnon pois myynnistä ja päätimme remontoida­ lisää, jotta pääsemme taas tositoimiin. Jaamme ison makuuhuoneen­ kahtia, toisesta puolesta Stella saa oman huoneen. Lisäksi­ rakennamme vaatehuoneen.

– Kylpyhuoneremontin vuoro on muutaman vuoden päästä, jos jäämme tähän. Haluan kylppäriin tassuammeen ja överin rokokoo­sisustuksen: kultaa peileihin ja kaaria hyllyihin.

Kirsin remonttivinkit

  • Poimi ideoita asuntojen myynti-ilmoituksista.
  • Käytä lempivärejäsi, vaikka ne eivät olisikaan muodissa.
  • Etsi väri- ja laatoitusideoita rohkeasti lehdistä ja eri valmistajilta. Ideat voi toteuttaa halvemmillakin laatoilla. Esimerkiksi valkoisia laattoja saa edulliseti, juju voi olla niiden yhdistelemisessä.
  • Panosta keittiössä toimivuuteen: hanoihin, kestäviin materiaaleihin ja hyviin koneisiin.
  • Suunnittele huolellisesti ja etsi luotettava ammattilainen, joka tekee ne tuöt, joita itse et osaa tai ehdi.

Kirsin lempikaupat

Wanha Kartano, Fredrikinkatu 19, Helsinki

– Kauppa on ilo silmälle, ja siellä on loistava palvelu.

Kaivarin Kanuuna, Merikatu 3, Helsinki

– Kirpputorilla tekee löytöjä pilkkahintaan.

Antiikkiliike Ritva Blomqvist, Korkeavuorenkatu 27, Helsinki

– Ihania lasitavaroita ja löytöjä vuosien takaa.

Kirsi Alm-Siira

  • Syntynyt 2.9. 1974 Noormarkussa
  • Asuu Helsingissä yhdessä yrittäjämiehensä Kalle Siiran, 37, ja parin tytärten Stellan, 4, ja Patrician, 10 kk, kanssa.
  • Uutistoimittjana MTV3:lla ja Radio Novassa.
  • Harrastaa remontointia, aerobic-tuntien vetämistä ja dekkarien lukemista.

Elämä on kallista, mutta onneksi jotain tärkeitä asioita voi vielä hankkia alle 20 eurolla.  

Satoja euroja maksavien kännyköiden ja muiden vimpaimien keskellä on paljon pienemmänkin rahan asioita, jotka tekevät elämästä mukavampaa.

Otetaan esimerkiksi heijastin. Se suojaa pimeässä paljon paremmin kuin älypuhelin tai vaikkapa uudet juoksukengät. Se on myös erittäin edullinen moneen muuhun tärkeään tavaraan verrattuna, joskus jopa ilmainen.

Listasimme alle 20 euron tavaroita, jotka ovat samaan aikaan arkisia ja erittäin tärkeitä. Jotkut tavarat ovat täysin tavallisia (juustohöylä), toiset saattavat lisätä mukavuutta (kuulokkeet), ja joitakin et ehkä tiennyt edes tarvitsevasi (unimaski).

Mitä ilman sinä et voisi elää? Lähetä jutun lopussa kuvasi omasta tärkeästä, alle 20 euron tavarastasi.

 

1. Heijastin

”Heijastimia saa monesta paikasta ilmaiseksikin, mutta kun ostaa itselleen mieluisen heijastimen, sitä muistaa varmasti pitää aina mukana, ja näkyvyys on taattu pimeässä. Koiralleni puen heijastinliivit ulkona. ” Kaisu, 37

Oma Perhe Ilona -heijastin, 16 €, heijastinkauppa.fi
Asaklit-heijastin, 1,99 €, Clas Ohlson

Lue myös! Kirkkovene ja vintage-aarteita – heijastinmuoti 1950-luvulta tähän päivään

2. Juomapullo

”Ekologinen vesipullo pitää huolen, että juotavaa on aina mukana. Vaikka palautuspullot kierrätetäänkin, niin pulloveden pakkaamiseen ja kuljettamiseen kuluu turhaan luonnonvaroja. En halua kuormittaa ympäristöä yhtään nykyistä enempää.” Sari, 27


SIGG Traveller Red ‐juomapullo, 18,90 €, Verkkokauppa.com
Camelbak eddy 0,75L juomapullo, 17,90 €, Prisma ja monet muut tavaratalot

3. Vedenkeitin

”Halpa vedenkeitin on yhtä hyvä kuin designkeitin. Tärkeintä on saada kiehuvaa teevettä nopeasti.” Meiju, 28


Vedenkeitin, 15 €, Clas Ohlson
Matsui-vedenkeitin, 19,90 €, Gigantti

4. Hiussolki

”Hiussolki pelastaa monta huonoa hiuspäivää. Sillä saan puolipitkät hiukset kaavittua nutturasykeröksi.” Terhi, 35


Hiussolki, 6 €, H&M
Hiussoljet, alk. 2 €, Glitter

5. Kauppakassi

”Muovisissa tai paperisissa kauppakasseissa ei ole mitään järkeä. Siksi kuljetan mukanani aina pientä kangaskassia, johon mahtuvat pienet ruokaostokset tai vaikkapa työpaperi sekä läppäri.” Pirkko, 55


Taimi-kauppakassi, 9,90 €, Finlayson-myymälät ja -verkkokauppa
Never Mind the Human Rights? -kassi, 9,90 €, amnestystore.fi

Kiinnostavaa! Marimekko-kassi on kotimainen kilpailija Hermèsille

6. Hiuspanta

”Trikoisella hiuspannalla saan nostettua hiukset pois kasvoilta naamanpesua varten. Ilman pantaa tukka olisi aina märkä ja lätässä.” Anna, 40


Cailap-meikkauspanta, 5 €, Prisma ja monet muut tavaratalot
Stretch-panta, 6 €, Sokos ja monet muut tavaratalot

7. Unimaski

”Unimaski on korvaamaton apu, jos pitää nukkua vaikka bussissa tai lentokoneessa tai jos puoliso valvoo myöhempään tai herää aikaisemmin aamulla. Koska onko mikään tärkeämpää kuin hyvät unet? Varmaan joku sanoisi samaa korvatulpista, mutta niitä en itse osaa käyttää.” Julia, 25


Samsonite comfort eye shades, 13,90 €, tavaratalot
Unimaski, 3 €, Flying Tiger

8. Kuulokkeet

”Pidän aina kuulokkeita, kun olen yksin. Työmatkat tuntuvat kestävän ikuisuuden, jos ei ole kuulokkeita mukana.” Irja, 32


Koss UR5 kuulokkeet, 10 €, Gigantti, Kärkkäinen ja muut tavaratalot
Sony MDR-ZX110AP -kuulokkeet, alkaen 16 €, Cdon.fi ja useat nettikaupat

Tiesitkö jo, miten kuulokkeita pitäisi käyttää? Lääkäri: nappikuulokkeet eivät sovi kaikille

9. Juustohöylä

”Vaikka olen vähentänyt juuston syöntiä, tarvitsen juustohöylääni muun muassa kasvisten kuorimiseen. Esimerkiksi porkkanat on paljon helpompi kuoria juustohöylällä kuin kuorimaveitsellä.” Kristiina, 24


Fiskars Functional Form Juustohöylä, 7 €, Tokmanni ja monet muut tavaratalot
Orthex Gastromax -juustohöylä, alkaen 2,50 €, useat tavaratalot

10. Ihmesieni

”Onko parempaa siivousvälinettä kuin taikasieni? Sillä saa liat pois mistä vain: tekstiileistä, huonepinnoilta ja jopa tiukimmat maalit käsistä.” Arja, 44


Akro taikasieni, 3 €, K-citymarket ja monet muut tavaratalot
Vileda Miraclean -ihmesieni, 3,50 €, tavaratalot

11. Jääpalamuotti

”Pakastan jääpalamuotissa milloin mitäkin: viininjämät, kookosmaitoa tai jopa hyvää pestoa. Koska tarvitsen sitä usein, suosin kestävää mallia, joka on kumia.” Mia, 43


Lékué-jääpalamuotti, 13 €, Stockmann ja monet muut tavaratalot
Jääpalamuotti, 2,90 €, Clas Ohlson

Lue myös! Jääpalamuotti taipuu moneksi! 12 yllättävää käyttötapaa

12. Käsivarsikotelo

”Kun lähden ulkoilemaan eikä takissa ole taskuja, käsivarsikotelo pelastaa paljon ja suojaa kännykkäni. Myös festareilla kotelo toimii kätevästi: ei tarvitse kantaa mukana kassia pelkästään puhelinta varten.” Saija, 39


Wave käsivarsikotelo, 19,90 €, Verkkokauppa.com, Prisma ja monet muut tavaratalot
Adidas-käsivarsikotelo, alkaen 14,90 €, Stadium ja useat urheilukaupat

13. Hammaslankain

”Hammaslankain on superkätevä! Ehkä sen käyttö epäekologista, mutta ainakaan ei tarvitse haavoittaa sormiaan pelkällä langalla.” Sisko, 19


Jordan Miracle hammaslankain, alk. 4 €, tavaratalot
Plackers Twin -hammaslankain, alk. 7 €, apteekit ja tavaratalot

14. Puuvilla-alushousut

”Elämästä ei tulisi mitään ilman puuvillaisia alushousujani. Siis sellaisia pehmeitä ja istuvia Sloggi-midipöksyjä, joiden mummomaisuutta on yritetty piristää pitsisellä vyötärökaistaleella. Alusvaatelaatikostani löytyy aina vähintään kymmenen paria identtisiä sloggeja, ja luovun niistä sitä mukaa kuin pitsikaistaleen elastisuus vaihtuu irtirispaantuneiksi kuminauhakarkulaisiksi.” Taru, 43


Sloggi Basic Lace Midi, useat tavaratalot, 20 € / 2 kappaleen pakkaus
Puuvillasekoitusta olevat alushousut, alk. 6,90 €, Lindex

15. Tukisukat

”Tukisukat ovat must pitkille lennoille. Yli neljän tunnin matkalla puen lentosukat jalkaan. Joskus talvella käytän niitä töissäkin, jos pitää istua pitkiä päiviä tietokoneen ääressä.” Leena, 38


Norlyn Support 60 den. tukipolvisukat, 9 €, Sokos ja monet muut tavaratalot
Jobst Travel Socks -lentosukat, 16,90 €, tukisukat-shop.com

16. Hiusharja

”Sen jälkeen kun totuin Tangle Teezer -takkuharjaan, kaikki muut harjat ovat tuntuneet hirveältä väkivallalta hiuksia kohtaan. Pelkään, että jos hairahdun harjaamaan muunlaisella hiusharjalla, hiuksia lähtee heti hirveästi.” Varpu, 23


Tangle Teezer, alkaen 10 €, kampaamot ja tavaratalot
Hiusharja, 2 €, Flying Tiger

Suosittelemme! 7 totuutta ja 7 harhaluuloa siitä, miksi hiukset lähtevät

Mikä on sinulle tärkein alle 20 euron tavara, ruoka tai palvelu?

Onko sinulla jokin juttu, jota ilman et pysty elämään? Lähetä kuvasi perusteluineen alla olevassa kuvagalleriassa.
Saatamme käyttää kuvia jutun teossa.

Mitä pikkutavara on sinulle tärkein?

Kuinka ihmeellinen tapahtuu, eli näin eteiskaaoksen saa aisoihin.

Eteinen on kodin käyntikortti, sanotaan. Meillä se on syksyisin kodin häpeäpilkku. Naulakko notkuu kesä- ja välikausikampetta, kenkätelineessä on tunkua, on sekaisin sandaaleita ja kumppareita. Ei tule hyvä ensivaikutelma, tulee korkea verenpaine. Täytyy ryhdistäytyä.

Toimivassa eteisessä tärkeintä on säilytystila: sitä on oltava kaikelle ja kaikille. Avonaulakot näyttävät kuvissa kivoilta, mutta todellisuudessa näky voi olla levoton, jos jokainen perheenjäsen rynttää rekkiin erivärisen takkinsa ja vieläpä miten sattuu. Harmoniaa halajava hankkii siis tilavan kaapin, tai vähintään liukuoven komeron eteen. Avonaulakonkin voi hankkia, mutta siihen asetellaan vain kauneimmat takit.

Avonaulakonkin voi hankkia, mutta siihen asetellaan vain kauneimmat takit.

Paras eteismatto on tiheään kudottu ja kumipohjainen; matto pysyy paikoillaan, eivätkä hiekanmurut pääse läpi naarmuttamaan lattiaa. Luonnonvärit ruskea ja harmaa toimivat väreistä parhaiten, mustassa näkyvät kaikki roskat.

Hyvä valo on tärkeä, jos ei sitten nimenomaan halua omien mustien sormikkaidensa etsiskelystä ajanvietettä.

Eteinen on usein kodin tylsin huone, mutta sitä voi piristää vaikkapa villillä tapetilla, jota ei ehkä ikinä muualle asuntoonsa laittaisi. Näyttävät tapetit luovat tunnelmaa ja pääsevät oikeuksiinsa tilassa, jossa on muuten vähän ihasteltavaa. Vielä jakkara, jolle voi istahtaa sitomaan kengännauhat ja ehkäpä myös pieni lipasto, jolle laskea avaimet – ja siinä se on, eteinen, jota kelpaa esitellä.

1. Melodi-tapetti on kuin syksyinen satumetsä, 67€/rll, Boråstapeter. 2. Pikkupeili, 57€, Hay. 3. Jokaiselle oma korinsa, 9,99€, H&M Home 4. Kenkiä voi säilyttää myös puulaatikoissa, 6,99€, Ikea. 5. Malm-lipasto syksyn trendivärissä, 59€, Ikea. 6. Ässä apuväline kaiken ripustamiseen, 4€, Granit.
1. Melodi-tapetti on kuin syksyinen satumetsä, 67€/rll, Boråstapeter. 2. Pikkupeili, 57€, Hay. 3. Jokaiselle oma korinsa, 9,99€, H&M Home 4. Kenkiä voi säilyttää myös puulaatikoissa, 6,99€, Ikea. 5. Malm-lipasto syksyn trendivärissä, 59€, Ikea. 6. Ässä apuväline kaiken ripustamiseen, 4€, Granit.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Tiesitkö, että kokolattiamatot ovat taas tosi trendikkäitä? Niihin voi painattaa vaikka valokuvan, sisustussuunnittelija Milla Alftan vinkkaa.

Mitä ihmettä, kokolattiamatotko ovat taas trendikkäitä? Kyllä vain. Mielikuva kulahtaneista ja tunkkaisista homepesistä elää vahvana, muttei kuulemma pidä enää paikkaansa. Valmistustavat ovat tätä nykyä niin kehittyneet, että osa matoista käy jopa allergikoille.

– Kokolattiamatto sopii mainiosti makuuhuoneeseen, koska se rauhoittaa tilan ilmettä, parantaa akustiikkaa ja luo pehmoisen ja pumpulisen tunnelman. Lattialle astuttaessa pöly leviää huoneilmaan, mutta kokolattiamatto sitoo sen itseensä, sisustussuunnittelija Milla Alftan kertoo.

Kokolattiamattoihin pystyy nykyään painattamaan vaikka valokuvan. Niitä ei ole myöskään pakko liimata paikalleen, vaan maton voi teettää vaikka parketin päälle.

Sisustussuunnittelija Milla Alftan käyttää kokolattiamattoja erityisesti makuuhuoneissa. Kuva: Liina Aalto-Setälä
Sisustussuunnittelija Milla Alftan käyttää kokolattiamattoja erityisesti makuuhuoneissa. Kuva: Liina Aalto-Setälä

Mutta mitä tehdä, kun kokolattiamatolle päätyy ketsuppia, punaviiniä tai kuraa kengistä? Ei hätää, mattojen materiaalin lisäksi myös niiden pesuaineet ovat kehittyneet. Kannattaa kysäistä paras pesuaine myyjältä mattoa ostaessa, Alftan vinkkaa.

Maton voi myös rakentaa erillisistä palasista, jotka on kätevää irrottaa puunausta varten.

– Likaantuviin tiloihin, kuten eteiseen tai keittiöön en silti kokolattiamattoa käyttäisi.

"Eteiseen tai keittiöön en kokolattiamattoa käyttäisi."

Myös lastenhuoneissa kokolattiamatto on Alftanin mukaan kätevä valinta. Lastenhuoneet ovat usein pieniä ja niissä on niin paljon tavaraa, että perinteinen matto kulmineen olisi enemmän tiellä kuin hyödyksi.

Kokolattiamatolla voi sisustaa myös luovasti. Sitä voi laittaa vaikka seiniin, jos haluaa esimerkiksi muuttaa huoneen akustiikkaa.

– Vain mielikuvitus on rajana sisustamisessa, Alftan muistuttaa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

KK

70-luvun kaamea sisustustrendi tekee paluun

Vuonna -77 rakensimme omakotitalon ja trendin mukaisesti makuuhuoneeseen laitettiin kokolattiamatto. Ensimmäisen vuoden jälkeen oli lattialistojen vieressä, sängyn alla ja muissakin paikoissa silminnähtävää pölyä kaikesta imuroinnista huolimatta. Sitä ei saa tarpeeksi hyvin puhdistettua. Mikään ei voita parketti tai puulattiaa jonka voi mopata imuroinnin jälkeen. Enää ikinä minun kotiini ei tule kokolattiamattoa!
Lue kommentti

Jos suurin osa listauksen sisustuselementeistä löytyy kotoasi, voit onnitella itseäsi.

1. Viherkasvi tai tusina

Pisteen saat ainakin kaktuksista ja mehikasveista, peikonlehdestä tai anopinkielestä. Ehkä palmuvehkastakin.

2. Valopalloketju sisällä tai ulkona

Sehän ei ole minnekään kadonnut tai katoamassa.

3. Tarjoiluvaunu

Antiikkia tai Ikeasta, ei sillä niin väliä, kunhan päällä olevasta pulloasetelmasta löytyy Napueta.

4. Tyylikäs käsisaippua vessassa

Mieluiten Aesopin minimalistinen pumppupullo.

5. Andy Warhol -sitaatti seinällä

Suosituimmissa mustavalkoisissa tauluissa lukee joko I like boring things... tai All is pretty.

6. Kuivaus- tai yläkaapittomuus keittiössä

Kuka muka niitä tarvitsee?

7. KonMari kirjahyllyssä

Edelliseen liittyen – kun ei ole tavaraa, ei tarvita säilytystilaakaan. Eikä todennäköisesti sitä kirjahyllyäkään (String-hyllyä ei lasketa).

8. Asetelma esillä

Mutta tyylikäs asetelma, sellainen pitää tietenkin olla. Nätti maljakko, viherkasvi ja pirun kallis tuoksukynttilä lipaston päällä esimerkiksi.

9. Voimistelurenkaat katossa

Myös puolapuut tai keinu lasketaan – kunhan vanha kunnon kansakouluestetiikka on hallussa.

10. Aina jokin projekti työn alla

Koska sisustus, sehän ei tule koskaan valmiiksi. Mitä ihminen sitten muka elämällään tekisi?

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.