Tärkeintä on tarkkailla oman ihonsa hyvinvointia.

Meikittömien päivien pitämistä perustellaan usein sillä, että kun kasvoilla ei ole mitään kemikaaleja, iho saa ”hengittää” ja voi paremmin.

Ihotautilääkärin mukaan asia on monimutkaisempi.

– Omalle ihotyypille sopivassa tuotteessa voi olla esimerkiksi aurinkosuoja, joten se voi suojatakin ihoa. Toisaalta paksu meikki saattaa aiheuttaa näppyjä rasvoittuvalle iholle. Rasvaiselle iholle tarkoitettu meikkivoide voi puolestaan kuivattaa ja ärsyttää kuivaa, herkkää ihoa, sanoo Mehiläisen ja Iho- ja allergiasairaalan ihotautilääkäri Maarit Vaalamo.

Yksiselitteistä vastausta ei siis ole, vaan ihon kuntoa kannattaa seurata. Jos se huononee, voi kokeilla taukoa meikeistä tai niistä kosmetiikkatuotteista, joiden käytön aikana iho ärtyy.

– Mutta jos menee hyvin ja iho pysyy kunnossa, ei taukoja tarvitse pitää, Maarit Vaalamo sanoo.

”Jos iho pysyy kunnossa, ei taukoja tarvitse pitää.”

Ihon ärtyminen saattaa hyvinkin johtua kosmetiikan sisältämistä kemikaaleista, joista osalle voi myös allergisoitua. 

Vaalamo ei suosittele käyttämään iholle jätettäviä tuotteita, jotka sisältävät metyylikloori-isotiatsolinonia (tai metyyli-isotiatsolinonia). Kyseinen säilöntäaine herkistää voimakkaasti. Aineen nimi purkin kyljessä olevassa INCI-listassa on methylchloroisothiazolinone tai methylisothiazolinone.

– Melko usein etenkin silmäluomien ihottuman taustalta löytyy hiustenhoitotuote, joka sisältää tätä säilöntäainetta.

Lue myös: Selvitimme: näitä kosmetiikan kemikaaleja kannattaa välttää – ja nämä ovat turvallisia

Muuten kosmetiikkatuotteita voi Vaalamon mukaan hankkia melko huoletta.

– Jos on epäilys allergiasta, kannattaa hankkia hajustamattomia tuotteita, sillä niissä ei usein ole muitakaan allergisoivia ainesosia niin paljon.

Tarvittaessa iho-ongelmissa kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Taustalta voi löytyä myös ihosairaus kuten akne, ruusufinni, atooppinen akseema tai tali-ihottuma.

Katse käsiin

Meikki kannattaa tietenkin puhdistaa iholta, ja asiantuntija kehottaa tekemään sen sekä huolellisesti että hellävaraisesti. Ihon kuoriminen ei kuitenkaan ole pakollista.

– Iho huolehtii itse kuorimisestaan, sillä pintakerros uusiutuu kokonaan noin kuukaudessa.

Jos miettii kaikkea kosmetiikankäyttöään, katse kannattaa kääntää välillä kasvoista käsiin.

– Kynsilakasta ja geelikynsistä olisi hyvä pitää säännöllisesti taukoja. Välillä tulee vastaan tapauksia, joissa monen vuoden yhtäjaksoinen käyttö on johtanut kynsien irtoamiseen kynsipedistä, Maarit Vaalamo sanoo.

Tulehtunutta näppyä ei kannata sorkkia omin sormin.

Siinä sellainen taas on – keskellä otsaa. Kipeänä tykyttävä finni, joka ei edes suostu nousemaan ihon alta esiin niin, että sen voisi hellästi puristaa.

Millä konstilla kipeästä näpystä, eli ihonalaisesta finnistä, voisi päästä eroon?

Jos etsit nopeaa ratkaisua, ainoa turvallinen tapa on kääntyä ammattilaisen puoleen, kertoo Popsugar-sivusto. Dermatologi voi avata ihon alle jääneen finnin pienellä viillolla ja tyhjentää sen sisään kertyneen aineen. Hoidon jälkeen finni paranee usein nopeasti.

Kotikonsteihin luottavan kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, ennen kuin alkaa ropeltaa näppyä omin sormin. Ihonalainen finni on usein näpyistä vaikeahoitoisin, joten siihen eivät vippaskonstit välttämättä auta.

Popsugar-sivusto listasi asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun ihollesi ilmestyy ihonalainen finni:

  1. Ihonalaiset finnit syntyvät ihan samalla tavalla kuin tavallisetkin. Ne koostuvat huokoseen kertyneistä bakteereista ja kuolleista ihosoluista. Näppy syntyy, kun iholla on liiallista talin tuotantoa. Ihonalaisia finnejä on erityisesti heillä, joiden iho on taipuvainen akneen.
  2. Älä purista ihonalaista finniä itse – tai sorki sitä muutenkaan. Tavallisenkin finnin puristamisesta voi koitua vakavia tulehduksia. Ihonalaisen finnin kohdalla riski on suurempi. Jätä siis finnin tyhjentäminen ammattilaisen tehtäväksi.
  3. Kipeiden, ihon alle jääneiden finnien ennaltaehkäisy on helpompaa kuin niiden hoitaminen jälkikäteen. Jos siis kärsit niistä, kiinnitä huomiota ihonhoitorutiiniisi. Lue vinkkejä epäpuhtauksiin taipuvan ihon hoitoon täältä.
  4. Ihoa kuivattavista aineista ei ole erityistä hyötyä ihonalaisiin finneihin. Sen sijaan finnin painaminen kuumalla liinalla useita kertoja päivässä saattaa auttaa sitä niin sanotusti puhkeamaan. ”Kun finni on noussut pintaan, purista se. Silloin kipu hellittää ja finni alkaa parantua”, dermatologi Neal Schultz kertoo.

  Kuiva iho ei tykkää usein toistuvista kuorinnoista eikä liian kuumista suihkuista.

  Ihonhoitorutiinit kannattaa tarkistaa, kun ihoa kiristää, tai se jopa hilseilee. Kuivasta ihosta ei kuitenkaan tarvitse kärsiä, sillä kuivaihoisille on olemassa valtavasti omia ihania hoitotuotteita ja toimivaksi todettuja niksejä. Stylecaster listasi seitsemän seikkaa, jotka kuivaihoisen tulee ottaa huomioon:

  1. Muista kosteutus

  Rasvoittuvan tai normaalin ihon omaava voi varmasti silloin tällöin skipata kosteusvoiteen, mutta kuivaihoisen tulisi kosteuttaa ihoaan päivittäin. Kuivaihoisen kannattaa käyttää iltaisin ravitsevaa ja kunnolla kosteuttavaa kasvovoidetta, ja aamuisin aurinkosuojakertoimella varustettua, hieman kevyempää kasvovoidetta. Levitä kosteusvoidetta myös kaulallesi ja käsillesi.

  Kuivaihoisen kannattaa lisätä ihonhoitorutiiniinsa myös luonnon öljyjä, kuten avokadoöljyä, arganöljyä tai jojobaöljyä tuomaan lisäkosteutusta.

  2. Älä kuori liikaa

  Älä kuori ihoa liian usein, sillä se kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Valitse tarvittaessa ammattilaisen avulla itsellesi sopiva kuorintatuote ja rajoita kuoriminen yhteen, ja maksimissaan kolmeen kertaan viikossa.

  3. Suihkuttele viileämmällä vedellä

  Niin ihania kuin pitkät kuumat suihkut ovatkin, ne myös kuivattavat ihoa. Stylecaster kertookin hyvän vinkin lämpimien suihkujen rakastajille: suihkuttele maksimissaan kymmenen minuuttia tai siirry kuumista suihkuista asteittain hieman viileämpiin, lämpimiin suihkuihin. Kookosöljyn tai vaseliinin levittäminen iholle ennen suihkua estää myös ihon kuivumista. Jos et millään malta luopua kuumista suihkuista, niin varjele kuumalta vedeltä ainakin kasvojesi herkkää ihoa.

  4. Tarkista tuoteseloste

  Ihonhoitotuotteisiin, kuten kasvoveteen on usein lisätty alkoholia tehostamaan tuotteen vaikutusta. Jos tuotteessa on runsaasti alkoholia, tuote on yleensä kuivaihoiselle liian kuivattava.

  5. Puhdista hellästi

  Iho on syytä puhdistaa joka ilta, vaikkei meikkiä käyttäisikään. Jos iho on puhdistuksen jälkeen kuiva, vaihda puhdistustuotteesi hellävaraisempaan ja kosteuttavampaan.

  6. Valitse naamio tarkkaan

  Erilaisia kasvonaamioita on hauska kokeilla, mutta kuivaihoisen on oltava erityisen tarkka sopivaa naamiota valitessaan. Puhdistavat, ihohuokosia supistavat naamiot ovat usein myös kuivattavia. Valitse sen sijaan kosteuttavia ja rauhoittavia naamiota. 

  Jos kuivassa ihossasi on muutamia epäpuhtaita kohtia, käytä puhdistavaa naamiota tai finnivoidetta vain niihin kohtiin.

  7. Puuteroi maltilla

  Puuterit ja mattapinnan antavat meikkivoiteet tekevät kuivasta ihosta usein entistä elottomamman näköisen. Nestemäinen, puolimatan ja kuultavan pinnan antava meikkivoide tai BB-voide on usein kuivaihoiselle sopivin. Jos iho alkaa päivän mittaan kiiltelemään, puuterin sijasta kannattaa kokeilla puuteripapereita.