Johanna Puhakka aloitti vuosi sitten Salatut elämät -sarjan Alissa Nikkisenä. Kuva: Satu Kemppainen

Näyttelijä Johanna Puhakka on valmis juhliin vaikka viidessä minuutissa, mutta hampaidenhoidosta hän ei luista koskaan, kiitos äidin.

Meikki 

”Salatut elämät -sarjan kuvauspäivä alkaa aina maskin teolla. Roolihahmoni Alissa eroaa minusta lähes kaikessa, myös meikissään. Alissalla sitä on huomattavasti enemmän kuin minulla.

”Kun katson valokuvia teinivuosiltani, minua naurattaa.”

Siviilissä meikkaan harvoin. Panostan eniten huuliini, jotka punaan oranssilla tai pinkillä. Usein meikkini koostuu vain BB-voiteesta, ripsiväristä, kulmatussista ja huulikiillosta. Juhliin on kiva kokeilla erilaisia meikkityylejä, mutta tarvittaessa olen valmis viidessä minuutissa.

Kun katson valokuvia teinivuosiltani, minua naurattaa. Erityisesti meikkivoiteella meikatut huulet ja sisäsilmän valkoinen rajaus huvittavat.”

Ihonhoito

”Minulla on kasvojeni puhdistamiseen viha-rakkaussuhde. En jaksaisi iltaisin pestä meikkejäni, mutta teen sen aina, koska tiedän, kuinka hyvä olo siitä tulee.

Äitini on opettanut minulle muutamia kauneuskikkojaan. Esimerkiksi merisuolasta ja oliiviöljystä saa kuorinnan. Äitini on ammatiltaan suuhygienisti, joten perheessämme on pidetty aina hyvää huolta hampaista. Painotettu esimerkiksi hammaslangan käyttöä.

Minulla on hyvä iho. Siksi en kiellä itseltäni mitään. Saatan juoda aamulla superterveellisen smoothien ja syödä illalla keksejä. Elämässä pitää olla vastapainoja, muuten siitä tulee liian tiukkaa. Syön suklaata aina, kun mieleni tekee.”

Tyyli

”Tyyliäni ei voi kuvailla yhdellä sanalla. Joskus pukeudun nahkarotsiin ja maihareihin, joskus bleiseriin ja helmikorvakoruihin. Kesällä suosin hippityyliä ja hapsuja.

Seuraan Instassa naisia, joilla on kiinnostava tyyli. Sellaisia ovat Sara Forsberg, Mungolife-blogin Anna ja Cosmopolitanin bloggaaja Julia Toivola.

Löydän suurimman osan vaatteistani kirpputoreilta. Käyn usein Kampin Kirpputorilla, Hietaniemen torilla ja Uffilla. Vaatteiden etsiminen on kuin harrastus. Uusia ostan Zarasta tai BikBokista.

”Luulin, että laukuissa määrä korvaa laadun, mutta ei se ihan niin mene.”

Luulin, että laukuissa määrä korvaa laadun, mutta ei se ihan niin mene. Seuraavaksi haluaisin panostaa laadukkaaseen laukkuun. Haluaisin ison laukun, johon mahtuu myös kirjoja. Haaveilen myös Chanelin mustasta tikkilaukusta.”

Hiukset

”Ystäväni kutsuvat minua tukkajumalaksi ja Pocahontakseksi. Ehkä se johtuu siitä, että minulla on aina ollut pitkät hiukset, joita pidän yleensä auki.

Kerran leikkasin kesäksi polkkatukan. Pidin siitä, mutta jo elokuussa toivoin, että hiukseni olisivat taas pitkät.

Ainoa ongelmani on kuiva päänahka. En tiedä, mistä se johtuu. Ei ainakaan stressistä, sillä stressaan harvoin mistään. Hoidan päänahkaani hieromalla siihen kookosöljyä. Laitan pyyhkeen päähäni ja annan muhia yön yli.

”Yritän minimoida hiustenpesua.”

Treenaan neljästi viikolla punttisalilla ja kerran viikossa dancehall-tanssiharjoituksissa. Kuivasampoo on pelastajani, koska yritän minimoida hiustenpesua. Olen aika huoleton tässä asiassa.”

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Johanna Puhakka

  • 23-vuotias näyttelijä, joka on työskennellyt myös vaate- ja kosmetiikkamyyjänä.
  • Aloitti Salatut elämät -sarjassa vuosi sitten Alissa Nikkisen roolissa.
  • Asuu Helsingissä poikaystävänsä kanssa. Perheeseen kuuluvat myös äiti, isä ja kaksi pikkusiskoa.

Pörröpää kunniaan! Anna tukkasi viilettää sellaisenaan, luonnollisena.

Luonnonkihara on ihana ja rento kesätukka. Hyväkuntoisiin hiuksiin voi kuitenkin saada nopeasti paljon vahinkoa, jos hoitaa niitä väärin. Popsugar listasi virheet, joita kannattaa välttää.

1. Kammalla sohiminen 

Tiheähampaisen kamman käyttö tuhoaa hiusten latvat ja aiheuttaa kaksihaaraisia. Kampa sopii suorille hiuksille, mutta on kiharan tukan pahin painajainen. Hyviä vaihtoehtoja muovisille pikkukammoille ovat luonnonharjat tai Tangle Teezer. Ei kannata unohtaa ihan pelkkiä sormia, sillä ne ovat paras apu takkujen selvittämiselle.

2. Et leikkaa latvoja

Huonot latvat leikkaamalla minimoit hiusten vahingoittumisen ja vahvistat tukkaasi. Karheat latvat ovat viimeinen merkki varata kampaaja-aika.

3. Kuivien hiusten kampaaminen

Parhaimmassa tapauksessa kuivia hiuksia harjaamalla saat aikaan rennon pörrökiharan, mutta kiharalla tukalla on taipumusta katkeilla helposti. Tuloksena on vain kaksihaaraisia ja rikkonaisia hiuksia, jos selvittelet kuivia takkuja. Tee hiuksillesi palvelus, ja kampaa takut hyvin hellästi suihkussa, kun tukka on venyvämpää. Hoitoaine auttaa takkujen avaamisessa.

4. Lämpökäsittelet uutta hiusta

Lämpöraudat ovat kohtalokkaita kiharapäille. Kiharan jatkuva suoristaminen aiheuttaa lämpövaurioita hiuksiisi. Hiukset haaroittuvat ja kuivuvat lämmöstä ja niiden joustava kiharuus katoaa.

5. Hiusten peseminen hoitoaineella

Koko tukan peseminen hoitoaineella sopii karheille hiuksille, sillä se kosteuttaa. Hoitoaineella pesu ei kuitenkaan puhdista päänahkaa tehokkaasti. Jotta muut tuotteet vaikuttaisivat paremmin, pese hiukset sampoolla ja levitä hoitoaineet vain latvoihin.

Nesteet ja voiteet litran muovipussiin ja loput kauneustuotteet mukaan kiinteässä muodossa. Helppoa, kun vähän suunnittelee!

Kun edessä on lyhyt reissu, ajatus pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa matkustamisesta houkuttaa.

Ei tarvitse raahata suurta laukkua, odotella sitä ruumasta tai pelätä laukun katoamista, ja monesti siinä myös säästää, sillä moni lentoyhtiö veloittaa ruumaan menevistä tavaroista monen kympin lisämaksun.

Vaikka matkatavaroiden karsiminen käsimatkatavaroihin olisi muuten helppoa, kosmetiikka tuottaa monesti pientä päänvaivaa lentomatkustamisen nestesääntöjen vuoksi.

Kerrataanpa vielä ohje: nesteiden pitää mahtua litran suljettavaan pussiin korkeintaan sadan millilitran puteleissa. Muussa muodossa olevia meikkejä ja tarvikkeita saa tietenkin pakata laukkuunsa juuri niin paljon kuin haluaa – tietenkin lentoyhtiökohtaisten painorajojen puitteissa.

Nesteiden pitää mahtua litran pussiin.

Kokosimme vinkit, joilla onnistut kosmetiikan pakkaamisessa!

1. Ota mukaan vain tarvittava

Ensimmäinen ja tärkein homma on tietenkin karsiminen. Mieti, mitä oikeasti tarvitset reissussa ja mitä ilmankin pärjäät. Hyvä ohjesääntö on miettiä, montako kertaa tuotetta tarvitsee reissun aikana – jos korkeintaan kerran, ehkä senkin voi skipata?

2. Tsekkaa, mitä majoituksesi tarjoaa

Hotellihuoneisiin kuuluvat tavallisimmat peseytymistuotteet lähes aina, mutta jos yöpyy esimerkiksi Airbnb-asunnossa eikä ole kovin nirso käyttämiensä tuotteiden suhteen, kannattaa tarkistaa, tarjoaako talo sampoot ja saippuat. Yleensä tarjoaa.

3. Suosi monikäyttöisiä tuotteita

Mukaan otettavien tuotteiden määrää voi myös vähentää, jos löytää tuotteita, jotka sopivat useampaan käyttötarkoitukseen.

Esimerkiksi kasvovoidetta voi myös käyttää hellävaraisena kasvojen pesuaineena ja tarvittaessa sipaista vaikka hiusten latvoihin silottamaan pörröisyyttä. Säärten sheivausvaahdon tilalla voi käyttää hoitoainetta, joka liukastaa ihon. Ripsiväri toimii silmänrajausgeelinä, kun sen levittää siveltimellä ja niin edelleen. Kekseliäisyys on valttia!

Tarkista, tarjoaako talo sampoot ja saippuat.

4. Hanki pienet matkapurnukat, jotka täytät

Sampoo, hoitoaine, deodorantti, kasvojen puhdistusaine ja kasvovoide. Siinä ehkä kosmetiikasta tarpeellisimmat. Jos kaikki ottaisi mukaan täysikokoisissa puteleissa, litran pussi ei millään riittäisi.

Roll-on-deodoranttia on vaikea siirtää muuhun pakkaukseen, mutta kaikki muut nesteet ja voiteet voi purkittaa pieniin matkaputeleihin, joita myydään esimerkiksi markettien kauneusvälineosastoilla.

5. Harkitse matkakokoisia tuotteita tarkkaan

Matkakokoiset tuotteet ovat käteviä, mutta usein litrahinnaltaan huomattavasti kalliimpia kuin täysikokoiset. Valikoimakin on suppeampi, eikä omaa suosikkituotetta ole välttämättä saatavilla. Matkapakkauksissa on kuitenkin se etu, että useimmat purkit voi pestä ja täyttää uudelleen, joten niitä ei tarvitse ostaa kuin kerran.

Matkakokoiset tuotteet litrahinnaltaan täysikokoisia kalliimpia.

6. Pakkaa vain tarvittava määrä

Yritä arvioida tuotteen menekki reissun aikana ja pakkaa mukaan vain tarvittava määrä. Esimerkiksi hammaslankaa voi ottaa mukaan vain sellaisen pätkän, jonka arvioi käyttävänsä – koko pakkaus tuskin on tarpeen.

Neloskohdassa mainittuja matkaputeleita on saatavilla monessa eri koossa: maksimikokoiset sadan millilitran pullot tuskin ovat tarpeen viikonloppureissussa, joten kannattaa hankkia tarpeeksi pienet ja vähän tilaa vievät pakkaukset.

7. Hamstraa näytepussukoita

Hyödynnä ostosten kylkiäisinä saadut ja lehtien välissä tulevat tuotenäytteet. Ne ovat todellisia tilansäästäjiä, ja usein pussin sisällä on tuotetta useampaa kuin yhtä käyttökertaa varten.

Yritä arvioida tuotteen menekki reissun aikana.

8. Mieti, voiko nesteen korvata kiinteällä vaihtoehdolla

Litran pussukka ei mene vieläkään kiinni? Seuraavaksi nesteille kannattaa etsiä kiinteitä korvaajia. Tässä muutama esimerkki:

  • Sampoo ⇒ sampoopala (ekokaupoista)
  • Kulmavaha tai -geeli ⇒ kulmakynä tai puuterimainen kulmakarvaväri / palasaippua
  • Roll-on-deodorantti ⇒ stick- tai mineraalikivideodorantti
  • Kasvojen puhdistusaine ⇒ kasvosaippuapala
  • Hiustuotteet aerosolipulloissa (esim. kuivasampoo) ⇒ hiuspuuteri

9. Osta paikan päältä

Tämäkin on kelpo vaihtoehto ainakin isommissa kaupungeissa, joskaan ei se kaikkein ekologisin.

Meikin kiinnitys- ja viimeistelysuihkeet ovat nimeään monikäyttöisempiä tuotteita. Kokosimme parhaat vinkit!

1. Se perinteinen tapa

Meikin kiinnityssuihke nimensä mukaisesti kiinnittää meikin lopullisesti kasvoille ja viimeistelee tyylin. Siitä on hyötyä etenkin, jos meikki on hyvin mattapintainen tai puuteroitu, sillä ohut sumu saa tuotteet sulautumaan ihoon niin, että lopputulos näyttää luonnollisemmalta.

Hieman koostumuksesta riippuen suihkepullossa voi lukea joko kiinnitys- tai viimeistelysuihke. Osa kiinnittää, osa tuo lähinnä kuulautta, mutta pääsääntö on, että tuotteita käytetään meikkaamisen loppuvaiheessa. Kasvoja voi myös raikastaa suihkeiden avulla päivän mittaan.

2. Intensiivisempi luomiväri

Luomiväristä saa enemmän irti kostutetulla siveltimellä, ja meikin kiinnityssuihke sopii hommaan jopa vettä paremmin.

Jotta luomivärinappi ei mene pilalle, väriä kannattaa ottaa ensin siveltimeen, jonka sitten kastelee parilla suihkauksella kiinnityssuihketta. Kosteus saa luomivärin sävyt toistumaan voimakkaampina.

3. Näyttävämpi korostussävy

Vloggaajat rakastavat takariviin asti hohtavia korostuspuutereitaan. Jos highlighterista ei saa sellaisenaan irti tarpeeksi potkua, suihkeesta on apua.

Edellisen kohdan luomivärikikka sopii myös korostuspuuterin kanssa käytettäväksi. Toinen vaihtoehto on levittää hohdesävy iholle heti viimeistelysuihkeen jälkeen, jolloin iho on vielä kostea. Häivyttäminen voi olla tavallista vaikeampaa, mutta kostean ihon ja puuterimaisen sävyn yhdistelmä on takuulla hohtava.

Hohdepuuterin voi levittää iholle myös viimeistelysuihkeen jälkeen.

4. Helpota peitevoiteen levittymistä

Vedellä kostutettu Beautyblender-meikkisieni auttaa meikkivoidetta levittymään ohuesti ja tasaisesti, ja sama idea toimii muidenkin voidemaisten tuotteiden häivyttämisessä.

Esimerkiksi peitevoidesiveltimen kostuttaminen kiinnityssuihkeella tekee kuivahkon peitevoiteen levittämisestä aavistuksen helpompaa. Myös munanmuotoisen meikkisienen kasteleminen suihkeella on kätevä vinkki esimerkiksi matkalla, kun meikkiä pitää korjailla eikä sientä pääse tai jaksa mennä kostuttamaan hanan alle.

Huolella tehty silmämeikki kestää niin kesäsateen kuin onnenkyyneleet.

Sumusilmät sopivat paremmin pikkujouluihin kuin kesäjuhliin, joten tummat luomivärit kannattaa nyt unohtaa. Jos trendikkäät persikka tai pinkki tuntuvat liian repäiseviltä sävyiltä omille luomille, kokeile kesämorsianten luotto-lookia: nudensävyistä silmämeikkiä ja kaarevia ripsiä.

Näin sen teet

Myös silmämeikissä pohjustus on tärkeää. Mitä helpommin rasvoittuvat luomet, sitä mattaisempi pohjustaja on tarpeen. Pohjustustuotteen puuttuessa voit käyttää luomien pohjalla myös voidemaista luomiväriä, jonka päälle puuterimainen luomiväri levitetään.

Sormenpäiden sijasta luomiväri kannattaa levittää siveltimellä. Kesämeikissä riittää, kun levittää vaalea väriä silmän sisänurkkaan sekä liikkuvalle luomelle ja tummempaa varjostusväriä luomivakoon ja silmän ulkonurkkaan.

Edes eyeliner ei lähde leviämään, kun rajauksen tekee kerrostaen. Piirrä ensin nestemäisellä kynällä rajaus ripsirajaan, taputtele päälle ohut kerros luomiväriä ja vedä sen jälkeen rajaus toiseen kertaan. Suosi vedenkestävää ripsiväriä, joka kestää kyyneleet ja pitää taivutuksen kuosissa. Huolella tehtyä silmämeikkiä ei yleensä edes tarvitse korjailla päivän mittaan.