Eri puolille kasvoja ilmestyy finnejä eri syistä. Näin hoidat näppyjäsi oikein.

Moni tyytyy hoitamaan syntyneitä finnejä, vaikka ennaltaehkäiseminenkin on mahdollista. Näin lupailee ainakin kiinalainen lääketiede, jonka mukaan näpyt eri alueilla ovat merkki kehon epätasapainotiloista.

– Kasvot heijastavat koko kroppaa. Siksi epäpuhtaus iholla saattaa kertoa toimintahäiriöstä tietyllä kehon alueella, Senses-kauneushoitolan omistaja, ihoterapeutti Jonna Kujanen vahvistaa.

Finnejä elämänmuutoksista

Kujanen kertoo, että posket heijastavat keuhkojen terveyttä. Herkästi punoittavat tai kukkivat posket voivat siis olla merkki vaikka astmasta tai allergiasta.

Kun aikuiselle naiselle ilmestyy finnejä, ne kohoavat usein leuan alueelle. Kasvojen alaosan tulehdukset ovat Kujasen mukaan usein hormoniperäisiä, eli ne saattavat syntyä kuukautiskierron vaikutuksesta tai stressistä.

– Aikuisiän hormonaalinen akne on yksi eniten lisääntyvistä iho-ongelmista. Ruokavaliossa sokeri ja viljatuotteet ylläpitävät tulehduksia, mutta niitä voi toki hoitaa ulkoisestikin vaivaan tarkoitetuilla tuotteilla, Kujanen sanoo.

Iho muuttuu läpi elämän

Ihon perusrakenne säilyy samana koko elämän, mutta monet käyvät läpi kausia, jolloin iho on tavallista kuivempi, herkempi tai alttiimpi epäpuhtauksille.

– Stressi, isot elämänmuutokset, ruokavalio ja vuodenaikojen rasitukset vaikuttavat ihon kuntoon. Esimerkiksi työ- ja opiskeluhuolet näkyvät usein hormonaalisina näppyinä kasvoilla, Kujanen sanoo.

Finnien hoidossa tärkeämpää on näpyn laatu kuin sijainti. Epäpuhtauksiin tepsii puhdistava, rakeeton kuorinta. Myös savipohjainen naamio voi olla hyvä apu, mutta se pitää valita oman ihotyypin mukaan.

– Toiset hillitsevät tehokkaasti talin erittymistä, kun taas toiset ennemminkin rauhoittavat tulehduksia.

Näin hoidat finnejäsi

Leun alue

Syy: hormonit.

Ratkaisu: Kuukautiskierron aiheuttamille finneille ei voi tehdä oikein mitään, ellei sitten halua etsiä apua e-pillereistä. Stressinäppyihin voi sen sijaan vaikuttaa karsimalla stressitekijöitä ja huolehtimalla terveellisistä elintavoista, mikä toki kannattaa muutenkin. Omega-3-rasvahapoilla on yhteys hormonitoimintaan, joten huolehdi, että saat niitä riittävästi.

Otsa

Syy: ruuansulatuselimistön ongelmat, kuten vääränlainen ruokavalio.

Ratkaisu: Vähennä ruokavaliostasi rasvaa ja sokeria ja juo paljon vettä, koska se huuhtoo elimistöä. Otsassa on paljon öljyrauhasia, joiden toimintaa voi hillitä esimerkiksi tuputtelemalla näpyille antiseptista teepuuöljyä.

Posket

Syy: hengityselimistössä.

Ratkaisu: Allergioiden ja astman lisäksi tupakoiminen sekä saastuneen ilman hengittäminen voivat saada posket kukkimaan. Apu voi siis löytyä sauhuttelun lopettamisesta ja vaikka pitkistä kävelylenkeistä raikkaassa ulkoilmassa. Puhelimen ja tyynyn bakteerit voivat saada posket kukkimaan. Vaihda siis tyynyliina mahdollisimman usein ja puhdista välillä puhelimen näyttö vaikka kosteuspyyhkeellä.

Lähteet: Cbc.ca, skinacea.com

lunar

Tuliko näppy otsaan vai leukaan? Tämän finnien sijainti kertoo elimistön epätasapainosta

Aika vastuuttomasti taas heitellään "hyviä" neuvoja... Teepuuöljyn pitää olla tosi miedoksi laimennettua ennen kuin sitä voi laittaa iholle. Laimentamattomana voi tehdä todella ruman reaktion ja pahentaa jo olemassa olevia näppyjä. Teepuuöljy on laimennettunakin omiaan kuivattamaan ihoa liikaa, mikä sitten aikanaan saa ihon sekoamaan vielä pahemmin.
Lue kommentti

Kosteuttavasta kasvovoiteesta on eniten hyötyä, kun sitä käyttää oikein.

Luulisi, että ihonhoidossa ei voi epäonnistua, jos pesee kasvonsa aamuin illoin ja levittää puhdistuksen jälkeen iholle kosteusvoiteen.

Ruahhahhah! Kauneusammattilaisilla riittää kyllä ohjeita niin pesemiseen kuin kosteuttamiseenkin. Kasvoja ei esimerkiksi kannata pestä suihkussa, koska liian kuuma ja kovalla paineella tuleva vesi saattaa vahingoittaa ihoa. Puhumattakaan monista muista asioista, jotka voi tehdä ”väärin” – tai joiden tekemiseen löytyy ainakin parempi vaihtoehto.

Kasvovoide vaikuttaa yksinkertaiselta tuotteelta: ota nokare pakkauksesta ja hiero naamaan. Se on jo hyvä alku. Mutta jos haluaa tehdä kaiken kuin oppikirjassa, tässä kootut vinkit kasvojen tehokkaaseen kosteuttamiseen:

1. Pese kädet ja kasvot

Hygienia tietenkin ennen kaikkea. Likaisilla näpeillä ei ole asiaa voidepurkkiin tai kasvoille. Kasvojenhoitorutiinin perinteiseen järjestykseen kuuluu tietenkin pesu ennen voiteiden levittämistä. Joko olet kokeillut tuplaputsausta?

2. Käytä ihotyypillesi sopivia tuotteita

Parhaiten toimivat tuotteet, jotka palvelevat ihon tarpeita. Rasvoittuva iho ei tarvitse enää paksua kosteusvoidetta, vaan ennemminkin rasvaisuutta hillitseviä, kevyitä tuotteita. Kuiva iho taas hyötyy enemmän kunnon kosteutuksesta kuin liian kevyistä voiteista. Lue täältä, miten selvität todellisen ihotyyppisi helposti.

Voiteen kannattaa antaa olla iholla ainakin minuutin verran ennen kuin päälle levittää toista tuotetta.

3. Yhdistele onnistuneesti muihin tuotteisiin

Huolellisesta ihonhoidosta huolimatta joskus käy niin, että levitettäessä kosteus- tai meikkivoide alkaakin rullautua iholla. Se jos jokin on todella ärsyttävää! Yleensä kyse on siitä, että iholla on jokin tuote, joka ei sovi yhteen toisen kanssa.

Ihotautilääkäri Fredric Brandt antoi Byrdie-sivustolle kolme vinkkiä tilanteen ratkaisemiseksi. Hän neuvoo, että voiteen kannattaa antaa olla iholla ainakin minuutin verran ennen kuin päälle levittää toista tuotetta. Lisäksi taputtelu on parempi levityskeino kuin hierominen. Lisäksi kannattaa tsekata tuotteen ainesosat: talkki ja rautaoksidi sekä mica- ja fluorphlogopite-nimiset aineet aiheuttavat usein rullautumista, joten ne kannattaa levittää viimeisenä.

4. Opettele oikea määrä

Ei liikaa muttei myöskään liian vähän. Tuotteesta ei ole hyötyä, jos sitä on liian vähän, ja voiteen lotraaminen iholle taas on silkkaa rahanhukkaa, koska ylimääräinen aine jää imeytymättä. Katso täältä, kuinka paljon kutakin ihonhoitotuotetta tarvitsee kerralla.

Skippaa luomiväri ja ripsari – pääset helpolla ja olet lisäksi trendikäs.

Meikittömyys on yksi tämän hetken isoimpia meikkitrendejä, ja sen toteutustavat vaihtelevat. Joku jättää kaiken meikin pois, toinen vain keventää pakkelikerrosta.

Lue myös: Kokeile vaikka heti! 6 helppoa kauneustrendiä, joihin takuulla törmäät vuonna 2017

Yksi tapa näyttää myös yleistyvän: muut meikit pysyvät ennallaan, mutta silmämeikki jätetään kokonaan pois. Kevään muotinäytöksissä moni malli käveli lavalla kasvoillaan ”meikitön meikki”. Kulmat oli huoliteltu ja kasvot muotoiltu kevyesti. Ripsiväri ei enää olekaan meikkipussin tärkein tuote.

Silmien korostamisen sijaan pääpaino on ihossa ja huulissa, jotka voi meikata haluamallaan tavalla. Erityisen hyvin tyyliin sopii hehkuva iho, eikä poskipunassa tarvitse säästellä. Peittävä mattameikkivoide ja puuterointi voivat tehdä kasvoista elottoman näköiset, mutta heleyttä tuovilla ja voidemaisilla tuotteilla on helppo saada aikaan raikas meikki.

Luomet voi esimerkiksi puuteroida tai pohjustaa, jotta niistä tulee hieman tasaisemman väriset.

Trendi ei tule yllätyksenä, sillä viime vuosina suosittu ”Instagram-meikki” on meikittömän meikin täydellinen vastakohta näyttävine tekoripsineen ja huolellisesti häivytettyine luomiväreineen. Sen jälkeen muotiin on tullut esimerkiksi silmämeikki, jossa pääpaino on alaluomilla. Nyt kaivataan vaihtelua eli keveyttä, ja silmämeikki on selvästi matkalla monimutkaisista varjostuksista yksinkertaisempaan suuntaan.

Myös kauneusbloggaaja Miia Ezen kirjoitti vähän aikaa sitten blogissaan kuulleensa ystävältään, että silmämeikitön meikki on muodissa esimerkiksi Saksan hipsteripääkaupungissa Berliinissä.

Jos täysin meikittömät silmät näyttävät oudoilta muuten meikattujen kasvojen kanssa, luomet voi esimerkiksi puuteroida tai pohjustaa, jotta niistä tulee hieman tasaisemman väriset. Luonnollinen tapa meikata silmät on myös tehdä varjostukset luomivakoon ja alaluomille aurinkopuuterin avulla – sen sävy on yleensä niin lähellä ihon omaa väriä, että meikkihämäystä tuskin huomaa.

Kokosimme lyhythiuksisten julkkisten kuvia, jotka mukanasi voit marssia kampaajalle.

Kristen Stewart

Kuvat: Reuters
Kuvat: Reuters

Näyttelijä Kristen Stewart on viihtynyt lyhythiuksisena on pidempään. Tällä hetkellä hänen hiuksensa ovat superlyhyet ja vaaleat.

Cara Delevingne

Malli-näyttelijä Cara Delevingne ihastutti alkukeväästä uudella hiustyylillään, joka sekin on jo ehtinyt mennä uusiksi: leffaroolin takia hänen päänsä on ajeltu kaljuksi.

Rooney Mara

Näyttelijä Rooney Mara on hiuskameleontti. Tällä hetkellä hiukset ovat lyhyet ja erittäin tummat.

Katy Perry

Laulaja Katy Perryn hiusmallissa on superlyhyitä sekä vähän pidempiä hiuksia, minkä ansiosta hiuksia voi muotoilla monipuolisesti.

Ruby Rose

Näyttelijä Ruby Rose on monen tukkaidoli. Hänet kannattaa googlata, sillä hiusinspiraatiota lyhyisiin malleihin ja kampauksiin todella riittää.

Amber Valletta

Malli-näyttelijä Amber Vallettan kampauksessa pisimmät hiukset on kammattu sileiksi otsalle ja kasvojen sivulle.

Michelle Williams

Näyttelijä Michelle Williams suosii klassista pixie cut -mallia.

Julia Garner

Nuorella näyttelijällä Julia Garnerilla on tunnistettava kiharapörrö.

Evan Rachel Wood

Näyttelijä Evan Rachel Woodin hiuksissa tumma tyvi yhdistyy kauniisti vaalennettuihin latvoihin, mikä tuo kampaukseen lisää kolmiulotteisuutta.

Scarlett Johansson

Näyttelijä Scarlett Johanssonin rennosti pätkitty hiusmalli näyttää särmikkäältä, kun se saa olla hieman sekaisin.

Sarah Paulson

Kevyet laineet tuovat näyttelijä Sarah Paulsonin lyhyeen hiusmalliin pehmeyttä.

Halsey

Laulaja Halseyn hiusmallissa päälaella olevat hiukset ovat pidemmät ja vaaleammat kuin alhaalla niskassa.

Hoitoaineen jättäminen hiuksiin poistaa tehokkaasti pörröisyyttä.

Mikä avuksi, kun hiukset ovat pörröiset kaikesta hoitoaineella läträämisestä ja hellivistä hiusnaamioista huolimatta?

Nimimerkki Guyamassonora kirjoitti muutama päivä sitten Reddit-sivustolla lakanneensa huuhtelemasta hoitoainetta hiuksistaan. Sampoopesun jälkeen hän levittää hiuksiinsa hoitoainetta, mutta huuhtelemisen sijaan hän vain kuivaa hiuksensa t-paitaan tai mikrokuitupyyhkeeseen. Ylimääräinen hoitoaine tarttuu kankaaseen, mutta iso osa aineesta jää kuitenkin hiuksiin.

Hän oli myös julkaissut kuvat hiuksistaan nyt ja ennen kuin lopetti hoitoaineen huutelemisen kaksi vuotta sitten. Kuvat on sittemmin poistettu jostakin syystä, mutta hän kirjoittaa, että hänen hiuksensa ovat nyt kiiltävämmät ja kiharat paljon selkeämmät.

Guyamassonora kertoo epäilleensä aluksi, että raskas hoitoaine tekisi hänen hennoista hiuksistaan veltot, mutta niin ei ole tapahtunut. Ainakin luonnonkiharissa tai muuten vain karheissa hiuksissa hoitoainekäsittely kerran viikossa voi siis toimia.

Periaatteessa tekniikka ei eroa hiuksiin jätettävien hoitoaineiden käyttämisestä mitenkään, mutta ideana on, että ihan tavallinenkin hoitoaine kelpaa. Sitä ei ole pakko huuhdella ensin pois, jonka jälkeen pitää vielä levittää hiuksiin jätettävä hoitoine. Riittää, että pitää huolen siitä, että hiuksiin jää hoitoainetta pesemisen jälkeen mahdollisimman paljon.

Tietenkin kannattaa muistaa, että jotkin hiustuotteiden sisältämät aineet saattavat esimerkiksi ärsyttää ihoa ja aiheuttaa finnejä. Mitä enemmän aineita jää hiuksiin, sitä enemmän niitä myös päätyy iholle. Lue tästä jutustamme, mitä kosmetiikan kemikaaleja kannattaa välttää.

Juttua muokattu 25.4.2017 klo 11.42: tarkennettu kohtaa hiusten pesemisestä ja kuivaamisesta.