Pigmenttiläiskät eivät ole kaikkien mieleen. Kuva: Shutterstock

Pigmenttiläiskien hoito vaatii kärsivällisyyttä.

Maksa- eli pigmenttiläiskät voivat olla ikävä esteettinen haitta, varsinkin jo ne ovat kovin tummia ja suuria. Liikapigmentaatio on yleinen ilmiö, jossa melaniinia eli ihon luonnollista pigmenttiä muodostuu liikaa.

Pigmenttiläiskien syntyyn liittyvät aina myös hormonit. Kun hormonitaso muuttuu esimerkiksi raskauden aikana, ihossa alkaa erittyä tyrosinaasientsyymiä, joka lisää tumman pigmentin syntyä. UV-säteet provosoivat entsyymin eritystä, minkä vuoksi pigmenttihäiriöitä syntyy usein keväisin ja kesäisin.

Tyypillisiä muutoksia ovat huulten päälle tulevat pigmenttiviikset sekä läiskät poskissa.

Pigmenttiläiskien hoito vaatii kärsivällisyyttä. Läiskiä on mahdollista vaalentaa täsmätuotteilla, jotka joko ennaltaehkäisevät melaniinin ylituotantoa tai häivyttävät jo syntynyttä tummentumaa. Ihon uusiutuminen vaatii aikaa, ja huomattavat tulokset alkavat näkyä yleensä vasta kolmen kuukauden kuluttua.

Jotta työ ei valu hukkaan, iho on hyvä suojata päivisin korkean suojakertoimen päivävoiteella, jotta uusia tummentumia ei pääse syntymään.

Kokeile vaikkapa näitä:

 Kuva: Anna Huovinen

 

1. Philosophy The Microdelivery Tripleacid Brightnening -kuorintalaput lupaavat häivyttää juonteita ja auringon aiheuttamia ihovaurioita neljän käyttökerran jälkeen, 77,95 €.

2. Lumene Glow Reveal Kirkastava pikakasvohoito virkistää elotonta ja harmaata ihoa, 13,90 €.

3. Ravitseva Nivea Cellular Anti-Age -yövoide auttaa ihosoluja uudistumaan, 16,50 €.

4. Eucerin Even Brighter Clinical -päivävoide sisältää B-resorsinolia, joka estää melaniinin liiallista muodostumista, SPF 30, 35,90 €.

5. Arctic Arbutin -kasvovoide sisältää pakurikääpää, mustikkaa ja sianpuolukkaa. Erityisesti herkälle iholle tarkoitettu voide ehkäisee pigmenttimuutoksia, 51,70 €.

6. Clinique Even Better Clinical Dark Spot Corrector & Optimizer -seerumi ehkäisee pigmenttiläiskiä ja vaalentaa jo syntyneitä tummentumia. Kaupoissa syyskuussa, 105 €.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Lyhyt tukka kunniaan!

Viime aikoina tähti toisensa perään on kipaissut kampaajan tuoliin ja leikkauttanut hiuksensa lyhyiksi. Osa rokkaa siilimittaista buzz cuttia, toiset luottavat hillitympään polkkaan.

Lue myös: Harkitsetko lyhyitä hiuksia? 12 kuuminta julkkistyyliä – katso ja inspiroidu!

Mikä siinä kynityssä kuontalossa oikein viehättää?

No monikin asia! Kokosimme yhdeksän syytä, miksi lyhyet hiukset ovat aivan paras juttu.

Lyhyt tukka on käsittämättömän ihana, koska…

1. …se on todella helppohoitoinen.

Moni väittää, että lyhyttä tukkaa joutuu laittamaan enemmän kuin pitkää. Mutta jos malli on sinulle oikea, tokaisu ei pidä paikkaansa. Silloin lyhyille kutreille riittää nökäre muotoilutuotetta ja pari vetäisyä viisipiikkisellä.

2. …se tekee hiukset terveemmiksi.

Hiljaittain trendikkään buzz cut -tukan leikannut Katy Perry kertoi Ellen DeGeneres Show’ssa pätkäisseensä tukkansa lyhyeksi, koska hänen hiuksensa olivat aiemmin kärsineet liiasta värjäämisestä.

”Tämä on yksi tapa vältellä sitä, että hiukset putoavat päästä”, hän kertoi.

Kun hiukset pitää lyhyinä, latvat eivät pääse haaroittumaan.

3. …se kuivuu käsittämättömän nopeasti.

Lyhyelle tukalle tarvitsee käytännössä vain näyttää fööniä.

4. …sen avulla säästyy niskahieltä.

Kuumalla kelillä tämä on iso plussa.

5. …se minimoi tuotekustannukset.

Lyhyet kutrit eivät vaadi sampoota, hoitoainetta tai muotoilutuotteita läheskään yhtä paljon kuin pitkät.

Lue myös: Yleinen virhe tukanpesussa kuluttaa rahaa ja hiuksia – asiantuntijan helppo neuvo korjaa tilanteen

6. …se ei ole koskaan tiellä.

Tiedätkö sen inhan tunteen, kun hiukset tarttuvat huulikiiltoon? Lyhyttukkaisena sitä ei tarvitse kokea. Lyhyet suortuvat eivät myöskään jää jumiin mihinkään: kaulakoruihin, puseron nappeihin, korviksiin...

7. …se voimaannuttaa.

Malli ja näyttelijä Cara Delevigne leikkasi hiuksensa lyhyeksi rooliaan varten. Taannoin hän kertoi Glamourin haastattelussa, että leikkaaminen oli todella vapauttava kokemus.

”Agenttini tai managerini eivät halunneet, että leikkaan hiukseni roolin takia. Mutta minun mielestäni oli tärkeää, että aidosti tunnen, millaista on ilman hiuksia. Haluan osoittaa, että jokainen on kaunis, oli hiuksia tai ei”, hän totesi.

Lyhyttukkaisena pääsee kokemaan, ettei esimerkiksi kauneus tai naisellisuus ole kutreista kiinni. Ihmisen upeus tulee ennen kaikkea asenteesta.

8. …se saa sinut vaikuttamaan rohkealta ja itsevarmalta.

Jostain syystä edelleenkin ajatellaan, että hiusten leikkaaminen lyhyeksi on ”rohkea teko”. Ja että lyhythiuksisella naisella pitää olla itsevarmuutta. 

Tavallaan väitteet ovat totta. Monet kritisoivat edelleen naisen päätöstä leikata hiuksensa lyhyeksi. Esimerkiksi Maria Veitolaa haukuttiin varsin kovasanaisesti viime maaliskuussa, kun hän värjäsi lyhyen tukkansa vaaleaksi. Siinä vaiheessa Maria kuitenkin totesi itsevarmaan tyyliinsä:

”Mun tukka on mun tukka ja minä päätän mitä sille teen.”

Juuri näin! 

9. …se näyttää ihan pirun hyvältä.

No tietenkin.

 
Juttua muokattu 19.7.2017 kello 11.00. Korjattu kohta, jossa kerrottiin virheellisesti, että Maria Veitola leikkasi tukkansa keväällä.
Menthol-Mynthon

Pätkäisty on pop! 9 syytä, miksi lyhyt tukka on niin pirun ihana

Maria Veitolalla oli kyllä lyhyt tukka ennenkin, se vaan vaihtoi väriä maaliskuussa.... Toisilla lyhyt tukka tekee silti enemmän työtä kun jutussa annetaan ymmärtää. Riippuen tietysti siitä, haluaako päätä pitkin menevän mallin vai vähän kuohkeamman. Luonnonkihara vaatii enemmän käsittelyä kun piikkisuora. En silti ikinä enää kasvata pitkiä hiuksia, niissä vasta hommaa on.
Lue kommentti

Pörröiset hiukset ovat ihmisen paras sädekehä.

Pörröiset hiukset ovat suotta huonossa maineessa. Tuuheaa, kuohkeaa ja säännöllisen kiharaista tukkaa kyllä pidetään arvossa, mutta luonnolliset, mihin suuntaan milloinkin pörröilevät hiukset eivät ole yhtä hyvässä huudossa.

Toimittaja Amber Rambharose huomauttaa Glamourissa, että iso osa hiustuotteista on luotu taistelemaan pörröisyyttä vastaan. Sileän lopputuloksen tavoitteleminen on tietenkin ihan okei, mutta pörröisten hiusten haltijasta voi tuntua raskaalta jatkuvasti lukea, että hiustuotteet ovat olemassa kesyttääkseen, pannakseen kampoihin ja taistellakseen – ja että vihollinen tässä taistelussa on se ainoa hiuslaatu, jonka on geenilotossa sattunut saamaan.

Prinsessapäiväkirjat-elokuvassa annettiin ymmärtää, että pörröinen tukka on huono juttu. via GIPHY

Joillakin ihmisillä on luonnostaan sileät ja tikkusuorat hiukset, jotka eivät millään kiharru, mikä sekin voi olla ärsyttävää. Meille muille taas on siunaantunut hiuslaatu, joka pörröttyy viimeistään kosteutta tavatessaan, ellei sitten ole pörröinen aina ja kaikissa tilanteissa. 

Joskus pörröisyys voi kertoa hiusten kuivuudesta tai huonokuntoisuudesta. Vaurioituneiden hiusten korjaamiseen löydät vinkkejä täältä ja luonnonkiharan hiuksen kunnon ylläpitoon täältä.

Usein pörröpää on kuitenkin hiusten luonnollinen olotila, ja taistelu sitä vastaan on loputon. Jos pystyy näkemään pörröisyyden hyvät puolet, elämä helpottuu. 

Suomalaiset pörröpäät onneksi sentään tuntevat vuonna 1995 julkaistun Hemaisevan seksikäs pörröpää -kappaleen, jossa mielensä mukaan kihartuva tukka on arvossaan.

Todistusaineistoksi pörrötukan ihanuudesta keräsimme seuraavat Instagram-helmet.

1. Sädekehätukka

 

Saturdaze..... #35mm #hairhalo #sun #love

Henkilön Frances Tulk Hart (@francestulkhart) jakama julkaisu

2. Moniväriafro

3. Kiharapilvi

 

Having fun playing with edits of this girl's awesome hair ❤️ DM me for your session---rate special!

Henkilön Good-Arrow Photography (@good.arrow.photography) jakama julkaisu

4. Hipsteripörrö

 

🍉🍉🍉🍉 ~ 📸: @mollylucee

Henkilön Shaxa (@shaxara) jakama julkaisu

5. Luonnonlapsi

Smoky eye -sumusilmämeikki on juhlien klassikko, mutta sitä ei suinkaan tarvitse toteuttaa joka kerta samalla tavalla.

Smoky eye -silmämeikillä tarkoitetaan yleensä tummaa ja utuista silmämeikkiä – ”savuisuus” tulee mustan ja harmaan sävyistä, jotka häivytetään luomelle huolellisesti. Tarkat rajat eivät kuulu tyyliin.

Musta smoky eye on tyyleistä klassisin, mutta tapoja toteuttaa sumusilmämeikki on yhtä monta kuin tekijöitäkin.

Kokosimme ammattimeikkaajien Instagram-tileiltä viisi tyyliä, joilla silmämeikkiin saa vaihtelua.

Häivytetyllä rajauksella

 

@KendallJenner tonight in Paris 🔥 @voguemagazine 💇 @jenatkinhair 💄 @hungvanngo

Henkilön Hung Vanngo (@hungvanngo) jakama julkaisu

Smoky eye -meikkiin voi tietenkin lisätä myös kissansilmärajauksen. Kendall Jennerin silmämeikissä rajaus on kuitenkin häivytetty hädin tuskin erottuvaksi, mikä tekee tyylistä pehmeämmän. Se onnistuu esimerkiksi käyttämällä neste- tai geelirajausvärin sijaan mustaa luomiväriä.

Jos käsi ei muuten pysy vakaana, rajauksesta saa tarkan esimerkiksi teipin avulla.

Vain yläluomella

Jos koko silmää ympäröivä tumma luomiväri tuntuu liian raskaalta ja pandaefekti pelottaa, alaluomen voi jättää paljaaksi. Tyyli raikastuu hetkessä. Kuvassa Sophia Bushin tyylinäyte.

Ruskealla pehmennettynä

 

💕 Something special with Emily 💕 #repost @emrata #selfie #makeup #makeupbydianekendal #naturalbeauty #glam

Henkilön Diane Kendal (@diane.kendal) jakama julkaisu

Musta on väreistä perinteisin, mutta ruskea tulee heti perässä. Noviisin tai todella vaaleaihoisen onkin helpompi aloittaa harjoittelu ruskealla, joka ei ole niin kova sävy. Se tuo meikkiin myös hieman lämpöä. Lisää mustaa (tai todella tummaa ruskeaa) aivan ripsien tyveen ja häivytä ulospäin ruskean sävyn avulla.

Ripauksella väriä

 

Launching the new Eye-Conic Multi-Finish Eye Palettes by @marcbeauty today in Toronto with gorgeous @hannahdonker❤️ Thanks @kirstenklontz for doing the hair ❤️ #marcbeauty #marcjacobs #thedressedeye Here are the products I used to create this look 😛 Face: Coconut Primer Genius Gel (Cocoa Light) Remedy Concealer Pen (Past Curfew) Remarcable Concealer (Bright) Perfection Powder (Fawn Cocoa) Coconut Setting Mist Cheek: O!Mega Bronzer (Tan-Tastic!) Air Blush (Night Fever & Hot Stuff) Brow: Brow Wow (Dark Brown) Brow Tamer Gel Eyes: Undercover Eyeshadow Primer Highliner Gel (Blacquer) Matte Highliner Gel (Grapevine) Eye-conic Eye Palette (Frivoluxe) Lips: Poutliner (Oh Cocoa) New Nudes Sheer Lipstick (Hey Stranger)

Henkilön Hung Vanngo (@hungvanngo) jakama julkaisu

 

Queen @joansmalls Makeup By @patrickta

Henkilön Patrick Ta (@patrickta) jakama julkaisu

Tummaan meikkiin voi joko lisätä jotakin värikästä mausteeksi tai sitten koko meikin voi tehdä tummalla värillä. Kuvissa on esimerkit violetista ja vihreästä sumusilmämeikistä.

Meikin tekemiseen tarvitsee muutaman eri tummuusasteen samasta sävystä. Jotta väri näyttää tarpeeksi sumuiselta, eikä vain värikkäältä, pohjustuksen voi tehdä esimerkiksi mustalla voideluomivärillä.

Kimallusta unohtamatta

Tietenkään ei ole pakko tyytyä vain sumuisuuteen – trendikäs glitter sopii myös tähän tyyliin. Levitä sitä joko liikkuvalle luomelle tai silmän sisänurkkaan.

Nyt saa rehottaa! Uusimmissa kulmakarvatrendeissä karvojen annetaan kasvaa luonnontilassa.

Kulmakarvavillityksiä tulee ja menee – on Kardashian-kulmia, sulkakulmia ja pörröisiä kulmia. Uusimpana villityksenä ovat yhdistyneet kulmakarvat eli kansanomaisemmin YK.

Yhdistyneet kulmakarvat on pitkään mielletty pahaksi kauneusvirheeksi, mutta nyt 19-vuotias malli Scarlett Costello rikkoo pinttyneitä kauneusinhanteita rehottavilla kulmakarvoillaan. Hänen kulmakarvansa ovat herättäneet runsaasti huomiota somessa, ja niistä on povattu samanlaista trendiä kuin malli Cara Delevingnen kulmat aikoinaan.

 
 

A post shared by @scarlettcostello on

Costello kertoi Teen Voguelle, että hänen äitinsä rohkaisi häntä kasvattamaan tuuheat kulmat. 

– Minulla on ollut yhdistyneet kulmakarvat koko ikäni, mutta nuorempana siistin niitä säännöllisesti. Äitini mielestä oli hyvä ajatus kasvattaa paksut kulmakarvat. Hänellä oli tapana ajella omansa pois 1990-luvulla, jolloin kynällä piirretyt kulmat olivat muotia. Tuuheiden kulmien kasvattaminen tuntuikin lopulta omalta jutulta.

– Mallin työsä joudun välillä uhraamaan kulmakarvani, mutta ne kasvavat onneksi aina takaisin, Costello sanoi.

 

A post shared by @scarlettcostello on