Rinnat ovat yksi osa kehoa, mutta miksi niistä puhutaan niin paljon? Kuva: Shutterstock

Teinin tuskaa saattoi lisätä isopovinen Samantha Fox, mutta aikuisena harva on enää murehtinut rintojaan.

”Ne tekivät minut epävarmaksi. Muistan täyttäneeni rintaliivejäni 17-vuotiaaksi asti. Itkin ja rukoilin Jumalaa, että hän antaisi minulle rinnat. Yritin hyväksyä itseni sellaisena kuin olin, mutta siitä tuli vuosi vuodelta vaikeampaa. Siksi ilmoitin 17-vuotiaana äidilleni haluavani rintaimplantit. Nyt tunnen itseni naisellisemmaksi, itsevarmemmaksi ja ennen kaikkea olen onnellinen kehossani.”

Näin Youtube-tähti, laulaja ja tuleva Talent-tuomari Sara Forsberg kuvaili muutama kuukausi sitten, miten hän on kärsinyt pienirintaisuudestaan.

Myös Lilyn sivuilla blogia pitävä Laura T. kirjoitti hiljattain Missä olet Laura -blogissaan rukoilleensa Jumalalta isompia rintoja joka ilta 14–17-vuotiaana. Kun rukouksiin ei vastattu, hänkin ajatteli teininä, että menee rintaleikkaukseen. Hän pohtii myös blogissaan, miksi rinnat ovat niin iso juttu.

Siksi kysyimme kymmeneltä aikuiselta naiselta, miten heidän suhtautumisensa omiin rintoihin on muuttunut – olivatpa ne minkä kokoiset tahansa.

Mutkaton suhde

”En ole koskaan miettinyt rintavarustustani sen kummemmin, ovat aika pienet ja lättänät olleet aina, ja aika rumatkin, mutta ei haittaa yhtään. Näillä mennään, mitä jumala on suonut. Suuri etu lättänyydessä on se, etteivät sporttailussa häiritse.” Nainen, 40

”Suhteeni rintoihini on aina ollut aika mutkaton – kun ei juuri ole, mitä esitellä, mitä sitä stressaamaan. Sitä paitsi olen aina ajatellut, että rinnat ovat asia, johon en voi itse vaikuttaa. Pienirintaisen identiteetti vaikuttaa kuitenkin niin, etten pysty käyttämään kovin tissikkäitä vaatteita tai push up -rintaliivejä, koska rintavako ei ole juttuni. Tuntuisi hyvin oudolta kuljeskella yllättäen tuolla tissit ojossa.” Nainen, 26

”Kun ei juuri ole, mitä esitellä, mitä sitä stressaamaan.”

Silikonihaaveet unohtuivat aikuisena

Tungin teininä liiveihin kasapäin niitä silmänmuotoisia täytteitä ja vannoin, että ottaisin silikonit aikuisena. No, en ottanut – onneksi – sillä nykyään pidän paljon pienistä rinnoistani. Minusta pienet rinnat ovat kauniimmat ja myös kätevämmät kuin suuret. Monet myös valittavat, kuinka raskaus ja imettäminen pilaavat rinnat, mutta minusta oli vain kiva, että ne hiukan laskeutuivat. Siihen asti ne nöpöttivät turhan teinityttömäisen terhakkaina ja muistuttivat kahta ketunnokkaa.” Nainen, 38

”Tuskaani lisäsi luonnollisesti se, että isopovinen Samantha Fox oli tuolloin poikien suuri idoli.”

Teiniajan tuskaa

”Kuudennella luokalla olin todella huolestunut ja pelkäsin, etteivät rintani ala koskaan kasvaa. Kaikkien muiden rintavarustus tuntui olevan jo paljon kehittyneempi. Tuskaani lisäsi luonnollisesti se, että isopovinen Samantha Fox oli tuolloin poikien suuri idoli, mitä he eivät peitelleet lainkaan. No, kyllähän rintani sitten vielä ennen yläasteelle siirtymistä alkoivat kasvaa, mutta melko pieniksi jäivät. En kuitenkaan muista koskaan mitenkään kärsineeni pienirintaisuudestani. Nykyisin olen oikeinkin tyytyväinen, vaikka laihtumisen seurauksena rintani ovat nyt pienentyneet entisestään. Saatan vitsailla silkkareiden ottamisesta, mutta oikeasti pidän pieniä rintojani kauniina.” Nainen, 39

”Ala-asteella kutsuttiin laudoiksi. Pidin huutelijoita vain urpoina.”

 

Muistan elävästi sen ajan, kun rinnat alkoivat kasvaa – olin varma, että mulla on syöpä. Olin salaa ahdistunut viikkoja, enhän tietenkään voinut sanoa asiasta kenellekään, mutta äärimmäisen helpottunut, kun kyse olikin ihan normaalista asiasta. Ala-asteella oli vaihe, jossa kaikkia tyttöjä, joita varhainen murrosikä ei ollut muuttanut, kutsuttiin laudoiksi. Siitä en muista ahdistuneeni, minusta huutelijat olivat vaan urpoja.

Sen jälkeen en ole oikeastaan ajatellut rintojani, minusta ne ovat olleet ihan sopivat kaikkiin käyttötarkoituksiinsa. Paitsi lasten saamisen vuoksi olen kyllä miettinyt niitä, sillä koko kropan muutos oli niin kummallinen. Imetyksen päättymisen jälkeen oli oikein jännittävää mennä hankkimaan sopivia rintsikoita ihan kuin ensi kertaa ikinä.” Nainen, 38

”Rukoilin jumalaa, että tissini eivät enää kasvaisi.”

”Kehityin tosi varhain ja muistan, miten noloa oli, kun kotipihalla joku kaverini huomautti, että mun pitäisi hankkia rintsikat. Se tuntui kamalta ja rukoilin jumalaa, että tissini eivät enää kasvaisi. Ja niinhän siinä kävi, pieniksi jäivät, jälkeenpäin on joskus kaduttanut, että mitä tuli rukoiltua tollasta.

Nykyään rintojen koolla ei ole onneksi enää paljon väliä. Enempi niihin joskus turhautui, kun sai lapsia ja opetteli imettämistä, mutta kun sekin jotenkin onnistui, niin se oli ihan makeeta. Tai ne sai niin kuin muunkin tehtävän kuin seksuaalisen katseen kohteena olemisen tms.

Mutta tunnustan kyllä, että edelleen käytän kevyesti topattuja rintaliivejä ihan vaan sen takia, että vaatteet edes istuisivat eivätkä näyttäisi ihan lattanalta. Eikä mulla olisi mitään isompia rintoja vastaan, oon aina joskus niistä haaveillut. Ja varmaan miehenikin (heh), mutta näillä mennään loppuelämä.” Nainen, 43

”Äitini kulki reippaasti Anttilan liivilaarien välissä ja nosteli esille ehdokkaita.”

”En todellakaan toivonut rintojeni kasvavan, mutta sieltäpä ne vaan pullahtivat ala-asteen lopulla, luokan ensimmäisten joukossa. Ja se juuri teki niistä kiusalliset: luokan pojat kommentoivat pienimpiäkin rintoja ja vetelivät tyttöjä sormella selästä ja kuuluttivat kovalla äänellä, jos jollakin havaitsivat rintaliivin selkämyksen paidan alta. Eikä ollut ihan tavatonta sekään, että rohkeimmat kävivät kiinni rintoihin. Jälkikäteen tuntuu ihan käsittämättömältä, mutta ei kai niin pienten poikien kohdalla mikään seksuaalinen häirintä tullut mieleen.

Kuolettavan noloa oli myös ensimmäisten rintaliivien osto. Itseäni hävetti kauheasti, mutta äitini vaan kulki reippaasti Anttilan liivilaarien välissä ja nosteli esille ehdokkaita. Epäilen, että ekat liivit ostettiin sovittamatta.” Nainen, 44  

Vain imetysaika ja lasten saaminen aiheuttivat murheita

”Ensimmäinen kerta, jolloin kelailin rintojani, oli joskus ala-asteella, kun ne eivät olleet kasvaneet vielä ollenkaan. Minulla oli onneksi ulkonevat kylkiluut, joita pullistelin siinä toivossa, että joku kuvittelisi minulla jo olevan rinnat.

Kun rinnat sitten kasvoivat, niistä tuli sellaiset tavalliset B-kupit, eivät erityisen pienet, eivätkä isot. Aika nätit ja käytännölliset itse asiassa. Kukaan poika- tai miesystävistäni ei ole ollut erityisen tissiorientoitunut, joten sitäkään kautta ei ole tullut paineita, että olisi pitänyt olla jotenkin eri muotoinen.

”Imettäminen sattui, eikä se todellakaan ollut mikään rauhoittava ilo.”

Ainut aika, jolloin olen todella murehtinut rintojani, on ollut kahden lapseni imetysaika. Lapseni eivät kumpikaan saaneet kunnon imuotetta, ja jouduin sähläämään rintakumien kanssa koko imetysajan. Imettäminen sattui, eikä se todellakaan ollut mikään rauhoittava ilo, kuten kaikki isotissiset ja isonänniset, maitoa suihkuavat imetysfanaatikot antoivat ymmärtää. Sinniteltyäni ensimmäisen lapsen kanssa kahdeksan ja toisen kanssa viisi kuukautta imetystä lopetin. Ei jäänyt ikävä. Jos eivät olleetkaan parhaat imetysrinnat, eivät ne kyllä myöskään muuttuneet ulkoisesti mitenkään kahden imetyksen myötä. Nyt olen taas huolettoman tyytyväinen.” Nainen, 39

”Mieluusti kävisin B-kuppini pienentämässä, jos olisin yhtään enemmän kauneusleikkausten kannalla. Rinnat ovat lähinnä tiellä, erityisesti juoksussa. Ärsyttää  myös, kun rintaliivejä on pakko pitää. Lasten syntymien jälkeen olen kokenut parissa päivässä tapahtuneen muodonmuutoksen B-kupista D/E-kuppiin. En pitänyt uhkeammasta varustuksesta  yhtään. Vaatteita oli vielä vaikeampi ostaa ja rintaliiveihin meni omaisuus.” Nainen, 39

Vaihtarivuosi vapautti

”Omat rintani kehittyivät nopeasti ja varhain. Minua hävetti, kun ala-asteella luokkani pojat tykkäsivät juosta tyttöjä kiinni ja napsauttaa rintaliivejä selästä. Isorintaisena olin usein tämän leikin kohteena.

Kärsin isoista rinnoista jo varhain, eikä 1990-luvulla pienessä pohjoissuomalaisessa kaupungissa ollut juurikaan vaihtoehtoja sopiviksi teiniliiveiksi. Äitini myös ehdotti aina puuterinvärisiä liivejä, jotka olivat mahdollisimman huomaamattomat. Koko ostostapahtumasta ja rintojen kasvamisestakin tehtiin eräänlainen tabu, niistä ei puhuttu ja niitä käsiteltiin huomaamattomasti.

”Äitini ehdotti aina puuterinvärisiä liivejä.”

Siksi vaihto-oppilasvuosi Yhdysvalloissa toi miellyttävän kokemuksen isorintaiselle nuorelle naiselle: siellä opin löytämään oman kokoisiani, kivannäköisiä liivejä. Shoppaileminen liivikaupassa oli erilaista kuin olin tottunut. Se oli kivaa ja miellyttävää.

Minulla on edelleen leveä rinnanympärys ja isot rinnat, mutta osaan suhtautua nyt niihin paremmin. Myös rintaliivien shoppaileminen on kivaa silloin, kun pääsee lomamatkalle Pohjois-Amerikkaan. Ostan aina ison pinon upeita liivejä sieltä ja pärjään niillä vuoden tai kaksi. Mahtavaa on myös se, että siellä palvelukulttuuri on aivan toista: nainen tuntee itsensä kuningattareksi, joka saa sovitettavaksi vain parhaat mallit. Ne päällä tuntuu pystyvänsä mihin tahansa.” Nainen, 38

” Onneksi Snoopy-rintaliivit turkooseilla ja ruskeilla raidoilla olivat mieleiset.”

Isän kanssa nolotti

”Muistan, kun kutosluokalla menin äidin kanssa Sokokselle. Ostettiin ensimmäinen ripsiväri ja puuteri  sekä ne rintaliivit. Yli-innokas myyjä paukahti koppiin ja jätti verhon puoliksi raolleen. Äitinikin tuli siihen kovaan ääneen ihmettelemään. Ahdistava kokemus. Onneksi Snoopy-rintaliivit turkooseilla ja ruskeilla raidoilla olivat mieleiset. Pitkänä ja hoikkana tyttönä olin pienistäkin muodoista tavattoman ylpeä.

Avioerolapsena vierailin isäni luona viikonloppuisin. Jollain tapaa naiseksi kasvaminen 12–13-vuotiaana tuntui isän edessä nololle, joten otin sinne mennessäni rintaliivit pois päältä. En muista, miten pitkään tätä jatkui, luultavasti ainakin vuoden ajan.” Nainen, 36

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

 

Api

Näin naiset ajattelevat rinnoistaan: lättänät, kätevät, kauniit...

Miehenä ja isänä pidän edelleen runsaspovisista naisista, en tiedä miksi, mutta minusta runsaspovinen nainen on kaunis. Ystäväni taas pitää pienipovisista naisista, onneksi meitä miehiä on monen makuisia rakkaiden naisten suhteen. Olisi julmaa, jos vain yksi ihmistyyppi olisi haluttu ja toinen ei. <3 Rakastan edelleen kaunista vaimoani ja hänellä on todella Venuksen muodot... Oi:-) <3
Lue kommentti
Vierailija

Näin naiset ajattelevat rinnoistaan: lättänät, kätevät, kauniit...

Itselläni kehittyi rinnat vasta teini-iän loppupuolella, joskin ne "turpos" aika äkkiä A->D. Sitä ennen sain kuulla olevani lauta. Nyt olen 36v ja kuppikoko on 70J. Täysin luomut, ei lapsia. Ja painokin painoindeksin mukaan normaali. Nykyisin paidoissa on tilaa rinnoille, 20v sitten näin ei ollut, silloin D kupin rinnat eivät mahtuneet kuin isoihin telttoihin. Nyt voin huoletta käyttää S koon paitoja. Toki jossain vaiheessa oli 80J kun olin lihavampi, se oli sit astetta isompi varustus.
Lue kommentti

Tekniikka kuntoon! Ihotuotteet menevät hukkaan, mikäli niitä käyttää väärin. 

Puhdistusaine, kasvovesi, seerumi ja kosteusvoide – huolellinen ihonhoitorutiini muodostuu monesta vaiheesta. Vaikka rutiinisi olisivat muuten jo hyvällä mallilla, pelkkä oikeiden tuotteiden omistaminen ei riitä: rasvoja ja tököttejä pitää myös osata käyttää oikein.

Oletko koskaan ajatellut, miten näitä jokaiselle tuttuja perustuotteita kuuluu oikeasti käyttää saadaksesi niistä kaiken hyödyn irti? Refinery29 ohjeistaa kasvojenpuhdistustuotteiden oikeaoppiseen käyttöön.

Puhdistusaine

Väärin: Älä levitä tuotetta sieneen tai muuhun pesuvälineeseen, sillä ne imevät liikaa tuotetta ja näin puhdistusainetta menee hukkaan. Vältä myös puhdistusöljyjä, sillä ne jättävät iholle helposti jäämiä ja estävät muiden tuotteiden imeytymistä.

Oikein: Jos käytät geeliä tai vaahtoavaa ainetta, levitä tuote sormenpäilläsi kostealle iholle. Puhdistusemulsio sen sijaan toimii parhaiten kuivalle iholle, sillä vesi laimentaa tuotetta ja sen tehoa. Hiero puhdistusaine kasvoille pyörivin liikkein, huuhtele pois ja vasta sen jälkeen viimeistele puhdistus sienellä tai muulla pesuvälineellä.

Kasvovesi

Väärin: Kasvoveden käyttöön liittyy yleinen harhaluulo, että sitä kuuluu ruiskuttaa tai sumuttaa iholle – se tosin vaikuttaa loogiselta levitystavalta, kun monet kasvovedet pakataan ruiskupulloihin. Varo kasvoveden levittämistä herkälle silmänympärysiholle. Vältä myös alkoholipohjaista kasvovettä, sillä ne kuivattavat ja ärsyttävät ihoa liikaa.

Oikein: Vaikka suihkiminen on helppo tapa käyttää ainetta, kasvovesi on suunniteltu poistamaan lian ja puhdistusaineen jäämät. Pumpulilla pyyhkiminen siis levittää tuotteen, kosteuttaa ja poistaa kasvoilta loput liat. Pyyhkimällä kasvovettä iholle saat tuotteesta kaikki tehot irti.

Seerumi

Väärin: Levität seerumin kuivaan ihoon.

Oikein: Seerumit sisältävät paljon aktiivisia ainesosia, jotka tekevät tuotteesta tehokkaan. Seerumit auttavat myös muiden tuotteiden imeytymistä. Levitä tuote kosteaan ihoon: seerumin ainesosat läpäisevät kostean ihon paremmin ja tunkeutuvat syvemmälle. Seerumit voivat muuttaa ihoasi, joten sen käyttötavalle kannattaa uhrata ajatus.

Kosteusvoide

Väärin: Isoin virhe on kosteusvoiteen skippaaminen. Vältä levittämästä voidetta epätasaisesti, sillä se voi tukkia ihohuokosia hiusrajan ja korvien läheltä, kun pyyhit voidetta kasvojen keskeltä ulospäin. Usean kerroksen lisääminen tai liian paksu rasva tukkii ihohuokoset.

Oikein: Levitä kosteuttajaa kasvoille ja kaulalle. Kaula on kasvojen jatke, ja sekin tarvitsee kosteusvoidetta. Valitse ihollesi sopiva kevyt tuote, joka ei jätä kiristävää oloa.

Jos kesän haluaa säilyvän kasvoilla pitkään, kannattaa tehdä töitä sen eteen jo päivetystä hankkiessa.

Aurinkoiset kelit ovat jo hiukan hellineet Suomea, ja nopeasti päivettyvät ovat saattaneet saada iholleen mukavan sävyn. Toiset ovat karanneet ulkomaille grillaamaan hipiäänsä, kun Suomen lämpö ei ole riittänyt rusketukseen.

Loputtomiin ihoa ei pidä paahtaa. Auringon palvomisella on nimittäin paljon haittavaikutuksia, ja itse rusketuskin on ihon tapa suojata itseään. Terveyskirjaston mukaan ruskettuminen on seurausta ihosolujen DNA-vauriosta, joka käynnistää pigmentintuotannon eli ruskettumisen. Ruskettumisella iho yrittää siis suojata soluja lisävaurioilta.

Auringon UV-säteily haittaa ihoa muutenkin: ihosyöpien määrä on Suomessa jatkuvassa nousussa ja melanoomaa, jota edistää toistuvat palamiset, todetaan yhä useammin nuorilla aikuisilla. UV-säteily myös vanhentaa ihoa ennenaikaisesti, vaikka rusketuksen tavoitteena on nuorekas ja kaunis iho.

Tarkoituksellista rusketuksen hankkimista kannattaa siis harkita aina tarkkaan. Jos kuitenkin iho on jo ehtinyt päivettymään, päänvaivaa voi aiheuttaa se, miten rusketuksen saa säilytettyä iholla pitkään. Kaikille itseruskettavat eivät sovi, ja onhan riski epätasaisen oranssin sävyisestä ihosta aina olemassa.

Lue myös: Testissä markettien itseruskettavat – saako halvasta purkista täydellisen päivetyksen?

Kokosimme 6 parasta vinkkiä, miten kesän päätteeksi rusketusta saa pidettyä parhaiten yllä iholla. Moni kikka kannattaa kuitenkin aloittaa heti, koska tärkeimmät asiat tehdään jo rusketusta hankkiessa!

1. Suojaa iho huolellisesti palamiselta

Asteittainen rusketus säilyy kaikkein parhaiten, joten päivettynyt iho kannattaa hankkia maltilla – etelässä itsensä paahtaminen ruskeaksi kerralla harvemmin toimii. Suojaa siis aurinkoisella säällä ihosi huolellisesti aurinkovoiteilla niin, ettei se pala. Jos iho siltikin kärähtää, hoida sitä hyvin esimerkiksi aloe veraa sisältävillä rasvoilla.

Lue myös: Oletko auringonpalvoja vai uv-kammoinen? Näin suojaudut järkevästi

2. Kuori iho hyvin ennen auringonottoa, mutta vain hellästi rusketuksen saatuasi

Kun ihon kuorii hyvin esimerkiksi ennen etelänlomailua, iholta lähtee kuollut solukko ja rusketukselle on hyvä ja tasainen pohja. Rusketuksen ylläpitämisvaiheessa loppukesästä ihoa kannattaa kuoria enää vain hyvin kevyesti, jotta välttää kuivat läikät ja kiristävän tunteen iholla. Kun ihosolujen vaihtumista ei kuitenkaan edistä liikaa kuorinnoilla, myös rusketus säilyy paremmin.

3. Juo vettä

Riittävä veden juonti on tärkeää sekä aurinkoa ottaessa että loppukesästä, kun rusketusta on tarkoitus pitää yllä. Kuumalla kelillä vesi auttaa nesteyttämään myös ihoa, mikä edistää tasaista ruskettumista. Hyvä nesteytys auttaa lisäksi pitkittämään ihosolujen elinikää, mikä puolestaan edistää rusketuksen säilymistä.

4. Suosi suihkussa kylmää vettä

Kuumat suihkut ja kylvyt kuivattavat ihoa, mikä edistää ihosolujen kuolemista ja vaihtumista. Jotta rusketuksen saa pidettyä iholla, kannattaa suihkussa pyrkiä käyttämään viileää vettä sekä kosteuttavia suihkuöljyjä ihon kuivumisen välttämiseksi.

5. Kosteuta ihoa huolellisesti

Kun ihoa rasvaa hyvin rusketuksen saamisen jälkeen, se pysyy terveenä eivätkä ihosolut vaihdu turhan tiuhaan kuivuuden takia. Auringolle altistuminen kuivattaa ihoa, minkä takia rasvaaminen on erityisen tärkeää. Terve ja hyvinvoiva iho myös näyttää paremmalta ja korostaa kaunista rusketusta.

Lue myös: Kärsiikö ihosi kuivuudesta vai kosteuden puutteesta? Näin tunnistat eron ja hoidat ihoasi oikein

6. Korosta rusketuksen rippeitä meikillä ja vaatteilla

Ihan loputtomiin rusketusta ei voi tietenkään säilyttää ilman aurinkoa, mutta ihon voi myös huijata näyttämään päivettyneeltä. Aurinkopuuterilla voi luoda kasvoille tekorusketusta väliaikaisemman päivetyksen: otsalle, nenälle ja poskiluille töpötelty aurinkopuuteri antaa päivettyneen ilmeen, koska rusketus osuu myös oikeasti ensin juuri niille kohdille kasvoja.

Myös valkoiset vaatteet saavat helposti ihon näyttämään ruskeammalta kuin mitä se on. Ihoa vaaleammat vaatteet korostavat hipiän tummempaa sävyä.

Pohditko, onko ekodeodoranteissa tarpeeksi potkua? Testasimme alumiinittomat ekodödöt – tehoa ja hoitavuutta kyllä piisaa.

Deodorantit arvosteltiin asteikolla 1–5.

 

Kirpsakka kaveri, 3 pistettä

Lupaus: Ekoluksusta kaina­loille! Kirpeän limen ja makean mandariinin tuoksu viettelee ja pitää kainalot raikkaina koko päivän.

Kokemus: Normaalisti hikoilevalla peittää hajut tehokkaasti ja pettämättä. Ei ärsytä kainaloita, vaan saa ne tuntumaan ihanan pehmeiltä! Urheilevalle tai paljon hikoilevalle teho ei riitä, mutta arkikäytössä tuote on toimiva tapaus.

1. Lovefresh Natural Cream
Deodorant, Mandarin Lime, 29 €

 

Tehopakkaus, 3½ pistettä

Lupaus: Ruokasoodasta tehonsa saava deodorantti pitää kainalot hyväntuoksuisina aamusta iltaan miedolla hunajan, laventelin ja euka­lyptuksen tuoksulla.

Kokemus: Tyylikäs purkki tuo ylellisyyttä aamuihin. Ei pettänyt testin aikana kertaakaan, mutta tehokkuutensa vuoksi ei sovi herkimmille kainaloille: muutamina päivinä iho punoitti hieman levityksen jälkeen.

2. Agent Nateur Holi (stick) N°3
deodorantti, 22 €

 

Perusvarmuutta, 2½ pistettä

Lupaus: Virkistävältä tuoksuva Weledan Citrus roll-on -deodorantti neutraloi hienhajua luonnonmukaisten eteeristen öljyjen avulla.

Kokemus: Kuin perinteiset deodorantit. Arjen lomassa piti tuoksut hyvin kurissa, mutta tuotteen alkoholi ärsytti hieman. Tehokkuus ei riittänyt rankempaan menoon, joten tuote sopii raikkaantuoksuista arkidödöä etsivälle.

3. Weleda Citrus 24h Roll-on
Deodorantti, 10,95 €

 

Salvian tuoksua, 3½ pistettä

Lupaus: Salvia-deodorantti on ihoystävällinen suihke, joka pitää hajut pitkään poissa häiritsemättä ihon luonnollisia ­toimintoja.

Kokemus: Koostumus vaati aluksi hieman totuttelua, samoin melko voimakas salvian tuoksu. Herkimmät kainalot saattavat ärtyä tuotteen sisältämästä alkoholista, mutta rankkakaan urheilusuoritus ei nostattanut hienhajua.

4. Weleda Salvia Deodorantti,
15 €

 

Hellintää herkille, 4½ pistettä

Lupaus: Rauhoittava dödö kosteuttaa kuivia ja herkkiä kainaloita. Nopeasti kuivuva koostumus antaa luonnollisen ja tehokkaan suojan antioksidanttipitoisten ja kosteuttavien kasviuutteiden avulla.

Kokemus: Ei eroa käyttö­mukavuudeltaan perinteisistä deodoranteista. Hikiliikunnassa hajut saattavat hieman puskea läpi, mutta muuten tuote on tehokas. Herkätkään kainalot eivät ärsyynny, tuntuvat päinvastoin hoidetuilta.

5. Mádara Soothing Deodorant,
14,90 €

 

Hellävarainen, 3½ pistettä

Lupaus: 24 tunnin suojan antava deodorantti sopii herkälle tai epiloidulle iholle. Sisältää luonnollisia aktiivisia hajunpoistajia ja korteuutetta.

Kokemus: Miellyttävän tuoksuinen deodorantti. Toimi hyvin arjen kiireissä, mutta urheillessa on parempi turvautua tujumpaan dödöön. Ei antanut ihan lupaamaansa 24 tunnin suojaa, mutta piti kainalot raikkaan tuntuisina hyvin työpäivän ajan. Ei ärsyttänyt juuri ajeltuja kainaloita!

6. Korres 24h Deodorant
Equisetum, 15,20 €

 

Kevyt roll-on, 2½ pistettä

Lupaus: Luonnolliset vitamiinit, auringonkukkaproteiini ja hyaluronihappo poistavat hajut luonnollisesti ja kosteuttavat samalla kainaloiden ihoa.

Kokemus: Roll-on-muodossa oleva tuote ei tahrannut vaatteita eikä ärsyttänyt kainaloita. Miellyttävä tuoksu ei pistänyt nenään monien muiden yrttisten ekodödöjen tapaan. Kosteuttavan kermainen koostumus piti hajut kurissa suurimman osan ajasta, mutta välillä tuote saattoi yllättäen pettää.

7. Urtekram Morning Haze Cream Deodorantti, 6,30 €

 

Yllätysvoittaja, 5 pistettä

Lupaus: Jauhemainen deodorantti pitää hajut loitolla ja saa kainalot tuntumaan kuivilta. Helposti levittyvä tuote on tahraamaton ja kestää käytössä jopa puoli vuotta.

Kokemus: Jauhemainen koostumus on toimiva ratkaisu. Ei estä täysin hikoilua, mutta puuteridödö saa kainalot tuntumaan kuivilta. Hikijumpankaan jäljiltä kainaloista ei leijaile tunkkaista tuoksua. Herkän kainalon kaveri, joka nousi ­testin yllättäjäksi!

8. The Ohm Collection Deo Dorant Gardenia, 22,55 €

Iho voi tuntua kuivalta ja kireältä eri syistä. Myös hoitokeinot poikkeavat toisistaan.

Kesällä ihoa kiusaavat aurinko ja talvella pakkaset. Kasvoilla on kiristävä tunne ja meikkivoide pakkautuu kuiviin kohtiin, vaikka kuinka olisi kuorinut ihoa ja lotrannut kasvovoiteita. Joidenkin iho taas tuntuu samaan aikaan rasvaiselta ja kuivalta – mitähän sillekin kuuluisi tehdä?

Lue myös: Rutikuiva iho mutta meikata pitäisi? Toimi näin!

Kuivan ihon hoitamiseksi ei riitä, että kuorisi kuivat kohdat ja levittäisi sitten vanhastaan tuttua kasvovoidetta. Refinery29-sivuston mukaan ennen kuin voi löytää omalle iholle oikeat tuotteet, pitäisi selvittää, kärsiikö se kuivuudesta vai kosteuden puutteesta.

Kyllä, ne ovat kaksi eri asiaa!

Ihonhoidon asiantuntija Reneé Rouleau kertoo, että kuivalla iholla tarkoitetaan tilannetta, kun iho ei tuota tarpeeksi omaa öljyä tai talia.

– Iho luottaa öljyn pitävän kosteutta yllä. Ilman sitä ihosta tulee karhea ja hilseilevä. Lisäksi rypyt näkyvät selkeämmin, Rouleau sanoo.

Ihon kosteuden puute taas tarkoittaa sitä, että iho ei saa tarpeeksi vettä, mutta se tuottaa silti öljyä. Rouleaun mukaan kosteuden puute voi johtua ympäristöstä tai geeneistä, iho tuntuu kireältä ja hilseilee.

– Ongelma on yleisin rasvoittuvasta ihosta ja aknesta kärsivillä, jotka käyttävät usein tehokkaita pesuaineita. Ne vievät iholta myös sen tarvitsemaa kosteutta, Rouleau sanoo.

Näin hoidat kuivaa ihoa

Ihon kuivumista voi ehkäistä käyttämällä ihoa pehmentäviä kasvovoiteita, jotka suojaavat kuivumiselta. Kannattaa suosia erityisesti voiteita, joissa on karitevoita, mehiläisvahaa tai auringonkukansiemenöljyä.

Kuivuudesta kärsivä iho tykkää miedoista puhdistusvoiteista kasvojen pesussa. Saippuaa ja syväpuhdistavia pesuaineita kannattaa välttää. Iho tulee rasvata noin minuutin kuluessa pesusta, jotta iho imeyttäisi itseensä mahdollisimman paljon kosteutta.

Lue myös: Kiinnostava kauneussääntö Etelä-Koreasta: rasvaa naamaan kolmen sekunnin sisällä pesemisestä

Kasvoja kannattaa myös kuoria hellästi.

– Kuorinta auttaa poistamaan kuollutta, hilseilevää ihoa sekä edistämään solujen uudistumista. Silloin ihon luonnollinen solunsisäisten rasvojen tuotanto paranee, Rouleau sanoo.

Talvisin Rouleau suosittelee käyttämään kotona ilmankosteuttajia, jotta ihon kosteus pysyy tasapainossa.

Näin korjaat huonon kosteustasapainoa iholla

Kosteuden puutteesta kärsivän ihon hoidossa on tärkeintä olla tarkka, mitä aineita ihonhoitotuotteet sisältävät.

– Käytä kosteusvoidetta, joka sisältää hyviä kosteuttajia, kuten glyseriiniä tai hyaluronihappoa. Ne vetävät puoleensa ympäristön kosteutta sekä auttavat ihoa pysymään pehmeänä ja kimmoisana, Rouleau sanoo.

Kuorintojen kanssa kannattaa olla varovainen. Ne saattavat vain pahentaa kuivuutta sekä jopa aiheuttaa tulehduksen ihoon. Parhaiten kosteuden puutteesta kärsivälle iholle sopivat geelimäiset ja sulfaatittomat putsarit.

Lue myös: Yleinen virhe, johon moni rasvoittuvan ihon kanssa kamppaileva sortuu