Aurinkorasvaa kannattaa läträtä runsaasti. Kuva: Shutterstock
Aurinkorasvaa kannattaa läträtä runsaasti. Kuva: Shutterstock

Jenkkitutkimuksen mukaan useimmat tietävät, että aurinkorasvaa pitäisi käyttää, mutta siihen se tietämys sitten jääkin.

Vietätkö lomaasi Suomessa? Tuskin moni on koskenutkaan vielä aurinkorasvapurkkiin, vaikka tietää, että pitäisi. UV-säteilyltä pitäisi suojautua, kun UV-indeksi on kolme tai korkeampi. Siihen saatetaan päästä Suomessa pilvisinäkin iltapäivinä. Ennusteen voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Tuore suomalaiskysely paljastaa, että joka kolmas suomalainen palaa vähintään kerran vuodessa. Suurin osa varmasti tietää, että auringolta pitäisi suojautua, mutta tarkemmassa tietämyksessä saattaa olla aukkoja. Live Science -sivusto kertoo amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan huolestuttavan moni on aika pihalla aurinkorasva-asioista.

Alle puolet tutkimuksen 114 osallistujasta osasi kertoa, kuinka hyvin mikäkin aurinkovoide suojasi terveysriskeiltä, esimerkiksi ihon palamiselta, ihon ennenaikaiselta vanhenemiselta ja ihosyövältä. Heidän piti arvioida voiteen tehoa sen perusteella, mitä tuotteen etiketissä luki.

Vain 49 prosenttia tiesi, mitä aurinkovoidepurnukan tuotteessa oleva lyhenne SPF tarkoittaa. Kirjainyhdistelmähän tulee sanoista sun protection factor, suomeksi aurinkosuojakerroin.

Pelkkä suojakerroin ei riitä

Tutkimusta valvonut tohtori Roopal Kundu kertoo, että aurinkosuojakertoimet ovat aika helppoja ymmärtää. Luvun avulla ilmoitetaan, kuinka kauan auringossa voi oleilla palamatta. Jos palat normaalisti 10 minuutissa, suojakertoimen 15 avulla auringossa voit periaatteessa oleilla auringossa 10 x 15 = 150 minuuttia palamatta.

Moni tutkimukseen osallistunut tiesikin, että isompi SPF-luku tarkoittaa parempaa suojaa palamista ja ihosyöpää vastaan. Sitä he eivät välttämättä tienneet, että SPF-luvulla kerrotaan, kuinka hyvin tuote suojaa auringon UVB-säteiltä, jotka siis ovat niitä ihovaurioita aiheuttavia vihulaisia.

– SPF 30 suodattaa noin 97 prosenttia UVB-säteistä. Suojakerroin 50 noin 98 prosenttia, Kundu kertoo Live Sciencelle.

UVB-säteiden lisäksi pitäisi olla huolissaan myös UVA-säteistä. Myös ne vanhentavat ihoa ja voivat aiheuttaa ihosyöpää. Vain 29 prosenttia tutkimukseen osallistuneista tiesi, ettei korkeampi suojakerroin tarkoita sitä, että ihon on suojassa myös UVA-säteiltä. Siksi oikea aurinkosuojavalinta on sellainen, jonka purkissa luvataan tuotteen suojaavan sekä UVA- että UVB-säteiltä. Jos joudut ostamaan lisää aurinkovoidetta lomakohteessasi Suomen rajojen ulkopuolella, englanninkielisissä tuoteselosteissa käytetään usein sanaparia "broad spectrum".

Sisälle ei siis tarvitse linnoittautua, mutta auringolta suojautuminen kannattaa ottaa tosissaan. Esimerkiksi Terveyskirjaston tietopaketissa muistutetaan, ettei juuri kukaan levitä iholleen tarpeeksi paksua kerrosta aurinkovoidetta, ja todellisuudessa voidepurkissa ilmoitettu suojakerroin 15 saattaa olla väärin käytettynä vain 3 tai 4. Siksi voidetta tulisikin lisätä usein, etenkin uimisen ja hikoilun jälkeen. Voiteen lisäksi tehokkaita apuvälineitä ovat hatut, aurinkolasit ja peittävät vaatteet.

Ammattilaismeikkitaiteilijat antavat vinkkinsä siihen, kuinka näyttää mahdollisemman nuorelta kosmetiikan avulla.

1. Satsaa kosteutukseen

Ihonhoito on avainasemassa, jos haluaa säilyttää ihon nuoren näköisenä. Ihoa kannattaa kosteuttaa muun muassa hyaloronihappoa sisältävällä seerumilla ja voiteilla. Myös silmänympärysvoiteen ja kasvoöljyn käyttämisestä voi olla hyötyä, jotta iho pysyy mahdollisemman kimmoisana mahdollisemman pitkään. Retinolia käyttämällä ihoon voi saada paremman ja raikkaamman sävyn.

2. Vältä meikkivoiteen levittämistä silmänalusiin

Ole tarkkana meikkivoiteen kanssa – sen levittäminen  silmänalusiin tuo vain rypyt pahemmin esille. Kokeile sen sijaan säväyttävää kosteusvoidetta meikkopohjan alla.

3. Minimoi silmämeikki

Naiset, jotka onnistuvat näyttämään ikäistään nuoremmilta, käyttävät mieluummin vähemmän kuin enemmän rajauskynää. Sitä kannattaa levittää vain hyvin ohuesti paljaalle luomelle, mikä  korostaa vain silmiä eikä itse meikkiä. Lopputuloksena on selkeä ja luonnollinen look.

4. Käytä poskipunaa

Hehkuvat, hieman rusottavat kasvot näyttävät nuorekkailta. Poskipunan käyttö poskipäillä voi tuoda kasvoille nuorekkaan säteilyn ja volyymia kohtaan, josta kasvot yleensä alkavat ikääntyessä roikkua ja ohentua.

Jos oikean värin valinta askarruttaa, turvallisimpia ovat persikan sävyt, sillä ne ovat pehmeitä.

5. Tee korostuskynästä luottotuote

Korostuskynän käyttäminen luomilla antaa raikkaamman ja nuorekkaamman vaikutelman. Sitä voi sekoittaa meikkivoiteeseen tai lisätä loppusilaukseksi korostamaan poskipäitä sen jälkeen, kun niihin on laittanut ensin poskipunaa.

6. Taivuta ripset ja maalaa paksut kulmat

Silmäripset kannattaa taivuttaa, jotta niihin  saa koko- ja flirttiefektiä. Pidä myös kulmasi mieluummin paksuina – ohuet ja velton näköiset kulmakarvat vanhentavat yllättävän paljon. Ikääntyessä kulmat harvenevat ja vaalenevat, jopa harmaantuvat.

Lähde: Byrdie

 

Onko säännöt muka tehty rikottaviksi? Puuterikikka jakaa mielipiteet.

Pohjusta, meikkaa, kiinnitä puuterilla. Näiden kolmen vaiheen pitäisi pitää rasvoittuvan ihon kiillon kurissa, mutta varsinkin kostealla kesäsäällä tuntuu, ettei sekään riitä. Ihon rasva on niin itsepäistä, että se tunkeutuu meikin pinnalle alta aikayksikön, ja kiiltoa saa olla koko ajan painelemassa kasvopaperiin.

Netin rasvoittuvaa ihotyyppiä edustavat kauneusgurut väittävät jo ratkaisseensa ongelman: avuksi tarvitaan vain kiinnityspuuteria – mutta sitä käytetäänkin ennen meikkaamista. Neuvo on suorastaan kapinallinen, sillä perinteisesti puuterituotteiden päälle ei suositella laitettavan voiteita, jotta meikistä ei tule paakkuista.

Puhtaalle iholle levitetty puuteri kuitenkin imee itseensä ylimääräisen rasvan ja kosteuden, ja mattapinnalle levitetyn meikin pitäisi myös pysyä mattaisena pitkään. Netissä kiertävissä videoissa ja ohjeissa puuteria levitetään iholle reippaalla kädellä. Sen jälkeen muu meikki levitetään normaalisti.

Riskinä todella on, että puuteri jämähtää iholle ja meikkivoide kökkööntyy levittäessä. Kikkaa testannut tubettaja Marie Jay kuitenkin kehuu lopputulosta melko tasaiseksi, sillä hän töpötteli meikkivoiteen puuterin päälle siveltimellä.

– Tämä meikki tuntuu luodinkestävältä, hän sanoo lisätessään puuteria vielä meikin päällekin.

”Tämä meikki tuntuu luodinkestävältä.”

Vloggaaja Laura Lee puolestaan valittelee, että puuteroitu iho tuntuu kuivalta ja kireältä. Hän ei ollut tyytyväinen lopputulokseen, sillä meikki sai ihon näyttämään kuivalta ja korosti ryppyjä. Meikkivoidetta myös kului tavallista enemmän.

– Tuntuu, että puuteri imee meikkivoidetta.

Kuivaihoiselle tai luonnollista meikkiä suosivalle kikka ei siis välttämättä sovi. Parempi vaihtoehto saattaakin olla se, että vain taputtelee iholta kaiken ylimääräisen rasvan ja kosteuden pois ennen meikkivoiteen levittämistä.

Marie Clairen toimittaja kirjoittaa, että kiinnityspuuteri oli hänellekin liikaa: meikki levittynyt sen päälle kauniisti, mutta riisipuuterilla päällystetyt kasvopaperit sen sijaan hoitivat homman. Jos sellaisia ei löydy, ehkä kevyistä kevyin kerros hienojakoista irtopuuteria saattaisi toimia?