Ostolakossa-blogin Virve shoppaili vuosia sitten liikaa kosmetiikkaa. – Nykyään naurattaa, miten tulinkin niin hyvälle tuulelle saippuoista ja luomiväreistä. Kuva: Virve/Ostolakossa.

Kosmetiikkabloggari Virve on omistanut melkoisen määrän meikkejä. Oli aika, kun ostelu lähti käsistä. – Olihan siinä tiettyä pakonomaisuutta, vaikkei se siltä silloin tuntunut, hän myöntää.

Hirveä kasa Diorin kulttiluomiväripaletteja. Niitä sellaisia, joissa viisi värinappia. Paletteja on 40. Ne kaikki on omistanut Ostolakossa-blogia pitävä Virve, 28.

Virve on kirjoittanut kosmetiikkablogiaan nyt yli kuusi vuotta. Hän kertoo siellä kosmetiikkakeksinnöistä ja bongaa parhaita uutuustuotteita. Asiantunteva ja hauska tyyli vetoaa moneen: blogissa vierailee kuukausittain noin 120 000 kävijää. Virve on työskennellyt kosmetiikkamyyjänä lähes 10 vuotta ja opiskelee estenomiaa eli kosmetiikan kemiaa, lainsäädäntöä ja markkinointia.

Ja kyllä, oli aika, kun hän oli hurahtanut kosmetiikkaan liikaa, jopa pakonomaisesti.

– Etenkin blogin alkuaikoina olin addikti. Työskentelin silloin kosmetiikkamyyjänä ja altistuin 7,5 tuntia päivässä ihanille tuotteille, Virve kertoo.

Niitä Virve rahtasi kotiinkin urakalla. Blogin nimi Ostolakossa perustuu siihen, että bloggari halusi olla ostamatta uutta ennen kuin vanha oli kulutettu. Blogikuvat tyhjentyneistä purkeista todistivat projektin etenemistä.

50 kiloa kosmetiikkaa herätti

– Perustin blogin siksi, koska minulla oli liikaa kosmetiikkakiloja. Siihen piti saada jokin tolkku.

Ja nyt puhutaan ihan oikeasti kiloista. Kun Virve punnitsi blogin alkutaipaleella kaiken kosmetiikkansa, vaaka näytti 50:tä kiloa.

Mukana yli 30 tuoksusaippuaa, joita Virve keräili. Hän leikkeli niistä paloja ja asetteli 20 saippuan ryhmissä kauniisti esille kylpyhuoneeseensa. Pieni nuuhkaisu ennen suihkuhetkiä toi iloa.

Mutta miksi kaikkea piti saada niin paljon?

– Olihan siinä tiettyä pakonomaisuutta, vaikkei se siltä silloin tuntunut. Aina kun esimerkiksi Diorin luomiväripaleteista tuli uusi kokoelma, mietin, että nyt se on juuri tullut kauppoihin ja että onkohan sitä vielä jäljellä.

Kosmetiikka oli harrastus, intohimo. Isolla kädellä.

Joskus Diorin paletteja oli tulossa myyntiin vasta viikon päästä siihen kosmetiikkamyymälään, jossa Virve työskenteli, joten hän kipaisi ostamassa paletin heti itselleen muualta kalliimmalla. Viikko oli liian pitkä aika odottaa.

Yli 200 euroa kuussa kauneuteen

Touhu oli myös kallista. Yhdestä Diorin paletista saa pulittaa noin 60 euroa. Eikö kosmetiikka-addiktio syönyt kaikki bloggarit rahat?

– En pitänyt sen hintaista luomiväripalettia kalliina. Ostin meikkejä myös halvemmalta ulkomailta ja tilasin netistä, Virve kertoo.

Kosmetiikkamyyjän palkka ei ollut kovin suuri. Virvellä oli kuitenkin periaate pitää talous plussalla ja välttää luotolla ostamista.

– Mutta kosmetiikka oli paheeni. Logiikka oli, että enpäs menekään tänään ystävien kanssa ulos syömään, vaan ostan ihanan luomiväripaletin ja menen sen kanssa kotiin leikkimään.

Meikkeihin ja rasvoihin saattoi hulahtaa kuussa helposti 200–250 euroa.

– Ajattelin, että nämä tuotteet ovat sitten ilonani seuraavat pari vuotta. Ja nyt tosiaan viiden vuoden kuluttua kiroan, että ei hemmetti, vieläkö nämä paletit ovat täällä! Että enkö ikinä pääsee näistä eroon? Virve nauraa.

Ennen Virvestä saattoi tuntua hullulta, että joku syytää rahaa vaikkapa ravintolaillallisiin. Nykyään hän kuitenkin viettää mieluummin kivan illan ulkona kuin ostaa meikkejä. Niitä Diorin palettejakin on kaapeissa aiempaa vähemmän: 12 kappaletta.

– Tulen vähällä toimeen. Ennen tuntui, että tämä juttu on pakko saada, koska se on uusi tai ihan vain kausituote. Nykyään olen tajunnut, ettei kaikkea tarvitse omistaa. Voin katsella kaupoissa, vähän vain hipelöidä ja jättää siihen.


Virven yli 40 paletin Dior-luomivärikokoelma vuonna 2009. Nyt määrä on karsiutunut 12 palettiin. Kuvat: Virve/Ostolakossa.

”Katso, mitä oikeasti tarvitset”

Blogin kautta Virve saa testattavakseen valtavan määrän tuotteita. Hän kokeilee ja kirjoittaa niistä – mutta ne joutavat kiertoon. Meikkiröykkiöiden hautominen on siis jäänyt.

Virven itsensä ostamia tuotteita – siis muita kuin blogin kautta saatuja – on enää noin 50. Nykyään bloggari asuu Ruotsissa, ja muutot ovat opettaneet karsimaan.

– Niiden myötä on tullut spurtteja, etten oikeasti tee tällä kaikella kosmetiikalla mitään. Vaatteitakin pitää olla sellainen määrä, jota oikeasti käyttää. Silloin tulee vähemmän vaatekriisejä. Sama koskee kosmetiikkaa.

Bloggarilla on neuvo niille, joiden purnukkaostelu on lähtenyt käsistä.

– Katso, mitä oikeasti tarvitset ja mikä on vain sellaista, mitä haluat. Saatko rahalla jotain, mikä ilahduttaa sinua joka päivä, vai hankitko tuotteen vain siksi, että se näyttää kivalta nyt?

Silti Virve saattaa edelleen ajatella kosmetiikkahyllyillä näin: jos on varaa ja tuote tekee onnelliseksi, niin sen voi ostaa.

Mutta kohtuus mielessä.

Lue myös

Kosmetiikkaa lasipullossa – mitä järkeä?

Hajosiko puuteri muruiksi? Tällä niksillä korjaat sen itse

Usko tai älä: trendikkäin meikki on väritön!

Onko edessä tärkeä ilta, mutta aika on kortilla? Vai kaipaavatko aamunturpeat kasvot piristystä? Nopea kasvohoito kirkastaa ilmeen hetkessä.

Kun peilistä näkyvät samea iho ja ryytynyt ilme, moni yrittää parantaa asiaa lisäämällä meikkiä. Pikainen kasvohoito tekee kuitenkin ilmeelle ihmeitä.

1. Poista ensin silmä- tai huulimeikki meikinpuhdistusaineella. Valitse sitten mieleisesi monitoimituote, jossa on samassa paketissa esimerkiksi puhdistus, kuorinta ja kosteutus.


Jos haluat varmistaa virkeän olemuksen aamulle ja kaipaat rasvoittuvalle iholle tehokkaampaa kuorintaa, kokeile ennen seerumin levittämistä Lush Cup O’Coffee Face and Body Maskia, 13 €. Vastajauhetun kahvin aromeilla hemmotteleva kuorinta herättelee uuteen päivään.

2. Levitä monitoimituote kauttaaltaan kasvoillesi. Hiero samalla ihoa kevyesti tehostaaksesi kuorinnan heleyttävää vaikutusta. Jätä tuote 2–3 minuutiksi vaikuttamaan kasvoillesi naamion tapaan, jotta puhdistettu ja kuorittu iho voi imeä tarvitsemaansa kosteutta itseensä.


The Body Shop Tea Tree 3-in-1 Wash.Scrub.Mask -puhdistustuotteen mutakoostumus putsaa rasvaisen tai sekaihon tehokkaasti. Iho kirkastuu, pehmenee ja jää mattapintaiseksi.

3. Kastele tämän jälkeen sormenpäät ja hiero kasvojasi hieman voimakkaammin alhaalta ylöspäin suuntautuvin liikkein, jotta saat kasvojen lihakset heräämään. Huuhtele loput naamiosta lämpimällä vedellä. Käännä lopuksi vesihana viileämmälle ja painele käsilläsi kasvojen ihoa viileän veden avulla. Näin saat supistettua ihohuokosia sekä aktivoitua kasvojesi verenkiertoa. Pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen iho suorastaan hehkuu.


Mia Höytö Cosmetics Lumous Rich Nurturing Serumin sisältämä koivunmahla stimuloi solujen muodostumista ja hyaluronihappo kiinteyttää sekä uudistaa ihoa, 55 €.

 

4. Viimeistele hoito kiinteyttävällä ja napakoittavalla seerumilla. Taputtele muutama tippa seerumia kasvoillesi ja sivele loput tuotteesta kaulalle. Pyöräytä hartiat, venytä niskaa puolelta toiselle – ja kas! Ilme on jo rutkasti freesimpi.

Hoitolaelämys syntyy kotioloissakin. Varaa itsellesi yksi ilta, ja helli kasvot hehkuviksi sekä mieli rentoutuneeksi.

1. Kylpylämäiseen kokemukseen liittyy olennaisesti rauhallinen tunnelma. Laita hiljaiseksi taustamusiikiksi lempiartistisi levy, sytytä kynttilöitä ja päätä antaa itsellesi täydellinen rentoutumishetki.

2. Jos kasvoillasi on meikkiä tai meikinjäämiä, pyyhi ne pois meikinpoistoaineella. Puhdista kasvot hellävaraisella kuorintavoiteella, jotta saat irrotettua kuolleen ihosolukon kasvoiltasi. Ota sen jälkeen käyttöön pehmeä käsipyyhe ja kastele se kuumalla vedellä. Varo kuitenkin liian polttavaa vettä. Purista pyyhkeestä suurin osa vedestä pois ja asetu mukavasti takakenoon istumaan tai sängylle makaamaan. Asettele lämmin pyyhe kasvojesi päälle niin, että se peittää kasvot, mutta saat hengitettyä. Rentoudu lämpimän pyyhkeen alla 4–5 minuuttia, ja anna lämmon aukaista ihohuokosiasi tulevalle hoidolle.


Dermosil Kosteuttava Kasvonaamio Puolukka kosteuttaa ja vahvistaa erityisesti herkkää ihoa. Ihoa pehmentävä sheavoi sekä puolukkaisen raikas hypo parfum -tuoksu takaavat helposti reagoivallekin iholle tehokkaan kosteutuksen. 6 €.

3. Rentoutumisen jälkeen poista lämmin pyyhe ja kuivaa kasvosi. Kun ihohuokoset ovat hieman enemmän auki, niille siveltävä naamio pääsee vaikuttamaan ja puhdistamaan syvemmin.


Glamglow Gravitymud Firming Treatment, 50 €, kiinteyttää ja napakoittaa kasvojen ihoa merilevän ja lakritsijuuren avulla. Naamio vaihtaa väriä sekä kuivuu 20–30 minuutin vaikutusajan aikana, jonka jälkeen se poistetaan iholta kulmista irrottamalla ja loput vedellä.

4. Valitse omalle ihotyypillesi sopiva naamio. Puhdistava savinaamio sopii rasvaiselle sekä sekaiholle mutta voi olla liian voimakas kuivalle hipiälle. Voidemaiset puhdistusnaamiot sisältävät usein enemmän kosteuttavia ainesosia.


L’Oréal Paris Pure Clay Purify Mask on puhdistava ja mattapinnan antava savikasvonaamio, joka ei kuivata ihoa. Voidemainen koostumus, johon on lisätty kolmea eri savityyppiä syväpuhdistaa ihon tehokkaasti ja poistaa ylimääräisen rasvan. 10 €.

5. Puhdistavan naamion jälkeen on hyvä antaa kasvoille paljon kosteutta, jotta ihon kosteustasapaino säilyy. Levitä kasvoille naamion huuhtelun jälkeen muutama tippa rentouttavaa seerumia ja hiero tuote hitain, pyörivin liikkein joka puolelle. Aloita kasvojen alaosasta ja etene ylöspäin suuntautuvin liikkein leuka­periä pitkin poskille. Etene sitten nenän alueelta poskipäitä pitkin ohimoille ja siitä otsalle. Rentouta hieromalla erityisesti leukaperät ja otsalihakset sekä ohimot.


Supermood Egoboost Moisture Kick Serum sisältää tehokosteuttavaa pakurikääpää. Seerumi tuo iholle joustavuutta ja auttaa sitä pysymään kosteana myös alhaisessa ilmankosteudessa. 59 €.

6. Jos ihosi on hyvin kuiva, voit vielä hieronnan jälkeen levittää kasvoille kosteuttavan naamion. Naamio antaa yhdessä seerumin kanssa tuplamäärän kosteutta, ja iho näyttää kimmoisammalta ja napakammalta sekä tuntuu pehmeältä. Jos iho on rasvoittuva, voi kasvoille levittää naamion sijaan kosteuttavan yövoiteen.

Vaihtoehtoja on kaksi: peitä tai hämää.

Vaikka ihostaan huolehtisi kuinka, silloin tällöin hyväihoinenkin joutuu kärsimään näyttävästä näppylästä kasvoillaan. Mistä hyvästä tämä nyt tuli? Ja miten ihmeessä sen saa piiloon?

Toki finnin voi vain antaa olla – sehän on loppujen lopuksi vain finni, joita useimmilla meistä tulee ja menee. Jos finnin haluaa kuitenkin piilottaa ennen kuin se katoaa itsestään, kannattaa ottaa nämä meikkivinkit avuksi:

1. Käytä pohjustusvoidetta

Peitto-operaatio on helpointa aloittaa puhtaalta ja (mahdollisimman) tasaiselta pohjalta. Kun olet puhdistanut ja kosteuttanut kasvot, levitä ainakin finnin päälle pohjustusvoidetta, joka tasoittaa ihoa. Monet niistä ovat silikonipohjaisia, ja joidenkin mielestä ne tukkivat ihoa, joten harkittu käyttö ja huolellinen puhdistus meikinpoiston yhteydessä kannattavat.

2. Häivytä punoitus

Ideaalitilanteessa pohjustustuotteeksi kannattaa valita vihertäväsävyinen voide, joka neutraloi näppylän punoitusta. Jos sellaista ei ole saatavilla, näppylän päälle voi levittää vihertävää peite- tai värinkorjausvoidetta.

Lue myös: Uusi kauneushitti on täällä – näin opit värikorjaavan meikin alkeet

3. Valitse peitevoide, joka vastaa täydellisesti ihonsävyäsi

Seuraavia etenemisvaihtoehtoja on kaksi: jos et käytä meikkivoidetta, levitä näpyn päälle peiteaine. Muussa tapauksessa katso ensin, kuinka hyvin meikkivoide peittää näpyn ja lisää ekstrapeittoa tarvittaessa vasta sen jälkeen.

Peitevoiteen tulisi sulautua täydellisesti ihon sävyyn, jotta näppy peittyy varmasti. Kauppojen valikoimissa onkin peitevoidepaletteja, joiden eri värejä sekoittelemalla löytää juuri oikean sävyn iholleen. Peitevoidekaupoilla myös hinnalla saattaa olla väliä – luksusmeikeissä pigmenttiä ja sitä kautta peittävyyttä on usein enemmän kuin marketin edullisissa perusmeikeissä.

Peitevoiteen tulisi sulautua täydellisesti ihon sävyyn, jotta näppy peittyy varmasti.

Peitevoide kannattaa levittää näppylän päälle X-kirjaimen muotoisesti, jolloin näppy peittyy varmasti joka puolelta. Painele voide ihoon sormella tai sienellä – vältä siveltimenvetoa muistuttavia liikkeitä, koska ne vain liikuttavat voidetta ympäri ihoa ja voivat jäädä ikävästi näkyviin.

4. Vastusta pakkelointihoukutusta

Näppyjä peittäessä pitää usein hyväksyä se, että jos näppy on iso, finnin kohdan kyllä huomaa joka kerta, kun katsoo itseään läheltä peilistä. Meikin ekstrakerrostaminen ei kuitenkaan paranna tilannetta, vaan muuttaa näpyn pakkelipaakuksi, joka näkyy vain entistä enemmän. Jos peitevoide on laadukas, pienikin määrä riittää pitkälle.

5. Muista kiinnittää meikki

Meikki kestää pidempään, kun sen kiinnittää kerroksella puuteria. Vältä jälleen kerran vetäviä liikkeitä, ja taputtele peitetyn näpyn päälle ohut kerros irtopuuteria esimerkiksi puuterivipalla. Valmis!

+ Jos et voi voittaa, luota hämäykseen

Eikö lopputulos tyydytä vieläkään? Loihdi näpystä kauneuspilkku vanhan ajan malliin! Sipaise ruskeasta rajauskynästä kevyesti väriä näpyn huipulle ja kiinnitä syntynyt kauneuspilkku tai ”luomi” läpinäkyvällä irtopuuterilla.

Tuuheita kulmakarvoja pitää jaksaa kasvattaa, mutta pika-apua saa oikein valituista tuotteista.

Kaikki eivät synny Cara Delevingnen tummat, tuuheat kulmakarvat otsallaan. Myös 2000-luvun nyppimisbuumi on jättänyt monen kulmiin jälkensä. Tällä hetkellä muodissa ovat luonnollisen tuuheat kulmakarvat, mutta ei kannata hätääntyä jos kulmat ovat harvakasvuiset. Kulmakarvojen kasvattamisen voi aloittaa vaikka tältä istumalta, ja odotellessa tilannetta voi paikkailla kosmetiikan avulla.

Jos oma tyyli on vielä hakusessa, mallia kannattaa ottaa vaikkapa julkkisnaisilta.

Paksut

January Jonesin kulmakarvoista lienee kiittäminen enimmäkseen geenejä, mutta myös sitä, että näyttelijä on malttanut pysyä erossa liiasta nyppimisestä. Jos kulmakarvat ovat luonnostaan hailakan väriset, niiden sävyä voi syventää värjäyttämällä kulmat kosmetologilla.

Luonnostaan tuuheiden kulmien korostamiseen sopii hyvin myös värillinen kulmakarvageeli, joka antaa kulmille sekä syvyyttä että pitää karvat ojennuksessa.

Rimmelin Brow This Way -kulmakarvageelissä on kätevä, pieni harja, 7,20 €.
Rimmelin Brow This Way -kulmakarvageelissä on kätevä, pieni harja, 7,20 €.

Luonnolliset

Näyttelijä Kirsten Dunstin vaaleaan hipiään sopivat hyvin vaaleat ja luonnolliset kulmakarvat.

Hyvä tuote luonnolliseen lopputulokseen on siveltimellä levitettävä, puuterimainen kulmakarvaväri. Kulmakarvoissa on yleensä aina pieniä, karvattomia kohtia, jotka voi vielä erikseen paikata ohuella, hyvin teroitetulla kulmakynällä – kunhan muistaa pitää otteen kevyenä. Jos kulmissa ei ole lainkaan aukkoja, ne näyttävät jo liian piirretyiltä.

Isadoran puuterimaisen kulmakarvavärin värejä sekoittamalla saa juuri oikean sävyn, 15,90 €. L'Oréalin Brow Artist Designer -kulmakynän sävy Blonde sopii vaaleahipiäiselle, 7,50 €.
Isadoran puuterimaisen kulmakarvavärin värejä sekoittamalla saa juuri oikean sävyn, 15,90 €. L'Oréalin Brow Artist Designer -kulmakynän sävy Blonde sopii vaaleahipiäiselle, 7,50 €.

Pörröiset

Näyttelijä Lily Jamesin tuuheat kulmakarvat eivät juuri muotoilutuotteita kaipaa. Pörröisen luonnollinen look syntyy, kun karvat harjaa kierreharjalla ylöspäin ja kiinnittää ne värittömällä kulmakarvageelillä (geelin tilalla voi kokeilla myös väritöntä huulirasvaa tai – kyllä vain – saippuaa). Harjaaminen tekee ilmeestä aavistuksen virkeämmän.

H&M:n kulmakarvasiveltimen toisessa päässä on kätevästi kierreharja, 2,99 €.
H&M:n kulmakarvasiveltimen toisessa päässä on kätevästi kierreharja, 2,99 €.

Vahvat

Laulaja Adelen kasvoille ilmettä tuovat hiuksia selvästi tummemmat kulmakarvat. Jos muu meikki on kevyt, kasvoille saa helposti ilmettä meikkaamalla kulmakarvat vahvasti. Hyvä tuote on värillinen, vahamainen kulmakarvaväri, joka levitetään siveltimellä.

NYXin Tame & Frame -kulmakarvaväri antaa väriä ja pitää kulmat ojennuksessa, 8,50 €.
NYXin Tame & Frame -kulmakarvaväri antaa väriä ja pitää kulmat ojennuksessa, 8,50 €.