Kirkkaat värit ovat täällä taas. Meikkitaiteilijat paljastavat suosikkinsa ja kertovat, kuinka eri sävyillä saa lumoa ja tehoa.

Kuva Jouni Harala

Pinkin pauloissa

Ilkka Ruotsalainen, meikkitaiteilija:

"Pinkki tekee paluun joka kevät. Alkukeväällä kannattaa valita murrettuja kirsikan ja syklaamin sävyjä. Kun päivänvalokin on kylmän sävyistä, kirkkaan viileät värit saattavat tehdä kalvakan vaikutelman, ja tummat silmänaluset ja verisuonet nousevat samalla herkästi esiin. Lähempänä kesää heleämmätkin pinkit alkavat näyttää hyvältä.

Selkeää sääntöä värien käyttöön on vaikea antaa, mutta vaaleaveriköille suosittelen herkkiä ja raikkaita, bruneteille täyteläisempiä ja syvempiä punasävyjä. Ylilyöntejä kannattaa varoa. Jos huulilla on shokkipinkkiä, silmämeikki saa olla rauhallisempi. Helmiäisvärienkin käytössä on hyvä olla tarkkana, ettei lopputuloksesta tule väärällä tavalla kasarivaikutelmaa. Niin käy helposti etenkin lilasävyisten pinkkien kanssa.

Meikki on aina mielenkiintoisempi, kun se ei ole liian monotoninen. Siksi ei esimerkiksi kannata valita samansävyistä huuli- ja poskipunaa. Pinkin levittäminen luomille voi tuntua aluksi oudolta. Väri näyttää kuitenkin nätiltä ja tasapainoiselta ruskean tai luumun sävyjen kanssa. Itse rakastan myös pisamaisen, päivettyneen ihon ja kirkkaan pinkin poskipunan kontrastia."

Väritä huulet tussilla. Lumenen Lingonberry -huulitussisävyt 10 Lupaus ja 12 Hetkiä, 12,90 €. Viileä sävykimara. YSL Vinyl candy palette 4 colour harmony -luomiväripaletti, 59,90 €. Luumu ja pinkki ovat täydellinen pari. Guerlainin Écrin 4 couleurs -luomiväripaletti 11 Les roses, 60,70 €.

Intona oranssiin

Peilinkiiltävää pintaa. Yves Rocherin Sexy pulp Volume gloss -huulikiiltosävy Koralli, 11,90 €. Sopiva suhde väriä ja kiiltoa. Shiseidon Shimmering rouge -puna 316 Mango, 29 €.

Reija Partanen, meikkitaiteilija, Toimisto Make-Up and Hair:

"Jos meikki kaipaa piristystä, oranssi on loistovalinta. Sen avulla on helppo lähteä tutustumaan väreihin, sillä luonnollisia beigen, keltaisen, kullan ja kuparin sävyjä löytyy joka lähtöön. Lisäksi lämpimät ruskean ja punaiset sävyt ovat varmoja ja turvallisia suomalaisille vaaleille naisille. Tosin niitä kannattaa välttää, jos iho on hyvin epä­puhdas tai hampaat ovat kellertävät.

Silmämeikin oranssi korostaa vastavärinä sinisiä ja harmaita silmiä. Rohkea yhdistää luomiväreihin luumua ja oranssia.  Näyttävä iltameikki syntyy oranssista tai korallin sävyisestä luomiväristä mustilla nesterajauksilla ja mustalla sisäkajaalilla.
Ruskea, kupari ja kulta sointuvat loistavasti oranssiin ja tarvittaessa pehmentävät sitä.

Tehokkaan ja raikkaan meikin saa käyttämällä kirkkaan oranssia ja peittävää huulipunaa ja silmämeikiksi vain runsaasti ripsiväriä ja vahvemmat pehmeät kulmat. Jos oranssi tuntuu punana liian voimakkaalta, on hyvä kokeilla sen sävyjä ensin läpikuultavina kiiltoina.

Lämpimät helmiäisvärit antavat aurinkoista hehkua kasvoille. Oransseissa sävyissä helmiäiset ovat maltillisempia kuin täysin matat. Rusehtavan oranssia luomiväriä voi levittää luomille ja jatkaa silmän ulkonurkasta alas poskipäille poskipunaksi. Näin syntyy upea auringonhehkuinen look."

Vihreän vivahteita

Syvää sävyä, Yves Rocherin Luminelle colors -kynsilakka 61 vihreä, 2,90 €. Tämä luomiväri  ei jätä seinäruusuksi. L’Oréal Parisin Color infaillible 019 Smoothie kiwi, 10,50 €. Shiseidon Shimmering cream eye color -voideluomiväri levittyy helposti sormin, ja sen sisältämä pohjustusaine pitää värin hyvin paikallaan. 32,50 €.

Janne Suono, meikkitaiteilija:

"Vihreä on kevään merkki, ja sen sävyistä löytyy jokaiselle sopiva. Silti sitä sinisen ohella helposti vierastetaan silmämeikkivärinä. Vihreää on turha pelätä, sillä luomille ei tarvitse vetää ensimmäisenä sitä kaikkein räväkintä sävyä. Luonnollista lopputulosta haluavat valitsevat murrettuja, sammalen- tai savunvihreitä vaihtoehtoja. Tosin kirkkaatkin sävyt pukevat lähes kaikkia. Ne näyttävät puhtaalta kuulaan vaalealla iholla ja raikastavat tummempaa ihon sävyä.

Vaaleanvihertävät korostavat sinisiä silmiä ja murretut sointuvat kauniisti ruskeisiin sekä tietysti vihertäviin silmiin.

Vihreää voi olla vaikea saada esille, ja usein sävy jää hailakammaksi kuin paletissa. Hyvä keino on levittää puuterimainen väri kostealla siveltimellä tai käyttää voidemaisia värejä.

Vihreä sointuu hienosti harmaan, ruskean tai mustan kanssa. Kun levittää luomivakoon tummanruskeaa tai harmaata ja lisää vihreää liikkuvalle luomelle ja ulkonurkkaan, perusvärit saavat lisää syvyyttä. Kullan kanssa vihreään meikkiin voi tehdä kauniita häivytyksiä.

Jos silmämeikissä käyttää pelkästään vihreää, etenkin murretut mattasävyt saattavat mennä tunkkaisiksi. Helmiäiskoostumus tuo luomille kolmiulotteisuutta. Myös metallisävyt toimivat. Vihreän silmämeikin kanssa muu meikki on hyvä pitää luonnollisena. Nudehuulet ja persikkaposket täydentävät kokonaisuuden harmoniseksi."

Sininen pilkahdus

Turkoosin veden tunnelmia. Jane Iredalen Eye gloss -voideluomiväri Aqua silk, 24,45€. Diorin 5 Couleurs 254 Bleu de Paris -paletissa on kaunis sinisen kirjo, tyylikästä tummaa ja vaalean jäistä sineä. 66,40 €. Jumbokynä piirtää näyttävät viirut. Estée Lauderin Pure color Intense kajal eye crayon -silmänrajauskynä 03 Dramatic teal, 24 €.

Heidi Reponen, meikkitaiteilija:

"Rakastan sinistä! Usein meikattavani pelästyvät, jos ehdotankin sitä. Silmämeikkiä ei kuitenkaan tarvitse värittää kokonaan sinisävyiseksi, sillä pilkahduskin piristää. Tehokkaan valoa antavan lisäyksen saa laittamalla vaaleansinistä hohtoväriä silmän sisänurkkaan. Turkoosi sisärajaus taas kirkastaa katsetta. Sininen myös freesaa ruskettunutta tai sameaa ihoa. Sävyvaihtoehtoja on reilusti, esimerkiksi harmaaseen taittuvia tai liilaan vivahtavia.

Sinistä voi yhdistää helposti muihin väreihin. Se on huippukaunis ruskean tai tumman pronssisen silmämeikin kanssa. Jos haluaa aloittaa varovasti, se käy harjaamalla mustan ripsivärin päälle sinistä ripsaria.

Tummia utusilmiä tehdessä kannattaa vaihtaa perinteinen musta tai harmaa tummaan mattasiniseen. Tehokas levittää koko luomelle sinistä ja sen seuraksi mustan rajauksen ja ripsivärin. Arkisempi ja nopea meikki taas syntyy sinisestä rajauksesta ja mustasta ripsiväristä.

Sininen on takuuvarma ruskeille silmille sekä vihreille, jos niiden sävy on tumma. Jos omat värit ovat tosi keveät, niin vaalea sininen on kaunis koko luomella. Sinisen kanssa täytyy olla hieman tarkkana, jotta kokonaisuus pysyy tyylikkäänä. Siksi siniseen luomiväriin – etenkin vaaleisiin sävyihin – on hyvä yhdistää musta rajaus ja ripsiväri."

Meikki: Heidi Reponen/IsaDora Meikkivoide Light Touch Foundation 51 Beige. Valokynä Light Touch Concealer 80 Blonde Beige. Kulmakynä Perfect Eyebrow Pencil 22 Light Brown. Luomiväri Eye Shadow Quartet 62 Rainbow Pearls. Silmänrajauskynä Twist-Up Metallic Eye Pen 49 Blue Hawaii. Ripsiväri Precision Mascara 01 Black. Poskipuna Perfect Powder Blusher 05 Pinky Peach. Huulikiilto Smooth'n Shine 31 Pink Nectar.

Takana pitkä päivä takana, ja sänky vetää jo puoleensa? Valitse unien aikana vaikuttava kasvonaamio.

1. Iho uudistuu tehokkaimmin aamuyön tunteina, kun keho korjaa päivän mittaan syntyneitä vaurioita. Myös kollageenin tuotanto on öisin vilkkaimmillaan, joten sitä kannattaa tehostaa yövoiteilla. Maksimaalisen tehon saa naamioilla, jotka luovuttavat iholle kosteuttavia ainesosia sekä korjaavia antioksidantteja.


Dr. Hauschka Puhdistusvoide on hellävarainen syväpuhdistaja, joka kuorii ihon pintakerrosta. Voide säilyttää ihon luonnollisen pH-tasapainon ja sopii myös herkälle iholle. 14 €.


Kuivalle sekä herkälle iholle sopii Novexpert Milky Cleanser Hydrobiotic puhdistusmaito, jonka probiootit sekä magnesium suojaavat ihoa, 20 €.

2. Varaa illastasi noin puoli tuntia aikaa ennen nukkumaanmenoa. Kerää hiukset löysälle nutturalle tai letille yötä varten, jotta ne eivät tartu naamion kosteaan pintaan. Aloita puhdistamalla silmä- ja huulimeikki meikinpuhdistusaineella. Kostuta kasvosi, valitse ihotyypillesi sopiva puhdistustuote ja puhdista meikki kasvoiltasi pyörivin liikkein. Huuhtele lopuksi lämpimällä vedellä.

3. Peruspuhdistuksen jälkeen tee vielä ihon syväpuhdistus. Jotta naamion vaikuttavat aineet pääsevät imeytymään mahdollisimman tehokkaasti, ihon tulee olla valmis vastaanottamaan kosteutta. Jos ongelmasi ovat samea iho ja epäpuhtaudet, valitse siinä tapauksessa tehokkaampi syväpuhdistus. Jos taas ihoasi vaivaavat kuivuus ja herkkyys, käänny hellävaraisemman tuotteen puoleen. Levitä tuote kauttaaltaan kasvoillesi ja anna vaikuttaa iholla 2–3 minuuttia ennen huuhtelua.


Flow Kosmetiikan Hilla-Minttu Kasvonaamio syväpuhdistaa ja kirkastaa rasvaisen ihon tehokkaasti, 14 €.

4. Syväpuhdistuksen jälkeen valitse kasvoille naamio, joka sopii hyvin yön yli nukkumiseen. Liian kevyt naamio ei anna iholle tarpeeksi kosteuttavia ainesosia yötä varten, joten yönaamion koostumuksen kannattaa olla hieman tavallista paksumpi. Levitä naamio kasvoillesi hitain, pyörivin liikkein. Voidetta saa olla sen verran, että se ei heti imeydy ihoon, mutta liian paksu kerros vain pyyhkiytyy tyynyliinaan.

Jos haluat aamulla herätessäsi viimeistellä yön kasvohoidon, kokeile Lumenen Glow Reveal Kirkastavaa pikakasvohoitoa. Tuote levitetään kuivalle iholle pyörivin liikkein, annetaan vaikuttaa minuutin ja huuhdellaan pois – tuloksena on kirkkaampi iho. 14 €.

Katso, kuinka syntyy syksyn trendikkäin huulimeikki.

2788096

Lähes joka syksy se tulee: tumma huulipuna. Esimerkiksi Jenni Vartiainen edusti syksyn trendikkäimmässä huulimeikissä räppäri Cheekin kirjanjulkkareissa. Tumma huulipuna sopi hienosti yhteen laulajan uuden, vaalean hiusvärin kanssa. Goottivivahteita, mutta modernisti.

Pikimustiakin huulipunia on tarjolla, mutta helpointa on aloittaa tummanpunaisesta. Näillä vinkeillä huulipunasta tulee siisti.

1. Rajaa huulet. Valitse huulipunan kanssa samansävyinen rajausväri. Rajaaminen helpottaa tumman värin levittämistä huulille. Voit joko noudattaa huulten omaa muotoa tai muotoilla rajauksen avulla huulia hieman – muista kuitenkin kohtuus.

2. Levitä huulipuna ensin siveltimellä. Ota väriä puikosta siveltimeen. Pienellä siveltimellä saat lopputuloksesta siistimmän ja pikkutarkemman kuin suoraan puikosta levittämällä.

3. Lisää väriä puikosta. Jotta lopputuloksesta tulisi intensiivisempi, voit lisätä vielä kerroksen väriä suoraan puikosta.

4. Korjaa sotkut peitevoiteen avulla. Pienet mokat eivät haittaa. Huulten rajat voi siistiä lopuksi ihonsävyisen peitevoiteen avulla. Levitä siveltimellä ja häivytä sormin.

Katso ohjeet myös videolta!

Videolla käytetyt tuotteet: NYXin Ombre Lip Duo -kaksipäisen huulipunan rajaussävy Bonnie & Clyde, 10,80 €, ja Lumenen True Passion -huulipuna sävyssä 2 Varjojen tanssi, 13,90 €.

Syyssilmiin saa meikata ruskan sävyjä.

Hehkuvaan kesämeikkiin sopivat kulta ja pronssi, mutta jos syksyn luomivärileikkeihin kaipaa vaihtelua, kannattaa kokeilla trendikästä kuparia.

Jaa että punertavaa silmiin?

Kyllä vain. Vaikka ajatus kauhistuttaisi, kannattaa sille antaa mahdollisuus. Ruskan sävyt näyttävät upeilta silmämeikissä ja sopivat moniin silmiin ja ihosävyihin. Meikkipohja kannattaa kuitenkin tehdä huolella – avainsanat siinä ovat raikkaus ja kuulaus.

Kauneusguru ja bloggaaja Marianna Hewitt antaa Byrdie-sivustolla tärkeimmän vinkkinsä punertavien luomivärisävyjen käyttöön: älä unohda ripsiväriä.

– Kun taivutat ripsesi ja käytät hyvää ripsiväriä, ero on valtava. Se täydentää minkä tahansa meikkilookin, Marianna selittää.

Älä unohda ripsiväriä.

Tyylin voi loihtia helposti vain yhdellä luomivärisävyllä levittämällä sitä koko liikkuvalle luomelle ja luomivakoon.

Uutta luomiväriä ei välttämättä tarvitse edes ostaa, vaan kullansävyiseen luomiväriin voi sekoittaa esimerkiksi ruskeaa ja ripauksen burgundinpunaista. Jotta löytäisi juuri oikean sävyn, kannattaa hyödyntää kylppärin kaapissa lymyilevät luomivärit ja kokeilla, saisiko niitä sekoittelemalla aikaan täydellisen kuparin. Tavoitteena on lämpimän punertava, metallinhohtoinen lopputulos.

Inglotin Freedom System -helmiäisluomiväri hohtaa kuparinruskeana, 7 €. Oriflamen The ONE Colour Match -duoluomivärin sävyssä Rose Taupe yhdistyvät punainen ja ruskea, 17 €.
Inglotin Freedom System -helmiäisluomiväri hohtaa kuparinruskeana, 7 €. Oriflamen The ONE Colour Match -duoluomivärin sävyssä Rose Taupe yhdistyvät punainen ja ruskea, 17 €.

Vartti on jo ruhtinaallisesti laittautumisaikaa, mutta viidessäkin minuutissa ehtii tehdä pikameikin itselleen.

Nukkuminen vai ehostautuminen? Vaikka meikkaaminen on monen naisen mielestä mukavaa, joskus muut asiat menevät laittautumisen edelle.

Ylen vuonna 2009 teettämän kyselyn mukaan naiset käyttävät meikkaamiseen ja meikin korjailuun keskimäärin 13 minuuttia päivässä. Luku on toki jo useamman vuoden vanha, joten emme voi tietää, kuinka esimerkiksi Kim Kardashianin tunnetuksi tekemä, työläs contouring-meikki on siihen vaikuttanut.

Päivät ovat kuitenkin yhtä pitkiä tai lyhyitä kuin ennenkin, ja etenkin aamuisin meikkaamisesta haluaa suoriutua nopeasti. Laadimme sitä varten ohjeet viiden minuutin pikameikkiin.

Viiden minuutin meikki

Pikameikissä tärkeintä on valita, mihin haluaa keskittyä. Hehkuva iho, näyttävä katse vai värikkäät huulet?

1. minuutti: Iho. Mikäli ei kärsi superkuivasta ihosta, puhdistuksen jälkeen iholle voi levittää kerroksen kosteuttavaa BB-voidetta, joka myös tasoittaa ihon sävyä. Voiteen hierominen ihoon sormin on yksi nopeimmista tavoista, mutta jos haluat säästyä meikin pesemiseltä sormista, kokeile isoa kabuki-sivellintä, jolla levität voiteen pyörivin liikkein. Levitä tarvittaessa myös hieman peitevoidetta tummiin silmänalusiin tai näppyihin. Jos iho ei kaipaa erityisemmin meikkiä, pelkkä peitevoide silmien allekin riittää.

Pikameikissä tärkeintä on valita, mihin haluaa keskittyä.

2. minuutti: Kulmakarvat. Onnittelut, jos saat nauttia täydellisistä kulmakarvoista jo herätessäsi. Voit siirtyä suoraan seuraavaan kohtaan ja käyttää minuutin johonkin muuhun. Muussa tapauksessa kulmiin kannattaa sipaista hieman väriä esimerkiksi puuterimaisen kulmavärin, kulmakynän tai värillisen kulmageelin muodossa. Harjaa lopuksi kulmat muotoonsa.

3. minuutti: Tässä kohtaa kannattaa valita, mitä haluaa korostaa meikissään. Minuutin voi käyttää tekemällä yhden luomivärin silmämeikin, rajaamalla silmät pikaisesti, muotoilemalla kasvoja varjostus- ja aurinkopuuterin avulla tai sipaisemalla poskipäille punaa ja hohtavaa korostusväriä.

4. minuutti: Ripsiväri. Tehokkain keino avartaa hieman katsetta on taivuttaa ripset ja levittää kunnon kerros ripsiväriä.

5. minuutti: Jos panostit silmämeikkiin kohdassa kolme, levitä tässä kohtaa poskille hieman punaa ja huulille rasvaa tai kiiltoa. Tai jos näyttävä huulipuna on koko meikkisi juju, käytä koko viimeinen minuutti siihen.

Myönnetään. Vaatii pientä treeniä, että tämän kaiken ehtii tehdä viidessä minuutissa. Parasta onkin lähinnä ottaa vinkeistä mallia ja laatia oma, nopea meikkisuunnitelmansa kiireisiä hetkiä varten.

Lue myös: 7 parasta kiirepäivän kauneusniksiä

Sittenkin vartti aikaa?

Jos aikaa on enemmän, edelliset kohdat ehtii tehdä hieman huolellisemmin. Vartissa ehtii jo levittää meikkivoiteen ja tehdä hieman monimutkaisemman silmämeikin geeli- tai nestemäisine rajauksineen. Arkeen kuitenkin sopii parhaiten kevyt ehostus, joten suomalaisnaisten 13 minuuttia riittää vallan hyvin perusmeikkiin.

Arkeen sopii parhaiten kevyt ehostus.

Todellinen aamujen aikasyöppö onkin hiusten peseminen ja laitto. Jos peset hiukset mieluiten aamuisin, katso täältä testatut tavat pidentää hiusten pesuväliä.