1. Zental-valkaisuliuskat, 28 kappaleen pakkaus, 49,90 €. 2. Toothguide White -maitohappobakteerihuuhde, 30 tabletin pakkaus, 20 €. 3. Yotuel Pen -valkaisukynä, 21,60 €. 4. Warpaint-luonnollinen valkaisujauhe, 37 €. 5. IWhite Instant Teeth Whitening -10 esitäytetyn muotin pakkaus, 34,90 €.
1. Zental-valkaisuliuskat, 28 kappaleen pakkaus, 49,90 €. 2. Toothguide White -maitohappobakteerihuuhde, 30 tabletin pakkaus, 20 €. 3. Yotuel Pen -valkaisukynä, 21,60 €. 4. Warpaint-luonnollinen valkaisujauhe, 37 €. 5. IWhite Instant Teeth Whitening -10 esitäytetyn muotin pakkaus, 34,90 €.

Haaveiletko hohtavan valkoisesta hammasrivistöstä? Kotikäyttöön onkin tarjolla jos jonkinlaista valkaisutuotetta. Otimme selvää, onko niistä mihinkään.

1 Perusvarma valkaisija

Lupaus: Peroksidittomat, aktiivihappoa sisältävät liuskat poistavat hampaista värjäytymiä ja keltaisuutta. Helppokäyttöiset liuskat valkaisevat hellävaraisesti ilman vihlontaa. Liuskat lupaavat jopa kymmenen astetta valkoisempia hampaita kahden viikon hoitojaksolla. Voi käyttää, vaikka kiille olisi ohentunut.

Näin se toimi: Kellastuneista hampaistani huolimatta minulla ei ole aiempaa valkaisukokemusta. Geeliä sisältävät liuskat liimattiin hampaiden pinnalle. Vaikutusaika kului nopeasti, ja huomaamattomia liuskoja voi käyttää vaikka töissä. Pystyin puhumaankin. Päädyin käyttämään liuskoja kaksi kertaa päivässä viikon ajan. Käytön jälkeen hampaisiin jäi epämiellyttäviä geelijäämiä. Viikon jälkeen hampaani vaalenivat selvästi, mutta odotin silti kirkkaampaa lopputulosta. Silti hyvä hinta-laatusuhde. Nainen, 24.

Pisteet: 4/5

Zental-valkaisuliuskat, 28 kappaleen pakkaus, 49,90 €.

2 Purskutellen puhtaaksi

Lupaus: Maitohappobakteereja sisältävät purutabletit liukenevat suussa purskuteltavaksi, valkaisevaksi huuhteeksi. Eivät ärsytä ikeniä tai vihlo. Näkyviä tuloksia kuurin eli 30 päivän jälkeen.

Näin se toimi: Hammasluuni on hieman keltainen, kahvi ja punaviini ovat tehneet tehtävänsä. Aiemmin valkaisutuotteet ovat aiheuttaneet vihlontaa, mutta tabletteja oli mukava käyttää. Ne muistuttivat fluoritabletteja ja maistuivat mintulta. Tuloksia sen sijaan sai odottaa. Lopulta en enää muistanut kytätä vaikutuksia, mutta tableteista tuli tapa. Kuurin jälkeen hampaat vaalenivat 1–2 astetta. Nainen, 32

Pisteet: 4/5

Toothguide White -maitohappobakteerihuuhde, 30 tabletin pakkaus, 20 €.

3 Raikastava kynä

Lupaus: Suoraan hampaiden pinnalle levitettävä kynä poistaa kahvin, teen ja tupakan aiheuttamia tummentumia, vahvistaa kiillettä, valkaisee hammasluun sävyä ja raikastaa hengitystä. Vaikuttavana aineena on 0,3-prosenttinen karbamidiperoksidi, ja tuote sisältää myös fluoria.

Näin se toimi: Raikkaan oloista geeliä oli hauskaa kynäillä hampaille pitkin päivää. Kahden viikon ajan lisäilin sitä aina, kun muistin. Ohjeen mukaan kynää voi käyttää jopa 3–5 kertaa vuorokaudessa, korkeintaan neljän viikon kuureina. Valokynää muistuttavalla sivellinpäällä oli helppo töpöttää geeliä myös hampaiden väleihin tai paikallisiin tummentumiin. Omat hampaani ovat aina olleet melko valkoiset, joten valkaisutulosta oli vähän vaikea arvioida. Kynän tuomaan raikkaaseen tunteeseen jäi kuitenkin koukkuun. Kynä korvasi raikastavat pastillit. Nainen, 28

Pisteet: 3/5

Yotuel Pen -valkaisukynä, 21,60 €.

4 Tuhkasta timantteja?

Lupaus: Kookoksen kuoresta valmistettu aktiivihiili puhdistaa tehokkaasti ja kuorii hampaita kiillettä vahingoittamatta. Appelsiinin kuori, piparminttu ja sitruunamyrtti raikastavat suun, vähentävät tulehduksia ja jopa hammaskiveä. Luonnontuote sopii myös vegaaneille.

Näin se toimi: Ensimmäinen käyttökerta oli yhtä sotkua: musta jauhe varisi pitkin lavuaaria ja harmaata litkua sai sylkeä hyvän tovin. Pakko oli pestä vielä tavallisella tahnalla ja hammasvälitkin langattava. Kaiken tämän jälkeen suussa oli kyllä puhdas tunne! Seuraavalla kerralla annostelin jauhetta vähemmän, jolloin kokemus oli parempi. Hammasluuni ei ole luonnostaan järin valkoinen, mutta viikon käytön jälkeen olin huomaavinani hymyn raikastuneen aavistuksen. Ehkä. Vaikka jauhe jättää suuhun raikkaan tunteen, se ei sisällä fluoria, joten tavallista tahnaa ei kannata hylätä. Nainen, 39

Pisteet: 2/5

Warpaint -luonnollinen valkaisujauhe, 37 €.

5 Ammattilaistasoa

Lupaus: Valkaisevaa geeliä sisältävät muotit valkaisevat hampaat tehokkaasti ilman vetyperoksidia ikeniä ärsyttämättä. Poistaa värjäytymiä ja vahvistaa hampaita kovettamalla kiillettä. Parhaimmillaan jopa kahdeksan astetta vaaleampi tulos.

Näin se toimi: Minulla on aina ollut melko valkoiset hampaat, mutta tupakointi ja kahvin lipittäminen ovat alkaneet näkyä. Kerran päivässä käytettävät esitäytetyt muotit oli helppo asettaa paikoilleen. Tahna pysyi muotin sisällä yllättävän hyvin eikä valunut suuhun ja nieluun. Tahna ei kuitenkaan levittynyt tasaisesti hampaiden pinnalle. Hieroin muottia sormin, koska pelkäsin laikukasta lopputulosta. Jo parin käyttökerran jälkeen olin huomaavinani tuloksia. Viiden päivän jälkeen arvioisin hymyni kirkastuneen kolmen asteen verran. Positiivinen kokemus. Nainen, 36

Pisteet: 4,5 / 5

IWhite Instant Teeth Whitening -10 esitäytetyn muotin pakkaus. 34,90 €.

Mitä sanoo hammaslääkäri?

Hampaiden tummuminen voi johtua muun muassa hammaskivestä, värjäytymistä, kiilteen kulumisesta tai kehityshäiriöistä. Joskus valkaisun sijasta parhaan avun tuovat muoviset tai keraamiset pinnat hampaisiin.

Valkaisu sopii vain terveille ja puhtaille hampaille, joten ennen kuin edes miettii valkaisua, kannattaa käydä hammaslääkärillä. Voi olla, että suuhygienistin puhdistuksen jälkeen ei enää kaipaakaan valkaisua.

Hampaiden valkaisu perustuu yleensä vetyperoksidin väriaineita hajottavaan vaikutukseen hampaan pinnalla ja sisällä. Mitä suurempi pitoisuus vetyperoksidia saadaan hampaan pinnalle, sitä tehokkaampi on valkaiseva vaikutus.

Kotivalkaisumenetelmiä on monia: osa niistä melko tehottomia, jotkut jopa vahingollisia kiilteelle.

Jotta kotivalkaisu voisi toimia, hampaan pintaan pitäisi saada riittävän voimakasta valkaisuainetta ilman, että se polttaa ikeniä. Siksi ympäri suuta levittyvät aineet kuten valkaisevat tahnat eivät voi koskaan olla kovin tehokkaita.

Hampaiden jatkuva valkaisu voi haurastuttaa hammasluuta ja vaurioittaa kiillettä.

Hammaslääkärit suosittelevat käyttämään kotona vain apteekista tai hammaslääkäriltä ostettavia tuotteita. Tehokkaimman tuloksen kotona saa yksilöllisillä, hammasjäljennösten pohjalta valmistetuilla kotivalkaisulusikoilla yhdessä karbamidia tai vetyperoksidia sisältävän valkaisuaineen kanssa.

Aktiivihiili ei varsinaisesti valkaise, vaan sen teho perustuu väriaineiden imeytymiseen huokoisten hiilihiukkasten pintaan. Aktiivihiilen käyttöä hampaiden hoidossa ei ole tutkittu tarpeeksi. Se voi hangatessaan aiheuttaa kiillevaurioita.

Hampaiden jatkuva valkaisu voi haurastuttaa hammasluuta ja vaurioittaa kiillettä. Hammas voi alkaa vaikuttaa myös läpikuultavalta. Vastaanotolla valkaisun voi suorittaa kerran vuodessa. Sama pätee kotivalkaisukuuriin, jota voi ylläpitää kotivalkaisutuotteilla pari kertaa kuukaudessa. Hampaiden valkaisua ei suositella alle 18-vuotiaille tai raskaana oleville.

Asiantuntijana HLL Sakari Ebeling

Tulehtunutta näppyä ei kannata sorkkia omin sormin.

Siinä sellainen taas on – keskellä otsaa. Kipeänä tykyttävä finni, joka ei edes suostu nousemaan ihon alta esiin niin, että sen voisi hellästi puristaa.

Millä konstilla kipeästä näpystä, eli ihonalaisesta finnistä, voisi päästä eroon?

Jos etsit nopeaa ratkaisua, ainoa turvallinen tapa on kääntyä ammattilaisen puoleen, kertoo Popsugar-sivusto. Dermatologi voi avata ihon alle jääneen finnin pienellä viillolla ja tyhjentää sen sisään kertyneen aineen. Hoidon jälkeen finni paranee usein nopeasti.

Kotikonsteihin luottavan kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, ennen kuin alkaa ropeltaa näppyä omin sormin. Ihonalainen finni on usein näpyistä vaikeahoitoisin, joten siihen eivät vippaskonstit välttämättä auta.

Popsugar-sivusto listasi asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun ihollesi ilmestyy ihonalainen finni:

  1. Ihonalaiset finnit syntyvät ihan samalla tavalla kuin tavallisetkin. Ne koostuvat huokoseen kertyneistä bakteereista ja kuolleista ihosoluista. Näppy syntyy, kun iholla on liiallista talin tuotantoa. Ihonalaisia finnejä on erityisesti heillä, joiden iho on taipuvainen akneen.
  2. Älä purista ihonalaista finniä itse – tai sorki sitä muutenkaan. Tavallisenkin finnin puristamisesta voi koitua vakavia tulehduksia. Ihonalaisen finnin kohdalla riski on suurempi. Jätä siis finnin tyhjentäminen ammattilaisen tehtäväksi.
  3. Kipeiden, ihon alle jääneiden finnien ennaltaehkäisy on helpompaa kuin niiden hoitaminen jälkikäteen. Jos siis kärsit niistä, kiinnitä huomiota ihonhoitorutiiniisi. Lue vinkkejä epäpuhtauksiin taipuvan ihon hoitoon täältä.
  4. Ihoa kuivattavista aineista ei ole erityistä hyötyä ihonalaisiin finneihin. Sen sijaan finnin painaminen kuumalla liinalla useita kertoja päivässä saattaa auttaa sitä niin sanotusti puhkeamaan. ”Kun finni on noussut pintaan, purista se. Silloin kipu hellittää ja finni alkaa parantua”, dermatologi Neal Schultz kertoo.

  Kuiva iho ei tykkää usein toistuvista kuorinnoista eikä liian kuumista suihkuista.

  Ihonhoitorutiinit kannattaa tarkistaa, kun ihoa kiristää, tai se jopa hilseilee. Kuivasta ihosta ei kuitenkaan tarvitse kärsiä, sillä kuivaihoisille on olemassa valtavasti omia ihania hoitotuotteita ja toimivaksi todettuja niksejä. Stylecaster listasi seitsemän seikkaa, jotka kuivaihoisen tulee ottaa huomioon:

  1. Muista kosteutus

  Rasvoittuvan tai normaalin ihon omaava voi varmasti silloin tällöin skipata kosteusvoiteen, mutta kuivaihoisen tulisi kosteuttaa ihoaan päivittäin. Kuivaihoisen kannattaa käyttää iltaisin ravitsevaa ja kunnolla kosteuttavaa kasvovoidetta, ja aamuisin aurinkosuojakertoimella varustettua, hieman kevyempää kasvovoidetta. Levitä kosteusvoidetta myös kaulallesi ja käsillesi.

  Kuivaihoisen kannattaa lisätä ihonhoitorutiiniinsa myös luonnon öljyjä, kuten avokadoöljyä, arganöljyä tai jojobaöljyä tuomaan lisäkosteutusta.

  2. Älä kuori liikaa

  Älä kuori ihoa liian usein, sillä se kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Valitse tarvittaessa ammattilaisen avulla itsellesi sopiva kuorintatuote ja rajoita kuoriminen yhteen, ja maksimissaan kolmeen kertaan viikossa.

  3. Suihkuttele viileämmällä vedellä

  Niin ihania kuin pitkät kuumat suihkut ovatkin, ne myös kuivattavat ihoa. Stylecaster kertookin hyvän vinkin lämpimien suihkujen rakastajille: suihkuttele maksimissaan kymmenen minuuttia tai siirry kuumista suihkuista asteittain hieman viileämpiin, lämpimiin suihkuihin. Kookosöljyn tai vaseliinin levittäminen iholle ennen suihkua estää myös ihon kuivumista. Jos et millään malta luopua kuumista suihkuista, niin varjele kuumalta vedeltä ainakin kasvojesi herkkää ihoa.

  4. Tarkista tuoteseloste

  Ihonhoitotuotteisiin, kuten kasvoveteen on usein lisätty alkoholia tehostamaan tuotteen vaikutusta. Jos tuotteessa on runsaasti alkoholia, tuote on yleensä kuivaihoiselle liian kuivattava.

  5. Puhdista hellästi

  Iho on syytä puhdistaa joka ilta, vaikkei meikkiä käyttäisikään. Jos iho on puhdistuksen jälkeen kuiva, vaihda puhdistustuotteesi hellävaraisempaan ja kosteuttavampaan.

  6. Valitse naamio tarkkaan

  Erilaisia kasvonaamioita on hauska kokeilla, mutta kuivaihoisen on oltava erityisen tarkka sopivaa naamiota valitessaan. Puhdistavat, ihohuokosia supistavat naamiot ovat usein myös kuivattavia. Valitse sen sijaan kosteuttavia ja rauhoittavia naamiota. 

  Jos kuivassa ihossasi on muutamia epäpuhtaita kohtia, käytä puhdistavaa naamiota tai finnivoidetta vain niihin kohtiin.

  7. Puuteroi maltilla

  Puuterit ja mattapinnan antavat meikkivoiteet tekevät kuivasta ihosta usein entistä elottomamman näköisen. Nestemäinen, puolimatan ja kuultavan pinnan antava meikkivoide tai BB-voide on usein kuivaihoiselle sopivin. Jos iho alkaa päivän mittaan kiiltelemään, puuterin sijasta kannattaa kokeilla puuteripapereita.

  Kyllä se vaan nyt on niin, että valoa tarvitaan sinne, missä on pimeys.

  Jos minun pitäisi valita yksi meikkituote, jonka saan ottaa mukaani autiolle saarelle, olisi se silmänalusihoa kirkastava peitevoide.

  No tuskin sitä siellä tarvitsisi, mutta joka tapauksessa yksi tuote saa aikaan niin ison eron, että sitä töpöttelee aamuisin mielellään silmien alle. Huonojenkin yöunien jälkeen ilmeeseen saa hieman lisävirkeyttä.

  Jos peitevoidetta kuitenkin lipsahtaa liikaa, silmänalusrypyt ja -pussit saattavat korostua entisestään. Häivyttäminen vaatii hieman huolellisuutta ja kärsivällisyyttä, joten tietenkin kiinnostuin, kun Glamour-sivustolla vinkattiin, että on helpompikin tapa saada itsensä näyttämään hereillä olevalta: korostusvärin levittäminen silmien ulkonurkkien ympärille. Toimittaja väittää, että kikan kuultuaan hän ei ole koskenutkaan peitevoiteisiin.

  Lue myös: Pakkautuuko peitevoide silmänalusryppyihin? Adelen meikkaaja paljasti mullistavan kikkansa

  Eihän sitä voi uskoa, ellei testaa itse.

  Meikkaaja Spencer Barnes selittää jutussa, että vaikka highlighter-tuote ei piilota tummia silmänalusia tai silmäpusseja, se vie huomion pois niistä. Esimerkiksi 1960-luvun huippumallin Twiggyn silmät saatiin näyttämään suurilta levittämällä valoa heijastavaa väriä niiden ulkonurkkiin. Meikkaajat toki hyödyntävät samaa kikkaa edelleen, mutta yleensä tapahtumissa näyttäytyvien julkkisten kasvoilla on muutakin meikkiä.

  Vaikka highlighter ei piilota tummia silmänalusia, se vie huomion pois niistä.

  Silmäpusseista kärsivä toimittaja kuitenkin kertoo Glamourin jutussa, että hänellä kikka toimii ihan sellaisenaan.

  Minulla ei. Tummat kuopat silmien alla ovat ja pysyvät, vaikka ulkonurkat ympäröisi millä valolla ja hohdolla. Ehkä kikka toimii vain silmäpusseihin? On myös hyvin yksilöllistä, millaiset pussit ja renkulat kenenkin silmien alle muodostuu. Toisilla ne näyttävät jopa hyviltä. Esimerkiksi ranskalaisnaiset pitävät tummia silmänalusia seksikkäinä.

  Sinänsä on kuitenkin ihan hyvä idea tuoda valoa myös silmän ulkonurkkaan – ei siitä mitään haittaakaan ole, mutta parhaiten sisänurkan tummuuden saa hämättyä piiloon ihan perinteisesti peittämällä ja kirkastamalla.

  Kysely

  Peitätkö tummat silmänaluset tai silmäpussit?

  Kesän jäljiltä iho kaipaa meikiltä vain pientä tasoitusta. Testasimme kevyet mutta pitkäkestoiset meikkivoiteet, jotka antavat hipiälle heleän hehkun.

  1. Valon tuoja, 4/5

  Lupaus: Valoa heijastava nestemäinen mineraalimeikkivoide, joka antaa kevyen ja luonnollisen lopputuloksen.

  Kokemus: Samettinen, mutta paksuhko meikkivoide tuntuu siveltimellä pakkautuvan pieniin juonteisiin ja kuiviin kohtiin, mutta sormilla levitettäessä tuote häivyttyy hyvin. Valoa taittava voide saa kasvot hehkumaan ja näyttämään epätodellisen tasaiselta, silti iho jää kauniisti kuultamaan. Aamulla levitetty meikkivoide on vielä illallakin paikallaan.

  IDUN Minerals Norrsken -meikkivoide, 31,00 €.

  2. Hehkua, 3,5/5

  Lupaus: Ihoa hellivä seerumimeikkivoide, joka peittää luonnollisen ohuesti.

  Kokemus: Tässä tuotteessa ovat hehku ja pysyvyys samassa paketissa. Koostumus on hieman nahkeaa, joten häivyttämiseen ja voiteen työstämiseen täytyy käyttää jonkin verran aikaa, mutta lopputulos on uskomattoman kuulas ja paikallaan pysyvä. Hehkuva iho saa kiitosta tuntemattomiltakin ihmisiltä, joten jos jaksaa aamulla käyttää hieman enemmän aikaa meikkivoiteen työstämiseen, vaiva palkitaan.

  Juice Beauty Phyto-Pigments Flawless Serum -meikkivoide, 46,00 €.

  3. Silottava, 4/5

  Lupaus: Pitkäkestoinen ja miellyttävän tuntuinen. Saa ihon näyttämään valokuvauksellisen kauniilta ja hehkuvalta.

  Kokemus: Helposti levittyvä voide tekee ihosta sileän näköisen. Kuiviin kohtiin pakkautuva koostumus ei kuitenkaan ole parhaimmillaan täyteläisen kosteusvoiteen parina – sekaiho ja kevyt kosteusvoide saavat sen näyttämään parhaat puolensa. Kuin toiseksi ihoksi sulautuva tuote pysyy paikallaan koko päivän ja näyttää iltaan saakka samettisen kauniilta.

  Lancôme Teint Idole Ultra Wear -meikkivoide, 49,50 €.

  4. Tuhti 3,5/5

  Lupaus: Kosteuttavia ainesosia sisältävä tuote sopii kaikille ihotyypeille. Runsaspigmenttinen voide levittyy hyvin ja peittää pikkuvirheet täydellisesti.

  Kokemus: Sävyvalikoima on runsas, joten jokaiselle löytyy varmasti omansa. Meikkivoide luo tasaisen pinnan, joka ei ole täysin mattainen, mutta kuultavaa ihoa kaipaavalle lopputulos saattaa olla hieman liian tuhti. Lisäpeittoa on helppo saada kerrostamalla. Sekaiholla tuote alkaa hävitä päivän mittaan, mutta kuivalla iholla kestää kauniina koko päivän.

  L’Oreal Paris True Match -meikkivoide, 16,90 €.

  Testin voittaja!

  5. Samettista, 5/5 

  Lupaus: Öljytön meikkivoide, joka tuo iholle luonnollisen hehkun. Supistaa ihohuokosia, suojaa saasteilta.

  Kokemus: Pullossa koostumus näyttää hieman epätasaiselta, mutta kun purkkia ravistaa, voide sekoittuu tasaiseksi. Tuote levittyy unelmanpehmeästi ja tekee ihosta samettisen mattaisen ja samalla hehkuvan. Kosteuttavat ja ihohuokosia supistavat ainesosat tekevät ihosta todella tasaisen ilman paksun pakkelin tuntua. Testin ehdoton voittaja!

  Elizabeth Arden Flawless Finish Perfectly Nude -meikkivoide, 39,90 €.

  6. Sekaiholle, 3/5

  Lupaus: Riittoisa vesimäinen seerumimeikkivoide, joka jättää ihon kuulaan samettiseksi.

  Kokemus: Meikkivoide ei jättänyt iholle paksua puuterista pintaa, vaan pikemminkin kuulaan tasaisuuden. Siitä huolimatta pintakuivalla iholla tuote tuntui pakkaantuvan kuiviin kohtiin, joten tuote sopii paremmin sekaihon meikkivoiteeksi. Sormilla levitettäessä lopputuloksesta ei tullut täydellisen tasainen, mutta meikkisienen tai siveltimen avulla levitys onnistui helposti.

  Giordani Gold Liquid Silk -meikkivoide, 31,00 €.

  7. Kevyttä hehkua, 3/5

  Lupaus: Sävyseerumi on kuin kevyt värihuntu iholle ja saa kasvot näyttämään luonnollisen hehkuvilta ja viimeistellyiltä.

  Kokemus: Seerumimainen tuote levittyy iholle todella ohuesti, joten pakkelimaista tuntua ei tarvitse pelätä. Ihon sävy tasoittuu kauniisti, mutta ohut koostumus ei peitä tarpeeksi, jos ihossa on pieniäkään peittoa kaipaavia kohtia. Tuote sopii, jos iho on tasainen ja kasvoille haluaa tuoda kuulasta lisähehkua ilman paksua meikkivoidekerrosta.

  Lumene Invisible Illumination Instant Glow -sävyseerumi, 34,90 €.

  8. Puolimattaa, 3,5/5

  Lupaus: Kosteuttava ja kiiltoa hillitsevä meikkivoide, joka sisältää suojakertoimen 20. Tasoituksen lisäksi hoitaa ja suojaa ihoa.

  Kokemus: Tuotteen koostumus on paksuhko, joten se on helpoin levittää iholle siveltimellä tai meikkisienellä. Pysyvyys on kuivalla iholla hyvä iltaan saakka, mutta rasvainen iho saattaa tarvita puuterikerroksen päivän aikana. Puolimatta lopputulos on kaunis, mutta kaipaisi aavistuksen verran lisää heleyttä, jotta lopputulos ei olisi liian meikattu.

  Max Factor Healthy Skin Harmony Miracle -meikkivoide, 19,90 €.