Kuva Shutterstock

Ei liene yllätys, että iholle hyvät ruuat ovat sokerin sijaan kasviksia.

Voidakseen hyvin iho tarvitsee erityisesti A-, C- ja E-vitamiineja sekä vettä. Myös flavonoidit auttavat ihoa pysymään nuorekkaana. Näiden ruoka-aineiden syöminen tekee hyvää iholle.

Porkkana

A-vitamiinia on runsaasti porkkanassa sekä toisessa oranssissa vihanneksessa bataatissa. A-vitamiini tehostaa ihon uudistumista ja ylläpitää kosteutta ja elastisuutta.

Tumma suklaa

Kaakaossa on runsaasti flavonoideja, ja kaakaotahan voi nauttia vaikka tumman suklaan muodossa! Flavonoidit toimivat antioksidantteina eli ehkäisevät ihon hapettumista.

Ruusukaali

K-vitamiini voi vähentää ihon punoitusta ja tummia silmänalusia, minkä vuoksi vitamiinia käytetään esimerkiksi silmänympärysvoiteissa. Sisäisesti K-vitamiinia saa esimerkiksi ruusukaalista.

Mantelit

Manteleissa on runsaasti E-vitamiinia, joka muun muassa auttaa ihoa pysymään kosteutettuna ja parantaa pintaverenkiertoa. Rasvaisia manteleita ja pähkinöitä ei kannata syödä tolkuttomasti, mutta kannattaa pitää huoli siitä, että ruokavaliossa on riittävästi hyviä rasvoja – niistä iho tykkää!

Marjat

Muiden terveyshyötyjensä lisäksi marjat sisältävät myös runsaasti C-vitamiinia, joka ehkäisee ihon soluvaurioita pitämällä vapaat happiradikaalit kurissa. Kaiva siis viime syksyn marjat pakastimet kätköistä ja pistä poskeen! Esimerkiksi mustikassa on myös flavonoideja.

Hoitoaineen jättäminen hiuksiin poistaa tehokkaasti pörröisyyttä.

Mikä avuksi, kun hiukset ovat pörröiset kaikesta hoitoaineella läträämisestä ja hellivistä hiusnaamioista huolimatta?

Nimimerkki Guyamassonora kirjoitti muutama päivä sitten Reddit-sivustolla lakanneensa huuhtelemasta hoitoainetta hiuksistaan. Sampoopesun jälkeen hän levittää hiuksiinsa hoitoainetta, mutta huuhtelemisen sijaan hän vain kuivaa hiuksensa t-paitaan tai mikrokuitupyyhkeeseen. Ylimääräinen hoitoaine tarttuu kankaaseen, mutta iso osa aineesta jää kuitenkin hiuksiin.

Hän oli myös julkaissut kuvat hiuksistaan nyt ja ennen kuin lopetti hoitoaineen huutelemisen kaksi vuotta sitten. Kuvat on sittemmin poistettu jostakin syystä, mutta hän kirjoittaa, että hänen hiuksensa ovat nyt kiiltävämmät ja kiharat paljon selkeämmät.

Guyamassonora kertoo epäilleensä aluksi, että raskas hoitoaine tekisi hänen hennoista hiuksistaan veltot, mutta niin ei ole tapahtunut. Ainakin luonnonkiharissa tai muuten vain karheissa hiuksissa hoitoainekäsittely kerran viikossa voi siis toimia.

Periaatteessa tekniikka ei eroa hiuksiin jätettävien hoitoaineiden käyttämisestä mitenkään, mutta ideana on, että ihan tavallinenkin hoitoaine kelpaa. Sitä ei ole pakko huuhdella ensin pois, jonka jälkeen pitää vielä levittää hiuksiin jätettävä hoitoine. Riittää, että pitää huolen siitä, että hiuksiin jää hoitoainetta pesemisen jälkeen mahdollisimman paljon.

Tietenkin kannattaa muistaa, että jotkin hiustuotteiden sisältämät aineet saattavat esimerkiksi ärsyttää ihoa ja aiheuttaa finnejä. Mitä enemmän aineita jää hiuksiin, sitä enemmän niitä myös päätyy iholle. Lue tästä jutustamme, mitä kosmetiikan kemikaaleja kannattaa välttää.

Juttua muokattu 25.4.2017 klo 11.42: tarkennettu kohtaa hiusten pesemisestä ja kuivaamisesta.

Laulaja Evelina luottaa kotihoitoihin ja Youtuben meikkivideoihin. Arkisin peilistä katsovat aika erilaiset kasvot kuin ennen keikkoja.

Tärkeä iltapesu

”Minulle on tärkeää pestä meikit joka ilta pois ja antaa iholle mahdollisimman paljon lepoa. Yritän juoda paljon vettä ja syödä järkevästi.

Suosikkini on Soap and Gloryn persikantuoksuinen puhdistusgeeli. En jaksa hinkata kasvoja moneen kertaan, ja tuntuu, että tämä oikein sulattaa paksun meikin pois iholta kerralla.

Kuorin ihoa säntillisesti. Kuorin huuliakin usein, koska käytän mattapintaista punaa. Se ei näytä hyvältä röpelöisillä huulilla. Suosikkini on Lushin purkanmakuinen kuorinta, jonka jämät voi lopuksi syödä. Ennen tärkeitä tilaisuuksia käytän kosteuttavia naamioita.”

1. Persikkaputsari räjäyttää lavameikin kerralla. Hohtopuuterilla saa aikaan kevyen päivetyksen, ja Kylie Jennerin huulikiillot tekevät hymystä näyttävän. Nivean After Shavea Evelina käyttää pohjana kasvomeikille. 2. Liekkilaukku 24 € ja kengät 33,99 €, Asos. 3. Ariana Grande ja Rihanna näyttävät aina hyvältä. 4. Lishin Lip Scrob Bubblegum, 11,50 €.

Rento arkiminä

”Vaikka esiinnyn julkisuudessa tosi vahvassa meikissä, en näytä samalta vapaalla. Jos fanit pyytävät kesken keikkamatkan huoltoasemalla kuviin, näytän niissä yleensä aika erilaiselta.

Ripsienpidennykset helpottavat elämääni. Arkisin teen kevyen pohjan ja piirrän kulmakarvat kasvoille. Muuten en kauheasti jaksa ottaa paineita.

Keikoille teen itse meikkini. Panostan yleensä joko dramaattisiin huuliin tai silmiin.

Evelinan tyyli Provinssirockissa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Aalto

En tuhlaa rahaa oikeastaan muuhun kuin meikkeihin. Siksi en pihistele niiden suhteen. Jos näen jotakin, jonka haluan, ostan hintaa miettimättä. Mutta edullisillakin tuotteilla voi saada aikaan hyvää jälkeä.”

Kokeilemalla oppii

”Olen opetellut meikkaamisen itse. Kokeilemalla olen ymmärtänyt, mikä näyttää hyvältä minun kasvoillani. Ihailen Rihannaa ja Ariana Grandea: he näyttävät aina hyvältä. Seuraan Youtubesta muun muassa Bailey Sarianin, Isabel Bedoyan, Jack Emoryn ja Nicol Concilion kauneustutoriaaleja.

En ikinä arvostele muiden meikki- tai tyylikokeiluja. Kaikki saavat näyttää siltä, miltä haluavat. Minun ei tarvitse ymmärtää kaikkia trendejä.

Nuoruudessa minulla oli hetken aikaa päällä raskas meikkivaihe, jota voisi näin jälkikäteen kuvailla goottityyliksi. Nykyisin noille ajoille voi jo nauraa.”

Superkaunis tukka

”Pidän pitkistä ja tuuheista hiuksista. Käytänkin usein hiustenpidennyksiä. Viimeksi otin pidennykset, jotka ylettyvät alaselkään asti. Minulla oli jonkin aikaa pitkä polkka, josta tykkäsin myös kovasti.

Kiiltävät ja terveen näköiset hiukset ovat kauniit. Jos tukan pitää näyttää superhyvältä, hellin sitä naamiolla edellisenä iltana. Yritän suojella hiuksiani liikarasitukselta. Kiharran hiukset pesun jälkeen, mutta tavoitteeni on, että selviän yhdellä lämpökäsittelyllä seuraavaan pesuun asti.”

Oranssia ja liekkikuvioita

”Rakastan yhdistellä erilaisia tekstuureja keskenään. Revittyihin farkkuihin ja bändipaitaan sopii pörröinen turkki.

Tällä hetkellä suosikkijuttuni on verkkosukkahousut: on makeannäköistä, kun sukkikset pilkottavat farkkujen vyötäröltä tai revittyjen polvien kohdalta. Oranssi ja liekkikuviot innostavat myös.

Shoppailen netissä: sitä voi tehdä keikkabussissakin, eikä minun tarvitse käyttää vapaapäivää kaupungilla pyörimiseen. Tilaan niin vaatteita kuin meikkejä. Postissa on koko ajan paketti odottamassa.”

Laulaja-lauluntekijä Evelina, eli Eveliina Tammisalo, 21, on tunnettu muun muassa hiteistään Seireenit ja Honey.

Turusta kotoisin oleva laulaja tuli alun perin tunnetuksi Voice of Finland -ohjelmasta vuonna 2011.

Ollut mukana myös Tähdet, tähdet -ohjelmassa 2016.

 

Kulmakarvojen muotoilussa kannattaa aina muistaa lähtökohdat: ne ovat sinun kulmakarvasi, eivät Cara Delevingnen.

Toki sitä toivoisi, että olisi syntynyt malli Cara Delevingnen tummat, tuuheat kulmakarvat otsallaan – sellaiset kun ovat nyt muotia – mutta maailmassa on vain yksi Cara. Meidän muiden on tyydyttävä niihin kulmakarvoihin, jotka syntymässä saimme. (Tai otettava microblading avuksi.)

Jos kulmakarvat ovat luonnostaan harvat tai vaaleat, pelkästään pienellä määrällä meikkiä saa aikaan ison eron.

Allure-sivusto haastatteli julkkisten kulmakarvagurua Tonya Crooksia, joka pyörittää omaa The BrowGal -meikkimerkkiään. Näitä hänen vinkkejään ei kannata ohittaa!

1. Hyödynnä sitä, mitä sinulla jo on

Crooksin mukaan yksi pahimmista kulmakarvavirheistä on yrittää kopioida jonkun muun kulmakarvat omille kasvoilleen. Se mikä näyttää hyvältä jollakulla toisella, voi näyttää sinulla oudolta.

– Kasvosi luovat pohjapiirrustuksen kulmakarvoillesi, Crooks ohjeistaa.

Kulmakarvojen muoto neuvotaan usein määrittelemään nenän ja silmien avulla, mikä on paljon parempi keino kuin esimerkiksi valmis sabluuna: kulmakarvan alkupää on pystysuorassa linjassa nenänpään sivun kanssa, korkein kohta eli kaari samalla linjalla kuin nenän alanurkka sekä silmän iiris, ja loppupää linjautuu nenän alanurkan ja silmän ulkonurkan kanssa. 

2. Kiinnitä välineissä huomiota kahteen asiaan

Oikea sävy ja tarpeeksi kapea kynän tai siveltimen kärki – niiden avulla kulmien muotoilu onnistuu. Crooksilla on vinkkinsä hyvän sävyn löytämiseen: etsi samaa sävyä kuin hiustesi tyvi. Näin kulmissa toistuvat samat sävyt kuin muuallakin kasvojen lähellä, joten lopputulos näyttää luonnolliselta.

Kulmia täyttäessä kannattaa pyrkiä mahdollisimman ohuisiin viivoihin, jotka muistuttavat aitoja karvoja.

– Meikkaamisessa on kyse illuusiosta ja silmän hämäämisestä. Mitä luonnollisemmat vedot, sitä todennäköisemmin saat kehuja kulmakarvoistasi sen sijaan, että sinulta kysyttäisiin, mitä tuotteita käytät, Crooks selittää Allurelle.

3. Älä unohda kulmakarvageeliä

Jos karvoja on vähän, kulmageelin levittämisvaihe tekee mieli skipata – siitä on tuskin hyötyä. Väärin! Crooks muistuttaa, että sävytetty geeli antaa vaikutelman tuuheammista ja paksummista kulmakarvoista. Sen lisäksi ne vähätkin haituvat pysyvät paikoillaan!

Juttua muokattu 24.4.2017 klo 11.07: Tarkennettu ohjeita kulmakarvojen muotoilusta kasvonpiirteiden perusteella.

Täydellinen silmämeikki koko päiväksi – kyllä, sellaisen tekeminen on mahdollista. Kokosimme vinkit.

1. Aloita puhtaalta pohjalta

Silmänympärysvoide, kasvoöljy tai ihan vain itsestään rasvoittuneet luomet. Silmämeikin teko kannattaa aloittaa aina puhtaalta iholta, sillä kaikenlaiset rasvat ja kosteus tietävät sotkua.

2. Pohjusta

Pohjustusvoide on tuote, jonka käyttämiseen ei kannusteta turhaan. Hyvä pohjustusvoide saa meikin tarttumaan, pidentää sen kestoa, tekee silmäluomista tasaisen meikkiä varten ja tasoittaa ihon värieroja. Kuivaihoiset voivat käyttää pohjustamiseen peite- tai meikkivoidetta, mutta jos luomet rasvoittuvat helposti, täsmätuote on tarpeen.

3. Vaihda pitkäkestoisiin tuotteisiin

Kaikki, missä lukee long-lasting, waterproof tai jotain vastaavaa, yleensä pysyy iholla perusmeikkejä pidempään. Usein vedenkestävät ja pitkäkestoiset tuotteet ovat voide- tai kynämuodossa. Anna värin kuivua ennen kuin avaat silmäsi kokonaan, jotta väri kiinnittyy varmasti paikalleen.

4. Kerrosta voidemaista ja puuterimaista

Voidemaisten värien valikoima ei välttämättä ole niin laaja kuin puuterimaisten, mutta voideväriä voi käyttää puuterimeikkien alla pidentämässä meikin kestoa. Hyvä keino on myös värittää koko luomi ensin vedenkestävällä rajauskynällä ja levittää puuterimainen väri vasta sen päälle.

5. Kiinnitä rajaus luomivärillä

Silmänrajaukseen tarkoitetut meikit ovat yleensä kestäviä, mutta tummissa sävyissä pienikin leviäminen näkyy helposti. Jotta rajaus ei siirtyisi ripsirajasta yläluomelle, ammattimeikkaajat kiinnittävät rajauksen usein levittämällä rajausvärin päälle samansävyistä, puuterimaista luomiväriä.

6. Muista, että töhry ei ole maailmanloppu

Tatuoinnit ehkä kestävät ikuisesti, silmämeikki harvemmin. Siistiminen on onneksi helppoa: tasoita viiruiksi mennyt väri sormella takaisin luomelle. Tarvittaessa voit painella ylimääräisen rasvan kasvo- tai talouspaperiin tai levittää luomille ohuen kerroksen väritöntä puuteria poistamaan rasvaisuutta – jos siis et jaksa kantaa isompaa meikkipussia mukana.