Laula suihkussa huoletta pystypäin! Mutta kun tulee hiustenpesun vuoro, laita pää alaspäin. Kuva: Shutterstock
Laula suihkussa huoletta pystypäin! Mutta kun tulee hiustenpesun vuoro, laita pää alaspäin. Kuva: Shutterstock

Hiustutkijan mukaan hiukset kannattaisi pestä pää alaspäin.

Pesetkö sinäkin hiuksesi pystypäin? Ei ehkä kannattaisi. Tätä mieltä on hiustutkija Annikki Hagros-Koski Hiusakatemiasta. Hänen mukaansa vähänkin pidemmät suortuvat kannattaisi ehdottomasti pestä pää alaspäin.

– Hiusten pesussa on ensisijaisesti kyse päänahan pesusta. Siksi pitkän tukan peseminen pää pystyssä on melkein sama kuin menisi t-paita ja housut jalassa suihkuun. Siinä missä kroppa ei puhdistu kunnolla vaatteiden läpi, ei pääkään puhdistu täysin, jos se pestään hiusten läpi, Hagros-Koski selittää.

Tutkijan mukaan monet pesevät päänahkansa siis aivan liian pintapuolisesti. Samaan aikaan itse suortuvien puhtauteen kiinnitetään liikaa huomiota.

– Hiuksia ei tarvitse suihkussa hinkata ja nujuttaa. Hiukset ovat kuin luonnonsilkkiä. Suortuvien pesuksi riittää puristelu. Sen sijaan päänahkaa pestessä sormien pitäisi olla reilusti päänahassa. Pintapuolinen kämmenpesu tukan päältä ei riitä.

Jos hiukset alkavat pesun aikana natista puhtaudesta, niitä on pesty Hagros-Kosken mukaan liikaa.

”Hiuksessa on luonnostaan rasvaa. Jos tukka nitisee märkänä, se rasva on pesty pois liialla sampoolla.”

– Hiuksessa on luonnostaan rasvaa. Jos tukka nitisee, se rasva on pesty pois liialla sampoolla. Kun hiuksen luonnollinen rasva pestään pois, hiukset kuivuvat ja saattavat sähköistyä.

Hagros-Kosken mukaan monet käyttävät hiuksiinsa liikaa pesuaineita. Hänen mielestään yksi syy siihen on se, että pystypäin pestynä päänahka ei puhdistu kunnolla. Silloin pesijän tekee mieli lisätä sampoon määrää.

– Jos hiukset pesee pää alaspäin, pienempi määrä pesuainetta riittää hyvin. Kun yhteen pesukertaan kuluu vähemmän ainetta, säästyy samalla myös rahaa. Hiuksista tulee myös tuuheamman tuntuiset, koska pää alaspäin pesu kohottaa niitä tyvestä asti.

Ota huomioon!

Pidennettyjä hiuksia ei saa kampaajien ohjeistusten mukaan kuitenkaan pestä pää alaspäin.

– Niiden kanssa on toimittava ohjeiden mukaan, vaikka se saattaakin tehdä hallaa päänahalle. Siksi en voi myöskään suositella pidennyksiä sellaiselle, joka haluaa pitää huolta hiustensa kunnosta.

Ammattilaismeikkitaiteilijat antavat vinkkinsä siihen, kuinka näyttää mahdollisemman nuorelta kosmetiikan avulla.

1. Satsaa kosteutukseen

Ihonhoito on avainasemassa, jos haluaa säilyttää ihon nuoren näköisenä. Ihoa kannattaa kosteuttaa muun muassa hyaloronihappoa sisältävällä seerumilla ja voiteilla. Myös silmänympärysvoiteen ja kasvoöljyn käyttämisestä voi olla hyötyä, jotta iho pysyy mahdollisemman kimmoisana mahdollisemman pitkään. Retinolia käyttämällä ihoon voi saada paremman ja raikkaamman sävyn.

2. Vältä meikkivoiteen levittämistä silmänalusiin

Ole tarkkana meikkivoiteen kanssa – sen levittäminen  silmänalusiin tuo vain rypyt pahemmin esille. Kokeile sen sijaan säväyttävää kosteusvoidetta meikkopohjan alla.

3. Minimoi silmämeikki

Naiset, jotka onnistuvat näyttämään ikäistään nuoremmilta, käyttävät mieluummin vähemmän kuin enemmän rajauskynää. Sitä kannattaa levittää vain hyvin ohuesti paljaalle luomelle, mikä  korostaa vain silmiä eikä itse meikkiä. Lopputuloksena on selkeä ja luonnollinen look.

4. Käytä poskipunaa

Hehkuvat, hieman rusottavat kasvot näyttävät nuorekkailta. Poskipunan käyttö poskipäillä voi tuoda kasvoille nuorekkaan säteilyn ja volyymia kohtaan, josta kasvot yleensä alkavat ikääntyessä roikkua ja ohentua.

Jos oikean värin valinta askarruttaa, turvallisimpia ovat persikan sävyt, sillä ne ovat pehmeitä.

5. Tee korostuskynästä luottotuote

Korostuskynän käyttäminen luomilla antaa raikkaamman ja nuorekkaamman vaikutelman. Sitä voi sekoittaa meikkivoiteeseen tai lisätä loppusilaukseksi korostamaan poskipäitä sen jälkeen, kun niihin on laittanut ensin poskipunaa.

6. Taivuta ripset ja maalaa paksut kulmat

Silmäripset kannattaa taivuttaa, jotta niihin  saa koko- ja flirttiefektiä. Pidä myös kulmasi mieluummin paksuina – ohuet ja velton näköiset kulmakarvat vanhentavat yllättävän paljon. Ikääntyessä kulmat harvenevat ja vaalenevat, jopa harmaantuvat.

Lähde: Byrdie

 

Onko säännöt muka tehty rikottaviksi? Puuterikikka jakaa mielipiteet.

Pohjusta, meikkaa, kiinnitä puuterilla. Näiden kolmen vaiheen pitäisi pitää rasvoittuvan ihon kiillon kurissa, mutta varsinkin kostealla kesäsäällä tuntuu, ettei sekään riitä. Ihon rasva on niin itsepäistä, että se tunkeutuu meikin pinnalle alta aikayksikön, ja kiiltoa saa olla koko ajan painelemassa kasvopaperiin.

Netin rasvoittuvaa ihotyyppiä edustavat kauneusgurut väittävät jo ratkaisseensa ongelman: avuksi tarvitaan vain kiinnityspuuteria – mutta sitä käytetäänkin ennen meikkaamista. Neuvo on suorastaan kapinallinen, sillä perinteisesti puuterituotteiden päälle ei suositella laitettavan voiteita, jotta meikistä ei tule paakkuista.

Puhtaalle iholle levitetty puuteri kuitenkin imee itseensä ylimääräisen rasvan ja kosteuden, ja mattapinnalle levitetyn meikin pitäisi myös pysyä mattaisena pitkään. Netissä kiertävissä videoissa ja ohjeissa puuteria levitetään iholle reippaalla kädellä. Sen jälkeen muu meikki levitetään normaalisti.

Riskinä todella on, että puuteri jämähtää iholle ja meikkivoide kökkööntyy levittäessä. Kikkaa testannut tubettaja Marie Jay kuitenkin kehuu lopputulosta melko tasaiseksi, sillä hän töpötteli meikkivoiteen puuterin päälle siveltimellä.

– Tämä meikki tuntuu luodinkestävältä, hän sanoo lisätessään puuteria vielä meikin päällekin.

”Tämä meikki tuntuu luodinkestävältä.”

Vloggaaja Laura Lee puolestaan valittelee, että puuteroitu iho tuntuu kuivalta ja kireältä. Hän ei ollut tyytyväinen lopputulokseen, sillä meikki sai ihon näyttämään kuivalta ja korosti ryppyjä. Meikkivoidetta myös kului tavallista enemmän.

– Tuntuu, että puuteri imee meikkivoidetta.

Kuivaihoiselle tai luonnollista meikkiä suosivalle kikka ei siis välttämättä sovi. Parempi vaihtoehto saattaakin olla se, että vain taputtelee iholta kaiken ylimääräisen rasvan ja kosteuden pois ennen meikkivoiteen levittämistä.

Marie Clairen toimittaja kirjoittaa, että kiinnityspuuteri oli hänellekin liikaa: meikki levittynyt sen päälle kauniisti, mutta riisipuuterilla päällystetyt kasvopaperit sen sijaan hoitivat homman. Jos sellaisia ei löydy, ehkä kevyistä kevyin kerros hienojakoista irtopuuteria saattaisi toimia?