Museo- ja herkkukauppojen löydöt tuovat kivaa rosoa sisustukseen.

Ripaus eteläistä eksotiikkaa tuo mieleen menneet lomamatkat.

Ei enää jääkaappimagneetteja ja kirkkojen pienoismalleja, vaan sisustukseen sopivia ripauksia muiden maiden elämästä.

Matkoilta on nyt trendikästä ostaa arkitavaraa. Matkan muistot voi hyödyntää myös aineettomana sisustusinspiraationa, jos tavaroita ei jaksa raahata paikan päältä. Tuttu raitakuosi tai väri voi viedä ajatukset takaisin Etelä-Eurooppaan tai kaukaisempiinkin maihin.

1. Karu maljakko on vastapaino kauniille kukille, 19,99 €, H&M. 2. Koristeiksi kannattaa haalia kauniita käyttöesineitä. Marakassit, 11,90 €, Clas Ohlson. 3. Värikkäät laatat käyvät myös pannunalusiksi. Laattasekoitus 20 x 20 cm, 42,80 € / neliömetri, Kaakelikeskus. 4. Marokkolaistyylinen rahi sopii vaikka parvekkeelle, 87,90 €, Indiska. 5. Kynttilälyhty tuo lämmintä hehkua loppukesän iltoihin, 17,90 €, Indiska.
1. Karu maljakko on vastapaino kauniille kukille, 19,99 €, H&M. 2. Koristeiksi kannattaa haalia kauniita käyttöesineitä. Marakassit, 11,90 €, Clas Ohlson. 3. Värikkäät laatat käyvät myös pannunalusiksi. Laattasekoitus 20 x 20 cm, 42,80 € / neliömetri, Kaakelikeskus. 4. Marokkolaistyylinen rahi sopii vaikka parvekkeelle, 87,90 €, Indiska. 5. Kynttilälyhty tuo lämmintä hehkua loppukesän iltoihin, 17,90 €, Indiska.

Käsityöläishenkiset tuotteet tuovat sisustukseen juuri sitä sopivaa rosoa, jota oli siinä pienessä italialaiskylässäkin. Mummolan henki taas on vahvasti läsnä esimerkiksi Finlaysonin kierrätetyistä lakanoista valmistetuissa Räsypaloissa, joita voi käyttää tuolinpäällisenä, seinäryijynä, pöytäliinana – tai ihan vain mattona.

1. Paperinarukori on rennon rustiikkinen, 29,90 €, Casa Stockmann. 2. Maailmanmatkaajalla pitää tietenkin olla karttapallo, 22,90 €, Indiska. 3. Minimalistista kotia voi piristää lämpimillä sävyillä. Tyynynpäällinen, 42,50 €, Linum. 4. Onneksi kaktukset menestyvät meilläkin, 2,99 €, Plantagen. 5. Leikkuulaudat voi jättää reilusti esille keittiöön. Juustotarjotin, 32,90 €, Casa Stockmann.
1. Paperinarukori on rennon rustiikkinen, 29,90 €, Casa Stockmann. 2. Maailmanmatkaajalla pitää tietenkin olla karttapallo, 22,90 €, Indiska. 3. Minimalistista kotia voi piristää lämpimillä sävyillä. Tyynynpäällinen, 42,50 €, Linum. 4. Onneksi kaktukset menestyvät meilläkin, 2,99 €, Plantagen. 5. Leikkuulaudat voi jättää reilusti esille keittiöön. Juustotarjotin, 32,90 €, Casa Stockmann.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Vierailija

10 vinkkiä: näin tuot sisustukseen muistoja lomamatkoilta

Ulkomailta tavaraa tuodessa ongelmana on mihin tavarat laittaa? Jo lähtiessä matkalaukut ovat täynnä tavaraa, saatika sitten takaisin tullessa.. Ellei tavaraan ole tunnesidettä, voi kauniita itämaisia tai eksoottisia sisustustuotteita ostaa myös kotimaasta. Kodin sisustaminen on makuasia ja monta kivaa juttua löytyy ihan nettiä selailemalla.
Lue kommentti

Muusikko Lauri Ylönen suunnitteli kolme uutta kuosia kodintekstiileihin.

The Rasmus -yhtyeen keulahahmo Lauri Ylönen, 37, tunnetaan arkkitehtuurin ja muotoilun ystävänä, ja nyt hän on luonut malliston yhdessä kodintekstiilejä myyvän Vallilan kanssa.

Lauri suunnitteli Vallila Design Studion kanssa kolme kuosia Alvardag X Vallila -erikoismallistoa varten. Tänään myyntiin tuleva mallisto sisältää kankaita, valmisverhoja ja mattoja.

Alvardag on Laurin perustama yritys, joka luo uudenlaisia asumisratkaisuja. Erikoismalliston Kuma-, String- ja Sulka-kuoseja nähdään myös Laurin talot -tv-sarjassa, joka alkaa huhtikuussa MTV3:lla.

Tältä Laurin suunnittelemat kuosit näyttävät:

Kuma

String

Sulka

Hei sinä oman arkesi superihminen! Kerro meille muille, miten teet sen.

Aika. Sitä ei ole koskaan liikaa. 

On kuitenkin olemassa ihmisiä, jotka tietävät, miten päivät saa tuntumaan sellaisilta kuin aikaa jotenkin maagisesti olisikin enemmän. He saavat arjen askareet hoidettua ja ehtivät myös levähtää töiden jälkeen mukavan hetken sohvalla.

Yksi tarkistaa sääennusteen ja valitsee seuraavan päivän vaatteet valmiksii sekä lataa kahvinkeittimen valmiiksi illalla, jotta aamulla ehtisi viettää rauhallisen tovin sanomalehden ääressä.

Toinen käyttää työmatkat hyötyliikuntaan, jotta salikäyntiin ei tarvitse käyttää erikseen aikaa. Kolmas hoitaa koko viikon kauppareissut keskitetysti sunnuntaiaamupäivisin.

Mikä on sinun paras niksisi, jolla saat lisää aikaa ja mukavamman arjen? Kerro kyselyssä, miten olet järjestänyt arkesi. Julkaisemme vinkit meidän kaikkien hyödyksi koottuna pakettina.

Alla on lueteltu vastaamisen helpottamiseksi eri aihealueita, joista vinkkejä voi kertoa. Yhteen kohtaan voi kirjoittaa niin paljon ohjeita kuin mieleen tulee. Toiveenamme on tietenkin saada niitä mahdollisimman paljon!

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kasvit ovat tietenkin tunnettuja ilmanpuhdistajia, mutta on niistä paljon muutakin hyötyä!

Sen lisäksi että huonekasvit ovat trendikkäitä, niistä on myös ihan oikeaa hyötyä niin keholle kuin mielellekin. Kasveilla sisustaminen on helppoa: tarvitset vain kasvin, sille sopivan ruukun ja vähän multaa. Hoito-ohjeista käy ilmi, viihtyykö kasvi paremmin varjossa vai auringossa ja mikä kannattaa huomioida kasvien sijoittelussa eri kohtiin kotia.

Kasvien katselu antaa virtaa

Jos et pääse mieltä puhdistavalle metsäkävelylle, nätin huonekasvin tuijottelukin käy paremman puutteessa. House Beautiful listasi huonekasvien hyviä ominaisuuksia, ja yhtenä niistä esimerkiksi violetin kukan terälehtien tuijottelu edistää adrenaliinin vapautumista. Sen ansiosta energiatasot nousevat ja aivoihin virtaa enemmän happea. Kas, heti tuli kivempi olo!

Kasvien kanssa puuhastelu on terapeuttista

Tähän aikaan vuodesta ei pääse puutarhaan, mutta onneksi viherkasveja voi kasvattaa sisälläkin. Asiantuntijoiden mukaan kasvienhoito edistää hyvinvointia useammalla eri tavalla. Mullalla, jota päätyy kynsien alle väkisinkin, on havaittu olevan samanlaisia vaikutuksia aivoihin kuin masennuslääkkeillä, ja käsillä tekeminen käy rentouttavasta mindfulness-harjoituksesta. Ihan kohta onkin aika vaihtaa kasveihin uudet kevätmullat.

Ihan kohta onkin aika vaihtaa kasveihin uudet kevätmullat.

Kasvit kosteuttavat huoneilmaa

Sisäilma voi olla talvella hyvinkin kuivaa, mutta ilmankostuttimen sijaan kannattaa kokeilla parin huonekasvin hankkimista. Etenkin sulkasaniaiset ”hikoilevat” lehtiensä alta vapauttaen ilmaan kosteutta.

Kasvit parantavat keskittymiskykyä

Englantilaisen Royal College of Agriculturen tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että oppilaiden keskittymiskyky oli 70 prosenttia parempi, kun huoneessa oli kasveja. Vaikutus perustunee sekä kasvien näkemiseen että niiden huoneilmaa parantavaan vaikutukseen. House Beautifulin mukaan monet myös uskovat kultaköynnöksen katselun rentouttavan silmiä esimerkiksi tietokoneen ruudun tuijottamisen jälkeen.

Kasvit puhdistavat ilmaa

Niin, se huoneilma. Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa listasi kasvit, jotka puhdistavat huoneilmasta myrkkyjä, esimerkiksi ammoniakkia ja formaldehydiä, kaikkein tehokkaimmin. Ne sitovat epäpuhtaudet itseensä ja hajottavat ne juuristossaan. Lisäksi osa kasveista tuottaa kemikaalia, joka poistaa ilmasta homeitiöitä ja bakteereja, floristimestari Pirjo Koppi selitti jutussamme. Nasan suosittelemia kasveja ovat muun muassa varjomuratti, kultaköynnös ja anopinkieli.

Lue myös: Tiesitkö tämän? Halpa keino puhdistaa kodin huoneilmaa

Osa kasveista tuottaa kemikaalia, joka poistaa ilmasta homeitiöitä ja bakteereja.

Kasvien katselu inspiroi

Jos luovuus on hukassa, kasvihuoneessa tai puutarhassa vierailu voi auttaa löytämään sen uudelleen. Kasvien värit energisoivat, ja muutenkin ympäristön vaihtaminen auttaa pääsemään irti samoista, vanhoista rutiineista. Ehkä mieleen putkahtaa jokin uusi ideakin?

Myös kodista voi tehdä inspiroivamman ympäristön kasvien avulla. House Beautiful suosittelee punaista kasvia kylpyhuoneeseen, jotta päivä alkaa virkeissä merkeissä.

Kasvit helpottavat allergiaoireita

Kasvien ilmaa puhdistavista ominaisuuksista on hyötyä etenkin allergikoille. Helsingin Sanomat kirjoitti joulukuun puolivälissä suomalaisesta Aki Soudunsaaresta, 33, joka herkistyi sisäilman epäpuhtauksille opettajana työskennellessään. Nyt hän on Naava-nimisen viherseiniä valmistavan yrityksen toimitusjohtaja ja toinen perustajista. Yritys ylsi viime vuonna miljoonan euron liikevaihtoon.

– Naavoissa on viidakon kasveja, esimerkiksi vehkoja. Ihan tavallisia huonekasveja: niitä, joista mummot sanoivat jo 1960-luvulla, että ne puhdistavat ilmaa, Soudunsaari kertoi lehdelle tuotteista, joiden on havaittu vähentävän allergiaoireita esimerkiksi juuri kouluissa.

Kasvit lievittävät stressiä

Tietenkin! Aihetta on jopa tutkittu, ja stressin vähentäjistä parhaita ovat etenkin kukkivat huonekasvit, kuten flamingonkukat. Lue floristin suositukset kasveiksi, jotka melkein kuka tahansa saa pysymään hengissä: Kokeile vaikka! Näitä viherkasveja sinun on lähes mahdoton tappaa.

Arkijärki-bloggaaja Jenni Sarraksen mielestä tavarakaaoksesta selviää ihan vain käyttämällä maalaisjärkeä. Hän antaa uutuuskirjassaan vinkkejä.

Kuulutko siihen joukkoon, jonka mielestä konmaritys menee liian pitkälle? Siis se, että jokaikinen tavara, joka ei tuota iloa, pitäisi heittää menemään. Jenni Sarras ei tätä metodia ymmärrä, ja siksi hän on kirjoittanut kirjan siitä, miten tavarakaaoksen voi taltuttaa ihan vain käyttämällä maalaisjärkeä.

Mistä sitten tietää, pitäisikö hankkiutua jostain tavarasta eroon vai säilyttääkö se? Tämä on ihan oikeasti ongelma ainakin kaikille hamstraamiseen taipuvaisille ja sellaisille, jotka saavat kehitettyä tunnesiteen jopa kuitteihin.

Jenni Sarraksen mielestä asia on helppo ratkaista. Uutuuskirjassaan Tavarataidot – arkijärjellä koti kuntoon (Tammi) hän kertoo pari kysymystä, joilla se selviää.

  1. Onko kodissa tilaa tavaralle? Jos tilaa löytyy, päätös on helppo: tavaran voi säilyttää. ”Jos kaapissa, hyllyssä tai komerossa on väljää, siellä voi säilyttää, mitä itse halua. Raivaamisen tarkoitus on poistaa niin paljon tavaroita, että kaikelle jäljelle jääneelle on kodissa tilaa ja oma paikka”, Sarras neuvoo kirjassa. Testaa esimerkiksi täyden hyllyn -tekniikkaa: jos kirjahyllyyn mahtuu 100 kirjaa, hylly saa olla täynnä. Ei haittaa, vaikkei kaikkia kirjoja lukisikaan kerran vuodessa.
  2. Onko tavaroiden raivaamiseen ylipäätänsä mitään syytä? Helpottaako se esimerkiksi siivooamista tai auttaako se pitämään järjestystä yllä? Jos vastaus on kyllä, raivaaminen ja tavarasta luopuminen kannattaa.

Raivaamisen voi ajoittaa käännekohtiin

Jotkut ammattijärjestävät jauhavat, että kun kerran ottaa projektiksi luopua kaikista turhista tavaroista, koti pysyy ojennuksessa koko loppuelämän. No eihän se tietenkään niin mene.

Sarraksen mielestä raivaamista kannattaakin ajatella projektin sijaan prosessina. Tällä hän tarkoittaa sitä, että parheiten koti pysyy järjestyksessä, kun tavaroita käy läpi silloin tällöin.

Viikottaista tästä ei silti tarvitse tehdä, vaan sen voi tehdä esimerkiksi seuraavina käännekohtina.

  1. Kun elämäntilanne muuttuu, esim. tulee ero, vaihtaa asuntoa, lapsi syntyy tai muuttaa pois kotoa.
  2. Kun vuodenaika vaihtuu – ennen kuin pakkaa esimerkiksi talvikamppeet varastoon, voi miettiä, onko vaate yhä tarpeellinen ja ehjä.
  3. Kun on juhlat tai merkkipäivät – tällöin tulee usein siivottua ja samaan syssyyn on luontevaa arvioida tavaroiden tarpeellisuutta.

Jenni Sarras – Tavarataidot – arkijärjellä koti kuntoon (Tammi) kirjakaupoissa tammikuussa 2017.