Ihon puhdistamiseen pitäisi uhrata aikaa noin minuutti. Kuva: Colourbox

Konstit on monet, sanoi mimmi, kun naamaa puhtaaksi pyyhki.

1. Puhdista

Menneitä ovat ajat, jolloin meikinputsarit pelkästään poistivat meikin ja lian iholta. Nyt putsarit on terästetty ihoa hoitavilla ja suojaavilla aineilla. Sen lisäksi, että ne puhdistavat ihon täydellisesti, ne jättävät iholle hoitavia hienouksia.

Maailmalla jo joihinkin putsareihin on lisätty aurinkosuojaa, mutta saastesiepparit ovat tätä päivää Suomessakin. Ne paitsi putsaavat saasteet myös estävät pölyjen pääsyn kasvoille.

Puhdistusöljyt sopivat kuin nakutettu kylmiin talvioloihimme.

– Öljyn idea perustuu siihen, että samankaltainen vetää puoleensa samankaltaista, kertoo Dermalogican kouluttaja Piia Pirtilä. Putsarin öljyt poistavat tehokkaasti iholta päivän aikana kertyneen rasvan, lian ja aurinkosuoja-aineet.

Vaikka ajatus öljystä ei tuntuisikaan ensialkuun järkevältä, öljy puhdistaa todella tehokkaasti ja jättää ihon pehmeäksi.
Kaikkihan me osaamme ihomme puhdistaa, tai niin ainakin luulemme. Puhdistamiseen pitäisi käyttää aikaa noin minuutti, mutta harva kuitenkaan tekee näin.

– Tutkimusten mukaan suurin osa hoitaa tämän homman alle kymmenessä sekunnissa, kertoo Pirtilä.

Jos ajatus huolellisesta puhdistamisesta siis haukotuttaa, pyyhkäise ihoa kasvovesipumpulilla kaupunkipäivän jälkeen ja katso tulos pumpulista. Saasteita ja ihotalia tummanaan oleva pumpuli näyttää, miksi ihoa puhdistetaan, vaikkei meikkiä käyttäisikään.

2. Kuori

Kuorinnan nimeen vannovat kriittisimmätkin ihonhoitoihmiset. Mikään muu kotihoito ei anna yhtä pikaisia ja näkyviä vaikutuksia. Iho näyttää heti kuulakkaammalta, kun vanhat solut on hangattu sen pinnalta pois. Myös kosteus- ja tehoaineet imeytyvät paremmin.

Kuorinnat ovat yksi suosituimmista ihoammattilaisten tekemistä tehohoidoista, ja niiden siivellä kotikuorinnatkin ovat tehostuneet.

Tuttu voidemainen raekuorinta toki tuntuu iholla hyvältä, mutta päivän sana on happo. Kun raekuorinnat hangataan mekaanisesti käsin kasvoille, kemialliset happokuorinnat liuottavat vanhat ihosolut pois.

Happokuorinta on myös hieman tehokkaampi ja hellävaraisempi kuin raeversio. Joihinkin hoitolakuorintoihin itse asiassa lisätään rakeita vain hämäykseksi, ja kemialliset ainesosat tekevät varsinaisen kuorintatyön.

Happokuorintojen lisäksi pinnalla ovat myös mikrokuorinnat. Ne ovat päivittäin käytettäviä voiteita ja kasvovesiä, joihin on lisätty kemiallisesti kuorivia aineita. Mikrokuorintatuotteet ovat mietoja, eivätkä korvaa peruskuorintaa. Samana päivänä niitä ei kuitenkaan kannata käyttää.

Kuorinta sopii kaikille, kunhan vain tuote ja käyttöahkeruus ovat oikeita. Herkkää ihoa kannattaa kuoria harvemmin kuin paksua ja kuivaa. Herkkää ihoa ei myöskään kannata kuoria rakeilla, sillä hankaus voi ärsyttää punoittavaa hipiää.

– En suosittelisi raekuorintaa tulehtuneelle finni-ihollekaan. Jos finnit menevät rikki, hangattava voide voi levittää tulehduksen koko kasvoille, Pirtilä kertoo.

3. Kosteuta

Kaikkien iho tuntuu joskus kuivalta. Punoitus, kutina ja kiristys lisääntyvät talvella, mutta jotkut kärsivät niistä vuoden ympäri.

Tutkijoiden mukaan ihomme muuttuu kuivaksi hyvin todennäköisesti siihen mennessä, kun täytämme 40 vuotta. Kun ihon rasvojen eli lipidien ja suojaavien keramidien määrä laskee, iho kuivuu ja rypytkin korostuvat. Siksi kosteus- ja suojavoiteet ovat käyttämisen arvoisia.

Iho voi olla kahdella eri tavalla kuiva. Ihosta voi uupua rasvaa eli lipidejä tai ihon pintakerroksesta voi puuttua kosteutta. Myös rasvainen iho voi siis olla kuiva.

Kuivan ja pintakuivan ihon oireet ovat pahimmat siellä, missä on vain vähän talirauhasia, kuten käsivarsissa, jaloissa, vartalolla sekä poskipäillä ja silmänympäryksillä. Myös rasvaton ruokavalio yllyttää nykyään monen ihoa kuivemmaksi.

Vaikka ihoa ei voi kosteuttaa liikaa, usein siihen valitaan vääränlainen tuote. Esimerkiksi pintakuivalle sekaiholle hyvin rasvainen voide voi aiheuttaa lisää epäpuhtauksia, koska iho on oikeasti kosteustuotteen tarpeessa.

Kun iho kuivuu, rasvaisempaan voiteeseen vaihto ei aina siis kannata. Silloin kuvaan astuvat kosteusnaamiot ja seerumit.

– Tehotuotteet imeytyvät ihoon paremmin kuin voiteet. Apu kuivaan ihoon voi löytyä tehokosteustuotteista ennemmin kuin aina entistä paksummista voiteista, Pirtilä selvittää. Rasvaiset voiteet sopivat sitten rutikuivalle iholle, mutta sitäkin kannattaa kosteusnaamioida talvisin vaikka päivittäin.

Hienostunut tyyli vaatii vähän aikaa, mutta palkitsee lopputuloksellaan.

Jos haluat kokeilla vähän haastavamman manikyyrin tekemistä itse, kokeile marmorityyliä. New Yorkin muotiviikoilla Christian Sirianon näytöksen marmorikynnet innoittivat monia tyylijulkkiksia, joten ihan pienestä trendistä ei ole kyse. Marmorikynsien lakkausohjeet nousivat nopeasti myös Instagramin suosituimpien kauneusohjeiden joukkoon.

Tee näin:

1. Levitä kynsille aluslakkaa sekä peittävä kerros valkoista pohjalakkaa.

2. Jos haluat päästä lopuksi vähemmällä putsaamisella, liimaile kynsien ympärille teipinpalat suojaamaan kynsinauhoja lakalta.

3. Laita pieneen kulhoon kädenlämpöistä vettä. Liian kylmä tai kuuma vesi jähmettää kynsilakan liian aikaisin.

4. Tiputa veteen 5–6 pisaraa harmaata kynsilakkaa tai lisää vuorotellen harmaata ja mustaa lakkaa tippa kerrallaan.

5. Suihkauta vedessä olevan kynsilakan päälle varovasti hieman hiuslakkaa. Näin saat kynsilakan hajaantumaan ja muodostettua marmorikuvion.

6. Laske sormesi veteen kynsipuoli alaspäin siitä kohdasta, mistä haluat marmorikuvion kynnellesi siirtyvän. Pidä sormea vedessä noin minuutin verran, kunnes marmorikuvio jähmettyy kynnelle.

7. Nosta sormi pois vedestä kynsipuoli ylöspäin. Puhdista kynnen ympäriltä ylimääräiset kynsilakat tai poista suojaavat teipit. Levitä päällyslakka. Ja sitten kylille näyttelemään lopputulosta!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Trendikynsi ottaa nyt liukuvärit peliin.

New Yorkin muotiviikoilla nähtiin yksi syksyn odotetuimmista tyyleistä, kun Fenty Puma by Rihanna -mallisto paljastui. Mustavalkoisten sporttivaatteiden ilme toistui mustavalkoisissa liukuvärjätyissä kynsissä.

Supertähdet Rihanna ja Vanessa Hudgens suosivat nyt liukuvärjättyjä kynsiä. Jos haluat tyyliisi tiukkaa asennetta, kokeile mustavalkoista liukuvärimanikyyriä. Tyylin voi tehdä myös glitterlakoilla. Kahta eri glittersävyä yhdistävä liukuväri luo pehmeämmän vaikutelman.

Tyylin voi tehdä myös yhdistämällä kaksi eri glittersävyä.
Tyylin voi tehdä myös yhdistämällä kaksi eri glittersävyä.

Tee näin:

1. Levitä suojaavaa aluslakkaa jokaiselle kynnelle.

2. Jos teet liukuvärin tavallisella kynsilakalla, lakkaa kynnet valitsemallasi pohjasävyllä ja anna lakan kuivua hyvin.

3. Sudi liukuvärisävyksi valitsemaasi kynsilakkaa puhtaaseen vaahtomuoviseen meikkisieneen. Ennen kuin lakka ehtii kuivua, aloita painamaan meikkisientä tuputtavilla liikkeillä kynnen kärjestä kohti tyveä. Paina meikkisientä enemmän kynnen kärjessä, jolloin saat voimakkaamman sävyn. Edetessäsi kynnen tyveä kohti, tuputa kevyemmin saadaksesi liukuväriefektin.

4. Jos haluat glitterkynnet, valitse kaksi samantyylistä glitterlakkaa, vaaleamman ja tummemman.

5. Levitä kynnen tyveen tummempaa glitterlakkaa ja ota heti sen jälkeen käteesi vaaleamman glitterlakan sivellin. Ala levittää vaaleampaa lakkaa kynnen kärkeä kohti niin, että sivellin osuu samalla hieman tummempaan lakkaan, häivyttäen kahden eri sävyn rajaa.

6. Teit sitten tavallisen tai glitterisen liukuvärin, anna lakan kuivua rauhassa ja viimeistele manikyyri kiiltävällä päällyslakalla.

Fenty Puma by Rihanna -malliston mustavalkoisten sporttivaatteiden ilme toistui liukuvärjätyissä kynsissä.
Fenty Puma by Rihanna -malliston mustavalkoisten sporttivaatteiden ilme toistui liukuvärjätyissä kynsissä.

Manikyyrin ei aina tarvitse olla ranskalainen tai yksivärinen. Kynsiin otetaan mallia nyt maaliroiskeista.

Muotinäytöksistä sekä Pinterestin kauneusohjeissa tiuhaan näkynyt maaliroiskemanikyyri on helppo mutta taatusti muodikas. Jo muutamilla roiskeilla saa näyttävät näpit, mutta kunnianhimoisempi lakkaaja voi satsata todelliseen väripläjäykseen.

Tee näin:

1. Suojaa kynnen pinta aluslakkakerroksella.

2. Lakkaa kynnet peittävällä pohjasävyllä, esimerkiksi valkoisella.

3. Leikkaa mehupilleistä yksi tai useampi 5 senttimetrin pätkä, riippuen haluatko tehdä roiskeita yhdellä vai useammalla sävyllä. Puhdistamisen helpottamiseksi voit suojata kynsien ympärillä olevan ihon teipinpaloilla.

4. Dippaa pillin toinen pää kynsilakassa ja vie pilli kynnen yläpuolelle. Puhalla pillin puhtaasta päästä napakasti, jolloin kynsilakka leviää kynnelle roiskeen lailla.

5. Toista pillin dippaus ja puhallus yhden kynnen kohdalla niin monta kertaa, että haluamasi jälki on valmis. Voit myös puhaltaa kynnelle muutamaa eri sävyä.

6. Anna kynsilakan kuivua hyvin ja viimeistele manikyyri päällyslakalla. Kyllä kelpaa!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ihonhoitoon on nykyisin tarjolla lukuisia tehotuotteita. Mutta miten niitä käytetään?

Buusterit, seerumit ja tehotipat on kehitetty ilmansaasteita, uv-säteilyä, stressiä ja univajetta vastaan. Tehotuotteilla avun voi kohdentaa juuri sinne, missä iho sitä eniten tarvitsee. Moni ei vain tiedä, miten näitä ihonhoidon supertähtiä käytetään.

1. Miksi tehoaineita ei voi vain laittaa yhteen purkkiin?

Hoito ei vaikuttaisi niin tehokkaasti. Erilaiset raaka-aineet myös vaikuttavat eri osissa ihoa. Jos sama voide sekä kosteuttaa ja kiinteyttää ihoa, että hoitaa sen rasvaisuutta ja finnejä, hälytyskellojen tulisi soida. Jos vaikutusaineita on liikaa, yhteisvaikutus voi yksinkertaisesti olla ihoparalle liikaa. Mieti siis, miltä ihosi tuntuu ja mitä se kaipaa, ennen kuin ryntäät seerumikaupoille.

2. Missä järjestyksessä tuotteet tulisi levittää kasvoille?

Koostumukseltaan ohuin tuote levitetään ensimmäisenä heti kasvojen puhdistuksen ja kasvoveden jälkeen. Puhdistettu iho hörppää vesi- tai geeliseerumit syvälle ihoon, jolloin niistä saa myös parhaan hyödyn. Seerumi tai tehotiiviste sisältää aina kaikkein eniten aktiivisia raaka-aineita. Huolellisesti valittuna se taltuttaa iho-ongelmat.

Joillakin ihonhoitosarjoilla on lisäksi niin kutsuttu primer- tai boostertuote, joka levitetään aina ennen hoitotuotteita. Se valmistaa ihon vastaanottamaan seuraavat hoitotuotteet. Seerumin päälle levitetään voide. Rasvaisempi koostumus suojaa ihoa.

4. Ennen serumia ja voidetta levitettävä Elisabeth Arden Superstart Skin Renewal Booster -tehotuote kiinteyttää ihon ulointa pintakerrosta, 59 €. 5. Clinique Dramatically Different Lotion+ -hoitoemulsio on täydellinen tehotuote kuivalle iholle, 61,90 €. 6. Clarins-tehohoitotipat ovat todellinen täsmätuote iho-ongelmien kuuriluontoiseen hoitoon, 39 €.
4. Ennen serumia ja voidetta levitettävä Elisabeth Arden Superstart Skin Renewal Booster -tehotuote kiinteyttää ihon ulointa pintakerrosta, 59 €. 5. Clinique Dramatically Different Lotion+ -hoitoemulsio on täydellinen tehotuote kuivalle iholle, 61,90 €. 6. Clarins-tehohoitotipat ovat todellinen täsmätuote iho-ongelmien kuuriluontoiseen hoitoon, 39 €.

3. Tuleeko tuotteita käyttää sekä aamulla että illalla?

Ihomme on kuin pieni tietokone, jonka toiminnot ovat erilaisia päivällä ja yöllä. Päivällä se suojautuu ulkoisilta rasituksilta. Yöllä toiminta aktivoituu, ja iho korjaa päivän aikana aiheutuneita vaurioita. Yöllä iho myös valmistaa antioksidantteja varastoon, ja illalla käytettävät tuotteet tukevat tätä prosessia. Esimerkiksi anti-age-tuotteet aktivoivat kollageenia ja elastiinia tuottavien solujen toimintaa, jotka touhuavat ihomme alla nukkuessamme.

4. Mitkä tuotteet ovat välttämättömät, jos haluan päästä ihonhoidossa mahdollisimman helpolla?

Tärkeintä on selvittää oma ihotyyppi, jotta löytää oikeat puhdistustuotteet sekä kosteuttavat voiteet. Ihoa tehokkaimmin hoitava ja kaunistava tuote on seerumi, joka on helppo ottaa mukaan ihonhoitorutiineihin, kun tiedät, mitä ihosi tarvitsee.

7. Hinta-laatusuhteeltaan napakymppi, Nivea Q10plus Serum Pearls –seerumi taistelee ikääntymistä vastaan, 14,45 €.  8. Aikuiselle akneiholle suunnattu, tasapainottava ja ihoa kevyesti kuoriva Clinique anti-blemish solutions -seerumi, 59 €. 9. Antioksidanttinen pycnogenol-tehoaine korjaa auringonvaurioittamaa ihoa, V 10 Plus Pycnogenol -seerumi, 87 €. 9. Ihon kimmoisuutta lisäävä V 10 Plus -kollageeniseerumi tasoittaa jo muodostuneita juonteita, 87 €. 10. Lumene Time Freeze Ultra Firm Elixir –kiinteyttävän tehohoidon sisältämät peptidit tehostavat ihon luontaista kollageenin ja elastiinin tuotantoa, 29,90 €.
7. Hinta-laatusuhteeltaan napakymppi, Nivea Q10plus Serum Pearls –seerumi taistelee ikääntymistä vastaan, 14,45 €. 8. Aikuiselle akneiholle suunnattu, tasapainottava ja ihoa kevyesti kuoriva Clinique anti-blemish solutions -seerumi, 59 €. 9. Antioksidanttinen pycnogenol-tehoaine korjaa auringonvaurioittamaa ihoa, V 10 Plus Pycnogenol -seerumi, 87 €. 9. Ihon kimmoisuutta lisäävä V 10 Plus -kollageeniseerumi tasoittaa jo muodostuneita juonteita, 87 €. 10. Lumene Time Freeze Ultra Firm Elixir –kiinteyttävän tehohoidon sisältämät peptidit tehostavat ihon luontaista kollageenin ja elastiinin tuotantoa, 29,90 €.

5. Pitääkö nelikymppisellä olla enemmän hoitotuotteita käytössä kuin kaksikymppisellä?

Ei, kyse on enemmän tuotteiden ominaisuuksista. Kaksikymppisen kannattaa keskittyä kosteuttamaan ja suojaamaan ihoa. Kolmekymppisen on hyvä ennaltaehkäistä tulevien vuosien ihomuutoksia.

Nelikymppinen kiinnittää jo huomiota kaulan ja dekolteen hoitamiseen. Ihon kollageenin tuotanto alkaa heiketä, ja iho menettää kiinteyttään. Viisikymppisen ihoa haastavat vaihdevuosien mukanaan tuomat rypyt, ihon veltostuminen ja kuivuus. Iho alkaa ohentua ja tarvitsee vahvistuakseen vitamiineja ja hivenaineita.

Asiantuntijoina Bernerin viestintäasiantuntija Anne Sario, V 10 Plus -kouluttaja Anne Parkkinen ja Clinique-kouluttaja Riikka Korhonen.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.