”Jassoo, jassoo. Vai sellaista se yläkerran Pirkko sitten puuhailee.” Kuva: Colourbox
”Jassoo, jassoo. Vai sellaista se yläkerran Pirkko sitten puuhailee.” Kuva: Colourbox

Heippalappuja, nakuttelua ja moikkailua. Naapureita on todellakin moneksi. Oletko törmännyt kaikkiin kolmeentoista tyyppiin?

1. Vilkuilija

Tuntomerkit: raollaan olevat sälekaihtimet ja lehahtelevat verhot. Vilkuilija tarkkailee naapuruston toimintaa, mutta yrittää pitää touhunsa salassa.

Vilkuilija on oikeastaan klassisista klassisin naapurityyppi, josta jokaisella on kokemusta. Moni saattaa kuulua itsekin kategoriaan. Ketäpä meistä ei kiinnostaisi edes ihan vähän, mitä lähistöllä touhutaan?

2. Kyttääjä

Kuin vilkuilija, mutta pahempi. Kyttääjä ei peittele omaa uteliaisuuttaan mitenkään. Hän saattaa päräyttää suoraan toisten kotioville nakuttelemaan ja kyselemään. Usein myös ”sattumalta” astuu juuri samaan aikaan naapurin kanssa käytävään ihan vain siksi, että pääsisi juoruilemaan.

Lue myös: Mitä ihmettä se naapuri puuhaa? Aikuisviihdettä, haulikkouhkailua ja alastomuutta – tällaista on nähty

3. Avoimesti alaston

Hän vaihtaa vaatteensa vapautuneesti ikkunan edessä ja ottaa parvekkeella aurinkoa ilman rihman kiertämää. Naapurin kannalta ehkä häiritsevää, mutta lain mukaan melko mahdotonta estää. Omassa kodissa ja mökillä saa olla juuri siinä asussa, jossa haluaa.

4. Heippalaputtaja

Se aurinkoinen persoona, joka kirjoittaa viestinsä lapulle ja liimaa esimerkiksi taloyhtiön ilmoitustaululle. Joskus heippalaputtaja tunkee lippusensa suoraan postiluukusta. Sanoma saattaa olla näinkin kaunokirjallinen:

”Virpojat ammutaan!”

”Jos meteli ja tavaroiden siirtely ei lopu ennen klo 22, joudun soittamaan poliisit! Kiitos.”

Edelliset lainaukset ovat ihan todellisia viestejä naapurilta toiselle. Lisää voit käydä lukemassa Facebookin Heippalaput-ryhmästä.

5. ”Suklaanaapuri”

Onneksi heippalaputtajiakin on moneen junaan. Suklaanaapuri kertoo hänkin asiansa usein paperisessa muodossa, mutta sanaisen säilänsä oheen hän heittää jonkin positiivisen twistin, kuten tsempit tai suklaata.

Lue myös: Nyt loppuu naapureille valittaminen! Katso tästä hyvän tuulen heippalaput

6. Kovaan ääneen sekstailija

Tämä naapurityyppi ilmoittaa olemassaolostaan juuri silloin, kun haluaisit saada unenpäästä kiinni tai muuten vain nauttia hiljaisuudesta. Tuntomerkit: seinän läpi kaikuva sängyn natina ja voihkaisut.

Lue myös: Miten kumppanisi reagoi naapurin lemmenääniin? Tapa voi paljastaa seksinarsistin

7. Väkisin moikkailija

Liioitellun kovaan ääneen moronsa huikkaava tyyppi, jolla ei kelpaa tervehdykseksi kohtelias nyökkäys. Mikä siinä on, että jotkut haluavat morottaa aina mennessä ja tullessa? Tämä klassikkosketsi tiivistää täydellisesti moikkailukulttuurin rasittavuuden:

8. Höpöttelijä

Muuten ihan mukava, mutta aloittaa rappukäytävässä keskustelun aina juuri silloin, kun toinen yrittää pinkoa bussipysäkille tai kauppaan.

9. Arka haamu

Väkisin moikkailijan ja höpöttelijän vastakohta. Sellainen naapuri, joka ei mistään hinnasta astu rappukäytävään, jos edes epäilee, että siellä on joku toinen.

Lue myös: Oletko epäsosiaalinen suomalainen? Tunnista oireet ja hoida oikein

10. Mökääjä

Elämisestä kuuluu ääniä, mutta jossain äänienkin raja menee. Mökääjä saattaa esimerkiksi pyykätä tai luukuttaa musiikkia keskellä yötä. Myös jatkuvasti bileitä järjestävä tyyppi kulkee nimellä mökääjä.

11. Nakuttelija

Se tyyppi, jota pieninkin pihahdus jossain puolella naapurustoa rasittaa. Sen kunniaksi hän hakkaa luudanvarrella kattoon tai patteriin.

12. Kiusaaja

Monilla on omalla tavallaan rasittavia naapureita, mutta joskus naapurin rasittavuus menee jo kiusaamiseksi. Kiusaajan elämäntehtävä tuntuu olevan se, että lähipiirissä asuvilla ihmisillä olisi mahdollisimman hankalaa elää. Hän öykkäröi, ei suostu yhteistyöhön eikä kuuntele puhetta.

Helsingin Sanomat kertoi taannoin hurjia esimerkkejä kiusaavista kauhunaapureista:

”Kiusaajasta on koitunut minulle tuhansien eurojen kulut, joita vakuutusyhtiö ei korvaa. Kiusaaja on esimerkiksi rikkonut auton ovenkahvan, viiltänyt polkupyörän kumit, virtsannut puukatokseen, levittänyt pesu­ainetta saunan pukuhuoneessa ja asetellut alusvaatteita näytille”, eräs kertoi.

13. Ihanuus

No on toki sellaisiakin olemassa! Joskus naapurista voi löytyä paras ystävä tai jopa kumppani. Esimerkiksi kirjailija ja toimittaja Päivi Storgårdin nykyinen avopuoliso oli alkujaan hänen naapurinsa. Lue Päivin tarina täältä.

Millaisiin naapureihin sinä olet päässyt tutustumaan? Kerro kommenteissa!

Vierailija

Asuuko seinäsi takana avoimesti alaston vai höpöttäjä? Listasimme erilaiset naapurityypit

Öykkäröivä kaikkia häiriköivä tyyppi on viaton "kiusaaja". Ennemminkin huonokäytöksinen öykkäri. Hovia pyörittävä muut yhden kimppuun manipuloiva itse puhdasta pulmusta, sankaria tai uhria esittävä iilimato joka näin väkisin änkeää uhrinsa elämään, on sen sijaan yksinkertaisesti pahuuden ruumiillistuma
Lue kommentti
 Talo on kokonaan Lauri Ylösen käsialaa. Suurista ikkunoista näkyy merelle. Kuvat: Jonna Öhrnberg

The Rasmuksen laulaja Lauri Ylönen on laittanut vastavalmistuneen talonsa myyntiin.

Puoli vuotta sitten Lauri Ylönen esitteli kakkoskotiaan suurissa tupaantuliaisissaan. Nyt Ylönen on pannut kotinsa myyntiin.

Oikotie.fi-sivustolla olevan myynti-ilmoituksen mukaan merenrantahuvilassa on muun muassa kolme makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta, sauna, elokuvateatteri ja baari. Olohuoneessa on lattiasta kattoon ylettyvät lasiseinät, joista on merinäköala.

Kiinteistönvälittäjä Kimmo Ojanen kertoo Me Naisille, että Ylösen koti on ollut myynnissä viime viikosta lähtien.

– Talossa pitää olla hyvä fengshui – vähän sellainen kuin japanilaisessa kylpylässä, Lauri Ylönen kertoi kylpyhuoneestaan maaliskuun tupareissa.
– Talossa pitää olla hyvä fengshui – vähän sellainen kuin japanilaisessa kylpylässä, Lauri Ylönen kertoi kylpyhuoneestaan maaliskuun tupareissa.

Kaksikerroksisessa talossa on 327,5 neliötä ja tontilla on lisäksi 37 neliön rantasauna. Myyntihinta on 3 950 000 euroa.

– Talon design-kalusteet sisältyvät hintaan, ilmoituksessa sanotaan.

Talo sijaitsee Sipoossa 2,2 hehtaarin rantatontilla. Ylösen mukaan talon perusidea lähti lapsuuden puumajoista. Valkoinen, paljon lasipintaa sisältävä luomus on kokonaan hänen käsialaansa.

– Tämä on meidän kesämökki, kertoi muusikko Me Naisille maaliskuussa.

– Asumme Sipoossa aina Suomessa ollessamme. Ainakin kesät aiomme viettää täällä.

Myytävässä talossa on kolme makuuhuonetta, joista yksi on päämakuuhuone, yksi lastenhuone ja kolmas vierashuone.
Myytävässä talossa on kolme makuuhuonetta, joista yksi on päämakuuhuone, yksi lastenhuone ja kolmas vierashuone.

Jättiterassilta on  merinäkymä.
Jättiterassilta on merinäkymä.

Oikotie ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Syksy on pian täällä, ja tee-se-itse-väki on innostunut nikkaroimaan kauniita valoja.

Lojuuko kaapissasi tyhjiä lasipulloja, joita et ole raaskinut heittää pois? Moni on viritellyt loppukesästä niille uuden elämän – pimeän kauden piristäjinä eli pullovaloina.

Facebookin diy-palstoilla on viime viikkoina julkaistu upeita kuvia pattereilla toimivista valoasetelmista, jotka on tehty vanhoihin pulloihin. Anu, Pirjo-Liisa ja Tiina kertovat nyt, miten heidän pullovalonsa syntyivät.

1. ”Kannatti säilyttää glögipullot”

Kuva: Pirjo-Liisa Niemi
Kuva: Pirjo-Liisa Niemi

”Pullot ovat Lignell & Piispasen glögipulloja vuosilta 2009, 2015 ja 2016. Lisäsin niihin valonauhat, joissa on pullonkorkkia muistuttava paristokotelo. Kannatti säilyttää glögipullot.” Pirjo-Liisa Niemi

2. ”Kustannukset yhteensä 10 euroa”

Kuva: Tiina Päivinen-Sinkko
Kuva: Tiina Päivinen-Sinkko

”Näin vinkin Facebookin askartelu- ja sisustusryhmässä. Moni oli tehnyt valot kuohuviinipulloista, mutta jotkut olivat käyttäneet muita kauniita pulloja. Käväisin ihan muuta asiaa etsimässä kierrätyskeskuksessa, kun bongasin sieltä nämä kaksi kaunista pulloa. Valot ostin kaupasta. Kotona sovitin valoja, ja korkki oli vähän pieni pulloihin, joten kieputin narua korkkien ympärille, ettei korkki solahda läpi pulloon. Kustannukset olivat yhteensä 10 euroa. Niistä tulikin oikein kauniit, ja nyt olemme ihastelleet niitä illan hämärissä.” Tiina Päivinen-Sinkko

3. ”Samaa sarjaa vessassa”

Kuva: Anu Pirttijärvi
Kuva: Anu Pirttijärvi

”Pullojen tyhjennys on ollut koko perheen pitkäaikainen projekti, ja valot löytyivät halvalla marketista.

”Pullojen tyhjennys on ollut koko perheen pitkäaikainen projekti.”

Nämä pullot valikoituivat varmaankin siksi, että olen aikaisemmin tehnyt vessaan saippuapullon ja muuta pientä ”samasta sarjasta”.  Kerrankin myös mieheni innostui askarteluistani.” Anu Pirttijärvi

Ideoita Instagramista

 

 

😘#patterivalot #tunnelmaa #pullovalot#omakotitaloelämää #sisustus

Henkilön marikairene (@marikairene72) jakama julkaisu

 

 

Pullovalot kissaviinipulloissa:-D #pullovalot #tunnelmavalot #kissaviini

Henkilön Elämän valoa ja varjoa (@elamanvaloaja) jakama julkaisu

 

Pitkä reissu sai Samin karsimaan vaatteitaan, jotka mahtuvat nyt kaikki itserakennetulle rekille.

Sami Laitinen, 24, palasi äskettäin kymmenen kuukauden reissultaan Indonesiasta ja Australiasta. Matkan jälkeen hän joutui heti muuttopuuhiin, joita edelsi tavaroiden ja vaatteiden karsiminen. 

– Olen muuttamassa omaan asuntoon ja vähentänyt sen vuoksi paljon vaatteitani. Inspiraatiota sain myös reissustani. Etsin aluksi kaupoista vaaterekkiä, johon saisin vaatteeni. Mutta ne ovat yllättävän kalliita, joten päätin tehdä lopulta rekin itse, helsinkiläinen Sami kertoo.

Vaaterekkinsä raakamallin Sami sanoo nähneensä ”jossain netin syövereissä”. Loput hän suunnitteli itse, ja sen jälkeen hän suuntasi rakennusliikkeen puutavaraosastolle.

Samin mukaan kaupasta lähti kahdeksan harjanvartta, jotka maksoivat yhteensä alle 12 euroa. Vaaterekin alaosaa varten hän joutui sahaamaan varsista metrin pituisia.

Kotoa löytyivät porakone ja ruuvit, joilla hän kiinnitti harjanvarret yhteen. Apunikkaroijana hänellä oli oma isänsä, joka piteli ruuvausvaiheessa varsia pystyssä.

– Vaaterekin pituus ja leveys kannattaa suunnitella tarkkaan ja mitata kaikki etukäteen. Yksinkin sen voi rakentaa, mutta kahdestaan se on paljon helpompaa.

Kauppojen valmiit vaaterekit maksoivat ainakin 30 euroa ja ne eivät ole välttämättä kovin tukevia, mutta tämä harjanvarsista koottu rekki on yllättävän tukeva, hehkuttaa Sami Laitinen. Kuva: Sami Laitinen
Kauppojen valmiit vaaterekit maksoivat ainakin 30 euroa ja ne eivät ole välttämättä kovin tukevia, mutta tämä harjanvarsista koottu rekki on yllättävän tukeva, hehkuttaa Sami Laitinen. Kuva: Sami Laitinen

Nikkaroinnin jälkeen Sami maalasi vaaterekin, mutta hän suosittelee varsien maalaamista ennen rekin kokoamista. Hänen äitinsä Tuula julkaisi vaaterekin kuvan alkuviikosta Facebookin askarteluryhmässä, jossa se on saanut suuren suosion.

”Tämähän on ihan valmis design-tuote!”

– Tämähän on ihan valmis design-tuote, kirjoittaa esimerkiksi yksi harjanvarsirekin fani Facebookissa.

Hankolaisen Liinun idealla vanhanaikainen leikkuulauta sai uuden elämän.

Keittiökalusteisiin integroitu leikkuulauta herättää ristiriitaisia tunteita. Joillekin se on yksi keittiön luottovälineistä, toiset taas eivät suostu sitä käyttämään koskaan.

Liinu Petterson, 35, käyttää mieluusti leikkuulautaa – mutta irrallisena ja mieluiten muovisena versiona, jonka voi kuivattaa nopeasti kaapissa. Hän muutti äskettäin uuteen kotiin Hangossa, ja asunnon keittiöstä löytyi vetolaatikkoihin yhdistetty ritiläinen leikkuulauta. Se sai Liinun käsittelyssä uuden käyttötarkoituksen haarukoiden ja veitsien säilytystilana.

– En ole koskaan käyttänyt vedettävää leikkuulautaa, sillä se vain kerää kaikki muruset alleen. Keittiössäni on muutenkin vähän laatikoita, joten halusin leikkuulautatilan hyötykäyttöön ja askartelin siitä aterinlokerikon.

Vedettävän leikkuulaudan pitää olla tarpeeksi syvä, jotta Liinun idea toimii. Aluksi hän irrotti ritiläisen leikkuulaudan pois ja päällysti sen pohjalaudan dc-fix-sisustusmuovilla.  

– Kärsineen näköinen puupinta sai täysin uuden ilmeen valkoisella muovilla. Muovirullan lopun käytin kuivauskaappien uudistamiseen.

Leikkuulauta hyötykäyttöön! Kuvat: Liinu Petterson
Leikkuulauta hyötykäyttöön! Kuvat: Liinu Petterson

Me Naiset on aiemmin kertonut, että kontaktimuovin tavalla toimivalla sisustusmuovilla tuunaa helposti muun muassa keittiön tasot ja kaapistot. Muovirullan voi saada jopa kuudella eurolla.

Lue myös! Bloggaajan vinkki: allaskaapin päällystys dc-fix-muovilla

Rullan lisäksi Liinu hankki aterimille muovilokerikon, joka maksaa halvimmillaan euron. Hän ruuvasi sen neljällä ruuvilla kiinni lautaan, jotta lokerikko ei heilu reunattomassa tilassa. Viereen mahtuisi vielä toinenkin, pienempi lokerikko.

Liinun nikkarointiohjeet

  1. Leikkuulauta pois
    Kuvat: Liinu Petterson
    Kuvat: Liinu Petterson
  2. DC-fixiä pintaan; vanha luottokortti toimii kalvon suoristajana
  3. Aterinlokerikko kiinni ruuveilla
  4. Leikkuulaudan uusi ilme on valmis

Kysely

Onko keittiössäsi ulosvedettävä leikkuulauta?