Pelkkä huulten rasvaaminen ei auta, jos syy huulten kuivumiseen on esimerkiksi kosmetiikan kemikaaleissa. Kuva: Shutterstock
Pelkkä huulten rasvaaminen ei auta, jos syy huulten kuivumiseen on esimerkiksi kosmetiikan kemikaaleissa. Kuva: Shutterstock

Karmean huulirasvakierteen voi katkaista oikeilla kosmetiikkavalinnoilla.

Talven kuiva ilma saa ihon pölisemään ja myös huulet saattavat kuivahtaa todella pahaan kuntoon. Ennen kuin jälkimmäisestä syyttää pelkkää vuodenaikaa, kannattaa tehdä katsaus kylpyhuoneen kaappiin.

Kuivista huulista koko ikänsä kärsinyt Reddit-sivuston käyttäjä kertoi nimittäin havainneensa, että hänen ongelmansa helpottivat hammastahnaa vaihtamalla – vinkin hän bongasi samaiselta sivustolta. Moni sivuston kävijä kertoi huomanneensa saman.

– Olin krooninen huulirasvan käyttäjä, eikä mikään tuntunut auttavan, nimimerkki Dannelinflannel kirjoitti Redditissä ja kiitti sivuston käyttäjiä saamastaan avusta.

Hammastahnamerkin vaihtamisen lisäksi hän alkoi käyttää huulillaan vaseliinia ohuena kerroksena kahdesti päivässä.

– Huomasin muutoksen vain viikossa, ja nyt on kuitenkin melko kylmä keskitalvi!

Salaisuus on ilmeisesti herkille hampaille ja ikenille tarkoitetussa hammastahnassa, joka sisältää vähemmän huulia ärsyttäviä aineita. Moni uskoo, että purkin kyljestä nimellä sodium laureth sulfate löytyvä aine on huulten halkeilun takana.

Kyseessä on hyvin yleisesti kosmetiikassa käytetty aine, joka saa esimerkiksi hammastahnan ja sampoon vaahtoamaan. Toinen vastaava aine on sodium lauryl sulfate. Sulfaatittomat hiustuotteet ovatkin olleet trendikkäitä viime aikoina, koska niiden uskotaan olevan hellävaraisempia hiuksille ja hiuspohjalle. Kemikaaleille herkän kannattaa toki lukea kaikkien purkkiensa tuoteselosteet huolella.

Lue myös: Selvitimme: näitä kosmetiikan kemikaaleja kannattaa välttää – ja nämä ovat turvallisia

Redditin keskustelusta kirjoittanut Refinery29-sivusto haastatteli ihotautilääkäri Joshua Zeichneria, jonka mukaan hammastahna-allergiat ovat melko yleisiä.

– Jos huulesi ovat kroonisesti rohtuneet, suussa tuntuu ärsytystä tai polttelua tai huulten ympärillä on ihottumaa, joka ei parane, kannattaa miettiä, voisiko se johtua hammastahnasta, hän neuvoo.

Huulten halkeilu saattaa johtua myös vitamiinien, erityisesti B-vitamiinien, puutoksesta. Hankalissa tapauksissa kannattaa käydä lääkärissä, joka osaa arvioida halkeilun syitä ja määrätä siihen sopivan hoidon.

Tulehtunutta näppyä ei kannata sorkkia omin sormin.

Siinä sellainen taas on – keskellä otsaa. Kipeänä tykyttävä finni, joka ei edes suostu nousemaan ihon alta esiin niin, että sen voisi hellästi puristaa.

Millä konstilla kipeästä näpystä, eli ihonalaisesta finnistä, voisi päästä eroon?

Jos etsit nopeaa ratkaisua, ainoa turvallinen tapa on kääntyä ammattilaisen puoleen, kertoo Popsugar-sivusto. Dermatologi voi avata ihon alle jääneen finnin pienellä viillolla ja tyhjentää sen sisään kertyneen aineen. Hoidon jälkeen finni paranee usein nopeasti.

Kotikonsteihin luottavan kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, ennen kuin alkaa ropeltaa näppyä omin sormin. Ihonalainen finni on usein näpyistä vaikeahoitoisin, joten siihen eivät vippaskonstit välttämättä auta.

Popsugar-sivusto listasi asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun ihollesi ilmestyy ihonalainen finni:

  1. Ihonalaiset finnit syntyvät ihan samalla tavalla kuin tavallisetkin. Ne koostuvat huokoseen kertyneistä bakteereista ja kuolleista ihosoluista. Näppy syntyy, kun iholla on liiallista talin tuotantoa. Ihonalaisia finnejä on erityisesti heillä, joiden iho on taipuvainen akneen.
  2. Älä purista ihonalaista finniä itse – tai sorki sitä muutenkaan. Tavallisenkin finnin puristamisesta voi koitua vakavia tulehduksia. Ihonalaisen finnin kohdalla riski on suurempi. Jätä siis finnin tyhjentäminen ammattilaisen tehtäväksi.
  3. Kipeiden, ihon alle jääneiden finnien ennaltaehkäisy on helpompaa kuin niiden hoitaminen jälkikäteen. Jos siis kärsit niistä, kiinnitä huomiota ihonhoitorutiiniisi. Lue vinkkejä epäpuhtauksiin taipuvan ihon hoitoon täältä.
  4. Ihoa kuivattavista aineista ei ole erityistä hyötyä ihonalaisiin finneihin. Sen sijaan finnin painaminen kuumalla liinalla useita kertoja päivässä saattaa auttaa sitä niin sanotusti puhkeamaan. ”Kun finni on noussut pintaan, purista se. Silloin kipu hellittää ja finni alkaa parantua”, dermatologi Neal Schultz kertoo.

  Kuiva iho ei tykkää usein toistuvista kuorinnoista eikä liian kuumista suihkuista.

  Ihonhoitorutiinit kannattaa tarkistaa, kun ihoa kiristää, tai se jopa hilseilee. Kuivasta ihosta ei kuitenkaan tarvitse kärsiä, sillä kuivaihoisille on olemassa valtavasti omia ihania hoitotuotteita ja toimivaksi todettuja niksejä. Stylecaster listasi seitsemän seikkaa, jotka kuivaihoisen tulee ottaa huomioon:

  1. Muista kosteutus

  Rasvoittuvan tai normaalin ihon omaava voi varmasti silloin tällöin skipata kosteusvoiteen, mutta kuivaihoisen tulisi kosteuttaa ihoaan päivittäin. Kuivaihoisen kannattaa käyttää iltaisin ravitsevaa ja kunnolla kosteuttavaa kasvovoidetta, ja aamuisin aurinkosuojakertoimella varustettua, hieman kevyempää kasvovoidetta. Levitä kosteusvoidetta myös kaulallesi ja käsillesi.

  Kuivaihoisen kannattaa lisätä ihonhoitorutiiniinsa myös luonnon öljyjä, kuten avokadoöljyä, arganöljyä tai jojobaöljyä tuomaan lisäkosteutusta.

  2. Älä kuori liikaa

  Älä kuori ihoa liian usein, sillä se kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Valitse tarvittaessa ammattilaisen avulla itsellesi sopiva kuorintatuote ja rajoita kuoriminen yhteen, ja maksimissaan kolmeen kertaan viikossa.

  3. Suihkuttele viileämmällä vedellä

  Niin ihania kuin pitkät kuumat suihkut ovatkin, ne myös kuivattavat ihoa. Stylecaster kertookin hyvän vinkin lämpimien suihkujen rakastajille: suihkuttele maksimissaan kymmenen minuuttia tai siirry kuumista suihkuista asteittain hieman viileämpiin, lämpimiin suihkuihin. Kookosöljyn tai vaseliinin levittäminen iholle ennen suihkua estää myös ihon kuivumista. Jos et millään malta luopua kuumista suihkuista, niin varjele kuumalta vedeltä ainakin kasvojesi herkkää ihoa.

  4. Tarkista tuoteseloste

  Ihonhoitotuotteisiin, kuten kasvoveteen on usein lisätty alkoholia tehostamaan tuotteen vaikutusta. Jos tuotteessa on runsaasti alkoholia, tuote on yleensä kuivaihoiselle liian kuivattava.

  5. Puhdista hellästi

  Iho on syytä puhdistaa joka ilta, vaikkei meikkiä käyttäisikään. Jos iho on puhdistuksen jälkeen kuiva, vaihda puhdistustuotteesi hellävaraisempaan ja kosteuttavampaan.

  6. Valitse naamio tarkkaan

  Erilaisia kasvonaamioita on hauska kokeilla, mutta kuivaihoisen on oltava erityisen tarkka sopivaa naamiota valitessaan. Puhdistavat, ihohuokosia supistavat naamiot ovat usein myös kuivattavia. Valitse sen sijaan kosteuttavia ja rauhoittavia naamiota. 

  Jos kuivassa ihossasi on muutamia epäpuhtaita kohtia, käytä puhdistavaa naamiota tai finnivoidetta vain niihin kohtiin.

  7. Puuteroi maltilla

  Puuterit ja mattapinnan antavat meikkivoiteet tekevät kuivasta ihosta usein entistä elottomamman näköisen. Nestemäinen, puolimatan ja kuultavan pinnan antava meikkivoide tai BB-voide on usein kuivaihoiselle sopivin. Jos iho alkaa päivän mittaan kiiltelemään, puuterin sijasta kannattaa kokeilla puuteripapereita.