Täyteläistä mattaa. Rimmelin Lasting finish by Kate -huulipunasävy 106. Hinta 7,90 €.
Voidemaisen peittävä. YSL Rouge pur couture The mats -huulipunasävy 203 Rouge rock. Hinta 37 €.
Täysin matta. Make Up For Everin Rouge artist intense mat -huulipunasävy 5. Hinta, 33,50 €.
Sametinpehmeä. Estée Lauderin Pure color Velvet -huulipunasävy Violet crush, 31 €.
Puuterinkevyt. Chanelin Rouge allure Velvet -huulipunasävy 37 L’exubérante, 38,60 €.
Pysyy hyvin. IsaDoran Perfect matt -huulipunasävy 03 Red carpet, 12,90 €.
Kosteuttava. Lancôme L’Absolu rouge mat -huulipunasävy 160 Rouge hypnôse, 36 €.

Mattasuu on loppuvuoden superhitti. Uutuuspunat myös hoitavat ja heijastavat valoa.

Unohda mielikuvat huulet korpuiksi kuivattavista mattapunista. Nykypunat ovat ihanan kevyitä ja pehmeän tuntuisia. Ilmavissa puuteri- ja silikonipunissa on nykyisin myös huulia hoitavia öljyjä. Jälkikään ei näytä tunkkaiselta, sillä mattavärien sekaan on ujutettu myös hillittyä valonhehkua.

Mattapunat eivät karkaile huulten reunojen yli tai tartu juomalasiin. Punat ovat myös niin peittäviä, ettei huultenrajauskynää tarvitse välttämättä käyttää näyttävienkään värien kanssa.

Matat ovat silti normipunia kuivempia, joten jos hurahtaa käyttämään niitä säännöllisesti, kannattaa yöksi sipaista huulivoidetta. Muutenkin mattapuna on kauneimmallaan hoidetuilla ja sileillä huulilla.

Mattasuu on helppo tapa päivittää meikki. Esimerkiksi kimaltavan silmämeikin seurana kiillottomat huulet ovat nyt erityisen trendikkäät.

Pitoa pikkurahalla

Tuote Rimmelin Lasting finish by Kate -huulipunasävy 106. Hinta 7,90 €.
Lupaus Jättää huulille mattapinnan ja täyteläisen värin. Puna tuntuu 

ihanan pehmeältä ja pysyy huulilla erittäin hyvin.
Kokemus Kevyen voidemainen väri levittyy läpikuultavasti, ja huulille jää hillityn hehkuva pinta. Jälki ei näytä kuivalta, mutta iltapäivästä huulilla alkaa tuntua kireyttä. Pysyvyys on kuitenkin huippuluokkaa. Vaikka lopputulos on loistava, tuoksu on ehkä turhan keinotekoinen. Olisiko vesimeloni? Loistava
sävyvalikoima ja hinta–laatu-suhde!
Tähdet 4/5

Pehmeä mutta tymäkkä

Tuote YSL Rouge pur couture The mats -huulipunasävy 203 Rouge rock, Hinta 37 €.
Lupaus Stretch-koostumus mukautuu huulille ja tekee niistä pehmeät. Jojobaöljy kosteuttaa, ja punassa on valoa heijastava mattaefekti.
Kokemus Puna on ehtaa YSL:ää täyteläistä väriä ja ylellistä tuoksua myöten. Koostumus tuntuu hoitavalta, mutta voidemainen väri karkailee huuliryppyihin. Sinänsä miellyttävä mutta voimakas hajuvesimäinen tuoksu rupeaa hieman tökkimään päivän mittaan. Puna on aavistuksen liian tymäkkä kaikin puolin.
Tähdet 3/5

Täysmatan ystävälle

Tuote Make Up For Everin Rouge artist intense mat -huulipunasävy 5. 
Hinta, 33,50 €.
Lupaus Ylellisen kreemimäinen ja runsaspigmenttinen puna. Yksi kerros riittää näyttävään lopputulokseen.
Kokemus Vahamainen väri nappaa kiinni jämäkästi, joten sitä ei niin vain liu’utella huulille. Punan kanssa saa varoa, ettei sitä vetele liikaa tai huulirypyt korostuvat. Väri tuntuu ja näyttää paksulta mutta pysyy paikoillaan napakasti. Täydellinen niille, jotka halajavat täysmattaa suuta. Tuoksu tuo mieleen vanhan ajan huulipunan.
Tähdet 2½/5

Peittää ja hoitaa 

Tuote Estée Lauderin Pure color Velvet -huulipunasävy Violet crush, 31 €.

Lupaus Voimakaspigmenttisen punan jälki on pehmeän mattainen ja rohkea. Kermainen koostumus ei kuivata huulia. Tuoksuu viikunalle.
Kokemus Jo ensisipaisu ihastuttaa. Puna liukuu huulille kuin unelma ja tuntuu silkkiseltä. Voidemainen kerros peittää hyvin ja tuntuu hoitavalta. Viikunan tuoksu on hauskan makea muttei liian voimakas. Harmi, ettei valikoimassa ole kuin kaksi sävyä, ja nekin tuntuvat turhan huomiota herättäviltä tavalliseen työpäivään.

Tähdet 3/5

Kaikki kohdallaan

Tuote Chanelin Rouge allure Velvet -huulipunasävy 37 L’exubérante, 38,60 €.
Lupaus Hienostuneesti matta ja valoa heijastava. Jojobaöljy ja silikonimikrohelmet saavat värin tuntumaan satiiniselta.
Kokemus Tässä on kaikki kohdallaan! Ilmavan puuterinen puna levittyy pehmeästi ja tuntuu juuri siltä miltä pitääkin – eli ei miltään. Suu näyttää samettiselta, ja väri pysyy kivasti ja kuluu pois tasaisesti. Testiviikon aikana saan eniten kehuja tästä punasta. Pieni miinus siitä, että hylsy voi napsahtaa itsestään auki laukussa.
Tähdet 5/5

Tymäkkää tavaraa

Tuote IsaDoran Perfect matt -huulipunasävy 03 Red carpet, 12,90 €.
Lupaus Voidekoostumus levittyy tasaisesti ja jättää huulille intensiivisen mattavärin. Papaijauute pehmittää ja orkideauute kosteuttaa.
Kokemus Ohhoh, onpa outo tuoksu – kuin muovailuvahaa! Vähän
vahamainen on tuntukin, sillä puna jää huulille melko paksuksi kerrokseksi. Pigmenttiä punassa on vaikka muille jakaa, eli tätä ei heti tarvitse olla lisäilemässä. Se pysyy myös hyvin paikoillaan eikä leviä huulten rajojen yli. Sopii näyttävän huulimeikin ystäville sekä kuivahuulisille.
Tähdet 2½/5

Ei aivan matta

Tuote Lancôme L’Absolu rouge mat -huulipunasävy 160 Rouge hypnôse, 36 €.
Lupaus Lumoava koostumus, puna on matta kuin sametti. Miellyttävän tuntuinen ja huulia hellivä koostumus. Kolme sävyvaihtoehtoa.
Kokemus Punan pinta näyttää hylsyssä huurteisen matalta, mutta huulilla väri on puolikiiltävä. Laatu on testipunista kosteuttavin. Kevyen voidemainen väri levittyy sulavasti. Miellyttävän hento ja aavistuksen kukkainen tuoksu. En luokittelisi tätä aivan mattapunaksi, vaikka kiiltoa siinä on vähemmän kuin tavallisissa punissa.

Tähdet 3½/5

Katso, kuinka syntyy syksyn trendikkäin huulimeikki.

2788096

Lähes joka syksy se tulee: tumma huulipuna. Esimerkiksi Jenni Vartiainen edusti syksyn trendikkäimmässä huulimeikissä räppäri Cheekin kirjanjulkkareissa. Tumma huulipuna sopi hienosti yhteen laulajan uuden, vaalean hiusvärin kanssa. Goottivivahteita, mutta modernisti.

Pikimustiakin huulipunia on tarjolla, mutta helpointa on aloittaa tummanpunaisesta. Näillä vinkeillä huulipunasta tulee siisti.

1. Rajaa huulet. Valitse huulipunan kanssa samansävyinen rajausväri. Rajaaminen helpottaa tumman värin levittämistä huulille. Voit joko noudattaa huulten omaa muotoa tai muotoilla rajauksen avulla huulia hieman – muista kuitenkin kohtuus.

2. Levitä huulipuna ensin siveltimellä. Ota väriä puikosta siveltimeen. Pienellä siveltimellä saat lopputuloksesta siistimmän ja pikkutarkemman kuin suoraan puikosta levittämällä.

3. Lisää väriä puikosta. Jotta lopputuloksesta tulisi intensiivisempi, voit lisätä vielä kerroksen väriä suoraan puikosta.

4. Korjaa sotkut peitevoiteen avulla. Pienet mokat eivät haittaa. Huulten rajat voi siistiä lopuksi ihonsävyisen peitevoiteen avulla. Levitä siveltimellä ja häivytä sormin.

Katso ohjeet myös videolta!

Videolla käytetyt tuotteet: NYXin Ombre Lip Duo -kaksipäisen huulipunan rajaussävy Bonnie & Clyde, 10,80 €, ja Lumenen True Passion -huulipuna sävyssä 2 Varjojen tanssi, 13,90 €.

Syyssilmiin saa meikata ruskan sävyjä.

Hehkuvaan kesämeikkiin sopivat kulta ja pronssi, mutta jos syksyn luomivärileikkeihin kaipaa vaihtelua, kannattaa kokeilla trendikästä kuparia.

Jaa että punertavaa silmiin?

Kyllä vain. Vaikka ajatus kauhistuttaisi, kannattaa sille antaa mahdollisuus. Ruskan sävyt näyttävät upeilta silmämeikissä ja sopivat moniin silmiin ja ihosävyihin. Meikkipohja kannattaa kuitenkin tehdä huolella – avainsanat siinä ovat raikkaus ja kuulaus.

Kauneusguru ja bloggaaja Marianna Hewitt antaa Byrdie-sivustolla tärkeimmän vinkkinsä punertavien luomivärisävyjen käyttöön: älä unohda ripsiväriä.

– Kun taivutat ripsesi ja käytät hyvää ripsiväriä, ero on valtava. Se täydentää minkä tahansa meikkilookin, Marianna selittää.

Älä unohda ripsiväriä.

Tyylin voi loihtia helposti vain yhdellä luomivärisävyllä levittämällä sitä koko liikkuvalle luomelle ja luomivakoon.

Uutta luomiväriä ei välttämättä tarvitse edes ostaa, vaan kullansävyiseen luomiväriin voi sekoittaa esimerkiksi ruskeaa ja ripauksen burgundinpunaista. Jotta löytäisi juuri oikean sävyn, kannattaa hyödyntää kylppärin kaapissa lymyilevät luomivärit ja kokeilla, saisiko niitä sekoittelemalla aikaan täydellisen kuparin. Tavoitteena on lämpimän punertava, metallinhohtoinen lopputulos.

Inglotin Freedom System -helmiäisluomiväri hohtaa kuparinruskeana, 7 €. Oriflamen The ONE Colour Match -duoluomivärin sävyssä Rose Taupe yhdistyvät punainen ja ruskea, 17 €.
Inglotin Freedom System -helmiäisluomiväri hohtaa kuparinruskeana, 7 €. Oriflamen The ONE Colour Match -duoluomivärin sävyssä Rose Taupe yhdistyvät punainen ja ruskea, 17 €.

Vartti on jo ruhtinaallisesti laittautumisaikaa, mutta viidessäkin minuutissa ehtii tehdä pikameikin itselleen.

Nukkuminen vai ehostautuminen? Vaikka meikkaaminen on monen naisen mielestä mukavaa, joskus muut asiat menevät laittautumisen edelle.

Ylen vuonna 2009 teettämän kyselyn mukaan naiset käyttävät meikkaamiseen ja meikin korjailuun keskimäärin 13 minuuttia päivässä. Luku on toki jo useamman vuoden vanha, joten emme voi tietää, kuinka esimerkiksi Kim Kardashianin tunnetuksi tekemä, työläs contouring-meikki on siihen vaikuttanut.

Päivät ovat kuitenkin yhtä pitkiä tai lyhyitä kuin ennenkin, ja etenkin aamuisin meikkaamisesta haluaa suoriutua nopeasti. Laadimme sitä varten ohjeet viiden minuutin pikameikkiin.

Viiden minuutin meikki

Pikameikissä tärkeintä on valita, mihin haluaa keskittyä. Hehkuva iho, näyttävä katse vai värikkäät huulet?

1. minuutti: Iho. Mikäli ei kärsi superkuivasta ihosta, puhdistuksen jälkeen iholle voi levittää kerroksen kosteuttavaa BB-voidetta, joka myös tasoittaa ihon sävyä. Voiteen hierominen ihoon sormin on yksi nopeimmista tavoista, mutta jos haluat säästyä meikin pesemiseltä sormista, kokeile isoa kabuki-sivellintä, jolla levität voiteen pyörivin liikkein. Levitä tarvittaessa myös hieman peitevoidetta tummiin silmänalusiin tai näppyihin. Jos iho ei kaipaa erityisemmin meikkiä, pelkkä peitevoide silmien allekin riittää.

Pikameikissä tärkeintä on valita, mihin haluaa keskittyä.

2. minuutti: Kulmakarvat. Onnittelut, jos saat nauttia täydellisistä kulmakarvoista jo herätessäsi. Voit siirtyä suoraan seuraavaan kohtaan ja käyttää minuutin johonkin muuhun. Muussa tapauksessa kulmiin kannattaa sipaista hieman väriä esimerkiksi puuterimaisen kulmavärin, kulmakynän tai värillisen kulmageelin muodossa. Harjaa lopuksi kulmat muotoonsa.

3. minuutti: Tässä kohtaa kannattaa valita, mitä haluaa korostaa meikissään. Minuutin voi käyttää tekemällä yhden luomivärin silmämeikin, rajaamalla silmät pikaisesti, muotoilemalla kasvoja varjostus- ja aurinkopuuterin avulla tai sipaisemalla poskipäille punaa ja hohtavaa korostusväriä.

4. minuutti: Ripsiväri. Tehokkain keino avartaa hieman katsetta on taivuttaa ripset ja levittää kunnon kerros ripsiväriä.

5. minuutti: Jos panostit silmämeikkiin kohdassa kolme, levitä tässä kohtaa poskille hieman punaa ja huulille rasvaa tai kiiltoa. Tai jos näyttävä huulipuna on koko meikkisi juju, käytä koko viimeinen minuutti siihen.

Myönnetään. Vaatii pientä treeniä, että tämän kaiken ehtii tehdä viidessä minuutissa. Parasta onkin lähinnä ottaa vinkeistä mallia ja laatia oma, nopea meikkisuunnitelmansa kiireisiä hetkiä varten.

Lue myös: 7 parasta kiirepäivän kauneusniksiä

Sittenkin vartti aikaa?

Jos aikaa on enemmän, edelliset kohdat ehtii tehdä hieman huolellisemmin. Vartissa ehtii jo levittää meikkivoiteen ja tehdä hieman monimutkaisemman silmämeikin geeli- tai nestemäisine rajauksineen. Arkeen kuitenkin sopii parhaiten kevyt ehostus, joten suomalaisnaisten 13 minuuttia riittää vallan hyvin perusmeikkiin.

Arkeen sopii parhaiten kevyt ehostus.

Todellinen aamujen aikasyöppö onkin hiusten peseminen ja laitto. Jos peset hiukset mieluiten aamuisin, katso täältä testatut tavat pidentää hiusten pesuväliä.

Hiuslakka pelastaa päivän vaatekaapilla, kynsiä laittaessa ja jopa eräoloissa.

Hiuslakka on todellinen kodin monitoimituote. Paitsi että lakalla voi estää monenlaisia hiuskatastrofeja, sillä voi myös esimerkiksi poistaa tahroja, kiinnittää lyijykynäpiirustuksia ja hätistellä ötököitä. 

Hiuslakka voi toimia paitsi hiuslakkana, myös ainakin näissä 27 muussa tehtävässä:

Pukeutujan pelastaja

1. Housujen vetoketjun jäykistäjä

Suihkaus hiuslakkaa vetoketjun eri osiin auttaa lepsua, helposti avautuvaa vetoketjua pysymään tiukkana, vinkkaa Reader's Digest. Hiuslakka voi siis estää ihmisiä vilauttelemasta alusvaatteitaan julkisella paikalla – ei täysin turha ominaisuus. 

2. Nukanpoistaja

Nukasta pörröisen takin tai neuleen voi koettaa pelastaa talouspaperilla tai kankaanpalalla, johon on suihkutettu hiuslakkaa. Tahmainen lakka houkuttelee nukkapalloja puoleensa, lupaa My Thirty Spot -sivusto

3. Sukkahousujen pelastaja

Sukkahousujen silmäpakoja on jo totuttu korjaamaan värittömällä kynsilakalla, mutta hiuslakka voi ajaa saman asian. Ohuiden sukkahousujen repeytymistä voi myös ennaltaehkäistä suihkauttamalla lakkakerroksen sukkisten pintaan. Seventeen-lehti suosittelee sukkahousujen käyttäjää pitämään matkakokoista lakkapulloa aina laukussaan.

4. Ompelijan avittaja

Tujaus hiuslakkaa jäykistää ompelulangan niin, että se sujahtaa helposti neulansilmään, Stuff-sivustolla neuvotaan.

5. Kenkien liukumisen estäjä

Kenkien sisäpohjia ei aina osata suunnitella niin, että ne eivät liukuisi jatkuvasti. Pohjalliset eivät kaikissa tapauksissa auta, koska ne muuttavat kenkien istuvuutta. Hiuslakalla sen sijaan saa luotua ohuen, liukumista estävän kerroksen kengän sisäpohjaan, More-sivustolla neuvotaan.

6. Kengänkiillotuksen apulainen

Lakka suojelee kostealta säältä paitsi hiuksia, myös kenkiä. Hiuslakalla voi auttaa kenkälankkia pysymään ja kenkiä säilyttämään värinsä pidempään. Lakkaa tulee suihkuttaa kenkiin puhdistuksen ja kiillotuksen jälkeen, ohjeistaa Babble.com.

7. Sähköisyyden poistaja

Reisiin liimautuva hameenhelma tai muu ärsyttävän sähköinen vaate on helppo laittaa aisoihin hiuslakalla. Good Housekeepingin mukaan pieni määrä toimii parhaiten. 

8. Hameenhelman aisoissa pitäjä

Joillakin lyhythelmaisilla vaatekappaleilla on ikävä taipumus hilautua päivän mittaan reittä pitkin ylöspäin. Tähänkin pulmaan auttaa hiuslakka. Gurl.com suosittelee suihkuttamaan lakkaa takapuoleen ja reisiin. Konsti toiminee ainakin sen aikaa, että pääsee vaihtamaan vaatteita.

 

Käsistään kätevän kaveri

9. Lehtien tai kranssin säilyttäjä

Syksyn lehdet ja joulukranssit säilyttävät värinsä hehkuvina pidempään, kun ne käsittelee hiuslakalla. Reader's Digestin mukaan lakkakerros lukitsee kosteuden esimerkiksi jouluisen koristeseppeleen havunneulasiin.

10. Taiteen kiinnittäjä

Hiili-, liitu- ja lyijykynäpiirustusten kiinnittämiseen myydään erityistä suihketta, mutta More-sivuston mukaan hiuslakka ajaa saman asian. Lakan ansiosta piirrokset säilyvät pitkään kauniina eivätkä tahraa yhtä paljon kuin ilman kiinnitystä. 

11. Lahjapaperin luoja

Kiiltävä hiuslakkakerros muuttaa tavallisen paperin tai sanomalehden tyylikkääksi lahjapaperiksi, kertoo Aol.-sivusto. Sanomalehdestä mustekaan ei tarraa sormiin niin helposti käsittelyn jälkeen.

12. Reseptien päällystäjä

Hiuslakalla voi suhauttaa kosteutta hylkivän pinnan vaikkapa talteen leikattuille resepteille ja muille muistiinpanoille, jotka ovat alttiita tahriintumaan, Babble.com neuvoo. 

13. Katuliidun kiinnittäjä

Sekä lasten katuliitutaide että sisustuksen kaunistukseksi liitutaululle kirjoitettu teksti pysyvät paikoillaan pidempään hiuslakkakäsittelyn avulla. Vinkin antoi Good Housekeeping.

 

Kotiapulainen

14. Leikkokukkien säilyttäjä

Hiuslakka antaa leikkokukille yhden lisäpäivän elinaikaa. Suihkuta kukkakimppu lakalla ennen kuin asettelet sen maljakkoon, neuvotaan Stuff-sivustolla.

15. Koirankarvojen poistaja

Huonekaluihin sekä vaatteisiin tarttuneet lemmikkien karvat sekä ihmisten hiukset saavat kyytiä, kun niiden kimppuun käy talouspaperilla tai rätillä, johon on suihkutettu hiuslakkaa. Puhtaanapitoneuvon antoi hair.allwomenstalk.com.

16. Verhojen puhtaanapitäjä

Verhoihin saa One Country -sivuston mukaan likaa hylkivän pinnan, kun niihin suihkuttaa useamman kerroksen hiuslakkaa. Edellisen kerroksen tulee antaa kuivua ennen seuraavan laittamista. 

17. Etiketin poistaja

Sitkeät etiketit ja niiden jälkeensä jättämä tahma hellittävät, kun pulloja ja purkkeja käsittelee hiuslakalla, Little Things -sivustolla neuvotaan.

18. Tahranpoistaja

Seventeen-lehden mukaan hiuslakassa liottaminen tehoaa hyvin huulipunaan ja muihin meikkitahroihin. Meikin lisäksi myös kuulakärkikynän jälkiä voi poistaa huonekaluista ja vaatteista hiuslakan avulla.

 

Selviytymispakkaus

19. Tulen ylläpitäjä

Jos joskus maailmassa sattuisit olemaan eräoloissa hiuslakan ja sytkärin kanssa, saisit niillä tarvikkeilla nuotion sytytettyä – tosin touhu olisi jokseenkin vaarallista. My Thirty Spot vinkkaa, että hiuslakkasuihkauksella voi herätellä hiipuvaa takkatulta kotona, jos on aikuinen ja erittäin varovainen. 

20. Ötökkäsuihke

Hiuslakka soveltuu kärpästen ynnä muiden öttiäisten karkoittamiseen, vinkataan Nest Expressed -blogissa.

 

Kaunistaja

21. Pinnien pidon parantaja

Hiuspinnit pysyvät paremmin tukassa, kun ne suihkuttaa hiuslakalla ennen paikoilleen laittamista, neuvoo One Country.

22. Kynsilakanpoistoaine

Kynsilakan saa alkoholipitoisella lakalla irti paitsi kynsistä, myös huonekaluista, House Beautiful neuvoo.

23. Glitterin kiinnittäjä

Hiuslakalla voi kiinnittää irtohileitä hiuksiin, iholle ja moneen muuhun paikkaan. Askartelussa hiuslakkasuihkaus varmistaa, että glitter pysyy paikoillaan. XO Vain -sivuston mukaan esimerkiksi trendikäs glitterjakaus syntyy helposti hiuslakan avulla.

24. Kuivasampoo

Hiuslakkaa voi käyttää kampauksen tekoon myös vähemmän perinteisellä tavalla, NY Mag vinkkaa. Kuivasampoona lakka toimii, kun sitä suihkuttaa käsiin, hieroo hiusten tyveen ja sitten föönaa tukan ilmavaksi. 

25. Meikin kiinnittäjä

Ei, lakkaa ei missään nimessä kannata suihkuttaa suoraan naamaan, vaikka tavoittelisi kuinka pysyvää lopputulosta. StyleCaster-sivustolla neuvotaan, että hyvän lopputuloksen saa, kun nojaa päänsä takakenoon ja suihkauttaa lakkaa ilmaan kohti kattoa kasvojen yläpuolella. 

26. Pikakuivattaja

Kynsilakka kuivuu nopeammin saatuaan pintaan hiuslakkakerroksen, neuvoo Bustle. Muista suihkuttaa lakkaa tarpeeksi kaukaa.

27. Kulmakarvageeli

Omaa elämäänsä elävät kulmakarvat saa kuriin hiuslakalla. Lakkaa voi kulmiin laittoa varten suihkauttaa joko sormenpäähän tai kulmakarvaharjaan. Gurl.com suosittelee tähän tehtävään lakkaa, jossa on mieto pito.