No tässähän on ensihätään stressinpoistajaa ja ilmanpuhdistajaa. Kuva: Shutterstock
No tässähän on ensihätään stressinpoistajaa ja ilmanpuhdistajaa. Kuva: Shutterstock

Kasvit ovat tietenkin tunnettuja ilmanpuhdistajia, mutta on niistä paljon muutakin hyötyä!

Sen lisäksi että huonekasvit ovat trendikkäitä, niistä on myös ihan oikeaa hyötyä niin keholle kuin mielellekin. Kasveilla sisustaminen on helppoa: tarvitset vain kasvin, sille sopivan ruukun ja vähän multaa. Hoito-ohjeista käy ilmi, viihtyykö kasvi paremmin varjossa vai auringossa ja mikä kannattaa huomioida kasvien sijoittelussa eri kohtiin kotia.

Kasvien katselu antaa virtaa

Jos et pääse mieltä puhdistavalle metsäkävelylle, nätin huonekasvin tuijottelukin käy paremman puutteessa. House Beautiful listasi huonekasvien hyviä ominaisuuksia, ja yhtenä niistä esimerkiksi violetin kukan terälehtien tuijottelu edistää adrenaliinin vapautumista. Sen ansiosta energiatasot nousevat ja aivoihin virtaa enemmän happea. Kas, heti tuli kivempi olo!

Kasvien kanssa puuhastelu on terapeuttista

Tähän aikaan vuodesta ei pääse puutarhaan, mutta onneksi viherkasveja voi kasvattaa sisälläkin. Asiantuntijoiden mukaan kasvienhoito edistää hyvinvointia useammalla eri tavalla. Mullalla, jota päätyy kynsien alle väkisinkin, on havaittu olevan samanlaisia vaikutuksia aivoihin kuin masennuslääkkeillä, ja käsillä tekeminen käy rentouttavasta mindfulness-harjoituksesta. Ihan kohta onkin aika vaihtaa kasveihin uudet kevätmullat.

Ihan kohta onkin aika vaihtaa kasveihin uudet kevätmullat.

Kasvit kosteuttavat huoneilmaa

Sisäilma voi olla talvella hyvinkin kuivaa, mutta ilmankostuttimen sijaan kannattaa kokeilla parin huonekasvin hankkimista. Etenkin sulkasaniaiset ”hikoilevat” lehtiensä alta vapauttaen ilmaan kosteutta.

Kasvit parantavat keskittymiskykyä

Englantilaisen Royal College of Agriculturen tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että oppilaiden keskittymiskyky oli 70 prosenttia parempi, kun huoneessa oli kasveja. Vaikutus perustunee sekä kasvien näkemiseen että niiden huoneilmaa parantavaan vaikutukseen. House Beautifulin mukaan monet myös uskovat kultaköynnöksen katselun rentouttavan silmiä esimerkiksi tietokoneen ruudun tuijottamisen jälkeen.

Kasvit puhdistavat ilmaa

Niin, se huoneilma. Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa listasi kasvit, jotka puhdistavat huoneilmasta myrkkyjä, esimerkiksi ammoniakkia ja formaldehydiä, kaikkein tehokkaimmin. Ne sitovat epäpuhtaudet itseensä ja hajottavat ne juuristossaan. Lisäksi osa kasveista tuottaa kemikaalia, joka poistaa ilmasta homeitiöitä ja bakteereja, floristimestari Pirjo Koppi selitti jutussamme. Nasan suosittelemia kasveja ovat muun muassa varjomuratti, kultaköynnös ja anopinkieli.

Lue myös: Tiesitkö tämän? Halpa keino puhdistaa kodin huoneilmaa

Osa kasveista tuottaa kemikaalia, joka poistaa ilmasta homeitiöitä ja bakteereja.

Kasvien katselu inspiroi

Jos luovuus on hukassa, kasvihuoneessa tai puutarhassa vierailu voi auttaa löytämään sen uudelleen. Kasvien värit energisoivat, ja muutenkin ympäristön vaihtaminen auttaa pääsemään irti samoista, vanhoista rutiineista. Ehkä mieleen putkahtaa jokin uusi ideakin?

Myös kodista voi tehdä inspiroivamman ympäristön kasvien avulla. House Beautiful suosittelee punaista kasvia kylpyhuoneeseen, jotta päivä alkaa virkeissä merkeissä.

Kasvit helpottavat allergiaoireita

Kasvien ilmaa puhdistavista ominaisuuksista on hyötyä etenkin allergikoille. Helsingin Sanomat kirjoitti joulukuun puolivälissä suomalaisesta Aki Soudunsaaresta, 33, joka herkistyi sisäilman epäpuhtauksille opettajana työskennellessään. Nyt hän on Naava-nimisen viherseiniä valmistavan yrityksen toimitusjohtaja ja toinen perustajista. Yritys ylsi viime vuonna miljoonan euron liikevaihtoon.

– Naavoissa on viidakon kasveja, esimerkiksi vehkoja. Ihan tavallisia huonekasveja: niitä, joista mummot sanoivat jo 1960-luvulla, että ne puhdistavat ilmaa, Soudunsaari kertoi lehdelle tuotteista, joiden on havaittu vähentävän allergiaoireita esimerkiksi juuri kouluissa.

Kasvit lievittävät stressiä

Tietenkin! Aihetta on jopa tutkittu, ja stressin vähentäjistä parhaita ovat etenkin kukkivat huonekasvit, kuten flamingonkukat. Lue floristin suositukset kasveiksi, jotka melkein kuka tahansa saa pysymään hengissä: Kokeile vaikka! Näitä viherkasveja sinun on lähes mahdoton tappaa.

 Talo on kokonaan Lauri Ylösen käsialaa. Suurista ikkunoista näkyy merelle. Kuvat: Jonna Öhrnberg

The Rasmuksen laulaja Lauri Ylönen on laittanut vastavalmistuneen talonsa myyntiin.

Puoli vuotta sitten Lauri Ylönen esitteli kakkoskotiaan suurissa tupaantuliaisissaan. Nyt Ylönen on pannut kotinsa myyntiin.

Oikotie.fi-sivustolla olevan myynti-ilmoituksen mukaan merenrantahuvilassa on muun muassa kolme makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta, sauna, elokuvateatteri ja baari. Olohuoneessa on lattiasta kattoon ylettyvät lasiseinät, joista on merinäköala.

Kiinteistönvälittäjä Kimmo Ojanen kertoo Me Naisille, että Ylösen koti on ollut myynnissä viime viikosta lähtien.

– Talossa pitää olla hyvä fengshui – vähän sellainen kuin japanilaisessa kylpylässä, Lauri Ylönen kertoi kylpyhuoneestaan maaliskuun tupareissa.
– Talossa pitää olla hyvä fengshui – vähän sellainen kuin japanilaisessa kylpylässä, Lauri Ylönen kertoi kylpyhuoneestaan maaliskuun tupareissa.

Kaksikerroksisessa talossa on 327,5 neliötä ja tontilla on lisäksi 37 neliön rantasauna. Myyntihinta on 3 950 000 euroa.

– Talon design-kalusteet sisältyvät hintaan, ilmoituksessa sanotaan.

Talo sijaitsee Sipoossa 2,2 hehtaarin rantatontilla. Ylösen mukaan talon perusidea lähti lapsuuden puumajoista. Valkoinen, paljon lasipintaa sisältävä luomus on kokonaan hänen käsialaansa.

– Tämä on meidän kesämökki, kertoi muusikko Me Naisille maaliskuussa.

– Asumme Sipoossa aina Suomessa ollessamme. Ainakin kesät aiomme viettää täällä.

Myytävässä talossa on kolme makuuhuonetta, joista yksi on päämakuuhuone, yksi lastenhuone ja kolmas vierashuone.
Myytävässä talossa on kolme makuuhuonetta, joista yksi on päämakuuhuone, yksi lastenhuone ja kolmas vierashuone.

Jättiterassilta on  merinäkymä.
Jättiterassilta on merinäkymä.

Oikotie ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Syksy on pian täällä, ja tee-se-itse-väki on innostunut nikkaroimaan kauniita valoja.

Lojuuko kaapissasi tyhjiä lasipulloja, joita et ole raaskinut heittää pois? Moni on viritellyt loppukesästä niille uuden elämän – pimeän kauden piristäjinä eli pullovaloina.

Facebookin diy-palstoilla on viime viikkoina julkaistu upeita kuvia pattereilla toimivista valoasetelmista, jotka on tehty vanhoihin pulloihin. Anu, Pirjo-Liisa ja Tiina kertovat nyt, miten heidän pullovalonsa syntyivät.

1. ”Kannatti säilyttää glögipullot”

Kuva: Pirjo-Liisa Niemi
Kuva: Pirjo-Liisa Niemi

”Pullot ovat Lignell & Piispasen glögipulloja vuosilta 2009, 2015 ja 2016. Lisäsin niihin valonauhat, joissa on pullonkorkkia muistuttava paristokotelo. Kannatti säilyttää glögipullot.” Pirjo-Liisa Niemi

2. ”Kustannukset yhteensä 10 euroa”

Kuva: Tiina Päivinen-Sinkko
Kuva: Tiina Päivinen-Sinkko

”Näin vinkin Facebookin askartelu- ja sisustusryhmässä. Moni oli tehnyt valot kuohuviinipulloista, mutta jotkut olivat käyttäneet muita kauniita pulloja. Käväisin ihan muuta asiaa etsimässä kierrätyskeskuksessa, kun bongasin sieltä nämä kaksi kaunista pulloa. Valot ostin kaupasta. Kotona sovitin valoja, ja korkki oli vähän pieni pulloihin, joten kieputin narua korkkien ympärille, ettei korkki solahda läpi pulloon. Kustannukset olivat yhteensä 10 euroa. Niistä tulikin oikein kauniit, ja nyt olemme ihastelleet niitä illan hämärissä.” Tiina Päivinen-Sinkko

3. ”Samaa sarjaa vessassa”

Kuva: Anu Pirttijärvi
Kuva: Anu Pirttijärvi

”Pullojen tyhjennys on ollut koko perheen pitkäaikainen projekti, ja valot löytyivät halvalla marketista.

”Pullojen tyhjennys on ollut koko perheen pitkäaikainen projekti.”

Nämä pullot valikoituivat varmaankin siksi, että olen aikaisemmin tehnyt vessaan saippuapullon ja muuta pientä ”samasta sarjasta”.  Kerrankin myös mieheni innostui askarteluistani.” Anu Pirttijärvi

Ideoita Instagramista

 

 

😘#patterivalot #tunnelmaa #pullovalot#omakotitaloelämää #sisustus

Henkilön marikairene (@marikairene72) jakama julkaisu

 

 

Pullovalot kissaviinipulloissa:-D #pullovalot #tunnelmavalot #kissaviini

Henkilön Elämän valoa ja varjoa (@elamanvaloaja) jakama julkaisu

 

Pitkä reissu sai Samin karsimaan vaatteitaan, jotka mahtuvat nyt kaikki itserakennetulle rekille.

Sami Laitinen, 24, palasi äskettäin kymmenen kuukauden reissultaan Indonesiasta ja Australiasta. Matkan jälkeen hän joutui heti muuttopuuhiin, joita edelsi tavaroiden ja vaatteiden karsiminen. 

– Olen muuttamassa omaan asuntoon ja vähentänyt sen vuoksi paljon vaatteitani. Inspiraatiota sain myös reissustani. Etsin aluksi kaupoista vaaterekkiä, johon saisin vaatteeni. Mutta ne ovat yllättävän kalliita, joten päätin tehdä lopulta rekin itse, helsinkiläinen Sami kertoo.

Vaaterekkinsä raakamallin Sami sanoo nähneensä ”jossain netin syövereissä”. Loput hän suunnitteli itse, ja sen jälkeen hän suuntasi rakennusliikkeen puutavaraosastolle.

Samin mukaan kaupasta lähti kahdeksan harjanvartta, jotka maksoivat yhteensä alle 12 euroa. Vaaterekin alaosaa varten hän joutui sahaamaan varsista metrin pituisia.

Kotoa löytyivät porakone ja ruuvit, joilla hän kiinnitti harjanvarret yhteen. Apunikkaroijana hänellä oli oma isänsä, joka piteli ruuvausvaiheessa varsia pystyssä.

– Vaaterekin pituus ja leveys kannattaa suunnitella tarkkaan ja mitata kaikki etukäteen. Yksinkin sen voi rakentaa, mutta kahdestaan se on paljon helpompaa.

Kauppojen valmiit vaaterekit maksoivat ainakin 30 euroa ja ne eivät ole välttämättä kovin tukevia, mutta tämä harjanvarsista koottu rekki on yllättävän tukeva, hehkuttaa Sami Laitinen. Kuva: Sami Laitinen
Kauppojen valmiit vaaterekit maksoivat ainakin 30 euroa ja ne eivät ole välttämättä kovin tukevia, mutta tämä harjanvarsista koottu rekki on yllättävän tukeva, hehkuttaa Sami Laitinen. Kuva: Sami Laitinen

Nikkaroinnin jälkeen Sami maalasi vaaterekin, mutta hän suosittelee varsien maalaamista ennen rekin kokoamista. Hänen äitinsä Tuula julkaisi vaaterekin kuvan alkuviikosta Facebookin askarteluryhmässä, jossa se on saanut suuren suosion.

”Tämähän on ihan valmis design-tuote!”

– Tämähän on ihan valmis design-tuote, kirjoittaa esimerkiksi yksi harjanvarsirekin fani Facebookissa.

Hankolaisen Liinun idealla vanhanaikainen leikkuulauta sai uuden elämän.

Keittiökalusteisiin integroitu leikkuulauta herättää ristiriitaisia tunteita. Joillekin se on yksi keittiön luottovälineistä, toiset taas eivät suostu sitä käyttämään koskaan.

Liinu Petterson, 35, käyttää mieluusti leikkuulautaa – mutta irrallisena ja mieluiten muovisena versiona, jonka voi kuivattaa nopeasti kaapissa. Hän muutti äskettäin uuteen kotiin Hangossa, ja asunnon keittiöstä löytyi vetolaatikkoihin yhdistetty ritiläinen leikkuulauta. Se sai Liinun käsittelyssä uuden käyttötarkoituksen haarukoiden ja veitsien säilytystilana.

– En ole koskaan käyttänyt vedettävää leikkuulautaa, sillä se vain kerää kaikki muruset alleen. Keittiössäni on muutenkin vähän laatikoita, joten halusin leikkuulautatilan hyötykäyttöön ja askartelin siitä aterinlokerikon.

Vedettävän leikkuulaudan pitää olla tarpeeksi syvä, jotta Liinun idea toimii. Aluksi hän irrotti ritiläisen leikkuulaudan pois ja päällysti sen pohjalaudan dc-fix-sisustusmuovilla.  

– Kärsineen näköinen puupinta sai täysin uuden ilmeen valkoisella muovilla. Muovirullan lopun käytin kuivauskaappien uudistamiseen.

Leikkuulauta hyötykäyttöön! Kuvat: Liinu Petterson
Leikkuulauta hyötykäyttöön! Kuvat: Liinu Petterson

Me Naiset on aiemmin kertonut, että kontaktimuovin tavalla toimivalla sisustusmuovilla tuunaa helposti muun muassa keittiön tasot ja kaapistot. Muovirullan voi saada jopa kuudella eurolla.

Lue myös! Bloggaajan vinkki: allaskaapin päällystys dc-fix-muovilla

Rullan lisäksi Liinu hankki aterimille muovilokerikon, joka maksaa halvimmillaan euron. Hän ruuvasi sen neljällä ruuvilla kiinni lautaan, jotta lokerikko ei heilu reunattomassa tilassa. Viereen mahtuisi vielä toinenkin, pienempi lokerikko.

Liinun nikkarointiohjeet

  1. Leikkuulauta pois
    Kuvat: Liinu Petterson
    Kuvat: Liinu Petterson
  2. DC-fixiä pintaan; vanha luottokortti toimii kalvon suoristajana
  3. Aterinlokerikko kiinni ruuveilla
  4. Leikkuulaudan uusi ilme on valmis

Kysely

Onko keittiössäsi ulosvedettävä leikkuulauta?