Valojen tuike pihalla on hyvää kaamoksentorjuntaa, mutta tässä taisi nyt vähän lähteä lapasesta. Kuva: Colourbox
Valojen tuike pihalla on hyvää kaamoksentorjuntaa, mutta tässä taisi nyt vähän lähteä lapasesta. Kuva: Colourbox

Eikä se muuten ole ensimmäisenä adventtina.

Otitko varaslähdön jo lokakuun puolella vai säästeletkö jouluvalojen ripustamista vieläkin lähemmäs h-hetkeä?

Perinteisempi väki haluaa pitää jouluvalot vain joulun erikoisuutena, liberaalimpi siipi nimittää valosarjojaan vaikkapa sitten pimeänkarkotusvaloiksi.

Esimerkiksi Tapaseuran puheenjohtaja Kaarina Suonperä kritisoi Ylen Aamu-tv:ssä ylipitkää jouluvalosesonkia. Varsinaiset jouluvalot kuuluvat hänen mukaansa jouluun, vaikka hän antoikin armoa muille pihan valokoristeluille.

– Älkööt ne olko varsinaisia jouluvaloja. Uskon vilpittömästi siihen, että ensimmäinen kynttilä sytytetään adventtina. Jouluvalot liittyvät adventtiin ja siitä eteenpäin uudenkin vuoden puolelle, tapakouluttaja neuvoi.

Me kysyimme asiaa teiltä lukijoilta, ja yli puolet salli jouluvalot jo ennen adventtia. Yhdeksän prosenttia kyselyymme vastanneista oli sitä mieltä, että jouluvalot voi ripustaa heti, kun ulkona vähänkin hämärtää. Isoin osa vastaajista, 52 prosenttia, kannatti kuitenkin valon tuomista marraskuun pimeyden keskelle.

Toiseksi suosituin suosituin ajankohta oli perinteinen ensimmäinen adventti, jona valojen ripustamisen salli 35 prosenttia vastaajista. Ainoastaan neljä prosenttia kertoi kaivavansa jouluvalonsa esille joko jouluaattona tai vain hieman ennen.

MeNaiset.fissä toteutettuun kyselyyn osallistui 729 vastaajaa 26.11. ja 1.12.2015 välisenä aikana. Lähes kaikki vastaajat olivat naisia.

 

Otsikkoa muokattu klo 12.15.

 

 

Kysely

Ajankohta on nyt selvä. Entäs väri? Kumpaa kannatat?

Kirkkaat valojen olla pitää.
Kirkkaat valojen olla pitää.
91.4%
Mitä enemmän väriä, sen parempi.
Mitä enemmän väriä, sen parempi.
8.5%
Ääniä yhteensä: 304
Valoa pimeyteen

Kansa on puhunut: tämä on sopiva aika ripustaa jouluvalot

Pimeän ajan alkaessa sytytetään kotona kynttilöitä kalenterista välittämättä. Pihalla taas tuikkii kaamosvalo näyttämässä kulkijalle jalan paikkaa, ja tuomassa hyvää mieltä katselijalle, ennenkuin varsinainen pihavalo reagoi kulkijaan. Ensimmäisenä adventtina syttyy ikkunalla anopin peruja oleva adventtikynttelikkö.
Lue kommentti

Pitkä reissu sai Samin karsimaan vaatteitaan, jotka mahtuvat nyt kaikki itserakennetulle rekille.

Sami Laitinen, 24, palasi äskettäin kymmenen kuukauden reissultaan Indonesiasta ja Australiasta. Matkan jälkeen hän joutui heti muuttopuuhiin, joita edelsi tavaroiden ja vaatteiden karsiminen. 

– Olen muuttamassa omaan asuntoon ja vähentänyt sen vuoksi paljon vaatteitani. Inspiraatiota sain myös reissustani. Etsin aluksi kaupoista vaaterekkiä, johon saisin vaatteeni. Mutta ne ovat yllättävän kalliita, joten päätin tehdä lopulta rekin itse, helsinkiläinen Sami kertoo.

Vaaterekkinsä raakamallin Sami sanoo nähneensä ”jossain netin syövereissä”. Loput hän suunnitteli itse, ja sen jälkeen hän suuntasi rakennusliikkeen puutavaraosastolle.

Samin mukaan kaupasta lähti kahdeksan harjanvartta, jotka maksoivat yhteensä alle 12 euroa. Vaaterekin alaosaa varten hän joutui sahaamaan varsista metrin pituisia.

Kotoa löytyivät porakone ja ruuvit, joilla hän kiinnitti harjanvarret yhteen. Apunikkaroijana hänellä oli oma isänsä, joka piteli ruuvausvaiheessa varsia pystyssä.

– Vaaterekin pituus ja leveys kannattaa suunnitella tarkkaan ja mitata kaikki etukäteen. Yksinkin sen voi rakentaa, mutta kahdestaan se on paljon helpompaa.

Kauppojen valmiit vaaterekit maksoivat ainakin 30 euroa ja ne eivät ole välttämättä kovin tukevia, mutta tämä harjanvarsista koottu rekki on yllättävän tukeva, hehkuttaa Sami Laitinen. Kuva: Sami Laitinen
Kauppojen valmiit vaaterekit maksoivat ainakin 30 euroa ja ne eivät ole välttämättä kovin tukevia, mutta tämä harjanvarsista koottu rekki on yllättävän tukeva, hehkuttaa Sami Laitinen. Kuva: Sami Laitinen

Nikkaroinnin jälkeen Sami maalasi vaaterekin, mutta hän suosittelee varsien maalaamista ennen rekin kokoamista. Hänen äitinsä Tuula julkaisi vaaterekin kuvan alkuviikosta Facebookin askarteluryhmässä, jossa se on saanut suuren suosion.

”Tämähän on ihan valmis design-tuote!”

– Tämähän on ihan valmis design-tuote, kirjoittaa esimerkiksi yksi harjanvarsirekin fani Facebookissa.

Hankolaisen Liinun idealla vanhanaikainen leikkuulauta sai uuden elämän.

Keittiökalusteisiin integroitu leikkuulauta herättää ristiriitaisia tunteita. Joillekin se on yksi keittiön luottovälineistä, toiset taas eivät suostu sitä käyttämään koskaan.

Liinu Petterson, 35, käyttää mieluusti leikkuulautaa – mutta irrallisena ja mieluiten muovisena versiona, jonka voi kuivattaa nopeasti kaapissa. Hän muutti äskettäin uuteen kotiin Hangossa, ja asunnon keittiöstä löytyi vetolaatikkoihin yhdistetty ritiläinen leikkuulauta. Se sai Liinun käsittelyssä uuden käyttötarkoituksen haarukoiden ja veitsien säilytystilana.

– En ole koskaan käyttänyt vedettävää leikkuulautaa, sillä se vain kerää kaikki muruset alleen. Keittiössäni on muutenkin vähän laatikoita, joten halusin leikkuulautatilan hyötykäyttöön ja askartelin siitä aterinlokerikon.

Vedettävän leikkuulaudan pitää olla tarpeeksi syvä, jotta Liinun idea toimii. Aluksi hän irrotti ritiläisen leikkuulaudan pois ja päällysti sen pohjalaudan dc-fix-sisustusmuovilla.  

– Kärsineen näköinen puupinta sai täysin uuden ilmeen valkoisella muovilla. Muovirullan lopun käytin kuivauskaappien uudistamiseen.

Leikkuulauta hyötykäyttöön! Kuvat: Liinu Petterson
Leikkuulauta hyötykäyttöön! Kuvat: Liinu Petterson

Me Naiset on aiemmin kertonut, että kontaktimuovin tavalla toimivalla sisustusmuovilla tuunaa helposti muun muassa keittiön tasot ja kaapistot. Muovirullan voi saada jopa kuudella eurolla.

Lue myös! Bloggaajan vinkki: allaskaapin päällystys dc-fix-muovilla

Rullan lisäksi Liinu hankki aterimille muovilokerikon, joka maksaa halvimmillaan euron. Hän ruuvasi sen neljällä ruuvilla kiinni lautaan, jotta lokerikko ei heilu reunattomassa tilassa. Viereen mahtuisi vielä toinenkin, pienempi lokerikko.

Liinun nikkarointiohjeet

  1. Leikkuulauta pois
    Kuvat: Liinu Petterson
    Kuvat: Liinu Petterson
  2. DC-fixiä pintaan; vanha luottokortti toimii kalvon suoristajana
  3. Aterinlokerikko kiinni ruuveilla
  4. Leikkuulaudan uusi ilme on valmis

Kysely

Onko keittiössäsi ulosvedettävä leikkuulauta?